11 x mooiste bezienswaardigheden in Genua: wat zeker zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

11 x mooiste bezienswaardigheden in Genua: wat zeker zien & doen?

8 november 2022 in Italië1 reactie

Bij een stedentrip Italië denk je al snel aan het mooie Rome, het kleurrijke Venetië of modestad Milaan, maar ook Genua is een top bestemming voor er een paar dagen op uit te trekken! Een eeuwenoude havenstad in het noorden van Italië die meer te bieden heeft dan je zou denken.

Denk maar aan de idyllische stadskern met historische gebouwen en pittoreske straatjes, de bijzondere kerken, de Unesco-erfgoedsite 'Le Strade Nuove en de Palazzi Rolli' en nog zoveel meer. In deze blogpost ontdek je alvast de mooiste bezienswaardigheden in Genua!

Tours en excursies boeken in Genua

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Genua bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Het symbool van de stad: vuurtoren van Genua

De vuurtoren van Genua wordt ook wel eens "la lanterna" of "de lantaarn" genoemd, en is echt een iconisch symbool van de stad. Deze vuurtoren is het bewijs dat Genua een lange en rijke maritieme geschiedenis heeft. Zo begon men in de 14-eeuw met het bouwen ervan. De toren was oorspronkelijk bedoeld om naar schepen te seinen die de haven binnenkwamen.

Boek je tickets voor een bezoekje aan de vuurtoren én het Aquarium online! Ervaar het aquarium van Genua en de vuurtoren van Genua in één dag met één kaartje.

In de 16-eeuw onderging de vuurtoren een renovatie en dat is de toren die je tot op de dag van vandaag herkent: een toren met een lantaarn boven, twee looppaden, aan beide kanten een terras en een trap met maar liefst 720 treden. De vuurtoren staat op een 40 meter hoge heuvel te pronken is 117 meter boven het zeeniveau. Daarmee is het de hoogste vuurtoren in Europa. Wil je graag wat meer te weten komen over de geschiedenis van de stad en de haven? Vlakbij de vuurtoren vind je het 'Museo della Lanterna' waar je heel wat te weten komt over Genua.

Wil je graag nog meer mooie steden als Genua in deze regio ontdekken? Download je gratis preview reisgids Ligurië en ontdek alvast enkele mooie plekjes!

 1. Slenter door de historische binnenstad van Genua

Jarenlang was het historisch stadscentrum van Genua vervallen en werd het verwaarloosd, maar gelukkig werd de stad hersteld waardoor je de dag van vandaag terug door de idyllische stadskern kan wandelen. De steegjes, ook wel "carruggi" genoemd in het Italiaans, stammen nog uit de middeleeuwen en de smalle pittoreske straatjes, en brengen je naar enkele mooie pleintjes in de stad zoals de Piazza San Donato en Piazza delle Erbe waar je enkele oude kerken kan bezoeken zoals San Matteo en San Donato.

Bovendien staat een groot deel van het historisch centrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is geen toeval. Er is dan ook veel te zien: talloze oude paleizen en monumenten, waarvan sommige nog uit de Romeinse tijd stammen!

Nog op zoek naar een verblijf in Genua? Bekijk het volledige aanbod hotels in Genua online!

 1. Piazza de Ferrari, mooiste plein van Genua

Piazza de Ferrari is het centrale maar ook een van de belangrijkste en mooiste pleinen van Genua, in het hart van de stad. Wat je hier meteen zal opvallen is de grote fontein in het midden van het plein. Rondom het plein vind je enkele historische indrukwekkende gebouwen, zoals het Teatro Carlo Felice met het standbeeld van generaal Giuseppe Garibaldi.

Ook het museum van de Ligurische Academie voor de Schone Kunsten is hier gevestigd. Je kan er schilderijen uit de 14e-19e eeuw bewonderen. Ook Palazzo Ducale uit de 13e en 14e eeuw grenst aan Piazza de Ferrari. Dit voormalige hertogelijk paleis doet nu dienst als museum en cultureel centrum. Het merendeel van de gebouwen, waarvan het financiële hart van de stad is ontstaan, zijn door de jaren heen opgeknapt.

 1. Vissen spotten in het Aquarium van Genua

Op stap met kinderen? Ga dan zeker eens een kijkje nemen in het Aquarium van Genua. Het Aquarium werd geopend in 1992 in de haven van Genua en is enorm populair onder toeristen. Hoe dat komt? Het aquarium is het grootste aquarium van Italië!

