Roadtrip Zuid-Frankrijk met auto of camper: Route 14 dagen - 3 weken langs alle highlights

Koop de volledige reisgids voor € 10

Roadtrip Zuid-Frankrijk met auto of camper: Route 14 dagen - 3 weken langs alle highlights

7 maart 2024 in Frankrijk0 reacties

Op roadtrip door het zuiden van Frankrijk? Uitgestippelde route met reisschema + verblijftips

Een roadtrip maken door Zuid-Frankrijk? Het zuiden van Frankrijk staat voor een opsomming van superlatieven: een bijzondere kustlijn met prachtige stranden, palmbomen en authentieke dorpjes waar je kan voelen hoe het is om te leven als God in Frankrijk.

Nog op zoek naar wat inspiratie voor je roadtrip door het zuiden van Frankrijk en Côte d'Azur? Met deze route maak je een 18-daagse roadtrip door Zuid-Frankrijk langs alle mooie plekjes van de regio + bijzondere tips in onze gratis reisgidsen.

Inhoud artikel

Zuid-Frankrijk, een veelzijdige regio: Palmbomen, natuur en cultuur

Het zuiden van Frankrijk is een prachtig gebied waar je volledig tot rust kan komen. Hier ontsnap je aan de dagelijkse drukte en kan je helemaal ontspannen. Of je nu op stap bent met vrienden, familie of gewoon met z’n tweetjes, Zuid-Frankrijk is altijd een leuke vakantiebestemming.

Kaartje met onze 16-daagse roadtrip door Zuid-Frankrijk (850 km)

Dag 1: Nîmes

Je begint deze 16-daagse roadtrip door het zuiden van Frankrijk in Nîmes. Vandaag breng je de hele dag door in deze prachtige stad. Nîmes is een gezellige studentenstad met een prachtig historisch centrum. Veel van de bezienswaardigheden van Nîmes werden gebouwd onder de Romeinse keizer Augustus en staan bijna 2000 jaar later er nog altijd goed bewaard bij.

Zo kan je in Nîmes een bezoek brengen aan Les Arènes, een arena uit de 1ste-eeuw dat zo’n plek had voor 24.000 toeschouwers van de gladiatorgevechten en publiekelijke executies. Na een grote restauratie wordt de arena nu gebruikt voor concerten en stierengevechten.

Wat is er allemaal te zien in Nîmes?

  • Verder kan je in Nîmes ook nog een van de best bewaarde Romeinse tempels terugvinden, het Maison Carrée. Dit is een restant van het oude Romeinse forum uit de 1ste-eeuw.
  • Ook de Tour Magne, een van de oorspronkelijk 60 torens van de oude vestingmuren, dateert uit deze periode, en in de Jardin de la Fontaine kan je de restanten van een Romeins badencomplex uit de 2de-eeuw vinden bij de Temple de Diane.
  • Wandel door de straten van Nîmes om nog meer vondsten uit de Romeinse tijd, maar ook uit de latere periodes zoals de Middeleeuwen, terug te zien, of breng een bezoek aan de musea van de stad.
  • Wil jij dit allemaal kunnen bewonderen? Download dan zeker onze stadswandeling door Nîmes.

Dag 2: Pont du Gard en Avignon

Op een klein uurtje rijden van Nîmes en op je weg naar onze eindbestemming Avignon van de dag, vind je de Pont du Gard. Dit is een van de bekendste bouwwerken van Frankrijk. Dit bekende Romeinse aquaduct over de rivier de Gardon is niet alleen bijzonder doordat het na bijna 2000 jaar nog steeds overeind staat, maar is ook nog ontzettend fotogeniek.

TICKETS: Om de Site du Pont du Gard te betreden betaal je € 8. Je hebt dat ticket ook nodig om het bezoekerscentrum binnen te gaan en om het natuurgebied rondom de Pont du Gard te verkennen + geldig parkeren. Bestel je ticket hier.

