De 23 x mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Holland

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 23 x mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Holland

26 januari 2024 in Nederland4 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Zuid-Holland + verblijftips

De provincie Zuid-Holland ligt in het westen van Nederland, aan de Noordzee en is onderverdeeld in 60 gemeenten. In deze blogpost geven we je een overzicht van de bekendste steden en highlights maar ook een uitgebreid overzicht van te bezoeken hoogtepunten in kleinere stadjes.

De rijke geschiedenis van de streek gaat terug tot de Romeinse tijd, waarin de Rijn een belangrijke handelsroute was. Tijdens de Gouden Eeuw waren de Vereenigde Oostindische Compagnie en de West-Indische Compagnie hier gevestigd.

Inhoud artikel

  1. Bezoek de windmolens in Kinderdijk

Een bezoekje aan de UNESCO windmolens in Kinderdijk is altijd een goed idee. Het iconische molencomplex van Kinderdijk bestaat uit 19 molens in het noordwesten van de streek Alblasserwaard. Achttien molens behoren tot het dorpje Kinderdijk, één molen, de ‘Blokker’, ligt net daarbuiten in de gemeente Alblasserdam.

De molens van Kinderdijk werden gebouwd met als doel het water uit de laaggelegen polders omhoog te pompen en zijn zo een typisch voorbeeld van het Nederlands waterbeheer. De molens zijn de bakermat van het Nederlandse Watermanagement en staan sinds 1997 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het is heerlijk om te wandelen in deze schilderachtige omgeving.

Naast alle molens is het Kinderdijk gebied ook een paradijs voor veel vogels en polderdieren, dus neem vooral een verrekijker mee. Zo kan je onder andere purperreigers spotten, maar ook vossen, marters, kikkers en salamanders, naast alle dieren die je standaard in de polder vinden, zoals grijze reigers en hazen. Absoluut de moeite waard om te verkennen.

TICKETS: Wil jij ook graan de molens van Kinderdijk bezoeken? Boek je tickets voor een boottocht + bezoek aan de molens van Kinderdijk.

  1. Rotterdam

Rotterdam is een grote stad (het is qua oppervlak de grootste stad van Nederland), en is na Amsterdam ook een heel populaire bestemming. Je kan hier dan ook aardig wat zien en doen. De stad - ook wel eens het New York van Europa genoemd.

Rotterdam staat dan ook bekend om zijn imposante ‘big city’-skyline, grote havens, unieke kubuswoningen, Euromast en natuurlijk de Erasmusbrug en andere moderne architectonische hoogstandjes. Wie trekt heeft moet zeker een ommetje maken langs de Markthal van Rotterdam. Je kan er ook terecht in een van de vele musea.

Nog op zoek naar een aangenaam plekje om te overnachten in Rotterdam? Bekijk onze selectie van onze 13 favoriete B&B's en hotels in Rotterdam.

  1. Kubuswoningen (Rotterdam)

In hartje Rotterdam, naast de Oude Haven, kun je overnachten in een wel heel bijzonder hostel; de Kubuswoningen van Stayokay. Deze wereldberoemde woningen zijn in 1984 neergezet door architect Piet Blom en in 2009 geheel gerenoveerd en omgetoverd tot sfeervol hostel! De bijzondere en stijlvolle appartementen in Kubusvorm bieden alle comfort en zijn van alle luxe voorzien, zelfs een eigen balkonnetje. De topverdieping van de woningen geeft een leuk zicht over de stad en je kan hier heerlijk borrelen of genieten van uitzicht vanuit de lounge stoelen. Meer info en boeken.

  1. De reuzen van Schiedam

De molens van Kinderdijk en de Zaanse Schans ken je ongetwijfeld, maar ook in Schiedam kan je een bijzondere verzameling molens bezichtigen. Het zijn de hoogste molens van Nederland en worden ook wel eens “De reuzen van Schiedam” genoemd. De oude molens bevinden zich in de oude binnenstad en danken hun bestaan aan het jeneververleden van de stad. In de molens werd namelijk het gemout graan voor de branders gemalen. Vandaag kan je nog zes authentieke molens in de stad bezoeken. Lees hier meer over Schiedam.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? De Schiedamse Suite beschikt over moderne en ruime accommodatie in de stad. Meer info en boeken.

