11 x tips op vakantie met kinderen: planning & voorbereiding voor je reis

11 x tips op vakantie met kinderen: planning & voorbereiding voor je reis

22 november 2022 in Reisinfo1 reactie

11 x tips reizen met kinderen, planning & voorbereiding voor je vakantie

Op reis gaan met kinderen is toch net iets anders dan alleen of met je partner reizen. Zeker de eerste keer met kinderen kan even wennen zijn. Het kan een behoorlijke chaos worden als er iets mis gaat of als de kids het niet naar hun zin hebben.

Hoe zorg je ervoor dat jullie vakantie fun voor het hele gezin wordt? Met deze 11 tips kom je in ieder geval vast een eind.

Inhoud artikel

 1. Hou het rustig en voorzie voldoende tijd

Laat de drukte om je heen gaan en neem de tijd tijdens je reis. Zorg dat je voldoende ruim plant zodat je op het vliegveld niet gehaast naar je gate hoeft te rennen, of dat je met de auto genoeg tussenstops kan nemen voor plas- en speelpauzes.

Hetzelfde geldt eenmaal aangekomen. Misschien dat jij een museum of andere bezienswaardigheid in een half uur wel gezien hebt, maar je kinderen het zo interessant vinden dat ze nog meer willen onderzoeken. Plan je dagen dus niet propvol, want zo rest je na een stresserende dag vol haast en spoed enkel de teleurstelling van datgene je niet gedaan hebt.

TIP: Download onze gratis spelletjesgids met meer dan 40 leuke spelletjes, puzzels en raadsels voor onderweg en in de auto.

Download onderstaande spelletjes en inpaklijst

De leukste spelletjes voor onderwegInpaklijst en reisapotheek
De leukste spelletjes voor onderwegInpaklijst en reisapotheek
 1. Een goede planning helpt echt

Houd bij het plannen rekening met alle zaken die zowel voor jezelf, als voor jou kinderen van belang zijn. Zo kan het tijdstip van vertrek of je zitplaats in het vliegtuig, een belangrijke comfortverhogende factor zijn. Zorg bijvoorbeeld dat je ’s avonds vliegt wanneer je kind normaal altijd slaapt, en let erop dat je genoeg tijd hebt tijdens een eventuele overstap. Bedenk wat de handigste locatie zou zijn om te zitten met je kind(eren).

Reizen met kinderen in het vliegtuig

 • Vooraan en achteraan zijn bijvoorbeeld fijne plekken met kinderen. Achteraan het vliegtuig val je minder mensen lastig, maar voorin heb je meer beenruimte (en dus speelruimte) en kan er een mandje geplaatst worden voor je baby (lees hier nog meer over reizen met je baby).
 • Betaal eventueel extra voor een betere verbinding of een directe vlucht.
 • Haal wat extra euro's boven voor een een betere zitplaats in het vliegtuig om het zo comfortabel mogelijk te maken.
 • Controleer of je online kan inchecken zodat je minder lang in de drukte van het vliegveld staat.

Reizen met kinderen in de auto

 • Ook wanneer je met de auto weg gaat zal je goed moeten plannen. Verwacht veel tussenstops om even wat te eten of te spelen, en hou er ook rekening mee dat je na een langere lunch pauze na een half uur weer kan stoppen omdat iemand naar het toilet moet.
 • Misschien wil je voor een verdere bestemming een extra overnachting onderweg boeken of maak je er een roadtrip van met meerdere bestemmingen.
 • Met kinderen ben je altijd langer onderweg dan je denkt, dus hou daar rekening mee.
 1. Bewust je vakantiebestemming kiezen

Waar gaat de reis naartoe? Het is belangrijk dat je goed nadenkt over de locatie. Wat wil je doen of zien? Waar wil je verblijven? Wat moet er bij je verblijf in de buurt zijn? Als de kinderen wat ouder zijn kan je hen laten meebepalen. Het is nu eenmaal belangrijk dat iedereen het naar z’n zin heeft op vakantie.

Als eerste kies je natuurlijk de bestemming. Informeer uitgebreid. Zijn er bepaalde extra maatregelen die je dient te nemen, zoals vaccinaties of visa? Hoe kindvriendelijk is de locatie? Als je met baby’s op reis gaat die borstvoeding krijgen is het verstandig om te kijken hoe moedervriendelijk een bestemming is.

