Het Comomeer bezoeken? Wat te doen? Alle info en tips + reisgids

Het Comomeer bezoeken? Wat te doen? Alle info en tips + reisgids

14 november 2022 in Italiaanse meren3 reacties

Het Comomeer ligt ten noorden van Milaan vlakbij de grens met Zwitserland aan de voet van de Alpen. Rond het helderblauwe meer liggen idyllische dorpjes verstopt tussen grote bergkloven. Je kan er historische gebouwen bezoeken, mooie wandelingen maken en heerlijke ijsjes eten. Vanaf het Comomeer kan je zelfs de besneeuwde bergtoppen rondom St Moritz zien liggen!

Al sinds de Romeinse oudheid is dit meer een populaire badplaats en tot de dag van vandaag is het –met reden – een geliefde toeristische bestemming. Zelfs George Clooney heeft een villa aan het meer gekocht! Hieronder lijsten we de mooiste plekjes rond het Comomeer op zodat je niets hoeft te missen tijdens je vakantie.

Tours en uitstappen vanaf het Comomeer

Wil je graag een daguitstap maken vanaf het Comomeer of meegaan met een gids? Boek je tour online.

Onze tip: Wist je dat er ook daguitstappen zijn vanuit Milaan? Ontdek hieronder alle mogelijkheden:

Kaartje met de mooiste dorpjes rond het Comomeer

Inhoud artikel

  1. Chiavenna

Chiavenna ligt een stuk ten noorden van het Comomeer en grenst aan Zwitserland. Door dit pittoreske stadje stroomt de Mera-rivier en dat geeft Chiavenna een sprookjesachtig karakter. Je kan er rondwandelen tussen de kleine winkeltjes en over de verschillende romantische bruggen.

In Chiavenna starten verschillende wandelingen door de Alpen, maar de indrukwekkendste bezienswaardigheid in de omgeving is toch wel de Cascate dell’Acquafraggia. Langs deze waterval stort ijskoud alpenwater in verschillende niveaus naar beneden. We raden je zeker aan om hier een wandeling vlak naast de watervallen te maken.

  1. Varenna

Varenna is een prachtig dorpje aan de oever van het meer met heel wat historische bezienswaardigheden. Je kan bijvoorbeeld het kasteel en de ruïnes van het Castello di Vezio bezoeken waar je ook een tentoonstelling over de dinosaurussoort Lariosaurus kan bekijken. Daarnaast kan je in Varenna ook naar de Villa Monastero gaan, een prachtig oud klooster dat omgebouwd werd tot een villa. Het bouwwerk ligt vlak aan het water en je kan er rondwandelen in prachtige tuinen in de schaduw van de cipressen en citroenbomen.

  1. Lecco

Lecco is een iets grotere stad op de zuidoostelijke punt van het Comomeer. De stad is omgeven door bergen, waaronder de Monte Resegone, en dat maakt van Lecco het ideale vertrekpunt voor stevige wandeltochten. In het centrum van Lecco mag je zeker de klokkentoren Campanile San Nicolò niet missen.

Neem ook zeker de kabelbaan naar het minidorpje Piani d’Erna bovenop de Monte Resegone vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het meer en de omgeving. Je kan vanuit Lecco ook naar de ruïnes van een vijfde-eeuwse vesting wandelen in het natuurgebied Monte Barro.

  1. Bellagio

Bellagio is één van de meest populaire toeristische plekken rondom het Comomeer. Het stadje ligt centraal op zo’n 24 kilometer van Lecco en op zo’n 28 kilometer van Como. Bellagio heeft een gezellige haven en in het centrum kan je ronddwalen in de romantische smalle steegjes.

Het stadje heeft ook een prachtige promenade langs het water vanwaar je Tremezzina en Cadenabbia kan zien liggen aan de overkant van het meer. Aan de promenade vind je ook de botanische tuin Giardini di Villa Melzi en even verderop kan je het kapelletje Chiosco Moresco bezoeken.

