Rondreis Gardameer, Piëmonte en Ligurië met de auto: Route + kaart

Rondreis Gardameer, Piëmonte en Ligurië met de auto: Route + kaart

 • Startpunt: Montichiari
 • Eindpunt: Borgomaro
 • Type: Rondreis
 • Afstand: 1065 km
 • Duur: 10 dagen
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Noord-Italië rondreis 10 dagen: Gardameer, Piëmonte en Ligurië

Noord-Italië rondreis 10 dagen: Gardameer, Piëmonte en Ligurië

Nabij het Gardameer 5 nachten in Montichiari. Een gerenoveerde villa met 18 kamers. In Piëmonte 4 nachten in hotel 4* in Monterotondo di Gavi. Gunstige prijs inclusief ontbijtbuffet.

Download onze route en rij zelf langs het Gardameer, Piëmonte, Ligurië met de auto

Deze unieke rondreis laat je genieten van heel wat hoogtepunten in 3 Noord-Italiaanse regio's: Gardameer, Piëmonte en Ligurië. Alle 3 totaal verschillend van elkaar qua schoonheid en ze bieden een uitmuntende gastronomie. Er staat je tijdens deze rondreis een mooi aanbod aan bezienswaardigheden te wachten.

Het Gardameer biedt sowieso al waterpret maar geniet er ook van leuke stadjes rondom die je kan leren kennen met een rondrit van het meer. Bovendien is het aangenaam rijden hier in een gevarieerd landschap met heuvels en vlakke delen. Heb je het meer gezien, dan blijft verveling onmogelijk want bekende steden als Brescia (historisch), Mantua (cultuurstad) en Verona (stad van Romeo en Julia) liggen niet ver weg.

Voor deel 2 van de rondreis maken we de transfer naar Ligurië en Piëmonte. Wie wil kan tijdens die overgangsetappe een blitzbezoek aan Milaan doen, lees onze blo met de mooiste bezienswaardigheden Milaan. Ligurië en Piëmonte zijn twee regio's die garant staan voor relatieve rust, hun lekkere streekproducten en een prachtige natuur.

Langs de Ligurische kust liggen wonderlijk mooie stadjes (Rapallo, Sestri Levante, Portofino, ...). Piëmonte heeft de Barolo en Barbaresco wijnen als uithangbord maar ga zeker eens op bezoek in het gezellige Asti of Alba.

Cultuur met terecht de hoofdletter zal je er aangenaam verrassen. Dat is zeker het geval in Genua waar Rubens zo verliefd op was. Wil je de hoofdstad van Piëmonte zien, dan moet je tot in Turijn rijden. Als logies kozen we voor charmehotelletjes 3* en 4*.

Dag per dag reisschema rondreis Gardameer, Piëmonte en Ligurië

 • Dag 1: Heenreis naar Montichiari - 5 nachten in Palazzo Novello 3*
 • Dag 2: Ter plaatse blijven, om wat bekomen van de autorit gisteren.
 • Dag 3: Gardameer (zuidelijk deel) en schiereiland Sirmione
 • Dag 4: Gardameer rondrit (160 km) met stops in leuke stadjes of naar Brescia (29km) en/of Mantua (45km)
 • Dag 5: Verona bezoeken, stad van Romeo en Julia
 • Dag 6: Transfer naar regio Piëmonte (Monterotondo di Gavi) - 4 nachten in Ostelliere 4* ev. met tussenstop Milaan
 • Dag 7: Verkenning langs Ligurische kust met Rivièra di Levante of regio Piëmonte ontdekken (Asti, Alba)
 • Dag 8: Bezoek Genua of tot in Turijn rijden
 • Dag 9: Terugreis
Gardameer en Ligurië

Gratis rondreis Gardameer en Ligurië downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-track rondreis: we hebben de GPS-tracks (GPX-ITN) van deze rondreis in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden. Download nu de GPS-tracks.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Niet te missen bezienswaardigheden langs deze autoroute

Je vindt nergens in Noord-Italië méér toeristische voorzieningen als langs en rond het Gardameer. Dat wil zeggen dat dit een zeer geliefde plek blijft zowel voor de toeristen als de lokale bevolking. Wil je puur genieten van alleen maar rust en kalmte dan is dit misschien niet de meest logische plaats, maar gelukkig is het Gardameer een grote blauwe vlek in Noord-Italië met een lengte van meer dan 50 kilometer en doe je de rondrit, dan zullen er zeker al 160 kilometers op de teller staan. Óp het water genieten van een boottocht biedt ook al soelaas mocht het langs de oevers plots te druk worden. Maar ondanks de drukte, blijft het Gardameer de charme behouden, zelfs in het hoogseizoen.

