15 x bezienswaardigheden Dordrecht: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

Koop de volledige reisgids voor € 10

15 x bezienswaardigheden Dordrecht: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

7 januari 2024 in Noord-Brabant3 reacties

Dordrecht is een gezellig stad in de provincie Zuid-Holland en maakt deel uit van de agglomeratie Drechtsteden. Dordrecht is misschien wel één van de best bewaarde geheimen van Nederland. Zo was Dordrecht ooit de belangrijkste stad van Nederland, omdat hier de Eerste Vrije Statenvergadering werd gehouden. Vandaag de dag kan je er allerlei historische bezienswaardigheden bewonderen die wat laten zien van de rijke geschiedenis van Dordrecht.

Benieuwd naar wat deze stad allemaal te bieden heeft? Lees hieronder meer over de mooiste bezienswaardigheden in Dordrecht!

Inhoud artikel

Geschiedenis van Dordrecht

In 1220 kreeg Dordrecht al stadsrechten en is daardoor een van de oudste steden van Nederland (na Nijmegen). De stad is gelegen in een waterrijk gebied met rivieren als de Merwede, de Noord en de Oude Maas en groeide snel uit tot een van de zes grote steden van het toenmalige graafschap Holland. Dordrecht was van oudsher een belangrijke handelsstad met een levendige handel in hout, graan en wijn.

De dag van vandaag is die historie, rijkdom en cultuur nog altijd goed te zien. Niet alleen telt de historische binnenstad van Dordrecht zo’n 1.000 rijksmonumenten; ze worden bovendien fraai geëxploiteerd als restaurant, museum of theater. Je zal je hier geen moment vervelen.

Wil je graag zoveel mogelijk te weten komen over Dordrecht? Dat kan! Met deze privé rondleiding door Dordrecht vertelt een lokale gids je alles over deze stad en de geschiedenis.

 1. Grote Kerk of Onze-Lieve-Vrouwekerk

De Grote Kerk of Onze-Lieve-Vrouwekerk is de grootste kerk van de stad Dordrecht. De imposante kerk is een kruisbasiliek in gotische stijl en is de op een na oudste kerk van de stad. Ga zeker eens binnenin een kijkje nemen. De kerk heeft namelijk een rijk interieur. Binnen vind je namelijk prachtige koorbanken met een renaissancestijl en een orgel uit 1671. Je kan eventueel ook de toren van de Grote Kerk beklimmen. Vanaf hier geniet je van een schitterend uitzicht over Dordrecht en de omgeving.

 1. Stadhuis van Dodrecht

Midden in het centrum van Dordrecht vind je het Stadhuis. Het Stadhuis diende eerst als markthal voor de Vlaamse kooplieden die er lakense stoffen verhandelden. In 1544 kwamen de bestuurders van de stad in het gebouw en in 1679 werd ook het plein voor het stadhuis aangelegd.

Je kan ook even een kijkje nemen in het stadhuis. Hier kan je de rijke geschiedenis van de Dordrecht goed terugvinden in het interieur van het gebouw. In de hal vind je verschillende schilderijen en een beeld van Johan de Witt.

 1. Huis van Gijn Museum

Een boeiend museum in Dordrecht is het Huis van Gijn. Het Huis Van Gijn museum is gevestigd in twee monumentale panden aan de Nieuwe Haven. Het hoofdgebouw was het voormalige woonhuis van Simon van Gijn. Van Gijn was een bankier die in zijn leven heel wat verschillende spullen verzamelde. Van zilver tot prenten, meubels en speelgoed. Alles wat hij verzamelde kreeg dan ook een mooi plekje in zijn fraai huis. Je kan deze vandaag de dag nog steeds bewonderen.

Een bezoekje aan dit museum neemt je terug in de tijd:

Hoe zag een werkdag van een dienstmeid eruit? Wat stond er in die tijd op het menu? En hoe dek je een tafel? Bij je bezoek aan dit museum neem je een kijkje in het leven van een familie op stand rond 1900. Meer informatie? Neem een kijkje op de website.

