Bezienswaardigheden Monnickendam, Marken en Edam bezoeken? Wat zeker zien en doen?

Koop de volledige gids voor € 7,5

Bezienswaardigheden Monnickendam, Marken en Edam bezoeken? Wat zeker zien en doen?

23 januari 2024 in Nederland0 reacties

Ontdek de highlights van de pittoreske vissersdorpjes Monnickendam, Edam en Marken

Het historische stadje Monnickendam ligt aan het Markermeer en is ideaal te combineren met een bezoek aan het schiereiland Marken of Edam met zijn bekende kaasmarkt. Deze pittoreske vissersdorpjes zijn net even wat anders dan Amsterdam. Je beleeft hier het echte oude Holland.

Dus, wil je eens iets anders dan een stedentrip? Bezoek dan deze gezellige dorpjes. Omdat ze zo kort bij elkaar liggen kan dit zelfs op de fiets. Lees in dit blogartikel meer over je bezoek aan Monnickendam, Marken en Edam.

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan Monnickendam

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes op en rond Monnickendam bezoeken met een georganiseerde tour of boottocht? Ga mee met een lokale gids of tour in Monnickendam en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen op en vanuit Monnickendam

Inhoud artikel

Ligging Monnickendam, Edam en Marken op de kaart

  1. Monnickendam

Het historische Monnickendam is gelegen aan het Markemeer en is een leuk stadje om te bezoeken. Het is een klein, oud vissersdorp met een geschiedenis dat terug gaat tot aan de Middeleeuwen. Monnickendam is een echte waterstad met een sfeervol centrum en een rijke historie in de scheepvaart en handelsindustrie. Vanwege ernstige branden in het verleden zijn de meeste gebouwen uit 1355 verwoest. Alleen de Speeltoren staat er nog en kan je nog altijd bewonderen, naast de Waag.

  1. Wat zien en doen in Monnickendam?

Het centrum van Monnickendam ziet er gezellig en knus uit en aan het water bij de oude haven kan je genieten van een lekker hapje en drankje bij een van de vele gezellige cafeetjes. Van hieruit heb je uitzicht op de haven en kan je de vele boten zien schitteren.

Monnickendam telt maar liefst 74 Rijksmonumenten waaronder de damsluis, de houten ophaalbrug en een aantal huizen met bijzondere gevels. Een van de oudste Rijksmonumenten is het Waterlandmuseum De Speeltoren. In dit museum kom je meer te weten over de geschiedenis van de gemeente Waterland waar onder andere Monnickendam en Marken deel van uitmaken. Tevens is het oudste nog bespeelde carillon van de wereld gevestigd in de toren. Meer info over je bezoek aan Waterlandmuseum de Speeltoren.

Nog meer bezienswaardigheden in Monnickendam:

  • De Grote of de Sint Nicolaaskerk van Monnickendam aan de rand van de stad. Dit bijzondere bouwwerk merk je al van ver op!
  • Duik in de geschiedenis van Monnickendam met een bezoekje aan museumhuis Timmerman.
  • Ga een koffietje drinken in de voormalige Waag. Ooit was dit een van de belangrijkste gebouwen op de dagelijkse markt.
  1. Marken

Ben je in Monnickendam, Volendam of Edam? Dan moet je zeker eens naar het schiereiland Marken gaan. Marken is maar 9 kilometer lang en is in de 13e eeuw een eiland geworden omdat het door een storm van het vasteland werd gescheiden. Later hebben ze een dam naar Marken gebouwd waardoor het nu een schiereiland is.

In Marken ervaar je het echte oud-Holland

Je ziet hier nog oude huizen die op palen gebouwd zijn. Dat is best uniek, want dit zie je bijna nergens meer. Vooraan in Marken, vlakbij de huisjes vind je ook de oude klompenmakerij. Hier kan je gerust eens binnen kijken en souvenirs kopen. Je kan er ook zelf zien hoe klompen gemaakt worden van een blok hout.

Tip: Het charmantste aan Marken zijn de verschillende viskramen in de oude haven. Lekker een visje pakken en dan al wandelend op het vuistje oppeuzelen. Dat doen veel toeristen en is ook een echte must-do in de vissersdorpjes van Holland!
  1. Wat zien en doen in Marken?

