Hoe best een weekendje weg plannen? Onze 15 handige tips + véél inspiratie

Volledige gids kopen voor € 10

Hoe best een weekendje weg plannen? Onze 15 handige tips + véél inspiratie

27 maart 2024 in Reisinfo0 reacties

Tips en info om je weekendje weg zo goed mogelijk te plannen + véél inspiratie

Wil je er graag een weekendje op uit trekken? Even weg van alle drukte en stress uit je omgeving? Dan is een weekendje weg de ideale getaway. Bovendien is het niet alleen leuk maar ook nog eens goed voor je gezondheid. Het geeft je alleen maar een extra energieboost.

Maar waar trek je dan juist naartoe en hoe plan je zo’n weekendje weg? Lees hier onze tips om je volgende weekendje weg zo goed mogelijk te plannen.

Inhoud artikel

  1. Wat zijn de voordelen van een weekendje weg plannen?

Voor sommigen lijkt een weekendje weg niet echt de moeite waard. Maar weekendtrips hebben wel echt zo zijn voordelen. Ben je nog niet echt overtuigd? Geen probleem, wij sommen de voordelen wel even voor je op.

Hieronder vind je alvast enkele voordelen van weekendtrips

  • Wanneer je op vakantie gaat, hoe kort of lang het ook mag zijn, helpt het je om stress te verminderen, de productiviteit te verhogen en je over het algemeen gewoon gelukkiger te maken.
  • Je kan ontspannen zonder een van die kostbare vakantiedagen op te geven. Je zou bij wijze van één weekendje per maand kunnen opnemen voor een uitstapje.
  • Je hoeft niet per se naar de andere kant van de wereld te reizen om mooie plekken te zien.
  • Je ontdekt nieuwe plekken en maakt mooie herinneringen (samen).
  • Je geeft ook minder geld uit (afhankelijk van welk type weekend). Een weekendje weg betekent meestal dat je dichtbij huis blijft. Hierdoor hoef je dan ook geen dure vliegtickets aan te kopen en bespaar je geld op accommodatie. Je bent namelijk op zoek naar een hotel of vakantiehuisje voor twee dagen en niet voor twee weken.
  • Weekendtrips zijn ook net iets makkelijker te plannen. En wij leggen je in deze blogpost uitgebreid uit hoe je hieraan begint.
  • Last but not least: je hebt weer iets nieuws om naar uit te kijken.

TIP: Ben je nog op zoek naar inspiratie voor een leuke bestemming? Download dan zeker eens van onze 125 gratis reisgidsen voor het plannen van je volgende vakantie of citytrip.

  1. Wanneer je weekendje weg plannen?

Een van de moeilijkste opdrachten is het prikken van een datum. Zeker wanneer je een uitstapje plant met vrienden, kennissen of familie. Iedereen heeft wel zijn eigen agenda. Je begint hier dus best op tijd aan. Wanneer je je datum gekozen hebt, kan je ook beginnen aan je inpaklijst (indien nodig natuurlijk) maar ook naar het zoeken van een leuke accommodatie en het boekingsproces.

Tips bij het prikken van een datum

  • Maak voor jezelf uit wat je allemaal wilt doen eenmaal je op de bestemming bent. Vertrek je op citytrip en ga je hele dagen sightseeing? Of liever een actief weekend waarbij je kan gaan wandelen en kamperen? Of misschien wil je wel een weekendje aan de Belgische Kust verblijven? Dan hoop je natuurlijk op aangename temperaturen en plan je je weekendje best niet in putje winter.
  • We raden je aan om zeker twee nachten te verblijven op je bestemming. Zo wordt je fris wakker en heb je twee volledige dagen om de bestemming te bezichtigen.
  • Gebruik indien mogelijk een verlengd weekend. Je kan eventueel je vakantiedagen koppelen aan een lang weekendje.
  • Houd ook rekening met de periode waarin je boekt, tijdens vakantieperiodes kan het namelijk veel drukker zijn. En dat niet alleen op de bestemming maar ook op de baan.
  • Hoe meer op voorhand je een datum prikt, hoe goedkoper de accommodatie soms kan zijn. Last-minute zorgt er vaak voor dat de prijzen iets hoger liggen.
  1. Plan je bestemming(en)

Maar het meest tijdrovende deel van je weekendje te plannen is vaak gewoon beslissen waar je heen gaat. Zoals we eerder al aangehaald hebben, hoef je niet per se naar de andere kant van de wereld te reizen om een leuk weekend te beleven. Ontdek simpelweg nieuwe plekken, dicht bij huis.