  1. Flamingo's in Battenoord

In de haven van Battenoord strijken jaarlijks in oktober Europese, Caraïbische (uit de ABC-eilanden) en Chileense flamingo’s neer. Ze overwinteren in het zoute Nederlandse water van het Grevelingenmeer, dat niet bevriest en vol voedsel zit. In april zetten ze terug aan. Je vindt ze vaak links van de jachthaven.

  1. Leiden

Ook in Leiden ben je aan het juiste adres voor een leuke stedentrip. Deze stad speelde een belangrijke rol in de tijd van de Nederlandse Opstand tegen de Spaanse bezetting. Het Leids Ontzet wordt in Leiden trouwens nog elk jaar gevierd op 3 oktober. Verder heeft Leiden ook de oudste universiteit van Nederland, waardoor het tegenwoordig uitgegroeid is tot een levendige studentenstad. Breng er ook een bezoek aan de oudste botanische tuin in Nederland, Hortus Botanicus.

Hoewel de oude steegjes, grachten en monumenten Leiden een authentieke en historische plek maken, is de gerenoveerde binnenstad ook de moeite. Er heerst een leuke sfeer in Leiden en dat maakt het ideaal voor een bezoek! Wil jij ook Leiden verkennen? Download onze gratis stadswandeling door Leiden en ontdek de mooiste plekjes.

  1. Den Haag

Den Haag, het is hier dat het politieke hart van Nederland klopt, en daarom een stad die je moet bezocht hebben in Nederland. Den Haag is de enige grote stad met strand die gelegen is aan de Noordzeekust. Alles wat je van een leuke weekend- of vakantiebestemming verwacht is hier te vinden. Je hebt er cultuur, geschiedenis, natuur en natuurlijke de politiek en het Koninklijk Huis.

En ook naast de klassieke bezienswaardigheden zijn er tal van toffe dingen te doen en te bezichtigen om Den Haag. Zo vind je in het Zeeheldenkwartier, waar tal van creatieve ondernemersinitiatieven, hippe winkeltjes, fijne lunchrooms en cafés gevestigd zitten.

Waar overnachten tijdens je bezoek aan Den Haag? Bekijk alvast onze favoriete hotels en B&B's in Den Haag.
  1. Het Mauritshuis

Grenzend aan Het Binnenhof ligt een van de bekendste en belangrijkste musea van Nederland. Het Mauritshuis is voor veel mensen dé reden om Den Haag te bezoeken en de overheidscollectie van meer dan 800 schilderijen van de Nederlandse schilderkunst te bewonderen. Deze collectie bevat ondermeer werken van Rembrandt en Vermeer. Ook op Tripadvisor is het Mauritshuis de nummer 1 attractie in Den Haag.

Je vindt er bekende en minder bekende schilderijen, maar het topstuk is ongetwijfeld toch wel ‘Het meisje met de Parel’ van Vermeer.

Openingsuren en prijzen

  • Sla dit museum zeker niet over. Het is elke dag geopend en voor €19 kan je de hele collectie al bezichtigen.
  • Voor kinderen, scholieren en groepen gelden kortingsprijzen. Indien je over een museumkaart in Nederlands beschikt, heb je gratis toegang.

TICKETS: Koop je tickets voor Het Mauritshuis online, zo sla je eventuele wachtrijen aan de kassa over.

  1. Breng een bezoekje aan Scheveningen

Scheveningen maakt deel uit van Den Haag en ligt aan zee. Het is een heerlijke plek om uit te waaien in de herfst, te wandelen in de winter, de eerste zonnestralen op te pikken in de lente of te genieten op het strand en de vele terrasjes in de zomer. Een prachtige plek in Nederland die tijdens ieder seizoen een topbestemming is voor een vakantie in Nederland!

Leuke tip: Den Haag is een echte fietsstad. Laat je auto achter in de stad, huur een fiets en maak een mooie fietstocht naar Scheveningen. Op zo'n 20 minuutjes fietsen bereik je het strand van Scheveningen al. Bovendien is het erg leuk om de stad zo beter te leren kennen. Huur je fiets hier.

