30 x mooiste bezienswaardigheden in Sardinië: wat zien & doen tijdens je verblijf? + info

Volledige reisgids kopen voor € 10

Onderdeel van de volledig reisgids

30 x mooiste bezienswaardigheden in Sardinië: wat zien & doen tijdens je verblijf? + info

30 december 2023 in Sardinië10 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden op Sardinië + verblijftips

Het Italiaanse eiland Sardinië staat gekend voor haar prachtige kustlijn, hagelwitte stranden en verborgen baaien met kristalhelder water. Er is echter nog veel meer te zien en doen. Hoge bergen, cultuurrijke stadjes, prehistorische sites, noem maar op! Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit eiland al jaren een toeristische trekpleister is.

Wil je graag zelf Sardinië verkennen? Dan mag je deze mooiste bezienswaardigheden van Sardinië zeker niet overslaan!

Praktische info & tickets voor je rondreis Sardinië

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u15 vliegen naar Cagliari (vanuit Brussel of Charleroi) richtprijs € 185 bij Cheaptickets of Amsterdam-Olbia bij Transavia
FerryMet de boot vanuit Genua, Savona, Livorno, Piombino of Rome naar Olbia, Porto Torres en Golfo Aranci (boek je ferry tickets hier)
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis:
PakketreizenEen pakketreis boeken? Kijk bij ElizaWasHere (va. € 745), Rondreis ANWB (va. € 545), Sardinië met de Vespa bij Euroreizen (va. € 625) of Fly en Drive Sardinië (va. € 1120)
HuurautoOp Sardinië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Mysterieuze Su Naraxi di Barumini

Overal in Sardinië vind je nuraghi

Dit zijn mysterieuze stenen bouwwerken die 3000 tot 800 jaar voor Christus (in de bronstijd) werden gebouwd. Su Naraxi di Barumini, dat zich bevindt tussen Cagliari en Oristano, is de enige werelderfgoedsite in Sardinië en daarmee ook de bekendste nuraghe. In het totaal vind je zo’n 6.500 nuraghi in Sardinië en ze komen ook enkel op dit eiland voor, waardoor ze erg uniek zijn. Je kan je laten rondleiden door deze mysterieuze stenen bouwwerken of op eigen houtje verkennen. Een rondleiding op de site geeft je alvast een idee over de primitieve inheemse beschaving van het eiland.

REISGIDS: Wil je graag meer ontdekken van Sardinië? Download onze gratis preview reisgids Sardinië en ontdek de mooiste plekjes!

  1. Wandelen in de Gorropu kloof

‘Gola di Gorropu’ of de Gorropu kloof is één van Europa’s diepste kloven, met steile wanden tot wel 500 meter hoog. Gola di Gorropu is een droombestemming voor alle wandelaars, al is het ook mogelijk om deze spectaculaire kloof per jeep te ontdekken.

Er zijn verschillende wandelroutes naar de kloof uitgestippeld

Tijdens je wandeling kan je onderweg wandel je tussen inheemse planten en kan je wild spotten. Bij warme temperaturen kan je lekker afkoelen in een van de kleine meertjes in de kloof of op krachten komen bij de drinkstops. Bovendien geniet je van een geweldig uitzicht met vele fotomomentjes!

De wandeling duurt – op een normaal tempo met de nodige rustpauzes – zo’n 2 uur, maar trek gerust een hele dag uit voor deze kloof, want het is het waard! Wanneer je deze wandeling doet, draag je best een paar goede wandelschoenen. Houd er ook rekening mee dat je hier nooit alleen zal zijn, zeker niet tijdens het hoogseizoen.

  1. Het oude centrum van Sassari

Om Sassari te bezoeken, de tweede grootste stad van Sardinië, moet je wel even door de minder aantrekkelijke buitenkant met appartementsgebouwen heen kijken. Eens je in het oude centrum aangekomen bent, zal je snel een andere kant van Sassari leren kennen.

Er zijn brede boulevards, vele palazzo's, kleine kerkjes en middeleeuwse straatjes die je ongetwijfeld zullen bekoren. Het stadje is ook altijd vol leven, mede dankzij de universiteit (de oudste van Sardinië) die hier gelegen is. De stad zelf heeft een ongedwongen en pretentieloos karakter, wat niets afdoet van haar culturele rijkdom. Het is een aangename plek om te vertoeven.

Wat zeker zien en doen in Sassari?