  1. Nesso

Je volgende stop na Bellagio is het minder gekende dorpje Nesso, hier kan je een bezoek brengen aan de indrukwekkende Orrido di Nesso. Dit is een diepe en indrukwekkende kloof waarin een waterval naar beneden stort. Via een van de 2 oude Romeinse boogbruggen - de Ponte della Civera (zie ligging hier) - heb je een uitstekend zicht op dit natuurfenomeen. Wil je graag het authentieke Italiaanse leven ervaren, zonder de toeristenmassa's dan is Nesso zeker een plek voor een stop langs het Comomeer.

  1. Como

De bezienswaardigheden van Como

Como is één van de grootste steden aan het Comomeer en heeft daarom ook zijn naam aan het meer geleend. Er valt heel wat te zien en te doen in de stad. Wat meteen opvalt in Como is dat er heel wat kerken staan. Bezoek zeker de imposante Cattedrale di Como, waar drie eeuwen lang aan gebouwd is, en laat ook de Basilica di San Fedele niet links liggen, een twaalfde-eeuwse Romaanse kerk die uitgerust is met een grote klokkentoren. Wandel ook eens langs de katholieke Santuario del Santissimo Crocifisso dell’Annunciata en de witte Basilica di Sant’Abbondio, die twee opvallende klokkentorens heeft.

Verder vind je in Como het Tempio Voltiano, een museum over de wetenschapper Alessandro Volta, die de elektrische batterij uitvond.

De street-art van Pierpaolo Perretta

Daarnaast zal je in de hele stad verschillende Banksy-achtige kunstwerken zien opduiken. Sinds 2013 schildert de lokale zakenman Pierpaolo Perretta die op muren in Como.

De kabellift naar Brunate

In Como kan je ook de kabellift nemen naar Brunate, een klein plaatsje op zo’n 500 meter hoogte ten noordoosten van Como. Je kan het dorpje Brunate bezoeken en daarna het steile, maar korte pad naar de vuurtoren Faro Voltiano nemen. Deze vuurtoren torent boven het meer uit en bij goed weer kan je zelfs Zwitserland zien liggen. Een absolute must-do!

  1. Lenno

Het Lido de Lenno

Lenno is een klein stadje dat vooral bekend staat om het zandstrand. Het Lido de Lenno, dat kunstmatig aangelegd werd, is zonder twijfel het mooiste strand van het Comomeer. Je moet een klein bedrag betalen om het strand te mogen betreden, maar het strand is de toegangsprijs meer dan waard. Een leuke bonus is dat het hier meestal niet druk is en dat je er vooral tussen de lokale bevolking terechtkomt. Neem een fris drankje, koel af in het helderblauwe water en geniet van de Italiaanse zon!

De Villa del Balbianello

Op het schiereiland naast Lenno prijkt de Villa del Balbianello. Deze twaalfde-eeuwse villa is het decor geweest van verschillende films. Er werden hier scènes opgenomen uit onder andere Star Wars en de James Bond-film Casino Royal. Naast de villa ligt de Tomba di Guido Monzino, een mooie graftombe die omgeven wordt door groen.

Bezoek hier de lokale markt

In Lenno wordt elke dinsdagochtend een markt gehouden langs de Via Lungo Lago. Die is vooral populair bij de lokale bevolking die er hun dagelijkse boodschappen komen halen. In de kraampjes kan je lokale lekkernijen zoals kaas, fruit en vlees kopen en er hangt een gezellige sfeer.

  1. Mezzegra

Het plaatste Mezzegra ligt net boven Lenno en wordt vooral bezocht door mensen die het herdenkingsmonument willen zien dat op de plek staat waar Benito Mussolini en zijn minnares Claretta Petacci werden neergeschoten in 1945. Zij werden tijdens hun vlucht naar Zwitserland opgepakt en voor de Villa Belmonte doodgeschoten.

