De Biesbosch bezoeken? Leukste activiteiten en mooiste bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 10

De Biesbosch bezoeken? Leukste activiteiten en mooiste bezienswaardigheden

9 december 2023 in Nederland0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Nationaal Park De Biesbosch + verblijftips

Een van de mooiste natuurgebieden in Nederland? Dat is ongetwijfeld het Nationaal Park de Biesbosch. Dit unieke stukje natuur bevindt zich in het zuiden van Nederland en biedt een betoverende mix van waterwegen, moerassen, rietvelden, bossen en wilde dieren. Een groene oase van rust waar je prachtige wandel- fiets- en boottochten kan maken.

Laat je door deze blogpost inspireren, bereid je goed voor en geniet van de prachtige natuur die de unieke Biesbosch te bieden heeft.

Inhoud artikel

 1. Nationaal Park De Biesbosch

Het Nationaal Park De Biesbosch ligt op de grens van Noord-Brabant en Zuid-Holland, op 10 minuten rijden van Dordrecht. Dit uitgestrekte natuurgebied bestaat uit de 3 kleinere gebiedsdelen van de Sliedrechtse Biesbosch, de Zuid-Hollandse Biesbosch en de Brabantse Biesbosch. Deze laatste is ruiger qua natuur dan de noordelijke gebieden. Samen vormen deze gebieden het grootste zoetwatergetijdegebied van Europa, met een afmeting van zo’n 9000 hectare.

De oorsprong van de Biesbosch

 • Het getijdengebied van de Biesbosch was in de geschiedenis constant in ontwikkeling door het plaatsen van dammen, opslibbing, plantengroei en het gebruik door de mens.
 • In de 19de-eeuw werden er echter vele zijgeulen afgegraven waardoor er een waternetwerk ontstond. De akkerbouw werd belangrijker en dijken werden hoger gemaakt, zodat de Biesbosch ook kon dienen als waterbuffer bij stormvloeden.
 • Ook de aanleg van de Deltawerken na de watersnoodramp van 1953 veranderde het landschap van de Biesbosch.
 • Tegenwoordig bestaat het gebied uit vele riviertje en stromen met moerasbossen, riviereilanden en zand- en slikplaten. Hierdoor is het een ideaal gebied voor watervogels, die er dan ook volop te vinden zijn.
 • Ook zijn er sinds de jaren ’80 weer bevers in het gebied te vinden.
 • In 1994 kreeg het uiteindelijk de status van nationaal park.
 1. Maak een boottocht door de Biesbosch

Een van de mooiste maar ook beste manieren om het nationaal park te verkennen, is vanop het water. Meer nog, een bezoekje aan de Biesbosch is pas compleet als je een boottocht gemaakt hebt. Tijdens een boottocht heb je bovendien ook meer kans om lokale fauna en flora van dichtbij te spotten. Je kan gebruik maken van verschillende soorten boten, zoals kano's, roeiboten en fluisterboten Wij sommen de verschillende mogelijkheden voor je op:

 • Je kan ervoor kiezen om zelf te varen met de fluisterboten. Deze boten worden elektrisch aangedreven en zorgen voor een stille en milieuvriendelijke manier van varen. Hiermee geniet niet alleen jij maar ook de dieren van de serene rust. Fluisterboten kan je vanuit diverse plekken huren. Meer info.
 • Beschik je over een eigen boot? Als booteigenaar kan je met je eigen boot op verschillende punten de Biesbosch binnenvaren, namelijk via het Hollandse diep, de Amer, de Nieuwe Merwede en de Beneden Merwede.
  Vaar je elektrisch? Oplaadpalen vind je bij de Aakvlaai en op de Vischplaat in de Biesbosch. Om deze oplaadpunten te gebruiken heb je een oplaadkaart nodig die te verkrijgen is bij de Biesboschhoeve op de Vischplaat (bekijk ligging).
 • Wil je tijdens de boottocht wat meer info over het gebied? Dan raden we aan om deel te nemen aan georganiseerde boottochten met ervaren gidsen.

BIJZONDER OVERNACHTEN: Of wat dacht je van een verblijf op een elektrische houseboat? Aquahome Rental beschikt over vakantiewoningen op het water. Je wordt naar een mooie locatie in de Biesbosch gevaren (elektrisch) en daar kan je overnachten. 's Ochtends is het heerlijk wakker worden met een heerlijk kopje koffie, het prachtige uitzicht op de natuurlijke omgeving en de fluitende vogels op de achtergrond. Meer info en boeken.