  • Het historische centrum is dé place to be. Neem de tijd om de middeleeuwse straatjes en verborgen kerken te ontdekken. Breng zeker een bezoekje aan San Nicola di Bari kathedraal en de kerken Santa Maria di Betlem en Sant’Apollinare (de oudste van de stad).
  • Fontana di Rosello en Piazza d'Italia zijn twee andere belangrijke bezienswaardigheden in het centrum van de stad.
  • In het archeologisch museum Museo Sanna kan je verschillende archeologische vondsten van over het hele eiland bewonderen.
  • Andere musea die de moeite zijn, zijn het Museo Storico della Brigata Sassari (een militair museum) en het Masedu Museum van de Hedendaagse Kunst.
  • Natuurliefhebbers kunnen het Monserrato park bezoeken, een groene oase in een uithoek van de stad.

VERBLIJFTIP: Ga uniek overnachten in Sardinië en verblijf in één van de gezellige masseria! Bekijk de 5 mooiste agriturismo Sardinië!

  1. Bezoek de hoofdstad Cagliari op eigen tempo

Cagliari is de hoofdstad van Sardinië en daarom ook een van de grotere steden op het eiland. In de stad vind je enerzijds de overblijfselen van een versterkte burcht met daaronder het oude kwartier waar de rijken woonden en tot slot dichter gelegen tegen de haven de volkse buurten.

De stad werd zwaar echter beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en nooit helemaal opgeknapt. Je vindt er vandaag de dag wel nog steeds een indrukwekkend Romeins amfitheater, het Archeologisch Museum met een collectie van oude Nuraghische beelden, een leuke en levendige overdekte markt en de prachtige Santa Maria kathedraal. Daarnaast hangt er ook een heerlijke zeegeur in de stad en kan je er genieten van een aangename drukte rond de ferryboten en onder de arcaden van de Via Roma. In een notendop? Cagliari is een leuke stad met veel restaurantjes, gezellige straatje en heel veel winkels.

Onze tip: Op de Piazza Yenne maken ze de beste cappuccino ter wereld! Gebruik onze gratis stadswandeling door Cagliari, zo loop je niet verloren!
  1. Kuieren door de smalle straatjes van Alghero

Alghero wordt vaak beschreven als een van de mooiste middeleeuwse steden van Sardinië, met een van de beste bewaarde oude stadcentra, omsloten door schitterende historische zeeweringen. Het is een enclave van geplaveide straatjes, palazzi en pleinen met gezellige cafés. In het centrum van Alghero is het dan ook zalig om rustig te slenteren door de kleine steegjes met ambachtelijke winkeltjes.

Tijdens je wandeling door de oude binnenstad is het ook de moeite waard om even in een van de kathedralen binnen te lopen en een kijkje te nemen. Midden in de winkelstraat Via Carlo Alberti staat bijvoorbeeld de Chiesa di San Michele. De veelkleurige koepel is het symbool van Alghero. Beneden in de jachthaven dobberen jachten in het blauwe water, terwijl lange zandstranden richting het noorden weg kronkelen.

Maar de belangrijkste bezienswaardigheid in deze stad zijn ongetwijfeld de prachtige zeeweringen

Ze werden gebouwd in de 16de eeuw door de Aragonezen, en bepalen het historische uitzicht van de stad. Wandel zeker over het voetgangerspad dat op de muren loopt tussen Piazza di Sulis en de Porta a Mare, en geniet er van de mooie zee-uitzichten over Capo Caccia. Je zal onderweg ook verschillende verdedigingstorens en bastions zien.

WANDELTIP: Mis niets van deze prachtige stad met deze privéwandeltocht door het oude Alghero.
  1. De grotten van Neptunus

De grotten van Neptunus, oftewel de Grotta di Nettuno, staan bekend als dé absolute must-see in Sardinië. Dat betekent natuurlijk dat ze erg mooi en indrukwekkend zijn, maar ook wel heel toeristisch, waardoor je misschien niet ten volle kan genieten van je gidstour. Toch vinden wij dat je het eens moet gedaan hebben. Wil je liever een druipsteengrot bezoeken die wat minder toeristisch is? Dan is de Grotta Del Blue Marino een mooi alternatief.

Wat dan wel weer heel erg mooi is en leuk om te doen bij de grotten van Neptunus is de wandeling ernaartoe. In de rotsen zijn er trapjes uitgehakt, deze trap wordt ook wel de 'geitentrap' genoemd, en je kan die bewandelen om zo bij de grotten te komen. Het is bovendien een heel mooi fotoplekje met uitzicht op de zee! Je vindt de geitentrap (Escala di Cabirol) bij parkeerplaats Capo Caccia (bekijk ligging).

