Roadtrip door de Champagnestreek: Route, tips & champagnehuizen

Complete reisgids kopen voor € 10

Roadtrip door de Champagnestreek: Route, tips & champagnehuizen

22 maart 2024 in Champagne1 reactie

Een roadtrip maken door de prachtige Champagnestreek? Gelijk heb je!

Wandelen over de glooiende heuvellandschappen, genieten van de zonsondergang op de wijnvelden, champagne proeven in een van de vele champagnehuizen en pittoreske dorpjes bezoeken waar je als het ware de geschiedenis instapt, dat is de Champagnestreek!

Nog op zoek naar wat inspiratie voor je roadtrip? Met deze route maak je een 9-daagse roadtrip door de Champagnestreek langs alle mooie plekjes van de regio + interessante tips.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Champagnestreek

Reisgids
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 270)
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
HotelsAanbeloven overnachtingen in Reims zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Champagnestreek

De noordelijk gelegen Champagnestreek is perfect voor een korte autovakantie. Het is niet ver rijden en de uitgestrekte wijngaarden en oude stadscentra geven je meteen een vakantiegevoel. Bezoek in de Champagnestreek de historische steden en proef natuurlijk de champagnewijnen waar de regio over de hele wereld bekend om staat.

Met onze reisgids Champagnestreek kom je alvast meer te weten over de mooiste plekjes. We hebben bovendien verschillende autoroutes gemaakt door de Champagne, die je langs de mooiste plekjes van de unieke Champagne regio brengen.

VERBLIJFTIP: Graag in de charmante Champagnestreek verblijven? Dat kan! Wij hebben voor jou alvast de mooiste hotels in de Champagnestreek in een overzicht gezet!

Dag 1: Reims

Waar kan je je roadtrip door de Champagnestreek beter beginnen dan in de "Champagnehoofdstad"? Reims is de onofficiële hoofdstad van de Champagnestreek in het noorden van Frankrijk. De stad wordt omringd door glooiende wijngaarden waar de bruisende wijnen die de naam champagne mogen dragen gemaakt worden. In de stad vind je dan ook verschillende champagnehuizen waar je een proeverij of een tour kan doen.

Reims en de champagnestreek bezoeken? Koop je City Pass Reims met toegang tot alle museums in Reims + gratis openbaar vervoer, bezoek champagnehuis en bespaar al snel enkele 10-tallen euro's uit.

Daarnaast is Reims een belangrijke stad geweest in de geschiedenis van de Franse monarchie, er werden verschillende koningen in de 13de eeuwse Cathédrale Notre-Dame de Reims gekroond. Je zou Reims, eigenlijk het klein-Parijs kunnen noemen, deze stad loopt namelijk ook vol van de elegante pleinen met historische gebouwen en mooie parken. Met onze stadswandeling door Reims, mis je niets van deze bruisende stad!

VERBLIJFTIP: Bij je bezoek aan Reims, raden we je een overnachting aan in het elegante Continental hotel, gevestigd in een historisch herenhuis uit de 19e eeuw in het hart van Reims. Iedere ochtend kan je de dag goed beginnen met een ontbijtbuffet in het restaurant of in het comfort van je kamer. Meer info en boeken.

Dag 2: Parc Naturel Régional de la Montagne de Reims

We raden je aan om het vandaag wat rustiger aan te doen vooraleer we de drukkere bestemmingen opzoeken. Wanneer je bent uitgecheckt, kan je je roadtrip door de Champagnestreek verder zetten. Vandaag brengen we een hele dag door in de prachtige natuur van het Parc Naturel Régional de la Montagne de Reims. Op een halfuurtje rijden van Reims ligt dit prachtige regionale natuurpark.

Trek je wandelschoenen al maar aan want het natuurgebied Montagne de Reims leent zicht dan ook uitstekend tot een mooie natuurwandeling. Hier kan je even lekker uitwaaien, genieten van de rust en stilte in een prachtige omgeving. De heuvel waarop het park ligt, is namelijk begroeid met groene bossen en glooiende wijngaarden. Er lopen verschillende wandelpaden en fietsroutes door het natuurgebied.

Dag 3: Château-Thierry en Hautvillers

Vandaag houden we eerst nog halt bij Château-Thierry voordat we het pittoreske Hautvillers gaan verkennen. Château-Thierry is zowel een stad en kasteel in het uiterste westen van de Champagnestreek. Om deze plek te bezoeken, moet je een beetje afwijken van de route maar het is zijn omweg zeker waard.

Het middeleeuwse Château-Thierry is een van de oudste forten van de Middeleeuwen en is zeker de moeite waard om te bezichtigen. Maar breng ook zeker even een bezoekje aan het centrum van de stad dat gelegen is in het dal van de Marne rivier.