Vervolgens komt de vraag waar je wilt verblijven. Wil je in een hotel of resort, of kies je voor het huren van een huisje of op een camping? Wat zijn de voor- en nadelen van dit hotel in tegenstelling tot die andere? Misschien heeft de ene plek wel een heel leuk en actief animatieteam terwijl het andere hotel minder kindvriendelijk is. Wil je alleen aan het strand zitten, of wil je dat er ook nog een zwembad is? En is het goed te bereiken, of moet je eerst nog een paar honderd meter omhoog met de kinderwagen?

Heeft je kind na een paar dagen vakantie last van heimwee? Dit is normaal, lees alles over wat heimwee precies is in onze blogpost.
 1. Pak je koffers slim in

Of je nu gaat vliegen of met de auto gaat, bagage is ballast die je liever minimum beperkt. Neem daarom niet te veel mee, maar zorg natuurlijk wel dat je alle belangrijke spullen bij je hebt. Laat dingen thuis die ook ter plekke gekocht kunnen worden, en neem alleen genoeg luiers en schoonmaakdoekjes mee voor de eerste paar dagen.

Zorg dat je genoeg kleding hebt, zodat je tijdens de reis een ander shirt aan kan trekken indien nodig. Dit is zeker belangrijk als je gaat vliegen, want je kind zal constant bij je zitten en als er bijvoorbeeld overgegeven wordt zal je niet alleen je kind een andere outfit moeten geven, maar jezelf ook. Zorg voor een rugzak of koffer met handbagage, ook voor in de auto, zodat je makkelijk bij alle belangrijke en benodigde spullen kan. Voorzie voor iedereen een extra set kleren voor het geval er iets kwijt raakt. Laat de grote kinderwagen thuis, en neem in plaats daarvan een kleine opvouwbare buggy of een draagdoek mee.

Zorg ook dat je gepast pakt

Natuurlijk ga je geen dikke truien meenemen naar een bestemming waar het altijd warm is, maar denk ook aan andere zaken. Misschien staat de regio bekend om de hoeveelheid kwallen die altijd op het strand te vinden zijn, dan wil je wel dat de voeten van de kinderen goed bedekt zijn.

Pak genoeg leuke dingen voor de kinderen

Je hoeft natuurlijk niet de hele speelgoedkoffer mee te nemen. Vaak zijn een boek, kleurpotloden en een tablet met verschillende spelletjes al meer dan genoeg om ze zoet te houden tijdens het reizen. Vergeet ook zeker niet om de lievelingsknuffel mee te nemen. Laat je je kinderen zelf hun (hand)bagage pakken? Controleer dit dan wel goed, zodat ze niet met een overvolle rugzak rondlopen met hun stenencollectie of hun hele speelgoedkist in hun koffer hebben gestopt.

Neem wat eten mee voor onderweg

Misschien ga je met de auto en ben je van plan om onderweg bij een wegrestaurant te eten, of zijn er maaltijden inbegrepen in de vlucht. Toch zullen de kinderen tussendoor misschien al trek krijgen, of vinden ze het eten niet lekker. Neem wat hartige snacks mee zoals stukjes kaas, zoute stengels, crackers of een salade, maar probeer zoetigheid zoveel mogelijk te vermijden. Het is niet de bedoeling dat de kinderen door het vliegtuig of de auto heen stuiteren met een suiker-high.

 1. Controleer zeker altijd de paspoorten

Voor het vertrek wil je er wel zeker van zijn dat de paspoorten nog geldig zijn. Misschien moet het paspoort nog een aantal maanden geldig zijn bij aankomst in het land van bestemming. Controleer dit dus altijd goed, want je wilt niet bij de douane er pas achter komen dat je een nieuw paspoort aan had moeten vragen.

 1. Vertel wat er te gebeuren staat

De eerste keer met het vliegtuig, de eerste keer in een hotel verblijven, of gewoon de eerste keer naar het buitenland: de vakantie kan behoorlijk spannend zijn voor de kinderen (ook als ze al voor de tweede of derde keer weg gaan). Praat daarom goed met de kinderen. Leg uit wat jullie gaan doen en wat daarbij komt kijken. Wat gaat er gebeuren op het vliegveld? Wat is er anders aan het land waar jullie heen gaan? Zoek eventueel op internet wat leuke foto’s of video’s om te kunnen laten zien wat ze te wachten staat.

