12 x bezienswaardigheden in Schiedam: stad van de jenever en reuzen molens

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x bezienswaardigheden in Schiedam: stad van de jenever en reuzen molens

24 december 2023 in Nederland1 reactie

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Schiedam + verblijftips

Schiedam, ook wel gekend als de stad van de jenever en de authentieke molens. De stad, die op 20 minuten rijden van Rotterdam ligt, wordt door toeristen vaak over het hoofd gezien. Toch is deze stad meer dan een bezoekje waard. Schiedam is een van de oudste steden in Nederland en heeft een rijke geschiedenis.

Bewonder tijdens je bezoek de hoogste molens van Nederland, wandel door de oud-Hollandse binnenstad en proef van de lekkerste jenevers. Lees gerust verder en ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden in Schiedam.

Inhoud artikel

 1. Bezoek de Schiedamse Molens

De molens van Kinderdijk en de Zaanse Schans ken je ongetwijfeld, maar ook in Schiedam kan je een bijzondere verzameling molens bezichtigen. Het zijn de hoogste molens van Nederland en worden ook wel eens “De reuzen van Schiedam” genoemd. De oude molens bevinden zich in de oude binnenstad en danken hun bestaan aan het jeneververleden van de stad. In de molens werd namelijk het gemout graan voor de branders gemalen. Vandaag kan je nog zes authentieke molens in de stad bezoeken.

Molen de Walvisch

Wil je je graag verdiepen in het molenleven van de Schiedammers? Breng dan zeker eens een bezoekje aan Molen De Walvisch. Deze molen bestaat al sinds 1794 en heeft door de jaren heen heel wat graan gemalen voor het maken van de Schiedamse jenever.

Een lokale molenaar laat je tijdens een rondleiding zien hoe de molen draait en hoe men hiermee te werk gaat. Nadien kan je nog even rondneuzen in de molenwinkel waar allerlei ambachtelijke meelproducten verkocht worden. Bij deze molen heb je bovendien ook een prachtig uitzicht over de andere molens van Schiedam.

 1. Het oude centrum en de Grote Markt van Schiedam

Schiedam heeft een gezellig centrum die zijn authentieke sfeer heeft weten te behouden. Wandel door de kronkelige straatjes van de oude binnenstad en laat je verrassen door de idyllische plekjes en monumentale panden die je onderweg tegenkomt.

Zin in een hapje of een drankje? Wandel dan door naar de Grote Markt. De Grote Markt is al jarenlang het belangrijkste plein van de stad. Neem plaats op een van de gezellige terrasjes van het prachtige Oude Stadhuis waar vandaag de dag een brasserie in gevestigd zit.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? De Schiedamse Suite beschikt over moderne en ruime accommodatie in de stad. Meer info en boeken.

 1. Nationaal Jenevermuseum Schiedam

Jeneverliefhebbers onder ons? Dan zit je in Schiedam meer dan goed! Schiedam staat al jarenlang bekend om de jeneverproductie. Op een bepaald moment telde de stad maar liefst honderden jeneverbranderijen. Een groot deel van de oude pakhuizen, distilleerderijen en branderijen zijn inmiddels omgetoverd tot woningen, winkeltjes of restaurants.

Wil je graag meer te weten komen over de geschiedenis van de Schiedamse jeneverindustrie? Dan is een bezoekje aan het Jenevermuseum zeker aan te raden. Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is gevestigd in een voormalige moutwijnbranderij aan de Lange Haven. Tijdens een rondleiding kom je aan de hand van tentoonstellingen meer te weten over de geschiedenis, het productie- en verkoopproces van de jenever alsook over het verpakkingsmateriaal en de reclamecampagnes. Nadien kan je je bezoekje afsluiten met een lekkere proeverij.

