31 x bezienswaardigheden in Amsterdam die je moet zien op je citytrip

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

31 x bezienswaardigheden in Amsterdam die je moet zien op je citytrip

8 april 2024 in Amsterdam20 reacties

Wat te zien en doen tijdens je stedentrip Amsterdam? Overzicht met de leukste bezienswaardigheden & activiteiten

Amsterdam is de perfecte plek voor een citytrip. Sommige toeristen trekken misschien naar Amsterdam trekken voor het imago van seks- en drugsstad, maar er zijn heel wat andere redenen om Amsterdam te bezoeken.

Het symbool van de Nederlandse hoofdstad is de grachtengordel, maar je vindt er ook heel wat musea over de geschiedenis van de stad en over grote kunstenaars. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan het Anne Frank Huis of het Rembrandthuis en vergeet ook zeker de hoogste schommel van Europa niet!

Mis niets tijdens je bezoek aan de stad met onze gratis stadswandeling door Amsterdam. Liever op stap met een begeleide tour? Boek je rondleiding online bij GetYourGuide.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Amsterdam

Duur1 - 5 dagen ()
Openbaar vervoerJe kan tickets voor het openbaar vervoer eenvoudig online kopen € 9
BereikbaarheidMet de trein naar Amsterdam, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Amsterdam zijn:
PakketreizenWil je ook op citytrip naar Amsterdam? Deze reis kan je boeken bij Euroreizen (va. € 175)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Rondvaart op de grachtengordel

Wie aan Amsterdam denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan de grachtengordel. De grachten van Amsterdam zijn overal en je hoeft ze dan ook zeker niet te zoeken. De grachten werden zo’n 400 jaar geleden gebouwd en werden meteen het belangrijkste symbool van de stad. Sinds 1999 staan ze zelfs op de UNESO Werelderfgoedlijst. Je kan ze dan ook eigenlijk niet overslaan.

Maak een mooie wandeling langs de grachten of huur een fiets om ze te verkennen. Of waarom niet meegaan met een rondvaart over de Amsterdamse kanalen? Zo kan je de stad vanop het water voorbij zien glijden en vaar je onder de mooiste bruggen van de stad. Tickets boeken voor een rondvaart kosten € 15 en tijdens een rondvaart van 75 minuten zie je zo de mooiste plekjes van Amsterdam.

 1. De Dam

De Dam is het hart van Amsterdam en de stad dankt ook zijn naam aan de plek. Aan het plein ligt het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument waar onder andere de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. Amsterdam bezoeken zonder naar de Dam te gaan is geen goed idee. Breng een bezoekje aan het Koninklijk Paleis op de Dam, zo kan je er de marmeren Burgzaal bewonderen en kunstwerken uit de Gouden Eeuw.

TICKETS: Koop je voorrangstickets online voor €12,5 (incl. audiogids), zo hoef je niet aan te schuiven aan de deur en kan je direct naar binnen.

 1. Anne Frank Huis

Voor de Tweede Wereldoorlog vluchtte de familie Frank naar Nederland om de Joodse vervolging in Duitsland te ontlopen. Eenmaal in Nederland ontkwamen ze er echter ook niet aan en moesten ze zich verstoppen in het achterhuis van het pand waar Otto Frank woonden. Zijn dochter Anne hield in die periode een dagboek bij, waarin ze het leven in het achterhuis beschreef.

De familie Frank werd uiteindelijk verraden en de meeste familieleden lieten hun leven in één van de Duitse kampen. Later werd het dagboek van Anne uitgegeven en werd het achterhuis omgebouwd tot een museum. Tijdens een bezoek aan het Anne Frank Huis leer je meer over de familie en over het verborgen Joodse leven tijdens de oorlog.

Je kan je tickets voor het Anne Frankhuis enkel via de officiële website kopen (dit is een van de drukst bezochte musea in Nederland). Wil je nog meer te weten komen over Anne Frank, dan kan je met een gegidste wandeling mee door Amsterdam. Meer weten over het Anne Frankhuis? Lees onze blogpost.

Wil je graag meer weten Anne Frank? Ga mee met een gegidste wandeltocht door Amsterdam en ontdek het verhaal van Anne en het achterhuis.
 1. Het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is het grootste museum van Nederland en heeft ook de meest uitgebreide kunstcollectie van het land. Tijdens je bezoek aan het Rijksmuseum kom je langs werken van de grootste kunstenaars van Nederland, waaronder Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer, maar ook grote werken van andere bekende kunstenaars. Zo is er bijvoorbeeld een aparte vleugel toegewijd aan Aziatische kunst.

