Staycation in Nederland: 18 x tips voor je vakantie in eigen land

Volledige reisgids kopen voor € 10

Staycation in Nederland: 18 x tips voor je vakantie in eigen land

6 december 2021 in Nederland3 reacties

De ideale moment voor een Staycation in Nederland. Want, waarom zou je naar het verre oorden reizen, als je ook in Nederland een onvergetelijke vakantie kan beleven? Nederland heeft zowat alles wat je maar kan wensen: mooie natuurgebieden, uitgestrekte stranden, levendige steden en verborgen pareltjes! Behoefte aan een paar dagen ontspanning? Wij zochten alvast de leukste activiteiten uit voor de succesvolle staycation in Nederland.

Inhoud artikel

  1. Dagje Amersfoort

Amersfoort is een prachtige historische stad dat je zeker zal verrassen. Wat Amersfoot zo fijn maakt, is dat alle hotspots dicht bij elkaar liggen en het centrum vrij compact is. Het centrum van Amersfoort behoort tot de best bewaarde middeleeuwse binnensteden van Nederland en telt meer dan 300 rijksmonumenten. Je vindt er onder andere de Onze Lieve Vrouwetoren, de ‘Muurhuizen’ en een hoop gezellige plekjes om te shoppen, lekker te eten en een heerlijk kopje koffie te drinken. Je kan Amersfoot gemakkelijk in één dag verkennen.

  1. Efteling

Breng met het hele gezin, of vrienden een dagje door in de Efteling! Het grootste attractiepark van Nederland en het leukste bij uitstek voor familiegelegenheden. De Efteling is een wereld vol wonderen. Ontdek alle sprookjes in het Sprookjesbos, laat je volledig gaan in de avontuurlijk, snelle achtbanen of geniet van attracties voor de allerkleinsten en beleef een onvergetelijke dag.

Tip: probeer je kaartjes op voorhand te kopen: dan krijg je vaak wat korting. Entreekaartjes voor pretparken zijn vaak duur, dus alle korting is mooi meegenomen.

  1. Delft

Delft is dé stad van het karakteristieke Delfts Blauw. Het is hier nog steeds dé plek waar je kan ervaren hoe Delfts Blauw op authentieke wijze vervaardigd wordt (Royal Delft). Maar Delft staat niet alleen bekend om zijn porseleinen beeldjes met Delfts Blauw. Vele grote kunstenaars en wetenschappers waren afkomstig uit deze stad. Bezoek dus zeker eens het Stedelijk Museum Prinsenhof waar Willen van Oranje neergeschoten werd, het Paul Tétar van Elven Museum en het Science Centre Delft.

  1. Safaripark Beekse Bergen

Ontdek de prachtige natuur van Safaripark Beekse Bergen in Brabant. Voor een avontuurlijke safari hoef je niet perse naar het mooie Afrika, ook in dit park kan je oog in oog komen te staan met wilde dieren. Je hebt de keuze uit een ontspannen en adembenemende bootsafari over het water, een avontuurlijke safari langs de wilde dieren, een onvergetelijke bussafari met een ranger of een actieve wandelsafari in de uitgestrekte natuur. Daarnaast kan je ook genieten van een roofvogelsafari en kunnen de kinderen klimmen en klauteren op de speeltoestellen die aanwezig zijn in het park.

Ook op safari in eigen land? Ontdek alles over de Beekse Bergen op de site.

  1. Maastricht

Een dagje Maastricht is altijd een goed idee en bovendien niet zo ver gelegen van de Belgische grens. Het is een van de meest geliefde Nederlandse steden voor daguitstappen en citytrips. De meeste mensen bezoeken de stad voornamelijk om er te gaan shoppen, maar naast de talloze winkels, heeft Maastricht veel meer te bieden. Je vindt er namelijk heel wat historische kerken, interessante musea en monumenten. Ontdek Maastricht met onze stadswandeling.

  1. Waddeneilanden

De Waddeneilanden mogen we natuurlijk niet overslaan. De Waddeneilanden liggen in de Noordzee, ten noorden van Nederland. Tussen de eilanden en het vasteland ligt de Waddenzee, die bij eb grotendeels droogvalt en daardoor een zeer belangrijk foerageergebied is voor vogels. Het grootste bewoonbare eiland is Texel gevolgd door 4 andere.

De Waddeneilanden zijn zo bijzonder, dat ze zijn uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Je bent misschien wel in Nederland, maar toch heb je het gevoel dat je écht op vakantie bent. Je kan er uiteraard ook enkele activiteiten ondernemen als wadlopen, strandjutten of de veerboot nemen en hoppen van eiland naar eiland. Het is een perfecte omgeving en uitstap om even uit te waaien.

