Reisgids Venetië gratis downloaden PDF [ebook]

Venetië

De stadsgids Venetië bevat:

 • Kant-en-klare wandeling in Venetië
 • Meer dan 35 highlights onderweg
 • Praktische tips voor uniek bezoek
 • 24 bladzijden betrouwbare info, up-to-date

FAQ: Veelgestelde vragen over de reisgids Venetië

Is de reisgids Venetië gratis te downloaden?

Ja de reisgids Venetië is gratis te downloaden via deze link. Geef je e-mail adres in en je ontvangt onze printbare reisgids in PDF formaat met alle toeristische informatie binnen de 5 minuten in je mailbox.

Welke info staat er in de reisgids Venetië?

De stadsgids Venetië bevat:

 • Kant-en-klare wandeling in Venetië
 • Meer dan 35 highlights onderweg
 • Praktische tips voor uniek bezoek
 • 24 bladzijden betrouwbare info, up-to-date

Wat is het verschil tussen de gratis en de betalende reisgids Venetië?

De gratis versie bevat het 1ste deel (gratis route) van de reisgids Venetië. De volledige reisgids kopen voor € 5, hiermee haal je ook direct alle waardevolle info over Venetië in huis.

 • De reisgids Venetië is gemakkelijk uit te printen of te lezen op tablet/smartphone.
 • Is na aankoop meteen te downloaden.
 • Mis niets, beleef meer.
 • Ontdek verborgen plekjes & bezienswaardigheden.
 • Overzichtelijke & kant-en-klare routes.
 • Bespaar veel tijd bij het voorbereiden van je reis.

Waar kan ik het best overnachten in Venetië?

Nog op zoek naar een hotel of B&B in Venetië om te overnachten? Dan hebben we voor jou een mooie selectie gemaakt van de leukste hotels en B&B's, waar best overnachten in Venetië?

Hoe kan ik het best de wachtrijen vermijden in Venetië?

Wil je graag een daguitstap/tour maken in Venetië of dé top bezienswaardigheden in Venetië bezoeken? Dan raden we je aan om je tickets tijdig online te bestellen via deze link. Zo kan je binnen zonder wachten en ben je zeker van je toegang.

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Venetië?

Venetië is een unieke stad die qua architectuur, kunst, cultuur en uiteraard romantiek heel wat te bieden heeft. De meeste mensen komen naar hier om hun al dan niet stiekeme droom van een romantische gondelvaart op de kanalen van de stad waar te maken tijdens een stedentrip in Venetië. De gondels noemen we dan ook de bekendste bezienswaardigheid in Venetië.

Verder vind je in Venetië een groot aantal iconische bruggen en kerken die overal in de wereld worden herkend. Denk maar aan de Basiliek van San Marco op het gelijknamige San Marcoplein of de Santa Maria delle Salute aan de oevers van het Canal Grande. Bij de bruggen gaat er ongetwijfeld een belletje bij je rinkelen als we het over de Brug der Zuchten of de Rialtobrug hebben.

Kan je de eilanden rond Venetië bezoeken?

De lagune van Venetië heeft diverse eilanden. Een aantal ervan kan je bezoeken met georganiseerde eilandcruises van een halve of een volledige dag of op eigen houtje met de Vaporetto of waterbus.

Het bekendste Venetiaanse eiland is wellicht Murano. Je hebt sowieso al eens een vaas of ander glazen kunstwerk gezien dat is vervaardigd uit het befaamde Murano glas. Dit eiland staat dan ook volledig in het teken van het ambacht van glasblazen met onder andere een glasatelier dat je kan bezoeken en een glaskunstmuseum.

Burano heeft maar één letter verschil met Murano, maar toch is het er totaal anders. Hier moet je vooral zijn voor de kleurrijke huisjes die het visserseiland sieren. Een uniek en pittoresk uitzicht.

Het langgerekte eiland dat zowat de natuurlijke grens van de Lagune van Venetië vormt is Lido di Venezia. Dit is vooral geliefd bij zonnekloppers die graag naar het bekende Lido Beach gaan. Voor de rest vind je er ook veel glamour en luxe met villa's van wereldsterren. Je kan er ook verblijven in het legendarische Grand Hotel Excelsior. Dit eiland is ook de locatie van het filmfestival van Venetië, waarbij de Gouden Leeuw wordt uitgereikt. Ontdek onze tips voor de leukste daguitstappen vanuit Venetië.

Welke musea bezoeken in Venetië?

Venetië heeft een groot aantal musea met indrukwekkende kunstcollecties. Alleen op Piazza San Marco vind je al vier musea met het Dogepaleis, Museo Correr, Museo Archeologico en Biblioteca Marciana. En dan tellen we de basiliek nog niet eens mee.

Een andere spraakmakende kunsttempel is de Gallerie dell'Accademia met heel veel klassieke kunst. In dezelfde wijk kan je ook een schat aan moderne kunst gaan bewonderen in de Peggy Guggenheim Collection.

Om de twee jaar heb je ook de Biënnale van Venetië, waarbij meerdere locaties in de buurt van Arsenale di Venezia spraakmakende tentoonstellingen ontvangen. De Biënnale trekt steevast grote aantallen kunstliefhebbers uit de hele wereld aan. Als je net in de goede periode je reis plant: laat een bezoek dan zeker niet liggen!

Kan je het Carnaval van Venetië bijwonen?

Het Carnaval van Venetië is een van de bekendste ter wereld, iedereen herkent de Venetiaanse maskers ook wel uit tal van films. De carnavalsfestiviteiten duren 12 dagen en vinden meestal plaats in februari of maart, afhankelijk van hoe vroeg of laat Pasen in het betreffende jaar valt.

