Gallerie Dell'Accademia in Venetië bezoeken: wat zeker zien tijdens je bezoek? Alle info + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 5

Gallerie Dell'Accademia in Venetië bezoeken: wat zeker zien tijdens je bezoek? Alle info + tickets

19 maart 2022 in Venetië0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Gallerie Dell'Accademia in Venetië + waar tickets kopen

Kunstliefhebbers in Venetië mogen de Gallerie Dell’Accademia absoluut niet missen. Hier kan je enkele van de waardevolste Italiaanse kunstwerken bezichtigen. Bewonder het beroemde ‘Feestmaal in het huis van Levi’ en geprezen schilderijen van onder andere Titiaan en Giorgione.

Lees hier alles over je bezoek aan Gallerie Dell'Accademia in Venetië + bestel je tickets online.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Gallerie Dell’Accademia

Een eeuwenoud klooster

Het prestigieuze kunstmuseum Gallerie Dell’Accademia is ondergebracht in het complex van Santa Maria della Carità. Het bestaat uit drie gebouwen die met elkaar verbonden zijn: de kerk, het klooster en de Scuola Grande, de oude kunstenaarsschool.

De oudste gebouwen dateren uit de 12e eeuw en tot het begin van de 19e eeuw woonden hier religieuze ordes. Het complex werd later eigendom van de staat en in 1807 schreef niemand minder dan Napoleon een edict dat de gebouwen de kunstacademie Accademia di Belle Arti zouden huisvesten. Hij maakte het museumgedeelte van de kunstacademie openbaar en breidde de collectie uit.

De Accademia di belle arti

De kunstacademie van Venetië bestond al sinds 1750 en richtte zich op het onderwijzen van kunst, kunstgeschiedenis en ook restauratie van erfgoed. Beroemde kunstenaars en prestigieuze kunstverzamelaars schonken werken aan de academie als onderwijsmateriaal.

In 2010 verliet de kunstacademie de gebouwen van Santa Maria della Carità. Vandaag vind je er enkel nog het kunstmuseum Accademia di Belle Arti, waar de wereldberoemde schilderijen nog steeds hangen.

 1. Gallerie Dell’Accademia in Venetië bezoeken

Een aangenaam kunstmuseum

De Gallerie Dell’Accademia is een relatief klein kunstmuseum, maar heeft toch zijn plaatsje bij de mooiste bezienswaardigheden in Venetië. Je verdwaalt hier dus niet urenlang door gangen en zalen. Er zijn in totaal zo'n 24 kamers en elke kamer focust zich op een bepaalde schilder of tijdsperiode. Je wandelt door de Italiaanse, of meer bepaald de Venetiaanse, kunstgeschiedenis van de 14e tot de 18e eeuw.

Pronkstukken van het Gallerie Dell’Accademia

Het overgrote deel van de schilderijen die hier hangen, werden gemaakt door Venetiaanse schilderaars. Tot de beroemdste namen behoren Giorgione, Titiaan en Veronese.

 • Het bekendste werk is waarschijnlijk ‘Feestmaal in het huis van Levi’ van de hand van Veronese. Het is het schoolvoorbeeld van Italiaanse renaissanceschilderijen.
 • Je zal ongetwijfeld ook ‘De storm’ van Giorgione herkennen.
 • Verder mag je de zaal met werken van Titiaan ook zeker niet missen.
 • Misschien wel het allerberoemdst is de Vitruviusman van Leonardo da Vinci. Het was een studie naar menselijke verhoudingen en vandaag staat de Vitruviusman op de Italiaanse muntstukken van 1 euro. De waardevolle tekening wordt helaas niet permanent tentoongesteld.

STADSWANDELING: Met onze stadswandeling door Venetië kom je alvast langs het Gallerie Dell’Accademia en veel meer andere topbezienswaardigheden in Venetië.

 1. Openingsuren en bereikbaarheid van Gallerie Dell'Accademia

 • Openingsuren: De Gallerie Dell’Accademia is iedere dag open. Maandag van 8u15 tot 14u en dinsdag tem zondag van 8u15 tot 18u15.
 • Je kan tickets kopen tot 1 uur voor het sluitingsuur.
 • Je vindt de Gallerie Dell’Accademia op Dorsoduro 1050, vlak bij de Accademia-brug. Het museum bevindt zich vlakbij het Canal Grande.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je citytrip in Venetië? Download dan zeker onze reisgids Venetië en geniet ten volle van je verblijf.

 1. Boek je tickets voor Gallerie dell'Accademia

 • Tickets boek je aan de ticketbalie in het museum of vooraf online op de website.
 • De Gallerie Dell’Accademia is een van de bekendste kunstmusea van Venetië. Er worden wereldberoemde schilderijen tentoongesteld en dat lokt de nodige mensenmassa. Om de wachtrijen in het hoogseizoen te vermijden, raden we je aan om vooraf je tickets online te boeken. Je kan zo meteen alle wachtrijen voorsteken.
 • Ben je een kunstliefhebber? Dan moet je absoluut met een gids gaan. Je haalt zo veel meer uit je bezoek. Of combineer een gegidst bezoek aan het museum met een wandeling door de pittoreske wijk Dorsoduro.
 1. Onze tip? Bespaar en koop de Venetië Museum Pass

Ben je van plan om veel musea te bezoeken? Dan is het een goed idee om de Museum Pass te kopen. Je krijgt toegang tot enkele van de bekendste musea, zoals het Museo Correr en het Museo Ebraico. Ook een bezoek aan het Dogepaleis is inbegrepen in de Museum Pass en je kan binnen in zowat alle Venetiaanse kerken.

Behoor je tot de fervente museumbezoekers? Dan is de Museum Pass Plus extra interessant. Je hebt dan ook toegang tot onder andere het Ca’ Rezzonico, Ca’ Pesaro, het Museo Vetrario, het Kantmuseum op Burano en het Palazzo Mocenigo.

MUSEUM PASS: Overtuigd? Bestel je Venetië Museum Pass online op voorhand en geniet ten volle van je vakantie!

 1. Waar overnachten in Venetië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je vakantie in Venetië? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Venetië.

 • Venetië: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.
 • Venetië: Genieten van een drankje op terras in hartje Venetië? Bij B&B Ca' San Rocco kan dat! Deze charmante accommodatie is omringd door planten en tuinen: de perfecte plek voor natuurliefhebbers om te ontspannen. Meer info en boeken.
 • Lido: Wandel langs het uitgestrekte strand van het eiland Lido en rust nadien lekker uit in het historische Hotel Byron. Je kan genieten van de schoonheid van de nabijgelegen Venetiaanse lagune, of volledig ontspannen in de smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op het terras in de tuin. Meer info en boeken.
 • Burano: Wil je graag op het eiland overnachten? Boek dan een verblijf in het vakantiehuis Night Galleria - bed & art gevestigd in een van de gekleurde huisjes. De accommodatie biedt ook uitzicht op de lagune van Venetië. Meer info en boeken.
 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?