Het Van Gogh Museum bezoeken in Amsterdam? Info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Het Van Gogh Museum bezoeken in Amsterdam? Info, tips & tickets

8 april 2024 in Amsterdam1 reactie

De schilder Vincent van Gogh is één van de grootste namen in de Nederlandse kunstgeschiedenis. Hoewel zijn werken, die behoren tot het post-impressionisme en het pointillisme, tijdens zijn leven als rommel beschouwd werden, zijn zijn schilderijen tegenwoordig heel geliefd. Dat is mede te danken aan zijn familieleden, die meegeholpen hebben om al zijn werken te verzamelen. Vandaag wordt het grootste deel tentoongesteld in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Lees alles ove rons bezoek aan het Van Gogh Museum en hoe tickets online te kopen om de wachtrijen te vermijden.

Tickets Van Gogh Museum

Inhoud artikel

  1. Vincent van Gogh

1.1. De jonge Vincent Van Gogh

Vincent van Gogh werd op 30 maart 1853 geboren in het Nederlandse plaatsje Zundert. Al op vroege leeftijd toonde hij interesse in kunst, en vooral zijn moeder moedigde hem aan. Hij werd als kind eerst thuis geschoold, maar moest vervolgens op jonge leeftijd naar een kostschool. Hij miste zijn familie en wilde graag terug naar huis, waardoor hij zich op elfjarige leeftijd al diep ongelukkig begon te voelen.

1.2. Académie Royale des Beaux-Arts

Eenmaal afgestudeerd begon hij te werken voor een grote kunstverkoper. Hij groeide door in het bedrijf en werd overgeplaatst naar London. Daar stak zijn depressie opnieuw de kop op waardoor hij besloot tijdelijk in het zuiden van België te gaan wonen en zich op het Protestantisme te richten. Hij bleef echter geïnteresseerd in kunst, waardoor hij in 1880 op aansporen van zijn broer Theo het schilderen weer oppakte. Theo introduceerde Vincent aan de kunstenaar Willem Roelofs. Hij werd de leermeester van Van Gogh en overtuigde hem om aan de Académie Royale des Beaux-Arts in Parijs te studeren. Vanaf november 1880 volgde hij een aantal maanden lessen over anatomie, modelleren en perspectief.

1.3. Start van zijn schilderscarrière in Nederland

Na een paar maanden keerde hij terug naar Nederland, waar een neef hem de tip gaf om met houtskool en pastellen aan het werk te gaan. Vincent kreeg al snel ruzie met die neef, maar het is wel dankzij hem dat Van Gogh voor het eerst met oliën ging verven. Vincent trok weer bij zijn ouders in, die toen in Drenthe woonden. Hij stortte zich er helemaal op het tekenen en schilderen. Hij gebruikte zijn omgeving als onderwerp van zijn schilderijen en beeldde daarom wevers af op zijn werken. In 1885 vroeg Theo aan zijn broer of hij al schilderijen afgewerkt had zodat hij een expositie op kon zetten. Van Gogh kwam daarop met zijn eerste grote werk: de Aardappeleters.

Klik hier om je tickets te reserveren

1.4. Van Gogh niet aanvaard in Antwerpen

Daarna verhuisde hij naar Antwerpen. Hij leefde in armoede en zijn dieet bestond voornamelijk uit brood, koffie en tabak. Hij kreeg geld van zijn broer om van te leven, maar gaf dat voornamelijk uit aan nieuwe verfmaterialen. Van Gogh bracht veel tijd door in musea en volgde lessen op de Academie van Fine Arts. Daar raakte hij echter meerdere keren in de problemen vanwege zijn kunststijl, die door de docenten als onorthodox gezien werd.

1.5. Frankrijk

Een jaar later, in 1886, verhuisde Vincent naar Parijs, waar hij bij zijn broer introk in een appartement op Montmartre. Daar leerde hij het pointillisme kennen nadat hij verschillende kunstenaars had ontmoet, onder wie Émile Bernard en Paul Gauguin. Hij kreeg echter al snel ruzie met andere kunstenaars en verhuisde daarom naar het platteland in het zuiden van Frankrijk. Hij schilderde er een groot aantal van zijn meest bekende werken waaronder de Zonnebloemen.

1.6. Mentale problemen

Van Gogh leed aan mentale problemen zoals psychoses en een depressie waarvoor hij een tijdje in verschillende psychiatrische ziekenhuizen verbleef. In een opwelling van woede tijdens een ruzie sneed van Gogh een stuk van zijn linkeroor af. Naar aanleiding daarvan liet hij zich opnemen in het psychiatrisch ziekenhuis Saint-Paul-de-Mausole, waar hij tijdens zijn verblijf onder andere de Sterrennacht schilderde. (Bekijk ook onze rondreis door de Provence)

In mei 1890 verliet Van Gogh de kliniek en ging hij in Auvers-sur-Oise wonen. Hij was echter weer zwaar depressief geworden, en op 27 juli 1890 schoot hij zichzelf met een revolver in de borst, waarna hij dertig uur later, op 29 juni, overleed aan zijn verwondingen. Er is een volledig Van Gogh route die je kan rijden in de Provence.

