Hoorn, een wandeling door het rijke zeevaartverleden
De Noord-Hollandse stad Hoorn, aan het Markermeer, maakt deel uit van West-Friesland. Klinkt misschien wat raar omdat je bij Friesland denkt aan Groningen, Leeuwarden, Sneek. Maar West-Friesland ligt dus ‘aan de overkant’ met de Afsluitdijk als verbinding.
Hoorn is best wel een boeiende stad. Een historisch centrum met ruim 500 beschermde monumenten, een rijk verleden als commercieel ankerpunt tijdens de bloeiperiode van de Vereenigde Oostindische Compagnie tussen 1560 en 1660, een uitgebreide winkelbuurt, veel horeca, leuke pleintjes, … Gezellig op en top.
- Tijdens de wandeling kom je voorbij de meest interessante monumenten.
- Je maakt kennis met de haven waar Hoorn zoveel rijkdom mee vergaarde. Je zal nog veel raakpunten met de ooit florerende zeehandel voorbijkomen (huizen met versierde gevels met taferelen uit zeeslagen, schepen, pakhuizen, …).
- We nemen je mee naar plekken waar het gonst van bedrijvigheid maar ook naar een stiltetuin.
- Wie dat wil kan wat bijleren over de Slag op de Zuiderzee.
- En het Westfries Museum ziet er niet alleen van buiten heel erg fraai uit, dat kan ook gezegd worden van de collecties die in de zalen worden getoond.
De Kaap Hoorn en Hoorn
Je vraagt het je allicht af terwijl je in Hoorn rondstapt. Heeft de Kaap Hoorn, het meest zuidelijke punt van Zuid-Amerika (op een stukje land voor de kust van Vuurland) iets te maken met de stad Hoorn? Jazeker. Willem Corneliszoon Schouten samen met Jacob le Maire zochten een doorgang naar het Verre Oosten. Die vonden ze op de genoemde kaap. 29 januari 1616 schreef zeevaarder Schouten in zijn scheepsjournaal dat hij een kaap was rondgevaren die hij noemde naar zijn geboortestad Hoorn. Vandaar dus de Kaap Hoorn.