De 18 x mooiste bezienswaardigheden in Milaan: Info, tips + foto's

De 18 x mooiste bezienswaardigheden in Milaan: Info, tips + foto's

8 oktober 2019 in Milaan1 reactie

Milaan staat over de hele wereld bekend als een van de belangrijkste modesteden. De hippe Italiaanse stad lokt dan ook veel shopliefhebbers en modefans naar Italië. Toch is er veel meer te doen in Milaan dan shoppen alleen. Er zijn een heleboel indrukwekkende gebouwen, mooie parken en gezellige wijken in Milaan te vinden.

Om je te helpen bij je citytrip naar Milaan hebben we de niet-te-missen bezienswaardigheden op een rijtje gezet. Zo ben je er zeker van dat je niets mist!

Wil je veel zien tijdens je citytrip in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 69 en geniet van gratis toegang bij tal van musea + gratis openbaar vervoer + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en ontvang kortingsbons.

Inhoud artikel

 1. De Duomo di Milano

De Dom van Milaan is waarschijnlijk de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Het is dan ook de op twee na grootste kathedraal van Europa, na de Sint-Pieterbasiliek in Rome en de kathedraal van Sevilla. De gotische kerk is zowel letterlijk als figuurlijk het middelpunt van Milaan.

De bouw van de kathedraal werd al in de veertiende eeuw aangevat, maar het duurde tot in 1965 vooraleer het bouwwerk helemaal af was. Eigenlijk is de kathedraal nog steeds niet helemaal afgewerkt, want hier en daar kan je nog een blok marmer zien waar nog steeds geen standbeeld uit gehouwen werd.

De kathedraal is dagelijks open tussen 08:00 en 19:00. Om binnen te gaan moet je een ticket kopen. Als je ook op het dak van de kathedraal wil wandelen (een aanrader!) betaal je iets meer. Koop dan zeker je tickets online, zo ben je zeker dat je naar boven kan + moet je niet in de wachtrij aanschuiven.

Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig bij GetYourGuide of bij Ticketbar. Je kan kiezen om enkel het dakterras te bezoeken € 12 of een ticket met rondleiding in de kathedraal te boeken € 27. Bekijk hier het aanbod.

Nog meer zien in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 69 en geniet van korting bij tal van musea + gratis openbaar vervoer + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en tal van kortingsbons.

6 weetjes over de Kathedraal van Milaan

 • Het duurde zo’n 6 eeuwen (!) om de kathedraal helemaal af te werken. Er werkten heel wat architecten aan de Duomo en uiteindelijk kreeg het bouwwerk daardoor verschillende stijlen en vormen. In 1805 werd de verfijnde gevel afgewerkt. Pas in de twintigste eeuw was de kathedraal helemaal klaar, maar het resultaat mag er wezen!
 • In, op en rond de kathedraal vind je welgeteld 3159 beelden. Nergens anders ter wereld vind je een gebouw met zo veel beeldhouwwerken. Alleen al aan de buitenkant vind je 2245 beelden.
 • De kathedraal heeft zitplaatsen voor zo’n 40.000 mensen.
 • Binnen in de Duomo vind je drie gigantische glas-in-lood ramen. Die worden beschouwd als de hoogste ter wereld en verdienen daarom zeker je aandacht.
 • Na het verkennen van de prachtige binnen- en buitenkant van de kathedraal, kan je ook een kijkje nemen op het dak van de Duomo. Het is aan te raden om met de trappen door de torens naar boven te gaan, maar er is ook een lift. Het uitzicht vanop het dak is onbetaalbaar!
 1. De wijk Navigli

Deze wijk van Milaan staat bekend om de overgebleven stadskanalen. Het lijkt hier alsof je in Venetië bent beland. Langs de waterrand kan je heerlijk eten in enkele leuke restaurantjes of van de zon genieten op een gezellig terrasje. Wandel ook zeker eens de zijstraatjes in, want daar zijn heel wat leuke boetiekjes en mooie pleintjes.

 1. Het klooster Santa Maria delle Grazie (Laatste Avondmaal)

Het klooster Santa Maria delle Grazie stamt uit de vijftiende eeuw en prijkt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De 7 kapellen en de begraafplaats rond het klooster zijn mooi, maar dé grote trekpleister hier is de muurschildering van Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci.

