De Zaanse Schans bezoeken? Molens, tickets & verblijf tips

Koop de volledige gids voor € 7,5

De Zaanse Schans bezoeken? Molens, tickets & verblijf tips

6 april 2023 in Nederland5 reacties

Bezienswaardigheden Zaanse Schans bezoeken + hoe ernaartoe vanuit Amsterdam?

De Zaanse Schans, gelegen in Zaandam, een regio ten noorden van Amsterdam brengt je terug naar de 17de en 18de eeuw. De regio bestaat uit molens, historische gebouwen en musea die een kijkje geven in het leven van de jaren 1600-1700. Of beter gezegd, de geschiedenis komt hier terug tot leven in de Zaanse Schans. Hoe er naartoe vanuit Amsterdam met een tour?

Overnachten in de Zaandam? We verbleven in een zeer bijzonder hotel, lees verder en ontdek.

Geograniseerde tours en tickets Zaanse Schans

Onze tip: boek je tickets voor een rondvaart online (€ 10). Wie ook enkele musea wil bezoeken kan best een Zaanse Schans Card kopen online, zo bespaar je alvast veel geld.

Wil je liever een georganiseerde tour doen incl. Marken en Volendam? Of de molens bezoeken vanuit Amsterdam? Klik hier voor het aanbod aan tours.

Inhoud artikel

 1. De Molens van de Zaanse Schans

Zeg de Zaanse Schans en men denkt aan zijn molens. De molens van de Zaanse Schans zijn dan ook de grootste toeristische bezienswaardigheden van de hele regio. De molens staan aan de oevers van de Zaan, het lijkt alsof je in een geschiedenisboek bent binnengestapt. Het enige wat mist om het plaatje compleet te maken zijn de mensen in traditionele klederdracht op klompen.

 • De molen de Kat is een oude windverfmolen (een molen die grondstoffen voor verf maalt) en de enige overgebleven molen van zijn soort ter wereld.
 • Daarnaast zijn er nog een aantal andere bijzondere molens, zoals de molen de Huisman, waar specerijen werden verwerkt, en de wiphoutzaagmolen Het Klaverblad.
 • Andere molens die toegankelijk zijn voor het publiek zijn de 2 houtzaagmolens, het Jonge Schaap en de Gekroonde Poelenburg, en de 3 oliemolens de Bonte Hen, de Os, en de Zoeker.
 • Er zijn ook nog een aantal kleinere molens. Zo heb je de kleine zwarte molen die het water omhoog houdt en ervoor zorgt dat de Zaanse Schans niet overspoeld wordt. Daarnaast zijn er ook nog de de Hadel en de Windhonden, twee mini molentjes die ondanks hun kleine gestalte, wel nuttig werk verrichten. De Hadel zorgt voor de drooglegging van een gebied en de Windhonden malen zandsteen.
 1. Klompenmakerij

Het oude Nederlandse leven gaat samen met klompen, en je kan het dan ook niet voor elkaar krijgen om door de Zaanse Schans te lopen en geen klompen te zien. Je vindt hier dan ook nog steeds een oude klompenmakerij. De makerij is een familiebedrijf waarbij geprobeerd wordt om de ambacht van het klompen maken in leven te houden. Ze laten in het museum dan ook zien hoe de houten schoenen gemaakt worden, en de gemaakte schoeisels worden vervolgens verkocht. Als je een oer-Hollands souvenir mee naar huis wilt nemen is dit dus zeker de plek waar je zijn moet.

 1. Smaken en proeven: Duyvekater en Tulpenwodka

De Gecroonde Duyvekater

Naast het malen in de molens en maken van klompen kan je ook de plaatselijke specialiteiten proeven. Het huis In de Gecroonde Duyvekater is niet zomaar een huis, maar een bakkerijmuseum met daarin een nog werkende 17de eeuwse bakkerij en bakkerswinkel. Hier kan je zien hoe de typische Hollandse producten geproduceerd worden in een authentieke steenoven. Toch is de duivekater, het zoete witte ronde brood waaraan het museum de naam dankt, het topproduct.

Een scheutje Tulpenwodka

Wat dacht je van een scheutje Tulpenwodka? Je leest het goed, in de distilleerderij en slijterij de Tweekoppige Phoenix kan je likeuren, whisky en tulpenwodka proeven en kopen. De tulpenwodka wordt gemaakt van de tulpenbollen uit de Noordoosterpolder. Zeker eens proeven.

Chocolade en de koekjes van Verkade

In het Het Verkade Paviljoen waan je je in een vroege 20ste eeuwse fabriek en kom je in de geschiedenis van de chocolade en de koekjes van Verkade terecht. Via de meisjes van Verkade leer je meer over de productie van de Verkade producten en de geschiedenis van het bedrijf.

 1. Zaans Museum, Zaandam

Het Zaans Museum

Wanneer je meer wilt weten over de Zaanse Schans en de Zaanstreek breng dan zeker een bezoek aan het Zaans Museum. In het museum vind je meer informatie over de geschiendis van de Zaanstreek, die al sinds 1600 bekend staat om de molens en haar scheepswerven. Je vindt hier dan ook een collectie aan woon- en industrie producten, zoals kledij en fabrieksmaterialen. Met een audio-tour komt het verleden van de Zaanstreek terug tot leven.