Een weekendje weg is eigenlijk ook dé ideale moment om een een plek uit te kiezen waar je anders niet zo snel aan denkt. Wat dacht je ervan om de schoonheid van je eigen land wat beter te leren kennen? Of je kan ook gewoon een plek kiezen op basis van je bucketlist of inspiratie opdoen online.

Luister ook eens bij vrienden en familie. Misschien kunnen zij wel een paar plekjes aanbevelen.

Kies je voor één of meerdere bestemmingen?

Daarnaast moet je de keuze maken of je op één bestemming blijft of een korte roadtrip maakt langs verschillende plekjes. Wil je graag zoveel mogelijk uit je vakantie halen, dan kies je natuurlijk best voor verschillende bestemmingen. Onlangs maakte ikzelf nog een driedaagse autovakantie langs de Opaalkust! Een bestemming waar ik niet meteen zelf zou opkomen, maar wel super leuk!

  1. Op weekend met de auto of het vliegtuig?

Een andere belangrijke vraag die je je moet stellen: ga je op weekend met de auto of met het vliegtuig? Beide vervoersmiddelen hebben zo hun voor- en nadelen. Vaak is de bestemming waar je naartoe gaat hier de doorslaggevende factor.

(Tips en voordelen van) reizen met een wagen

  • Bekijk of alle documenten die verplicht in de auto moeten liggen, zoals je rijbewijs en verzekeringspapier, geldig zijn tot na je weekendtrip.
  • Download offline kaarten en werk de kaartgegevens op je GPS bij om je voor te bereiden op je roadtrip.
  • Bij een roadtrip met de wagen, kan je ook je trouwe viervoeter makkelijk meenemen. Hoe je hond vervoeren in de auto?
  • Vertrek zo vroeg mogelijk, zodat je de drukte op de baan kan vermijden.
  • Zorg ervoor, dat je altijd kan parkeren in de buurt van je accommodatie.
  • Op vakantie met kinderen? Download dan zeker onze reisgids met spelletjes voor onderweg.

TIP: Ben je nog op zoek naar inspiratie voor een leuke bestemming? Bekijk dan zeker eens onze blogpost met bestemmingen voor een autovakantie dicht bij huis.

(Tips en voordelen van) reizen met een vliegtuig

  • Bekijk of al je documenten die je nodig hebt om te vliegen, geldig zijn. Je zou niet de eerste zijn die ervan uitgaat dat zijn of haar paspoort nog geldig is.
  • Kies voor een zo vroeg mogelijke vertrekvlucht en een zo laat mogelijke terugvlucht. Zo haal je het meeste uit je tijd.
  • Wanneer je met het vliegtuig op reis gaat voor een weekendje, zorg er dan ook voor dat je je ter plekke ook makkelijk kan verplaatsen. Liggen alle bezienswaardigheden dicht bij elkaar? Kan je de stad makkelijk te voet verkennen? Is het openbaar vervoer een optie? Enzoverder.
  • Lees ook zeker onze blogpost met 'Hoe goedkope vliegtickets boeken'.
  1. Planning voor het weekend

Je hebt nu je bestemming(en) gekozen. Nu dien je nog de route naar je bestemming uit te stippelen: want hoelang ben je juist onderweg en wanneer zal je toekomen? Pas wanneer je de bestemming bereikt hebt, kan je avontuur echt van start gaan.

Planning eenmaal je bent aangekomen

Een van de leukste dingen voor je vertrekt, is het opzoeken van leuke plekken en bijzondere adresjes voor tijdens je trip. Neem al eens een kijkje naar wat de stad en de omgeving allemaal te bieden heeft. Maar ga ook zeker al alvast op zoek naar dé hotspots en beleef de charme van de bestemming. Zo kan je misschien een lokaal evenement bijwonen of je kan al reserveren in dat ene restaurant waar de stad zo bekend om staat.

TIP: Wil je graag zeker zijn dat je tijdens je weekendje iets gezien hebt? Dan kan je ook altijd een georganiseerde tour of excursie boeken. Of misschien trek je wel een weekendje naar Parijs en wil je graag een dag reserveren voor een bezoekje aan Disneyland. Dan kan je altijd best je tickets voor Disneyland op voorhand boeken zodat je lange wachtrijen kan vermijden!

  1. Inspiratie en ideeën opdoen voor je weekendje weg

Wanneer je niet goed weet wat je bestemming allemaal te bieden heeft, kan je ook wat online research doen. Je vindt heel wat dromerige foto’s, aanbevelingen voor restaurants en cafés, tips voor bezienswaardigheden en de meest voordelige accommodaties. Er bestaan de dag van vandaag verschillende platformen waarop je terecht kan om inspiratie en ideeën op te doen.

