Citytrip 48 uur in Rotterdam: Wat moet ik zeker zien & doen?

Citytrip 48 uur in Rotterdam: Wat moet ik zeker zien & doen?

17 oktober 2020 in Rotterdam36 reacties

Rotterdam is een grote stad (het is qua oppervlak de grootste stad van Nederland), en er is dan ook aardig wat te doen. De stad - ook wel eens het New York van Europa genoemd - heeft dan ook een groot aantal bijzondere monumentale gebouwen.

We maakten een lijstje van de must-see bezienswaardigheden en activiteiten in Rotterdam die je zeker niet mag missen tijdens een citytrip in Rotterdam!

Tours, tickets en excursies in Rotterdam

Zelf op uitstap in en rond Rotterdam of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Meerdere bezienswaardigheden in Rotterdam bezoeken? Koop een Rotterdam Card voor € 40 en bezoek alle belangrijke bezienswaardigheden. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

 1. Erasmusbrug

Vanuit het centrum kan je via de Erasmusbrug naar Rotterdam-Zuid lopen, maar zelfs wanneer je hier niets te zoeken hebt, is de Erasmusbrug alleen al een bezoek waard. De Erasmusbrug is nu eenmaal één van de iconen van Rotterdam. De brug staat ook wel bekend als 'de Zwaan' vanwege zijn vorm, en voor veel Rotterdams is de brug de trots van de stad. Je hoeft er niet per se overheen te lopen, want vanop een afstandje is de brug misschien zelfs nog mooier.

 1. Euromast

Voor een uitzicht over de stad is een bezoek aan de Euromast eigenlijk zo goed als verplicht. De toren is maar liefst 185 meter hoog en je hebt er op alle verdiepingen een 360 graden uitzicht over Rotterdam en omgeving.

Je kan er op ruim 100 meter hoogte stoppen en in het restaurant en er je ogen uitkijken onder het genot van wat lekkers, maar je kan er ook voor kiezen om tot de top te gaan want hier is het uitzicht natuurlijk het spectaculairste. Dit kan door middel van de glazen Euroscoop lift, waarin je constant zicht hebt op de stad. Vanaf de top van de Euromast kan je bij goed weer heel ver kijken, dus kijk eens of je Antwerpen in de verte weet te vinden.

Wil je graag de Euromast beklimmen? Koop je ticket alvast online € 10, zo ben je zeker dat je naar boven kanen hoef je niet aan te schuiven in de wachtrij.

 1. Markthal

De Markthal is een zeer recent geopend icoon waar je alleen al heen zou moeten voor de gigantische schildering op het plafond. Natuurlijk kom je hier voornamelijk voor de winkels, kraampjes en restaurants waar je allerlei verschillende voedselproducten kan proeven en kopen. Er zijn niet alleen groenten, fruit, vlees en vis te verkrijgen, maar ook snoep, ijs, kruiden, specerijen, en wereldse lekkernijen. Trakteer jezelf zeker eens op een hapje, want je krijgt bij binnenkomst ongetwijfeld honger door de heerlijke geuren die je tegemoet komen.

 1. Kubuswoningen

Nog een ander icoon van Rotterdam zijn de kubuswoningen. Deze woningen staan schuin tegenover de Markthal en een bezoek aan beide bezienswaardigheden kan daardoor prima combineert worden. De woningen springen meteen in het oog door zowel hun vierkante vorm als fel gele kleur. De woningen zijn door architect Piet Blom ontworpen als onderdeel van de opbouw van Rotterdam na de oorlog. Het is mogelijk om met een rondleiding de woningen van binnen te bekijken, of duik de speciaal hiervoor ingerichte Kijk-Kubus in.

 1. Centraal Station

Zelfs wanneer je niet met de trein in de stad aankomt, loont een bezoek aan het stationsgebouw toch nog de moeite. Rotterdam Centraal is behoorlijk imposant en er zijn aardig wat winkeltjes en cafeetjes te vinden. Daarbij heeft het station een bijzondere vorm vanwege het schuine dak dat als een pijl richting het centrum wijst. Deze moderne bouwstijl past perfect in het trendy hart van Rotterdam, waardoor het station nu al zeer geliefd is bij de inwoners van de stad.

 1. De Rotterdam

Tenzij je hier woont of werkt heb je in het gebouw 'De Rotterdam' zelf niet veel te zoeken (op een aantal winkels, een sportcentrum en een bioscoop na). van buitenaf vormt deze reus echter een belangrijk onderdeel van de Rotterdamse skyline.

