27 x mooiste bezienswaardigheden in Ligurië: wat zien & doen aan de Ligurische kust?

Volledige reisgids kopen voor € 10

27 x mooiste bezienswaardigheden in Ligurië: wat zien & doen aan de Ligurische kust?

10 juni 2024 in Ligurië2 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Ligurië & Ligurische Kust + verblijftips

Ligurië wordt vereenzelvigd met de Ligurische kust. Een lint van vissersdorpjes en gezellige badplaatsen, met ertussen Genua, de hoofdstad van Ligurië. Deze prachtige kustlijn wordt, naar analogie met haar Franse broertje, ook wel eens de Italiaanse bloemenriviera genoemd. Het kleurenpalet aan fleurige bloemen en planten oogt hier bijzonder rijk gevarieerd.

Ligurië staat bol van cultuur, van een verrassende architectuur, van tradities en folklore, van Kunst met een grote K, van culinair genieten en waar het geloof nog diepgeworteld zit. Om nog maar te zwijgen van de schitterende uitzichtpunten op de zee, wijn- en olijfboomgaarden. Ontdek in deze blogpost alles over de mooiste bezienswaardigheden in Ligurië.

Tours en tickets voor je bezoek aan Ligurië

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Ligurië en aan de Ligurische kust bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Ligurië.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Ligurië & de Ligurische kust en omgeving

Inhoud artikel

Vakantie aan de Italiaanse bloemenrivièra

Ligurië wordt ook wel de Italiaanse bloemenrivièra genoemd

De regio loopt langs de westkust van Italië (vanaf de grens met Frankrijk tot aan Toscane) en ligt tussen de Ligurische zee en de achterliggende Apennijnen. Centraal ligt de havenstad Genua. Deze kleurrijke kustregio staat voornamelijk bekend omwille van de bloementeelt maar ook omwille van de schilderachtige badplaatsen en prachtige zandstranden.

Over het algemeen is de Ligurische kust langs de oostelijke zijde wat ruwer dan ten westen van Genua. Meer kliffen, maar ook lieflijke beschutte baaien, zowel kleine als grote. De dorpen langsheen de kust hebben een wat ander, zeg maar landelijker uitzicht. Wijngaarden, olijfbomen, pijnbomen op de hellingen bepalen meer het algemene beeld.

Mooiste bezienswaardigheden in Ligurië & de Ligurische kust op de kaart

 1. Genua

Genua is de hoofdstad van Ligurië en is zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie door deze regio. De stad is de grootste havenstad van Italië en na Marseille na zelfs ook de grootste haven aan de Middellandse Zee. De stad was dan ook zeer machtig tot aan de 15de-eeuw. Daarna verloor de stad oostelijke gebieden aan het Ottomaanse Rijk en werd ze door het Franse rijk deels verwoest.

Desondanks is het hedendaagse Genua nog steeds een belangrijke stad voor de Italiaanse geschiedenis en cultuur. Zo werd Christoffel Columbus in de stad geboren en staat Genua verbonden met grootheden zoals Paganini, wiens viool in het Palazzo Doria Tursi te zien is, de architect Renzo Piano, en kunstenaars zoals Van Dijck, Rubens en Caravaggio.

Wat zeker zien tijdens je bezoek aan de hoofdstad van Ligurië?

 • Wandel door de Porto Antico (oude haven) waar enorm veel te zien en te doen is.
 • Bewonder het Palazzo San Giorgio, ongetwijfeld één van de meest spectaculaire exterieure Palazzo in Genua, met zijn kleurrijk geschilderde kunstwerken.
 • In de stad vind je naast prachtige historische gebouwen zoals de kathedraal van San Lorenzo en het Palazzo Reale ook vele boeiende musea.
 • Zo is het Acquario di Genova één van de grootste en belangrijkste aquaria van Europa. Je vindt hier dan ook een grote tentoonstelling over biodiversiteit en ecosystemen met zo’n 600 dierensoorten en 200 plantensoorten. Hier vind je ook de Biosphere, een grote botanische tuin met een deel vol tropische vogels. Bestel je tickets voor het aquarium hier.
 • Ook het beroemde Galata-Museo del Mare is in Genua te vinden, met exposities over immigratie, expedities van Christoffel Columbus, de scheepvaart en levensgrote replica’s van schepen.
 • Uiteraard valt er nog veel meer te bezichtigen, mis niets van deze prachtige stad met onze stadswandeling Genua.

VERBLIJFTIP: Overnacht in het Genova Marina Hotel, gelegen in de oude haven van de stad. Ideale locatie dus met talloze gezellige bars en restaurantjes in de buurt! Meer info en boeken.