  • Pinterest ken je ongetwijfeld wel. Je vindt er heel wat foto’s die je meteen doen wegdromen. Bloggers delen vaak hun eigen verhaal en ervaring op de plekken die zij bezocht hebben. Het voordeel van Pinterest is ook dat je je eigen borden kan maken waardoor je ze later makkelijk opnieuw kan bekijken. Bekijk zeker eens ons pinterestprofiel en ontdek alvast mooie plekjes.
  • Ook op onze overzichtspagina van Instagram kom je meermaals foto’s tegen van mooie bestemmingen. Of je kan ook zelf makkelijk de stad in de zoekbalk om zo de meest bijzondere plaatsen te vinden. Zo doe je soms ook nog eens leuke foto ideeën op!
  • Ben je op zoek naar aanbevelingen en reviews voor restaurants en leuke plekken? Dan kan je altijd eens een kijkje nemen op Tripadvisor. Staar je echter niet blind op mensen hun kritiek. Ieder zijn smaak.
  • Ook met onze +100 uitgestippelde rondreizen, mooie stadswandelingen en fietsroutes kan je bij ons heel wat inspiratie op doen! Bekijk onze uitgestippelde rondreizen, voor zowel korte als lange vakanties.
  1. Welke type accommodatie boek je?

Ook het type accommodatie kan van belang zijn. Je haalt natuurlijk het meeste uit je vakantietijd als je ergens dichtbij je bestemming verblijft. Dat kan een appartement op het strand zijn, een huisje of camping middenin de natuur of een hotel op wandelafstand van de must-see locaties van de stad.

Ook de extra faciliteiten die er bij komen kijken kunnen soms belangrijk zijn. Denk maar aan een kamer met hot tub voor tijdens je wellnessweekend, een overnachting inclusief ontbijt, privéparkeergelegenheid, enzoverder..

Onze tips voor een aangenaam verblijf:

  • Voor een romantisch uitje kies je best voor een luxe of boetieksuite in een 4+ sterren hotel.
  • Liever lekker dicht bij elkaar kruipen in de natuur? Verblijf dan in een natuurhuisje of een gezellige glamping!
  • Op weekend met een grote groep? Dan kan je altijd gaan kamperen of een vakantiehuisje boeken. Een vakantiehuis is altijd een succes als je met vrienden op stap bent, omdat je dan gezellig samen kan zijn, samen kan koken en tegelijkertijd je eigen ding kan doen.
  • Wanneer je op vakantie bent met kinderen, zijn vakantieparken ook altijd een leuke optie. Daarbij bieden vakantieparken vaak nog eens extra faciliteiten die je verblijf onvergetelijk maken. Boek je een weekendje in Center Parcs of Landal Vakantieparken en geniet.
  1. Bepaal je budget voor een weekendje weg

Een weekendje weg is natuurlijk niet zo duur als een strandvakantie op Tenerife of een rondreis in Noorwegen. Weekenduitstapjes leiden namelijk niet echt tot extreme kosten, tenzij je van plan bent om te genieten van een echte wellnessretraite. Weekendtrips bij huis zijn vaak goedkoper maar het is ook goed mogelijk dat je een goedkope vlucht-hotel deal kan te pakken krijgen.

Maak voor jezelf ook uit hoeveel je ter plekke wilt uitgeven. Ga je met de auto op weekend? Dan mag je niet vergeten dat deze niet voor niets rijdt. Ga je met het vliegtuig? Dan zoek je best naar de goedkoopste vliegtickets. Eens je op de bestemming bent aangekomen, kan je bijvoorbeeld wat geld besparen door niet iedere dag gaat eten in een fancy restaurant maar wel lekker te gaan picknicken in het stadspark.

  1. Welk weekendje weg plannen? Onze tips!

Er bestaan natuurlijk verschillende soorten weekendjes weg. De meerderheid kiest natuurlijk voor typische stedentrip naar populaire bestemmingen als Parijs, Amsterdam of Berlijn. Maar er zijn ook andere type ‘weekendjes weg’. Hieronder hebben we alvast een opsomming gemaakt van enkele leuke weekendjes weg.

Romantisch weekendje voor twee

Niets leuker dan er even samen op uit te trekken en tijd voor elkaar vrij maken. En laat een romantisch weekendje weg in een mooi hotel of knus huisje dan zeker geen overbodige luxe zijn. ’s Avonds lekker voor de open haard kruipen met een heerlijk glaasje wijn en je weekend is begonnen!