  1. De prachtige stranden van Chia

Het stadje Chia is op zich niet heel bijzonder, maar bij dit stadje - in het minder drukke zuiden van Sardinië - vind je fantastische stranden die écht de moeite waard zijn! Chia en haar omgeving is een favoriete bestemming van zowel internationale als lokale toeristen. Er zijn heel wat opties voor strandactiviteiten en watersport. Ontdek alvast enkele van de prachtige stranden bij Chia.

  • Het drukste en meest centraal gelegen strand is Campana. Dit strand loopt rustig af in het water en met de vele barretjes en zonnebedden is het uitstekend geschikt voor families met kleine kinderen. Je kan hier ook windsurfen of kayakken huren.
  • Meer naar het oosten ligt het intiemere strandje Su Portu, met een halvemaanvormig strand. Hier kan je onder meer snorkelen of erop uittrekken met een kayak.
  • Andere mooie stranden hier zijn Su Giudeu en het fascinerende Cala Cipolla.
  • Chia staat ook bekend omwille van de duinen en een klein stukje naar het binnenland liggen de Chia en Spartivento lagunes waar flamingo's leven.

LEESTIP: Wil je graag de mooiste stranden van Sardinië verkennen? Lees dan ons uitgebreid blogartikel met de meest bijzondere stranden van Sardinië! Dat is pas echt genieten!

  1. Porto Pino: zandstrand met flamingo's

Porto Pino is een heerlijk zandstrand van zo'n 4 kilometer lang. Het zachte witte zandstrand heeft een mooie mediterrane begroeiing waaronder ook een zeldzaam soort pijnboom. Dit strand is een waar paradijs om te snorkelen en duiken maar het is zeker ook geschikt voor gezinnen met kinderen, omdat het water er ondiep is. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon een fijne plek om gewoon even tot rust te komen. En als leuk extraatje heb je er nog de flamingo's die er in kleine poeltjes staan!

  1. Het middeleeuwse Castelsardo

In het middeleeuwse dorp Castelsardo, aan de noordwestelijke kust van het eiland, kijk je sowieso je ogen uit! Het ligt hoog op een vulkanische rots aan de golf van Asinara en biedt daardoor een prachtig uitzicht. Vergeet dus zeker je fototoestel niet. De stad is heel veelzijdig, je kan er dus zeker meerdere dagen vertoeven. Het middeleeuwse kasteel van Castelsardo, gelegen op een schilderachtige heuvel, kan je al van veraf spotten en is daarom ook erg impressionant. Vanaf het fort kan je zelfs tot in Corsica kijken. De moeite waard!

Verder kan je hier een museum over mandenmakerij en vlechtwerk bezoeken, en in de citadel vind je heel wat winkeltjes die handwerk en gevlochten manden verkopen. Castelsardo is dan ook een ideale plek om wat authentieke souvenirs in te slaan, zeker bij oudere vrouwen die in deuropeningen hun zelfgemaakte goederen verkopen.

RONDREIS: Ontdek al het moois dat Sardinië te bieden heeft aan de hand van een rondreis! Wij hebben alvast een 12-daagse rondreis door Sardinië voor je uitgestippeld.

  1. Relaxen in Villasimius

Vroeger was Villasimius een klein dorpje bewoond door vissers en herders, maar later groeide het uit tot een populair vakantieoord en dat is er aan te doen. Puur relaxen hier! Villasimius heeft de schoonheid voor een deel te danken aan de schitterende natuur en fantastische stranden zoals Spiaggia di Porto Giunco. Hier kan je ongetwijfeld helemaal tot rust komen op een strandbed of al wandelend door de mooie omgeving.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf op Sardinië? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's op Sardinië!

  1. Ontdek de muurschilderingen in Orogosolo

Het dorpje Orgosolo staat vooral bekend om de meer dan 150 muurschilderingen. Het begon in 1969 toen een groep anarchisten de muren gebruikten om hun overtuigingen op uit te beelden. Sindsdien is je boodschap brengen op deze manier uitgegroeid tot een echte traditie van Orgosolo. Het is dus zeker eens de moeite om in deze straten rond te wandelen. Je ziet er 'murales' in de heel wat verschillende stijlen, in alle mogelijke thema's en in alle kleuren van de regenboog. Een boeiende en leuke ervaring.

  1. Costa Smeralda, de Goudkust

De Costa Smeralda is waarschijnlijk het bekendste deel van Sardinië. In 1962 vormde de miljonair Karim Aga Khan een consortium om de kuststrook tussen Golfo di Arzachena en de Golfo di Cugnana te kopen. Elke investeerder betaalde (omgerekend) € 22.000 voor een klein stukje van dit paradijs, en de kust werd omgedoopt tot de Costa Smeralda (Emeralda Kust), naar de levendige kleuren van het kustwater.