Nadien rijd je door naar de prachtige stad Avignon

Avignon is een stad boordevol geschiedenis en cultuur. De stad is nog steeds deels ommuurd en omvat onder andere het Palais de Papes, het grootste gotische bouwwerk van Europa dat stamt uit de tijd dat de Paus niet in het Vaticaan woonde maar wel in Avignon.

Dit paleis van de pauzen lijkt op een kasteel door de muren van 3 meter dik en de wachttorens er op. De tuinen rondom het paleis bieden een perfecte wandelgelegenheid aan, en jaarlijks worden er tijdens het Festival d’Avignon voorstellingen gehouden in deze tuinen, en eigenlijk overal in de stad. Ontdek de stad tijdens een begeleide wandeling vanaf €28!

De brug van Saint-Bénézet zal misschien niet direct een belletje doen rinkelen, maar als je weet dat de brug ook bekend staat als Le pont d’Avignon, hoor je waarschijnlijk het bekende deuntje van het volksliedje in je hoofd. Misschien kan je bij je bezoek aan Avignon zelf wel even gaan dansen op deze bekende brug.

Dag 3: Aix-en-Provence

Aix-en-Provence wordt met regelmaat benoemd tot 1 van de mooiste steden van Frankrijk. De stad ligt midden in de Provence maar is ook dichtbij de Middellandse Zee. Het is dan ook de ideale uitvalsbasis als je beide regio’s wilt ontdekken.

De stad wordt omringd door velden vol zonnebloemen en lavendel en binnen de stad vind je prachtige bezienswaardigheden tussen de 17de en 18de eeuwse herenhuizen. De stad was zeer populair bij een aantal grote schilders en schrijvers, en wanneer je door de lanen omringd door bomen loopt raak je bijna zelf ook geïnspireerd om een kunstwerk te creëren.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf dichtbij de Mirabeaupromenade? Boek dan een overnachting in het Aparthotel Séjours & Affaires Aix-en-Provence Mirabeau met modern ingerichte studio's. Meer info en boeken.

Dag 4: Marseille

Vandaag breng je de hele dag door in prachtige stad Marseille. Marseille is één van de oudste steden van Frankrijk en ook één van de grootste. In het oude stadscentrum, Panier wandel je langs de oude haven (Vieux Port) en kan je lunchen in één van de karaktervolle barretjes langs het water.

Wat zijn de must-see bezienswaardigheden van Marseille?

  • Bezoek ook zeker de romaans-byzantijnse Cathédral de Sainte-Marie-Majeure die dateert uit de elfde eeuw.
  • Ook is het Saint-Victor Klooster is een aanrader. Het is één van de oudste christelijke plekken in Europa.
  • Daarnaast kan je in Marseille ook verschillende musea bezoeken, zoals bijvoorbeeld het Musée d’Historie de Marseille waar je meer leert over de geschiedenis van de stad, of het Musée Cantini waar je moderne kunstwerken van onder andere Picasso kan bewonderen.
  • Een dagje genieten op het strand is natuurlijk ook een leuke optie.
  • Hoe dan ook, met onze gratis stadswandeling door Marseille kom je langs de mooiste plekjes van de stad.

VERBLIJFTIP: Overnacht in het gezellige gasthuis van Le Rocher - Deluxe guest-house DGH. Het gasthuis biedt een gemeenschappelijke lounge, tuin en keuken. La Corniche is een geweldige keuze als je geïnteresseerd bent in stranden, musea en landschap. In de omgeving kan je onder andere snorkelen, vissen en fietsen. Meer info en boeken.

Dag 5: Marseille en de Frioul-archipel

Na een heerlijke nachtrust in het gezellige gasthuis, kan je nog even door het centrum van de stad kuieren en de laatste bezienswaardigheden in Marseille bezoeken. Nadien neem je de veerboot naar de Frioul-archipel. De Frioul-archipel is een groep van twee grote en twee kleine Franse eilanden voor de kust van Marseille: Pomègues en Ratonneau, If en Tiboulen. Ontdek er de zeldzame fauna en flora, wandel door de prachtige landschappen met indrukwekkende bergtoppen, ga lunchen bij Fort de Pomègues en bezoek zeker eens het Chateau d'If.

