Het Dogepaleis in Venetië bezoeken: tips, info + wachtrijen vermijden?

Volledige reisgids kopen voor € 5

Het Dogepaleis in Venetië bezoeken: tips, info + wachtrijen vermijden?

14 oktober 2021 in Venetië2 reacties

Het Dogepaleis en Venetië worden vaak in één adem genoemd, het is één van de grootste monumenten van de Noord-Italiaanse stad Venetië.

Het gebouw heeft door de geschiedenis heen dienst gedaan als de residentie van de doge, de leider van de Venetiaanse Republiek, als kantoren en als een gevangenis, maar tegenwoordig is het Palazzo Ducale een museum dat je terug de tijd in brengt.

Alle info voor je bezoek, hoe online tickets boeken + mijn tips.

Tickets voor het Dogepaleis Venetië + wachtrijen vermijden

Gun jezelf de vrijheid en sla de wachtrijen over. Via GetYourGuide kan je online tickets boeken voor het Dogepaleis om wachtrijen over te slaan. Zo zie je meer tijdens je bezoek aan Venetië.

Ga mee met de Secret Itineraries tour, waarbij je voor een goed uur onder leiding van een gids mee gaat naar geheime ruimtes in het Dogepaleis en de gevangenis, en waarbij je ook de standaard toegang krijgt tot het museum.

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een Venice Pass, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer & watertaxi's + toegang tot het Dogepaleis + gondelvaart + de belangrijkste musea. De Venice City Pass is er voor 24u, 48u of 72u (kan je kiezen na het invullen van je datum). Klik hier en boek je Venice Pass online.

Enkel openbaar vervoer boeken? Boek je Vaporetto bootticket voor het openbaar vervoer online.
Wil je liever een cruise doen in Venetië? Bekijk hier het deze rondvaart op het kanaal Grande.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis Dogepaleis Venetië

1.1. De bouw van het paleis

De officiële residentie van de Doge werd waarschijnlijk al in de 9de eeuw naar de plek van het huidige Dogepaleis verplaatst, maar dit gebouw werd een eeuw later door een brand verwoest. Tegen het einde van de 12de eeuw werd er begonnen aan een nieuw paleis voor Doge Sebastiano Ziani, maar halverwege de 13de eeuw werd er alweer nagedacht over het laten herbouwen van het paleis, doordat de Grote Raad steeds uitbreidde.

De bouw van het paleis dat er vandaag staat, begon in 1340. De bouw duurde bijna 100 jaar en in 1424 werd de laatste vleugel afgemaakt onder Doge Francesco Foscari, waarna het paleis grotendeels hetzelfde is gebleven.

1.2. Branden & verwoestingen

In 1483 werd een groot deel van het paleis verwoest en moesten er grote verbouwingen gehouden worden. Architect Antonio Rizzo werd hiervoor ingehuurd. Hij plaatste een volledig nieuw bouwwerk aan de rand van het kanaal in een Renaissance stijl. In 1547 verwoestte nog een andere brand verschillende kamers op de tweede verdieping, maar hiervoor hoefden gelukkig alleen deze ruimtes herbouwd te worden.

De brand van 1577 was heftiger en verwoestte belangrijke ruimtes en grote kunstwerken van onder andere Bellini en Titiaan. Hierdoor moest een groot deel van het gebouw herbouwd worden, wat ditmaal in een Gotische stijl gebeurde.

1.3. Dogepaleis als gevangenis

Het paleis huisde naast de residentie van de doge ook verschillende kantoren van ambtenaren, juristen en politieke instituten. In de 16de eeuw werd het gebouw aan een nieuwe gevangenis aan de andere kant van het kanaal gekoppeld door middel van de Brug der Zuchten. Hierna werden verschillende ruimtes van het paleis ook gekoppeld aan de gevangenis door de ruimtes te gebruiken als verhoorkamers.

1.4. Het museum

In 1797 werd de rol van het gebouw veranderd nadat Napoleon de stad veroverde. De administratieve kantoren en de Biblioteca Marciana werden in het gebouw geplaatst. Nadat Venetië in 1866 onderdeel werd van Italië, zette de Italiaanse overheid geld opzij om het gebouw te kunnen restaureren. Hierbij werden de kantoren naar andere gebouwen verplaatst. Na de restauraties werd het gebouw in 1923 geopend als een museum.