  1. Tremezzina

De meeste villa’s aan het water zijn privéresidenties, maar enkele indrukwekkende landhuizen zijn toegankelijk voor het publiek. Zo kan je tussen Tremezzina en Cadenabbia de prachtige Villa Carlotta bezoeken. Dit landhuis werd in de late zeventiende eeuw gebouwd en wordt omgeven door een botanische tuin van maar liefst 5,5 hectare groot. In het huis worden verschillende waardevolle kunstvoorwerpen tentoongesteld, waaronder beelden van Antonio Canova. De villa wordt beschouwd als de mooiste aan het Comomeer.

Vanuit Tremmezina heb je daarnaast ook een mooi uitzicht op Bellagio en de tuinen van de Villa Melzi d’Eril.

  1. Menaggio

Menaggio, ongetwijfeld één van de gezelligste stadjes rond het Comomeer en tevens zeer in trek bij toeristen, zonder twijfel ook een van onze favoriete plekjes rond het Comomeer. Aan de Westelijke kant van het meer kan je genieten van de uitlopers van de Zwitserse Alpen, waar de Sanagra rivier in het Comomeer uitmondt.

In het historische centrum van Menaggio zal de Santo Stefano kerk zeker je aandacht trekken. Wil je graag een boottocht maken over het Comomeer dan is Menaggio de ideale startplaats. Zo kan je een prachtige daguitstap maken met de veerboot van Navigazione Laghi en afstappen in Varenna, Bellagio, Tremezzo, Lenno of Villa Carlotto.

  1. Gravedona

Rondom het Comomeer vind je heel veel gelateria’s die de gekste ijssmaken verkopen. Er zijn rond het Comomeer verschillende goede ijszaken te vinden, maar onze persoonlijke favoriet is La Carapina in Gravedona. Bezoek hun facebook pagina.

  1. Milaan

Omdat het Comomeer niet ver van Milaan ligt, kan je je vakantie naar het Comomeer perfect combineren met een citytrip naar de Italiaanse modestad. Het zuidelijkste punt van het Comomeer ligt op ongeveer 50 kilometer van Milaan, vanaf het noordelijkste punt moet je zo’n 100 kilometer overbruggen. In Milaan kan je dan winkelen, de Dom van Milaan bezoeken en Het Laatste Avondmaal van Da Vinci bewonderen.

Vanaf Como kan je makkelijk met de trein naar de Milanese treinstations Milano Centrale (Milano Porta Garibaldi) en Milano Nord Cadorna. De trein naar Milano Nord Cadorna doet er langer over om Milaan te bereiken, maar je passeert wel mooiere landschappen. Milaan is ook goed met de auto te bereiken vanaf het Comomeer. Je moet daarbij wel rekening houden met het feit dat rijden in Milaan erg druk en chaotisch kan zijn.

Onze tip: Wil je graag Milaan bezoeken? Koop je tickets of tours online, zo sla je alvast de wachtrijen over. Bekijk hier het volledige aanbod

  1. Activiteiten op en rond het Comomeer

Wandelen rond het Comomeer

De prachtige omgeving rondom het Comomeer nodigt uit om te wandelen en er werden in de omgeving van het meer dan ook verschillende wandelroutes uitgestippeld. Zo kan je in het zuidwesten van het meer de Greenway-wandeling maken van Colonno naar Griante aan de westoever van het meer. Ook vanuit Lecco vertrekken verschillende wandelroutes door de bergen.

Een boottochtje maken

Je zal heel wat bootjes op het helderblauwe Comomeer zien varen. Je kan zelf meegaan op een plezierboot, maar de makkelijkste manier om de dorpjes vanop het water te kunnen bewonderen is de ferry. Die ferry vaart tussen de dorpjes Bellagio, Cadenabbia, Menaggio en Varenna. We raden je aan om een dagkaart te kopen. Zo kan je in elk dorpje eens uitstappen en daarna weer verder varen naar je volgende bestemming. Boek je boottochtje alvast online.

