15 x mooiste bezienswaardigheden in Padua: : wat zeker zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Padua: : wat zeker zien & doen?

23 juni 2023 in Italië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Padua + verblijftips

Padua is een van de meest charmante en oude steden in Noord-Italië en heeft alle typische kenmerken van een Italiaanse stad: prachtige architectuur, aangename pleintjes, kunst en cultuur en een uitstekende keuken om je vingers bij af te likken.

Benieuwd naar wat deze stad nog meer te bieden heeft? Ontdek hier alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Padua.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Padua

Duur1 - 5 dagen ()
Bereikbaarheid
VerblijvenAan te raden verblijven in Padua zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Padua bezoeken in het noorden van Italië

Padua, ook wel Padova genoemd, is gelegen tussen Verona en Venetië in het noorden van Italië. Deze oude stad werd gesticht in 1183 voor Christus en moest jammer genoeg lijden aan een grote brand in 1174. Nadien werd de stad helemaal herbouwd en is vandaag de dag zeker een bezoekje waard. De Noord-Italiaanse stad beschikt namelijk over een charmante binnenstad met gezellige pleintjes, imposante gebouwen met prachtige architectuur, en een belangrijke universiteit.

Kaartje met de ligging van de mooiste bezienswaardigheden in Padua

 1. Prato della Valle

Een van dé hoogtepunten in de stad Padua, is ongetwijfeld Prato della Valle. Ooit was het een groot moeras, maar vandaag is het met een oppervlakte van zo'n 90.000 m², het grootste plein van Italië. Het levendige plein wordt gekenmerkt door groene eiland in het midden, genaamd Isola Memmia. Het eiland werd destijds vernoemd naar Andrea Memmo die in de 18e eeuw Prato della Valle creëerde.

Wat het plein nog zo bijzonder maakt, is dat het omringd wordt door een kanaal met maar liefst 78 standbeelden van beroemdheden, met onder anderen Dante, Canova en Giotto. Er werden vier bruggen over het kanaal gebouwd zodat je makkelijk van de ene kant naar de andere kan. Verder vind je er ook enkele fonteinen, bankjes en prachtige gebouwen zoals de neoklassieke Loggia Amulea en paleizen uit de 14e tot 18e eeuw. Neem plaats op een van de gezellige terrasjes, snuif de sfeer op en bewonder de omgeving. Vooral 's avonds bij zonsondergang is het plein prachtig om te zien.

 1. Basilica di Sant’Antonio di Padova

Een van de grootste en belangrijkste kerken in Padua, is de Basilica di Sant'Antonio. De kerk werd opgedragen aan St. Antonius van Padua, een geliefde Franciscaanse heilige die in de 13e eeuw in de stad woonde en predikte. Deze basiliek is tot op de dag van vandaag een belangrijk bedevaartsoord, wees dus niet verbaasd als je hier meerdere pelgrims tegen het lijf loopt.

De basiliek is een complex van verschillende gebouwen, waaronder de hoofdkerk, de Saint Bonaventure-kapel, de Scuola del Santo en het Museum van de Schat van de Basiliek. De kerk zelf is een prachtig voorbeeld van gotische en Byzantijnse architectuur, met een grote koepel, sierlijke marmeren zuilen en prachtige fresco's en mozaïeken.

VERBLIJFTIP: Blooms Botanical Rooms is gelegen in het hart van de stad en beschikt over ruime kamers en appartementen. Alle accommodaties zijn voorzien van voldoende luxe en comfort. Sommigen hebben een eigen terrasje. Meer info en boeken.

 1. Orto botanico di Padova

Even ontsnappen aan de drukte van de stad? Wandel dan zeker de botanische tuin binnen. Het wordt beschouwd als een van de oudste en belangrijkste botanische tuinen ter wereld en staat dus niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De tuin werd in 1545 gesticht door de Venetiaanse Republiek en werd aanvankelijk aangelegd als een medicinale tuin. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een onderzoeks- en onderwijsinstelling, evenals een prachtig openbaar park waar je een ontspannende wandeling kan maken.

Vandaag de dag bevat de botanische tuin meer dan 7.000 verschillende plantensoorten, waaronder veel zeldzame en exotische exemplaren van over de hele wereld. Het is verdeeld in verschillende secties, waaronder een tropische kas, een rotstuin en een verzameling kruiden en geneeskrachtige planten. Meer info op de website.