 1. Imperia

De kuststad Imperia is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Imperia en de historische hoofdstad van het district Internelia in Ligurië. De stad staat bekend om zijn bloemen- en olijvenproductie en is een populaire zomerbestemming voor bezoekers van over de hele wereld. Naast Porto Maurizio, bestaat Imperia over nog een historisch stadsdeel: Oneglia.

Oneglia ligt op een alluviale vlakte ten oosten van de Impero

Met zijn bedrijvige haven is het de modernere en meer industriële van de twee districten. In het midden ligt het Dante-plein, van waaruit enkele van de belangrijkste wegen van de stad uitstralen. De belangrijkste attractie in Oneglia is de Calata Giovanni Battista Cuneo, een historische kade met fantastische eetgelegenheden, het historische Palazzo Municipale op de Piazza Dante, de kerk van San Giovanni Battista, gebouwd tussen 1739 en 1762, Villa Grock, gebouwd voor de clown Grock en een olijfmuseum (Museo dell’Olivo Carlo Carli).

 1. Pigna

Pigna is een pittoresk bergdorpje dat je zeker niet zal teleurstellen. Wandelen in de oplopende straatjes die bijna allen naar één plek lopen, van waar een fraai uitzicht over het dal hebt. Torens en fonteinen bepalen hier het stadsbeeld.

Bezoek zeker eens de Chiesa di San Michele uit de 15e eeuw met een veelluik van Giovannii Canavesio (16e eeuw) en een marmeren roosvenster. Op het Piazza Vecchia zie je nog meer oude schoonheid met de Chiesa di San Bernardo waar je 15e eeuwse fresco’s kan bewonderen.

NATUURHUISJE: Natuurhuisje in Castel Vittorio bevindt zich op de prachtige berghellingen van de Colle Langan, net buiten Pigna en biedt accommodatie voor 2 tot 4 personen. Het natuurhuisje beschikt over een een ruime veranda en terras met zicht op het verwarmd privé zwembad. Meer info en boeken.

 1. Apricale

Apricale is zo’n dorp dat je nauwelijks zal vermeld zien staan in gidsen over Ligurië. Nochtans zie je hier veel muurschilderingen zomaar links en rechts op de gevels. Zeker eens kijken bij het Oratorio di San Bartolomeo en het stadhuis. Keramiek is er een traditie, vandaar de kleurrijke versieringen op de muren. Een barokke palazzo bevindt zich op het pleintje. Probeer het dorp ook vanop enige afstand te bekijken, dan krijg je een goed uitzicht op de wirwar van omhoogklimmende huizen met de uitstekende kerktoren op de top.

 1. Dolceacqua

Dolceacqua is een juweeltje van een dorp in de heuvels van Val Nervia

Claude Monet is slechts één beroemde figuur die geboeid raakte door de charmes van deze prachtige plek, toen hij in het nabijgelegen Bordighera verbleef. Hij gaf het dorp een gezicht. En wat we vandaag zien, is sinds zijn tijd bovendien niet of nauwelijks veranderd. Het dorp is nu erg populair vanwege zijn tijdloze schoonheid.

Dolceacqua dateert uit 1151. Het oude gedeelte van de stad rond het kasteel ('Terra') ontwikkelde zich eerst. Tegen de 15e eeuw ontstond de nieuwe wijk ('Borgo') aan de andere kant van de rivier. De twee delen werden met elkaar verbonden door een kenmerkende ezelrugbrug die Claude Monet omschreef als 'een juweel van lichtheid'.

Wat zien en doen in Dolceacqua?

In het oudere gedeelte van de stad bevindt je je in een web van smalle straatjes, trappen, bogen en overdekte doorgangen die tot de bescherming van het middeleeuwse dorp bijgedragen hebben. De middeleeuwse werkplaatsen in dit doolhof transformeerden in galerijen, ambachtelijke werkplaatsen en wijnhuizen, waar je heerlijke lokale gerechten en wijnen kan kopen.

Andere bezienswaardigheden zijn de kerk van Sant'Antonio Abate en Palazzo Doria. En in de wijk Borgo bevindt zich het oratorium van San Sebastiano, waar je een waardevol houten beeldhouwwerk kan bewonderen dat wordt toegeschreven aan Maragliano.

VERBLIJFTIP: Agriturismo dalla Mimmi ligt verscholen in het groene landschap op een steenworp afstand van het middeleeuwse dorp Dolceacqua. De vakantieboerderij biedt accommodatie in gezellig ingerichte units, een aangenaam tuin, een hot tub en een heerlijk à-la-carte- of Italiaans ontbijt. Je kan ook gratis fietsen lenen. Meer info en boeken.

 1. Albenga

Boven op de resten van een Romeinse nederzetting werd Albenga opgebouwd. Het historische centrum met zijn gezellige steegjes en pleintjes toont nog duidelijk de Romeinse structuur. Er zijn ook nog sporen gevonden van thermen, graftombes en een amfitheater. Al van ver kan je de vier grote middeleeuwse woontorens opmerken. Via de Porta Molino duik je zo het middeleeuwse hart binnen.

