Roadtrip langs de Nederlandse kust met eigen auto: reisroute, tips + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip langs de Nederlandse kust met eigen auto: reisroute, tips + kaartje

25 april 2024 in Nederland0 reacties

Mooiste autoroute voor een roadtrip langs de Nederlandse kust: wat zeker zien onderweg? + kaartje

Nederland heeft heel wat te bieden. Er is cultuur, geschiedenis, maar ook natuur en een enorme kustlijn die, in tegenstelling tot de Belgische, niet helemaal volgebouwd is. Een roadtrip langs de Nederlandse kust staat garant voor een fantastisch avontuur aan de mooiste stranden, gezellige steden én lekker eten! En het beste van allemaal: je hoeft niet ver te rijden.

In deze blogpost vind je alvast onze 11-daagse roadtrip langs de kustlijn van Nederland.

Inhoud artikel

Kaartje met de roadtrip langs de Nederlandse kust

Klik op onderstaande kaartje of klik hier voor een interactieve versie met alle bezienswaardigheden langs de route

Dag 1: Zeeuws-Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen is de eerste bestemming op je roadtrip langs de Nederlandse kust, dichtbij de grens met België (op een half uurtje rijden van Brugge). De eerste halte op deze bijzonder mooie roadtrip langs de Nederlandse kust is het gezellige Sluis. Sluis is en blijft een gegeerde stad bij vele dagjestoeristen, zowel bij Nederlanders als bij Belgen en dat is niet voor niets!

Deze stad draagt een lange geschiedenis met zich mee en staat bekend om zijn historische charme. En toch is het niet groter dan een gemiddeld dorp. Begin je dag met een bezoek aan de middeleeuwse vestingwerken, en neem de tijd om de karakteristieke oude molens te bewonderen. Geniet bijvoorbeeld van een gezellig terrasje bij de beroemde Molen van Sluis.

Vervolg je ontdekkingsreis naar het Belfort van Sluis, een indrukwekkend belfort dat dateert uit de 14e eeuw. Beklim de trap naar de top voor een adembenemend uitzicht over de stad en het omliggende landschap. Sluit je dag af met een wandeling langs de winkelstraten, waar je lokale lekkernijen en ambachtelijke producten kan inslaan.

VERBLIJFTIP: Je kan ervoor kiezen om te overnachten in het centrum van Sluis of rijd meteen verder naar Cadzand en overnacht in een van de duinlodges EuroParcs Cadzand.

Dag 2: Zeeland

Vandaag trek je verder naar het eiland Walcheren, nog steeds in de provincie Zeeland. Je eerste stop is Middelburg, de hoofdstad van Zeeland. Breng een bezoek aan de imposante abdij van Middelburg, een gotisch monument dat de skyline domineert. Verken de prachtige abdijtuin en bewonder de architecturale details van dit middeleeuwse meesterwerk.

Zin in een vier-uurtje? Ga dan eens langs bij het Pannekoekenhuis de Kabouterhut waar de pannenkoeken op ambachtelijke wijze gebakken worden. Je kan er terecht voor zoete, hartige en diverse huisspecialiteiten.

Na de abdij is het tijd om door de geplaveide straatjes van Middelburg te dwalen. Begin je stadswandeling door Middelburg op de Grote Markt, waar je gezellige restaurantjes en lokale winkels zal vinden. Bezoek eventueel nog het Zeeuws Museum als je meer over de geschiedenis van de provincie te weten wil komen.

In de middag reis je dan naar Domburg, een charmant kuststadje op Walcheren. Hier kan je ontspannen op het strand, omringd door duinen. Sluit de dag af met een wandeling langs de Domburgse boulevard en geniet van een – hopelijk – schilderachtige zonsondergang over de Noordzee.

LEESTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk dan hier onze favoriete hotels in Zeeland.

Optioneel: Overtocht met de ferry naar Vlissingen

Je kan er voor kiezen om met de auto de roadtrip verder te zetten naar Middelburg via Terneuzen, of je kan vanuit Sluis naar Breskens rijden en daar de overtocht maken met de ferry naar Vlissingen. Vlissingen ligt op slecht 13 minuten rijden van Middelburg, het is dan ook aan te raden om hier een kleine tussenstop te maken.

Vlissingen is een grote havenstad met een strategische ligging aan de Westerschelde en de Noordzee waar water altijd een dominerende en bepalende rol gespeeld heeft. Zeevaartroutes liepen tot Vlissingen, waardoor een bloeiende handel op gang kwam. Dat wekte ook afgunst af waardoor Vlissingen letterlijk in het oog van de storm van enkele zeeslagen kwam te liggen.