Wandel over de Pier van Scheveningen

De pier is het herkenningspunt en het hart van Scheveningen. Hier kan je van alles doen zoals winkelen en eten maar ook iets actiefs en spannends ondernemen zoals ziplinen, bungeejumpen van 60 meter hoogte of surflessen nemen. Een rondje in het reuzenrad dat je een schitterend uitzicht aanbiedt, hoort er natuurlijk ook bij.

TIP: Boek je ticket voor de SkyView reuzenrad hier online, je kan dan binnen zonder in de wachtrij te staan.

  1. Vogelobservatorium Tij

Het Vogelobservatorium Tij is een hippe vogelkijkhut aan ’t Haringvliet en heeft de vorm van een ei van de grote stern, maar dan 8 meter hoog en 11 meter lang. Het reusachtige ei ligt in een nest op de zandplaat, zoals de stern dat zelf ook legt. Het ei is een houten constructie met bedekking van lokaal geoogst riet.

Een kleine wandeling van 10 minuten over een pad met doorkijkjes en vlonders brengt je bij een tunnel naar het ei met panoramisch zicht over de Scheelhoekeilanden. Let wel op voor natte voeten wanneer je een bezoekje brengt buiten de eb: bij hoogwater kan het wandelpad onder water lopen, en heb je zeker laarzen nodig.

LEESTIP: Op uitstap naar Zuid-Holland, download onze gratis reisgids Zuid-Holland met een complete autoroute en tal van fiets-en wandelroutes.

  1. Madurodam

Na een cultureel rondje Den Haag is het tijd voor ontspanning. Madurodam is Nederland in het klein. Niet alleen kinderen maar ook volwassenen zijn hier moeilijk buiten te krijgen. Wie van de hele familie kan zijn eigen gewicht in kaas optillen, het havenverkeer regelen of windenergie opwekken? De nieuwste attractie is ‘The Flying Dutchman’ waarbij je alles ontdekt over de pioniers van Nederland.

Madurodam is de perfecte combinatie van een pretpark, historisch erfgoed en prachtige natuur. Er zijn wel meer dan 5.500 miniatuurbomen en 55.000 bloemen die het hele seizoen bloeien. Sinds de opening in 1952 is het een van de meest bezochte pretparken in Nederland. Een ideale uitstap voor jong en oud!

TICKETS: Koop je tickets voor Madurodam online, en sla de wachtrijen over.

  1. Keukenhof in Lisse

Bijna iedere Instagrammer moet wel eens geposeerd hebben tussen de bloemenvelden bij De Keukenhof. De Keukenhof is een bloemenpark nabij Lisse in Zuid-Holland. Meer dan een miljoen bezoekers komen er jaarlijks de bloemenpracht bewonderen. Het is de grootste publieke tuin ter wereld. Je vindt er uitgestrekte velden vol kleurrijke bloemen zoals tulpen, hyacinten, krokussen en narcissen. En er is ook een openlucht bloemenshow te bezichtigen! Ideaal voor enkele prachtige foto's.

TIP: Wil je graag tickets bestellen voor Keukenhof en de wachtrij overslaan? Boek je Skip The Line ticket voor Keukenhof hier online.
  1. Het kleurenfestival van de Bollenstreek in Zuid-Holland

De Bollenstreek is niet voor niets internationaal bekend en dat heeft natuurlijk alles te maken met het kleurrijk bloementapijt dat je er aantreft. De brede zandstranden zijn er nog aangenaam vertoeven en terwijl je tussen de bloeiende tulpen rijdt, bezoek je her en der al eens een gezellig traditioneel boerderijtje. Leer er bij over de zeventiende-eeuwse tulpengekte die aan de basis lag van de ontwikkeling van de regio en bezoek zeker eens een van de vele leuke musea in Leiden.