De kustlijn werd al snel een speelplaats voor rijken en beroemdheden, van supermodellen tot royals en oligarchen, die hier tot op de dag van vandaag nog steeds hun rijkdom komen etaleren. Megajachten drijven als landhuizen in de chique jachthaven, en paparazzi drummen om de bekende bezoekers te kunnen fotograferen.

  1. Luxejachten & beroemdheden in Porto Cervo

Porto Cervo behoort tot de mooiste, maar ook meest luxe stadjes in de Costa Smeralda en Sardinië. Kijk je graag naar naar jachten van miljoenen euro's? Dan is dit the place to be. Het stadje wordt al sinds de jaren 60 bezocht door beroemdheden en behalve twee havens voor de peperdure jachten, vind je in de smalle straatjes in het centrum ook winkels van bekende dure kledingmerken.

  1. Ontmoet witte ezels in Parco Nazionale dell'Asinara

Trek je wandelschoenen maar aan, want Asinara is een onbewoond eiland dat echt een bezoekje waard is. Je kan er alleen heen met een boot (vanaf Stintino), maar het is de trip helemaal waard. Het eiland Asinara kon een rijk ecosysteem bewaren met zo'n 678 plantensoorten en dieren zoals moeflons, wilde zwijnen, wilde paarden en de typische witte Asinara ezel. Dit was mogelijk, omdat er in de loop van de geschiedenis weinig mensen gewoond hebben. Sinds 1997 is het dan ook een nationaal park geworden.

Tegenwoordig zijn er heel wat bewegwijzerde paden, zodat je dit beschermde eiland op verschillende manieren kan ontdekken, zoals te voet, met de mountainbike, te paard, met de terreinwagen of met een toeristentrein.

  1. Paradijs op aarde: La Maddalena Archipel

De Maddalena Archipel is een prachtig nationaal park. Het is verborgen tussen verschillende kleine baaitjes en rotsen met daarbij helderblauw water waarin dolfijnen rondspringen. Komt dichtbij paradijs op aarde! De archipel bestaat uit 7 grotere en ongeveer 60 kleinere (grotendeels onbewoonde) eilanden. Het belangrijkste eiland is La Maddalena. Het is een prachtig gebied om zeiltochten te maken.

La Maddalena bezoek je met de veerboot vanaf Palau. De boottocht naar het eiland is op zich eigenlijk al een leuke activiteit en de stad La Maddalena is ook erg mooi. Je verkenning begint in Cala Gavetta, nu de belangrijkste haven van Maddalena. Naast het hoofdeiland kan je vanaf Palau ook een bootexcursie boeken naar de kleinere eilanden en mooie stranden.

Ontdek alvast enkele tours naar de Maddalena archipel

Sardinië is een prachtig Italiaans eiland, geschikt is voor elk type reizigers: van jong tot oud, actief tot ontspannen. Bekijk onze selectie van de leukste excursies op Sardinië en haal het beste uit je vakantie!

  1. Spiaggia della Pelosa: dé plek voor strandliefhebbers

Strandliefhebbers aandacht, want dit is een strand dat je gezien moet hebben! Wanneer je Spiaggia della Pelosa bezoekt, waan je je even op een tropisch eiland aan de andere kant van de wereld. Het kleine Spiaggia della Pelosa trekt toeristen van het hele eiland dankzij haar hagelwitte zand en het prachtig heldere water.

Het wordt omgeven door rotsen en vormt een prachtig landschap. In de zee vind je een mini-eiland met daarop de ruïne van een Catalaanse uitkijktoren. Lees ook ons blogitem met de mooiste stranden van Sardinië.

  1. Verken het pittoreske rivierstadje Bosa

Tot slot is er nog Bosa, het kleine historische stadje aan de Temo rivier met een lange geschiedenis. Het is een aangename, rustige plek, waar de tijd lijkt stil te staan. De pittoreske huisjes tegen de heuvel zijn gekleurd in allerlei kleuren van felgeel tot pastelpaars. In de middeleeuwse Sa Costa-wijk wandel ja langs de talrijke pastelkleurige huizen, omringd door vele kerkjes, richting het indrukwekkende kasteel van Serravalle. Hoewel het kasteel al lang verlaten is, is het toch mooi bewaard gebleven, met elementen die verwijzen naar de verschillende tijdperken van zijn lange geschiedenis.

