Rondreis Bourgondië (10 dagen): Complete route, reisschema + kaart

Koop de volledige reisgids voor € 10

Rondreis Bourgondië (10 dagen): Complete route, reisschema + kaart

8 januari 2024 in Bourgogne6 reacties

De historische, Franse regio Bourgondië heeft heel erg veel te bieden. Je doorkruist er prachtige landschappen en verkent karaktervolle steden. De wijn vloeit er rijkelijk en je kan er uitstekend uit eten gaan. De talloze historische en culturele bezienswaardigheden in de regio maken het plaatje compleet. Eén ding staat vast: je zal hier veel langer dan gepland willen blijven hangen.

Deze 10 daagse tocht is bedoeld om je een overzicht te geven van de regio en je kennis te laten maken met de mooiste en boeiendste plekjes. Deze tour begint in Sens en eindigt in Montargis. De historische steden en idyllische dorpjes worden afgewisseld met prachtige stukken natuur en ijverige wijnboeren die je aan de slag kan zien langs de beroemde wijnroutes van deze streek.

Tickets & tours voor je bezoek aan Bourgondië

Bourgondië bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours door Bourgondië.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke daguitstappen in Bourgondië

Inhoud artikel

Kaart met 10-daagse rondreis Bourgondië

Dag 1: Van Sens naar Chablis

Afgelegde afstand: 83 km

Je begint de reis in de stad Sens. De opvallendste bezienswaardigheid van deze stad is ongetwijfeld de kathedraal. De bouwwerken begonnen in 1135 en duurden tot 1176. Sla dit bijzonder stukje geschiedenis zeker niet over, want de kathedraal van Sens was de eerste kathedraal die in de gotische bouwstijl werd opgetrokken.

Hoewel de kathedraal ongetwijfeld het hoogtepunt van Sens is, zijn er nog een aantal andere bezienswaardigheden: het Aartsbisschoppelijk Paleis, de kerken van Saint-Maurice en Saint-Pierre le Rond, het huis van Abraham (een 16e-eeuws vakwerkhuis vol prachtig houtsnijwerk), het stadsmuseum en de Serres municipales de Sens (gemeentelijke serres).

De tweede stad die op de planning staat vandaag is Auxerre, de zogenaamde ‘Franse Stad van Kunst en Geschiedenis’. De binnenstad is een interessante plek om te bezoeken. Je wandelt er tussen heel wat historische gebouwen en bezienswaardigheden die de geschiedenis van de stad vertellen.

Wijncultuur in Bourgondië

Ga vervolgens naar het oosten vanuit Auxerre om Chablis te bereiken. Die stad ken je ongetwijfeld van de gelijknamige wijn. Bourgondië is beroemd om zijn terroir. De topologie, de aarde en het weer vormen hier samen de perfecte omstandigheden voor wijnbouw. De wijnbouwers van de regio zwoegen er op de pittoreske hellingen tussen hun wijnstokken en zijn trots op hun harde werk. Het resultaat mag er zeker wezen, want in Bourgondië worden enkele van 's werelds beste wijnen geproduceerd. De wijnboeren zijn blij om bezoekers te verwelkomen en hen meer te leren over wat er nodig is om de druiven te verbouwen en hoe de buitengewone Bourgondische wijnen gemaakt worden.

  • Chablis is het noordelijkste wijndistrict van Bourgondië. Het koele klimaat van deze regio produceert wijnen met een hogere zuurtegraad die minder fruitig zijn dan de chardonnays die in warmere klimaten worden geteeld. De wijnen van Chablis worden vaak omschreven als 'staalachtig' of 'flinty', hoewel ze ook van de Chardonnay-druif worden gemaakt.
  • Als je de wijngaarden van Chablis wil bezoeken, raden we je aan om naar de plaatselijke toeristische dienst te gaan. Zij kunnen je verschillende routes voorstellen die je zou kunnen volgen. Je vindt in heel Chablis tal van plaatsen waar je de beroemde lokale wijnen kan proeven of kopen.
  • Naast het verkennen van de wijngaarden van Chablis, kan je ook genieten van de prachtige, middeleeuwse lanen en huizen en enkele historische bezienswaardigheden. Je komt het historische centrum binnen via de Porte Noël. Tegenwoordig is dit geen echte stadspoort meer, maar 2 ronde torens.

