9 populaire wijnstreken in Frankrijk + routes en kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 10

9 populaire wijnstreken in Frankrijk + routes en kaartje

22 maart 2024 in Frankrijk0 reacties

Overzicht met de mooiste wijnstreken in Frankrijk + reisgidsen met routes voor de camper en auto

Frankrijk staat gekend als een van de grootste wijnproducenten ter wereld. Het heeft dit onder andere te danken aan zijn unieke geografische ligging: in de verschillende wijngebieden, verspreid over het hele land – wordt een breed assortiment aan voortreffelijke wijnen geproduceerd.

Een bezoek aan een van deze wijndomeinen doe je het best met een rondleiding die traditioneel afgesloten wordt met een wijndegustatie. Combineer je wijnproeverij met een bezoek aan de historische bezienswaardigheden die deze regio’s te bieden hebben. Van de Elzas tot de Provence of van Bordeaux tot de Champagnestreek je ontdekt het in dit artikel.

Inhoud artikel

  1. Kaartje met wijnstreken Frankrijk

  1. Bordeaux wijnstreek

Met meer dan 120.000 hectare aan wijngaarden is Bordeaux, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, een van de meest gerenommeerde wijngebieden ter wereld. Door de nabijheid van de Atlantische Oceaan kent de streek een gematigd zeeklimaat met een hoge vochtigheidsgraad. De typische wijnen uit deze regio kennen een basis van verschillende druifsoorten.

  • Voor de rode wijnen zijn dit onder meer Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot.
  • Bij de witte wijnen gaat het vooral om Semellion, Sauvignon Blanc en Muscadelle druiven.

ROUTE: Wil jij ook Bordeaux en het zuidwesten van Frankrijk verkennen? Gebruik onze rondreis Zuidwest-Frankrijk met een complete voorbeeldroute.

Dankzij het assemblageproces, dit is het mengen van twee of meer druifsoorten, wordt er steeds een hoge kwaliteit gegarandeerd. Vanuit Bordeaux vertrekken 6 toeristische wijnroutes die u meenemen doorheen de hele streek.

Onderweg bezoek je steden als Bordeaux en Saint-Émillion die deel uit maken van het UNESCO werelderfgoed. Verder zijn de kastelen van Médoc, Saint-Émillion, Graves en Entre-deux-Mer eveneens in deze regio terug te vinden. Tot slot wordt ook een bezoek aan de citadel van Blaye, het kasteel van Pau of de Place de la Bourse sterk aangeraden.

Tickets & tours voor je bezoek aan Saint-Emilion

Saint-Emilion en de wijngaarden bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours door Saint-Emilion.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

  1. Bourgondische wijnregio

Ten zuidenoosten van Parijs ligt het wijnbouwgebied van Bourgondië, bekend om zijn Chardonnay (wit) en Pinot Noir (rood). In tegenstelling tot Bordeaux focussen de wijnboeren uit deze streek zich op een enkele druifsoort om zo het productieproces te perfectioneren. Wel zorgen de onvoorspelbare weersomstandigheden voor extra moeilijkheden: het gebied kent een continentaal klimaat met gure winters en hete zomers waardoor de kwaliteit van de oogst elk jaar anders is.

ROUTE: Wil jij ook Bourgogne en de Morvan regio verkennen? Gebruik onze rondreis Bourgogne met een complete voorbeeldroute.

Deze streek wordt gekenmerkt door zijn mosterdvelden, middeleeuwse dorpjes en opeenvolging aan kleinere wijngaarden die je via verschillende fiets- en wandelroutes kan leren kennen. Te midden van die natuurlandschappen ligt het natuurgebied van Morvan dat een divers aanbod aan sportactiviteiten – zoals zeilen, paardrijden en raften – voorziet.

In Bourgogne is er eveneens veel cultuur terug te vinden: het Hôtel de Dieu te Beaune en de basiliek van Sainte-Marie-Madeleine zijn slechts enkele bezienswaardigheden.

Tickets & tours voor je bezoek aan Bourgondië

Bourgondië bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours door Bourgondië.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke daguitstappen in Bourgondië

  1. Champagnestreek

De Champagnestreek ligt in het noorden van Frankrijk, zo’n 150 kilometer ten oosten van Parijs, dichtbij de Franse Ardennen en is de meest noordelijke wijnregio van Frankrijk. Het koele klimaat en de kalkrijke bodem bieden de beste omstandigheden om deze sprankelende drank te produceren. Champagne vormt dan ook een aparte tak binnen de druiventeelt.

De bruisende wijn bestaat meestal uit een combinatie van de Chardonnay, Pinot Meunier en Pinot Noir die volgens een strikt procedé tot stand komt. Het was echter niet de bedoeling dat er bubbels in de wijn zaten, die werden er pas in de 17de eeuw aan toegevoegd nadat een levering aan Engeland onverwacht een tweede fermentatie onderging. De schuimwijn kon de Britten echter bekoren en sindsdien werden de bubbels in het recept opgenomen.