 1. Koffietje drinken bij Caffè Pedrocchi

Toe aan een kleine pauze of zin in een heerlijke koffie? Wandel dan even Caffè Pedrocchi binnen (bekijk ligging). Dit historische café werd in 1831 opgericht door Antonio Pedrocchi, een lokale zakenman die een luxe en verfijnde ontmoetingsplaats wilde creëren voor de intellectuelen en elite van de stad. Het wordt ook wel eens het "café zonder deuren" genoemd omdat het de enige plek in Padua was die tot 1916 altijd open was.

Het café staat tot op de dag van vandaag bekend om zijn elegante neoklassieke architectuur. De grootse façade zal je meteen opvallen en de centrale hal is prachtig versierd met fresco's, beelden en marmeren zuilen.

In de loop der jaren is Caffè Pedrocchi bezocht door vele beroemde figuren, waaronder schrijvers, kunstenaars en politici. Er wordt ook gezegd dat de Italiaanse nationalistische leider Giuseppe Garibaldi zelfs zijn militaire campagnes plande in de bovenkamers van het café.

TIP: Proef zeker eens de enige echte Pedrocchi koffie. In deze specialiteit zit niet alleen 100% Arabica-espresso maar ook munt en verse slagroom. De koffie wordt afgewerkt met een klein beetje cacao, mmmm.
 1. Duomo di Padova

De Duomo di Padova, ook wel bekend als de Basilica Cattedrale di Santa Maria Assunta, is een prachtige rooms-katholieke kathedraal aan het Piazza Duomo. Het is de thuisbasis van de bisschop van Padua en wordt beschouwd als een van de belangrijkste religieuze gebouwen in de stad.

De kathedraal heeft een lange en rijke geschiedenis, die teruggaat tot de 4e eeuw toen er voor het eerst een kleine kerk op de plek werd gebouwd. Door de eeuwen heen is de kerk meerdere keren uitgebreid en herbouwd, waarbij de huidige structuur dateert uit de 16e eeuw. De kathedraal is een prachtig voorbeeld van architectuur uit de renaissance, met een grootse façade versierd met marmeren beelden en reliëfs.

In de kathedraal kunnen bezoekers een schat aan prachtige kunstwerken bewonderen, waaronder fresco's, sculpturen en schilderijen van beroemde kunstenaars zoals Giusto de 'Menabuoi, Andrea Mantegna en Tiziano Vecellio (Titiaan).

 1. Cappella degli Scrovegni

De Cappella degli Scrovegni, ook bekend als de Scrovegni-kapel, is een kleine kerk net buiten het oude stadscentrum. Aan de buitenkant ziet de kapel er niet zo bijzonder uit, maar eens je een stap naar binnen zet, word je overdonderd door een meesterwerk dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst pronkt. De kapel is namelijk bekend om zijn verbluffende fresco's van de Italiaanse schilder Giotto, die worden beschouwd als enkele van de mooiste voorbeelden van Italiaanse renaissancekunst.

De kapel werd in het begin van de 14de eeuw gebouwd in opdracht van Enrico degli Scrovegni en Giotto werd ingehuurd om het interieur van de kapel te decoreren met een frescocyclus met 39 verschillende scenes. De fresco's bedekken het hele interieur van de kapel, van de muren tot het plafond, en vallen meteen op door hun levendige kleuren.

TOUR: Boek je stadswandeling door Padua inclusief toegang tot de Scrovegni-kapel.

 1. Een lokale markt bijwonen in Padua

Vind jij het ook zo leuk om over de lokale marktjes te wandelen? Dan ben je in Padua aan het juiste adres. Iedere ochtend, van maandag tot zaterdag, kan je op het Piazza delle Erbe en Piazza della Frutta kleurrijke marktkraampjes vinden waar je zowel groenten, als kruiden en lokale streekproducten kan aankopen. Heb je voor je verblijf in Padua een appartement of vakantiewoning geboekt? Doe dan hier je inkopen om ’s avonds een lekker Italiaans diner te maken!