TIP: Met de Marseille City Pass kan je de oversteek doen naar de Frioul-eilanden.

Dag 6: Ontdek de betoverende Calanques en Cassis

Vandaag brengen we de dag door in de natuur. Nog nooit gehoord van de Franse fjorden? Geen probleem, na vandaag zal je deze nooit meer vergeten! Tussen de havenstad Marseille en het charmante kuststadje Cassis, liggen de betoverende Calanques. Het Massif des Calanques wordt gezien als een van de mooiste natuurgebieden van de Provence, en terecht.

Het gebied kent ruige rotsgebergtes, idyllische baaien met een azuurblauwe zee en schilderachtige intieme stranden. Het is als het ware een stukje paradijs op aarde waar je kan ontspannen en genieten van de adembenemende natuur. Daarnaast is deze plek ideaal om te hiken, wandelen, fietsen of te varen. Vanop de hoge kliffen krijg je een schitterend uitzicht over de omgeving.

Er worden ook verschillende excursies en wandeltochten georganiseerd. Bekijk het volledige aanbod tours in het Massif des Calanques.

Calanque de Sormiou en Calanque Port-Miou

  • Calanque de Sormiou is één van de grootste en bekendste calanques. Het een schilderachtige baai met een prachtig zandstrand waar je heerlijk kan ontspannen. Hier geniet je van het azuurblauwe water, de prachtige natuur en de hoge kliffen om je heen. Of maak een mooie wandeling naar de prachtige zeegrot van Cosquer, die beschildert is met prehistorische muurschilderingen. Ga er zeker eens langs!
  • Calanque Port-Miou is de dichtstbijzijnde calanque bij Cassis waar we de dag afsluiten. Calanque Port-Miou kent een mooi baaitje met talloze bootjes in een kleine jachthaven. Naast de gezellige vissershaven, kent deze calanque ook een groener en wilder gedeelte. Het heeft ook geen strand, maar er zijn wel verschillende plekken op de rotsen waar je van het water kan genieten.

Op 10 minuutjes rijden van Calanque de Port-Miou en aan het uiteinde van het natuurgebied Nationaal Park Calaques, ligt de knusse kuststad Cassis. Sluit je dag hier af en wandel nog even door de smalle straatjes tot aan de mooie gebouwen naar de prachtige haven waar de kleurrijke vissersbootjes liggen te dobberen en waar je kan dineren in een gezellig restaurantje. Of je kan ook een mooie avondwandeling maken langs de stranden van Cassis.

VERBLIJFTIP: Op vijf minuten wandelen van het strand, kan je overnachten in de gezellige Chambre d'hôtes Clos du Petit Jésus. De B&B biedt accommodatie voor twee personen en beschikt over een buitenzwembad, een eigen terras en een ruimte om te zonnebaden. Meer info en boeken.

Dag 7: Saint-Tropez en Saint-Maxime

Saint-Tropez is een stijlvolle badplaats die toeristen van over heel de wereld trekt. Ooit was Saint-Tropez gewoon een bescheiden vissersdorp, maar het stadje kreeg naamsbekendheid toen de beroemde actrice Brigitte Bardot in de jaren 1950 er op locatie aan het filmen was.

Je wandelt hier door de geplaveide straatjes, langs mooie terrasjes en schaduwrijke pleinen waar oudere Franse mannen jeu de boules spelen en lokale artiesten hun schilderijen verkopen. Bezoek zeker eens de Citadel van Saint-Tropez, de prachtige haven met luxueuze jachten, het pastelkleurige Notre Dame de l’Assomption en breng een bezoekje aan La Maison de Papillons.

Op vakantie in Saint-Tropez? Proef dan zeker eens van de Zuid-Franse klassieker Tarte Tropezienne

Na Saint-Tropez bezoek je Saint-Maxime. Na een prachtige wandeling langs de mooie boulevards afgelijnd met palmbomen en het oude stadscentrum met indrukwekkende gebouwen, pittoreske straatjes en vele gezellige terrasjes, kan je de dag hier afsluiten.