Extra tip: verblijf in het Van der Valk hotel in Leiden. Dit hotel is recent vernieuwd en bevat zo’n tachtig kamers en suites. Uit ervaring kunnen we zeggen dat het echt wel aangenaam vertoeven is op het terras aan het water, waar je onder begeleiding van een verfrissend drankje de boten langzaam voorbij ziet dobberen. Ga trouwens zeker vooraf op zoek naar een voordelig hotel arrangement, want wel vaker kan je ook in dit hotel van voordelen genieten als je er enkele dagen verblijft.
  1. Gouda en haar kaasmarkt

Gouda is een kleine stad maar toch is er heel wat te zien. Zoals je waarschijnlijk wel weet staat deze stad onder meer bekend voor de heerlijke kaas. Deze is dan ook overal terug te vinden! Breng zeker een bezoekje aan de Goudse Kaasmarkt die vanaf april tot en met september iedere week op donderdagochtend plaats op het Marktplein in Gouda. Men is op de markt in traditioneel kledij gekleed en er wordt gebruik gemaakt van brikken om de kazen te vervoeren. Dat is zeker een fotootje waard op jouw insta-feed.

WANDELTIP: Verken zelf Gouda met onze stadswandeling langs alle top bezienswaardigheden van de stad.

  1. De Reeuwijkse plassen

Gouda grenst aan de Reeuwijkse plassen, een recreatiegebied bestaande uit 13 verschillende plassen die ontstaan zijn door de ontginning van de veengronden. Een aantal plassen kunnen met motorvaartuigen bevaren worden. Daarnaast wordt er veel gezeild op de plassen en regelmatig gewindsurft. Het gebied is tevens een prachtige wandel- en fietslocatie, met meerdere wandelingen en fietsroutes om de verschillende plassen heen.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een familievriendelijk vakantiepark om te verblijven? Bij Landal aan de Reeuwijkse Plassen stap je vanuit je huisje zo op je sloep om rond te varen.

  1. Delft, Zuid-Holland

Er zijn veel authentieke plaatsen in Nederland, maar slechts weinig met zo’n fantastische geschiedenis als Delft. De stad bevindt zich aan de Schie, tussen Den Haag en Rotterdam.

De binnenstad is zeker een bezoek waard. Je vindt er goed bewaarde bezienswaardigheden uit de Gouden Eeuw (de 17de eeuw). Toen leefden er in Delft vele wereldberoemde schilders zoals Johannes Vermeer en Jan Steen. Maar het was ook een baken van verlichting voor wetenschappers, waarvan Hugo de Groot er een was.

De stad ontwikkelde zich later tot industriestad en profileert zich tegenwoordig vooral als kennisstad. De slogan van Delft luidt niet voor niets ‘Creating History’.

Binnen de Nederlandse geschiedenis is de plek vooral bekend omdat Willem van Oranje er vanaf 1572 woonde. Hij werd er ook vermoord, in 1584. De bijnaam van Delft is de Prinsenstad, omdat de Oranjes traditiegetrouw hier in Delft worden bijgezet na hun dood.

De stad is ook beroemd om het mooie Delftse aardewerk en de typische tegels in prachtig Delfts blauw, populair bij verzamelaars. Delft is nog steeds dé plek om te zien en te ervaren hoe het Delfts Blauw op authentieke wijze wordt vervaardigd.

TIP: Lees ook onze tips met de leukste plekken om bijzonder te overnachten in Nederland.

  1. Nationaal Park de Biesbosch

Even ontsnappen aan de drukte van de stad? Even wat groen opzoeken? Dan moet je zeker even het Nationaal Park de Biesbosch bezoeken. Dit nationaal park is gelegen op zo'n 5 kilometer van Dordrecht en is makkelijk te bereiken met zowel de fiets, auto als waterbus!

Dit uitgestrekte natuurgebied bestaat uit de 3 kleinere gebiedsdelen van de Sliedrechtse Biesbosch, de Hollandse Biesbosch en de Brabantse Biesbosch. Samen vormen ze het grootste zoetwatergetijdegebied van Europa. Op zoek naar een micro avontuur in Nederland? Lees hier ons verslag van ons packraft weekend in De Biesbosch.

TIP: Wil jij ook het nationale park De Biesbosch bezoeken? Download onze reisgids Noord-Brabant, deze bevat ook een autoroute, wandelroute en fietsroute.