Je kan de stad bezoeken tijdens Carnaval en een aantal van de grote parades op het Canal Grande en andere activiteiten gaan aanschouwen. Weet wel dat de overnachtingen dan zeer gegeerd zijn en dat je wellicht wat meer zult moeten neertellen voor je citytrip. Er komen jaarlijks miljoenen bezoekers op af.

Hoe je best verplaatsen in Venetië?

De binnenstad van Venetië is letterlijk een doolhof van smalle straatjes die grote delen van het jaar overspoeld worden door toeristen. Het is dus geen aanrader om alle afstanden te voet af te leggen. Als je wat tempo wil maken en wat aangenamer door de stad wil geraken, neem je best de Vaporetto of waterbus. Dit is de enige vorm van openbaar vervoer binnen de stad.

De Vaporetto heeft haltes aan alle hotspots van de stad en je kan er ook mee oversteken naar de verschillende eilanden in de lagune. Koop je tickets voor de Vaporetto online.

Ook op en rond de belangrijkste bruggen kan het zeer druk worden op straat. Voor een snellere oversteek, maken veel Venetianen gebruik van een traghetto. Dat zijn kleine veerbootjes die je aan de andere kant van het Canal Grande brengen. Er zijn verschillende opstapplaatsen langs de oevers. Handig wanneer er even te veel volk is. Lees hier alles over vervoer in Venetië.

Hoe van de luchthaven naar de stad?

In de regio vind je twee luchthavens terug. Marco Polo Airport in Venetië zelf en Treviso Airport op ongeveer 35 kilometer van de stad. Lees meer hoe naar de luchthaven naar Venetië.

Hoe ga je van Marco Polo Airport naar Venetië?

Marco Polo Airport is zowat de officiële luchthaven van Venetië zelf.

De Alilaguna veerboot brengt je meteen naar de binnenstad met stopplaatsen aan onder meer het San Marcoplein en andere bekende locaties. De afvaart duurt ongeveer 60 minuten, afhankelijk van waar je precies wil afstappen in Venetië. Aan dezelfde kades als de veerboot, kan je eventueel ook een watertaxi delen met andere toeristen, zo kom je qua prijs ongeveer hetzelfde uit als wanneer je de veerboot had genomen.

Een goedkoper alternatief is om de bus te nemen naar de Piazzale Roma. De busrit duurt ongeveer 30 minuten en om het halfuur vertrekt er ook wel een bus op normale dagen. Je kan aan de luchthaven kiezen tussen de iets meer comfortabele ATVO bussen die zonder tussenstop naar Venetië gaat of de lijnbussen van Aerobus die wel een aantal haltes doen. Dan heb je lijn 5 nodig.

Tip: verblijf je in Mestre net buiten Venetië? Dan neem je best ATVO bus 2. Koop je tickets hier online

Van Treviso Airport naar Venetië

De kans bestaat dat je in de luchthaven van Treviso gaat landen. Daar vliegen verschillende lage kostenmaatschappijen vanuit België en Nederland en er zijn doorgaans ook meer vluchten te vinden naar Treviso dan naar Marco Polo.

Vanaf deze luchthaven kan je ook ATVO-bussen nemen die rechtstreeks naar Venetië rijden, de busreis duurt een dikke 60 minuten. Met de trein reizen is ook mogelijk door bus 6 te nemen naar het station van Treviso en dan te sporen naar het station van Santa Lucia in Venetië. De trein is goedkoper dan de bus, maar doet er wel wat langer over.

Tip: verblijf je in Mestre? Dan is er een ATVO-bus vanuit de luchthaven naar het station van Mestre-Venezia. Koop je tickets hier online

Filmpje: ga mee op verkenning door Venetië

Dit filmpje geeft met de hulp van indrukwekkende luchtbeelden de schoonheid van Venetië weer. Bekijk het korte filmpje om de smaak helemaal te pakken te krijgen. Om de romantische stad te verkennen, zal je natuurlijk zelf naar Venetië moeten reizen!

Wat is de beste reisperiode voor Venetië?

Venetië is een zeer druk bezochte stad in het hoogseizoen. Er wordt tegenwoordig al entreegeld gevraagd om de stad te betreden. Daarom zijn de zomermaanden niet altijd ideaal, tenzij de drukte je natuurlijk niet deert. Wanneer je het wat rustiger wilt, kan je best in het voorjaar of in het vroege najaar gaan. Dan is het weer meestal aangenaam en heb je de grootste drukte niet. Probeer wel de carnavalsperiode te vermijden in dat geval, want dan lopen de straten vol en gaan de prijzen van hotels door het dak.

In de winter naar Venetië kan wel, al is het er dan wel behoorlijk fris. Een winters bezoek aan Venetië is ook steeds beter te doen dankzij de komst van een stormvloedkering voor de Venetiaanse lagune die eind 2021 in gebruik werd genomen. Vroeger kampte de stad nogal vaak met wateroverlast in de wintermaanden, dat zou voortaan verleden tijd moeten zijn. We verwachten dan ook dat Kerstmis vieren in Venetië in de komende jaren populairder zal worden.

Waar ligt Venetië in Italië?

Venetië ligt in het noordoosten van Italië, het is tevens de hoofdstad hoofdstad van de regio Veneto. Deze toeristische trekpleister is vooral gekend voor z'n historische stadcentrum met zijn vele kanalen. De stad vormde eeuwenlang de toegang van West-Europa tot de zijderoute en speelde een belangrijke rol in de Europese geschiedenis. Venetië bracht Europa vernieuwingen zoals wissel- en kredietbanken, boekhouding, obligatiemarkten en belangrijke verbeteringen in de scheepsbouw. Venetië en zijn lagune op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Ligging van Venetië op de kaart

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?