48 uur in Delft op citytrip. Wat te doen en zien?

48 uur in Delft op citytrip. Wat te doen en zien?

24 februari 2020 in Nederland0 reacties

Delft is een stad met een oud centrum en vele grote kunstenaars en wetenschappers komen uit deze stad. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog het wereldbekende Delfts Blauw. Genoeg te ontdekken dus.

Tours en tickets voor je bezoek aan Delft!

Plan je bezoek aan Delft op voorhand en boek een georganiseerde tour of gids! Bekijk hier alle mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld een Delfts blauwfabriek bezoeken voor €14 of een ontdekkingsspel spelen in de oude binnenstad van Delft voor €26!

Inhoud artikel

 1. Stedelijk Museum Het Prinsenhof

Het Stedelijk Museum Prinsenhof is het gebouw waar in 1584 Willem van Oranje werd neergeschoten. De kogelgaten van de aanslag op Willem van Oranje zijn nog steeds te zien, en daarnaast toont het museum items uit het leven van Willem van Oranje en wordt er in een speciale ruimte via een documentaire de moord gereconstrueerd. Verder is er in het museum de 'Meester in Innovatie tentoonstelling' te zien, waarbij er verschillende kunstwerken te zien zijn van onder andere Rubens en Van Heemskerck samen met werken van belangrijke Delftse wetenschappers. Als laatste richt het museum zich ook nog op het Delfts Blauw en de geschiedenis hiervan.

 1. De Koninklijke Porceleyne Fles en Royal Delft

Bij Delft denk je natuurlijk aan Delfts Blauw. Hoewel dit overal in de stad wel terug te vinden is ligt het hart van het Delfts Blauw in De Koninklijke Porceleyne Fles. De Porceleyne Fles is een oude fabriek uit de zeventiende eeuw en de laatste overgebleven fabriek, waar aardewerk nog steeds met de hand beschilderd wordt om Delfts Blauw te produceren. In hetzelfde gebouw bevindt zich een museum over het Delftse aardewerk, de Royal Delft Experience. Hierbij kom je veel over de geschiedenis van het Delfts Blauw te weten en kan je zien hoe het aardewerk geproduceerd wordt. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om zelf een Delfts Blauw tegeltje te maken. Boek hier je ticket vanaf €14!

 1. Vermeer Centrum Delft

Delft is dé stad van Johannes Vermeer, één van de meest beroemde Nederlandsche schilders uit de Gouden Eeuw. In 1632 werd hij in Delft geboren en hier heeft hij zijn hele leven gewoond en gewerkt. Het Vermeercentrum is geheel gewijd aan de schilder. In het museum kan je via een visuele ontdekkingstocht meer over het leven en het werk van Johannes Vermeer te weten komen, maar ook over hoe Delft er tijdens het leven van Vermeer uitzag. De originele schilderijen van Vermeer zijn hier helaas niet te zien. Er hangen alleen kopieën op ware grote, maar zo krijg je wel een goed beeld van zijn werk. Bij de afbeeldingen worden de verhalen achter de schilderijen verteld. Ook staan er opstellingen die laten zien hoe Vermeer de schilderijen gemaakt heeft, waarbij uitgelegd wordt waarom hij voor bepaalde composities en bepaalde lichtsituaties koos.

Onze tip: met de Holland Pass kan je voordelig verschillende musea in Nederland bezoeken en heb je bovendien 50% korting op het openbaar vervoer!
 1. Museum Paul Tétar van Elven

Minder bekend dan Vermeer maar desondanks een grote trots van Delft, is de kunstenaar Paul Tétar van Elven. Het museum is gelegen in het zestiende-eeuwse huis waar hij tot vier jaar voor zijn dood gewoond heeft. Hij gaf zijn huis inclusief alle inhoud aan de stad Delft om er een museum van te maken. Het museum is al open sinds 1927 en is geheel ingericht met negentiende-eeuwse meubels. Daarnaast is zijn eigen collectie ook in het museum te zien.

 1. Science Centre Delft

Bij de Technische Universiteit is het wetenschapsmuseum te vinden, waar je heel wat wetenschappelijk onderzoek terug kan vinden. Je kan er de onderzoeken en ontdekkingen van studenten van de universiteit bekijken. Zo staan er onder andere experimentele modellen tentoongesteld en zijn er heel wat recente innovaties te zien. Daarnaast is het ook mogelijk om mee te doen met workshops.