Ook de oude haven is erg leuk. Je vindt hier sfeervolle winkeltjes en gezellige restaurantjes. Een andere populaire bezienswaardigheid in Marken is ‘het paard van Marken’. Dit is een oude vuurtoren die nog steeds in werking is. De vuurtoren ligt in de kop van het schiereiland. Hier kan je te voet (wandeling van +- 45 minuten) of met de fiets naartoe. Tot slot kan je ook nog een bezoek brengen aan het Marker Museum dat dagelijks geopend. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van Marken.

Bezoek je liever de stad aan de hand van een georganiseerde tour? Bekijk het aanbod tours of koop je Zaanse Schans Card online en bespaar geld en tijd.

Hoe bereik je schiereiland Marken?

  • Vanaf Volendam kan je in een half uurtje de overtocht per boot maken. De rederij Volendam Marken Express vaart meerdere keren per dag tussen Volendam en Marken. Een ticket voor een enkele reis kost €8,75 per persoon en voor een retourtje betaal je per persoon €12,50.
  • Vanaf Monnickendam kan je met de fiets of auto over de dam naar Marken toe en kan je aan het begin van het dorp parkeren net over de dijk. Hier is een parkeerterrein en je bent verplicht hier te parkeren voor €5,- per dag. Met de auto het dorp in, is alleen toegestaan wanneer je in Marken woont.
  • Wil je graag met de boot naar Marken? Boek hier je express boot ticket online.
  1. Edam

Edam ligt tegen Volendam aan, op een korte afstand van Monnickendam en Marken. Wanneer je aan Edam denkt, dan denk je waarschijnlijk aan de beroemde kaasmarkt. Deze markt is natuurlijk het hoogtepunt van je bezoek aan Edam, maar het pittoreske vissersdorpje heeft meer te bieden dan alleen kaas.

De leukste verblijven in Kop van Holland?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of vakantie in Kop van Holland? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken de Kop van Holland
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Kop van Holland
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
Vakantiepark → Vakantiepark EuroParcs of kijk bij Landal Noord-Holland

  1. Wat zien en doen in Edam?

Je vindt hier historie uit de 18e eeuw. In de binnenstad vind je mooie grachten, oude kaaspakhuizen, leuke pleintjes en panden met trapgeveltjes. Slenter eens door het centrum van de stad en proef de fijne nostalgische sfeer. Bezoek ook even Edams museum, gevestigd in het Steenen Coopmanshuys aan het Damplein en verdiep je in de historie over de stad.

Wil je graag dit museum bezoeken? Bestel je tickets voor het Edam Museum online op voorhand, zo kan je lange wachtrijen vermijden.

In de zomermaanden vind je op woensdagen de welbekende kaasmarkt op het Jan van Nieuwehuizenplein in het centrum van Edam. Vroeger werd de Edammer kaas de hele wereld over verscheept vanaf de kaaswaag in Edam. Op woensdagen herbeleef je deze traditie. De markt is in de ochtend te bezoeken tussen 10.30 uur en 12.30 uur.

Ontdek Edam vanop het water

Edam is het mooist vanaf het water. Je ziet de prachtige bruggen, kaaspakhuizen en trapgevels vanaf het water wanneer je een fluisterbootje huurt. Bij Hotel-Café De Harmonie in Edam kan je zo'n fluisterbootjes huren. Je krijgt er ook een routekaart bij met een leuke toeristische route. Over deze route vaar je ongeveer 1 uur. Je kan ook langer reserveren en dan kun je een uitgebreidere route varen of ergens aanleggen voor een lekkere lunch of borrel of om te gaan zwemmen.

  1. Leuke adresjes om te eten en drinken in Monnickendam, Edam en Marken

Brasserie de Waegh (Monnickendam)

Breng zeker een bezoek aan brasserie De Waegh in het centrum van Monnickendam. Dit Rijksmonument werd in 1666 verwoest door een brand en is 1668 opnieuw opgebouwd uit de restanten van de oude Waegh. Het gebouw werd vroeger gebruikt als Weeggebouw waar boter, kaas en granen werden gewogen tijdens de handel. Je ziet nog verschillende details uit die tijd terug in de brasserie en je kan er heerlijk eten. Het is de hele week open tot 22:00 uur. Ze hebben heerlijk eten voor goede prijzen. Praktische info vind je hier

Theetuin Overleek (Monnickendam)

Net uit het centrum van Monnickendam, aan de Overleek, vind je deze bijzondere locatie. Deze prachtige theetuin ligt aan het water en je kan hier heerlijk genieten van een kopje koffie, thee, vers fruitsap of huisgemaakte limonades. Daarnaast kan je hier ook heerlijke huisgemaakte taart, verse broodjes en tosti’s bestellen. Praktische info en openingsuren

Leuk aan deze locatie is dat je er een fluisterbootje kan huren. Je kan door de smalle grachtjes varen en over de meren. Vanaf het water ontdek je het echte Hollandse landschap en zie je dit pittoreske dorpje op zijn mooist. Je kan ook een picknick bestellen die je op het fluisterbootje kunt meenemen. Dit kan je ook bestellen wanneer je zelf onderweg bent met de fiets bijvoorbeeld.