Windsurfen en waterskiën

Verder kan je op het Comomeer ook surfen. Door de zogenaamde La Breva-wind die elke middag opsteekt ontstaan er golven die zich perfect lenen om te windsurfen. Je kan hier ook waterskiën, maar we raden je aan om dat in de voormiddag te doen wanneer het water nog kalm is.

  1. Een tip: voorzie cash geld

Rondom het Comomeer zijn er niet erg veel bankautomaten. We raden je daarom aan om steeds voldoende cash geld te voorzien tijdens je reis. Vraag ook bij je hotel waar je de dichtstbijzijnde bankautomaat kan vinden. In grote supermarkten en in de meeste toeristische centra kan je wel met een bankkaart betalen.

  1. Hoe bereik ik het Comomeer?

Met de auto

  • Vanuit Brussel doe je er iets meer dan 9 uur over om de afstand van 860 kilometer naar het Comomeer af te leggen.
  • Vanuit Amsterdam moet je ongeveer 300 kilometer verder rijden waardoor je er ongeveer 11 uur over doet.

Met het vliegtuig

De dichtstbijzijnde luchthaven is die van Milaan. Op de luchthaven kan je een auto huren om naar het Comomeer te rijden of je kan kiezen voor het openbaar vervoer.

  • Vanaf de luchthaven Milan Malpensa kan je dan één van de negen TILO-treinen nemen die direct naar Como S. Giovanni rijden. Die trein vertrekt om de twee uur en doet er anderhalf uur over om het Comomeer te bereiken.
  • Je kan ook de Malpensa Express nemen van Milaan naar Malpensa om dan in het station van Saronno over te stappen op de trein naar Como Nord Lago. Je doet er dan maximaal 80 minuten over, maar je kan er ook al staan in minder dan een uur als je een vlotte verbinding in Saronno hebt.
  • Verblijf je in Bellagio? Neem dan de bus of de veerboot van Como naar Bellagio.
  1. Waar verblijf je het beste rond het Comomeer?

Je hebt de keuze uit heel veel verschillende accommodaties rond het Comomeer.

  • Como en Bellagio zijn het populairst onder buitenlandse toeristen en daarom vind je daar ook de meeste hotels. Beide stadjes vormen de perfecte uitvalsbasis voor wie meer dorpjes rond het meer wil ontdekken of voor wie naar Milaan wil reizen. Como en Bellagio zijn daardoor wel drukker dan de andere dorpjes. Bekijk het aanbod en prijzen
  • Voor wie vooral wil wandelen, raden we de noordelijke dorpjes aan. Je verblijft dan vlak bij de mooiste wandelpaden waarlangs je de bergen rondom het Comomeer kan verkennen. Lenno, Menaggio en Varenna zijn perfect om beide soorten vakanties te combineren. Je verblijft dan vlakbij de natuur, maar je kan ook nog makkelijk naar andere dorpjes in de buurt reizen. Nog meer verblijven op onze pagina verblijven aan het Comomeer.
  1. Download onze gratis reisgidsen

We hebben een unieke rondreis uitgestippeld die je door 3 prachtige Noord-Italiaanse regio's brengt: Gardameer, Piëmonte en Ligurië. De drie regio's hebben elk hun eigen troeven die je in deze 10-daagse autoreis zal leren kennen. Download hier onze rondreis Gardameer - Piëmonte - Ligurië.
We hebben ook een stadswandeling Milaan, die je langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad brengt.

Milaan

Gratis reisgids Milaan downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 30 juli 2022 - Johan

Leuke en handige tips. Mooi overzicht.

- 3 juli 2021 - ide raf

Prima ik ga volgende week , ik kijk er al naar uit om deze wandeling binnenkort te doen DANK

- 10 september 2020 - Edwin

Dagje Milaan of dichterbij het meer Como , Varenna , Bellagio , Bellano ... allemaal stadjes met een eigen karakter die het bezoeken waard zijn. Ben je wat sportiever zijn ook prachtige natuurwandelingen mogelijk.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?