Kanovaren in de Biesbosch

Een andere, iets actievere manier om de Biesbosch te verkennen is met een kano. Het rustige tempo van een kano stelt je in staat om in alle stilte door de natuur te glijden en de schoonheid van de omgeving van dichtbij te ervaren. Voor zowel ervaren als beginnende kanovaarders zijn er diverse routes beschikbaar, van 2 uur tot een hele dag.

Er zijn verschillende startpunten in de Biesbosch waar je, jouw eigen kano te water kan laten. We raden je aan om je kanotocht te starten bij de Jachthaven Vissershang (bekijk ligging). Heb je geen kano? Geen probleem, er zijn ook verschillende verhuurbedrijven in de buurt van het park waar je kano's kan huren, en vaak bieden ze ook kaarten en routesuggesties aan om je op weg te helpen. Bekijk hier alle verhuurbedrijven.

Je kan verschillende routes kanoën in de Biesbosch:

 • Kanoroute Biesboschcentrum Dordrecht (6 km), deze korte kanotocht start vanaf het Biesboschcentrum Dordrecht. Een populaire kanoroute waar je opvallend veel beversporen zal tegenkomen. En mogelijk dus ook wel een bever als je vroeg of juist laat op pad gaat.
 • Doolhofroute (20 km), deze kanotocht voert je door het wilgenvloedbos in het hart van de Biesbosch. Op sommige plekken kan je de kano achterlaten voor een wandeling door het wilgenvloedbos. Een ruig stukje in de Biesbosch waar de natuur de baas is. In dit gebied kan je zomaar een vos of een lepelaar tegenkomen, terwijl er hier en daar ook reeën voorbij huppelen. Meer info.
 • Fortenroute (24 km), deze kanotocht voert je - zoals je wel al kon raden - langs enkele forten. De kanotocht start bij Fort Altena en brengt je dwars door de polder tot vlakbij Fort Giessen. Beide forten maken deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie; een 85 kilometer lange linie met 45 forten, 6 vestingen en 2 kastelen. Meer info.
 • Kanoroute Vijfambachten (27 km), deze kanotocht is voor de sportieve kanoër. Combineer deze tocht met een wandeling over de Deeneplaat (een gebied dat bestaat uit grienden, ruigten en wilgenvloedbossen). Trek voor deze kanotocht een dag uit, maak een mooie wandeling, houd een korte pauze om te picknicken en zet je tocht verder. Meer info.

Onze tip? Ga packraften in de Biesbosch!

Misschien wel een van de leukste manieren om de Biesbosch te verkennen is tijdens een tweedaags zelfstandig micro-avontuur met de packraft! Packraften is een combinatie van wandelen en kajakken, waarbij je een lichtgewicht opblaasbare kajak, een zogenaamde packraft, gebruikt om te peddelen/kajakken.

Gedurende 2 dagen zal je volledig zelfstand de Biesbosch verkennen, afwisselend door te wandelen en te raften samen met de Belgische-Nederlandse reisorganisatie Travelbase. Een unieke gelegenheid om de prachtige natuur van de Biesbosch te leren kennen, en met een beetje geluk kan je er zelfs bevers, zeearenden en Schotse Hooglanders zien.

Ben je benieuwd wat je mag verwachten tijdens je packraft avontuur in de Biesbosch? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken van ons wandel- en raft avontuur.

 1. Mooiste wandelingen door de Biesbosch

Trek je wandelschoenen aan en verken de Biesbosch te voet

Velen kennen de Biesbosch als een waterrijk gebied dat uitnodigt tot het maken van schilderachtige boottochten en dat is ook absoluut een aanrader. Maar wie de Biesbosch bezoekt, zal het toch vooral ervaren als een prachtig uitgestrekt wandelgebied. De Biesbosch biedt een overvloed aan wandelpaden met routes die variëren van 1,5 kilometer tot maar liefst 20 kilometer.

Voor meer informatie over de wandelroutes en de omgeving, kan je terecht in de bezoekerscentra van het park. Hier krijg je wandelkaarten met telkens een gedetailleerde beschrijving over de route en wat je onder weg allemaal kan tegen komen. Bekijk hier het overzicht van alle wandelingen in de Biesbosch.