Het Rijksmuseum heeft ook een indrukwekkende collectie van Delfts Blauw en houten poppenhuizen. Vergeet natuurlijk niet een bezoek te brengen aan hét bekendste werk in het museum, de Nachtwacht van Rembrandt. Let wel op, dit werk wordt vanaf juli 2019 ter plekke onderzocht waardoor het werk achter een glazen wand komt te staan en het deels geblokkeerd kan worden door onderzoekers en hun apparatuur.

TICKETS: Boek je tickets voor het Rijksmuseum online vanaf € 23,5, zo sla je de wachtrij over en ben je zeker dat je op je gewenste dag en uur naar binnen kan.

 1. Het Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum ligt vlakbij het Rijksmuseum aan de andere kant van het Museumplein. Zoals de naam al doet vermoeden is dit museum helemaal gewijd aan de schilder Vincent van Gogh. Je vindt hier dan ook een grote collectie van meer dan 200 schilderijen, maar ook etsen en meer dan 500 tekeningen zijn tentoongesteld.

Verder vind je er brieven die Vincent aan zijn broer Theo heeft geschreven, andere belangrijke objecten uit zijn leven en werken van bevriende schilders die van Gogh hebben geïnspireerd of door hem zijn geïnspireerd.

TICKETS: Boek je ticket online voor € 22, zo hoef je niet in de rij aan te schuiven + ben je zeker dat je in het museum kan. (soms zijn de wachtrijen zo lang dat je niet meer op dezelfde dag erin kan).

 1. Het Rembrandthuis

In de Jodenbreestraat staat een prachtig oud herenhuis met rode luiken. Dat is het Rembrandthuis, waar Rembrandt tussen 1639 en 1658 gewoond heeft. Het museum is volledig heringericht zoals het er in de tijd van de schilder uitgezien zou hebben, met meubels en objecten van Rembrandt zelf. Daarnaast kan je hier ook heel wat van zijn kunstwerken bewonderen en er is ook een expositie van werken van nieuwe schildertalenten.

Verder kan je in de studio van Rembrandt een demonstratie zien hoe zelf verf kan maken van pigment en olie.

TICKETS: Wil jij ook graag terug naar de tijd van Rembrandt? Koop je ticket online voor € 17,5, en beleef een dag uit de 17 de eeuw.

 1. De Wallen van Amsterdam

Amsterdam staat overal bekend om haar ‘red light district’, ook wel bekend als de Wallen. Het is daarom een plek waar je als bezoeker zeker eens moet passeren. Doe dat vooral wanneer het al donker is, want dan kleurt de omgeving helemaal rood door alle neonlichten. Er is ook de mythe van het 'blue light district', veel toeristen denken ten onrechte dat er in de ramen met een 'blue light' transseksuele sekswerkers aan het werk zijn. Deze mythe is ooit ontstaan door slecht ingelichte reisgidsen en is nu een eigen leven gaan leiden.

Er zijn z'on 750 prostituees per dag in Amsterdam werkzaam, dit gaat van raamprostitutie, striptenten tot seksclubs. Niet tegenstaande de activiteiten, is deze buurt zeker niet gevaarlijker dan de rest van Amsterdam.

Onze tip: Het is ook mogelijk om een begeleide tour te volgen langs de Wallen om meer over de plek te leren, met sappige anekdotes en geschiedenis. Boek je tour vanaf € 16
 1. Casa Rosso

Ben je op de Wallen dan is het misschien een verleidelijk idee om eens in het wereldberoemde Casa Rosso binnen te gaan? Dit is een erotische theater in de Wallen van Amsterdam. Casa Rosso heeft elke avond erotische live shows, wat dacht je van een striptease shows, soft SM of de bekende Banana Show? Zet je neer in de comfortabele stoelen van de lounge en geniet er van dit zinnenprikkelende theater. Opgelet enkel voor +18, is elke dag open van 19u tot 3u.

Koop je tickets voor een kroegentocht door de Wallen, bezoek 4 bars en een nachtclub en geniet van gratis shotjes en speciale aanbiedingen voor drankjes tijdens een leuk avondje uit.