Je kan hier allerlei vissen, haaien, zeehonden, schildpadden en pinguïns bewonderen. In totaal zijn er meer dan 600 verschillende zeediersoorten te bezichtigen en men heeft de natuurlijke habitat van deze dieren zo natuurgetrouw mogelijk nagebouwd zodat ze zich hier helemaal thuis voelen! Het is de ideale uitstap als je eens wat anders wilt zien dan alleen maar historische gebouwen.

Wil je graag dit zeedierenpark bezoeken? Dat kan! Bestel je tickets voor je bezoek aan het Aquarium van Genua op voorhand, zo ben je zeker van je plaats en kan je lange wachtrijen vermijden.

 1. Ga mee op een excursie om walvissen te spotten

Altijd al eens walvissen willen spotten? In Genua kan het! Vanuit de oude haven van Genua vertrekken er verschillende expedities om walvissen te spotten. In dit beschermd stukje zee kan je naast walvissen ook dolfijnen spotten. Meestal is er ook een zeebioloog aanwezig die je allerlei dingen bijleert over de dieren maar ook iets over de omgeving kan vertellen. Vergeet geen prachtige foto's van de inheemse walvis- en dolfijnensoorten te maken.

Ga mee op een excursie om walvissen te spotten in het Pelagos Sanctuary. Ontdek een verscheidenheid aan walvis- en dolfijnensoorten met deskundige gidsen van zeebiologen en leer meer over hun gedrag en voedingsgewoonten. Bestel je ticket online en vermijd lange wachtrijen!

Boek je tickets hieronder + doe leuke excursies in Genua

 1. Bijzondere kerken van Genua

San Lorenzo kathedraal

De San Lorenzo Kathedraal is een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad en stamt uit de 9-eeuw. Alhoewel sommige elementen door de eeuwen heen hier en daar uitgebreid en bijgebouwd zijn, waardoor deze kathedraal verschillende bouwstijlen kent. Zo zal je merken dat de ingang van de kathedraal in de negende-eeuwse stijl gebouwd is en een gotische voorgevel met Franse invloeden heeft, terwijl de koepel en de klokkentoren uit de 16-eeuw stammen.

Ga ook zeker eens binnen een kijkje nemen! Daar kan je heel wat schilderijen en beelden bewonderen. Aan de linkerkant van de kathedraal is de Kapel van Johannes de Doper te vinden met daarin de botten van de heilige martelaar Laurentius van Rome (San Lorenzo), waarnaar de kathedraal vernoemd is. Daarnaast heeft de kathedraal ook een museum waarin verschillende relikwieën van grote religieuze waarde liggen, zoals de Sacro Catino (de kelk die door Jezus werd gebruikt tijdens de Laatste Avondmaal) en de as van Johannes de Doper.

San Donato Kathedraal

De San Donato Kathedraal is een Romaanse kerk, uit de vroege Middeleeuwen. Het is de oudste kerk van Genua. Je zal merken dat deze kerk helemaal anders is dan de andere kerken in de stad, welke vaak dateren uit de 16de of 17de eeuw. In een van de zijkapellen vind je een prachtig drieluik/altaarstuk.

Santa Maria di Castello Kerk en Klooster

Je hebt dan ook nog de Santa Maria di Castello Kerk die zich in één van de oudste bewoonde delen van de stad bevindt. Tussen de 12e en 16e eeuw werden hier verschillende kerken en kloosters gebouwd. Deze kerk werd in de 12e eeuw opgetrokken en is een van de indrukwekkendste. Dit vooral dankzij de prachtige met fresco’s beschilderde kloostergang van waaruit men over de zee uitkijkt.

Wil je graag de stad verkennen aan de hand van een privéwandeling? Ontdek het historische Genua tijdens een privérondleiding van 2,5 uur. Bewonder de middeleeuwse bouwwerken, 16e-eeuwse paleizen met fresco's en pittoreske pleinen. Zo ben je zeker dat je zoveel mogelijk gezien hebt tijdens je verblijf!

Santi Ambrogio en Andrea Kerk

De Santi Ambrogio en Andrea Kerk is een Jezuïtenkerk, opgetrokken aan één van de mooiste pleinen van Genua. Het barokke interieur wordt verfraaid door verschillende fresco’s en door twee geschilderde doeken van Rubens. Ook de façade is, hoewel deze in de 19e eeuw is opgetrokken, ook gemaakt naar oude ontwerpen van Rubens.

 1. Porto Antico, prachtige oude haven van Genua

Een echte trekpleister in Genua? De prachtige, Oude Haven! En naast het feit dat dit gebied een mooie historie heeft, kan je er veel leuke bezienswaardigheden vinden. Loop langs de gezellige marktkraampjes, geniet vanop een bankje van alle cruiseschepen en bootjes of ga lekker op het terras zitten en geniet van een Italiaanse lunch of een heerlijk glaasje wijn terwijl de kinderen even lekker uitrazen in de speeltuin.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Genua? Overnacht in het Genova Marina Hotel, gelegen in de oude haven van de stad. Ideale locatie dus met talloze gezellige bars en restaurantjes in de buurt! Meer info en boeken.