VERBLIJFTIP: We raden je aan om te verblijven aan de baai van Madrague! Vanuit het huisje Lou Cabanou heb je prachtig uitzicht en kan je zo een frisse duik nemen in het water. Heerlijke plek om te genieten van een zonsondergang. Meer info en boeken.

Dag 8: Fréjus en Saint-Raphaël

Op een halfuurtje rijden van Saint-Maxime ligt Fréjus. Fréjus is een gezellige badplaats in het zuiden van Frankrijk, rijk aan historische gebouwen en ruïnes. Vroeger deed de stad dienst als militaire basis voor de Romeinen. Je kan hier prachtig wandelen in het authentieke centrum met terrasjes of langs de haven waar je luxe jachten of boten kan huren om de stad vanop het water te bewonderen.

Wandelend over de boulevard kom je op een gegeven moment bij de jachthaven van het charmante Saint-Rapahël. Dit gezellige plaatsje is de volgende stop op onze planning. Wanneer je dit stadje bezoekt, tegen zonsondergang, geniet je hier van een adembenemend uitzicht. Nadien kan je ook even doorwandelen naar de sfeervolle binnenstad waar je de prachtige basiliek van Saint-Raphaël kan bezoeken: Notre Dame de la Victoire.

Dag 9: Grasse en Cannes

Grasse bevindt zich tussen de glooiende heuvels van de Alpes-Maritimes en is dé plek waar grote parfumhuizen als Galimard, Moulinard en Fragonard gevestigd zijn. De stad wordt ook wel eens de wereldhoofdstad van het parfum genoemd.

Vandaag de dag komen heel wat reizigers naar Grasse enkel en alleen om de parfumerieën te bezoeken, te zien hoe alles wordt gemaakt en flesjes authentieke Frans parfum te kopen! En oh ja, ook een bezoekje aan het Internationaal Parfummuseum mag zeker niet ontbreken als je in Grasse bent.

TIP EXCURSIE: Wanneer je in Grasse bent, heb je ook de mogelijkheid om zelf je eigen parfum te maken! Een unieke en onvergetelijke ervaring!

Nadien zet je je roadtrip verder naar Cannes

Cannes is een charmante stad aan zee die voornamelijk bekend is door het jaarlijkse internationale filmfestival. In de stad kan je naast flaneren op de Boulevard de la Croisette, de elegante hoofdstraat van de stad, langs het strand ook de oude haven en het mooie historische centrum bezoeken waar je prachtige kerken en kapellen kan vinden.

Dag 10: Cannes en Antibes

Wist je dat Cannes ook kan uitpakken met enkele mooie stranden? Je kan ook een prachtige wandeling maken langs de stranden van Cannes. Of genieten van een paar uurtjes in de zon. Zonnekloppers genieten hier dan ook van de warmte en het strand in klassieke Franse Rivièra-stijl.

  • Bij het strand van Gazagnaire Beach kan je uitstekend zwemmen.
  • Het lange goudenzandstrand van La Casino leent zich uitstekend tot mooie wandelingen.
  • En ook het rustige strand La Bocca is een aanrader.
  • Maar de absolute favoriet van de Fransen is toch wel het strand van Mouré Rouge.

Antibes is zo’n typisch stadje dat al snel wordt overgeslagen. Toch is Antibes een gezellig plekje aan de Côte d’Azur de moeite waard is om te bezoeken. Het stadje kent een heerlijk klimaat waardoor je lekker kan zonnebaden op een van de fraaie zandstranden van de stad of een prachtige wandeling kan maken langs de spectaculaire kustlijn.

Een van de populaire wandelingen die je kan maken is "La Route des Peintres". Deze wandeling brengt je langs verschillende reproducties van schilderijen op dezelfde plek waarop de werken (van bv. Picasso) geïnspireerd zijn. Zo kan je het kunstwerk vergelijken met de plek zelf.