 1. Wolwevershaven

De Wolwevershaven is gegraven in 1609 om de Nieuwe Haven te verbinden met de rivier en zo de doorstroming te verbeteren en verzanding tegen te gaan. De haven en de kade kwamen toen buiten de veilige stadsmuren te liggen. Het Damiatebolwerk diende als verdedigingswerk voor de haven, samen met een zogenaamde palissade en wat torens. Rondom deze haven staan al ongeveer 30 rijksmonumenten.

Waan je hier even helemaal terug in de tijd en laat je verwonderen door al het moois om je heen. Aan het water staan verschillende monumentale koopmanshuizen en pakhuizen die al eeuwenoud zijn en de omgeving helemaal af maken. Daarnaast vind je hier ook een aantal gezellige terrasjes waar je terecht kan voor een heerlijk hapje of een drankje tijdens een warme zomerdag!

 1. Catharijnepoort

Aan de waterkant van de stad lag vroeger een stadsmuur met waakhuizen en wachttorens. De Catharijnepoort gaf toegang tot de Hooikade en had als doel dit gedeelte van de stad te bewaken. Bedelaars, zieken of armen waren niet welkom en werden teruggestuurd. De poort is een eenvoudige poortdoorgang tussen gebosseerde pilasters met een sierlijk schilddak. Van de vele stadspoorten die Dordrecht kende, zijn alleen deze stadspoort en de Groothoofdspoort overgebleven.

 1. Groothoofdspoort

De Groothoofdspoort is samen met de Catharijnepoort de nog enige bestaande stadspoort van Dordrecht. De poort is gelegen op de plek waar 3 rivieren samenkomen: de Oude Maas, de Merwede en de Noord. Aan de landzijde van de poort staat het stadswapen van Dordrecht afgebeeld en aan de waterzijde een afbeelding van de Dordtse stedemaagd. In de ene hand van de maagd zie je het wapen van Dordrecht en in haar andere hand heeft ze een palmtak welke staat voor vrijheid, vrede en onsterfelijkheid.

Verder zie je dat haar voeten op een soort hek staan en dat betekent dat je Dordrecht niet zomaar kan binnendringen. Ook zijn rondom de maagd verschillende wapens afgebeeld. Dit zijn wapens van steden waar Dordrecht een goede relatie mee heeft.

 1. Lange Ijzeren Brug

De Lange IJzeren Brug is een stalen brug over de Nieuwe Haven in Dordrecht. De brug is in 1855 ontworpen door stadsbouwmeester G.N. Itz en diende als vervanging voor een 40m lange houten brug. Vanaf deze brug heb je een prachtig uitzicht over de haven.

 1. Schroevendok Straatman

Het Schroevendok Straatman is een oude scheepslift in de Wolwevershaven. De scheepslift werd in 1928 gebouwd door de firma Straatman en werd gebruikt om schepen deels uit het water te liften. Zo kon men scheepsroeren- en schroeven reparen of vervangen. Het Schroevendok Straatman is beeldbepalend in het historische havengebied en is een rijksmonument. Daarnaast is het een van de meest gefotografeerde monumenten in de binnenstad.

 1. Nationaal Onderwijsmuseum

Wil je graag meer te weten komen over het ontstaan van de ontwikkeling van het onderwijs in Nederland? Dan moet je in het Nationaal Onderwijsmuseum zijn! Het museum is opgericht in 1981 als Nationaal Historische Onderwijscollectie. Tegenwoordig is het museum uitgegroeid tot een belangrijk kenniscentrum waar je meer dan 400.000 voorwerpen kan bewonderen die te maken hebben met het Nederlandse onderwijs.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan de stad? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in Dordrecht.

 1. Hof van Nederland

Het Hof van Nederland is van oorsprong een Augustijnenklooster dat in 1275 werd gesticht door de Orde van Agustijnen. In 1572 vond de Eerste Vrije Statenvergadering plaats waarmee de fundering voor een vrije staat werd gelegd. Tegenwoordig zit er een museum waar over de geschiedenis, cultuur en ontwikkeling van Nederland wordt verteld.

 1. Augustijnenkerk

De Augustijnenkerk behoorde bij het Augustijnenklooster en werd oorspronkelijk rond 1293 gebouwd. In de tweede helft van de 15de eeuw is de kerk uitgebreid met een zijbeuk. In de tijd voor de reformatie hebben verschillende families kapellen in de kerk laten bouwen.