De grote Franse schilder Monet

Naast deze collectie is er ook nog een kunstcollectie te vinden in het museum, kenmerkend voor de Zaanstreek. Zo vind je er onder andere een schilderij van de grote Franse schilder Monet, die een paar maanden in de regio verbleven heeft en in die tijd meerdere schilderijen gemaakt heeft.

Wil je graag dit museum bezoeken samen met het Wevershuis, de Kuiperij en Museum Zaanse Tijd? Koop je Zaanse Schans Card dan online en bespaar veel geld uit (+ je ontvangt korting in tal van shops).
 1. Museum van het Nederlands Uurwerk

Uurwerken zijn niet alleen maar een Zwitsers product. Ook in Nederland zijn er door de eeuwen heen veel uurwerken gemaakt. In het museum van het Nederlands Uurwerk, gelegen in het 17de eeuwse Wevershuis, krijg je hier dan ook meer over te weten, en je vindt hier dan ook een grote verzameling aan wandklokken, slingeruurwerken, torenuurwerken en speelklokken.

De verschillende klokken stammen uit de periode vanaf de 16de eeuw tot aan de 19de eeuw, maar een hoogtepunt uit de collectie is toch wel het slingeruurwerk van Christiaan Huygens.

 1. Museumwinkel Albert Heijn

Wanneer je een paar dagen in Nederland verblijft kan het niet anders dan dat je langs een Albert Heijn bent gekomen. De supermarktketen is zo groot dat het bijna overal wel te vinden is. Maar wist je dat deze keten voort is gekomen uit een kleine kruidenierszaak uit de negentiende eeuw? De voorloper van de Albert Heijn is terug te vinden op de Zaanse Schans, waar je in de Museumwinkel Albert Heijn de authentieke inrichting en zelfs de originele inventaris van de oude kruidenierswinkel uit 1887 terug kan vinden.

 1. Zaans Gedaan CacaoLab

Het Zaans Gedaan CacaoLab is een van die unieke authentieke plaatsen op de Zaanse Schans. Het is gelegen aan de Zaan en tussen de molens. Je kan hier alles te weten komen over de productie en geschiedenis die schuilt achter het maken van chocolade. En ze kennen er wat van, dit is de plek waar al twee eeuwen lang cacaobonen worden gemalen en chocolade wordt gemaakt!

Je kan er ook je eigen chocolade maken, van tot kopje chocolademelk. Je wordt meteen meegetrokken in de passie van de mensen en hun mooie chocoladewinkel. Je kan in het winkeltje natuurlijk ook cacaopoeder of chocolade kopen. Smullen maar!

 1. Cheese Farm Catharina Hoeve

Bij Cheese Farm Catharina Hoeve ben je aan het juiste adres voor - je raadt het al - kaas! Deze boerderij biedt een hoop verschillende en speciale kazen aan, waaronder geitenkaas, pestkaas, koeienkaas... Je kan op verschillende momenten per dag een demonstratie meepikken van de kaassmaken. Het leuke is dat je in de bijhorende kaaswinkel ook alles kan proeven, zonder dat je een koopverplichting hebt.

Er zijn ook nog souvenirs te koop of andere Hollandse producten zoals de typische stroopwafels. In de winkel kan het erg druk worden, aangezien deze plek bekend staat voor heel goede kaas, dus probeer 's morgens te gaan. De verkopers, zowel mannen als vrouwen, zijn te herkennen aan hun authentieke klederdracht, wat je meteen in de sfeer brengt! Heel leuke plek om eens te verkennen, zeker voor kaasliefhebbers. Verras misschien ook de thuisblijvers met een stukje kaas?

 1. Natuur & molens vanaf de uitzichttoren

Aan de rand van de Zaanse Schans vind je uitkijktoren die je een uitgestrekt zicht biedt over de natuur en de molens van de Zaanse Schans. De eikenhouten toren is gesitueerd naast het Zaans Museum op de parkeerplaats. Een mooi moment om de uitkijktoren te beklimmen, is natuurlijk rond zonsondergang.

Dan krijg je heel dromerige beelden, dus vergeet ook zeker je camera niet. Het is ook leuk om de uitkijktoren te combineren met een fijne wandeling. Dit is zeker een niet te missen plekje voor natuurliefhebbers!

 1. Zeepziederij De Adelaar

Bij Zeepziederij De Adelaar kan je leren hoe zeep gemaakt wordt op een echte authentieke ambachtelijke manier. Er is een workshopruimte en winkel die je kan bezoeken en hier kan je dus ook je eigen stuk handgemaakte natuurzeep kopen. Ideaal als souvenir of cadeautje voor de thuisblijvers.

Je kan ook zelf een workshop volgen en iets met zeep maken. Daarnaast wordt er in de Zeepziederij De Adelaar niet alleen zeep gemaakt, maar ook nog andere producten die te maken hebben met hygiëne, zoals cosmetica en parfum. Interessant om eens binnen te wandelen! Zeepziederij De Adelaar is gelegen in Wormerveer en kan je herkennen aan de grote adelaar bovenop het gebouw.