TIP SLAPEN: Château de Courban & Spa is gevestigd in een 17e-eeuws kasteel en ligt in de buurt van de beroemde wijngaarden van Chablis en Champagne. De elegante kamers van dit boetiekhotel hebben een uniek interieur, elk een eigen badkamer en sommige hebben Italiaanse douches. Alle kamers bieden uitzicht op de tuin, het bos of het zwembad. Heerlijk wakker worden.

Het gastronomische restaurant van het hotel serveert Franse gerechten met een Aziatisch tintje bereid door een Japanse chef-kok, en het ochtendbuffet biedt een continentaal ontbijt waar je elke dag van kan smullen. Daarnaast beschikt het hotel over een spa van 300 m² met een sauna, een hot tub en een buitenzwembad. Meer info en boeken.

Dag 2: Chablis naar Semur-en-Auxois

Afgelegde afstand: 161 km

Vandaag ga je van Chablis naar Semur-en-Auxois en reis je in zuidoostelijke richting door de Bourgogne. Je bezoekt verschillende mooie kastelen en andere historische bezienswaardigheden.

Tanlay

Toeristen komen vooral naar Tanlay om het Château de Tanlay te bezoeken. Dit beroemde kasteel werd gebouwd in de 16e en 17e eeuw, maar de eerste fundamenten dateren uit de 13e eeuw. Het kasteel van Tanlay staat bekend om zijn perfecte symmetrie en het lijkt rechtstreeks uit een sprookjesboek te komen. Het kasteel behoort al sinds 1700 tot dezelfde familie. Zeker een bezoekje waard!

Ancy-le-Franc

Ancy-le-Franc is een van de indrukwekkendste kastelen van de regio. Het werd gebouwd tussen 1542 en 1550 en was een van de eerste renaissancekastelen in Frankrijk. Het is dan ook een schoolvoorbeeld van die stijl. De witte, sobere gevel mag dan wel nogal bescheiden zijn, binnenin mag je je aan net het omgekeerde verwachten. De grote binnenplaats werd aangelegd in Italiaanse stijl en je kan er enkele prachtig gedecoreerde kamers binnenwandelen. Je zal ook indrukwekkende fresco's en muurschilderingen opmerken.

Châtillon-sur-Seine

Châtillon-sur-Seine is de hoofdstad van 'le pays Châtillonnais', het Châtillonland. Het is de ideale bestemming voor wie op zoek is naar een combinatie van rustige natuur en historische monumenten. In de straten van het historische centrum wandel je langs mooie gevels uit de 16e, 17e en 18e eeuw en je zal ook heel wat opvallende bouwwerken zien opduiken die getuigen van het middeleeuwse verleden van de stad. Cultuurliefhebbers moeten ook zeker de kostbare relikwieën in het Musée du Pays Châtillonnais bezoeken.

We stippelden in Châtillon-sur-Seine een leuke stadswandeling uit die je langs de belangrijkste bezienswaardigheden meeneemt! Download hier de route!

Verder kan je vandaag ook nog volgende zaken bezoeken:

  • De abdij van Fonteney
  • Het dorpje Vix
  • Château de Bussy-Rabutin

Je sluit de dag af in Semur-en-Auxois, een van de populairste toeristische trekpleisters van de regio. Als je dit charmante stadje binnenwandelt, zie je meteen waarom. Het is een prachtige plek die gebouwd werd op een uitloper van roze graniet boven een rivier en het wordt bewaakt door de 4 ronde, stevige torens die overblijven van wat ooit een kasteel was. Onder die torens strekt de oude, historische stad zich uit. Je wandelt er tussen oude huizen, gezellige winkeltjes en achter elke hoek liggen historische monumenten verstopt.

Dag 3: Semur-en-Auxois naar Dijon

Afgelegde afstand: 80 km

Vandaag maak je een korte reis naar het zuidoosten om je dag in de stad Dijon door te brengen. Dijon is de hoofdstad van Bourgondië en een leuke stad die je op enkele uren kan verkennen. Je kent Dijon waarschijnlijk als de geboorteplaats van de mosterd, maar wist je dat het ook de thuisbasis is van de apéritif Kir? Natuurlijk zijn die lokale specialiteiten niet de enige reden om de stad te bezoeken. Dijon wordt namelijk wel eens de stad van de 1000 torens genoemd. Dat is ietwat overdreven, maar het grote aantal kerktorens zal je zonder twijfel opvallen.