 1. Het Dogepaleis

2.1. Het Dogepaleis: algemeen

Het Dogepaleis is gebouwd in een combinatie van de gotische en de barokke stijl en is gemaakt uit wit marmer uit Istria en lichtroze marmer uit Verona. De ingang van het gebouw is de Porta del Frumento (aa de waterkant). De Museo dell’Opera is gelegen op de begane grond en stelt in 6 verschillende ruimtes de pilaren, beelden en andere werken tentoon die tijdens de renovaties van de façades gehaald werden. Hier is een ideale stop om met een gondel door Venetië te varen.

2.2. De binnentuin

De binnentuin van het paleis is vooral bijzonder door de Scala dei Giganti: de trap van de giganten. Deze trap werd voor formele evenementen gebruikt en de nieuwe doges werden op deze trap geïnaugureerd. De trap wordt aan weerszijden bewaakt door 2 grote beelden van Mars en Neptunes die symbool staan voor de macht van Venetië over land en over zee. De Porte della Carta, die gelegen is aan de Scala dei Giganti, was ontworpen door Giovanni en Bartolomeo Buon en deed ooit dienst als de hoofdingang van het paleis. Tegenwoordig is het de uitgang van het museum.

Onze tip: Koop je tickets online, zo moet je ter plekke niet meer aanschuiven in de wachtrij.
Wist je dat er ook een speciale Secret Itineraries tour is, zo ontdek je de geheimen van het Dogepaleis,waar je als gewone bezoeker niet kan komen.

2.3. Scala d’Oro

Wanneer je de Scala d’Oro betreedt, kom je terecht op de volgende verdieping. Deze gouden trap is gemaakt met 24-karaats goud en werd ontworpen door Andrea Sansovino en bevat schilderingen op het plafond van Alessandro Vittoria.

2.4. De appartementen van de Doge

De appartementen van de Doge worden tegenwoordig vooral gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen, maar de route door het museum geeft je alsnog een kijk in het 15de eeuwse leven van de Doge. Er zijn 7 ruimtes die te bezoeken zijn, waarin je verschillende kunstwerken kan aanschouwen.

Zo is er in de Rode Kamer een fresco van Giuseppe Salviati en een fresco van Titiaan te zien, terwijl in de Stucchi ruimte verschillende schilderijen te zien zijn over het leven van Christus en een portret van de Franse koning Henry III. De Sala dello Scrudo dankt haar naam aan het wapenschild van de heersende Doge dat hier tentoongesteld werd. Het schild van Ludovico Manin, die bij de aanval van Napoleon op Venetië de Doge was, is nog steeds te zien in de ruimte. De ruimte is verder gedecoreerd met verschillende landkaarten uit de zestiende eeuw en 2 wereldbollen.

Aan deze ruimte is de Filosofenkamer gelegen, waar portretten van de Doges te zien zijn, maar ook een schilderij van San Cristoforo, wat een van de weinige werken is van Titiaan die de brand van 1577 overleefde. De Erizzo ruimte, vernoemd naar Doge Francesco Erizzo, bevat een trap die naar het dakterras leidt en de Corners Kamer en de Stalmeesters Kamer leidden naar de privé appartementen van de Doge.

2.5. De Institutionele ruimtes

De Institutionele ruimtes zijn zowel op de begane grond als op de eerste verdieping gelegen. In deze ruimtes deden de ambtenaren en politici dienst. De verschillende ruimtes hadden allemaal een bepaalde functie. Zo werd de kompaskamer gebruikt door de administratie van justitie en was de Sala della Quattor Porte, de hal van de 4 deuren, een wachtruimte waarin werken van Giovanni Cambi, Titaan en Tiepolo te zien zijn.

De bijzonderste zaal van de institutionele ruimtes is de Sala del Maggior Consiglio, de Zaal van de Grote Raad. Deze ruimte is 53 meter lang en 25 meter breed en daarmee de grootste ruimte in het Dogepaleis. De ruimte moest ook groot zijn, want de Doge vergaderde hier met ongeveer 2000 raadsleden. Hier is ook het bekende schilderij Paradiso van Tintoretto te zien die maar liefst 22 meter groot is. Daarnaast zijn er portretten van de Doges te zien, waarbij er bij één portret een zwarte vlag geschilderd is die de plaats inneemt van het portret van Doge Marino Faliero, die in 1355 onthoofd werd voor het complot dat hij tegen Venetië had opgezet.

2.6. De Nieuwe Gevangenis

Via de Brug der Zuchten kom je bij de Nieuwe Gevangenis terecht, waar je kunt zien hoe de gevangenen hier leefden. De Nieuwe Gevangenis werd gebouwd nadat de oude cellen binnenin het Dogepaleis niet meer voor hun taak gebruikt werden. Het werd gemaakt in de hoop dat het de condities van de gevangenen kon verbeteren.