Vandaag de dag is het een populaire toeristische bestemming in Zeeland. Je kan er wandelen over de gezellige 6 km lange boulevard die uitkijkt over de haven met hier en daar een winkel en restaurantje. Deze boulevard is trouwens de langste zeepromenade van Nederland!

WANDELTOUR: Wil je graag de absolute highlights van deze stad ontdekken? Boek je dan een georganiseerde wandeling door Vlissingen met gids.

Dag 3: Natuurpracht in de Biesbosch

Vanuit Zeeland reis je naar de provincie Zuid-Holland, waar de uitgestrekte wetlands van het nationaal park De Biesbosch op je wachten. Dit unieke zoetwatergetijdengebied is een ongerept stukje natuur in Nederland. Het voelt hier echt als een jungle aan en je kan er ook tientallen vogelsoorten spotten.

Maak zeker een stop bij het Biesbosch MuseumEiland, waar je meer te weten komt over de flora en fauna van dit bijzondere gebied. Wandel over de houten paden en geniet van de rustige sfeer. Houd je ogen open, je zal ongetwijfeld dieren spotten. Vogelliefhebbers doen er goed aan om een verrekijker mee te nemen.

BIESBOSCH VERKENNEN VANOP HET WATER: Stap aan boord van een fluisterboot en vaar door de kronkelende kreken, omringd door weelderige rietvelden en wilgenbossen. De gids vertelt je meer over het nationaal park en wijst je op de dieren die er leven. Boek hier je rondvaart door de Biesbosch.

Avondwandeling door het centrum van Dordrecht

Overnachten kan je makkelijk in Dordrecht, op 10 minuten rijden van de Biesbosch. Dordrecht is misschien wel één van de best bewaarde geheimen van Nederland. Zo was Dordrecht ooit de belangrijkste stad van Nederland, omdat hier de Eerste Vrije Statenvergadering werd gehouden. Het historisch centrum ziet er fantastisch uit en het is bij internationale toeristen nog niet zo bekend.

Als je nog tijd over hebt, kan je onze stadswandeling door Dordrecht maken waarbij je alvast langs de Grote Kerk of Onze-Lieve-Vrouwekerk, het stadhuis en de Wolwevershaven komt. Bij de Wolwervershaven kan je genieten van lekkere tapas bij Tapasbar 't Vlak (bekijk ligging). Voor een goede nachtrust kan je verblijven in het gerestaureerde historische herenhuis Hotel Dordrecht, op 10 minuten wandelen van het stadscentrum.

Dag 4: Rotterdam

Vandaag op het programma: de bruisende havenstad Rotterdam. Deze moderne metropool staat bekend om zijn gedurfde architectuur en levendige cultuur. Maar de stad draagt wel een trieste geschiedenis met zich mee. In 1940 werd de hele historische binnenstad verwoest door Duitse bombardementen. 80.000 mensen raakten dakloos en meer dan 700 Rotterdammers kwamen om het leven. De stad moest helemaal heropgebouwd worden, en daarom voelt Rotterdam bijzonder modern aan.

BESPAAR TIP: Ontdek het beste van deze stad met de Rotterdam CityCard. Geniet van een skip-the-line toegang tot de Euromast, spot de schattige dieren in de Diergaarde Rotterdam en maak een historische rondvaart.

  • Begin je stadswandeling door Rotterdam met een bezoek aan de indrukwekkende Erasmusbrug, het symbool van de stad.
  • Wandel over de brug of beklim de Euromast en geniet van het panoramische uitzicht op de skyline van Rotterdam.
  • Een absolute must-see is de Markthal, een architectonisch hoogstandje waar je kan genieten van culinaire hoogstandjes en lokale lekkernijen. Proef gerechten van over de hele wereld terwijl je tussen de kraampjes slentert en let vooral op het plafond.
  • Slecht weer? Breng de middag door in het iconische Museum Boijmans Van Beuningen, waar een uitgebreide collectie kunstwerken te bewonderen is, variërend van middeleeuwse kunst tot hedendaagse meesterwerken.
  • Sluit de dag af met een wandeling langs de Maasboulevard. Hier zie je de skyline oplichten, een lijn van wolkenkrabbers die je in de rest van Nederland niet snel zal tegenkomen.

BIJZONDER OVERNACHTEN: De opvallende kubuswoningen in het centrum van de stad zullen je bekend in de oren klinken. Je kan deze bezichtigen voor een kleine toegangsprijs of je kan er meteen overnachten! Boek hier je verblijf in de kubuswoningen van Rotterdam.