Het gebouw werd in 1998 al ontworpen maar is pas in 2013 voltooid en geopend. Het gebouw bestaat uit drie torens die de eerste dertig meter verbonden zijn en daarna los van elkaar staan en op een bepaalde hoogte een stukje verspringen. In totaal is het gebouw ongeveer 149 meter hoog en bevat 44 verdiepingen, waarmee dit qua oppervlak één van de grootste gebouwen van Nederland is.

 1. Sint Laurenskerk

Rotterdam is bijna geheel platgebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Sint Laurenskerk is één van de weinige gebouwen die grotendeels overeind bleef. De kerk stamt uit de middeleeuwen en moest na de oorlog wel gerestaureerd worden. Bijgevolg staat deze kerk er nog steeds en kan deze ook bezocht worden. In de zomermaanden is er de mogelijkheid om de toren te beklimmen.

 1. Het Witte Huis van Rotterdam

Het Witte Huis is een ander gebouw wat de bombardementen overleefd heeft. Dit gebouw stamt uit 1898 en is toentertijd in de Art Nouveau stijl gebouwd. Het gebouw is 43 meer hoog en was de eerste wolkenkrabber van Nederland, al wordt het gebouw door velen ook als de eerste wolkenkrabber van Europa gezien. Op het dak ligt een uitkijkplatform van waar je een mooi uitzicht hebt, maar vergeet ook niet om even goed naar de gevel te kijken. Hier vindt je verschillende prachtige beelden. Tegenwoordig zijn er ook een aantal cafés in het pand te vinden, waardoor je na het fotograferen van het gebouw een kopje koffie kan drinken alvorens verder te gaan.

 1. Het stadhuis van Rotterdam

Ook het stadhuis heeft de oorlog doorstaan en is daarmee één van de weinige historische gebouwen in de stad. Het gebouw staat er sinds 1920 en is sinds 1997 als rijksmonument opgenomen. De buitenkant is met zandsteen bekleed en versierd met medaillons op de gevel. Daarbij staan, er verschillende standbeelden voor het stadhuis. Het gebouw gaat samen met een klokkentoren van 71 meter hoog, waarop een standbeeld van een gouden engel te zien is. Het stadhuis is gelegen aan de drukke Coolsingel waardoor het goed te bereiken is.

 1. Van Nelle fabriek

Rinkelt de naam Van Nelle niet meteen een belletje? Geen paniek. Van Nelle was vroeger een fabrikant van sigaretten, shag, thee en koffie. Zijn fabriek is vandaag e dag het belangrijkste industriële monument in heel Nederland. Sinds een paar jaar is de Van Nelle fabriek zelfs te vinden op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je kan het pand bezoeken met een gids om meer informatie te krijgen tijdens een rondleiding door de fabriek. Naast enkel bedrijven, zijn er ok een paar ruimtes voor vergaderingen in de fabriek gevestigd.

 1. Plein 1940

Op Plein 1940 staat een bronzen figuur met een gat in het lichaam. Dit beeld is het oorlogsmonument genaamd ‘De Verwoeste Stad’ en herinnert hiermee aan de bombardementen van 14 mei 1940, waarbij een groot deel van Rotterdam verwoest werd. Het is een prachtig monument met een belangrijke historische betekenis, waardoor dit plein zeker een bezoekje waard is.

 1. ss Rotterdam

Het ss Rotterdam maakte ooit een belangrijk deel uit van de Holland-Amerika Lijn, maar ligt tegenwoordig stil voor de haven van Rotterdam. Een deel van het schip is vrij toegankelijk, maar de rest is alleen te bezoeken met een rondleiding, waarbij je meer te weten komt over de geschiedenis en de werking van het schip.

Ook kan je hier heerlijk eten of even tot rust komen op het terras op het dek. Daarnaast is het schip deels omgetoverd tot een hotel, waardoor je hier in een gerenoveerde en in de jaren 50 stijl ingerichte kamer kan verblijven. Wij verbleven hier, lees meer op overnachten op het ss Rotterdam.

 1. MS Rotterdam

Waar de SS Rotterdam vastligt, is de MS Rotterdam nog steeds een actief varend schip. Aan boord gaan doet u dan ook bij de vertrekhal, waarbij je door een security controle moet en enkele formulieren dient in te vullen. Wanneer het schip niet binnenkort vertrekken voor een cruise kan je met een rondleiding aan boord. Hierbij krijg je een kijkje in een aantal hutten, maar kom je ook langs heel wat entertainment aan boord: het zwembad, de casino, de speelruimtes, winkels, restaurants en bars.