Ontdek alvast welke bezienswaardigheden je niet mag missen tijdens je bezoek aan Albenga

 • Shoppers en liefhebbers van fraaie gevels zullen in de Via delle Medaglie d’ Oro hun hartje kunnen ophalen.
 • De kathedraal is een mengeling van romaanse en gotische bouwkunst. Bewonder de mooie schilderijen met trompe-l’oeil.
 • De doopkapel, het oudst teruggevonden christelijke bouwwerk in Ligurië. Je ziet er o.a. een zeer mooie mozaïek uit de 6e eeuw en uiteraard de doopvont.
 • Het bisschoppelijk paleis en een museum met een replica van een gezonken Romeins vrachtschip.
 • Boven de stad kan je naar een afgelegen piepklein romaans kerkje Santa Croce. Ga er ook heen voor het adembenemende uitzicht dat je er bijkrijgt.
 1. Ventimiglia

Ventimiglia is vaak de eerste stop voor reizigers die vanuit Frankrijk langs de kustlijn Italië komen. Deze badplaats ligt aan de Golf van Genua en bestaat uit twee helften, in tweeën gedeeld door de rivier de Roia en de kleine haven aan de monding. Vandaag de dag kan je er nog overblijfselen van een Romeins theater en van vele andere gebouwen bewonderen, waaronder sporen van de oude stadsmuren en de poorten. De ruïnes van het oude Albintimilium liggen op de vlakte van Nervia, net buiten de moderne stad.

Het oude middeleeuwse stadscentrum ligt op een heuvel, met uitzicht op de nieuwe stad

In het oude stadscentrum vind je een aantal opmerkelijke historische gebouwen, waaronder de kerk van San Michele Arcangelo en de kathedraal van de stad, die op de ruïnes van een eerdere Lombardische kerk gebouwd werd.

Er is verder ook een gemeentelijke bibliotheek met de op één na grootste collectie 17e-eeuwse manuscripten en boeken in Italië (na die in Venetië). En enkele botanische tuinen, rond de Hanbury-villa, La Mortola, worden beschouwd als de grootste in Italië en als één van de mooiste in Europa (zie verder).

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Ligurië & Piëmont, inclusief tips, weetjes en mooiste bezienswaardigheden.

 1. Villa Hanbury en de botanische tuin

Op 6 kilometer van Ventimiglia en dichter bij de zee staat op de Capo Mortola een hemels mooie statige villa in roodbruine kleuren: de Villa Hanbury. Nog meer dan het optrekje zelf van de Britse familie Hanbury is de botanische tuin bekend, die al sinds 1867 bestaat en beheerd wordt in samenwerking met de universiteit van Genua. Bijna 6000 verschillende soorten planten en bloemen verspreid over 18 hectaren. Het ganse jaar door te bezoeken, maar toch vooraf best checken wat de bezoekuren zijn.

 1. Savona

Savona is de hoofdstad van de gelijknamige provincie

Een middelgrote stad met knappe historische gebouwen, waarbij de rijzige torens en een fort je zeker zullen opvallen. De oudste torens bevinden zich in de nabijheid van de haven: de toren van Pancaldo (14e eeuw) diende als wachttoren bij de ingang van de haven en je hebt de klokkentoren Brandale. Die haven telt nog mee in Italië op gebied van economisch belangrijkheid. Vooral auto’s worden er verscheept. En er kan al eens een cruiseschip aangemeerd liggen.

Wat zien en doen tijdens je bezoek aan Savona?

 • Savona heeft een Duomo, voltooid in 1602. De Nostra Signora Assunta bevat kunstwerken in renaissance en barokstijl. Opvallend zijn de beschilderingen in trompe-l’oeil en het koorgestoelte.
 • Cappella Sistina, een mausoleum voor de ouders van paus Sixtus IV. Niet dat het te vergelijken is met de enige echte Sixtijnse Kapel in Rome, maar de plafondschildering van ene Paolo Brusco in de rococo aangeklede kapel mag toch gezien worden.
 • Het kerkje Nostra Signora di Castello is ook al de moeite, omwille van een veelluik van Vincenzo Foppa.
 • De paleizen Lamba Doria en Multedo getuigen van rijkdom uit de renaissancetijd.
 • Misschien wil je ook nog op bezoek in het fort van Savona, Fortezza del Priamàr. Een kanjer uit de 16de eeuw, waarvoor een restauratieproject is opgezet om er een cultureel centrum van te maken.
 1. Bordighera

Een schilderachtige stad geliefd bij kunstenaars als Claude Monet

Met zijn prachtige ligging en heerlijk klimaat is het geen wonder dat hier door de jaren heen veel kunstenaars zijn neergestreken. De Schotse schrijver George MacDonald woonde en werkte een deel van het jaar in Bordighera. Zijn huis, Casa Coraggio, was een belangrijk cultureel centrum voor de Britse kolonie. Claude Monet is een andere beroemde figuur die hier verbleef. Hij verbleef in 1884 drie maanden lang in Bordighera en schilderde talloze taferelen van de stad en de omgeving.