Dag 5: Delft en Den Haag

Vandaag staat in het teken van twee historische steden: Delft en Den Haag. Vanuit Rotterdam rijd je naar het schilderachtige Delft, bekend om zijn Delfts blauw aardewerk en charmante grachten. Begin je stadsverkenning door Delft op de Markt, waar je de imposante Nieuwe Kerk en het stadhuis kan bewonderen.

Verken de grachten die aan Amsterdam doen denken en stap binnen in een van de vele winkeltjes waar je Delfts aardewerk kan kopen. Je leert alles over de eeuwenoude ambacht van het Delfts blauw schilderen in het Royal Delft Experience. Boek hier je tickets voor het museum.

In de namiddag reis je door naar Den Haag, de politieke hoofdstad van Nederland

Breng een bezoek aan het Binnenhof, het historische centrum van de Nederlandse politiek, en bewonder de gotische Ridderzaal. Verken ook het Mauritshuis, waar je meesterwerken van Vermeer, Rembrandt en andere grote kunstenaars kan bewonderen. Boek hier je tickets voor het Mauritshuis.

Toch liever de Nederlandse kustlijn? Ga dan naar het Scheveningse strand, wandel over de pier en haal een frisse neus op. Je vindt hier heel wat restaurantjes langs de waterkant.

Leukste tours en excursies om te boeken in Den Haag en Scheveningen

Dag 6: Haarlem

Vanuit Den Haag of Scheveningen rijd je naar het nabijgelegen Haarlem, een stad die bekend staat om zijn historische charme en artistieke erfgoed. Begin je dag op de Grote Markt, waar je wordt omringd door historische gebouwen, waaronder de imposante Sint-Bavokerk waar het beroemde Müller-orgel te bewonderen is. Een bezoek aan het Frans Hals Museum mag niet ontbreken. Dit museum herbergt een uitgebreide collectie van de beroemde Nederlandse schilder Frans Hals en andere meesters uit de Gouden Eeuw.

In de middag kan je ontspannen in een van de historische hofjes van Haarlem, zoals het Hofje van Bakenes of het Proveniershofje. Het zijn idyllische plekjes om te vertoeven. Sluit de dag af met een culinair avontuur in een van de lokale restaurants. Een vakantiedagje op zijn best.

RONDVAART OP DE SPAARNE: Vaar mee met een rondvaartboot of huur een bootje en geniet van de Haarlemse grachten, de historische herenhuizen, de bijzondere molens, de terrasjes langs het water en het uitzicht op de prachtige monumenten. Boek je rondvaart online voor € 15.

Dag 7: Zandvoort

Vandaag staat weer helemaal in het teken van ontspanning aan de Nederlandse kust. Rijd naar het bruisende Zandvoort, gelegen op slechts twintig kilometer van Haarlem. Geniet van een dagje op het brede zandstrand. Je kan er ’s zomers zonnebaden, een frisse duik nemen en verschillende watersportactiviteiten uitproberen.

Wandel over de gezellige boulevard van Zandvoort, waar je talloze strandpaviljoens vindt die heerlijke lokale gerechten serveren. Wat je hier moet bestellen? Verse vis uit de Noordzee natuurlijk!

Is een dagje strand niet echt voor jou? Ga dan naar het nabijgelegen nationaal park Zuid-Kennemerland, een uitgestrekt duinengebied met heel wat verschillende planten en dieren. Maak er een natuurwandeling voordat je terugkeert naar Zandvoort om de zonsondergang te zien.

VERBLIJFTIP: Het Boutique Lodge Zandvoort ligt op slechts een steenworp afstand van de uitgestrekte stranden van Zandvoort. Een ideale uitvalbasis dus!

Dag 8: Duinen van Noord-Holland

Dag 8 staat helemaal in het teken van de natuur. Je trekt naar de duinen van Schoorl, een uitgestrekt natuurgebied vol hoge duinen en bijzondere bossen. Trek je wandelschoenen aan, neem voldoende water en snacks mee en trek erop uit. Er zijn wandelpaden uitgestippeld die je langs mooie plekjes voeren. Beklim zeker de hoogste duin, de Klimduin, voor een adembenemend uitzicht over de omgeving.

Kunstenaarsdorpje Bergen

Daarna raden we aan om terug te rijden om het nabijgelegen kunstenaarsdorp Bergen te verkennen. Dat creatieve dorpje staat bekend om zijn inspirerende atmosfeer en gezellige straten vol kunstgalerijen, boetiekjes en de Ruïnekerk.