Dag 11: Vence en Saint-Paul-de-Vence

Vandaag zetten we koers richting Vence en Saint-Paul-de-Vence. Vence is een prachtige middeleeuwse stad, gelegen aan de voet van de Baous-heuvels aan de Côte d'Azur. Je kan hier het eeuwenoude centrum bezoeken dat omringd wordt door stadsmuren met schietgaten en kantelen.

Je wandelt er door de smalle straatjes en karakteristieke pleinen met hier en daar een fontein. De romaanse kathedraal en de Chapelle du Rosaire zijn dé topbezienswaardigheden van deze stad. Chapelle du Rosaire is een prachtige kapel gebouwd voor de Dominicanessen. Ze werd ontworpen door de beroemde Henri Matisse en heeft prachtige gekleurde glas-in-loodramen. Nadien bezoek je nog even het nabijgelegen Saint-Paul-de-Vence, een ander charmant middeleeuws dorpje waar je geniet van prachtige panorama's over de omgeving.

REISGIDS: Wil jij ook graag zoveel mogelijk zien tijdens deze roadtrip? Download onze reisgids Côte d'Azur.

Dag 12: Nice

Vandaag brengen we de dag door in het prachtige Nice! Nice is wellicht dé kuststad bij uitstek aan de Côte d’Azur of de Franse Azurenkust. De stad was ooit onderdeel van het koninkrijk van Sardinië, maar tegenwoordig is het één van de grootste en mooiste steden van Frankrijk. Nice is het walhalla voor de barokstijl. Ook zal je hier heel wat Italiaanse invloeden (vooral in de lokale keuken) opmerken, dit komt onder meer door de ligging dichtbij Italië.

Enkele must-see bezienswaardigheden in Nice

  • Bezoek zeker eens de Chapelle de la Miséicorde en de kathedraal Sainte-Réparate, enkele pareltjes uit de barokperiode.
  • Verder staat de stad ook vooral bekend om de Promenade des Anglais, de bekendste boulevard langs de Middellandse Zee.
  • Zoek de stilte en de natuur op in Jardin Albert I en het Monument du Centenaire, een prachtige tuin vol grandioze beelden.
  • Of breng een namiddagje door op een van de vele stranden die in de zomer helemaal vol zitten met zonnende mensen.
  • Wil je zelf de stad gaan verkennen? Download onze stadswandeling in Nice en zie de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

VERBLIJFTIP: Hotel So'Co by Happyculture is een 3-sterrenhotel in het stadscentrum van Nice. Ideaal gelegen om de omgeving te verkennen. De moderne kamers van het So'Co zijn ruim en voorzien van alle comfort. En 's ochtends kan je er voor kiezen of je het continentaal ontbijt ter plekke benuttigd of meeneemt naar je kamer of elder. Meer info en boeken.

Dag 13: Nice en Sentier du Littoral

Na een heerlijk ontbijtbuffet in het Hotel So'Co by Happyculture, kan je nog wat meer ontdekken van de stad. Ga lekker lunchen La Popote D'ondine waar je terecht kan voor een heerlijke toast met avocado tot hamburgers tot heerlijke pannenkoeken. Nadien trek je maar best je beste wandelschoenen aan en rijd je door naar onze volgende stop: Sentier du Littoral.

Hier ga je een prachtige wandeling maken. Je hoeft ze niet volledig te doen want ze is 35 km lang. Een klein stukje ervan laat je evenzeer volop genieten van een onwaarschijnlijk mooie natuur met sensationele uitzichten. Aan een gewoon tempo doe je er twee uren over (heen). Maar wat je ziet, is een fantastische beloning voor de inspanning.

Dag 14: Monaco

Monaco is de thuis van de jetset van Europa. Overal waar je kijkt, zie je dure auto’s, designer kledijwinkels, casino’s, luxueuze hotels en peperdure woningen die uitkijken op de Middellandse Zee. Monaco straalt een sfeer van extravagante rijkdom uit en heeft ook het hoogste gemiddelde inkomen per inwoner ter wereld.