ROUTE: Wil jij ook de Champagnestreek verkennen met de auto of camper? Gebruik onze route voor een roadtrip in de Champagnestreek.

Hoewel de drank enkele internationaal bekende champagnehuizen kent zoals Mercier, Pommery, Moët et Chandon of Veuve Clicquot, loont het evenzeer om enkele kleinere champagneboeren te bezoeken om zo een aantal interessante en betaalbare flessen in te slaan.

Daarnaast kan je ook mee met een van de talrijke georganiseerde rondleidingen. Je komt er alles te weten over de wijnbouw uit deze streek en sluit af met een wijndegustatie van een of meerdere soorten Champagne. Bezoek je de champagnestreek met de wagen voorzie dan extra ruimte om enkele kistjes van deze godendrank mee naar huis te nemen. Naast het gastronomische aspect telt de regio nog enkele andere troeven zoals de Notre-Dam kathedraal van Reims, het kasteel van Sedan en het pretpark Nigloland.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Champagnestreek

Reisgids
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 270)
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
HotelsAanbeloven overnachtingen in Reims zijn:
Tours en activiteiten
  1. Elzas wijnen

Ook in het Oosten van Frankrijk wordt er wijn geproduceerd. Aan de voet van de Vogezen vormt de Elzas, ook wel Alsace genoemd, de thuishaven van de Riesling, Pinot Gris, Gewürztraminer en de Muscat à Petits Grains. Van deze druifsoorten worden enkele van de bekendste witte wijnen gemaakt. Daarnaast wint ook de Crémant d’Alsace, een mousserende drank, aan populariteit.

ROUTE: Wil jij ook de Elzas verkennen met de auto of camper? Gebruik onze route met een uitgestippelde rondreis door de Elzas en Vogezen.

Wijnen uit de Elzas vallen gemakkelijk te herkennen doordat deze streek er als enige voor kiest om de druifsoort op het etiket te zetten.

Wil je de oogst graag zelf meemaken, dan wordt een bezoek in het najaar aangeraden. De Route des Vins d’Alsace is een geschikte kans om de pittoreske buurt te leren kennen: naast de wijngaarden, wijnhuizen en restaurants loopt deze weg eveneens langs het kasteel van Haut-Koeningsbourg, de kathedraal van Straatsburg en vele andere historische monumenten. Voor wie nog meer van de cultuur wil genieten is er ook het Unterlinden museum in Colmar.

Onze tip: Doe een wijnproeverij in de Elzas

Wil je graag de Elas wijnen leren kennen en proeven? Dan zijn er leuk 1/2 dag en volledige dagtours vanuit Colmar en Straatsburg.

Ik hoor je al denken ... wijn proeven en zelf rijden? Daarom raden we aan met een tour mee te gaan. Zo hoef je niet te letten op een glaasje wijn meer of minder en zie je de mooiste plekjes van de streek. Bekijk hier alle mogelijke tours vanuit Colmar of wijntours die vertrekken vanuit Straatsburg.

Nog meer wijnproeverijen en tours in de Elzas:

  1. Loire wijnstreek

De wijnstreek rond de rivier de Loire bevindt zich tussen Sancerre en de Atlantische Oceaan, met onder meer Centre-Loire, Orléannais, Tourraine en Anjou als bekendste wijndomeinen. Omdat het over een grote oppervlakte gaat, kent de regio verschillende klimatologische omstandigheden. Bijgevolg wordt er een groot assortiment aan witte, rode en mousserende wijnen geproduceerd. Toch doet de Loire in eerste instantie denken aan de witte wijnen op basis van de Chenin Blanc, Sauvignon Blanc en de Muscadet.

In de Loirestreek zal duidelijk worden hoe mooi de natuur kan zijn: naast de aanwezigheid van de rivier zijn er nog verschillende wijnvelden en (kasteel)tuinen te bezichtigen. Tussen die schilderachtige landschappen bevinden zich steden als Tours, Saumur, Orléans en Nantes met historische abdijen en kastelen van de Loire. Kortom, de Loirestreek laat haar cultureel en gastronomisch erfgoed gemakkelijk combineren.

ROUTE: Wil jij ook de wijndomeinen van de Loirestreek verkennen? Gebruik onze autovakantie door de Loirestreek en ga zelf op ontdekking.

  1. Rhône wijnen

Van de Franse Alpen tot Marseille wordt de Rhône door wijngaarden omringd. In deze regio worden 23 druifsoorten gecultiveerd om hoofdzakelijk rode wijnen te produceren. In de noordelijke vallei gebeurt dat op kleinere wijngaarden verspreid over de steile hellingen.