Da Vinci schilderde hier aan het einde van de vijftiende eeuw één van zijn beroemdste kunstwerken. Het Laatste Avondmaal is over de hele wereld bekend en wordt net als de Mona Lisa beschouwd als één van zijn grootste meesterwerken. Als je in Milaan bent, moet je dan ook zeker eens langsgaan in dit klooster.

 • Het klooster is elke dinsdag tot en met zondag open tussen 08:15 en 19:00.
 • Om het Laatste Avondmaal te kunnen bewonderen moet je vooraf je tickets online kopen, deze kosten € 18 inclusief audiogids.
 • De kans is zo goed als onbestaande dat je ter plaatse nog tickets kan kopen (dus boek zeker online). De kerk van het klooster kan je wel gewoon gratis betreden.

Er bestaat ook een stadspas + Laatste avond, klik hier voor alle info. Wist je dat je ook begeleide wandelingen kan doen + toegang tot het Laatste avondmaal, zo ontdek je nog meer van Milaan.

 1. Galleria Vittorio Emanuel II

De Galleria Vittorio Emanuel II is voor Milaan wat de Galeries Lafayette voor Parijs is. In dit luxueuze winkelcomplex vlakbij de Dom zijn alle grote modemerken vertegenwoordigd. Modefanaten kunnen zich hier vergapen aan de nieuwste collecties van Versace of Prada, maar ook wie niet in mode geïnteresseerd is, mag dit gebouw zeker niet overslaan. De Galleria Vittorio Emanuel II is namelijk een knap staaltje architectuur!

 1. Basilica di Sant’Ambrogio

De Sant’Ambrogio-basiliek is één van de oudste kerken van de stad. De bisschop Ambrosius stichtte deze kerk al in het jaar 379. Omdat je de stoffelijke resten van die bisschop kan bezoeken in de crypte van de kerk vindt de lokale bevolking de Basilica di Sant’Ambrogio een belangrijker monument dan de reusachtige Dom.

 • De basiliek is elke maandag tot en met zaterdag open van 10:00 tot 12:30 en van 14:30 tot 18:00
 • Op zondag van 15:00 tot 17:00

Wil je graag zelf Milaan ontdekken? Download onze stadswandeling langs alle bezienswaardigheden van de stad.

 1. Parco Sempione

Tussen het Castello Sforzesco en de Arco della Pace ligt het grote stadspark van Milaan, het Parco Sempione. Net als de rest van Milaan oogt ook dit park erg statig. Het is een populaire plek onder de Milanezen om er samen te komen of om er te spelen met hun kinderen. Er komen ook vaak straatartiesten optreden. Een leuke extra is dat er verschillende cafeetjes in het park verspreid liggen waar je een lekkere cappuccino of een fris Italiaans aperitiefje kan drinken.

 1. San Bernardino alle Ossa

De kerk San Bernardino alle Ossa staat vlakbij de Dom van Milaan. In de schaduw van die kolos wordt deze kerk daarom vaak over het hoofd gezien, maar dat is onterecht. Het is zelfs één van de meest bijzondere plekjes van de stad. De kerk doet namelijk dienst als een ossuarium en dat houdt in dat de muren van de kerk aangekleed zijn met schedels en botten.

De kerk werd gebouwd op de begraafplaats van een ziekenhuis dat hier vroeger in de buurt lag. Omdat die begraafplaats op een gegeven moment vol raakte, besloot men om de lichamen te bewaren in een gebouw. Dat gebouw werd later vervangen door de San Bernardino alle Ossa.

Het ossuarium is dagelijks te bezoeken tussen 07:30 en 12:00 en van maandag tot en met vrijdag kan je er ook terecht in de namiddag van 13:00 tot 16:00.

Onze tip: wil je graag het "andere Milaan" ontdekken? Ga mee met een gegidste wandeling langs de verborgen plekjes.

 1. De wijk Brera

Ga tijdens je citytrip ook zeker eens naar de wijk Brera. Het is ongetwijfeld een van de mooiste buurten in het centrum van Milaan en daarom zeker een aanrader! Vroeger was Brera een kunstzinnige, Boheemse wijk, maar ondertussen is dit district geëvolueerd naar een chiquer gedeelte van de stad met veel eigen karakter. Je wandelt er door smalle steegjes vol sfeervolle Italiaanse winkels en gezellige restaurants. In de wijk vind je verder ook heel veel kunstateliers waarvan je er enkele kan bezoeken. Ook ’s avonds komt Brera tot leven dankzij de toffe cafeetjes en restaurants.