 1. Ajax Stadion: Johan Cruijff ArenA

Voel het kloppende hart van Ajax tijdens een 75-minuten durende tour door de Johan Cruijff ArenA. De enthousiaste gids vertelt je van alles over het stadion en over Ajax, en neemt je mee naar de dugout, het veld en andere delen die normaal gesloten zijn. Ook wanneer je niet perse voor Ajax bent maar wel van alles rondom het voetballen houdt is het bezoeken van het stadion een toffe activiteit.

TOUR: Koop je tickets voor Johan Cruijff ArenA Classic Tour, bezoek het iconische stadium in Amsterdam.

 1. Het Amsterdam Museum

Wist je dat Amsterdam in enkele eeuwen uitgegroeid is van een klein vissersdorpje tot één van de grootste en machtigste handelssteden ter wereld? In het Amsterdam Museum duik je de geschiedenis van de stad en kom je meer te weten over de graafwerken en de macht van de stad tijdens de periode van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Daarnaast vertelt het museum ook meer over de belangrijkste gebeurtenissen in Amsterdam in de 20e eeuw en over de recente geschiedenis van de stad.

Onze tip: Wist je dat we een speciale Museumwandeling door Amsterdam hebben uitgewerkt? Ga wandelen tussen kunst en kitsch.
 1. EYE Amsterdam

Het EYE Amsterdam is een opvallend wit gebouw aan het IJ, tegenover het Centraal Station van Amsterdam. In het EYE Amsterdam vind je het filmmuseum van de stad waar je in de wereld van de film kan duiken.

Er worden exposities gehouden over de filmgeschiedenis en over het maken van een film zelf die regelmatig aangevuld worden met tijdelijke tentoonstellingen over grote namen uit de filmwereld. Daarnaast kan je in het EYE ook gewoon een film bekijken. Je zal er geen grote blockbusters uit Hollywood op de affiche zien staan, maar wel minder bekende arthouse-films.

BESPAARTIP: Wil je graag het filmmuseum bezoeken? Koop dan zeker een I amstardam City Card, hiermee kan je het museum gratis bezoeken.

 1. Het Vondelpark

Wanneer je naar rust snakt tijdens je bezoek aan Amsterdam is het Vondelpark de plek waar je zijn moet. Het Vondelpark is het stadspark van Amsterdam en is sinds 1996 ook een rijksmonument. In de warme zomerdagen komen er veel mensen sporten, picknicken, barbecueën of heerlijk ontspannen in de zon.

Bezoek ook zeker het Vondelpark Openluchttheater tijdens de zomermaanden en koop een drankje in het vondelparkpaviljoen VondelCS. Er worden dan concerten, theater- en dansvoorstellingen opgevoerd in het park.

Het park op een andere manier verkennen? Wat dacht je van een georganiseerde fietstocht langs de steegjes en geheimen van Amsterdam? Je fietst door het Vondelpark maar je komt ook langs de leukste plekjes van Amsterdam, waar toeristen anders nooit komen.

 1. De Oude Kerk

De Oude Kerk werd in de veertiende eeuw gebouwd ter ere van Sint-Nicolaas en is daarmee het oudste nog overeind staande gebouw in Amsterdam. Er werd vijf eeuwen lang gebouwd en verbouwd aan het bakstenen gotieke gebouw. Binnen vind je veel graven van bekende Nederlanders zoals van de zeeheld Jacob van Heemskerck en van de eerste vrouw van de schilder Rembrandt. Ook zijn er nog drie orgels te vinden in de kerk.

Tot 1578 was het een katholieke kerk die de naam St. Nicolaaskerk droeg. Daarna werd het gebouw overgedragen aan de protestanten en veranderde de naam. Hoewel je deze kerk kan afhuren voor feesten en evenementen, blijft ze ook nog steeds de functie van protestantse kerk vervullen. De kerk is tegen betaling te bezoeken.

 1. De Beurs van Berlage

Op het Beursplein doen de meest merkwaardige objecten dienst als gaslantaarns. Van hieruit heb je ook een goed zicht op de toren van het beursgebouw, de Beurs van Berlage. Daar staat het opschrift "Beidt uw tyd", aan de overzijde van de toren staat "Duur uw uur". Deze teksten willen de beleggers aanzetten voorzichtig te zijn, hun tijd te nemen, om dan pas hun slag te slaan.