Wie van plan is om een mooie wandeling te maken in de Biesbosch, bereid zich best goed voor. Een paar goede waterdichte wandelschoenen zijn bijvoorbeeld van groot belang. Niet alleen om te voorkomen dat je natte voeten krijgt, maar ook als bescherming tegen teken en ander ongedierte. Slippers en sandalen zijn absoluut af te raden. Ben je van plan om te wandelen bij warme temperaturen? Breng dan best wat flesjes water, snacks en zonnecrème mee.

Neem vooral ook je verrekijker en je camera mee, want in de Biesbosch valt altijd wel iets moois te spotten.
 1. Of beleef de Biesbosch vanop de fiets

Ook fietsliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Met maar liefst 9000 hectare kan het nationaal park uitpakken met verschillende fietsroutes die zich slingeren tussen de vele spectaculaire natuurlijke landschappen. Stap op je fiets en geniet kilometers lang van de afwisselende natuur en de Biesboschbewoners. In de bezoekerscentra kan je verschillende kaarten en routes vinden die je op weg helpen het gebied te verkennen.

Een van de leukste fietstochten die je kan maken is "een rondje om de Biesbosch". Pontjes, waterrijke natuur, mooie uitzichten, bevers en zee- en visarenden, enkele ingrediënten voor deze onvergetelijke en unieke fietstocht van 55 km rond en door de Biesbosch. Meer info over de route.

Uiteraard houdt de prachtige omgeving van de Biesbosch niet op bij de grenzen van het nationaal park. Er zijn ook verschillende plekjes in deze regio die absoluut de moeite waard zijn om met de fiets te ontdekken. Fiets door een echt Hollands landschap richting historische vestingstadjes als Geertruidenberg en Woudrichem.

 1. Zwaai je hengel uit in de Biesbosch

De Biesbosch bestaat voor een groot deel uit water, waarmee dit zoetwatergetijdengebied ook een uitstekend habitat vormt voor allerlei vissen. Het is dan ook een van de mooiste en beste plekken in Nederland om te vissen.

In de Biesbosch vind je zowel roofvis als witvis en karper

Het visbestand in de Biesbosch is zeer gevarieerd. Je vindt er zowel roofvis als witvis en karper. De begroeide oevers zorgen ervoor dat je op veel plaatsen niet aan de waterkant kan komen. Je kan je visplaats dus het beste benaderen met een boot, maar dat wil niet zeggen dat je kansloos bent vanaf de oever.

Door de grote oppervlakte van de Biesbosch moet je vaak goed zoeken waar de vissen zich precies bevinden. Heb je echt geen idee waar je moet beginnen en wil je gewoon vissen vangen zonder uren te moeten zoeken en wachten? Dan kan je terecht bij Visvijver “De Biebosch” (bekijk ligging) waar je karper, meerval en steur kan vangen.

Let op: In de Biesbosch geldt er een maximale vaarsnelheid variërend van 6 tot 9 km per uur. Hou je dus ten allen tijde aan de vaarregels zodat je dit natuurgebied zo weinig mogelijk verstoord. Zorg verder dat je je eigen locatie kan raadplegen, je zou niet de eerste zijn die verdwaald in dit doolhof van watergangetjes.
 1. Bezoek het Biesbosch MuseumEiland

Gevestigd in Werkendam, het hart van Nationaal Park De Biesbosch, kan je het Biesbosch MuseumEiland bezoeken. Alleen al het gebouw zelf, is de moeite om te bezichtigen. Het gebouw heeft een moderne architectuur en is zo ontworpen dat het harmonieus in de omgeving opgaat.

Binnenin tref je een unieke expositie die je meeneemt op een reis door de geschiedenis van deze buitengewone natuurlijke omgeving. Ontdek zelf hoe het zoetwatergetijdengebied is ontstaan, verdiep je in het leven van de Biesboschbewoners en sluit je bezoek af op het met gras begroeide dak waar je over heen kan wandelen via een houten loopbrug. Hier heb je een spectaculair uitzicht over de omliggende omgeving.

Onze tip? Combineer een museumbezoek met een tocht op de fluisterboot!

Even tot rust komen? In het museumcafé kan je genieten van een heerlijk kopje koffie met een beverkoek of een lokaal gebrouwen beverbier met uitzicht op het omringende landschap. Er is ook een winkel waar je souvenirs, boeken en producten met betrekking tot de Biesbosch kunt kopen. Meer info op de website.

 1. Bezoek de verschillende Biesboschcentra

Nationaal Park De Biesbosch heeft verschillende bezoekerscentra verspreid over het gebied. De medewerkers vertellen je vol enthousiasme over dit prachtige gebied en welke activiteiten die je er kan ondernemen.