 1. Openingstijden Zaanse Schans

 • De verschillende attracties op de Zaanse Schans hebben afwijkende openingstijden, de meeste attracties en bezienswaardigheden zijn dagelijks van 9u tot 17u geopend.
 • Maar opgelet: sommige attracties zijn niet elke dag geopend, voor de huidige openingstijden kan je dan ook het best de website van de Zaanse Schans raadplegen.
 1. Toegangsprijzen, geld besparen

 • De Zaanse Schans is vrij te betreden en er hoeft geen entree betaald te worden.
 • Voor het bezoeken van de attracties zelf wordt entree gevraagd.
 • Wanneer je van plan bent om meerdere musea of molens te bezoeken kan je een Zaanse Schans Card aanschaffen. (koop je kaart online)
 • Deze kosten €15 per persoon, of €10 voor kinderen tussen de 4 en 17 jaar. Hiermee krijg je toegang tot het Zaans Museum, het Wevershuis en Kuiperij, het Museum Zaanse Tijd en een molen, en je ontvangt met de kaart korting in de souvenirwinkels en op enkele activiteiten.
 1. Toegankelijkheid Zaanse Schans

 • De Zaanse Schans is door het 17de en 18de-eeuwse straatbeeld niet overal even goed bereikbaar voor mindervaliden. Wel zijn er mindervalide toiletten aanwezig en beschikt de Schans over laagdrempelige bruggen.
 • De molen het Jonge Schaap is de enige molen die rolstoeltoegankelijk is.
 1. Bereikbaarheid Zaanse Schans

Met de auto

Zaandam en de Zaanse Schans ligt ongeveer 20 kilometer verwijderd van Amsterdam en is dan ook goed te bereiken vanuit de hoofdstad. Zo is de Zaanse Schans niet alleen een korte rit met de auto vanuit Amsterdam. Wanneer je zelf met de auto richting de Zaanse Schans rijdt kan je onder andere gratis parkeren voor de brug in Zaandijk of op de parkeerplaats op Schansend 7 in Zaandam. Hier betaal je €10 per dag voor een personenauto.

Met de trein

Met de trein vanaf Amsterdam Centraal ben ja al in een kwartier op station Zaandijk – Zaanse Schans, waarvan het vervolgens nog maar anderhalve kilometer lopen is naar de Zaanse Schans zelf.

Met de bus

Ook is het mogelijk om de bus vanaf Amsterdam Centraal te nemen met de Rnet-lijn, die je in 40 minuten naar de halte Zaanse Schans brengt. Als laatste is er ook nog de mogelijkheid om vanuit Amsterdam met de veerboot naar de Zaanse Schans te varen in een boottocht van zo’n twee uur.

Met de fiets

Ook met de fiets is de Zaanse Schans goed te bereiken. Niet alleen gaan er fietspaden vanuit Amsterdam en omgeving naar Zaandam toe, maar ook langs en over de Schans zelf lopen fietspaden. Boek je een begeleide fietstocht door de Zaanse Schans.

 1. Route voor een rondreis met de wagen

We hebben een complete route uitgewerkt voor een leuke rondreis in Holland boven Amsterdam, hier bezoek je de Zaanse Schans maar ook De Rijp en andere prachtige dorpjes. De complete route kan je hier downloaden.

 1. Bijzonder overnachten in Zaandam

Wil je graag overnachten in Zaandam? Probeer dan zeker eens het 4-sterren hotel Inntel Hotels Amsterdam Zaandam. Het hotel heeft een zeer opvallend design. De gevel is geschilderd in 4 kleuren Zaans Groen en bestaat uit een opeenstapeling van typische Zaanse huisjes. De moderne kamers zijn ingericht met een typisch Zaans design. Meer info en prijzen.

 1. Filmpje: maak kennis met de Zaanse Schans

Benieuwd naar Zaanse Schans en alles wat dit dorpje te bieden heeft? Maak kennis met Zaanse Schans in dit filmpje. Om alles zelf te beleven, zal je natuurlijk zelf naar Zaandam moeten reizen.

 1. Zaandam en Holland boven Amsterdam verkennen met onze reisgids

Verken de regio van Holland boven Amsterdam met onze compleet uitgewerkte rondreis. Download de reisgids preview hieronder. Wil je graag de volledige rondreis maken, koop je reisgids Holland boven Amsterdam met een complete autoroute en zie de mooiste plekjes.

Holland boven Amsterdam

Gratis reisgids Zaanse Schans downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 26 september 2023 - Marten Claus

Prima info....het nodigt echt uit om Noord Holland te verkennen.

- 24 januari 2021 - G. Disteli

Duidelijke informatie

- 1 april 2019 - Sprangers

super praktisch

- 19 december 2018 - Henny van de Loo

We gaan van de zomer die hoek van Nederland zeker bezoeken.

- 30 augustus 2018 - noel derous

verbleven in Mijdrecht voor een week veel bezocht dank zij de reisgids Holland boven Amsterdam veel verborgen pareltjes gevonden dank zij de reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?