Het meest dramatische kenmerk is de rots die uitsteekt boven de Middellandse Zee, genaamd "Le Rocher" ("The Rock"). Daarop ligt ook het historische dertiende-eeuwse Monaco, ook bekend als Monaco-Ville. Je wandelt er rond in charmante, smalle straatjes en tussen eeuwenoude gevels. Mis niets van je verblijf met onze stadswandeling door Monaco.

De mondaine en luxe leven, rijden met een sportwagen

VERBLIJFTIP: Verblijf in een appartement zodat je kan gaan en staan wanneer jij maar wilt. The Princess Monac'home heeft alles wat je maar nodig hebt voor je verblijf in Monaco! Het appartement heeft een modern interieur en voldoende ruimte. De bezienswaardigheden liggen binnen wandelafstand en na een dagje verkennen kan je altijd even ontladen op het terras met uitzicht op de tuin. Meer info en boeken.

Optionele tussenstop in Èze

Mocht je nog de tijd en zin hebben, kan je nog een tussenstop maken in het pittoreske heuveldorpje Èze, een juweeltje langs de Côte d'Azur. Dit charmante middeleeuwse dorp biedt prachtige panorama's op de kustlijn van Cap-Ferrat. Dwaal er zeker door de smalle geplaveide straatjes en ontdek achter elke hoek kleine kunstgalerijen, interessante ambachtelijke boetiekjes en een nieuw adembenemend uitzicht op de zee.

Dag 15: Menton

Menton is een van de vele parels in het zuiden van Frankrijk. Het zonnige dorpje ligt op een spectaculaire plek vlakbij Italië en dat merk je ook in de oude binnenstad.

  • Bewandel de trap (Rampes de Saint Michel) die leidt naar het plein Place de la Conception vanwaar je een prachtig uitzicht op de azuurblauwe zee hebt.
  • Aan de linkerkant prijkt de 17-eeuwse parochiekerk van Saint-Michel waar je een waardevol gevleugeld altaar kan zien dat gemaakt werd door Manchello in 1569.
  • Even verderop staat de Chapel of the Conception, gebouwd in 1685 in de Italiaanse jezuïetenstijl.
  • Vlak voor het dorpje ligt het mooie strand Plage des Sablettes. Het is de ideale plek om te zonnebaden of een duik te nemen in het kalme water.
  • Het dorp heeft ook twee must-see kunstmusea: Musée des Beaux Arts met onder andere werken van Chagall, Dali, Dufy en Picasso en het Musée Jean Cocteau waar honderden schilderijen tentoongesteld worden van de hand van de beroemde Franse kunstenaar Jean Cocteau.

Dag 16: Castellane en Gorges du Verdon

Vandaag rijden we naar de prachtige Gorges du Verdon, maar eerst houden we nog halt in Castellane. Dit kleine pittoreske dorpje zit verscholen tussen de bergen en heeft een mooi middeleeuws centrum waar je een paar sfeervolle winkeltjes en gezellige restaurants terugvindt. Een wandeling naar het kerkje bovenop de heuvel die boven de stad uittorent mag ook zeker niet ontbreken. Vanaf hier heb je het beste zicht over de stad.

Bezoekje aan de Grand Canyon van Frankrijk

Gorges du Verdon is, op de Tarakloof na, de grootste kloof van Europa. Het wordt ook wel eens de Grand Canyon van Frankrijk genoemd. Met zijn 25 km lengte en zo’n 700 m diepte is deze ruige kloof echt wel indrukwekkend. De kloof is door de jaren heen uitgesleten door de Verdon rivier die er nog steeds met prachtig turquoise water doorheen stroomt. Dit is een prachtige wandel-, klim- en watersportregio.

EXCURSIE: Ga raften op de Verdonrivier en geniet onderweg van het prachtige zicht op de kloof! Boek je tour hier online vanaf €45.