Bekijk hier onze uitgestippelde stadswandeling in Dijon. Met deze wandeling kom je langs tal van tastbare getuigen van het bewogen verleden van de stad. Je zal onder andere overblijfselen uit de middeleeuwen en de renaissancetijd kunnen bewonderen. Dijon is bovendien erg leuk om te voet te verkennen. Veel pleinen zijn autovrij en de musea behoren tot de beste van het land.

Tours en activiteiten in en rond Dijon

Dag 4: Route des Grand Crus – Noordelijke deel

Afgelegde afstand: 49 km

Vandaag rijd je vanuit Dijon in zuidelijke richting. Je ontdekt de belangrijkste bezienswaardigheden op het noordelijke deel van de beroemde wijnroute Route des Grands Crus. Op weg naar Beaune, de belangrijkste wijnstad van Bourgondië, doorkruis je een aantal fascinerende wijndorpjes en historische steden.

  • Marsannay is de eerste halte op onze route. Dit appellatiedorp is het enige in de Bourgogne dat wijnen van alle 3 de kleuren produceert.
  • In het midden van de wijngaarden van deze streek ligt Fixin. Dit dorpje staat niet zozeer bekend om wijnen, maar wel om zijn historische kerken. De Fixey-kerk is een meesterwerk van de romaanse architectuur en werd gebouwd van de 10e tot en met de 13e eeuw.
  • Gevrey-Chambertin is een van de andere charmante dorpjes van de Côte de Nuits en is iets toeristischer dan het vorige. Gevrey-Chambertin staat bekend om zijn rode wijnen en dan vooral om de Chambertin. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat hier al in de 1e eeuw v. Chr. Gallo-Romeinse wijnen werden verbouwd. Dit zijn wellicht de allereerste wijnstokken die in de Bourgogne werden aangeplant.
  • In Clos de Vougeot kan je het idyllische Château du Clos de Vougeot bezoeken en natuurlijk opnieuw heel wat wijngaarden verkennen. Het kasteel werd in 1551 gebouwd op de plaats van een kleine kapel. Het gebouw heeft wijnkelders, originele wijnpersen en een vathuis.
  • Vosne-Romanée is een ‘appellation d'origine’ waar een aantal van de meest prestigieuze (en dure) wijnen in de Bourgogne gemaakt worden. Het is opnieuw een uitstekende plek om meer te leren over de wijnbouw in de regio.

Beaune

Je eindigt de dag in Beaune! Dit is de bekendste en meest toeristische stad van Bourgondië. De stad heeft dat vooral te danken aan de historische ziekenboeg Hôtel-Dieu – ook Hospice genoemd -, de belangrijkste toeristische trekpleister van de regio. Daarnaast lokken ook de kleurrijke daken veel bezoekers. Ook hier zal je niet aan de lokale wijnen ontsnappen. Geïnteresseerden moeten zeker het wijnmuseum (Musée du Vin) bezoeken, gevestigd in het Ancien hôtel des Ducs de Bourgogne, het meest prestigieuze gebouw van de stad.

WANDELTIP: Zelf de stad verkennen? Bekijk hier ook onze uitgestippelde stadswandeling in Beaune.

Dag 5: Route des Grand Crus - Zuidelijke deel

Afgelegde afstand: 47 km

Vandaag rijd je naar het zuiden langs nog meer verbazingwekkende dorpen en wijngaarden om uiteindelijk Santaney te bereiken. Vervolgens heb je nog tijd om een paar andere bezienswaardigheden te verkennen voordat je de dag in Nolay eindigt.

Pommard

Al decennia lang wordt de streek rond Pommard beschouwd als een van de beste regio’s voor Bourgognewijnen. Het beroemdste wijnhuis is Château de Pommard waar je niet alleen het landgoed kan bezichtigen, maar ook verschillende degustaties kan doen. De topper is de pinot noir-wijn. Het wijnhuis werd in 1726 gesticht door Vivant Micault, een secretaris van koning Lodewijk XV.