 1. Hotel New York

Hotel New York is gelegen in wat ooit het hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn was. Duizenden mensen vertrokken vanaf hier naar New York met schepen als de SS Rotterdam, die recht tegenover het gebouw in het water ligt. Tegenwoordig doet het gebouw onder andere dienst als hotel, maar er worden ook zalen verhuurd voor vergaderingen en feesten. Daarnaast kan je hier heerlijk eten met uitzicht op de skyline van Rotterdam, en natuurlijk ook op de SS. Wil je hier graag overnachten? Klik hier voor meer info en prijzen.

 1. Fenix Food Factory (gesloten)

Net als de Markthal is de Fenix Food Factory een versmarkt, maar deze markt is gelegen in een oude omgebouwde havenloods. Hier vindt je allerlei biologische en lokale producten, zoals verse frietjes van lokaal geteelde aardappels, of bier dat in de stadsbrouwerij de Kaapse Brouwers gebrouwd is. Je kan hier dan ook een heerlijke kop koffie of pint bier drinken en lekker lunchen of dineren.

We bezochten de Fenix Food Factory in maart 2020 en is momenteel gesloten, iets verder komt er een nieuwe Fenix Food Factory.

 1. De Vlaggenparade

Op de Boompjes zijn 229 vlaggen te vinden bij de Internationale Vlaggenparade. Hier wapperen onder andere de vlaggen van landen die bij de Verenigde Naties zijn aangesloten en die in Rotterdam en de rest van Nederland vertegenwoordigd worden, al hangen er ook vlaggen van sponsors. Soms wapperen er bijzondere vlaggen in verband met exposities. Zo kunnen bedrijven en organisaties tijdelijk een mast huren om de eigen vlag een tijdje uit te hangen. De vlaggen zijn ook ’s nachts verlicht en kunnen dus altijd bekeken worden.

 1. Architectuur tour

Architectuurliefhebbers komen van mijlenver om Rotterdam te bewonderen. Waarom? Het verhaal van de stad, het bombardement, de wederopbouw en natuurlijk de grote variatie aan architecturale stijlen. Deze brede waaier maakt een bezoek aan Rotterdam zéér interessant voor architectuur.

Wil je dus graag alle architecturale pareltjes verkennen? Kies dan voor een georganiseerde architectuur tour. Dat kan tijdens een gedeelde wandeltocht met rondvaart of tijdens een privé-architectuurwandeling door Rotterdam.

 1. Een boottocht met de Spido

Bij de Leuvehaven kan je op één van de Spido boten stappen en daarmee een rondvaart van 75 minuten door Rotterdam maken. Hiermee kom je langs allerlei bezienswaardigheden en kan je de skyline van de stad van een afstandje bekijken. Daarbij bezoek je hiermee de wereldberoemde haven van Rotterdam. Het is ook mogelijk om een langere boottocht te maken en zo bijvoorbeeld de tweede Maasvlakte te bezoeken.

 1. Neem de watertaxi

In Rotterdam is een watertaxi een alledaags vervoersmiddel. Je kan op verschillende plaatsen in de stad aan boord stappen. De watertaxi’s zijn kleine geel-met-zwarte bootjes die je van punt a naar punt b brengen. Het is eens iets anders dan het openbaar vervoer dat we gewoon zijn!

 1. De stadsparken

Rotterdam kent heel wat parken waar je even tot rust kan komen na alle drukte in de stad. Zo vind je bij de Euromast Het Park, maar ook het Kralingse Bos, het Museumpark en het Zuiderpark zijn een bezoek waard. Zo is het Zuiderpark één van de grootste stadsparken van Nederland en kan je hier naast wandelen of fietsen ook kanoën en sporten. In de meeste parken worden in de zomerperiode vaak festiviteiten georganiseerd, zoals het Bevrijdingsfestival (in Het Park) en de Parade (in het Museumpark) en zijn er horecagelegenheden te vinden.

 1. Bezoek een museum

Rotterdam heeft behoorlijk wat musea. Zo is er voor iedereen wat te leren over de haven in het Maritiem Museum, en kan je verschillende kunstobjecten van over de hele wereld bekijken in het Wereldmuseum. Wie geïnteresseerd is in fotografie kan zijn hart op in het Nederlands Fotomuseum, en Museum Rotterdam achter het stadhuis is het museum waar je heen moet als je meer wilt weten over de geschiedenis van de stad.