Enkele must-see bezienswaardigheden in deze stad zijn het 19e-eeuwse stadhuis, een aantal 19e- en vroege 20e-eeuwse villa's, verschillende kerken uit ongeveer dezelfde tijd, de veel oudere kerk van Sant'Ampelio die hierboven al vermeld werd, de 15e-eeuwse kapel van St. Bartholemew en het Bicknell Museum met een zeer rijke paleontologische collectie en een uitstekende internationale bibliotheek. Er zijn ook verschillende prachtige tuinen, waaronder Lowe Gardens, Moreno Gardens, The Winter Gardens en de exotische tuinen van Pallanca. Deze laatste zag het levenslicht in 1860 en bevat meer dan 3.000 soorten vetplanten.

Gelegen op het punt waar de Maritieme Alpen in zee duiken, profiteert Bordighera trouwens ook van het Föhn-effect, dat voor een microklimaat met warmere winters zorgt.
 1. Seborga

Seborga staat bekend om zijn landbouwproductie, vooral olijven en bloemen. Het historische stadscentrum is liefdevol gerestaureerd en een zeer populaire bestemming bij toeristen die op zoek zijn naar een dagje uit vanaf de kust. Breng zeker een bezoekje aan het gezellige Piazza San Martino met een schitterende mozaïeken vloer en wandel de barokke Chiesa di San Martino uit 1617 even binnen. Ook zal je op dit plein de vlaggen met het logo van het prinsendom zien wapperen.

Seborga, een onafhankelijk prinsendom?

Een interessant aspect van Seborga, is dat Giorgio Carbone, het hoofd van de plaatselijke coöperatie van bloementelers, in het begin van de jaren zestig het idee begon te promoten dat Seborga en de omliggende regio onafhankelijk moesten worden van Italië. De inwoners van Seborga hielden een informele stemming en kozen Carbone als hun staatshoofd.

Hij noemde zichzelf, 'Zijne Enormheid Giorgio I, Prins van Seborga' en 'regeerde' tot aan zijn dood in 2009. Zijn opvolger Marcello Menegatto werd vervolgens verkozen in 2010 maar nam in 2019 ontslag. Hij werd opgevolgd door zijn ex-vrouw, Nina Menegatto, die nu wordt aangesproken als 'Hare Doorluchtige Hoogheid Prinses Nina'. De onafhankelijkheidsclaims zijn echter niet internationaal erkend en Seborga blijft officieel onderdeel van Italië.

 1. San Remo

San Remo is natuurlijk veel meer dan het eindpunt van de eerste voorjaarsklassieker, die gereden wordt van Milaan naar San Remo, ook wel de Primavera genoemd. De ontwikkeling van het toerisme begon in de tweede helft van de 19e eeuw. De elite uit Engeland, Duitsland en het toenmalige Rusland kwamen graag naar hier en lieten er kasten van villa’s neerpoten. Ook vandaag is nog veel van die grandeur uit de belle époque te zien.

Enkele bezienswaardigheden in San Remo die je niet mag missen

 • Naast het Casino, een juweeltje in art nouveau, waar het bekende liedjesfestival elk jaar plaatsvindt, zijn de interessantste gebouwen van religieuze aard.
 • Er is de kathedraal San Siro, deels romaans, deels gotisch, uit de 13e eeuw.
 • Verrassender is de aanwezigheid van een Russische orthodoxe kerk, met de typische gekleurde koepels in de vorm van een ui, gebouwd eind 19e eeuw.
 • Je vindt in San Remo ook fraaie stadspoorten, indrukwekkende ‘palazzi’, mooie fonteinen, heerlijke ‘piazzi’, een 17e-eeuws klooster,
 • Enkele uurtjes winkelen? De Corso Matteotti is voor velen de belangrijkste shoppingstraat.
 • Een klim langs enge trapstraatjes wordt beloond met een mooi uitzicht over de stad, nabij het Santuario della Madonna della Costa in barokstijl en rijkelijk voorzien van marmer.

VERBLIJFTIP: Het Lolli Palace Hotel, gevestigd in een opvallend gebouw in art-nouveaustijl, wordt omringd door enorme palmbomen en bevindt zich aan de beroemde Promenade Imperatrice in San Remo. Verblijf in ruime kamers, geniet van lokale producten en Ligurische specialiteiten, een heerlijk ontbijtbuffet en een panoramisch dakterras. Meer info en boeken.