 1. Stadhuis Delft

Op het Marktplein staat het Stadhuis van Delft. Het originele gebouw stamt uit 1200, maar deze werd in 1640 herbouwd na een brand waarbij het hele gebouw op de zogenaamde ‘Oude Steen toren’ na, verwoest werd. Binnen is er een trouwzaal waarin je nog altijd kan trouwen en de andere ruimtes worden door de gemeente gebruikt. Het Stadhuis functioneert nog altijd waardoor het alleen te bezoeken in tijdens de Open Monumentendag, maar het Steen kan met een rondleiding tijdens de schoolvakanties bezocht worden. Het Steen werd ooit gebruikt als een gevangenis en martelkamer, en tijdens de rondleiding krijg je niet alleen de geschiedenis van de toren te horen en verhalen over de gevangenen, maar je krijgt ook oude martelwerktuigen te zien.

Doe een begeleide rondleiding door de oude binnenstad van Delft en kom alles te weten over de rijke geschiedenis van de stad!

 1. De Nieuwe Kerk

Tegenover het Stadhuis ligt de Nieuwe Kerk. In deze kerk ligt het mausoleum van Willem van Oranje en nog steeds vinden leden van de Koninklijke familie hier hun laatste rustplaats. De grafkelder is niet open voor het publiek maar in de kelder van de kerk staat een miniatuurversie waarmee je wel een indruk kan krijgen. Daarnaast is het mogelijk om de toren te beklimmen maar wees gewaarschuwd dat dit een pittige klim is door een smal trappengat dat in cirkels naar boven klimt. De klim is het wel waard, want vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht over de Markt, het Stadhuis en de rest van de stad. Een combiticket voor de Nieuwe Kerk en de toren geeft je ook toegang tot de Oude Kerk.

 1. De Oude Kerk

De Oude Kerk ligt een stukje verwijdert van de Markt. Deze kerk stamt deels uit de elfde en deels uit de dertiende eeuw, maar is na een brand in de zestiende eeuw deels verwoest en herbouwd. Een latere explosie verwoeste de glas-in-loodramen welke pas recent opnieuw gemaakt en teruggezet zijn. In de Kerk is verder onder andere een houten preekgestoelte te zien. Tot slot zijn hier de grafstenen van enkele belangrijke figuren uit de Nederlandse geschiedenis te vinden, zoals zeevaarder Piet Hein, schilder Johannes Vermeer en de uitvinder van de microscoop Anthony van Leeuwenhoek.

 1. De Oostpoort

Delft werd in 1400 ommuurd met een stadsmuur, waarin acht stadspoorten gezet werden om de stad in en uit te kunnen. Van die muur blijft nog amper iets over, en de Oostpoort is de laatste staande stadspoort. De Oostpoort bestaat uit twee delen, een landpoort en een waterpoort, welke door het laatste stukje stadsmuur verbonden zijn. De poort is een prachtig plaatje en zeker de korte wandeling vanuit het centrum waard.

 1. Delftse Hout

Wil je na de drukte in de stad even de natuur in? Net buiten het centrum vindt je het Delftse Hout. Hier kan je heerlijk wandelen of fietsen rondom het water, of gewoon een plek op het gras uitkiezen voor een picknick. Het park ligt naast de IKEA en is in een half uurtje vanuit het centrum te bereiken.

 1. Street art Delft

Doorheen Delft vind je aardig wat straatkunst, waarvan een groot deel ook gemaakt is met het Delfts blauw. Zo is er bij de parkeergarage op de Asvest een bijzonder oer-Hollands werk te vinden en zijn er op het Sint Agathaplein drie lantaarnpalen versierd met beschilderd porselein. Vanaf dit plein begint een keramiekroute die je kan volgen via de Delfts blauwe straatklinkers.

 1. Winkelen in Delft

Delft is geen grote winkelstad maar er zijn toch aardig wat winkels te vinden. Rondom het Bastiaansplein vind je de gekende winkelketens, maar voor de kleinere, authentieke winkeltjes trek je beter richting de Beestenmarkt. Ga eens langs de prachtige souvenirwinkel Koos Rozenburg op Markt 2, en vergeet het Winkeltje Kouwenhoven op het Sint Agathaplein 3A niet, een leuk ouderwets warenhuisje met zeepjes en snoep in grote potten.