 1. Standbeeld van Willem van Oranje

Het standbeeld van Willem van Oranje is geschonken door de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting. Achter het beeld staat de muur van Berckepoort, een van Nederlands oudste monumentale woonhuizen. Hier verbleef hij meermaals wanneer hij Dordrecht een bezoekje bracht.

 1. Dordrechts Museum

Het Dordrechts museum is een museum met schilderkunst uit de 16de tot en met de 21e eeuw. Het museum werd opgericht in 1842 en wordt gezien als een van de oudste musea van Nederland. Je kan er maar liefst meer dan zes eeuwen aan schilderkunst bezichtigen. Kunstwerken en stukken van kunstenaars uit de Gouden Eeuw tot schilderijen uit de 21e eeuw. Denk maar aan werkstukken van Vincent van Gogh, Hendrik Willem Mesdag en Ferdinand Bol.

 1. Arend Maartenshof

Het Arend Maartenshof, ook wel het 'arme vrouwen hof' genoemd. Het hofje werd in 1625 gebouwd en is vernoemd naar de oprichter Arend Maartenszoon. Hij stond bekend als geldwolf en probeerde met het bouwen van 38 woningen voor arme vrouwen zijn reputatie te verbeteren. Het is gezellig vertoeven in dit hofje. Geniet vooral van de rust die je hier terugvindt.

 1. Nationaal Park de Biesbosch

Even ontsnappen aan de drukte van de stad? Even wat groen opzoeken? Dan moet je zeker even het Nationaal Park de Biesbosch bezoeken. Dit nationaal park is gelegen op zo'n 5 kilometer van Dordrecht en is makkelijk te bereiken met zowel de fiets, auto als waterbus!

Dit uitgestrekte natuurgebied bestaat uit de 3 kleinere gebiedsdelen van de Sliedrechtse Biesbosch, de Hollandse Biesbosch en de Brabantse Biesbosch. Samen vormen ze het grootste zoetwatergetijdegebied van Europa. Op zoek naar een micro avontuur in Nederland? Lees hier ons verslag van ons packraft weekend in De Biesbosch.

TIP: Wil jij ook het nationale park De Biesbosch bezoeken? Download onze reisgids Noord-Brabant, deze bevat ook een autoroute, wandelroute en fietsroute.

 1. Waar overnachten in Dordrecht?

Voor je bezoek aan Dordrecht, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Dordrecht online bekijken.

Villa Augustus

Het Villa Augustus is gevestigd in een voormalige watertoren, op 15 minuten wandelen van het historische centrum. Het hotel beschikt over een groot terrein met onder andere een siertuin en een biologische moestuin. Je verblijft in een van de ruime, modern ingerichte kamers en 's ochtends kan je in de eigen bakkerij proeven van het huisgebakken zuurdesembrood, de overheerlijke koekjes en taarten. Meer info en boeken.

Hotel Dordrecht

Dit gerestaureerde historische herenhuis bied je moderne accommodatie in Achterhakkers, op 10 minuten lopen van het centrum van Dordrecht. Na een gezellige dag vertoeven in de stad, kan je nog even nagenieten in de hotelbar waar je zo'n 75 soorten whisky kan uitproberen. Meer info en boeken.

 1. Mis niets met onze reisgids Noord-Brabant

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Nederland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Brabant met een uitgewerkte autoroute, 5 stadswandelingen, 2 fietsroutes, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Brabant

Gratis reisgids Noord-Brabant downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 11 september 2023 - Odette Van Hamme

Wij hebben genoten van het bezoek en tips uit de gids ...

- 6 juni 2022 - Mojca Fastre

Bedankt. Steeds een duidelijk beeld van wat je in de omgeving kan verwachten. Jullie zijn een van de eerste sites die ik raadpleeg bij het voorbereiden van al mijn reizen en kleine uitstappen

- 25 april 2022 - Moons Danny

Dankzij de gids hebben we al de interessante dingen gemakkelijk gevonden. Is altijd leuk om met jullie gids te werken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?