Wandel ook zeker eens door de mooiste straat van Bosa: Corso Vittorio (bekijk ligging). Aan deze straat vind je verschillende paleizen. Bosa is dus ideaal om in alle rust rond te wandelen en op eigen tempo de mooiste spots verkennen.

  1. Proef de lekkerste wijnen van Sardinië

Als eiland in de Middellandse Zee heeft Sardinië zijn eigen gewoontes en levensstijl: het is bijvoorbeeld de enige regio uit heel Italië waar meer bier dan wijn gemaakt – en gedronken – wordt. Toch doet de wijn het helemaal niet slecht op Sardinië, integendeel. Dankzij het voordelige Mediterraanse klimaat is dit eiland een belangrijke wijnproducent.

De voortreffelijke Cannonau en de verfrissende Vermentino zijn afkomstig uit deze streek. Naast de grote, professionele wijndomeinen zal je in Sardinië ook heel wat kleinere, privé-wijngaarden terugvinden. De inwoners van Sardinië hebben al jarenlang de gewoonte om een eigen, zelfgemaakte wijn te produceren.

Boek je excursie naar de glooiende wijngaarden van Sardinië op voorhand online

  1. De Romeinse stad Nora

Niet ver van Pula liggen de overblijfselen van de Romeinse stad Nora, een van de belangrijkste historische sites in Sardinië. Een deel van Nora werd opgeslokt door de zee, maar op het land staan nog steeds een tempel, thermen met knappe mozaïeken en een theater waar in de zomermaanden optredens worden gehouden. Naast de site ligt een prachtige zandbaai, omringd door kristalhelder water. Houd er wel rekening mee dat het hier tijdens het hoogseizoen erg druk kan zijn.

  1. Pan di Zucchero en de oude mijningang van Porto Flavia

Pan di Zucchero is een eilandje in de mooie Masua Baai, en bestaat uit steile kalksteenrotsen. Je kan per (rubber)boot naar het eiland varen. Klimliefhebbers mogen echter enkel met de aangepaste uitrusting en onder begeleiding de 133 meter hoge top beklimmen. Het eiland heeft ook karsttunnels waar je met een kleine boot doorheen kan varen.

Tijdens je boottocht naar Pan di Zucchero kan je de oude mijningang van Porto Flavia zien, waar je een tunnel van het verlaten Masua mijnbouwcomplex kan bezoeken. Hier werden vroeger de gedolven mineralen rechtstreeks op handelsschepen geladen voor transport. Aan de voet van de mijn ligt de Soffione grot, een fumarole waar golven worden samengeperst, waardoor enorme golfbewegingen ontstaan. Boek hier je tour naar de Iglesiente-mijnen, Nebida en Masua.

  1. Snuif de middeleeuwse sfeer op in Oristano

Oristano is een klein, gezellig dorp. In het historisch centrum van het stadje hangt een bijna middeleeuwse sfeer. Het is een charmante plek met elegante pleinen met palmbomen en smalle lanen. In de middeleeuwen was Oristano de hoofdstad van het oude koninkrijk van de Giudicato van Arborea en het historische centrum van de stad heeft nog veel verwijzingen aan deze rijke periode.

Wat zeker zien en doen in Oristano?

  • Bezoek zeker de kathedraal gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Ze is de zetel van de aartsbisschop van Oristano, en werd gebouwd in 1195. Vandaag de dag bestaat de kathedraal voornamelijk uit barokstijl.
  • In de buurt vind je een ander opmerkelijk kerkelijk gebouw, namelijk het klooster van Chiesa di San Francesco.
  • In het hart van het oude stadscentrum zijn er ook nog enkele opmerkelijke palazzi te bewonderen zoals de Palazzo degli Scolopi, de Palazzo D'Arcais en de Palazzo Carta-Corrias, en een standbeeld van Eleonora d'Arborea.
  • Meer interessante historische bezienswaardigheden zijn de restanten van de middeleeuwse stadsmuren, en de Sint Cristoforo- en dPortixedda-toren.
  • Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Oristano en Arborea, kan een bezoekje brengen aan het archeologische museum, Antiquarium Arborense. Hier vind je een brede verzameling historische artefacten, gevonden in de stad en omgeving.
  1. Ontdek de schoonheid van Sardinië vanop de fiets

Als er al eens wat actie in je dag mag zitten, kan je Sardinië verkennen tijdens een leuke fietstocht! Wil je graag een fietstocht maken? Dan raden we aan om te kiezen voor een tour onder begeleiding van een gids en fiets langs de meest karakteristieke en vaak nog onbekende delen van jouw stad naar keuze in Sardinië.