 1. Restaurants

Delft heeft heel wat leuke restaurants, en doordat het een studentenstad is, zijn er heel veel goedkopere plekken te vinden. Deze restaurants zijn alvast een bezoekje waard:

Lunchcafé Kek (Coffee and Crafts)

Een plek waar alle locals je naar toe zullen sturen voor een lekkere lunch met uitgebreide broodjes, of gewoon voor een goede kop koffie en een gebakje. Daarnaast kan je hier ook leuke handgemaakte dingen kopen.
Adres: Voldersgracht 27

Wolbodo

Wolbodo is een echte mensa die niet alleen openstaat voor studenten en docenten maar ook voor het ‘gewone’ publiek. Hier kan je eten als een student met een vol bord waar je maar een kleine prijs voor betaald. Voor €5 heb je al een soepje, een vleesgerecht of vegetarisch alternatief en een bak vla.
Adres: Verwersdijk 102

Patisserie Michel

Met uitzicht op de Oude Kerk kan je in deze authentieke bakkerij voor een lekker Frans broodje of gebakje gaan. Er is echter niet veel plaats, maar gelukkig kan je de croissants en andere vers gemaakte waren ook gewoon meenemen.
Adres:Oude Kerkstraat 3

Cholaterie Gelaterie de Lelie

Is het weer voor een ijsje? Dan moet je een bezoek brengen aan De Lelie. Kies uit meerdere heerlijke smaken of proef een van de nieuwe smaakjes. Je zal misschien wat langer moeten wachten, de zaak is nou eenmaal een begrip in Delft, maar dat is het waard.
Adres: Voorstraat 10

’t Postkantoor

Ooit werd dit gebouw ook daadwerkelijk als postkantoor gebruikt, maar tegenwoordig is het een restaurant met een huiselijk gevoel, inclusief open haard. Je kan hier terecht voor zowel lunch als voor avondeten.
Adres: Hippolytusbuurt 14

 1. Waar overnachten in Delft?

In Delft zijn meerdere hotels en B&B’s te vinden, zowel in het centrum als daarbuiten. In het centrum vindt je bijvoorbeeld aan de Koornmarkt het Hotel Leeuwenbrug. Buiten het centrum vindt je onder andere het Westcord Hotel en de camping het Delfts Hout naast de snelweg, vanwaar het een halfuurtje lopen naar het centrum is. Bekijk hier de verschillende hotels in Delft!
Vanaf de hotels buiten het stadscentrum is het ook mogelijk om de Delft City Shuttle naar het centrum of een van de toeristische trekpleisters te nemen vanaf €1.

 1. Bereikbaarheid

Met de auto

Door de ligging tussen Rotterdam en Den Haag is Delft goed te bereiken. Vanuit Rotterdam en Den Haag ben je al in een half uur in Delft met de auto, en ook vanuit Utrecht en Amsterdam is het met de auto al met een ruim uur te bereiken.

Met het openbaar vervoer

Delft heeft een station dat maar enkele minuten van de binnenstad vandaan ligt. Vanuit Rotterdam en Den Haag rijden er regelmatig treinen waarmee je al binnen een kwartier in de stad bent, en ook vanuit Amsterdam gaan er regelmatig directe treinen naar Delft. Vanuit Utrecht kan je alleen met een overstap op Rotterdam of Den Haag naar Delft.

Met een georganiseerde tour

Er zijn verschillende tours waarbij je een daguitstap maakt naar Delft vanuit Amsterdam of Rotterdam! Bekijk hier de mogelijkheden en beleef een zorgeloze trip met een ervaren gids.

 1. Parkeren

 • In het centrum kan er tegen betaling geparkeerd worden in de 4 parkeergarages of de 3 parkeerterreinen.
 • Verder is het in de binnenstad niet mogelijk om te parkeren, tenzij je hiervoor een vergunning hebt.
 • Buiten het centrum zijn er niet veel grote onbetaalde parkeerplaatsen op die van de IKEA na. Hier kan je gratis parkeren, maar je moet wel een half uurtje lopen naar het centrum.
 • Ook is het mogelijk om de City Shuttle vanaf het Westcord Hotel naast de IKEA naar het centrum te nemen vanaf €1.
 1. Filmpje: Ontdek Delft!

Benieuwd hoe Delft eruit ziet? In dit filmpje krijg je al een idee maar als je echt wil weten wat Delft speciaal maakt zal je natuurlijk zelf de stad moeten bezoeken!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?