Meursault

Meursault is een appellation d'origine die vooral bekend staat om zijn witte wijnen. Die worden beschreven als boterachtig en met een duidelijke eikenhouten invloed. Meursault is echter ook een interessante plek om de geschiedenis van de regio te leren kennen. De historische, charmante oude gebouwen van het dorp zijn te zien in scènes uit de film La Grande Vadrouille. Er is hier ook een ziekenhuis uit de 12e eeuw en een Romeins fort (bekend en bewegwijzerd als 'La Montagne') bovenop een heuvel die uitkijkt op het dorp.

Santenay

Santenay is een andere stad met een sterke reputatie op het gebied van wijnbouw, maar de belangrijkste reden waarom bezoekers Santenay aandoen, is om het kasteel van Filips de Stoute, hertog van Bourgondië, te bezoeken. Dit 19e-eeuwse kasteel is opengesteld voor het publiek en heeft heel wat troeven. Verwacht je aan grote wijnkelders en wijnproeverijen, maar ook aan een indrukwekkend, historisch interieur.

Montagne de Trois Croix

Montagne de Trois Croix is een punt in een natuurreservaat boven Santenay waar je kan genieten van een prachtig 360-graden uitzicht op de wijngaarden van de regio en het omringende landschap. De site was in de tijd van de Kelten een heile plek waar religieuze rituelen plaatsvonden. Vanaf hier kan je niet alleen de wijngaarden van de Côte de Beaune, de Côte Chalonnaise en Maranges zien, maar ook de uitlopers van de Morvan, de vallei van de Saône en op heldere dagen zelfs de Mont Blanc!

Nolay

De laatste bestemming van vandaag is Nolay. De stad ligt genesteld tussen kliffen en wijngaarden, typisch voor dorpjes in de Hautes-Côtes de Beaune. Deze prachtige stad is een must voor geschiedenisliefhebbers. Je zal vanuit de smalle autovrije straatjes merken dat het veel van zijn middeleeuwse architectuur heeft weten behouden. De oude koopmanshuizen verraden bovendien dat Nolay ooit een belangrijk handelsknooppunt was in de regio.

Dag 6: Autun en natuurpark Morvan

Afgelegde afstand: 28 km

Vandaag bezoek je Autun en van hieruit heb je de mogelijkheid om je reis met 1 tot 4 dagen te verlengen, welke bezienswaardigheden je tijdens die dagen kan bezoeken ontdek je in onze volledige reisgids Bourgondië.

Autun is een 2000 jaar oude stad gesticht door de Romeinen op een strategisch kruispunt van wegen en de rivier Arroux. Autun moest dienen als tegenwicht voor de grote Gallische hoofdstad Bibracte. Opmerkelijk is dat Autun zo populair werd bij de Galliërs dat ze bereid waren hun hoofdstad binnen enkele tientallen jaren te verlaten om hierheen te verhuizen.

  • Het oude middeleeuwse gedeelte rond de kathedraal van Saint-Lazare, het justitiepaleis en het Musée Rolin kan je uitstekend te voet verkennen.
  • Een gedeelte van de oude stadsmuren met de Tour des Ursulines (de enige overgebleven toren van een middeleeuws kasteel) is duidelijk te zien aan de boulevard Mac Mahon en de boulevard des Résistants fusillés (oostkant van de oude stad).
  • Beide 1e-eeuwse stadspoorten, Porte d'Arroux en Porte Saint-André, staan nog steeds overeind en zijn goed bewaard gebleven. Buiten de stadsmuren aan de andere kant van de rivier Arroux prijkt de Tempel van Janus. Het is niet helemaal duidelijk welke godheid hier werd aanbeden.
  • Tot slot kan je een bezoek brengen aan het Romeinse theater dat opgetrokken werd rond het jaar 70. Met een diameter van 148 meter is dit amfitheater een van de grootste van Europa. Jaarlijks voeren honderden vrijwilligers er een groots spektakel op over de geschiedenis van Augustodonum (de Romeinse naam voor Autun).

Natuurpark Morvan

Het beschermde natuurpark Morvan beslaat 285.000 hectare bos, meren en traditionele landbouwgrond middenin de regio Bourgogne-Franche-Comté in Midden-Frankrijk. Het mysterieuze massief dat het gebied beschermt, strekt zich uit over 4 departementen. Binnen de parkgrenzen blijft een sterk gevoel voor geschiedenis en lokale traditie bestaan. Er valt heel wat te voor zowel natuur- als geschiedenisliefhebbers.

