Bezienswaardigheden Friesland: wat zeker zien tijdens je bezoek?

Bezienswaardigheden Friesland: wat zeker zien tijdens je bezoek?

18 augustus 2020 in Friesland0 reacties

Friesland wordt geassocieerd met ‘een vakantie op en rond het water’. En terecht.. Je hebt er namelijk het Ijselmeer, de Waddenzee, de Noordzee en talrijke slootjes en kanalen. Maar Friesland biedt meer dan dat! De prachtige landschappen nodigen uit tot adembenemende wandel- en fietstochten en de pittoreske stadjes en dorpjes zullen je zeker niet vervelen.

Breng een bezoekje aan Sneek, Stavoren en Harlingen en ontdek de charmante pleintjes en vele bezienswaardigheden. Breng een bezoekje aan het eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen of laat je verwonderen door de weidse landschappen met windmolens langs de Waddenkustlijn.

Weet je niet goed waar te beginnen? Wij hebben er alvast de mooiste plekjes in Friesland uitgezocht!

Inhoud artikel

  1. Franeker

PC Torens in Franeker

Deze twee toren vormen de toegang tot hét kaatsstadion van Friesland. ‘PC’ staat hier voor een wel zeer ingewikkeld woord: het Permanente Commissie der Franeker Kaatspartij’. Hier worden dus jaarlijks de PC Kaatstoernooien gehouden. Het is het oudste kaatstoernooi van Nederland dat heel populair blijft bij de mensen.

Weetje: Wist je dat vóór 1800 kaatsen de nationale sport was in Nederland.

Museum Martena

Je zou het niet echt vermoeden maar wat verder van de PC Torens vind je een mooi 16-eeuws stadskasteeltje. In het stadskasteeltje is er een museum gevestigd dat verschillende afdelingen bevat met als hoofddoel de geschiedenis van Franeker. Je kan er schilderijen, gebruiks- en kunstvoorwerpen, porselein en zilverwerk terug vinden en er is tevens ook een ruimte voorzien voor tijdelijke tentoonstellingen over de hedendaagse kunst. En loop ook zeker even door de achtertuin van het museum! Meer informatie kan je vinden op: www.museummartena.nl

Eise Eising Planetarium

Het Eise Eising Planetarium is het oudste planetarium ter wereld en dus zeker de moeite waard om even halt bij te houden! Het Planetarium is gelegen in een grachtenhuis en dateert van eind de 18e eeuw. In verschillende zaaltjes vind je informatiebronnen die helder uitleg geven over ons zonnestelsel, de planeten en de sterren. Daarnaast vind je er ook enkele telescopen en een paar meetinstrumenten die men vroeger gebruikte om het heelal te bestuderen. Het is wel eens indrukwekkend om te zien hoe ze er vroeger in slaagde om het heelal zo goed in kaart te brengen met de materialen die ze destijds hadden.

Wanneer in 1774 het einde van de wereld voorspeld werd door een botsing van verschillende planeten, heeft Eise Eisinga besloten om de ‘gewone mens’ te laten zien dat dit niet kon. Hij bouwde in zeven jaar tijd een planetarium in zijn woonkamer die je vandaag de dag nog kan bezichtigen. Meer nog, er wordt uitleg gegeven over hoe het fantastisch planetarium in elkaar zit, wat je allemaal kan zien en hoe en wat er rond de zon draait. Je moet ook zeker eens een kijkje gaan nemen op naar het mechanisme van het planetarium op de 1e verdieping en daarna kan je gerust even uitrusten in het planetariumcafé. Meer informatie kan je vinden op: www.planetarium-friesland.nl

  1. Harlingen

Hannemahuis

Harlingen is toch wel gekend als een havenstad. En om daar een goed beeld van te verkrijgen, breng je best een bezoekje aan het Hannemahuis. Het Hannemahuis is gevestigd in een mooi herenhuis dat dienst doet als museum. Je komt er in een totaal andere wereld terecht en ontdekt er de geschiedenis van de havenstad.

Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek

De Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek is een authentiek familiebedrijf en vandaag de dag het laatste bedrijf in Nederland dat op originele wijze aardewerk en tegels produceren. De producten worden volledig met de hand in de tinglazuurtechniek vervaardigd en daarna uitgestuurd over heel de wereld. Zowel het aardewerk als de tegels zijn dan ook puur vakwerk! En dat kan je zelf ondervinden bij een bezoekje aan het atelier.