  1. Natuurgebied de Biesbosch

Net zoals je niet naar Afrika moet voor een safari te doen, hoef je niet perse naar Suriname voor een jungle-ervaring. In het Noord-Brabantse natuurgebied de Biesbosch ga je namelijk op avontuur. Natuurgebied Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Het park vormt een doolhof van rivieren, eilandjes met wilgen en kreken en glashelder water.

Wil je er graag een avontuurlijke uitstap van maken? Maak er dan een dagje kanovaren van! In een kano beleef je de Biesbosch van heel dichtbij. Je waant je in een jungle met smalle bochtige bochtjes en overhangende takken. Met onze reisgids door Noord-Brabant breng je een bezoek aan de Biesbosch.

  1. Orchideeën Hoeve

Orchideeënhoeve is een dierentuin en tropische kas in Luttelgeest. Het park is vooral gespecialiseerd in verschillende tropische tuinen. Je wandelt hier door een echt regenwoud, bomvol prachtige orchideeën terwijl er kleurrijke vlinders rond je hoofd fladderen. Maar daarnaast vind je er ook verschillende diersoorten waaronder verschillende soorten schildpadden, schattige stokstaartjes en tropische vogels.

Sinds kort kan je ook de ‘zwevende bloementuin’ bewonderen. Hier wordt je meegezogen in een sprookjesachtige bloemenwereld. Een unieke bloemenattracties die geïnspireerd is op de wereldberoemde Japanse kersenbloesemperiode. Nergens anders in Europa zal je zo’n park vinden en bovendien is het er het hele jaar door 21 graden. Geweldig toch?

  1. Kröller-Müller's Beeldentuin

Ben je natuur- én cultuurliefhebber? Dan ben je in het Kröller Müller Museum aan het juiste adres. In de Hoge Veluwe, vind je het tweede huis van Van Gogh waar je meer te weten kan komen over zijn indrukwekkende jaren en kunst. Meer nog, je vindt hier de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld. Bewonder de 90 tal schilderijen en ruim 180 tekeningen. Maar geniet ook zeker van enkele topwerkstukken van moderne meesters als Monet, Seurat, Picasso en Mondriaan.

In de Beeldentuin van het Kröller-Müller, vind je tussen de bomen ruim 160 sculpturen terug van andere beroemde kunstenaars als Jean Dubuffet, Pierre Huyghe en Mata Pan. Zonder enige twijfel een boeiende uitstap.

TIP: Download onze reisgids Gelderland, ontdek de Hoge Veluwe en alle prachtige plekjes in de omgeving.

  1. Suppen over de Amsterdamse grachten

Ontdek de Amsterdamse panden en straatjes vanaf het water met je eigen SUP. Misschien ben je nog niet zo bekend met de sport maar SUP staat voor Stand Up Paddling. Tegenwoordig zie je het concept meer en meer. En zeg nu zelf, het is eens wat anders dan een typisch vaartocht over de Amsterdamse grachten. Meer informatie op de website.

  1. SEA Life Scheveningen

Direct aan het strand gelegen, vind je het Sea Life Scheveningen. Een groot zeeaquarium in Scheveningen (Den Haag). Sea Life Scheveningen is een onderdeel van de internationale keten Sea Life, dé grootste aquarium-uitbater in de wereld met verdere vestigingen. Je ontdekt en leert meer over wonderlijke onderwaterwereld.

TIP: Lees ook onze tips met de leukste plekken om bijzonder te overnachten in Nederland.

  1. Kasteeltje Hattem

Kasteel Hattem staat bekend als hét kleinste kasteeltje van Nederland. In een groene omgeving van het Roermondse stadspark ligt dit juweeltje verscholen. Eigenlijk gaat het om een klein landhuis uit de 17e eeuw. Je kan hier heerlijk dineren in het gastronomische restaurant. Maar wat het nog leuker maakt, is dat je in één van de twee koetshuizen van het kasteel kan overnachten voor een schappelijke prijs.

  1. Cadzand

Cadzand is de meest zuidelijkste badplaats en zonder twijfel een van de mooiste stranden van Nederland. Cadzand heeft zo’n 11 kilometer lang zandstrand dat omgeven wordt door de duinen. Dit deel van de Zeelandse kust staat bekend om z’n slikken, schorren en oude polders. We raden je ook aan om via het strand rechtstreeks naar het natuurgebied ’t Zwin te wandelen. Als je wil, sta je hier met de ene voet in Nederland en met de andere in België.