Noordelijk ligt het meer wat verzonken in de bergen. Zuidelijker liggen er hooguit enkele heuvels. In het hinterland vind je behalve die bergen en heuvels ook bossen en mooie stadjes. Torbole en Riva del Garde vind je aan de noordzijde, Garda iets lager dan het centrum en in het zuidelijke deel vind je Peschiera, Desenzano (kanaaltjes en verder gewoon typisch toeristisch met horeca) meen het schiereilandje Sirmione (2000 jaar oud).  

Wie een beetje zijn geschiedenis kent, weet dat het balkon waaronder Romeo zijn liefde voor Julia declameerde in Verona ligt. Je moet wel wat zoeken naar de Via Cappello, niet eens een hoofdstraat in Verona. Op huisnummer 23 vind je het Casa di Giulietta. Verona is véél meer dan de stad van de twee tortelduiven. Je vindt er een culturele rijke schat aan bezienswaardigheden uit de tijd van de Romeinen, uit de middeleeuwen en tal van parels zie je er uit de renaissanceperiode. Wie wil shoppen moet in de Via Mazzini zijn. Het is dé winkelstraat in Verona.

Tot de meest bezochte bezienswaardigheden van Verona behoort zeker de arena, een Romeins amfitheater uit de 1e eeuw n.C. waar tussen juni en augustus nog altijd opera's worden gezongen. Zo'n 22.000 toeschouwers kunnen een zitje krijgen. Andere blikvangers in de stad zijn de Arche Scaligere, een mausoleum voor de familie Scaligero die een bepalende rol had in de 13de en 14de eeuws. Op de Piazza des Signori moet je ook eens rondstappen om er de schitterende paleizen en andere gebouwen te bekijken. Wie graag kerken binnenstapt, heeft veel keuze: Sant'Anastasia, de basiliek (romaans), de San Zeno Maggiore, e.a. 

In de buurt liggen cultuursteden als Brescia en Mantua. Wil je er meer over lezen, weet dat je na je reservering de gratis reisgids kan downloaden.      

Wil je een prachtige dag dan moet je extra lang gaan genieten van de Ligurische kust. Wat een schoonheid krijg je hier op je bord in een wijde boog aan de Ligurische Zee. Over Genua, toch dé cultuurstad bij uitstek in Ligurië, lees je elders. De stad wordt als 'grenspaal' beschouwd tussen de Rivièra Ponente (links van Genua) en de Rivièra di Levante (rechts van Genua tot La Spezia). Beide rivièra's hebben zo hun eigen kenmerken. Je vindt er pittoreske vissersdorpjes bijna met de voeten in het water en mondaine badplaatsen broederlijk naast elkaar.

Tijdens deze rondreis vertoeven we langs de Rivièra di Levante, oostelijk van Genua gelegen. De kustlijn heeft er een iets ruiger uitzicht dan aan de Rivièra Ponente. Je zal er kliffen aantreffen en rotsformaties waar het zeewater wild schuimend tegen opbotst. Niettemin, ook hier vind je kleine en grote baaien met een lieflijk uitzicht. In Portofino en Rapallo kan je heerlijk wandelen op de promenades. Chiavari heeft een groot strand en een jachthaventje. Sestri Levante willen we misschien liever niet vernoemen omdat het daar zo mooi is dat veel ruchtbaarheid er misschien een stormloop doet ontstaan.

Genua is de hoofdstad van Ligurië. De stad ligt zowat centraal langs de Ligurische kust. Havenstad, kunststad en de geliefde stad van Pieter Paul Rubens. Hij was werkelijk gek van de stad. Wist je dat Rubens maar één boek op de markt bracht? De naam? Palazzi di Genova uit 1622. Hij liet er talrijke werken na die hij uitvoerde in opdracht van een goed betalende adel uit Genua. Geen wonder dat Rubens er zo zot van was.