 1. Zorg voor afleiding en vermaak

Uren lang in de auto of het vliegtuig, het kan behoorlijk saai worden. Hou de kinderen dan ook goed bezig. Neem wat speelgoed mee of doe leuke spelletjes met ze. Doe autospelletjes met z’n allen, zoals reisbingo of een alfabetspelletje. Dit gaat natuurlijk wat lastiger in het vliegtuig, maar hier kan je een leuk kaartspelletje met ze doen of ze een tablet geven met verschillende spelletjes er op.

Ook is het leuk om nieuwe dingen voor ze mee te nemen en deze als cadeautje tijdens de reis te geven. Een nieuw spelletje of nieuw speelgoed is toch altijd weer net iets leuker dan al het andere speelgoed, en het uitpakken van een cadeautje is natuurlijk ook altijd erg leuk. Geef het op een leuk moment, bijvoorbeeld als jullie de grens over zijn of halverwege de vlucht zijn.

TIP: Lees ook zeker onze pagina met de 40 leukste spelletjes voor in de auto en onderweg.

 1. Overweeg om het openbaar vervoer te nemen

Wanneer je op je bestemming bent kan je er misschien over nadenken om een auto te huren, maar je kan er ook voor kiezen om het openbaar vervoer te nemen. Op veel plekken kom je dan alsnog op de grote toeristische locaties, maar kinderen vinden de trein of een metro vaak fantastisch, terwijl een auto maar normaal is. Ze stappen nu eenmaal niet elke dag in de bus of een tram, en als ze dit wel doen is het openbaar vervoer in het buitenland toch altijd weer anders. Ze kijken hun ogen uit, proberen de haltes uit te spreken en ook de lokale bevolking is vaak erg interessant.

 1. Geef ze een camera

Vakantie is al fantastisch en de kinderen zullen hun ogen uitkijken en niet kunnen stoppen met op onderzoek uit gaan, maar met een camera wordt het nog net even leuker. Zo kunnen zij zelf ook leuke dingen vast leggen, en vaak zien de kleintjes weer andere dingen dan jij zelf, waardoor zij straks misschien een foto maken van iets wat jou helemaal niet opgevallen is. Bekijk hier de leukste camera's voor kinderen.

 1. Laat ze een reisdagboek bijhouden

Het is ook leuk om de kinderen hun verhalen op te laten schrijven. Koop een leuk notitieboekje en laat ze opschrijven wat ze van de dag vonden, wat ze allemaal gezien hebben of gegeten hebben en wat ze het leukst vonden. Of koop elke dag een leuke ansichtkaart en laat ze hun verhalen daar op schrijven. Zo hebben ze ook meteen iets leuks voor later.

 1. Zorg ervoor dat je ze kan teruggvinden

Het is de naarste droom van iedere ouder om ooit een kind kwijt te raken, maar in de drukte op het vliegveld of bij een grote toeristische bestemming is een kind die even een paar stappen van je vandaan zet al snel verdwenen in de mensenmassa.

Om er voor te zorgen dat je ze vervolgens weer terug kan vinden kan je allerlei maatregelen nemen: Schrijf je naam en telefoonnummer bijvoorbeeld op hun arm of op het label van hun shirt, of koop een ketting met een tag met belangrijke informatie. Ook kan je een armbandje met gps kopen die je koppelt aan je telefoon, en zijn er armbanden of tags met alarm op de markt zodat je alleen het geluid hoeft te volgen.

 1. Extra: Download je gratis ebook met spelletjes en puzzels

Wil je ook onze leuke spelletjes, puzzels en raadsels voor in de wagen? Dan hebben wij het ideale e-book voor jou. Je ontvangt meer dan 25 leuke kleurplaten, raadsels en puzzels voor op de achterbank. Samen met tal van tips en bijzondere spelletjes. Download je gratis spelletjesboek voor in de wagen.

Spelletjesboek voor in de auto

Gratis spelletjesgids downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 april 2023 - Vonneke van Rijn

Wat een leuke blog en goede tips! Je kinderen voorbereiden is inderdaad heel erg belangrijk. Wij gebruiken hiervoor graag het voorleesmoment voor het slapen gaan. Mijn kinderboek Flynn gaat de wereld zien helpt ouders om kinderen tussen 2 en 6 jaar voor te bereiden op een (wereld)reis. Dit werkt voor ons heel goed!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?