San Remo, het hart van de Italiaanse bloemenhandel

San Remo gaat er prat op dat het de grootste bloemenmarkt van het Middellandse Zeegebied binnen zijn grenzen heeft. Hier ligt het hart van de Italiaanse bloemenhandel. Wie van bloemen houdt, vindt in deze stad knap aangelegde parken en kleurrijke tuinen, waar van de mooiste wellicht het ‘Parco Marsaglia’ is. Eveneens een kijkje waard zijn het ‘Parco Boscobello’, de tuinen van ‘Corso Mombello’ met hun talrijke palmbomen en deze van de ‘Corso Imperatrice’.

Ieder jaar op de laatste zondag van maart vindt een erg befaamde Bloemencorso plaats. Dan komen duizenden mensen naar San Remo om het begin van de lente te vieren.
 1. Bussana Vecchia

Bussana Vecchia werd gesticht in de Romeinse tijd, maar pas in de 7e eeuw ontstond hier een stabiele nederzetting. Een bouwhausse in de 15e eeuw zorgde ervoor dat er een kerk en vele huizen werden bijgebouwd. 16e-eeuwse uitbreidingen leidden tot veel van de gebouwen die hier nog steeds te zien zijn. Aardbevingen bedreigden echter de gemeenschap.

Ondanks de versterkingen met bogen en zuilen, die in de 19e eeuw aan de gebouwen werden aangebracht, kostte een zware aardbeving in 1887 op tragische wijze het leven aan meer dan 2.000 mensen.

Een voormalige spookstad omgetoverd tot kunstenaarsdorp

De meeste gebouwen in het dorp waren zwaar beschadigd maar de lokale bevolking herbouwde het dorp op een nieuwe plek, bergafwaarts. Het oude dorp werd verlaten en de gebouwen werden onbewoonbaar verklaard. Immigranten uit Zuid-Italië begonnen zich vanaf de jaren veertig illegaal in de spookstad te vestigen maar werden gedwongen om deze te verlaten. Begin jaren zestig besloten Vanni Giuffre, een Siciliaanse schilder en een groep kunstenaars om er in te trekken. De voormalige spookstad werd daarmee een gemeenschap van hippies en kunstenaars uit heel Europa.

Ondanks tegenstand van de bevolking en spanningen met de lokale politie, is de stad de afgelopen decennia geleidelijk heropgebouwd door haar nieuwe bewoners. Het internationale kunstenaarsdorp was geboren. De gemeenschap woont er nog steeds, verkoopt haar handwerk aan toeristen en organiseert een scala aan artistieke evenementen. Bussana Vecchia wordt tegenwoordig door velen erkend als een oase van creativiteit en een unieke en speciale plek.

 1. Arma di Taggia

De stad Arma di Taggia is verdeeld in drie delen:

 • Het eigenlijke Taggia, gelegen in de Valle Argentina in de directe outback, kan worden beschouwd als het eigenlijke centrum van de stad;
 • Arma, een levendige badplaats;
 • en Levà, inclusief het industriegebied, gesitueerd tussen de andere centra.

Natuurlijk komen velen hier voor de prachtige stranden. Al zijn er hier ook enkele andere attracties om te verkennen zoals het Convento San Domenico (140 - 1490), met enkele foto's van Ludovico Brea, de basiliek van San Giacomo en San Filippo (1675-1681), die werd gebouwd op de plaats van een eerdere romaanse kerk uit de 11e eeuw, de kerk van Santa Maria del Canneto, die dateert uit de 10e of 14e eeuw en San Martino di Tours, met fresco's uit de 15e eeuw. Er zijn ook verschillende Palazzi uit de 15e eeuw in de hele nederzetting te vinden.

 1. Borgomaro

Borgomaro ligt in de Maro-vallei, die het dorp omarmt. Er is een boven- en een benedendorp goed ingepakt door het groen van de omgeving. Er liggen enkele versteende bruggen over de Torrente Impero. Boven een verweerde fontein hangt een plakkaat dat aangeeft dat de fontein een schenking is van een baron, Severino Rodini uit 1892.

De Chiesa di Sant’Antonio abate is opgetrokken in de 17e eeuw. De voorgevel oogt stijlrijk met marmeren kollommen die een eenvoudige deurtjes omringen en de voor ons ongewone gele kleurtinten. Ze is gewoon aangebouwd tegen een hoekhuis. Boven de deur prijkt het opschrift ‘Divo Antonio Abbati’. Wat buiten het dorp ligt de Chiesa dei Santi Nazario e Celso, een vroegere abdijkerk. Charme te over in dit rustige stadje en niet in het minst door de aanwezigheid van de rivier de Impero. De landschappen liggen bezaaid met olijfgaarden. De olijventeelt heeft hier altijd voor veel werk gezorgd voor de lokale bevolking.