Bierderij Waterland (Monnickendam)

Aan de haven van Monnickendam vind je deze bier-brouwerij met proeflokaal. Hier kan je genieten van een bierproeverij in combinatie met de beste biologische streekproducten en gerechten. Het is een heerlijke plek waar je zowel binnen als buiten prima plekjes hebt. Je kan er verschillende proeverijen doen. Je kunt kiezen voor alleen de bieren, of aangevuld met huisgemaakte hapjes. Vanaf de balustrade heb je zicht op de brouwerij en kan je zien hoe de biertjes in de maak zijn. Openingsuren en info hier

Taverne de Visscher (Marken)

Gelegen in de haven maar Marken, is dit dé plek in Marken waar je moet zijn. Deze taverne heeft een overdekt verwarmd terras en uitzicht over het IJsselmeer. Je kan hier prima lunchen en dineren. De top entertainer Jantien, de uitstekende keuken, eigengemaakte ice tea en heerlijke appeltaart maken deze plek een bezoek waard. Ze werken met dagverse ingrediënten van hoge kwaliteit. Meer info hier

Strandbad Paviljoen (Edam)

Dit is één van de mooiste plekjes aan het Markermeer. Een fijn restaurant in de haven van Edam dat direct aan het water ligt. Je kan relaxen en genieten van het fantastische uitzicht op het Markermeer. Zie bootjes langskomen, surfers en suppers. Je kan hier genieten van een hapje en een drankje, maar ook lunchen en dineren.

In de zomer kan je ook kiezen voor je bezoek te combineren met een watersport activiteit. Zo kan je waterskiën, wakeboarden, funtuben, suppen of een rondje varen. Lees meer info hier + openingsuren

  1. Waar overnachten in Monnickendam of omgeving?

Voor je bezoek aan Monnickendam, Marken en Edam, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Monnickendam en omgeving online bekijken.

Suitehotel Posthoorn (Monnickendam)

Het Suitehotel Posthoorn is een stijlvol boetiekhotel in Monnickendam, in de buurt van de typisch Hollandse steden Edam en Volendam. De ruime kamers zijn kleurrijk en ingericht met antiek en modern meubilair. Aan de wanden hangen 18e en 19e eeuwse schilderijen. Bij de receptie kan je eventueel dvd's uitkiezen om te bekijken.

Het Frans-mediterrane restaurant kijkt uit op een veranda en op de monumentale tuin, die in de zomer is geopend. De lounge met open haard en lederen stoelen biedt een rustige omgeving om lekker te ontspannen. Meer info en boeken.

PolarStern - unique boatstay

Liever origineel overnachten? Dat kan ook! Wat dacht je van een verblijf op een boot? De PolarStern boot ligt in Monnickendam en biedt uitzicht op het meer. De boot biedt een verblijfplaats voor twee personen en is voorzien van alle nodige luxe en comfort. Meer info en boeken.

B&B Under the Mill, Edam

In Edam bind je de gezellige boetiek Bed & Breakfast Under The Mill. De B&B is uniek gelegen in de kolenschuur naast de Stoommolen uit 1875. De high-end kamers, ontworpen door Bertram Beerbaum (Kabaz) bieden een onvergetelijk verblijf. Ontspan in de privélounge of geniet van de jacuzzi voor ultieme ontspanning. Meer info en boeken.

  1. Mis niets in Holland boven Amsterdam met onze reisgids

Verken de regio van Holland boven Amsterdam met onze compleet uitgewerkte rondreis. Download de reisgids preview hieronder. Wil je graag de volledige rondreis maken, koop je reisgids Holland boven Amsterdam met een complete autoroute en zie de mooiste plekjes.

Holland boven Amsterdam

Gratis reisgids Holland boven Amsterdam downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?