Plan een weekendje Parijs, de stad van de liefde, en maak een romantische boottocht op de Seine. Of je kan ook een kleine citytrip naar het prachtige Venetië. Maar je hoeft het niet altijd zo ver te zoeken. Ook een weekendje in een tiny house middenin de natuur van de Ardennen is zeker een aanrader. Mag het wat origineler zijn? Bekijk dan zeker onze blogpost met "Bijzonder overnachten in de Ardennen" en maak er iets onvergetelijks van.

Vriendenweekend

Weekendje weg plannen met je vrienden of vriendinnen? Het is niet altijd simpel om met elkaar af te spreken tussen de drukke agenda’s door. Ook tijd vrijmaken voor een weekendje weg gaat ook niet altijd vanzelfsprekend. Wanneer de ene kan, kan vaak de andere niet en vice versa. We raden je dus aan om jullie weekendje weg ruim van tevoren te plannen. Al was het alleen al voor de voorpret.

Bepaal ook samen welk type weekendje jullie in gedachten hebben: eerder een actief weekend waarbij je veel gaat wandelen en fietsen? Wellnessweekend voor de vrouwen? Een weekendje weg met vrienden in de stad? Of liever een weekendje relaxen in een gezellig vakantiehuis middenin de Ardennen.

Tip? Kies alleszins voor een bijzondere locatie of accommodatie waar veel te doen is in de buurt.

Tips voor een weekendje weg met vrienden:

  • Vakantieparken vallen altijd in de smaak! Boek je een onvergetelijk weekend in Center Parcs of Landal Vakantieparken.
  • Maak een groepsapp waar je alle kosten en foto’s kan delen.
  • Ga je met vrienden op survival weekend in de Ardennen? Dan is het verstandig om geschikte outdoor artikelen aan te kopen op voorhand!
  • Stel voordat je het vriendenweekend gaat organiseren een bepaald budget vast zodat er achteraf geen conflicten kunnen zijn.

Weekendje weg met kinderen

Weekendje weg met het hele gezin? Niets leuker dan dat! Samen nieuwe avonturen beleven, eindelijk tijd vrijmaken voor elkaar en er samen op uit trekken om nieuwe plekken te ontdekken. Wanneer je met kinderen op vakantie gaat, houd je best rekening met verschillende zaken zoals: is de accommodatie kindvriendelijk? Zijn er kindvriendelijke activiteiten in de buurt? Hoelang is het rijden naar de eindbestemming? Enzoverder.

Allemaal dingen om mee rekening te houden want het kan namelijk behoorlijke chaos worden als er iets mis gaat of als de kids het niet naar hun zin hebben. Hieronder hebben we alvast enkele interessante blogartikels voor je opgelijst die van pas komen als je met kinderen op weekendje weg wilt gaan.

Voor een gezellig weekendje weg met de kinderen hoef je alleszins niet al te ver van huis te gaan. Er valt meer dan genoeg te beleven voor kinderen van alle leeftijden in de buurt. Ontdek samen de veelzijdige natuur van Nationaal Park Hoge Kempen, zoek het avontuur op in een van de leukste pretparken in Duitsland of maak een uitstap naar de bekendste dierentuin van België, Pairi Daiza.

Wintersportweekend

Liever de sneeuw opzoeken tijdens je weekendje weg? Dat kan natuurlijk ook! Wat dacht je van een weekendje wintersport? Daag elkaar uit op de spannendste pistes en maak er een onvergetelijk weekend van.

Na een vermoeiende, maar leuke dag op de piste, kan je gezellig samen opwarmen bij het haardvuur of in de wellness van je accommodatie. Of trek met z'n allen naar de après-skibars in de buurt! Nog op zoek naar de leukste wintersportgebieden in de nabije omgeving? Lees dan zeker onderstaande blogpost!

Weekendje aan zee

Een weekendje aan zee is altijd een goed idee! Of het zonnetje nu schijnt of pijpenstelen regent. Een lange wandeling langs de zee, een bezoekje aan een museum, genieten van de eerste zonnestralen op een terrasje met een heerlijk glaasje wijn, smullen van een vers bereid ijsje om ’s avonds de zon in de zee te zien zakken… zalig, niet? Je kan je verblijf aan het strand extra leuk maken door een bijzondere accommodatie te boeken zoals een strandhuisje.