Een lokale gids kan je tijdens de rit veel vertellen over de lokale kunst en geschiedenis. Al fietsend ontdek je oude kerken, monumenten, natuur en heel wat verborgen pareltjes op Sardinië. Je kan natuurlijk ook op eigen houtje de omgeving verkennen met gewone of elektrische fiets.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke fietstours op Sardinië

  1. Het Supramonte-gebergte

Wandelschoenen aan want het Supramonte-gebergte biedt heel wat mogelijkheden om te wandelen. Hier wordt de Supramonte gekenmerkt door het zinkgat Su Suercone, een kalkstenen kloof van 500 m breed en 200 m diep, en het ongerepte woud van Sas Baddes, het enige in zijn soort in Europa. Vanop Monte Novo San Giovanni kan je genieten van een prachtig 360° panorama over de bergketen.

Een beetje naar het noordoosten, dichtbij Oliena, ligt Monte Corrasi

Dit is het hoogste punt van de bergketen, met een hoogte van 1463 m. De bergtop is een kaal, rotsachtige omgeving met kloven en koele bergtoppen in rare vormen. Op Monte Corassi kan je 650 verschillende plantensoorten ontdekken, waarvan vele uniek zijn aan deze specifieke regio. Je vindt hier ook de Nurra de sas Palumbas, een grot die vooral bekend is voor haar fauna.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Sardinië.

  1. Fascinerende spookstad Ingurtosu

In de Is Animas vallei, gelegen in de Arbus regio, vind je de fascinerende spookstad Ingurtosu. Het is een verlaten stadje in de buurt van 2 grote mijnen, Ingurtosu en Gennamari, die allebei behoorden tot het Montevecchio mijnbouwcomplex. Nu behoort de regio tot het Parco Geominarario (Geologisch en Mijnbouwpark), erkend door Unesco. Het is een erg bijzondere, sfeervolle plek met vervallen huizen, woekerende planten, verroeeste mijnkarren...

Tijdens haar hoogtepunt was Ingurtosu een bloeiende gemeenschap. Je kan er nog steeds de kerk, winkels, postkantoor, school, ziekenhuis en zelfs het kerkhof zien. Tussen 1855 en 1968 werden hier enorme hoeveelheden zilver, lood en zink gewonnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortte de mijnbouwindustrie echter in. De mijnen sloten en de regio werd verlaten. Ingurtosu biedt een unieke blik op het industriële verleden van het eiland, en is een absolute aanrader!

  1. Tweede grootste eiland van Sardinië, Sant’Antioco

Sant’Antioco is het tweede grootste eiland van de regio Sardinië, na Sardinië zelf, met een oppervlakte van 109 km². De geschiedenis van Antioco gaat terug tot in de Romeinse tijd. Vroeger was de heilige Antioco een christelijke prediker die door de Romeinen vervolgd werd. Voor lange tijd kon hij zich in catacomben verstoppen, maar uiteindelijk werd hij toch ontdekt door de Romeinen en uiteindelijk tot zijn dood gemarteld. De catacomben waar Antioco zich verstopte zijn tot op de dag van vandaag nog in tact.

Sant’Antioco is uitgegroeid tot een heerlijke plek om te ontspannen. Breng er een bezoekje aan de overdekte haven, de schitterende Romeinse fontein, het Pallazo del Capitolo en de prachtige basiliek. In het Museo del Bisso kan je dan weer ontdekken hoe de duurste zijde ter wereld gemaakt wordt.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een leuk verblijf om te overnachten? Boek je overnachting bij B&B Montellinos Suite Tortora, een gezellig bed & breakfast in het centrum van de stad. Meer info en boeken.

  1. Visserstadje Carloforte

Het vissersstadje Carloforte werd gesticht in de 18de eeuw door enkele vissersfamilies. Deze families verlieten Tabarka omdat het koraal in die regio uitgeput was. Ze kregen van koning Karel Emmanuel III toestemming om zich te vestigen op het eiland. Het stadje werd daarom als dankbetuiging naar deze koning genoemd.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Carloforte is de Chiesa dei Novelli Innocenti. Deze kerk werd in de 14de eeuw gebouwd, volgens de legende als eerbetoon aan de jonge deelnemers van de kinderkruistocht uit 1212. Onderweg naar Noord-Afrika zouden ze hier schipbruik geleden hebben, waardoor veel kruisvaardertjes het leven lieten. Deze voormalige kerk was het enige gebouw dat hier nog stond toen in 1739 de kolonisten arriveerden. Daarnaast zijn er in Carloforte nog een aantal andere kerken en musea te bezoeken, zoals het Museo Civica Casa del Duca en Torre San Vittorio, met een multimediatentoonstelling.