Bij het Museumpark liggen een aantal musea dicht bij elkaar, waardoor deze gemakkelijk te combineren zijn. Er zijn hier in totaal zes musea te vinden, waarvan het Boijmans – Van Beuningen museum onder de meest bekende musea van Rotterdam valt. Hier vindt je een verscheidenheid aan kunst en kan je onder andere werken van oude
meesters als Monet en van Gogh vinden.

Tegenover dit gebouw vind je het Nieuwe Instituut, waar je van alles over de architectuur van Rotterdam kan leren. Een bezoek aan het Nieuw Instituut is inclusief entree tot het Sonneveld huis, een villa die in de jaren 30 ontworpen is in een hypermoderne stijl. Verderop ligt het Chabot museum in een andere villa, waar je onder andere 26 schilderijen van de Nederlandse kunstenaar Henk Chabot vindt, naast zijn tekeningen, beeldhouwwerken en andere werken. Ook vind je in het Museumpark het Natuurhistorisch museum, waar onder andere het skelet van een Aziatische olifant tentoon is gesteld, en de Kunsthal, waar regelmatig nieuwe exposities lopen.

 1. Shoppen in Rotterdam

Na alle bezienswaardigheden nog tijd over? Net als in elke grote stad kan je in Rotterdam goed winkelen. In het centrum kan je rondom de Coolsingel terecht voor de meeste winkels, maar ook in de winkelcentra Zuidplein en Alexandrium kan je gemakkelijk de hele dag rondlopen. Hier vind je onder andere de grote winkelketens, maar ook kleinere lokale winkels, waar je lokale producten en originele souvenirs kan kopen.

 1. Filmpje: breng een bezoek aan Rotterdam

Benieuwd naar hoe Rotterdam eruit ziet? In deze video nemen we je alvast mee naar deze architectonische havenstad. Als je dit met je eigen ogen wilt zien, zal je natuurlijk zelf naar Rotterdam moeten afreizen.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Rotterdam?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip of stedentrip Rotterdam? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. We stelden een complete stadswandeling samen langs alle highlights van de stad. Download je gratis reisgids Rotterdam.

Rotterdam stadswandeling

Gratis reisgids Rotterdam downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 30 september 2020 - Emilia Zwaenepoel

Hele goede gids! We hebben de wandeling op ons gemak gedaan en vulden zo een hele dag. De route wordt duidelijk uitgelegd en passeert inderdaad langs bijna alle highlights en mooiste plekjes van de stad. Enkel plein 1940 met wat uitleg ontbreekt misschien nog.

- 31 juli 2020 - Nadine Rijs

Beste De reisgids was voor ons een zeer gebruiksvriendelijke en praktische tool. Een aanrader om de stad Rotterdam te bezoeken. Onze bezoektijd was weliswaar te kort om al het moois van Rotterdam te bezichtigen en te bezoeken samen met onze reisgids maar is zeker voor herhaling vatbaar. We hebben volop genoten. Ook geven wij dit mee aan onze familie, vrienden en kennissen het is een goeie leidraad. Bedankt om ons deze online te bezorgen. Vriendelijke groeten Nadine Rijs Mechelen België

- 28 juli 2020 - Karine

Lange stadswandeling(10 km) die we opgesplitst hebben in 2 dagen. Uiteindelijk op dag 1 nog 11km gestapt en dag 2 nog 7 km. Een citytrip is nu eenmaal veel wandelen. De oude haventjes zijn gezellig en de bruggen gewoon mooi om te zien. Altijd tof om te zitten op een terrasje aan de Nieuwe Maas. Voor de rest is Rotterdam redelijk nieuw met veel hoge buildings en weinig oude gebouwen. Maar daarom niet minder mooi.... De havenrondvaart met Spido was wel informatief , je hoort wat er allemaal gebeurt in een haven en...je krijgt 75 min. rust.

- 15 juli 2020 - Anja koks

Het is een goeie route langs alle belangrijke bezienswaardigheden. We hebben hem in twee gedeeld Santanders is hij te lang . Bedankt

- 11 juli 2020 - Vanmechelen Chris

Dankzij deze gids konden wij in ons 2-daags verblijf het gros van de bezienswaardigheden bezoeken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?