Onze tip: ga zeker eens naar Brera om er ’s avonds te dineren. Je vindt er geweldige restaurantjes!
 1. Cimitero Monumentale

Het Cimitero Monumentale is de grootste begraafplaats van Milaan. Om de reusachtige begraafplaats binnen te gaan, wandel je eerst door een imposant gebouw. Je kan er kleine graven met een simpele grafsteen vinden, maar ook enkele erg opvallende tomben en zelfs graven die hun eigen kapel hebben.

Onze tip: Wil je graag een begeleide wandeling maken op het kerkhof of je bustickets online kopen naar het Cimitero Monumentale.

 1. De Scala van Milaan

De Scala van Milaan is zeker een bezoekje waard, ook als je niet van opera of ballet houdt. Dit is namelijk het oudste en het grootste operagebouw ter wereld. Aan de buitenkant lijkt het bouwwerk misschien wat sober, zeker in vergelijking met de imposante Dom, maar laat je niet misleiden.

Het interieur van de Scala van Milaan is rijkelijk versierd met rood fluweel en gouden details. Kijk ook zeker eens omhoog, want er hangt een indrukwekkende kroonluchter. We raden je aan om binnen te gaan bij het Museo Teatrale.

Onze tip: Vanaf het Museo Teatrale vertrekken de tours die je door dit mooie gebouw gidsen. Koop je tickets online voor een rondleiding door de Scala van Milaan voor € 25.

 1. Castello Sforzesco

In het centrum van Milaan kan je ook het Castello Sforzesco bezoeken. Dit kasteel uit rode bakstenen stamt uit de vijftiende eeuw. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een paleis, maar daarna deed het vooral dienst als militaire vestiging. Door de eeuwen heen heeft het kasteel heel wat schade geleden door verschillende bombardementen, maar recent werd het bouwwerk nog knap gerestaureerd.

Eenmaal je binnen het Castello Sforzesco bent, kan je verschillende musea bezoeken. Het grootste museum is het kunstmuseum waar je onder andere enkele werken van Michelangelo kan aanschouwen. Daarnaast kan je er ook een verzameling oude muziekinstrumenten bekijken of binnengaan in het Egyptisch archeologisch museum of het Milanees archeologisch museum.

 • Het kasteel en de musea zijn dagelijks open tussen 07:00 en 19:30.
 • Op maandag blijven de musea wel dicht.
 • Je kan het kasteel zelf gratis binnengaan, maar om de musea te bezoeken moet je wel een toegangskaartje kopen. Met één ticket kan je alle musea bezoeken. Bekijk de kaartjes en tour online, vanaf € 15.
 1. Het San Siro voetbalstadion van Milaan

De 2 topclubs die Milaan rijk is spelen in deze voetbaltempel, het San Siro voetbalstadion. Wil jij ook graag een kijkje nemen achter de schermen van de thuishaven van Inter Milaan en AC Milaan? Ga mee met een rondleiding door het San Siro stadion en ontdek de bijzondere geschiedenis in het museum.

 1. Giardini Pubblici

Het Giardini Pubblici is het andere grote park van de stad. Dit park werd al in de achttiende eeuw aangelegd en is mooi ingedeeld met fonteinen, bomen, aangelegde wandelpaden, standbeelden... Het is nog steeds de perfecte plek om even tot rust te komen, weg van de drukte, en een mooie wandeling te maken of om er te picknicken.

Daarnaast vind je vlakbij de Giardini ook het natuurhistorisch museum en het planetarium. Had je graag een uitstapje gepland met kinderen? Dan is dit de ideale plek. Er is een speeltuin en heel wat open ruimte om te rennen en spelen.

 1. De Biblioteca degli Alberi

De Biblioteca degli Alberi is het derde stadspark van Milaan en is nog maar sinds oktober 2018 open. De gemeente wilde de oude lege terreinen rondom de Piazza Gae Aulenti omvormen een groene zone waar de inwoners van de stad konden ontspannen. Die opzet is zeker geslaagd! Naast dit park staan twee bekende appartementsgebouwen die helemaal bekleed zijn met planten.