Dag 17: Valensole

Vandaag trekken we naar Valensole deze is vooral gekend omwille van de prachtige lavendelvelden. Meer nog, het zijn dé bekendste en grootste lavendelvelden van de Provence en absoluut een bezoekje waard. In de omgeving van Valensole zijn verschillende lavendelboerderijen te vinden, maar ook distilleerderijen. Veel boerderijen verkopen eigen lavendelproducten, van bosjes lavendel tot huisgemaakte oliën, zepen en lekkernijen als lavendelhoning en lavendelijs.

Dag 18: Roussilon en Sentier des Ocres

We sluiten onze roadtrip af in het schilderachtige dorpje Roussillon. Roussillon wordt gekenmerkt als een van de ‘plus beaux villages’ van Frankrijk en dat is volkomen terecht. Het dorpje wordt omringd door de prachtige natuur en je kan de okerkleurige huizen al van ver zien schitteren op de top van de heuvel. Wat is het heerlijk om hier door de oude straatjes te wandelen met gekleurde karakteristieke gebouwen. Nadien kan je nog even een lunchen in één van de sfeervolle restaurantjes.

Bezoek het Colorado van Frankrijk

Maar Roussillon heeft niet alleen een gezellig dorpscentrum om mee uit te pakken. Je vindt hier namelijk nog een unieke bezienswaardigheid namelijk de grootste okermijn van Europa! Het oker van Roussillon was erg populair en werd vroeger voornamelijk gebruikt voor het verven van textiel. In één van de oude okerverwerkingsfabrieken zit een museum gehuisvest waar je meer te weten komt over de okerwinning in Roussillon en de omliggende dorpen.

Wij raden je vooral aan om een mooie wandeling te maken door de voormalige okergroeve: Le Sentier des Ocres, vertaald als "het okerpad". De wandeling brengt je langs het spectaculaire okerlandschap.

Wanneer je het okerlandschap bezoekt aan het einde van je dag, kan je genieten van een prachtige zonsondergang.

Optionele tussenstop bij de Abdij van Sénanque

Heb je nog tijd over? Dan kan je nog een culturele stop maken bij de Abbaye Notre-Dame de Sénanque (op twintig minuten rijden van Roussillon). Deze abdij is een bezienswaardigheid die op heel wat postkaartjes te zien is. Het klooster is open voor bezoek, meer info op de website.

FAQ - Veelgestelde vragen over je vakantie in Zuid-Frankrijk

Wat is de beste route naar Zuid-Frankrijk?

Ben je van plan om zelf naar het zuiden van Frankrijk te rijden? Dan ben je vast op zoek naar de beste en snelste route naar Zuid-Frankrijk. Afhankelijk van je eindbestemming, zijn er verschillende routes. De bekendste ‘route’ is natuurlijk de Route du Soleil, van Parijs naar Marseille. Echter is deze route erg populair en kan het best druk worden.

Gelukkig zijn er ook alternatieve routes. Zo kan je ook via de Route Nationale naar de Provence en de Côte d'Azur rijden. Twijfel je nog? Lees ook zeker onze uitgebreide blogpost met de beste route naar Zuid-Frankrijk.

Op vakantie met de wagen? Houd dan ook rekening met tolwegen! Lees meer over de tolwegen en tolvignetten in Frankrijk.

Waar overnachten in het zuiden van Frankrijk?

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie in het zuiden van Frankrijk? Wij hebben alvast onze favorieten voor je opgelijst per regio. Of bekijk het volledige aanbod hotelsen B&B in Zuid-Frankrijk.

Liever overnachten in een vakantiehuisje (middenin de natuur)? Dat kan ook. Bekijk zeker eens het volledige aanbod natuurhuisjes in Zuid-Frankrijk.

Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Download onze gratis reisgidsen Zuid-Frankrijk

Wil jij ook graag Zuid-Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

Ardèche & DrômeProvenceZuidwest-FrankrijkOccitaniëCôte d'Azur en Marseille
Reisgids Ardèche & DrômeReisgids ProvenceReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids Côte d'Azur

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Côte d'Azur en Marseille

Gratis reisgids Côte d'Azur downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?