Zonnebril online kopen? Waarop letten bij het kopen van een goede zonnebril?

Zonnebril online kopen? Waarop letten bij het kopen van een goede zonnebril?

26 juni 2019 in Reisinfo0 reacties

Wanneer je een nieuwe zonnebril koopt dien je goed op de kwaliteit van de bril te letten. Een slechte zonnebril kan alsnog bijdragen aan blijvende oogschade.

Bij het kiezen van een goede zonnebril moet je dan ook op een aantal factoren letten: de UV-bescherming, het soort glazen en de grootte van de bril.

Inhoud artikel

  1. Wat is een goede zonnebril?

  • Een goede zonnebril beschermt niet alleen tegen verblinding door de zon, maar dient ook zo veel mogelijk de UV-stralen te filteren en tegen te houden.
  • Hoe goed een zonnebril is die je koopt, hangt af van enkele factoren: het materiaal waarmee de brillenglazen zijn gemaakt, de filters die daarop aangebracht zijn, de coating die erop zit.
  1. Zonnebrillen voor vrouwen

Welke zonnebrillen zijn het meest geschikt voor dames? Zit er eigenlijk wel verschil tussen een zonnebril voor mannen of eentje voor vrouwen? Ja, daar zit zeker verschil in! Gemiddeld gezien is de omtrek van een vrouwenhoofd minder breed dan dat van een mannenhoofd, daarom zijn de meeste zonnebrillen voor dames ook breed en zullen ze te spannend zitten voor een man.

Let hier dus ook zeker op als je een zonnebril wilt kopen: de bril mag zeker niet te los zitten, maar ook niet zo spannend dat je briloren in je huid geprint staan na een dagje strand.

2.1. Zonnebrillentrends voor dames

  • Hoe zit het met zonnebrillentrends? Dit jaar zien we nog altijd dat de aviatormodellen enorm populair zijn (ontdek onze favoriete aviatorzonnebrillen hier). Omdat de glazen zo groot zijn, beschermen ze je ogen ook nog eens heel erg goed tegen schadelijke UV-stralen.
  • Ook de 'nerdy zonnebrillen' zijn hip en ook nog eens goed voor je ogen. Maar welke merken hebben goede zonnebrillen? Wij zijn fan van Ray-Ban, Guess, Emporio Armani, Sinner.
  • Nog enkele stijltips? Met wayfarer-glazen, een visorzonnebril, zonnebrillen zonder randen of een opvallend printje of vorm, zit je nu helemaal goed qua zonnebrillentrends. Maar pas op: ook al zijn de micro zonnebrillen nu helemaal in, echt beschermen doen ze niet. Ontdek alle dames zonnebril hier.

2.2. Je zonnebril online kopen?

Het is zo gemakkelijk: online kies je tussen honderden modellen zonnebrillen voor vrouwen.

Een kleine tip: bestel meerdere zonnebrillen en pas ze allemaal. Ontdek hoe de pasvorm zit, hoe goed het zonlicht en de UV-stralen geblokkeerd worden en hoe je bril je staat.
  1. Zonnebrillen voor mannen

Zonnebrillentrends voor mannen

  1. Zonnebrillen voor kinderen en baby's

De ogen van kinderen zijn nog veel kwetsbaarder dan die van een volwassene, en het is dan ook zeer belangrijk dat je voor kinderen een echt goede bril koopt: goede kinderzonnebrillen en babyzonnebrillen zijn een echte must.

  • Gebruik dus geen simpele speelgoedzonnebrillen, maar ga op zoek naar een goede UV-werende zonnebril met een CE-kenteken van categorie 3. Kies voor glazen die gemaakt zijn van kunststof, zodat ze de ogen ook niet kwetsen wanneer de bril kapot zou gaan.
  • Ook is het aan te raden om naast het gebruik van een zonnebril een zonnehoedje op te doen bij baby’s en kleine kinderen, zodat de ogen door de rand van de hoed extra beschermd worden.
  • Ontdek onze favoriete zonnehoedjes die op blijven en leuke kinderzonnebrillen.
  • Enkele betrouwbare merken zijn Polaroid, Babiators, Sinner, Ray-Ban, KJG, FatOncles en Dielay.
Nog een kleine tip: laat je kind zo vroeg mogelijk al wennen aan het dragen van een zonnebril, zo vinden ze het later ook helemaal niet erg om hun kleurrijke zonnebril op te zetten! Veel kinderzonnebrillen zijn lichtgewichtjes, zo merken ze niet eens dat ze een zonnebril op hebben tijdens het spelen.
  1. UV-bescherming

Op het moment dat het donker wordt, worden de pupillen wijder waardoor ze meer licht op kunnen vangen. Hiermee kunnen ook meer schadelijke stralen doordringen tot aan het netvlies. Wanneer je een zonnebril opzet gebeurt hetzelfde en worden je pupillen wijder. Daarom is het belangrijk dat de zonnebril die je draagt niet alleen je beschermt tegen de verblinding, maar ook de schadelijke stralingen tegen houdt.

