Domburg bezoeken? Welke bezienswaardigheden in Domburg zeker zien?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Domburg bezoeken? Welke bezienswaardigheden in Domburg zeker zien?

28 december 2018 in Zeeland1 reactie

Domburg staat bekend als een wat mondaine badplaats. Dit stadje is altijd graag bezocht geweest door vorsten, prinsen, rijkere burgers en later kwamen kunstenaars. Wanneer je Domburg betreedt of binnenrijdt, valt het inderdaad op aan de stijl van sommige huizen dat het er hier vroeger (en nu nog ’n beetje) chique aan toeging.

In Domburg kwamen eind 19de en begin 20ste eeuw vaak gasten op bezoek om er te baden. Niet zomaar in zee, maar in kuurcentra. Daarvan zijn er nog een paar overgebleven. Je vindt hier en daar ook beeldjes of monumenten. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je moet gezien hebben bij een bezoek aan Domburg.

Inhoud artikel

  1. Plein ‘t Groentje

Het valt niet meteen op, maar op het groen pleintje staat een borstbeeld van dokter Mezger (1838-1909). Deze arts uit Amsterdam volgde zijn vrouw en kwam zo in Domburg terecht. Hij legde er de basis om Domburg te laten uitgroeien tot een badkuuroord. Hij had de beter begoede klasse onder zijn patiënten en hij behandelde ze met massages. Daarna kwam de badcultuur op gang.

  1. Hoge Hill

De Hoge Hill is letterlijk een hoge duintop van waar zich een mooi panorama ontvouwt. Je kan er met 87 treden naar toe of je neemt de makkelijkere weg rónd de heuvel. In beide gevallen krijg je boven een zicht om ‘waauw’ te zeggen. Op een bordje lees je dat je bij helder weer de trekpleisters van Walcheren kan zien: de vuurtoren van Westkapelle, de Lange Jan toren van Middelburg, de Grote Kerk in Veere, Cadzand Bad en dus ook een deel van de ‘Plage Belge’. Oriëntatiestenen helpen je mocht je het noorden kwijt zijn.

  1. Badpaviljoen en Villa Sylva

Vóór je bij het Badpaviljoen komt, passeer je een villa. Hier verbleef vaak een Roemeense koningin, Elisabeth (1843-1916). De naam Carmen Sylva is het pseudoniem van de koningin waaronder ze schreef. Naar verluidt was de plek aan de voet van deze villa een geliefkoosde plek voor Piet Mondriaan waar hij zat te schetsen. Naast de Villa Carmen Sylva rijst het Badpaviljoen op. Je ziet meteen waarom hier ooit koningen en prinsen logeerden. Op een infobord lees je kort de geschiedenis van het paviljoen. Nu is het een druk bezocht restaurant, met erboven appartementen.

  1. Nehalenniabank

Nehalennia wordt geen echte Romeinse godin genoemd maar een inheemse beschermgodin. Zij was de beschermvrouw van zij die op de Noordzee waren. Verder dan het huidige grondgebied van Zeeland werd zij niet vereerd. Zij word altijd afgebeeld met vruchten in de schoot en een hondje aan haar zij.

Achter het beeld zie je 3 grafzerken, monumenten ter nagedachtenis van de bevrijding op Walcheren bij de Slag om de Schelde in november 1944. Er is een grafzerk uit Gibraltar, Noorwegen en België.

  1. Mondriaan en Toorop

Kunstenaars werden vooral in het begin van de 20ste eeuw aangetrokken door het speciale licht aan de kust dat je nergens anders in Zeeland zou vinden. Is het waar? Wij keken naar de lucht en het licht en vonden dat er misschien wel een grond van waarheid in zit.

Infoborden in de duinen verwijzen naar Piet Mondriaan (1872-1944) die, omdat hij in Domburg verbleef, het stadje op de wereldkaart zette. Jan Toorop (1858-1928) woonde en liet zich inspireren door het licht van Domburg. Hij maakte tekeningen en litho’s vooral.

  1. Waar overnachten in Zeeland?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Zeeland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Breskens, Middelburg en Vlissingen. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

  1. Download je gratis reisgids Zeeland en mis niets!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zeeland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Zeeland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 10 april 2021 - Aartje Brust

Fijne gids , Domburg prachtig plaatsje met lieflijke huisjes ! Schitterend badhotel aan zee, je kan er ook golven. Vuurtoren prachtig, leuke winkeltjes en fijne visboer Dicht bij zee prachtige stranden mooie duinen, Fijne fietspaden! Veel natuur en mooi oud bos! Kortom Domburg een aanbeveling waard om op vakantie te gaan!,

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?