  1. De paradijselijke stranden van Sardinië

Sardinië is een prachtige vakantiebestemming met talloze paradijselijke zandstranden, een heldere blauwe zee en spectaculaire rotsbaaien. Soms krijg je zelfs het gevoel dat je even op een onbewoond, tropisch eiland terechtgekomen bent: een zalig gevoel! Hieronder vind je alvast enkele van onze favorieten. Bekijk ook zeker onze volledige blogpost met de mooiste stranden op Sardinië, zo weet je meteen naar welke stranden je het best gaat en wat je allemaal kan verwachten.

  • Spiaggia della Pelosa of Pelosa Beach is wellicht het mooiste strand van allemaal. Het strand wordt omgeven door een prachtig landschap van rotsen en in de zee vind je een eilandje met daarop een Catalaanse uitkijktoren, of toch wat er van over is gebleven. Jammer genoeg is dit strand erg toeristisch.
  • Spiaggia del Principe is een van de mooiste zandstranden bij de Costa Smeralda. Na een wandeling van ongeveer 10 minuten word je beloond met een prachtig wit zandstrand, helder zeewater en een waaier aan tinten turkoois.
  • Spiaggia delle Dune is een paradijs van prachtige, witte stranden en hoge duinen van wel meer dan 30 meter. Het contrast tussen de witte duinen en de schitterende blauwe zee is ook super mooi. Om het strand te bereiken, moet je eerst een lagune met flamingo’s oversteken.
  • Cala Mariolu is een van de beste snorkelstranden van Sardinië en is zeer geschikt om te duiken.
  • Cala Goloritze, omgeven door indrukwekkende rotsformaties, is een kleine maar idyllische baai met een wit kiezelstrand. Je kan het strand enkel te voet of per boot bereiken.
  1. De Golf van Orosei

Ook rond Orosei (de Golf van Orosei) vind je een aantal geweldige stranden en baaien, waaronder het havenstrand Spiaggia Bidderosa, het Santa Maria-strand met haar diep jadegroen water, en de prachtig ongerepte baaien Spiaggia Osalla en Cala Cartoe.

Orosei zelf ligt in een landschap van marmergroeven en fruitboomgaarden, en was ooit een belangrijke Pisaanse haven. Het sfeervol historisch centrum heeft kasseien straten die kronkelen tussen mooie huizen, middeleeuwse kerken en schaduwrijke piazzas. Je kan er het Miniatuur Theatermuseum bezoeken, of bijleren over lokale kunst in het Museo Casa Soddu. Ook de kerken San Sebastiano, Rosario, San Antonio en San Giacomo zijn de moeite.

  1. Grotta del Bue Marino

De belangrijkste bezienswaardigheid langs deze kustlijn is de Grotta del Bue Marino (Blauwe Grot). Deze spectaculaire zeegrot is een van de mooiste natuurwonderen van Sardinië, met een tunnelsysteem dat tot 70 km het binnenland inloopt. Bezoekers kunnen 2 delen van de grot bezichtigen, in het noorden en het zuiden, via een 800 m lang pad. Een derde deel is enkel toegankelijk voor duikers met ervaring in onderwaterspeleologie.

De grot werd eerst bezocht door herders en vissers in de jaren 50. Tot de jaren 80 was het grottensysteem de habitat van de grootste zeehondenkolonie in Italië, en stond ze vooral bekend om haar fauna. Er werden ook rotstekeningen die dateren uit de pre-Nuraghische periode gevonden, waardoor sommige wetenschappers denken dat dit een heilige plaats was voor de vroegere inwoners van het eiland. De samenvloeiing van het zoute zeewater met zoet water aan de ingang van de grot zorgt voor spectaculaire reflecties en lichteffecten. Deze grot is absoluut niet te missen!

  1. FAQ - Veelgestelde vragen over Sardinië

Wat is de beste reistijd voor Sardinië?

De maanden maart, april en mei zijn een ideale periode om Sardinië te bezoeken. Tijdens deze periode zal je niet veel regen hebben. De temperaturen kunnen dan verschillen tussen 14 en 21 graden, dus neem zeker een dikke trui mee voor de koude avonden.

De maanden van juni tot en met september zijn de beste maanden voor Sardinië als je graag veel zon hebt. Houd er alleen wel rekening mee dat het enorm druk kan zijn tijdens deze zomermaanden en de prijzen voor de accommodaties en excursies serieus kunnen oplopen.