NATUUR: Wil jij ook graag deze rondreis maken door het natuurpark van de Morvan? Download hier onze uitgewerkte route door de Morvan.

Dag 7: Route des Grands Vins

Afgelegde afstand: 104 km

Nu je de kans hebt gehad om een aantal attracties in het natuurpark van de Morvan te verkennen, gidst onze route je terug langs nog meer wijngaarden en pittoreske dorpjes. Ga terug naar Santenay vanwaar je opnieuw vertrekt om de Bourgondische wijnen beter te leren kennen.

Ten zuiden van de Côte de Beaune, de Côte Chalonnaise en de Couchois staan de regio's bekend om hun robijnrode en delicate witte wijnen. 1000 jaar lang hebben de wijnstokken hier hun wortels in de bodem verankerd. De grond is hier vergelijkbaar met die van de Côte de Beaune, waar je eerder wijnen geproefd hebt, en dat zal je smaken.

Hieronder zetten we enkele plaatsen op een rijtje die een bezoekje waard zijn.

  • De Bouzeron dankt zijn bekendheid aan de Aligoté-druif. Dit is het enige appellation-dorp waar wijnen geproduceerd worden van de Aligoté-druif in de Côte Chalonnaise. De witte wijnen van hier zijn lichtgoud van kleur tot zelfs bijna waterig groen. Hun karakter kan sterk variëren, afhankelijk van het exacte terroir.
  • Het dorp Rully ligt genesteld aan de oostelijke kant van een laaggelegen kalksteenrug met de naam La Montagne de la Folie (letterlijk de Berg van de Waanzin). Het historische kasteel van Rully domineert de hele regio. Het kasteel is in private handen, maar staat als museum open voor bezoekers. Het dateert oorspronkelijk uit de 12e tot 14e en werd in de 15e eeuw uitgebreid.
  • Mercurey is de appellation waar rode pinot noirs en witte chardonnays worden gemaakt. De wijngaarden hier, in het hart van de Côte Chalonnaise, strekken zich uit langs de Gouden Vallei en liggen verscholen tussen hellingen die het gebied lijken te beschermen.
  • Chalon-sur-Saône is een stad van historisch en artistiek belang en zeker een van de hoogtepunten van dit deel van het departement. Het was al in de tijd van de Romeinen een belangrijk ontmoetingspunt waar verschillende wegen en binnenwateren samenkwamen. Later in de middeleeuwen was het een belangrijk Europees handelscentrum. Neem zeker de tijd om gewoon door de straten van de stad te slenteren die zich ten westen van de kathedraal uitstrekken. Steek ook het eiland in de Saône over om het oude ziekenhuis en de vreemde Tour du Doyenne te zien.
  • De wijnen van Givry zijn natuurlijk de belangrijkste troef van deze stad. Er wordt gezegd dat de wijn van Givry de absolute favoriet was van de Franse koning Hendrik IV.

Je eindigt de dag in Saint-Gengoux-le-National. Dit is een charmante stad waar je een aantal historische gebouwen kan verkennen. Dit is een uitstekende plek om een ontspannende avondwandeling te maken en daarna uit te rusten voordat je verder gaat met de volgende etappe van je reis.

Bekijk hier zeker de kerk. Die werd in 1120 door de benedictijnen van Cluny gebouwd en werd sindsdien verschillende keren grondig gerestaureerd. In de straten van de oude stad staan nog andere historische gebouwen waarvan vele dateren uit de 16e en 17e eeuw. Neem de tijd om de pittoreske straatjes en steegjes van dit stadje te verkennen voordat je op een terras neerploft voor een glaasje wijn.

Dag 8: Route des Vins de Bourgogne

Afgelegde afstand: 110 km

Vandaag blijf je de wijnen en de historische bezienswaardigheden van deze regio ontdekken. Als je van Saint-Gengoux-le-National verder rijdt naar het zuidoosten kom je bij de bekende wijnroute Route des Vins de Bourgogne.