2.7. De Wapenkamers

Tot slot nog de Wapenkamers. Hier zijn verschillende wapens uit de 14de tot de 18de eeuw te zien, waaronder schilden, zwaarden, kruisbogen en vuurwapens.

 1. Wat zijn de openingsuren?

 • Het Dogepaleis is elke dag geopend,
 • De openingsuren voor het Dogenpaleis: vanaf april tot en met oktober tussen 08:30 en 19:00 uur.
 • Van november tot en met maart tussen 08:30 en 17:30 uur. Laatste toegang is een uur voor sluitingstijd.
 1. Hoe en welke tickets boeken?

4.1. Waar tickets kopen?

Tickets zijn zowel bij het Dogepaleis zelf als online te verkrijgen. Tickets die online worden aangeschaft zijn voor 3 maanden geldig.

4.2. Tarieven & korting

Een standaard ticket geeft je naast toegang tot het Dogepaleis ook toegang tot het Museo Correr, Museo Archeologico Nazionale en de Biblioteca Nazionale Marciana.
Kinderen tussen de 6 en 14 jaar, studenten tussen de 15 en 25 jaar, en senioren ouder dan 65 krijgen korting op hun ticket.
Kinderen tot 5 jaar mogen gratis mee.

4.3. Audiogids & geheime tour

Een audiogids is alleen ter plekke bij de kassa te verkrijgen.
Het is ook mogelijk om met de Secret Itineraries tour mee te gaan, waarbij je voor een goed uur onder leiding van een gids mee gaat naar geheime ruimtes in het Dogepaleis en de gevangenis, en waarbij je ook de standaard toegang krijgt tot het museum.

 1. Hoe de de wachtrijen vermijden?

Het is aan te raden om vooraf online je ticket te reserveren, zodat je niet ter plekke nog in de rij voor de kassa hoeft te wachten.
Ontdek plekken waar anderen niet komen met de Secret Itineraries tour, zo ontdek je de geheimen van het Dogepaleis, een echte aanrader!

 1. Wegbeschrijving

6.1. Wandelen

Het Dogepaleis is redelijk centraal gelegen in de stad en is vanaf veel punten lopend te bereiken. Zo is het vanaf de Madonna dell’Orto kerk een klein half uur lopen, en ook vanaf het station van Venetië is het Dogepaleis binnen een halfuur te bereiken.

6.2. Met het openbaar vervoer

Het Dogepaleis is te bereiken met de Vaporetti lijn 1 naar de San Marco Vallaresso of de San Zaccaria halte, met lijn 2 naar de San Marco Giardinetti halte en met lijnen 4.1, 5.1 en 5.2 naar de San Zaccaria halte. Vanaf de San Marco Vallaresso en San Marco Giardinetti haltes is het nog maar enkele minuten lopen over het San Marco plein naar de ingang van het Dogepaleis. Vanaf de San Zaccaria halte is het ook nog geen vijf minuten lopen naar het Dogepaleis, waarbij je via de Ponte della Paglia loopt.

6.3. Met de auto

Auto’s zijn niet toegestaan in het centrum van Venetië. Het is dan ook aan te raden om je auto buiten het centrum te parkeren en met het openbaar vervoer of te voet verder te gaan. De Piazzale Roma parkeerplaats is de laatste parkeerplaats voor het centrum en is op een halfuur lopen gelegen van het Dogepaleis.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Er mag niet gegeten of gedronken worden in het museum.
 • Je kan je bezoek aan het museum afsluiten met een koffiepauze in de voormalige stal van het paleis.
 • Het Dogepaleis ligt aan het San Marcoplein, je kan je bezoek dus makkelijk combineren met nog andere bezienswaardigheden zoals de Basiliek van San Marco of de Brug der Zuchten.
 • Ga mee met de Secret Itineraries tour, waarbij je voor een goed uur onder leiding van een gids mee gaat naar geheime ruimtes in het Dogepaleis en de gevangenis, en waarbij je ook de standaard toegang krijgt tot het museum.
 1. Filmpje: kom nog meer te weten over het Dogepaleis

In dit filmpje kom je nog meer te weten over het Dogepaleis. Neem hier ook een kijkje binnenin het paleis om je al helemaal voor te bereiden op je bezoek!

 1. Waar overnachten in Venetië (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Venetië? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).
Bekijk ook onze selectie van favoriete hotels Venetië (van goedkoop tot luxe)

Booking.com

 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis preview reisgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 8 oktober 2019 - Ingrid Van Hulst

Geweldige stad met veel mogelijkheden en lekkere restaurantjes 👍☺️

- 6 mei 2019 - Noë Dirk

Zeer mooie en volledige gids .

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?