 • Biesboschcentrum Dordrecht (bekijk ligging): Dit is een van de belangrijkste en meest bezochte bezoekerscentra in De Biesbosch. Het is gelegen in de gezellige stad Dordrecht en biedt tentoonstellingen, informatie over vaarroutes, en educatieve programma's. Er is een grote parkeerplaats beschikbaar.
 • Biesbosch MuseumEiland (bekijk ligging): Dit museum en bezoekerscentrum is gevestigd in Werkendam en is de place to be om bij te leren over de Biesbosch. Het museum huisvest enkele boeiende exposities, interactieve displays en organiseert ook verschillende boottochten. Ook hier is er een parkeerplaats beschikbaar.
 • Biesboschcentrum Drimmelen (bekijk ligging): Dit bezoekerscentrum ligt in het pittoreske Drimmelen en biedt informatie over het recreatiegebied van de Biesbosch. Hier kan je boten huren en genieten van activiteiten op en rond het water.

WEETJE: Het Nationaal Park De Biesbosch zal gegarandeerd een indruk op je nalaten, maar wist je dat Nederland maar liefst 21 nationale parken heeft? Naast de Biesbosch heeft Nederland dus nog meer prachtige nationale parken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Bekijk hier de mooiste nationale parken van Nederland.

 1. Ontdek de regio van de Biesbosch

Er zijn verschillende steden en dorpen die dienen als toegangspoorten tot dit prachtige natuurgebied. Altena, Dordrecht, Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout, ze liggen allemaal in de nabijheid van de Biesbosch en zijn stuk voor stuk een ideale uitvalbasis om het natuurgebied te verkennen, of het nu te voet, per fiets of met een boot is.

Maar ook in de steden zelf valt er van alles te zien en te beleven! Of je nu wilt genieten van een romantisch dinertje, de lokale cultuur wilt ontdekken of een middagje wilt shoppen.. het kan hier allemaal! Ontdek hieronder alvast enkele leuke, gezellige plekjes in de buurt van Nationaal Park De Biesbosch.

De historische vestingstadjes rondom de Biesbosch

 • In het kleine oude vestingstadje Woudrichem proef je de sfeer van voorbije eeuwen in het decor van oude panden en smalle straatjes.
 • Volg onze stadswandeling door Dordrecht en ontdek de mooiste bezienswaardigheden van de oudste stad van Nederland.
 • Bezoek eens de historische vestingstad Geertruidenberg die bekend als een van de best bewaarde vestingsteden in Nederland. De stad is omgeven door goed bewaarde stadsmuren, bastions en grachten, die getuigen van haar rol als strategische verdedigingspost in het verleden. Geniet van een terrasje op het sfeervolle marktplein omgeven door historische gebouwen zoals de gotische Sint-Gertrudiskerk en breng een bezoekje aan de lokale musea zoals Museum de Roos.
 • Drimmelen is dan weer een ideale uitvalsbasis voor echte waterliefhebbers! Dit Brabantse, pittoreske dorp beschikt over een jachthaven en talloze verhuurbedrijven voor boten.
LEESTIP: Ontdek nog veel meer met onze uitgebreide reisgidsen Noord-Brabant en Zuid-Holland.

Bezoek de forten in de buurt van het Nationaal Park De Biesbosch

 • Fort Bovensluis uit de 19e eeuw gelegen aan de Afgedamde Maas in Woudrichem. Dit fort maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en huisvest een museum waar je meer te weten komt over de waterlinie en de geschiedenis van het fort.
 • Fort Vuren maakt ook deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht op de rivier.
 • Gorinchem is een historische vestingstad aan de samenvloeiing van de Merwede, de Linge en de Boven-Merwede. De stad is omringd door stadsmuren en bastions en heeft goed bewaarde vestingwerken. Je kan de stadswallen en bastions bewandelen.
VERBLIJFTIP: Altijd al eens in een historisch fort willen slapen? Bij Fort Vuren kan het! Het fort biedt bijzondere overnachtingsmogelijkheden, van een eenvoudige kamer tot een verblijf in de bunker. Boek hier je verblijf.'

Slot Loevestein

In het Slot Loevestein, de voorburcht en in het soldatendorp ontdek je vanalles over het leven in de Middeleeuwen. Hier zat de schrijver Hugo de Groot gevangen toen het kasteel als staatsgevangenis werd gebruikt. Maar hij wist er in 1621 te ontsnappen, verstopt in een boekenkist. Een bezoek aan het kasteel brengt drie thema’s aan bod: de middeleeuwen, de periode als staatsgevangenis en de rol in de Hollandse Waterlinie.