  • Het kasteel van Brancion is een mooi voorbeeld van middeleeuwse, feodale, militaire architectuur. Het werd opgericht in de 12e eeuw en het is een van de grootste forten in het zuiden van Bourgondië.
  • De stad Tournus siert de oevers van de Saône. Je kan er een oude abdij bezoeken waarvan de abdijkerk van Saint-Philibert nu het belangrijkste overblijfsel is. De kerk dateert uit het begin van de 11e eeuw en je kan er afdalen naar de 11e-eeuwse crypte onder het koor.
  • Het grottencomplex van Azé bestaat uit 7 grotten waarvan er slechts 2 open zijn voor het publiek. Je kan er een prehistorische grot binnenwandelen die de afgelopen 300.000 jaar afwisselend werd bewoond door mensen, beren en grotleeuwen.
  • Mâcon is een charmant stadje iets zuidelijker aan de Saône. Het is een heel andere stad dan degene die je in het noorden van Bourgondië bezocht hebt. De beroemde glazen daken en vakwerkhuizen van de streek maken hier plaats voor de minder sierlijke, maar daarom niet minder mooie, pastelkleurige gevels die in het zuiden van Frankrijk vaker voorkomen. Dit is misschien wel de eerste plaats op deze reis waar je het gevoel krijgt dat je de Middellandse Zee nadert.
  • Het charmante historische stadje Bourg-en-Bresse ligt aan de westelijke zijde van het Juragebergte op de linkeroever van de rivier Reyssouze, een zijrivier van de Saône. Rondom de oude stad en in de omgeving liggen een aantal historische plekken op je te wachten.

Dag 9: Bourg-en-Bresse naar Nevers

Afgelegde afstand: 264 km

Vandaag beginnen we de terugweg naar het beginpunt van deze reisroute. Je geniet van natuurlijke, historische en culturele bezienswaardigheden op weg van Bourg-en-Bresse naar Nevers. Eerst reis je terug in de richting van Mâcon. Dan rijd je rond langs het zuiden van de stad en een stuk naar het westen om je eerste halte van de dag te bereiken, Roche de Solutré.

Roche de Solutré

Roche de Solutré is een iconische kalksteenhelling op 8 km ten westen van Mâcon. De berg staat bekend om zijn prachtige natuurlijke omgeving en om zijn interessante geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. Het werd beroemd in de jaren '80 toen de toenmalige Franse president François Mitterand één keer per jaar een rituele beklimming naar de top maakte. Klim zeker zelf naar de top en neem de unieke natuurlijke omgeving, het zogenaamde pelouse calciole-grasland, helemaal in je op.

Cluny

Het charmante stadje Cluny is ontstaan rondom een abdij. Veel mensen komen elk jaar hierheen om die abdij te bezoeken. Het is namelijk een van de belangrijkste abdijen van Frankrijk en werd gesticht in 910. Totdat de Sint-Pietersbasiliek in Rome werd gebouwd, was de basiliek die hier stond de grootste ter wereld. De kerk is nu verdwenen, maar de overgebleven elementen van de abdij zijn interessant en zeker een bezoek waard. Ze geven een goed beeld van de oorspronkelijke grootsheid van de site.

Paray-le-Monial

Paray-le-Monial is een andere interessante plek. Het ligt genesteld in het hart van het platteland van Charolais op een vlakte die wordt begrensd door het hoogland van de Brionnais en door de rivieren de Loire, l'Arroux en Bourbince. De belangrijkste trekpleister hier is de romaanse kerk van het Heilig Hart. Het stadje werd ook een bedevaartsoord nadat hier in 973 een benedictijnse priorij werd gesticht.

Dag 10: Never naar Montargis

Afgelegde afstand: 173 km

Hoewel je misschien nog niet graag denkt aan het einde van je Bourgondische avontuur, is dit toch de laatste dag van de tour. Vandaag verken je Nevers voordat je het unieke kasteel van Guédelon in Treigny gaat bezichtigen om dan de dag te eindigen in het pittoreske Montargis.

Nevers

Nevers werd in de Gallo-Romeinse periode Noviodunum genoemd. Een aantal archeologische vondsten uit de tijd van de Romeinen hebben aangetoond dat deze plek al lang een belangrijke rol speelt in de regio. Nevers ligt dan ook op een strategische positie op de rechteroever van de Loire. Vandaag is het een historisch stadje waar je een aantal interessante bezienswaardigheden kan bezoeken zoals bijvoorbeeld het hertogelijk paleis!