TIP: Zin in een leuke activiteit? Boek je een wandeling op de markt van Padua en geniet van een exclusieve kookdemonstratie en proef lokale recepten inclusief wijnen. Boek je markttour Padua hier.

 1. Piazza della Frutta

Het plein ontleent zijn naam aan de groente- en fruitmarkt die we hierboven reeds aangehaald hebben. De markt wordt hier al sinds de 12e eeuw gehouden. Maar de markt is uiteraard niet de enige reden dat Piazza della Frutta zo aantrekkelijk maakt. Het plein wordt omgeven door een aantal historische gebouwen en bezienswaardigheden, waaronder het Palazzo della Ragione en de Torre dell'Orologio, een klokkentoren die dateert terug naar de 14e eeuw. Neem plaats op een van de gezellige terrasjes en geniet van de ontspannen sfeer.

Boek je een stadswandeling door Padua en kom langs dé topbezienswaardigheden

 1. Palazzo della Ragione

Het Palazzo della Ragione zal meteen in het oog springen wanneer je over het Piazza della Frutta wandelt. Dit paleis herbergt het immense stadhuis en kan mogelijks bezocht worden. Een van de niet te missen zalen in het Palazzo della Ragione is de "Salone", die een oppervlakte van meer dan 8000 vierkante meter beslaat. De Salone valt op door zijn massieve houten dak, dat wordt ondersteund door een reeks houten spanten. De zaal is prachtig versierd met middeleeuwse fresco's.

Wande even naar het terras, vanwaar je een mooi zicht hebt over het plein en de rest van de stad. Nadien kan je weer terug naar de grond waar zich verschillende delicatessenwinkels, cafeetjes, bakkerijen, slagers en nog zoveel meer bevinden. Erg gezellig om even door te wandelen.

 1. Torre dell’Orologio

Vlakbij Piazza della Frutta ligt het mooie Piazza dei Signori. Het meest opvallende gebouw aan dit plein is de mooie klokkentoren Torre dell’Orologio. Deze toren stamt uit 1430 en heeft een bijzonder astronomisch uurwerk, waarop je onder andere de maanfases en sterrenbeelden kan aflezen. Je kan de klokkentoren eventueel beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de stad of je kan een bezoekje brengen aan het bijhorende museum waar je meer te weten komt over dit gebouw en Padua.

ROADTRIP: Nog inspiratie opdoen voor je volgende reis? Bekijk dan zeker onze roadtrp door Noord-Italië.

 1. Chiesa degli Eremitani

Chiesa degli Eremitani, ook wel bekend als de kerk van de kluizenaars, is een prachtige kerk in renaissancestijl. De kerk werd gebouwd in de 14e eeuw, maar werd in de 15e en 16e eeuw grondig gerenoveerd, waardoor ze haar huidige uiterlijk kreeg.

Een van de meest opvallende kenmerken van Chiesa degli Eremitani zijn de prachtige fresco's, die halverwege de 15e eeuw zijn geschilderd door de beroemde Italiaanse kunstenaar Andrea Mantegna. De fresco's bedekken de muren en plafonds van de kerk en tonen scènes uit het leven van Christus en de Maagd Maria.

 1. Universiteit van Padua

De Universiteit van Padua, ook wel bekend als de Università degli Studi di Padova in het Italiaans, werd opgericht in 1222 en is de op één na oudste universiteit van Italië, na de Universiteit van Bologna.

De Universiteit van Padua staat bekend om haar programma's op het gebied van rechten, techniek, geneeskunde, natuurwetenschappen en geesteswetenschappen. Opmerkelijke alumni van de universiteit zijn onder meer Galileo Galilei, die daar eind 16e en begin 17e eeuw wiskunde doceerde, evenals vele andere beroemde wetenschappers, filosofen en kunstenaars.

De Universiteit van Padua heeft een rijke geschiedenis en bevat enkele prachtige fresco's. Het is nog steeds een zeer gerespecteerde instelling die studenten en onderzoekers van over de hele wereld aantrekt. Je kan een rondleiding door de universiteit volgen, indien je dit zou willen maar je moet deze wel op voorhand boeken. De binnenplaatsen kan je echter wel gratis bezichtigen.