Wanneer je een zonnebril zonder UV-bescherming koopt kunnen de stralen alsnog tot het netvlies doordringen, wat kan resulteren in pijnlijke ontstekingen van het bindweefsel met blijvende schade aan het hoornvlies als gevolg.

  1. CE-kenteken: heel belangrijk

Een goede zonnebril met UV-bescherming kan je herkennen aan de sticker of logo op de bril waarop UV-400 staat. Deze brillen blokkeren de schadelijke stralen grotendeels en beschermen je dan ook goed. Volgens de Europese wetgeving dienen de glazen het UV-licht met golflengtes tot aan 380nm weg te filteren, en een bril met UV-400 erop beschermt je voor alle golflengtes tot aan 400nm.

Een dergelijke bril zal ook een CE-kenteken hebben. Het CE-kenteken geeft aan wat de filterkwaliteit is van de bril volgens de Europese normen. De cijfers 0 tot en met 4 geven hierbij de kleurintensiteit van de glazen en/of de bescherming tegen verblinding aan.

Wat betekenen de cijfers bij het CE-kenteken?

Categorie 0: alleen voor bewolkt weer

Bij 0 wordt maar tot 20 procent van het licht geabsorbeerd. Zonnebrillen die een CE-kenteken met een 0 bevatten geven dan ook amper bescherming, en zijn alleen te gebruiken bij bewolkt weer in de stad of binnen.

Categorie 1: iets meer bescherming

Een zonnebril met een CE-kenmerk met een 1 geeft iets meer bescherming dan die met een 0 en absorbeert zo’n 20 tot 57 procent van het licht, maar desondanks is de bescherming niet erg sterk. Een dergelijke bril kan je op doen bij een licht bewolkte hemel, waarbij maar matig licht wordt doorgelaten.

Categorie 2: bij mooi weer

Vanaf 2 beginnen de brillen pas echt te beschermen. Een zonnebril met een CE-kenmerk binnen categorie 2 houden zo’n 57 tot 82 procent licht tegen en zijn dan ook goed te gebruiken bij mooi weer in het dagelijks leven onder de Midden-Europese zon.

Categorie 3: oogbescherming voor berguitstappen en op zee

Het cijfer 3 gaat weer een stap verder en blokkeert zelfs het hevige licht dat je op de zee of in de bergen tegen komt. Deze brillen filteren tussen de 82 en 92 procent van het licht. Wanneer je bijvoorbeeld op een cruisevakantie vertrekt of op een camping midden in de bergen verblijft, is dit een uitstekende bril, maar ook wanneer je de hele vakantie op het strand wilt gaan liggen.

Categorie 4: beste bescherming, maar slechte zonnebrillen voor autobestuurders

Bij de hoogste categorie, 4, wordt zo’n 92 procent tot maar liefst 97 procent licht geabsorbeerd. Dit zijn dan ook de best beschermende brillen welke je ook kan gebruiken bij extreem hevig licht in bijvoorbeeld het hooggebergte, als je gaat skiën of gletsjers gaat beklimmen. De brillen die in categorie 4 vallen zijn echter niet gepast voor chauffeurs. Doordat er veel licht geabsorbeerd wordt door de glazen wordt het ook te donker om nog veilig de auto te kunnen besturen.

  1. Welke glazen kies je voor je zonnebril?

7.1. Gekleurde glazen: welke kies je?

Je kan zonnebrillen kopen in verschillende kleuren, waarbij zelfs ook de brilglazen zelf gekleurd zijn. Donkere glazen zijn het meest gewoonlijk voor een zonnebril, maar dit wil niet automatisch zeggen dat de zonnebril je ogen goed beschermt.

Integendeel: de kleur van de glazen verminderen alleen maar het zichtbare licht en beschermen hiermee je ogen tegen de felle zonnestralen. Hierdoor hoef je niet meer je ogen dicht te knijpen wanneer je naar buiten gaat. Hoeveel en wat voor licht er geblokkeerd wordt hangt echter af van de kleur van het glas.

7.2. Grijze glazen

Grijze glazen verminderen simpelweg de felheid van het licht. Zo word je niet verblind door de zon, en daarnaast blijven de kleuren van de wereld met grijze glazen hetzelfde.
Bij bruine glazen wordt het zonlicht ook minder verblindend gemaakt, maar in tegenstelling tot de grijze glazen zorgen bruine glazen wel voor enige vervorming van de kleuren. Hierdoor kan het zicht wat waziger lijken met bril dan zonder bril. Daarentegen werkt dit wel weer goed als je bijziend bent.