Guédelon

Guédelon is een uniek modern kasteel. De bouw ervan begon in 1997 en werd precies zo uitgevoerd zoals het in de 13e eeuw gebeurd zou zijn. Er werden traditionele materialen, gereedschappen en methoden gebruikt. Als dit fascinerende bouwwerk in 2023 klaar is, wordt het een authentieke replica van een middeleeuws kasteel uit de 13e eeuw. Dit is een must-see! Je krijgt een fascinerend inzicht in de middeleeuwen en een idee van wat er indertijd bij de bouw van een middeleeuwse burcht kwam kijken.

Montargis

Montargis wordt soms omschreven als 'het Venetië van Gâtinais'. Dat komt door de vele kanalen en bruggen die de stad een romantisch karakter geven. Na Orléans is Montargis de grootste stad van de Loiret en hoewel het grotendeels een moderne stad is, behoudt de binnenstad op sommige plaatsen toch zijn middeleeuwse charme. Er zijn hier misschien niet veel bezienswaardigheden, maar Montargis is een aangename plek om wat tijd door te brengen.

Waar overnachten in Bourgogne?

Voor je bezoek aan Bourgogne, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Bourgogne online bekijken.

Hôtel des Ducs (Dijon)

Hôtel des Ducs is gelegen in het historisch centrum van Dijon, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het Paleis van de hertogen van Bourgondië ligt op zo'n 50 meter. De gemakkelijkste manier om de omgeving te verkennen is om het "uilenpad" te volgen dat voor het hotel langsgaat. De kamers van het hotel zijn modern en ruim ingericht en 's morgens wacht je een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

Brit Hotel Mâcon Centre Gare (Mâcon)

In het centrum van Mâcon, ligt het Brit Hotel Mâcon. Het hotel biedt ruime, moderne kamers en zijn voorzien van alles wat je maar nodig hebt tijdens een verblijf in Bourgondië. In de eetzaal van het Brit Hotel wordt er dagelijks een ontbijtbuffet geserveerd in een verfraaide zaal met heel wat verzorgde planten. Ontbijt je liever op je kamer? Dan kan dat ook! Meer info en boeken.

Filmpje: Sfeerbeelden van Beaune

Benieuwd naar de sfeer in Beaune? In dit filmpje nemen we je mee naar deze stad! Als je zelf wilt ontdekken wat Beaune allemaal in petto heeft zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar de stad!

Mis niets met onze reisgids Bourgondië

Herkenbaar: Op rondreis in Bourgondië en je wil er zeker van zijn dat je niets mist? Koop onze volledige reisgids Bourgondië met de route des Grand Crus, 3 stadswandelingen+ tips en verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Bourgondië om in de stemming te komen en ga op pad!

Bourgogne (Bourgondië)

Gratis reisgids Bourgondië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 januari 2024 - SCHOL ERIK

Zeker doen ! Een echte gids voor als je de eerste keer naar Bourgognestreek gaat. Doen !!

- 1 maart 2023 - Peter

zeer goede informatie, een aanvulling op de voorbereiding van de reis.

- 15 januari 2023 - Martine van Leeuwen

Top om zo een paar tips te krijgen

- 28 augustus 2022 - Jeroen

Een hele mooie uitgewerkte rondreis, waarvan we veel hebben kunnen doen. Niet vermeld, maar zeker de moeite om te doen is; La Karrière in buurt van Nuits-Saint-Georges en vergeet zeker niet iets van Canal de Bourgogne mee te pikken, zoals Arch Canal De Bourgogne en als je daar dan toch bent: Château de Châteauneuf

- 2 juli 2021 - Pol Danneels

Zeer interessante gids. Wij gaan de tour wel doen in omgekeerde richting omdat we willen eindigen in Dijon, maar de informatie over de plaatsjes blijft natuurlijk dezelfde. De gids heeft echt wel toegevoegde waarde tegenover de klassieke reisgidsen omdat het meer je reisweg volgt. In een reisgids moet je plaats per plaats opzoeken. De mooie foto's doen je zo goesting krijgen om te vertrekken ...

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?