TIP: Download onze reisgids door Zeeland, met leuke fietsroutes, autoroutes en wandelingen

  1. Zaanse Schans

De Zaanse Schans is gelegen in Zaandam, een regio ten noorden van Amsterdam. De regio brengt je terug naar de 17de en 18de eeuw. In de omgeving van de Zaanse Schans werden meer dan 600 molens gebouwd waarvan je een aantal kan bezoeken. Sommige regio's bestaan uit bijzondere molens, historische gebouwen en boeiende musea die een kijkje geven in het leven van de jaren 1600-1700. Hier komt de geschiedenis komt terug tot leven.

Je kan de Zaanse Schans ook ontdekken met de boot. Dat brengt een extra meerwaarde aan je bezoekje. Je stapt op de ‘koeienboot’, die zoals de naam het al doet vermoeden gebruikt werd om koeien over het water te vervoeren.

  1. Nationaal Park de Hoge Veluwe

Ontdek het prachtige natuurpark van de Hoge Veluwe. Met een oppervlakte van 5400 hectare is het één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland. Je vindt hier het beroemde museum Kröller-Müller, Paleis Het Loo en sfeervolle stadjes.

Maak een gezellige wandeling of fietstocht door de wonderlijke natuur en geniet van de prachtige bossen, heidevelden en talloze dieren waaronder zwijnen, edelherten, reeën en moeflons.

  1. Kasteel de Haar Utrecht

In Haarzuilens, dichtbij Utrecht, vind je het monumentale negentiende-eeuwse kasteel De Haar. Het is het grootste kasteel van Nederland. Het neogotische bouwwerk werd ontworpen door de befaamde Nederlandse architect PJH Cuypers en is een reconstructie van het middeleeuwse huis De Haar. Het werd gebouwd op de ruïne van een ouder kasteel.

Je krijgt als bezoeker een mooi beeld van hoe het leven in die tijd eruit zag. Je ziet er diverse luxegoederen en kostbaarheden. Niet enkel het kasteel zelf is imposant, ook het park eromheen is de moeite waard. In de prachtige tuin staat onder meer een kapel en zijn er verschillende bijgebouwen te ontdekken. Zowel het kasteel als het park zijn dagelijks geopend voor publiek. Een prachtige omgeving om vast te leggen op je smartphone!

Onze tip: Download onze wandeling in Utrecht, en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

  1. Varen in Giethoorn met een fluisterboot

Ontdek Giethoorn en het nationaal park Weerribben-Wieden met een fluisterboot! Een 'fluisterboot?' horen we je al denken. De fluisterboot is een boot met een door accu’s aangedreven elektromotor. In Nederland begon de opkomst van het elektrisch varen in Giethoorn, ook wel gekend als het groene Venetië, waar je prachtige tochtjes kan door maken. Nog niet overtuigd? Je kan nog veel meer activiteiten ondernemen in Giethoorn zoals sup'en (Stand Up Paddling) en kanoën.

  1. Ga op safari tussen de koeien!

Wist je dat je in Nederland op safari kunt? En niet zomaar de eerste de beste. Je kan namelijk op koesafari! Een Koesafari bij Erve Vechtdal in Overijssel is altijd een goed idee als je op zoek bent naar een origineel uitje. In een stoere huifkar achter de tractor ga je dwars door het natuurgebied, op zoek naar avontuur en koeien! Je maakt kennis met de zeldzame Nederlandse koe, de Brandrode Rund. Een uitstapje dat zonder enige twijfel heel wat plezier oplevert. Meer info op de site.

  1. Lees onze reisblogs!

Als laatste tip kunnen we je alleen maar aanraden om zoveel mogelijk van onze blogs te lezen! Op die manier doe je heel wat nieuwe inspiratie op voor een volgende reis. Wanneer we terug massaal mogen reizen, ben jij al helemaal voorbereid! Lees onze verschillende reisblogs voor een eindeloze dosis reisinspiratie.

TIP: wil je graag bijzonder overnachten in Nederland? Kijk hier voor inspiratie, 25 x bijzondere plekjes om te overnachten in Nederland.

  1. Gratis reisgidsen en routes in Nederland

Op reis in Nederland? Download dan zeker onze reisgidsen en routes!

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 4 november 2021 - Josefien

Een stay cation is nu zo belangrijk! Het is veiligere voor iedereen. Groetjes Josefien

- 6 juli 2021 - Marc weyers

De beste site voor een sportief publiek en voor alle leeftijden , gewoon top 👍

- 6 juli 2021 - Plas jos

Zeer handig en top site. Heel duidelijk en gemakkelijk.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?