Sluit de dag af met een bezoek aan het Kranenburgh Museum, waar je een diverse collectie moderne kunst kan bewonderen.

De molens van de Zaanse Schans

We sluiten de dag af in het oer-Hollandse De Zaanse Schans, gelegen in Zaandam, een regio ten noorden van Amsterdam die je terug naar de 17de en 18de eeuw brengt. De typische molens, historische gebouwen en musea die een kijkje geven in het leven van de jaren 1600-1700. Of beter gezegd, de geschiedenis komt hier terug tot leven in de Zaanse Schans. Een dagje langer blijven? We hebben ook een leuke route met de auto langs de Zaanse Schans.

Wil je graag overnachten in Zaandam? Probeer dan zeker eens het 4-sterren hotel Inntel Hotels Amsterdam Zaandam. Het hotel heeft een zeer opvallend design. De gevel is geschilderd in 4 kleuren Zaans Groen en bestaat uit een opeenstappeling van typische Zaanse huisjes. De moderne kamers zijn ingericht met een typisch Zaans design. Meer info en prijzen.

Dag 9: Amsterdam

Vandaag brengt je roadtrip je naar de levendige stad Amsterdam, een bruisende metropool doordrenkt van geschiedenis en cultuur. Begin je dag op de historische grachten, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Maak een ontspannen rondvaart op de grachtengordel om de unieke architectuur en charmante grachtenpanden voorbij te zien glijden.

Dé hoogtepunten van Amsterdam ontdekken

  • Een absolute must-visit is het Rijksmuseum, een van de meest prestigieuze kunstmusea ter wereld. Ontdek meesterwerken van beroemde Nederlandse schilders, waaronder Rembrandt en Vermeer.
  • Vervolg je culturele reis naar het nabijgelegen Van Gogh Museum, waar je een diepgaande blik werpt op het leven en werk van de beroemde kunstenaar.
  • In de middag kan je genieten van het zonnetje in het Vondelpark, een groene oase in het hart van de stad. Met een dekentje en wat lekkers kan je hier genieten van een gezellige picknick.
  • Huur je een fiets in Amsterdam en verken de uitgestrekte paden en schilderachtige vijvers.

Meerdere dagen doorbrengen in Amsterdam?

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een bijzonder verblijf in Amsterdam? Dan is The Hoxton misschien iets voor jou. Dit hotel is gevestigd in een typisch Amsterdams gebouw uit de 17e eeuw met 5 grachtenpanden dat ooit de woonplaats was van de burgemeester.

Dag 10: Via de Afsluitdijk naar Giethoorn

Vanuit Amsterdam zet onze roadtrip zich verder naar Noord-Holland. We bezoeken enkele historische stadjes alvorens over het water verder te rijden.

Volendam en Monnickendam

De historische stadjes Volendam en Monnickendam liggen beiden aan het Markermeer. Volendammers staan bekend om hun eigenzinnige karakter. Zo zijn ze katholiek, waar de rest van de provincie en bij uitbreiding het land overwegend protestants is. Ook de klederdracht en het Volendamse dialect zijn uniek.

Vergeet tijdens je bezoek niet om een broodje gerookte paling te eten, een lokale delicatesse. Ook de sprookjesachtige vissershuisjes en leuke winkels zijn een bezoek waard. Wist je dat we ook een uitgestippelde autoroute hebben die langs Volendam en omgeving komt?

Vroeger voeren grote zeeschepen Monnickendam binnen vanuit de toenmalige Zuiderzee, waardoor een bloeiende handel met de Oostzeelanden ontstond. Helaas gingen bijna alle gebouwen uit die tijd tijdens een verwoestende brand in de vlammen op. Het enige bouwwerk dat nog dateert uit die tijd is de Speeltoren, die zich naast de Waag bevindt. Je vindt er tegenwoordig een museum.

Historische stadje Hoorn

We maken een stop in Hoorn, deze prachtige havenstad in Noord-Holland en zit vol met gezellige authentieke straatjes, winkeltjes, galerijen, terrassen en restaurants. Maar je vindt er ook een historische haven, pakhuizen, herenhuizen en de stoomtrein Hoorn Medemblik.

WANDELTIP: Maak een stadswandeling door Hoorn, ontdek de mooiste bezienswaardigheden van de stad en proef de sfeer van de stad. Het is de beste manier om Hoorn te ontdekken. Binnen een paar uur kan je per voet de stad zien. Je kan de stad in je opnemen en zien wat moois Hoorn te bieden heeft.