Bezoek het pittoreske Hautvillers

Het schilderachtige stadje Hautvillers ligt tussen de twee grote champagnesteden Reims en Épernay. Het stadje doet dankzij de smalle straatjes en de ijzeren uitgangborden aan de ouderwetse huisjes heel authentiek aan. Het lijkt wel alsof de tijd hier is blijven stil staan en alles voelt op en top Frans.

De stad staat vooral bekend als de geboorteplaats van de champagne. Dom Pérignon, de monnik die aan de wieg stond van de sprankelwijn, leefde in de abdij Saint-Pierre d’Hautvillers. Stop zeker eens in de abdijkerk waar je het je het graf van Pérignon kan bezoeken.

VERBLIJFTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan Hautvillers in de moderne, ruime appartementen Belle Vue. 's Avonds kan je vanop het terras genieten van een heerlijk glaasje wijn met een prachtig uitzicht op de wijngaarden van Champagne en Epernay. Meer info en boeken.

Dag 4: Épernay

Reims mag dan wel de hoofdstad van de streek zijn, toch beschouwen velen Épernay als de eigenlijke champagnehoofdstad. Épernay ligt aan de oevers van de Marne rivier en staat vol imposante 19de-eeuwse architectuur, maar de trekpleister van de stad is de Avenue de Champagne, waarlangs veel wereldberoemde champagnehuizen staan. Zo vind je hier onder andere Moët & Chandon en Mercier.

Veel van deze gebouwen werden opgetrokken met de expliciete bedoeling om indruk te maken op de Franse koninklijke familie. Onder de wijnhuizen werd een gangenstelsel van wijnkelders gebouwd met een totale lengte van meer dan 100 kilometer. In Epernay kan je dus ook terecht voor degustaties en champagne tours.

TIP EXCURSIE: Op vakantie in Épernay? Maak dan eens een ballonvaart en geniet van een 360° uitzicht over de prachtige champagnevelden en omgeving. Mis deze onvergetelijke ervaring niet! Bestel je tickets voor een ballonvaart over Épernay online op voorhand en vermijd lange wachtrijen.

Tijdens je roadtrip door de Champagnestreek is het natuurlijk een aanrader om een bekend champagnehuis te bezoeken en de echte champagne te degusteren.

Een rondleiding in een champagnehuis ? Het kan!

De meeste champagnehuizen bieden rondleidingen aan. Zo kan je in Épernay onder andere terecht bij Mercier, één van de meest bekende huizen. Hier kost een rondleiding €15, waarbij je naast een kijkje in de wijnkelders natuurlijk ook een glas champagne mag proeven.

  • Ook kan je in Épernay terecht bij Moët & Chandon, die ook wel bekend zijn van de beroemde Dom Perignon Champagnes die alleen in de beste jaren geproduceerd worden.
  • Voor een tour van dit champagnehuis betaal je €24, waarbij je in 1,5 uur een kijkje krijgt in de wijnkelders en natuurlijk ook de champagnes van het huis mag proberen.
  • Moët & Chandon bieden ook uitgebreidere tours aan van €30 en €38 waarbij je meer over het champagnehuis en de beste champagnes kan leren. Een tour kan je online boeken

TIP GEORGANISEERDE TOURS: Geen zin om zelf met de wagen rond te toeren of wil je graag een extra glaasje drinken? Dan kan je altijd een Champagne tour online boeken bij Get Your Guide

Ontdek hieronder alvast enkele rondleidingen in Épernay

Dag 5: Troyes

Na onze heerlijke nachtrust in Épernay, rijden we door naar een pittoresk stadje in de Bourgogne. Troyes is een bijzondere middeleeuwse stad en is op en top Champagne. Het centrum heeft zelfs de vorm van een champagnekurk (of champignon). Slenter tussen de oude pittoreske vakwerkhuizen in pasteltinten en houten balken. Bezoek ook zekers eens de gotische Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul.

Wil je graag de stad zo goed mogelijk verkennen? Ga dan op stap met onze uitgestippelde stadswandeling door Troyes, zo mis je niets!

Dag 6: Forêt d'Orient en Les Riceys

Vooraleer we halt houden bij Les Riceys, gaan we eerst nog langs Forêt d'Orient

In het prachtige natuurgebied van het regionaal natuurpark Forêt d’Orient kan je nog een mooie ochtendwandeling maken. In dit gebied bevinden zich maar liefst drie prachtige meren: het Lac d’Orient, het Lac du Temple en het Lac Amance. Kan je wel wat afkoeling gebruiken? Neem dan gerust een frisse duik in één van de meren of ga zeilen!

TIP REISGIDS CHAMPAGNE: Wil je niets missen tijdens je roadtrip? Download dan zeker je reisgids Champagne en ontdek dé mooiste plekjes.