Sedert eind vorige eeuw is dit gebouw niet meer in gebruik als beursgebouw. Het is nu een evenementenhal met kantoren. Zowel tijdelijke tentoonstellingen als optredens staan hier op de affiche. Het gebouw is niet te bezoeken behalve voor georganiseerde rondleidingen. Tijdens de rondleiding kan de toren beklommen worden.

Onze tip: Wist je dat onze stadswandeling door Amsterdam gratis kan downloaden? De ideale manier om zelf Amsterdam te ontdekken.
 1. Het Concertgebouw

Het Concertgebouw van Amsterdam werd in 1883 gebouwd volgens het ontwerp van architect Adolf Leonard van Gendt. Het nieuwe gebouw werd al snel een heel geliefd monument van de Amsterdammers. Het gebouw kent drie zalen waar jaarlijks zo’n 800 concerten worden gehouden. Het is één van de best bezochte concertzalen voor klassieke muziek.

 1. De A'DAM Toren

De A’DAM Tower is de plek waar je heen moet voor een prachtig panoramisch uitzicht over de stad. Op de Lookout op het dak vind je daarnaast ook een bar waar je een drankje kan halen. Wie geen hoogtevrees heeft kan er ook op de hoogste schommel van Europa zitten. Op maar liefst 100 meter hoogte kan je hier boven de stad schommelen. De naam van de toren verwijst enerzijds naar de naam van de stad, maar is ook een afkorting voor Amsterdam Dance en Music. De toren is de creatieve speelhoek van de stad. Onder andere de A’dam Music School en een evenementenbedrijf zijn in de toren gevestigd.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Het Magna Plaza

Het Magna Plaza is een minder bekend monument van de stad en ligt verstopt achter het Paleis op de Dam. Het gebouw deed ooit dienst als postkantoor, maar is tegenwoordig een luxueus winkelcentrum vergelijkbaar met de Galeries Lafayette van Parijs en Harrods in London. Net als veel andere monumenten in de stad is ook het Magna Plaza opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst en is dan ook zeker een bezoekje waard.

 1. He Hua Tempel

De Chinese FGS He Hua tempel (uitgesproken als "gguh ggwaa") - wat lotusbloem betekent in het Chinees - is de grootste boeddhistische tempel van zijn soort in Europa. De tempel is opgetrokken in de traditionele Chinese paleisstijl. Het volledige bouwwerk is samengesteld uit veschillende symbolen: de toegangspoort stelt de poort voor naar de kloosters in de bergen, de trappen leiden je in het boeddhisme stap voor stap naar het hoogste wat je kan bereiken, en de draken op het dak moeten de kwade geesten wegjagen. Je kan de tempel bezoeken en er een rondleiding krijgen.

Ben je in voor de Chinese keuken dan zit je hier alvast goed bij een van de vele Aziatische restaurants in de buurt, een souvenir op de kop tikken kan ook niet echt mogelijk zijn in een van de vele winkeltjes. Nog meer ontdekken? Download ook onze gratis reisgids Amsterdam.

 1. De Waag

De Waag was vroeger een stadspoort op het water. Samen met de Munttoren is dit de enige nog overblijvende stadspoort van Amsterdam. De functie viel echter weg toen de stadsmuur begin 17de eeuw werd afgebroken. Het gebouw kreeg toen allerlei andere functies, waaronder functie als “waag”, een gebouw waar goederen werden gewogen, en huisvestte ook de gilden. Je kan het pand niet bezoeken. Een deel ervan wordt verhuurd als restaurant (In de Waag) en een ander deel aan de Waag Society (instituut voor kunst en wetenschap).

 1. Ons’ Lieve Heer op Solder

Eind 16de eeuw was het voor katholieken verboden om nog erediensten te houden. Het resultaat was dat er dan stiekem erediensten gehouden werden in herenhuizen, zoals bij Ons’ Lieve Heer op Solder, waar op zolder een kerk werd gebouwd. Andere delen van het huis werden gebruikt voor bezoekers en gesprekken met de priester. Het gebouw aan Oudezijds Voorburgwal 40 is nu ingericht als museum en geeft je een interessante kijk op het leven in de 16de eeuw.