  1. Hindeloopen

Eerste Friese Schaatsmuseum

Friesland is het mekka van de schaatsport. En in een karakteristiek pand in het pittoreske Hindeloopen kan je het Eerste Friese Schaatsmuseum bezoeken waar je de grootste schaatscollectie ter wereld terugvindt. Trofeeën en medailles van winnaars en zelfs schaatsen die ooit door koning Willem-Alexander gedragen zijn kan je er tegenkomen.

Het museum is klein gestart maar is inmiddels uitgegroeid tot het grootste museum op schaatsgebied. Daarnaast bezit het niet alleen de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld maar ook de complete geschiedenis van de Elfstedentocht. Neem alvast eens een kijkje op op de website.

TIP: Nog meer weten over de Elfstedentocht? Lees ook onze blog met een complete route voor de auto of fiets langs de Elfsteden.

  1. Makkum

Makkum is een gezellig vissers- en jachthaventje met statige koopmanshuizen, schattige ophaalbrugjes, een paar leuke cafeetjes en knusse eethuisjes. Makkum staat ook wel synoniem voor eeuwenoud geglazuurd aardewerk dat je kan bewonderen in de Koninklijke Tichelaar. Wereldwijd heeft het bedrijf een naam op keramisch vlak en geeft het een goed beeld weer dat het aardewerk in Friesland altijd een belangrijke rol heeft gespeeld.

Robbentocht vanuit Makkum

We raden je ook zeker aan om op zoek te gaan naar de robben op de Wadden. Een paar keer per week vaart hier een klein bootje waar je de robben mee kan spotten. Zo’n boottochtje duurt ongeveer 2 uur maar je hebt wel de zekerheid dat je op die tijd enkele robben ziet liggen.

Graag informatie over de vaardagen en de vertrektijden? Bezoek dan even de website: www.rondvaartmakkum.nl

  1. Sneek

In het centrum van Sneek, zit je als het ware op een eilandje omringd door een grachtengordel. Sneek wordt namelijk langs alle kanten omarmd door water en overal waar je komt is er een gracht. Je kan er aangenaam shoppen in het ‘levendige’ centrum en even uitrusten op de gezellige pleintjes. Op wandelafstand vind je het Fries Scheepvaartmuseum, de slijterij Weduwe Joustra, het stadhuis en de Waterpoort.

Tip: we raden je aan om Sneek te bezoeken tijdens een vakantie in Friesland.

Bezoek het Fries Scheepvaartmuseum

Het Fries Scheepvaartmuseum is gevestigd in vijf verschillende monumentale panden in hartje Sneek. Je bewondert hier alles over de geschiedenis van de scheepvaart in Friesland maar ook over de stad zelf. Tal van scheepsmodellen, schilderijen, scheepinterieurs, gereedschappen enzoverder laten heel wat aan je verbeelding over.

In de winterafdeling gaat het over vervoer over bevroren water. De prijzen van de Elfstedentocht en een sierlijke ijsschuit trekken hier vooral de aandacht. De grootste zaal is specifiek ingericht voor kinderen waar ze op een speelse en eigentijdse manier de geschiedenis van de scheepvaart ervaren.

Slijterij Weduwe S. Joustra

Lust je graag een borreltje? Dan bezoek je best eens de Slijterij Weduwe S. Joustra. Als je ‘Bij de Weduwe op zolder’ bent zie, ruik en proef je het verhaal van zes generaties Weduwe Joustra.

In 1864 werd hier de eerste “Beerenburg” gestookt en doet men dat nog steeds met dezelfde recepten. Door de jaren heen kwamen er wel nog heel wat andere producten bij maar het behoud van de uniek smaak zorgt ervoor dat deze ambachtelijke traditie overeind blijft.

Benieuwd naar het familieverhaal van de Weduwe? Bezoek dan ook zeker eens het originele winkeltje dat ook dateert uit 1864. Het interieur heeft nog steeds zijn ouderwetse charme met een nostalgische sfeer van toen. Hier zie je hoe het verhaal begon, betreed je het proeflokaal en bewonder je een écht drankorgel. Het drankorgel is nog steeds in tact en staat als bezienswaardigheid in Sneek op de kaart.

  1. Stavoren

Stavoren is een bijzondere plaats in Friesland. Het is namelijk de oudste en ooit rijkste stad van de provincie. Hier verbleven jarenlang de Friese koningen. Stavoren is gelegen langs het water wat het extra gezellig maakt om door dit stadje te wandelen.