 1. Porto Maurizio

Tussen Arma di Taggia en Imperia, kom je in Porto Maurizio. Het stadje ligt er mooi op een heuvel. Van het middeleeuws verleden zie je er nog mooie paleizen, loggia’s, het Convento di Santa Chiara. De grootste kerk van Ligurië vind je in Porto Maurizio, in een neoklassieke stijl gebouwd (1838), totale oppervlakte liefst 3000 m². De tweeling klokkentorens flankeren het kerkgebouw. Een barokke preekstoel uit 1640 siert het interieur dat verder nog mooi beeldhouwwerk toont.

 1. Alassio

Alassio geniet faam als badplaats aan de Riviera di Ponente

Je hoeft je niet te verbazen dat er zich rijke villa’s op je pad kruisen. Reeds op het einde van de 19een beslist in het begin van de 20e eeuw streken hier gefortuneerde Engelsen hier neer en lieten er enkele kraaknette villa’s bouwen, liefst mét een grote tuin erbij.

Je kan flaneren op de verschillende promenades die een ketting vormen, netjes langs de kustlijn tot aan de jachthaven (passeggiata Enrico Toti, Francesco Baracca, Cadorna). Behalve het strand kan je ook uren vertoeven in de oude stadskern. Geniet van de aangename sfeer tussen de talrijke eetgelegenheden en ijssalons. Breng ook zeker een bezoekje aan de Sant’ Ambrogio kerk met prachtige kenmerken van barok en neorenaissance en het Palazzo Ferrero de Gubernatis Ventimiglia.

Een ongewone maar zeer bekende ontmoetingsplaats is “Il Muretto”, een muurtje dat veel aantrek heeft op zomeravonden. De bekende Italianen die er langs komen laten graag hun handtekening achter op een gekleurd muurtegeltje. Kan jij ze allemaal vinden? Op de muur zit ook een blijkbaar verliefd koppeltje. Wrijf eens over de glanzende voeten van de jonge vrouw, naar verluidt mag je dan een wens doen.

VERBLIJFTIP: Hotel dei Fiori biedt ruime kamers, een wellnesscentrum met hot tub en Turks bad en een fitnessruimte. Maak dan gebruik van een van de gratis leenfietsen bij het hotel en verken de omgeving op eigen houtje. Meer info en boeken.

 1. Strada dell’Olio

Bergdorpjes als Apricale, Perinaldo en Dolceacqua, in het dal van Val Nervia vormen samen de toeristische Strada dell’Olio ook wel gekend als de Olijvenroute. Olijven groeien hier op grote hoogte omdat ze beschermd worden door de Ligurische Alpen en dus daarom lekker lang kunnen genieten van veel zon. Hier olijven en olijfolie kopen bij de plaatselijke handelaars kan dus nooit een miskoop zijn. De dorpjes getuigen van een middeleeuws verleden: nauwe steegjes, kleine maar oergezellige pleintjes, kerkjes met fresco’s.

 1. Borgio Verezzi

Het oude centrum van Borgio Verezzi staat bovenop een lage heuvel, terwijl de moderne uitbreidingen de kustvlakte en de uitlopers van het Caprazoppa-plateau bedekken. Verezzi is verdeeld in verschillende zeer karakteristieke gehuchten op de heuvel, op zo'n 200 meter boven de zeespiegel. In de belangrijkste wijk Verezzi, Piazza, wordt in de zomer een theaterfestival van nationaal belang gehouden.

De belangrijkste attractie hier zijn echter de Borgio Verezzi-grotten

Deze grotten aan de rand van Borgio werden ontdekt in 1933. De grotten zijn sinds 1970 open voor het publiek. Bezoekers kunnen genieten van wat wordt beschreven als 'de kleurrijkste showgrotten van Italië'. Verschillende mineralen betekenen dat je in de grotten rood, geel, wit en andere kleuren kan zien, terwijl je je langs de 800 meter lange route met verschillende kleine meren waagt. Hier werden ook prehistorische botten gevonden, gedateerd tussen 500.000 en 750.000 jaar geleden.

 1. Noli

In het schilderachtige Noli is het gezellig wandelen door de oude steegjes en langs pittoreske pleintjes. Je vindt er resten van het ooit machtige kasteel Ursino. De romaanse kerk San Paragario, uit de 11e eeuw, bezit een houten Christusbeeld. De Torre del Comune stamt uit de 13e eeuw, het Palazzo del Comune (stadhuis) is iets jonger.