TICKETS: Wil je graag zelf de Verborgen kerk bezoeken? Koop je tickets online en sla de wachtrij over, tickets kosten € 12,5

 1. Madame Tussauds Amsterdam

Je Madame Tussauds voorstellen hoeft waarschijnlijk niet. In Amsterdam munten ze uit door hun ideale locatie op de Dam, de meest centrale plaats in de stad. Ook is de vestiging één van de beste van Madame Tussauds. Uiteraard kan je er bekende sterren zien alsof ze in levende lijve naast je staan. Zo kan je met Anne Frank, Van Gogh of James Bond op de foto. Maar Madame Tussauds staat ook voor een unieke belevenis die jaarlijks een grondige wijziging ondergaat. Boek je tickets op voorhand.

Onze tip: Wil je het wassen beelden museum Madame Tussauds bezoeken? Sla de wachtrijen over en bestel je tickets online, en bespaar alvast wat geld uit.
 1. Begijnhof Amsterdam

Het Begijnhof werd gesticht in de 14de eeuw en ligt in het hartje van de stad. Als je binnenkomt zal je links een houten huis zien dat zou dateren van de 15de eeuw. De meeste huizen die je ziet zijn 17de en 18de eeuws. Ze werden grondig gerestaureerd en mogen alleen bewoond worden door vrouwen. Alhoewel er al 40 jaar geen begijnen meer zijn, is het nog steeds zo, dat er geen mannen wonen binnen de muren.

Deze oase van stilte en groen heeft een mooie Engelse kerk. Deze kerk is sinds de 17de eeuw gevestigd in de voormalige Begijnhofkerk, die de begijnen hadden moeten afstaan aan de Engelsen. Recht tegenover de ingang zie je de katholieke kapel, die het verlies van de Begijnhofkerk moest compenseren.

 1. Coffeeshops in Amsterdam

Wie Amsterdam zegt, zegt ook al snel wiet en coffeeshops. Al heeft het stadsbestuur al strengere regels opgelegd voor het kopen van joints en wiet toch zijn er momenteel nog altijd zo'n 110 coffeeshops in Amsterdam te vinden. Sinds het rookverbod van kracht is in de horeca is het natuurlijk raar dat je naar een coffeeshop gaat maar eigenlijk naar een aparte ruimte moet om een joint te roken.

Ben je nieuwsgierig hoe een coffeeshop eruit ziet, loop gewoon even binnen, kopen of consumeren is er niet verplicht. De bekendste coffeeshop van Amsterdam is waarschijnlijk wel The Bulldog.

TIP: Wil je meer te weten komen over coffeeshops en wiet, dan kan je het coffeeshop museum bezoeken of ga mee met een gids die je alle in-en outs van de wiet business weet te vertellen in een gegidste wandeling.

 1. Heineken Experience

Heineken is één van de 3 grootste bierbrouwers ter wereld. De groene flesjes met daarop een rode ster zijn zo goed al overal te verkrijgen. De Heineken Experience is een interactieve tentoonstelling waarin je alles te weten komt over het Nederlandse biermerk, je kan echter ook zelf aan de slag om bier te brouwen.

Je kan online je tickets voor de Heineken Experience kopen voor € 18, met een proeverij op het eind.

 1. Foodhallen Amsterdam

Ben je in Amsterdam en wil je graag wat culinair experimenteren, dan moet je zeker eens een bezoekje brengen aan de Foodhallen. In overdekte foodmarkt in de wijk Oud-West (Bellamyplein), kan je genieten van een drankje of een hapje bij een van de 30 kraampjes. Culinaire start-ups komen je hier graag culinair verrassen.

 1. Rembrandtplein

Het Rembrandtplein is ruim voorzien van restaurants, terrasjes en andere uitgaansgelegenheden, b.v. de Escape (discotheek) en De Kroon (café-restaurant, prachtig oud interieur!). Het is daardoor één van de bekendste uitgaansgebieden van Amsterdam, en de ideale plek om even uit te rusten!

Op het plein bevindt zich een beeld van de naamgever, Rembrandt, het oudste nog bestaande standbeeld van de stad. Een bronzen opstelling van zijn beroemdste schilderij, De Nachtwacht, staat er soms wel, soms niet. Je moet geluk hebben. Op nummer 47 zie je de voormalige Amsterdamse Bank, nu Booking.com, gebouwd door Berlage. Verder is er een waterpartij met rotsfontein.

 1. Tuschinski

Tuschinski is tegenwoordig onderdeel van de Pathé bioscopen en heeft 6 zalen. Er zijn regelmatig Nederlandse premières met rode loper en paparazzi. Het gebouw is vernoemd naar zijn grondlegger Abraham Tuschinski die het heeft laten bouwen naar zijn smaak en inzicht.