In het stadspark bevindt zich een botanische tuin van tien hectare groot met in totaal 19 verschillende soorten bomen. Verder vind je in het park ook een speelplein, een fitnesszone, een terrein voor honden en enkele groentetuintjes.

 1. Nationale bibliotheek van Braidense

Deze 18e-eeuwse bibliotheek is ongetwijfeld één van de mooiste bibliotheken van Italië en omstreken. Deze plek is niet echt gekend onder toeristen en daarom niet veel bezocht. Houd er rekening mee dat je als bezoeker alleen de hoofdruimte kunt zien, maar wanneer je in de buurt bent, loont het zeker de moeite om er eens binnen te gaan. Een bezoek aan de Braidense-bibliotheek hoeft niet meer dan een paar minuten te duren, dus mis het niet!

Openingsuren: De bibliotheek is dagelijks geopend, behalve op zondag en de toegang is gratis.

 1. Shoppen in het Het Quadrilatero d’Oro

Natuurlijk kan je deze modestad niet verlaten zonder te shoppen in één van de vele winkelstraten. In het centrum, vlakbij de Dom, vind je een hele hoop modewinkels. Je kan er shoppen bij dure merken als Chanel en Louis Vuitton, maar ook bij bekende ketens als H&M, Zara en Pull&Bear. Tussen al die grote namen liggen ook enkele leuke Italiaanse winkeltjes verstopt.

Ben je op zoek naar de grootste Italiaanse modeontwerpers en hun nieuwste collecties? Ga dan zeker eens naar het Quadrilatero d’Oro, het duurste winkelgebied van de stad Bekijk de ligging op de kaart.

 1. District Porta Nuova

De hoogtepunten van een stad moet je altijd eens gezien hebben, maar soms is het ook leuk om eens ver van de toeristische trekpleisters te gaan. Als je graag een futuristisch kantje van Milaan wil leren kennen, zet het Porta Nuova district dan snel bovenaan je lijstje. In deze wijk vind je hi-tech winkels, leuke boekhandels, bars, cafés, talloze restaurantjes en discotheken: een totaal nieuwe en nog onbekende wijk in Milaan.

Het hart van Porta Nuova is het plein naast het treinstation Garibaldi, gewijd aan architect en ontwerper Gae Aulenti en bekroond met drie glazen wolkenkrabbers waaronder de Unicredit-toren, het hoogste gebouw in Italië.

Porta Nuova is bovendien verbonden met een voetgangers- en fietspad die je naar het Isola-district leiden: een nieuw, opkomend cultureel centrum vol kleine restaurants en gezellige plekjes

Wil je Porta Nuova eens van bovenaf zien? Ga dan naar Piazza Gae Aulenti, hier kan je genieten van een prachtig uitzicht op de wijk en de skyline.

 1. City Life

Heb je nog wat tijd over in Milaan? Ga dan zeker eens naar de gloednieuwe woonwijk City Life. In deze buurt zal je vertoeven tussen de lokale bevolking. Je kan er al wandelend de buurt verkennen en een bezoekje brengen aan het nieuwe winkelcentrum, de bioscoop, restaurantjes, kinderspeelplaatsen en veel moderne woongebouwen.

Dit is ongetwijfeld het moderne Milaan op z’n best! In de buurt van de woonwijk vind je ook nog de kleurrijke moderne sculptuur Coloris van Pascale Marthine Tayou. Als je van moderne kunst houdt, kan je dit werkje ook meepikken tijdens je wandeling.

 1. Waar overnachten in Milaan?

Booking.com

 1. Filmpje: de highlights van Milaan

Benieuwd naar hoe Milaan eruitziet? Bekijk dit filmpje en vlieg langs de bekendste plekjes van de stad. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Milaan moeten reizen!

 1. Download ook je gratis stadswandeling Milaan

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Milaan en ga op pad! Ideaal om Milaan volledig te verkennen op eigen tempo. We hebben nog andere mooie stadswandelingen in Italië die je gratis kan ontdekken.

Milaan stadswandeling

Gratis stadswandeling Milaan downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 29 juli 2019 - Jean-Pierre Kesteloot

Uitstekende uitleg over de bezienswaardigheden in Milaan

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?