Vanuit Hoorn rijden we over de afsluitdijk, deze weg is onderdeel van de Zuiderzeewerken en beschermt grote delen van Nederland tegen overstroming vanuit zee. Daarnaast vormt het ook een belangrijke wegverbinding tussen Noord-Holland/Westfriesland en Friesland.

Deze volgende stop op onze route is het pittoreske kanaaldorpje Giethoorn bij de Marker Wadden. Giethoorn wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, en dat is met haar grachtenstelsel en haar meer dan 170 bruggetjes niet onterecht. Gelegen in de kop van Overijssel, werd hier in de 12de eeuw voor het eerst in Nederland een veenkolonie gesticht.

Het is een bijzonder dorpje waar de huizen daken hebben van riet. Men met de stootkar of kruiwagen spullen naar zijn huis brengt. Waar geen auto's rijden maar bootjes varen ... en de bootjes hun eigen "garage hebben". We hebben een uitgestippelde wandeling in Giethoorn die je snel langs de mooiste plekjes van de stad brengt.

RONDVAART: Sluit je avontuur af met een mooie rondvaart in Giethoorn, stap aan boord van de elektrische boot en vaar door het labyrint van het grachtenstelsel. Luister naar de boeiende verhalen van je lokale schipper en bewonder het idyllische landschap.

We maken nog een stop op Urk

Ooit een eiland in de Zuiderzee, werd Urk in 1939 via een dijk verbonden aan het vasteland en was Urk geen eiland meer. Toch zeggen inwoners nog altijd ‘op Urk’ in plaats van ‘in Urk’. Het pittoreske dorpje straalt nog het echte eilandgevoel uit.

Ook vandaag de dag zijn veel inwoners van Urk nog actief in de visserij of op de visserswerven. Het dorp heeft zelfs de grootste vissersvloot van heel Nederland. Visveiling Urk is de grootste visveiling van Nederland en hier wordt in de zomer verse vis verkocht. Verken er het gezellig stadscentrum of ga even nar een van de 2 stranden waar je lekker van de zon kunt genieten. Ontdek alle bezienswaardigheden in Urk in onze blogpost.

Dag 11: Lelystad en de Marker Wadden

Na een rondvaart met een fluisterboot in Giethoorn zetten we onze roadtrip door Nederland verder naar het jonge en moderne Lelystad en de Marker Wadden. Lelystad is de hoofdstad van de provincie Flevoland en heeft een handvol toeristische attracties waaronder een natuurpark, moderne architecturale pareltjes zoals het Agoratheater en Zilverparkkade, en interessant genoeg, de oudste boom in Flevoland!

Maar hét hoogtepunt van je bezoek aan Lelystad is ongetwijfeld de Batavia, een replica van een 17e-eeuws schip op de Batavia-scheepswerf. De Batavia werd in 1628 in Amsterdam gebouwd en behoorde tot de vloot van de Nederlandse Oost-Indische Compagnie. Het schip voer op haar eerste reis van Amsterdam naar Batavia (vandaag Jakarta), de hoofdstad van het toenmalige Nederlands-Indië. Je ontdekt er alles over in het Batavia Museum. Meer info op de website.

Marker Wadden bij Lelystad

Vanuit Lelystad kan je een bezoekje brengen aan de Marker Wadden. Dit unieke ecosysteem bestaat uit een reeks eilanden in het Markermeer, die door toedoen van de mens werden aangelegd. Het is een nieuw natuurgebied dat zich nog steeds aan het ontwikkelen is. Je kan er prachtig wandelen en fietsen, vogelspotten en de uitkijktoren Steltloper beklimmen voor een panoramisch uitzicht!

VERBLIJFTIP: Geniet 's avonds met een dekentje van de zonsondergang vanuit je eigen eilandhuisje op de Marker Wadden.

Download onze gratis reisgidsen Nederland

Wil jij ook graag Nederland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AmsterdamFrieslandFietsgids ElfstedentochtZuid-HollandGelderlandHolland boven AmsterdamMaastricht-ValkenburgNoord-BrabantNoord-NederlandRotterdamTexelZeeland
Reisgids AmsterdamReisgids FrieslandFietsgids ElfstedentochtReisgids Zuid-HollandReisgids GelderlandReisgids Holland boven AmsterdamReisgids Maastricht-ValkenburgReisgids Noord-BrabantReisgids Noord-NederlandReisgids RotterdamReisgids TexelReisgids Zeeland

Op reis naar Nederland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Nederland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?