  1. Dordrecht

Dordrecht is een gezellig stad in de provincie Zuid-Holland en maakt deel uit van de agglomeratie Drechtsteden. Dordrecht is misschien wel één van de best bewaarde geheimen van Nederland. Zo was Dordrecht ooit de belangrijkste stad van Nederland, omdat hier de Eerste Vrije Statenvergadring werd gehouden. Vandaag de dag kan je er allerlei historische bezienswaardigheden bewonderen die wat laten zien van de rijke geschiedenis van Dordrecht.

Benieuwd naar wat deze stad allemaal te bieden heeft? Met onze stadswandeling door Dordrecht kom je langs de mooiste plekjes in deze stad!

  1. Neem de veerboot naar vestingstadje Gorinchem

Er leggen twee veerboten in Woudrichem aan. Het hele jaar door vaart er een veerbootje van Woudrichem naar Slot Loevestein en naar de vestingstad Gorinchem op de andere oever van de Merwede. We raden je aan om ook aan Gorinchem even een bezoekje te brengen. Het is een klein charmant vestingstadje waar zich twee interessante musea bevinden: het Hendrick Hamel Museum en het Gorcums Museum.

Hendrick Hamel Museum

Maak uitgebreid kennis met de 17de-eeuwse zeeheld, zijn avonturen in Korea en de opmerkelijke ontsnapping in 1666 in het Hendrick Hamel Museum. Het Museum is gevestigd in het Hamelhuis, dat werd gebouwd op de geboortegrond van Hendrick. Het historisch verhaal van deze Gorcummer in dienst van de VOC komt hier op een spannende manier tot leven.

Gorcums Museum

In het kloppende hart van Gorinchem vind je ook het veelzijdige Gorcums Museum. Het museum vertelt de geschiedenis van de stad, herbergt een verzameling Gorcumse schilderijen uit de Gouden Eeuw en laat Gorcumse kunst van nu zien. Meer info op de website.

  1. Zilverstad Schoonhoven

Al meer dan 700 jaar is Schoonhoven het Nederlandse centrum voor zilverambacht, zilverindustrie en zilverkunst. Er is een vakschool, tientallen ateliers en er worden het ganse jaar door zilverevents georganiseerd. Op 2e Pinksterdag vindt jaarlijks de Nationale Zilverdag plaats, en elke tweede zaterdag van december is er de Nacht van het zilver.

De stad was ook deel van de Oude Hollandse Waterlinie, en je wandelt er dus ook gezellig tussen verdedigingswallen en -muren. Of drinkt een vestingsbiertje van ambachtelijke stadsbrouwerij Argentum op één van de leuke terrasjes. Op de gevels van de meeste huisjes op de Dam zie je “Goud en Zilver” geschilderd. Heel wat edelsmeden zitten aan of in de straatjes rond de Dam. Bezoek er ook het Nederlands Zilvermuseum, meer info op de website

  1. Nieuwkoopse plassen

Otters spotten

Nieuwkoop is hét otterdorp van Nederland: sinds een paar jaar is dit nachtdier terug aanwezig in de natuurgebieden in de regio. De Nieuwkoopse plassen zijn een laagveenmoeras en de trekpleister in de regio. Hier is je kans om een otter in het wild te spotten.

Met de kano varen

Huur een kano en vaar over de plassen naar eiland Geitenkamp, dat je recht voor je ziet wanneer je de jachthaven uitvaart. Onderweg kijk je uit voor drijvende stukken veen. www.tijstermanboten.nl

Actieve fluisterboottocht

Met het hele gezin in een fluisterboot door de Nieuwkoopse plassen? Met ‘GPS escape’ ga je drie uur lang op avontuur en bestuur je jouw eigen boot terwijl je opdrachten uitvoert. Via een app ontdek je de plassen en ontrafel je jouw route. Reserveer je uitstap vooraf online

Wandelen

Lusthof de Haeck was ooit een privaat jacht- en visgebied, maar nu kan je er leuk wandelen. Start aan de parking aan de Hollandsekade: laat je leiden door de wandeling over kleine paadjes (3km) en zoek de vier meter hoge uitkijktoren die je over de Nieuwkoopse plassen laat uitkijken. Adres: Hollandsekade 23A, 3651 LS Woerdense Verlaat