 1. Camogli

Camogli, één van de grootste gebieden van het Parco naturale regionale di Portofino, en een deel van het beschermde zeereservaat van Portofino, is een kleurrijk vissersdorp en toeristenoord aan de Golfo Oparadiso. Tijdens de late middeleeuwen werd Camogli beschouwd als een aanzienlijke zeehaven, met een vloot van honderden lange schepen die deze plaats de bijnaam 'stad van duizend witte zeilen' gaven.

Maak een wandeling naar de top van de stad om de haven en de kust, het kiezelstrand en de pastelkleurige gebouwen eromheen te zien. Breng vervolgens een bezoekje aan het kleine 15-eeuwse kasteel van Dragonara, en waar af en toe tentoonstellingen worden gehouden. Op de landtong erachter ligt de basiliek Santa Maria, die oorspronkelijk dateert uit de 12e eeuw, maar die door de eeuwen heen verschillende periodes van aanpassingen heeft ondergaan.

Blijf je hier wat langer? Dan zijn boottochten naar Punta Chiappa - een goede plek om even te ontspannen en te zonnebaden - en naar de abdij van San Fruttuoso populaire en plezierige excursies. Wandelingen naar de top van de berg Portofino, of naar San Rocco, of naar de oude kerk van San Nicolo di Capodimonte zijn ook uitstekende opties als je de tijd hebt.

 1. San Fruttuoso

In San Fruttuoso vind je aan de voet van een heuvel een erg mooie abdij, vlak naast het water, en een mini kiezelstrand. Een ongewoon zicht, een abdij zo dicht bij de zee. Een schitterende devotieplek uit de 14e eeuw. Je kan de abdij bezoeken en ook de wachttoren ernaast is in het bezoek inbegrepen.

TIP: Ontdek het ongelooflijke landschap van het natuurpark Portofino tijdens een wandeltocht van een halve dag met Engelstalige privégids. Bezoek een oude watermolen, stop bij het geheime strand van de baai van San Fruttuoso en geniet van een panoramisch uitzicht. Nadien keer je met de veerboot terug naar Camogli. Boek je wandeltocht hier.

 1. Portofino

Voorheen was Portofino nog een doodsimpele ontmoetingsplaats van koraalvissers. Vandaag verdringen figuren uit de jet set bijna mekaar. Ze hebben bijna allemaal een jacht liggen in de kleine haven van Portofino. Je vindt er een paar gezellige straten, een pleintje en dus de kade. En kerken, vanzelfsprekend: de Chiesa di San Giorgio, Chiesa S. Martin. We vermelden ook het Castello Brown, dat vandaag in bezit is van de gemeente. Vanaf het kasteel heb je een prachtig zicht over de stad en omgeving.

Wandelen in Portofino kan je ook in de prachtige natuur, want dit is eigenlijk een beschermd natuurreservaat. Aan bijna 80 kilometer uitgestippelde wandelwegen zal je wel genoeg hebben, vermoeden we. De wandeling naar de vuurtoren is erg populair.

 1. Rapallo

Rapallo is tegenwoordig de grootste en belangrijkste badplaats aan de Ligurische kust

De stad heeft zijn populariteit is enorm gegroeid sinds D.H. Lawrence, Ezra Pound en andere schrijvers hier in de jaren 1920 neerstreken. Hier vind je verschillende kleine en grotere stranden, een pier voor boottochten, een jachthaven met luxejachten en een klein fort, allemaal omringd door villa's die zich op de heuvels rond de baai uitstrekken. Het kasteel dateert uit de 16e eeuw en werd gebouwd om Rapallo tegen piraten te verdedigen, nadat het net was aangevallen door een Turkse piraat genaamd Dragut. Het kasteel wordt nu gebruikt als tentoonstellingscentrum.

Het kleine historische centrum heeft smalle geplaveide straatjes en tal van winkels en eetgelegenheden. Er zijn ook verschillende historische kerken, een poort die de kust van het historische centrum scheidt, en een uitkijktoren uit de 15e eeuw, die later de klokkentoren voor de van Santo Stefanokerk werd.

 1. Sestri Levante

Sestri Levante is enorm populair geworden onder Italianen. Dit eens zo rustige vissersdorpje is langzaamaan veranderd in een toeristische trekpleister, met een oude en een nieuwe stad. Er liggen twee baaien: Baia delle Favole (Baai van de Fabels) en Baia del Silenzio (de Baai van Stilte). Het oorspronkelijke deel van Sestri Levante ligt eigenlijk op een schiereiland (dat oorspronkelijk een eiland was), met aan de ene kant de Baia del Silenzio en aan de andere kant de Baia delle Favole.

Het is niet verwonderlijk dat de stranden en het historische centrum tijdens het hoogseizoen erg druk zijn. Maar het is nog steeds leuk om door de smalle straatjes te slenteren en de winkels, restaurants, bars, kerken en andere oude gebouwen van dit aangename resort te verkennen. Breng ook wat tijd door om te genieten van de zon, het zand en de zee langs deze kuststrook.