De stijl is een mengeling van Jugendstil, Art Deco en Amsterdamse School. Het hele interieur tot en met de lampen, tapijten, wandbekleding, muur- en plafondschilderingen maken deel uit van het totaalconcept. Naast film werden er aanvankelijk ook variéténummers ten tonele gebracht. Het is één van de mooiste filmtheaters van Europa.

 1. De Gouden Bocht

Tussen Leidsestraat en Vijzelstraat kan je de Gouden Bocht vinden, hier vind je de duurste en meest exclusieve huizen van de Herengracht. Sinds de 17e eeuw wonen hier de rijkste Amsterdammers. De gronden die beschikbaar kwamen naar de zogenaamde Vierde Uitleg van Amsterdam in de 17e eeuw waren groter dan op de andere plaatsen in Amsterdam. Men liet hier toen kleine stadspaleizen bouwen, die zowel binnenin als aan de buitenkant pure luxe en rijkdom uitstralen.

Op de Herengracht 466 vind je het huis van burgemeester Joan Geelvinck. Dit huis werd in 1769 verkocht voor voor 250.000 gulden (nu ongeveer 15 miljoen euro). Tijdens een rondvaart over de grachten kan je dit stukje Amsterdam bewonderen.

 1. De Jordaan

De Jordaan wijk ligt in het centrum van Amsterdam vlakbij de Prinsengracht. Hier vind je vooral veel leuke winkeltjes, typische Hollandse kroegen en trendy restaurantjes. Ga er even langs op de Noordermarkt en ga er snuisteren tussen de leuke spullen. Je kan in de Jordaan ook een bezoekje brengen aan het Woonbootmuseum of het Kaasmuseum.

De naam Jordaan gaat terug tot begin van de jaren 1700 waar voor het eerst Jordaan wordt gebruikt. Met de Jordaan bedoelde men de Prinsengracht. Anderen beweren dan weer dat de naam komt van de Franse migranten die er toen woonden, en de verbastering van het woord "jardin".

 1. Negen Straatjes Amsterdam

De Negen Straatjes zijn – hoe kan het ook anders – negen straatjes in de Jordaan waar winkelen centraal staat. Er zitten allerlei leuke boetiekjes, flagship stores van grote merken, eettentjes, cafeetjes, pop-up stores.... Het is er een gezellige drukte. Er is een paar jaar geleden ook een Nederlandstalige film opgenomen: Hartenstraat, vernoemd naar één van de straatjes.

Het gebied ligt tussen de Prinsengracht en Singel in. Veel van de straatnamen herinneren aan de handelaren en ambachtslieden die er vroeger woonden en werkten, en gespecialiseerd waren in het verhandelen en bewerken van huiden van reeën, herten, wolven, beren… Neem de tijd om rustig tussen de winkeltjes en eettentjes door te lopen en het allemaal in je op te nemen, te shoppen en/of iets te nuttigen.

TIP: Wil je graag Amsterdam ontdekken met een local? Een unieke photo shoot tour doen? Dat kan, boek je tour online.
 1. Duurzaam Amsterdam: bezoek de stad op een alternatieve manier

Helaas kreunt de Nederlandse hoofdstad meer en meer onder het massatoerisme, iets waar het zelf maar al te graag wat verandering in wil brengen. Hoe precies dan? Wel, door in te spelen op duurzame initiatieven en ook wat meer in te zoomen op de vele leuke verborgen plekjes in en rond Amsterdam die nog niet platgetrapt zijn. Op die manier timmer ook jij als bezoeker mee aan een duurzamer Amsterdam.

Zin om Amsterdam eens anders te gaan ontdekken? Lees dan zeker onze blogpost met onze duurzame tips voor een origineel bezoek aan Amsterdam, vaak nog eens ver weg van de drommen toeristen ook.

 1. Daguistappen vanuit Amsterdam

Keukenhof

Met z'n duizenden komen ze elke jaar naar Keukenhof bij Lisse om er van alle kleurenpracht van de vele bloemen te genieten. Deze toeristische attractie lokt dan ook heel wat buitenlanders, maar ook (hobby)tuiniers en fotografen kunnen er hun hart ophalen.

Lees meer over ons bezoek aan Keukenhof en de bloemenvelden in de omgeving op onze aparte blog.
Boek je tour vanuit Amsterdam naar Keukenhof online voor € 39.