Hoe kan ik het best de wachtrijen vermijden in Sardinië?

Wil je graag een daguitstap/tour maken in Sardinië of dé top bezienswaardigheden bezoeken? Dan raden we je aan om je tickets tijdig online te bestellen via deze link. Zo kan je binnen zonder wachten en ben je zeker van je toegang.

Hoeveel tijd heb ik nodig om Sardinië te bezoeken?

Sardinië is een groot eiland van wel 24.090 km² (80% van België). Met een paar dagen heb je dus zeker niet genoeg als je het hele eiland wil ontdekken. Wij zouden daarom aanraden om minstens één week - liever wat langer - naar Sardinië op reis te gaan als je niet op één plaats wil blijven. Zo kan je de grotere steden als Cagliari, Sassari en Bosa op eigen houtje ontdekken en tijd maken voor leuke daguitstappen naar de grotten van Neptunus, de mooiste stranden en de La Maddalena Archipel.

Heb je maar een paar dagen om het eiland te verkennen? Dan zouden we aanraden om te beginnen met de hoofdstad Cagliari en deze stad in detail te bezoeken, met misschien een daguitstap naar een nabij gelegen stadje of strand.

Hoe met de boot naar Sardinië?

  • Er zijn verschillende manieren om met de boot naar Sardinië te reizen vanuit Italië. Er zijn veerboten vanuit verschillende Italiaanse havens, zoals Genua en Livorno. De ferries worden meestal uitgebaat door rederijen Tirrenia, Grimaldi Lines, Moby of Toremar. Lees hier meer
  • Wil je liever met de boot vanuit Frankrijk richting Sardinië dan kan je afreizen vanuit verschillende Franse havens. De overtochten vanuit Nice of Toulon zijn het meest aangewezen. Lees hier meer
  • Boek je tickets voor de ferry naar Sardinië hier online
  1. Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
  1. Waar verblijven in Sardinië?

Als je nog op zoek bent naar een fijne plek om te verblijven tijdens je vakantie naar Sardinië, dan is El Faro Hotel & Spa misschien wel iets voor jou. Dit hotel is één van de topaanbevelingen in Porto Conte. Het hotel heeft ook een stenen terras met parasols en ligstoelen aan zee om heerlijk te genieten van het mooie weer, een buitenzwembad en nog vele andere recreatieve voorzieningen.

Op zoek naar ontspanning? El Faro biedt ook een fitnessruimte en een modern wellnesscentrum met een sauna en een stoombad. Het hotel verzorgt een ontbijtbuffet en het restaurant serveert mediterrane gerechten voor de lunch en voor het diner. Tegen de avond kan je er dan weer genieten van een drankje onder begeleiding van live-pianomuziek. Handig extraatje: het personeel organiseert uitstapjes en activiteiten in heel Sardinië! Meer info & prijzen via deze link.

Onze tip: El Faro Hotel heeft een spectaculaire locatie biedt uitzicht op de Middellandse Zee en de 180 meter hoge kaap, Capo Caccia.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Sardinië?

Herkenbaar: wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Sardinië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Sardinië met uitgewerkte rondreis die je de mooiste plekjes en bezienswaardigheden brengt aan de hand van een volledige autoroute (+ GPS coördinaten en wegbeschrijving)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. Eerst uittesten? Download dan je gratis preview reisgids.

Sardinië

Gratis preview reisgids Sardinië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 26 februari 2024 - luk verschueren

mooi beschreven reisroute, wel heel veel kilomters, bedoeld om hele eiland te bezoeken, misschien een paar alternatieven/keuzes formuleren voor wie minder wil rijden of minder dagen heeft zou wel interessant zijn

- 27 januari 2023 - Marijke

Heb de reisgids net aangekocht en ben onze 14 daagse reis aan het plannen. Heel duidelijke omschrijving van dag tot dag met heel wat extra tips. Ik moet alleen de hotels nog uitzoeken en verdelen over de reisroute. Met deze reisgids weet ik wel al meteen wat ik zeker wil zien en op de bucketlist komt

- 10 februari 2022 - Labaere

deze gids is gesneden brood. er zit reeds een rondrit bij met de hoogtepunten met kaart ! Praktisch en mooi uitgelegd. Aanrader !!

- 18 februari 2020 - P.Vorstenbosch

Duidelijke gids.Zeker een aanrader.

- 30 november 2019 - Dirk

Zeer bruikbaar in voorbereiding van de reis !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?