Piratenschip Neptune

Een leuke attractie in de Haven is het piratenschip "Neptune". Het zeilschip is speciaal ontworpen voor de film “Pirates” van Roman Polanski, die dateert uit 1986. Het vertegenwoordigt een Spaans oorlogsschip uit de periode van 1680-1710. Het enorme schip heeft drie dekken, is 63 meter lang en 16 meter breed en is zelfs zeewaardig. Verder heb je hier ook nog de Bigo, een vrachtkraan uit de haven die getransformeerd is tot een panoramalift zodat je over de haven kan kijken alsof je een vogel bent. Ook de vuurtoren is hier gevestigd!

 1. Ervaar een stukje van de extravagante Gouden Eeuw in Genua

De paleizen Rolli werden in de 16e en 17e eeuw bewoond door adellijke families en dienden ook als gastenverblijven voor belangrijk bezoek. Deze paleizen werden ingedeeld in drie categorieën (ook wel bussolo’s genoemd), voor verschillende soorten gasten.

Zo dienden de eerste bussolo voor kardinalen en onderkoningen, de tweede bussolo was voor feodale heren en gouverneurs en de derde bussolo was voor prinsen en ambassadeurs. In totaal zijn er wel meer dan 100 gastenverblijven waarvan er 42 hiervan op de UNESCO Werelderfgoedlijst!

Bezoek de prachtige Genuese woningen van de Gouden Eeuw en neem deel aan deze rondleiding door Palazzi dei Roll en Palazzo Reale. Ontdek enkele van de meest luxueuze woningen gebouwd door de aristocratische Genuese families!

 1. Bezoek het grootste zeevaartmuseum rondom de Middellandse Zee

Een ander interessante bezienswaardigheid is het Galata Museo del Mare is het grootste maritieme museum rondom de Middellandse Zee. Hier kan je meer te weten komen over de lange geschiedenis die Genua met de zee heeft. Een bezoekje aan dit museum brengt je onder meer langs replica’s van boten en schepen van alle formaten en laat je zien hoe het leven was voor zeelui en passagiers op deze boten en schepen. Dit kan je trouwens beleven met een ware VR experience.

Bij het begin van de rondleiding kan je kiezen voor een gids of een audio tour. Maar het museum is redelijk groot, dus afhankelijk van hoe lang je overal de tijd voor neemt, ben je al snel tussen de 2 en 4 uur zoet. Houd dit in je achterhoofd. Oh ja, ga na je bezoek even een kijkje nemen bovenop dit museum, hier kan je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht van de stad.

Wil je graag dit museum bezoeken? Bestel je tickets voor het Galata Museo del Mare alvast op voorhand en vermijd lange wachtrijen! Ontdek de eeuwige band tussen de mensheid en de zee!

 1. Via Garibaldi, de belangrijkste straat van Genua

Via Garibaldi is een van de hoofdstraten in het centrum van Genua en staat bekend om de vele paleizen en gebouwen die in de 16e eeuw hier gebouwd zijn. Een aantal van deze paleizen (Palazzo Rosso, Palazzo Bianco en Palazzo Doria Tursi) zijn nu een museum geworden waar je enkele kunstwerken van verschillende grote meesters kan bekijken. Denk maar aan kunstwerken als Strozzi en Van Dyck, Caravaggio en de Vlaamse Rubens en de Spaanse Murillo.

 1. Breng een bezoekje aan het Huis van Columbus

Wist je trouwens dat Christoffel Colombus geboren werd in 1451 in Genua? Je kan de dag van vandaag zijn huis nog steeds bezoeken!

Een ander bijzondere bezienswaardigheid is het huis waar Christoffer Columbus opgegroeid is. Het Huis bevindt zich op het gezellige Piazza Dante, naast de kloostergang van de Sant Andrea Kerk. Uiteraard is Casa di Colombo de dag van vandaag omgebouwd tot een museum, maar het is niet zo bijzonder als je zou verwachten.

 1. Download onze reisgids door Piëmonte en Ligurië

We hebben een unieke rondreis uitgestippeld die je door Piëmonte en Ligurië. De twee regio's hebben elk hun eigen troeven die je in deze 14-daagse autoreis zal leren kennen. Download hier onze gratis reisgids Piëmonte - Ligurië, of koop de volledige reisgids Piëmonte en Ligurië hier online.

Ligurië & Piëmonte

Gratis reisgids Ligurië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?