Boerensporten

Deze recreatieve boerderij voorziet survival op de weilanden voor jong en oud. Wanneer je volledig moe bent geravot, kan je ook de boerderijdieren of kaasmakerij bezoeken. ’s Avonds blijf je met de tent of camper gewoon op de boerderijcamping staan slechts 500 meter van de Nieuwkoopse plassen. Meer info hier

  1. Vestgingsstad Hellevoetsluis

Hellevoetsluis is de op één na grootste stad van het eiland Voorne-Putten. In de oude vestingstad vind je acht bastions: dit dorpje groeide na 1600 uit tot de belangrijkste oorlogshaven van Holland.

De stad heeft dan ook veel militair erfgoed, dat je kan beleven via de Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis. Je kan gratis de tentoonstelling in Kazerne Haerlem bekijken, of plan een begeleide rondwandeling in de caponnière en bunkers. Meer info op www.fronttaal.info

  1. Het eilandje Tiengemeten

Om op het eilandje Tiengemeten te geraken, vaar je 10 minuutjes over het Vuile Gat met de pont (vaart elk uur op het uur). Je komt er terecht in de natuur, op een eiland met een speciale geschiedenis. Van aan het bezoekerscentrum Tiengemeten wandel je de Tien-Gemetroute (3km): volg de bruine pijltjes over het oudste deel van het eiland en kijk uit naar bevers en Schotse Hooglanders.

Met kleinere avonturiers trek je richting de speelnatuur van OERRR: 9 voetbalvelden om te ravotten op een Ukkie-eiland, om in bomen te klimmen, hutten te bouwen, en te spelen met zand en water.

GLAMPING: Na het verkennen van het eilandje, kan je nagenieten in de knus ingerichte glampingtent van TinyParks Cast Away. Geniet met een wijntje van het zicht op de omgeving met de mooie zonsondergang op de achtergrond. Meer info en boeken.

  1. Waar overnachten aan de kust van Zuid-Holland?

  • Scheveningen: Verblijf in het prachtige Grand Hotel Amrâth Kurhaus, een vijfsterrenhotel aan de boulevard dat al in 1886 werd gebouwd. Het monumentale pand is een belangrijk onderdeel van de boulevard van Scheveningen en je staat dan ook zo op het strand. Meer info en boeken.
  • Noordwijk aan Zee: Aan de boulevard van Noordwijk vind je het Vesper Hotel. Dit boetiekhotel biedt uniek ingerichte kamers waarvan sommigen uitkijken op zee. Na een mooie avondwandeling langs het strand kan je terecht voor een lekker diner in het à la carte restaurant. Meer info en boeken.
  • Katwijk aan Zee: ’s Ochtends wakker worden door het ruisen van de zee in een beach bungalow vlak aan het strand van Katwijk. Lekker ontspannen met een kopje koffie met uitzicht over de Noordzee met de rust van het verlaten strand op de achtergrond. De beach bungalows van Willy Zuid zijn knus en naar alle comfort ingericht. Meer info en boeken.
  1. Extra: Download onze reisgids Zuid-Holland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Zuid-Holland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuid-Holland met 120 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en 8 stadswandelingen en fietsroutes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Zuid-Holland.

Zuid-Holland

Gratis reisgids Zuid-Holland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 28 januari 2024 - neys vera

mooie reisgids heel veel leuke tips goed uitgelegd we nemen ze mee naar ons volgende weekendje weg merci.

- 27 juli 2023 - Els Cools

Zoals we dat steeds gewoon zijn, ook nu weer een volledige en zeer overzichtelijke gids met interessante wandelingen en de nodige uitleg langsheen alle bezienswaardigheden in de verschillende dorpen en steden.

- 7 juli 2023 - Van Heuckelo

Zeer nuttig en duidelijk. Proficiat

- 20 juni 2023 - Danny Haezebrouck

Weer eens een prachtige reisgids. We gaan alleen naar de plaatsen en streken waarvan jullie een mooie beschrijving hebben. Aub meer beschrijvingen want we raken aan het einde.....

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?