De Côte Rôtie en de Hermitage zijn slechts enkele gerenommeerde wijndomeinen die je hier kan terugvinden. Maar ook in het warmere zuiden wordt er wijn gemaakt. Zo komt de wereldbekende Châteauneuf-du-pape hiervandaan. De naam van deze wijn laat zich vertalen naar ‘het nieuwe kasteel van de paus’ en verwijst daarmee naar het rijke verleden van de streek. Van 1309 tot 1377 was het namelijk zo dat de Paus niet in Rome maar in Avignon verbleef.

ROUTE: Wil jij ook de wijndomeinen van de Rhone verkennen? Gebruik onze rondreis door de Ardèche & Drôme.

  1. Zuidwest-Frankrijk minder bekende druiven

Ondanks het feit dat het wijngebied in Zuidwest-Frankrijk vlak bij het beroemde Bordeaux ligt, loont het zeker om ook deze regio een bezoek te brengen. Deze streek, tussen Bordeaux en de Franse Pyreneeën, staat bekend om de teelt van enkele vergeten druifsoorten zoals de Mauzac, Lauzet en Duras. Dit is dus de perfecte kans om enkele nieuwe, niet-alledaagse smaken te ontdekken. Enkele bekendere wijnen uit deze regio zijn de Cahors, de Monbazillac en de Côtes de Buzet die je hier aan een betaalbare prijs kan uittesten.

  1. Languedoc-Roussillon wijnregio

Aan de Middellandse Zee vormen Languedoc en Roussillon (Occitanië) samen het grootste wijndomein van Frankrijk. Dankzij het zonnige klimaat en de schrale hellingen is dit de ideale plek om druiven te verbouwen. Hoewel de regio vroeger bekend stond als massaproducent heeft de Languedoc-Roussillon ondertussen aan haar reputatie en haar wijn gewerkt. Naast de tafelwijnen zet deze streek vooral in op rood en rosé op basis van de Cabernet Sauvignon, Merlot en andere kwaliteitsdruiven. Daarnaast staat Languedoc-Roussillon eveneens voor innovatie, onder meer door de productie van de monocépages uit de Vins de Pays d’Oc. Dit zijn moderne wijnen die uit een enkele druifsoort bestaan.

Naast de vele wijngaarden kunnen de Abdij van Fontfroide of het Parc Zoologique Henri de Lunare de nodige ontspanning bieden. Ook het Canal du Midi en de Pont du Gard zijn zeker een bezoekje waard. Verder liggen er in deze streek ook heel wat steden zoals Montpellier en Nîmes waar het aangenaam vertoeven is.

ROUTE: Wil jij ook de wijnen van de Languedoc en Roussillon proeven? Gebruik onze rondreis Zuid-Frankrijk en ga zelf op ontdekking.

Wijnen proeven in Languedoc-Roussillon

De Languedoc-Roussillon regio staat bekend als het grootste wijngebied van Frankrijk en de wijngaarden mogen dan ook zeker niet missen als mooiste bezienswaardigheid van de regio. In het gebied dat loopt van de Spaanse grens tot aan de Rhône worden zowel witte als rode wijnen geproduceerd. De meeste druivensoorten die er geproduceerd worden zijn de Grenache, Mourvèdre, Syrah, Chardonnay en Viognier.

Rondom Montpellier, Béziers, Narbonnen en Perpignan liggen vele wijngaarden waar je een bezoek aan kan brengen. Geniet van een rondleiding en proef ook zeker de lokale wijnen.

  1. Provence wijnen

Ten slotte mag de Provence natuurlijk niet ontbreken: op deze populaire vakantiebestemming wordt er eveneens wijn geproduceerd. De stichters van de stad Marseille hebben er eeuwen geleden de eerste druivenstokken gepland.

De regio staat vooral bekend om haar fruitige rosé maar er worden ook rode en – weliswaar in mindere mate – witte wijnen gemaakt. Indien je nog meer wijngaarden wil bezoeken, wordt een wandeling langs de Promenade des Anglais aangeraden. Deze brengt je tot het strand van Nice.

ROUTE: Wil jij ook de wijndomeinen van de Provence verkennen? Gebruik onze rondreis door de Provence en ga zelf proeven.

De Carrieres de Lumieres bij Les Beaux-de-Provence is een andere bezienswaardigheid. In deze indrukwekkende steengroeve worden namelijk allerlei lichtkunstwerken getoond. Kortom, de Provence is het toonbeeld van alles wat de idyllische Franse levensstijl te bieden heeft: mooi weer, pittoreske dorpjes, een rijke cultuur, lekker eten en goede wijn.

  1. Download onze gratis reisgidsen Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

NormandiëBourgogneArdèche & DrômeBretagneCorsicaProvenceLoireLyonZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenNoord-FrankrijkFranse AlpenBaai van de SommeParijs
Reisgids NormandiëReisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids BretagneReisgids CorsicaReisgids ProvenceReisgids LoireReisgids LyonReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Noord-FrankrijkReisgids Franse AlpenReisgids  Baai van de SommeReisgids Parijs

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Bourgogne (Bourgondië)

Gratis reisgids downloaden Bourgogne

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?