TICKETS: Een dagje Loevestein is een groot avontuur, bestel je tickets voor Kasteel Loevestein hier.

 1. Hoe bereik je het Nationaal Park De Biesbosch?

De Biesbosch is een natuurpark gelegen in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland en is voor iedereen toegankelijk. Er zijn echter drie verschillende toegangspoorten om het nationaal park te betreden: Biesboschcentrum Drimmelen, Biesboschcentrum Dordrecht en bij het Biesbosch Museum Werkendam. Ga op voorhand na welke ingang het meest interessant is voor jou, want elke plek biedt zijn eigen, unieke aanvulling op jouw bezoek aan de Biesbosch.

Met de auto

 • Zo ligt Amsterdam op 1 uur rijden van het park, Rotterdam op 35 minuten en Dordrecht op 10 minuten.
 • Vanuit Brussel rijd je best via Antwerpen en Breda richting Dordrecht. Dan doe je er ongeveer 1 uur en 50 minuten over.
 • In de buurt van het nationaal park en de bezoekerscentra, zijn er voldoende parkeerplaatsen voorzien.

Kom je toch liever met het openbaar vervoer?

 • Geen probleem. Er zijn ook verschillende mogelijkheden om het park te bereiken aan de hand van het openbaar vervoer, maar dit vereist iets meer planning.
 • Je kan een trein nemen naar steden in de buurt, zoals Dordrecht, Gorinchem, of Werkendam, en vervolgens verder reizen met de bus of een lokale veerdienst. Treintickets bestel je alvast hier.
 • Vanaf Dordrecht en Sliedrecht vaart er ieder uur een waterbus naar de Hollandse Biesbosch. Meer info over de waterbus.
 • Vanaf Hardinxveld Giessendam kan je de pont overvaren naar Werkendam en vandaar verder fietsen naar de Brabantse Biesbosch.

Met de boot

Een andere optie is, om met je eigen boot naar de Biesbosch te varen. Er zijn wel bepaalde regels en aandachtspunten waar je rekening mee moet houden om de natuur en het ecosysteem zo goed mogelijk te beschermen. Ga op voorhand even na waar je je boot te water kan laten en waar je eventueel kan aanmeren. Er zijn verschillende jachthavens en aanlegplaatsen in de buurt van De Biesbosch waar je je boot veilig kan achterlaten. Meer info over de veerponten.

 1. Kaartje met de ligging van het Nationaal Park De Biesbosch

 1. Waar overnachten in de buurt van de Biesbosch?

Een dagbezoek aan het Nationaal Park De Biesbosch is vaak niet genoeg, daarom raden we zeker een weekendje aan. Gelukkig zijn er genoeg plekken waar je een onvergetelijke overnachting kan boeken. Van cosy houses middenin de natuur tot sfeervolle B&B's met een verhaal. Hieronder alvast onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in de Biesbosch en omgeving.

 • Aan de rand van het Nationaal Park Biesbosch, ligt het unieke natuurhuisje de Aquahome: een elektrisch varend chalet. Deze chalet op het water is uitgerust van alle comfort en er kan zelfs voor ontbijt gezorgd worden.
 • Midden in het stiltegebied ligt een voormalige, authentieke boerderij die is omgebouwd tot natuurhuis. Dit natuurhuisje is ideaal als je op vakantie wilt met een grotere groep en wilt genieten van de rust en de prachtige omgeving.
 • Het Brabantse Biesbosch Hotel is een gezellig familiehotel middenin het Nationaal Park De Biesbosch.
 • Liever overnachten in een vakantiepark? EuroParcs De Biesbosch ligt vlakbij het Nationaal Park De Biesbosch en net buiten Dordrecht. Het vakantiepark beschikt over gezellige chalets, een binnen- en buitenzwembad, een binnen- en buitenspeeltuin en een snackbar.
 1. Download je gratis reisgids Noord-Brabant & Zuid-Holland

Wil jij ook graag de Biesbosch verkennen tijdens een rondreis? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

Noord-BrabantZuid-Holland
Reisgids Noord-BrabantReisgids Zuid-Holland

Op reis naar Zuid-Holland of Noord-Brabant? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Nederland.

Zuid-Holland

Gratis reisgids Zuid-Holland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?