Zaanse Schans

De Zaanse Schans, gelegen in Zaandam, een regio ten noorden van Amsterdam brengt je terug naar de 17de en 18de eeuw. De regio bestaat uit molens, historische gebouwen en musea die een kijkje geven in het leven van de jaren 1600-1700. Of beter gezegd, de geschiedenis komt hier terug tot leven in de Zaanse Schans. Wil je ook een bezoekje brengen aan de Zaanse Schans tijdens je verblijf in Amsterdam? Boek je tour online vanaf € 27.

Giethoorn

Giethoorn wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, en dat is met haar grachtenstelsel en haar meer dan 170 bruggetjes niet onterecht. Gelegen in de kop van Overijssel, werd hier in de 12de eeuw voor het eerst in Nederland een veenkolonie gesticht.

Een bijzonder dorpje waar de huizen daken hebben van riet en waar de bewoners nog met de stootkar of kruiwagen spullen naar hun huizen brengen. Hier rijden geen auto's maar varen de bootjes tussen de huizen. Wil jij ook deze bijzondere plek ontdekken? Boek je tour vanuit Amsterdam online vanaf € 89.

 1. Weetjes over Amsterdam

 • Traditioneel trouwt het Nederlandse staatshoofd in Amsterdam. Ook de kroning vindt plaats in de hoofdstad, hoewel de Nederlandse regering in Den Haag zetelt.
 • De Amsterdammers zijn een beetje de New Yorkers van Nederland: direct, fresh, en laconiek.
 • In 1928 hoste Amsterdam de Olympische spelen. Het oude atletiekstadion in Zuid getuigt er nog van.
 • De bijnaam van Amsterdam is Mokum, het Hebreeuwse woord voor stad.
 • Amsterdam heeft meer fietsen dan inwoners. Je zou het niet zeggen, als je meemaakt hoe vaak fietsen ongevraagd van ‘eigenaar’ wisselen!
 • Amsterdam telt met 1281 vier keer meer bruggen dan Venetië.
 • Heldhaftig, vastberaden en barmhartig, is het devies van Amsterdam. De drie St. Andreaskruizen in het stadswapen symboliseren dit.
 • Jajem is Amsterdams voor jenever en een pikketanissie is een borreltje.
 • Het eerste homohuwelijk ter wereld is gesloten in Amsterdam in 2001.
 • Amsterdam is gebouwd op palen. Een gemiddeld huis telt er 10.
 1. Filmpje: de hoogste schommel van Europa!

Benieuwd naar het uitzicht vanop de A'DAM Lookout in Amsterdam? In dit filmpje kan je al even genieten van het mooie uitzicht. Om op de hoogste schommel van Europa te zitten, zal je wel zelf naar Amsterdam moeten reizen! Zelf ook eens doen? Tickets voor de A'DAM Lookout kan je makkelijk online kopen.

 1. Waar overnachten in Amsterdam?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Amsterdam? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van het Centraal Station, Jordaan, Grachtengordel en Museumkwartier. Ontdek zeker onze 11 favoriete hotels in Amsterdam.

Waar overnachten in Amsterdam?

Op zoek naar een leuk hotel in Amsterdam? Wij verbleven in het DoubleTree hotel nabij het Centraal Station. Met een prachtig uitzicht + parking voorzien (mocht je niet met de trein komen).
 1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Amsterdam?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip in Amsterdam? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Amsterdam met meer dan 87 bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Amsterdam.

Amsterdam

Gratis preview reisgids Amsterdam downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 4 juni 2024 - tania

hele mooie wandelingen iets meer straat namen vermelden zou gemakkelijker zijn

- 22 april 2024 - Astrid

Bezoek de wijk De Jordaan. Wandel vanaf het station naar de Haarlemmerstraat . Gezellige straat met een diversiteit aan winkeltjes en restaurantjes

- 13 februari 2024 - Els

Zoals steeds: overzichtelijk, met heel handige stadswandelingen en uitleg!

- 30 september 2023 - Greta De Gres

De reisgids heeft mij geïnspireerd om Amsterdam voor de eerste keer met een andere kijk te ontdekken. En dat ga ik al doen in december, samen met ook een nieuwsgierige vriendin !

- 9 mei 2023 - Leys G

Dwars doorheen Amsterdam Centrum met alle bezienswaardigheden en leuke extra tips om nog meer te ontdekken. Ons weekend was geslaagd 👍

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?