 1. Liduina Basiliek

Een andere kerk die je kan bezoeken in Schiedam is de Basiliek van de H. Liduina en Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans, of gewoon kortweg de Liduina Basiliek. De neogotische rooms-katholieke basiliek is al een bezienswaardigheid op zich. De kerk werd gebouwd in de 19de eeuw en is gewijd aan Liduina van Schiedam, de heilige patrones van de chronische zieken. Je kan haar relieken bezoeken in de neogotische reliekhouder in de basiliek.

 1. Zakkendragershuisje

Het Zakkendragershuisje is een van de bekendste gebouwen in de historische binnenstad. Het pand stamt uit 1725 en is een voormalig gildehuis van, hoe kan het ook anders, de zakkendragersgilde van Schiedam. Hier werden onder andere graan en steenkool gelost. Deze goederen waren onmisbaar voor de jeneverindustrie.

 • Op de benedenverdieping vind je een wachtkamer waar men bij slecht weer kon wachten tot er een schip binnenkwam.
 • Op de eerste verdieping vind je de zogenaamde 'gildekamer' waar de voorlui hun administratie deden. De rest van de verdieping doet tegenwoordig dienst als eetzaal voor het naastgelegen café Sjiek.
 • De tweede verdieping en de kapzolder werden door de zakkendragers gebruikt als opslag en werkruimte.

Wat zo opvallend is aan dit bijzondere huisje is de klokkentoren met daar bovenop de windvaan in de vorm van een zakkendrager. Wanneer de klok luidde, wisten de zakkendragers dat er een nieuw schip binnenkwam. Op de kade kan je ook een standbeeld vinden van “de Zakkendrager” dat in 1987 door de Rotterdamse kunstenaar Hans van der Plas ontworpen werd.

 1. Stedelijk Museum Schiedam

Interesse in de kunstgeschiedenis? Breng dan eens een bezoekje aan het Stedelijk Museum Schiedam. Het museum werd opgericht in 1899 en zit gevestigd in het voormalige Sint-Jacobs Gasthuis, vlakbij Molen De Walvisch.

In het museum worden moderne en hedendaagse Nederlandse beeldende kunst tentoongesteld. Je kan er onder andere werken van kunstschilders als Karel Appel, Corneille, Jan Nieuwenhuys en Eugène Brands bezichtigen. Verder kan je een 8.000tal historische voorwerpen bezichtigen die je iets meer vertellen over de stadsgeschiedenis van Schiedam.

Je kan een bezoekje aan Schiedam altijd combineren met een stedentrip Rotterdam. De steden liggen op slechts 20 minuten rijden van elkaar verwijderd.
 1. Bibliotheek Schiedam in de Korenbeurs

De Korenbeurs langs de Lange Haven, is een monumentaal pand dat onlosmakelijk verbonden is met de Jeneverindustrie van Schiedam. Vroeger werd er onder andere moutwijn en graan in de oude Korenbeurs verhandeld voor de jeneverproductie. Sinds 2015 bevindt zich de Bibliotheek van Schiedam in de Korenbeurs. Als je tijd over hebt, wandel dan dan ook eens binnen en beonder het prachtige atrium met binnentuin. Hier kan je genieten van de rust en een goed boek terwijl je proeft van een lekker gebakje.

WANDELTIP: Wil jij ook graag Schiedam verkennen? Download hier onze stadswandeling Schiedam langs alle top bezienswaardigheden .

 1. Grote- of Sint Janskerk Schiedam

De grootste en oudste kerk van Schiedam is de Grote of Sint-Janskerk. De 14de-eeuwse kerk bevindt zich middenin het centrum en is gewijd aan Johannes de Doper. Wandel zeker eens binnenin de kerk en bewonder de bijna 500 jaar oude orgelkas van Niehoff en de oude preekstoel versierd met fraai houtsnijwerk.

De kerk is bovendien het decor van verschillende evenementen, waaronder (orgel)concerten, modeshows, gemeentelijke bijeenkomsten, filmprojecties, trouwerijen, tentoonstellingen en een kerkdienst op zondag. Meer info op de website.