7.3. Gele glazen

Gele glazen zijn in dat opzicht beter. De glazen verminderen ook de waas van het blauwe licht van de zon, wat de bruine glazen minder goed kunnen reduceren. Hierdoor is het zicht scherper dan bij een zonnebril met bruine glazen. Daarentegen worden de kleuren wel weer sterker vervormd.

7.4. Groene glazen

Groene glazen zorgen voor een mooie tussenweg. De glazen gaan de verblinding tegen en filteren ook een deel van het blauwe licht. Hierdoor zijn je ogen beschermd tegen het felle licht en is het zicht ook weer wat scherper dan bij bruine glazen. Met groene glazen is het dan nog steeds mogelijk om een goed contrast tussen verschillende objecten te observeren. Wel zijn deze glazen af te raden voor mensen met kleurenblindheid.

7.5. Roze glazen

Roze glazen zijn dan weer perfect voor op en rondom het water. De roze kleur zorgt namelijk voor een mooi contrast tegen een blauwe en een groene achtergrond. Zo kan je tijdens het watersporten of tijdens het zonnen aan het water alsnog van de zon genieten.

7.6. Max bruin

Als laatste heb je nog een andere kleur bruin, ook wel Max bruin genoemd. Deze kleur glazen is perfect voor in de auto. De kleur zorgt er voor dat het zicht helder blijft en dat de contrasten tussen objecten goed te zien is, waarnaast het ook nog hinderlijke schitteringen tegen gaat, bijvoorbeeld van de weerkaatsende zon op het wegdek of van tegenliggende koplampen. Gele glazen zijn daarnaast ook geschikt voor in de auto.

7.7. Fotochromatische glazen: niet voor in de auto, zee of bergen

Fotochromatische glazen worden donkerder naarmate er meer licht op valt: op die manier geven dergelijke glazen een perfecte bescherming tegen verblinding. Omdat de bril echter al op de veranderingen in licht reageert hoeven de ogen dit niet meer te doen, waardoor je ogen ook minder snel vermoeid raken. Opgelet: wanneer je een donkere ruimte binnenloopt, hebben de glazen even de tijd nodig om opnieuw een lichtere tint te krijgen.

Deze glazen zijn daarnaast niet geschikt voor in de auto. Doordat de voorruit van de auto al wat Uv-stralingen tegen houdt zullen de glazen minder donker worden en minder bescherming bieden. Ook zijn zonnebrillen met fotochromatische glazen niet geschikt voor op zee of in de bergen.

7.8. Polariserende glazen: handig voor in de auto en watersport

Welke glazen zijn dan wel geschikt voor watersport, wintersport en voor in de auto? Zonlicht komt niet alleen direct van de zon maar wordt ook weerkaatst op gladde oppervlaktes als wegdekken, water, sneeuw en glas. Hierbij ontstaan lichtgolven die zowel horizontaal als verticaal bewegen. Een standaard zonnebril met gewone glazen laat beide soorten lichtgolven in een gelijke mate door, maar er zijn ook polariserende glazen beschikbaar die de horizontale lichtgolven wegfilteren. Hierdoor wordt de lichtweerkaatsing weggenomen, en is het beeld natuurlijker, contrastrijker en helderder.

Brillen met polariserende glazen zijn dan ook perfect voor watersporten en wintersporten, maar ook in het verkeer. Daarnaast zijn dergelijke brillen ook nuttig voor ouderen, mensen met een correctiebril, mensen die een oogoperatie ondergingen en mensen die last van hun ogen hebben in het zonlicht.

  1. Blauw licht filter

Tegenwoordig kan je ook een zonnebril kopen met een speciale filter voor blauw licht. Deze filters behouden de natuurlijke kleuren en scherpte, maar filteren het blauwe licht uit de zonnestralen. Hierdoor worden je ogen minder snel vermoeid en zal het verschil tussen buitenlicht en een schaduwgebied minder groot zijn.

  1. De grootte van de glazen

De glazen van de zonnebril moeten je ogen volledig beschermen. Daarom is de grootte van de glazen een belangrijk onderdeel van een goede zonnebril. Je ogen moeten beschermd zijn tegen zonnestralen die van bovenaf komen, maar ook tegen de stralen die via de zijkant of vanaf de onderkant komen (vaak door reflecties).

Wanneer de glazen niet groot genoeg zijn kunnen rechtstreekse of onrechtstreekse stralingen alsnog de ogen in komen. Hierbij maakt het verder niet uit hoe sterk de zon is. De beste zonnebril bevat glazen die het gehele oppervlakte tussen de wenkbrauwen en de onderkant van je oogkas beschermen.