Inspiratie voor een weekendje aan zee:

Actief wandel- of fietsweekend

Ook een weekendje wandelen of fietsen in een mooie omgeving is een optie. Wandelen is in principe helemaal gratis. Het enige dat wel een kleine investering vraagt, is een paar goede wandelschoenen. Voor de rest maak je wandelen zo duur als je zelf wil. Bovendien is het ook nog eens gezond. Nog op zoek naar inspiratie? Ontdek onze GRATIS wandelroutes!

Ontdek onze twee gratis wandelboeken met meer dan 35 wandelingen

  1. Inpaklijst voor een weekendje weg

Het klinkt misschien eenvoudig, maar voor een reis van twee of drie dagen, neem je best niet al te veel mee! Je neemt best alleen maar dingen mee waarvan je zeker weet dat je het zal nodig hebben en gebruiken. Als het gaat om het plannen van een geweldige weekendtrip, wil je weg zijn van elke klus die je gestrest maakt. Je kan onze handige inpaklijst gebruiken als houvast maar volgende puntjes zijn natuurlijk het meest essentieel voor je weekendje weg:

  • Een paar goede wandelschoenen kunnen ook altijd van pas komen.
  • Zorg voor comfortabele kledij. Zowel voor een avondje uit als voor een regenachtige wandeling.
  • Ga je op weekend in de herfst- of winterperiode? Dan zal een (dikke) regenjas ook altijd welkom zijn.
  • Ga je liever op weekend wanneer het zonnetje schijnt? Zorg dan zeker voor een goede zonnecrème en een leuke zonnebril.
  • Niet iedere accommodatie beschikt over toiletartikelen. Daarom kan het handig zijn om de basis toiletartikelen mee te nemen.
  • Wil je graag een paar leuke herinneringen maken? Dan mag een goede (action) camera ook zeker niet ontbreken.
  • Net zoals een goede powerbank die ervoor zorgt dat je nooit zonder smartphone valt.
  • Op stap met een baby? Bekijk onze checklist voor baby's.
  • Lekkere en gezonde snacks voor in de wagen of op het vliegtuig.
  1. Download onze gratis reisgidsen België

Wil jij ook graag België zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AntwerpenArdennenBelgische KustBruggeBrusselGentHagelandHaspengouwHnegouwenVlaamse ArdennenWesthoek
Reisgids AntwerpenReisgids ArdennenReisgids Belgische KustReisgids BruggeReisgids BrusselReisgids GentReisgids HagelandReisgids HaspengouwReisgids HenegouwenReisgids Vlaamse ArdennenReisgids Westhoek

Staycation in België? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in België.

  1. Download onze gratis reisgidsen Nederland

Wil jij ook graag Nederland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AmsterdamFrieslandZuid-HollandGelderlandHolland boven AmsterdamMaastricht-ValkenburgNoord-BrabantNoord-NederlandRotterdamTexelZeeland
Reisgids AmsterdamReisgids FrieslandReisgids Zuid-HollandReisgids GelderlandReisgids Holland boven AmsterdamReisgids Maastricht-ValkenburgReisgids Noord-BrabantReisgids Noord-NederlandReisgids RotterdamReisgids TexelReisgids Zeeland

Op reis naar Nederland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Nederland.

  1. Download onze gratis reisgidsen Duitsland

Wil jij ook graag Duitsland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

BeierenBerlijnDuitse AlpenstrasseEifelHarzMecklenburg-VorpommernMoezelstreekNedersaksenRijnlandRomantische StrasseRuhrgebied en UrbananaSaarlandSprookjesroute DuitslandZwarte Woud
Reisgids BeierenReisgids BerlijnReisgids Duitse AlpenstrasseReisgids EifelReisgids HarzReisgids Mecklenburg-VorpommernReisgids MoezelReisgids NedersaksenReisgids RijnlandReisgids Romantische StrasseReisgids Ruhrgebied en UrbananaReisgids SaarlandReisgids Sprookjesroute DuitslandReisgids Zwarte Woud

Op reis naar Duitsland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Duitsland.

  1. Download onze gratis reisgidsen Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

NormandiëBourgogneArdèche & DrômeBretagneCorsicaProvenceLoireLyonZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenNoord-FrankrijkFranse AlpenBaai van de SommeParijs
Reisgids NormandiëReisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids BretagneReisgids CorsicaReisgids ProvenceReisgids LoireReisgids LyonReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Noord-FrankrijkReisgids Franse AlpenReisgids  Baai van de SommeReisgids Parijs

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

  1. Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids. 75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, het achteraf bewerken en back-ups maken,... het staat allemaal in deze handige gids.

Smartphone fotografie

Gratis gids Smartphone fotografie downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?