Op een klein uurtje rijden van Forêt d'Orient, vind je het pittoreske dorpje Les Riceys. Hier zullen we de dag ook afsluiten. Les Riceys, in de Laigne vallei in het departement Aube, is met zo’n 866 hectare aan wijngaarden het grootste wijngebied van de Champagne.

In het typische Franse dorpje kan je de 3 historische kerken bezoeken die dateren uit de Renaissance. Daarnaast vind je in de omgeving van het dorpje zonovergoten heuvels, typisch Franse dorpjes en beboste hellingen.

Dag 7: Langres en Lac du Der-Chantcocq

Het einde van onze roadtrip door de Champagnestreek is nabij. Vandaag rijden we van het charmante dorpje Les Riceys verder door naar het vestingstadje Langres.

Langres is een oud stadje met opvallend goed bewaard gebleven stadswallen. De vesting en de torentjes geven Langres een leuke aanblik en het is er erg gezellig om te gaan wandelen. Langs de stadsmuren kan je een wandeling van zo'n 3,5 kilometer maken met een mooi panorama over de wijngaarden van de Champagnestreek.

Bij je bezoek aan Langres moet je zeker eens proeven van de lokale koemelkkaas

Graag eens wat anders doen dan champagnehuizen of historische steden bezoeken?

Bezoek dan even het Lac du Der-Chantecoq! Dit is één van de grootste stuwmeren van Europa. Het meer is de ideale plek als je even wilt ontspannen. Ga lekker luieren op één van de vele stranden rondom het meer, spot verschillende soorten vogel vanuit de vele kijkhutten, maak een gezellige boottocht of ga wandelen in de omgeving. Je zal je hier alleszins niet snel vervelen!

Dag 8: Châlons-en-Champagne

Vandaag stoppen we nog even in Châlons-en-Champagne. Vroeger was dit stadje een drukke haven aan de Marne rivier en werden de wijnen die in de regio verbouwd worden hier op boten gezet en verscheept naar andere steden.

Een boottochtje over de Marne is dan ook zeker een leuke manier om de stad te leren kennen. Bezoek ook de bijzondere Saint-Etienne kathedraal, die oorspronkelijk in een romaanse stijl gebouwd werd maar vervolgens herbouwd werd in de gotische stijl.

Zelf de godendrank Champagne ontdekken? Ga mee met een georganiseerde tour, zo moet je ook niet zelf rijden en kan je volop genieten! Boek je tour in de streek hier online vanaf €85!

Dag 9: Kasteel van Sedan

Vandaag is je roadtrip door de Champagnestreek helaas aan zijn einde gekomen en keren we jammer genoeg weer huiswaarts. Je kan er zelf voor kiezen of je nog even de stad in trekt, of je meteen van Chalons-en-Champagne richting België/Nederland gaat.

Van Chalons-en-Champagne naar Brussel, reken je best op zo’n 3 tot 4 uur rijden. Wil je graag onderweg nog ergens stoppen? Dan kan je altijd nog even halt houden bij het Kasteel van Sedan. Het versterkte kasteel van Sedan is het grootste fort van Europa.

VERBLIJFTIP: Als je hier dan toch bent, kan je je roadtrip nog een beetje uitbreiden en overnachten in het kasteel in Hôtel Le Château Fort de Sedan! Zo kan je je roadtrip in stijl afsluiten. Meer info en boeken.

Waar ligt de Champagnestreek?

De Champagnestreek ligt in het noorden van Frankrijk, zo’n 150 kilometer ten oosten van Parijs en dichtbij de Franse Ardennen. De regio is groen en heuvelachtig en wordt omgeven door meren en waterwegen.

Maar wat de regio onderscheidt van de vele anderen, zijn de kilometerslange wijngaarden waar de welbekende champagnewijnen worden geproduceerd. UNESCO riep de streek in 2015 uit tot werelderfgoed.

De Champagnestreek telt vier gebieden:

  • De regio Marne met hoofdstad Reims is het centrum van de Champagne en je vindt er dan ook de meeste wijnhuizen en bezienswaardigheden.
  • Een andere regio is de Ardennes, waarvan Charlesville-Méziers de hoofdstad is. Het is de meest noordelijke regio en de natuur kan er haar volle gang gaan omdat deze streek erg dun bevolkt is.
  • Daarnaast heb je nog de Aube-regio, met de stad Troyes als hoofdstad.
  • Als laatste heb je de Haute Marne met Chaumont als hoofdstad.

Kaartje met ligging Champagnestreek Frankrijk

Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Met onze reisgids mis je niets tijdens jouw verblijf in de Champagnestreek

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Champagnestreek? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Champagnestreek met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Champagnestreek.

Champagne

Gratis reisgids Champagnestreek downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 januari 2023 - Rudy Van Raemdonck

Roadtrip is handig als basis voor het plannen van je eigen reis. De voorgestelde activiteiten zijn ook heel gevarieerd.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?