 1. Levanto

Levanto is gelegen aan de rand van het Nationaal Park van Cinque Terre en hoewel het soms druk in de stad is, is Levanto zelf erg aangenaam. Je vindt er prachtige gebouwen, een charmant centrum en verschillende bars en restaurants aan het strand. De stad ligt aan de Italiaanse Riviera, tussen heuvels die dicht bebost zijn met olijf- en pijnbomen.

 • Er is hier verder ook een middeleeuws kasteel, hoewel dit in privébezit en niet toegankelijk voor het publiek is.
 • Er zijn ook enkele kerken en een 13e-eeuwse loggia die in 2007 de UNESCO-titel kreeg van 'monument als bewijs van cultuur en vrede'.
 • Piazza Cavour, dat ooit de binnenplaats was van het Monastero delle Ordine di Santa Chiara uit de 16e eeuw. De kloostergebouwen herbergen nu het stadhuis, de bibliotheek en het stadskantoor.
Levanto is een populaire uitvalsbasis voor diegenen die willen genieten van dit stuk kustlijn en Cinque Terre willen bezoeken
 1. Verken de Cinque Terre vanuit La Spezia

La Spezia is het centrale punt van de Golfo della Spezia, ook wel Golfo dei Poeti genoemd. Geen toeval dat poëten als Byron en Shelley dit stukje van de Ligurische kust zo heerlijk mooi beschreven. De kleuren, de verscheidenheid van de natuur, de mildheid van de zon op de huid, het moet ook hen deugd hebben gedaan. Dit is ook een ideale plek om de Cinque Terre te bezoeken.

La Spezia bezit de belangrijkste marinehaven van Italië. Veel historische monumenten gingen helaas verloren tijdens geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Qua cultuur heeft La Spezia heel wat te bieden. Hierbij een overzicht.

Ontdek alvast enkele topbezienswaardigheden in La Spezia

 • Het Museo Lia gevestigd in een 17e-eeuws klooster. Hier wordt kunst gebracht vanuit de tijd van de Romeinen tot de 18e eeuw. Je ziet er onder andere glaswerk, ivoren en bronzen voorwerpen, religieuze voorwerpen, manuscripten, schilderijen uit de periode 13e tot 18e eeuw. De verzameling komt uit de privécollectie van Amedeo Lia. Meer info op de website.
 • Hedendaagse Kunst vanaf de 20e eeuw kan je bekijken in het CAMeC, het Centro Arte Moderna e Contemporanea.
 • Het zeevaartmuseum Museo Tecnico Navale toont de grootste verzameling wat er in Italië te zien is rond het thema van de uitrusting van de Italiaanse zeevaart. Het is gevestigd in een arsenaal dat eind 19e eeuw werd opgericht. Een wat speciale tentoonstelling is die van stempels en zegels die gebruikt werden op officiële documenten. Meer info op de site.

TIP DAGUITSTAPPEN: La Spezia is de perfecte uitvalsbasis om Cinque Terre te bezoeken, maar er valt heus nog veel meer te beleven dan dat! Bekijk het volledige aanbod tours en excursies naar Cinque Terre.

 1. Portovenere

Portovenere, het “zesde dorpje” dat vaak over het hoofd wordt gezien, heeft minstens evenveel te bieden als de vijf bekendere dorpjes van de Cinque Terre. Portovenere is een oud vissersdorp met een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het is gebouwd op een schiereiland en wordt gedomineerd door het indrukwekkende kasteel Doria. Het dorpje wordt omringd door middeleeuwse stadsmuren.

Grotta di Byron, vernoemd naar de beroemde Engelse dichter Lord Byron. Deze schilderachtige zeegrot, die recht onder het kasteel Doria ligt, draagt een romantische legende met zich mee.

 1. Download onze reisgids door Piëmonte en Ligurië

We hebben een unieke rondreis uitgestippeld die je door Piëmonte en Ligurië. De twee regio's hebben elk hun eigen troeven die je in deze 14-daagse autoreis zal leren kennen. Download hier onze gratis reisgids Piëmonte - Ligurië, of koop de volledige reisgids Piëmonte en Ligurië hier online.

Ligurië & Piëmonte

Gratis reisgids Piëmonte-Ligurië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 12 mei 2023 - Miranda

Geweldig handig uitgewerkte rondreis, ook als stedentrip Turijn of Genua bruikbaar! Fijn die kaartjes en de wandelsuggesties erbij, daar heb je wat aan!

- 4 januari 2023 - Ronald Hoenen

Compact, duidelijk en uitnodigend. Kan niet wachten tot de vakantie.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?