 1. Wandel door de Joodse wijk

De Joodse wijk van Padua, ook wel bekend als het ghetto van Padua, is een historische wijk in het centrum van de stad waar de Joodse gemeenschap van Padua woonde van de 16e tot de 19e eeuw. De joodse wijk van Padua is een van de oudste en best bewaarde joodse getto's in Europa en is sinds 1986 erkend als een nationaal monument van Italië. Toch wel een bezoekje waard dus.

De Joodse wijk van Padua was aanvankelijk een afgesloten gebied waar de Joodse gemeenschap gedwongen werd te leven en te werken. Het was omgeven door muren en had slechts een paar poorten die 's nachts werden afgesloten. Na verloop van tijd kreeg de Joodse gemeenschap van Padua echter steeds meer vrijheden en werden de beperkingen geleidelijk opgeheven.

Tegenwoordig is het een levendige buurt met prachtige gebouwen, smalle straatjes en gezellige restaurants en cafés. De wijk heeft nog steeds een sterke Joodse identiteit en is de thuisbasis van een synagoge en een Joods museum, dat de geschiedenis van de Joodse gemeenschap van Padua documenteert.

TOUR: Ontdek de Joodse tradities en het verhaal van de Joden in Padua tijdens deze rondleiding door de Joodse wijk van Padua. Neem ook een kijkje in de verbazingwekkende oude synagoge en het museum.

 1. Hop-on Hop-off bussen in Padua

Je kan ook gebruik maken van de handige hop-on-hop-off bus

 • Zie je eruit als een echte toerist? Ja! Zijn dat soort bussen erg handig wanneer je veel wil bezoeken? Ook ja!
 • Maak een ritje met de hop-on hop-off bus en ontdek alvast het beste Padua: van prachtige musea tot schitterende pleinen.
 • Geniet van een panoramisch uitzicht op Padua vanuit de bus met open dak.
 • Tijdens deze bursit kom je langs topbezienswaardigheden als Basiliek van Sint-Antonius en de historische Universiteit van Padua.
 • De busrit duurt ongeveer 1 uur.
 • Bovendien krijg je een 7-talige audiogids waardoor je bijleert over de stad terwijl je van de ene naar de andere trekpleister reist.

TICKETS: Boek je tickets voor een hop-on-hop-off bus in Padua online en vertrek zorgeloos op reis. Een ticket is 24 uur geldig.

 1. Maak een daguitstap naar Venetië vanuit Padua

Er altijd al van gedroomd om rond te varen op de Venetiaanse kanalen? Grijp je kans om Venetië te bezoeken tijdens een dagtocht vanuit Padua. Je bezoekt de bekendste bezienswaardigheden van deze prachtige stad samen met een gids. Natuurlijk is het ook de moeite om even door de straatjes te dwalen. Bekijk de daguitstappen naar Venetië.

 1. Waar overnachten in Padua?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in het gezellige Padua? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Padua.

 • Blooms Botanical Rooms is gelegen in het hart van de stad en beschikt over ruime kamers en appartementen. Alle accommodaties zijn voorzien van voldoende luxe en comfort. Sommigen hebben een eigen terrasje. Meer info en boeken.
 • Massimago Wine Tower is gevestigd in een 14e-eeuws gebouw in het centrum van Padua. Het biedt accommodatie met fresco's, antieke meubels en balkenplafonds. In de buurt van het verblijf vind je verscheidene cafeetjes en restaurants waar je 's avonds lekker kan dineren. Meer info en boeken.
 • Liever overnachten net buiten het centrum? Casa Camilla ligt in een rustige woonwijk op 10 minuten fietsen van Padua. Je verblijft in elegante kamers voorzien van airconditioning en een flatscreen-tv met satellietzenders. Verder beschikt het verblijf ook over een eigen tuin met een gemeubileerde patio, gratis WiFi en iedere dag een zoet en hartig ontbijtje. Meer info en boeken.
 1. Download onze gratis reisgidsen Noord-Italië

Wil jij ook graag Noord-Italië zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

MilaanEmilia-Romagna & GardameerPiëmont en LiguriëDolomieten & Zuid-TirolVenetië
Reisgids MilaanReisgids Emilia-Romagna & GardameerReisgids Piemont en LiguriëReisgids Dolomieten en Zuid-TirolReisgids Venetië
Emilia-Romagna en Gardameer

Gratis reisgids Emilia-Romaga downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?