Kom meer te weten over de Vrouwe van Stavoren

Bij een brugje aan de haven staat de Vrouwe van Stavoren je op te wachten. Aan deze rijke havenstad is sinds het einde van de middeleeuwen een legende verbonden. De legende van de Vrouwe luidt dat ze een rijke en bezitterige weduwe was die een schip had uitgestuurd om het meest waardevolle te gaan zoeken. Op een dag kwam de schipper terug met een schip vol graan. Jammer genoeg beviel dat graan haar niet en gaf het bevel om dit overboord te gooien.

In die tijd was tarwe zeer kostbaar en werd daarom op deze verkwisting kwaad aangesproken. Als uiting van woede smeet ze een gouden ring. Toen men een tijdje later, bij een maaltijd een vis opensneed, vond men de ring terug. Diezelfde avond was er een grote stormvloed dis haar huis en bezittingen overspoelde en haar vloot vernielde en haar als bedelaarster deed sterven. Daarom ‘waakt’ ze over het water van de havenstad.

Toankamer 't Ponthûs Museum

Vlakbij het standbeeld van de Vrouwe kan je een bezoekje brengen aan het museum Toankamer ’t Ponthûs waar de geschiedenis van Stavoren wordt verteld. Aan de hand van een tijdsbalk wordt er een beeld opgehangen van de historie met daarbij de belangrijkste gebeurtenissen. En natuurlijk is er ook een apart zaaltje die speciaal voorzien is van een tentoonstelling over de Vrouwe van Stavoren. Meer informatie kan je vinden op www.ponthuus.nl

  1. Workum

Workum is ook écht de moeite om even halt te houden tijdens je vakantie in Friesland. Een bezoekje aan deze stad is niet zo vermoeiend, alle bezienswaardigheden, fraaie huizen en boeiende musea liggen namelijk in éénzelfde straat. Handig toch?

Jopie Huisman Museum

Workum heeft iets met kunst dat zal je wel vaker opmerken. In de straten van de stad vind je een zelfportret van een ‘neerkijkende’ man met een hoedje op die een sigaret rolt. Hier ben je aan het Jopie Huisman Museum. Jopie Huisman was een kunstschilder en voddenkoopman als oudijzer-handelaar. Hij hield het graag simpel, schilderde mensen uit het dorp en eenvoudige onderwerpen als Friese landschappen. In het museum worden zijn collectie schilderijen en pentekeningen tentoongesteld. Jopie zal eeuwenlang de bekendste inwoner van Workum blijven en het museum trekt ongelofelijk veel toeristen.

Workumer Waag

In de Workumer Waag is het Warkums Erfskip gevestigd, waar de waar de historie van Workum uit de doeken wordt gedaan, met uiteraard aandacht voor de betekenis van de scheepvaart vroeger. Eveneens kom je er heel wat te weten over het Workumer aardewerk. Het informatiekantoor van de Toeristische Dienst die je kunt bezoeken tijdens jouw vakantie in Friesland bevindt zich eveneens hier. Op elke hoek van het gebouw, zie je een leeuw met tussen de poten een wapenschild gekneld en aan elke zijde vind je een trapgevel. In een fraaie gevelsteen staat een Latijns vers, vrij vertaald een bedanking aan de burgemeester Frederik van Inthiema, die ervoor zorgde dat de waag gebouwd kon worden.

Sint-Gertudiskerk

Deze majestueuze gotische Sint Gertrudiskerk van Gorkum zie je van ver al staan. Het is de grootste middeleeuwse kruiskerk die je in Friesland maar kan vinden. Je kan de protestantse kerk bezoeken en onder andere de 18-eeuwse preekstoel, een orgel uit 1679 en de negen gildebaren met werkzaamheden van de gilden bewonderen. Deze werden gedragen om overleden gildeleden naar hun laatste rustplaats te brengen.

Je zal misschien ook opmerken da de toren van de kerk onvoltooid lijkt en dat is ze ook. De oorspronkelijke toren werd verwoest en in de 16e eeuw werd er een nieuwe gebouwd. Het was wel degelijk de bedoeling om én de kerk én de toren met elkaar te verbinden door financiële omstandigheden, bleek dit niet mogelijk. Daardoor heb je twee bijzonder bezienswaardigheden voor de prijs van één.

  1. Download onze gratis autoroute Friesland

Ontdek Friesland en het IJsselmeer met onze gratis autoroute Friesland. Deze route hebben we voor jou uitgestippeld zodat je zeker niets mist van de regio. De route brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden in Friesland.

Friesland langs het IJsselmeer

Gratis reisgids Friesland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?