 1. Ruïne Huis te Riviere

In Schiedam kan je enkele restanten terugvinden van het oudste, bekende rechthoekige kasteel in het voormalige graafschap van Holland. Huis te Riviere, ook wel Slot Mathenesse genoemd, werd gebouwd in 1262. Het oorspronkelijke gebouw werd diverse malen beschadigd en weer hersteld. Vandaag de dag is het enkel nog een oude ruïne van de onderste twee bouwlagen van de versterkte kasteeltoren. Je kan de site van de ruïne niet betreden maar je kan ze bewonderen vanop afstand.

 1. Maak een boottochtje met de fluitsterboot

Schiedam ligt aan de Schie en biedt de mogelijkheid om de historische binnenstad te verkennen vanop het water. Vooral op warme dagen is er niets leuker om met een fluisterbootje door de grachten van Schiedam te varen. Tijdens je boottochtje vaar je onder andere langs prachtige authentieke pakhuizen, branderijen en de oude molens die Schiedam rijk is terwijl je luistert naar boeiende verhalen van de gids. Meer info op de website.

 1. Bezoek het Nationaal Coöperatie Museum

Een ander museum dat je kan bezoeken in Schiedam is het Nationaal Coöperatie Museum, gevestigd in een van de fraaie historische gebouwen van Schiedam uit 1891. Bij een bezoekje aan dit museum kom je meer te weten over de opkomst, de bloei en de neergang van de Coöperatie in Nederland.

Bijzonder aan dit museum is dat je de ingang betreed via een snoepwinkeltje. Neem ook zeker je tijd om even in het winkeltje rond te neuzen. Je vindt er namelijk ouderwets Oudhollandse snoep. Niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook erg lekker 😉.

 1. Bezoek het voormalige dorpje Kethel

Kethel, ten noorden van Schiedam, was vroeger een zelfstandig dorpje maar is sinds 1941 onderdeel van de stad. Bijzonder aan het dorpje is dat het ooit twee stadskernen had: de oude kern die zich rond de Dorpskerk bevindt en de nieuwe kern. Kethel is erg klein en bevindt zich net buiten het stadscentrum van Schiedam.

Van plan om ook een bezoekje te brengen aan Rotterdam? Download dan zeker onze uitgebreide reisgids Rotterdam en mis niets!
 1. Waar overnachten in Schiedam?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in Schiedam.

 • In een statig half vrijstaand herenhuis uit 1918 bevindt zich de Schiedamse Suite. De Suite beschikt over een ruime en luxueuze slaapkamer met een eet-werktafel en een apart zitgedeelte, comfortabele slaapkamers en een gezellige woonruimte. Meer info en boeken.
 • Room Lange Haven zit gevestigd in een gerenoveerde kanaalvilla uit 1850 met een unieke, individuele inrichting. De sfeervolle B&B biedt uitzicht op de gracht en een stadstuin in het oude centrum van Schiedam. Meer info en boeken.
 • Stadsvilla Mout Rotterdam-Schiedam biedt 4-sterrenaccommodatie met een aangename tuin en een gemeenschappelijke lounge, een gezellige ontbijtruimte en een aantal kamers met uitzicht op de haven. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden bezoek aan Schiedam

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan de molens van Schiedam? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Schiedam.

 1. Waar ligt Schiedam op de kaart?

Schiedam ligt in de provincie Zuid-Holland niet ver van de steden Rotterdam en Den Haag. De stad telt zo'n 80.000 inwoners en is vooral gekend voor de product van jenever en de hoogste windmolens ter wereld.

 1. Extra: Download onze reisgids Zuid-Holland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Zuid-Holland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuid-Holland met 120 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en 8 stadswandelingen en fietsroutes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Zuid-Holland.

Zuid-Holland

Gratis preview reisgids downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?