Paleizen zijn er UNESCO Werelderfgoed: huizen waar pausen, keizers en notabelen hebben gewoond, nu vaak omgebouwd tot een museum. Genua telt nog wel meer prachtige gevels vooral uit de 16de en 17de eeuw. In de musea hangen meesterwerken van grote kunstschilders. Het Piazza de Ferrari vormt het hart van de stad. Rond dit plein staan monumentale gebouwen. Genua is tevens volgestouwd met prachtige kerken: San Matteo, Gesùkerk, Cattedrale San Lorenzo, San Donato, e.a. 

De oude haven van Genua is niet meer. In de plaats kwam iets wat lijkt op een openluchtpark met daarin een aquarium, een zeevaartmuseum, wetenschaps- en technologiemuseum. Vergeet tijdens je bezoek niet te proeven van de échte pesto genovese.     

Wie wat van wijn kent, weet dat de Nebbiolo druif hier in Piëmonte een heel geschikte voedingsbodem vindt en de basis vormt van de uitstekende Barolo en Barbaresco wijnen. Piëmonte staat ook synoniem voor een schilderachtig decor met zachte heuvels, gezellige stadjes vaak met een middeleeuws verleden (Asti en Alba bijvoorbeeld). Hier vind je nog échte rust. Koppel er het meestal goede weer aan vast, doe er nog de gastvrijheid van de bevolking bij én de lekkere gastronomie, dan heb je in een notendop de troeven van Piëmonte. 

Asti ken je beter dan je eerst zou denken. Een 'asti spumante', dat heb je ooit toch al eens gedronken? En elk jaar worden wel ergens beelden getoond van de Palio, het volksfeest met paarden, figuranten in kostuums uit de 14de en 15de eeuw, de paardenraces. Geniet er ook van de fraaie gebouwen uit de middeleeuwen. De Romeinen hebben destijds het stadje Alba gesticht. Tijdens de middeleeuwen hebben er ooit 100 torens gestaan waarvan een paar overleefden. Kerken worden er veel bezocht en Alba is zowat het centrum van de Barolo en Barbaresco wijncultuur. Genoeg adelbrieven om er eens langs te gaan.

De meest bekende stad in Piëmonte moet wel Turijn (Torino) zijn. Ken je de stad niet van het voetbal (Juventus), dan toch zeker voor de erfenis die het Huis van Savoie er achterliet. Die familie was er bijna 900 jaar aan de macht. In die periode verzamel je al eens iets aan patrimonium. Vooral veel barok zal je er zien in de straten, op pleinen. Autoliefhebbers weten dat de wieg van Fiat hier in Turijn stond en wie tijdens de lessen godsdienst aandachtig was, zal nog weten dat de Lijkwade er een bijzonder relikwie is. Cinefielen weten vermoedelijk dat het Museo del Cinema een slechtere locatie had kunnen bekomen dan de imposante Mole Antonelliana. Turijn beschikt over een zeer gerenommeerd Egyptisch museum, het beste na Cairo. Het aantal kerken is bijna niet te tellen. Dus, er is toch wel een en ander te zien in de hoofdstad van Piëmonte.     

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

26 ervaringen

- 5 mei 2024 - saskya

Een duidelijke beschrijving met goede tips. Ideaal om de voorpret de laten beginnen!

- 11 juli 2023 - luc depover

Handige reisgids, mooi en duidelijk uitgelegd.

- 30 mei 2023 - An

Geweldige en leuke en interessante tips om te gebruiken in onze rondreis! Echt aan te bevelen👍

- 24 december 2022 - Mary Stouthart

Hele leuke en waardevolle site! Zeker als je nog niet zo bekend bent in Italië! Veel goede tips! Een aanrader!!

- 12 september 2022 - globetrotter

Goede tips en duidelijke uitleg in jullie uitgewerkte reis. Hotels vonden wij soms toch veel terugrijden na een uitstap na de voorgestelde steden. Supergoede reizen die jullie uitwerken.

Gratis rondreis Gardameer en Ligurië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?