  1. Welke maat zonnebril heb ik nodig?

Hoe weet je welke maat zonnebril je nodig hebt? De maat is afhankelijk van een paar factoren: de breedte van je glazen, de lengte van de oorpootjes en de breedte van de neusbrug. Als je deze formaten kent, vind je de perfect passende zonnebril en kan je ook makkelijk je nieuwe zonnebril online kopen.

10.1. De breedte van de glazen

Heel belangrijk is de breedte van de glazen: hoe breder de lensbreedte van het glas, hoe breder de zonnebrilmaat. De breedte van de glazen wordt vaak aangeduid in millimeter, een zonnebril met maat 50 heeft dus een lensbreedte van 50 millimeter.

10.2. De pootjes

Ook de lengte van de pootjes is heel belangrijk voor een goede pasvorm van je zonnebril. De meest voorkomende afmetingen van de pootjes liggen vaak tussen de 140, 145 en 150 millimeter.

10.3. De neusbrug

De neusbrug - de afstand tussen de 2 brilglazen - is ook een belangrijke factor bij de brilmaat. Heb je een smalle neusbrug of een brede neusbrug? Dan moet vaak ook je zonnebrilmaat aangepast worden.

10.4. Wanneer is je zonnebril te klein?

  • Je zonnebril knelt erg, je krijgt er hoofdpijn van
  • De pootjes van je zonnebril staan gedrukt in je huid
  • Er kruipt licht door onder, boven, tussen of naast de glazen
  • Je rekt de pootjes uit bij het dragen

10.5. Wanneer is je zonnebril te groot?

  • Hij verschuift de hele tijd
  • De glazen komen een stuk boven je wenkbrauwen uit
  • Als je bukt, valt de bril
  • De zonnebril is te breed voor je hoofd
  1. Contactlenzen met UV-bescherming: niet genoeg!

Doordat je je volledige ogen moet te beschermen tegen zonlicht zijn contactlenzen met UV-bescherming niet effectief. Met deze contactlenzen wordt de pupil en de iris goed beschermd tegen UV-stralingen, maar het oogwit niet. Wanneer je contactlenzen gebruikt moet je dus alsnog een goede zonnebril kopen.

  1. Sportbrillen: waar op letten?

Wanneer je veel buiten sport, bijvoorbeeld wanneer je veel skiet of snowboardt, hardloopt of tennist, kan je best een speciale sportbril kopen. Sneeuw en wit zand weerkaatsen namelijk een groot deel van de zonnestralen dus kunnen je ogen die extra bescherming van een zonnebril goed gebruiken.

Er zijn verschillende brillen voor op het water en in de bergen, maar let op dat de bril die je in huis haalt, geen breekbaar montuur heeft. Kies liever voor een bril van polycarbonaat of kunststof, het liefst één met een elastische band waarmee je de zonnebril tijdens het sporten niet kan verliezen. Er zijn ook veel sportbrillen te verkrijgen die de ogen volledig afsluiten en hiermee een optimale bescherming bieden. Ontdek onze favoriete sportzonnebrillen hier.

  1. Onze beste tips & tricks in een notendop

Hoe verzorg je die spiksplinternieuw (online) gekochte zonnebril dan het beste? En wat zijn de do's & don'ts om een zonnebril te kopen? We vatten alles nog eventjes voor je samen:

  • Reis je vaak met de auto? Koop dan een zonnebril met gepolariseerde glazen en tot en met EC-categorie 3 (4 is te donker)
  • Ben je een fervent wintersporter? Dan is een vederlichte sportzonnebril helemaal iets voor jou. Mét glazen van EC-categorie 4
  • Laat kinderen zo jong mogelijk aan een zonnebril wennen
  • Een kinderzonnebril of babyzonnebril moet EC-categorie 3 glazen hebben
  • Reinig je zonnebril alleen met lauw water, een gespecialiseerde brillenspray (zéker geen sprays met alcohol erin)
  • Gebruik geen ruwe zakdoek of andere ruwe stoffen om je bril te reinigen: zo maak je microscopische krassen op je glazen. Het bijgeleverde brillendoekje is perfect.
  • Er zijn veel zonnebrillentrends voor mannen, vrouwen en kinderen maar let er voornamelijk op dat je ogen goed beschermd zijn
  • Let op de perfecte pasvorm van je zonnebril
  • Bestel meerdere zonnebrillen online en pas ze uitgebreid tot je de perfecte zonnebril gevonden hebt
  • Kies de kleur glazen die het beste bij jouw levensstijl passen

Een kleine tip: bestel meerdere zonnebrillen online en pas ze thuis. Ontdek hoe de pasvorm zit, hoe goed het zonlicht en de UV-stralen geblokkeerd worden en hoe je bril je staat. Zo kan je de ideale keuze maken en de overige gratis retourneren.

Inpaklijst + reisapotheek

Vertrek zorgeloos op reis: handige checklist

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?