  1. Het Van Gogh Museum

2.1. Oprichting van het museum

Tijdens zijn leven werd Vincent van Gogh vooral als een mislukking gezien en hij kon niet leven van zijn kunstwerken. Zijn schilderijen begonnen pas te verkopen na zijn dood, mede door zijn broer. Zijn hele leven lang was Theo Van Gogh een financiële en emotionele steun voor zijn broer. Ze stuurden elkaar ook vaak brieven. Vincent Van Gogh bewaarde maar weinig brieven, maar zijn broer daarentegen bewaarde ze allemaal, ook de bijgevoegde schetsen en tekeningen. Theo Van Gogh overleed een paar jaar na zijn broer. Theo’s vrouw, Johanna, liet een aantal brieven publiceren en wist ook een aantal schilderijen van Vincent te verkopen.

Na de dood van Johanna nam haar zoon Vincent Willem van Gogh het werk op zich en zorgde ervoor dat alle brieven gepubliceerd werden. Vanaf 1963 begon hij de werken van zijn naamgenoot op te kopen en tentoon te stellen. In 1973 werd het Van Gogh museum aan het Museumplein in Amsterdam geopend. Sindsdien is het één van de meest bezochte musea van Nederland.

Klik hier om je tickets te reserveren

2.2. Gestolen werken

Het museum heeft echter net als Vincent zelf een woelige geschiedenis doorgemaakt. Zo werden in 1991 twintig schilderijen, waaronder de Aardappeleters, gestolen uit het museum. De schilderijen werden allemaal een half uur later teruggevonden in een achtergelaten auto. Helaas waren een paar schilderijen zwaar beschadigd geraakt tijdens de diefstal. Die werden gerestaureerd, maar de sporen van de diefstal zijn nog steeds zichtbaar. In 2002 werden nogmaals twee schilderijen gestolen. Die werden pas in september 2016 teruggevonden in Napels na een grootschalig onderzoek waar zelfs de FBI aan meegeholpen heeft.

Onze tip: Wil je meerdere musea bezoeken? Koop dan je Amsterdam city card, zo kan je veel besparen op toegangsgelden.

2.3. Nieuwe vondsten

Daarnaast zijn er ook nieuwe werken van Van Gogh gevonden. Zo werd in 2013 een schilderij van Van Gogh ontdekt op een zolder in Noorwegen, genaamd de Zonsondergang bij Montmajour, geschilderd in 1888. Men wist van het bestaan van het schilderij af omdat Van Gogh er in een brief aan zijn broer over geschreven had, maar er werd jarenlang gedacht dat het schilderij vernietigd was. Het werk werd na de ontdekking in het Van Gogh museum onthuld.

2.4. Collectie van het museum

Het Van Gogh Museum beschikt niet over alle werken van Van Gogh. Er zijn verschillende grote werken van de schilder in andere musea te vinden, zoals in het Museum of Modern Art in New York. Het Van Gogh Museum heeft wel de grootste collectie werken van de kunstenaar, die naast schilderijen ook originele brieven en schetsen bevat die Van Gogh naar zijn broer had gestuurd.

Er zijn bovendien niet alleen werken van Van Gogh zelf te zien, maar ook van enkele zijn tijdsgenoten zoals Paul Gauguin en Claude Monet, (bekijk ook onze route in Normandië) wiens werk en vriendschap een grote invloed had op het leven van Van Gogh. Zo krijgen de bezoekers een nog beter beeld van de kunstenaar.

  1. Openingstijden van het Van Gogh Museum

Het museum is dagelijks geopend van 9u tot 17u, met langere openingstijden in de kerstvakantie en in de zomerperiode van 21 juni tot 1 september, wanneer het museum pas om 19u sluit. Op vrijdagen is het museum zelfs geopend tot 21u. De kassa’s sluiten een half uur voor sluitingstijd. Op 24 december, 25 december en 31 december is het museum geopend van 9u tot 17u, met op nieuwjaarsdag een openingstijd van 11u tot 19u.

  1. Tickets om het Van Gogh Museum te bezoeken

Tickets worden verkocht met een tijdslot van een half uur. Wanneer je te laat aankomt, is het mogelijk dat je niet meer wordt binnengelaten. Tickets kun je makkelijk online kopen. Er is ook een multimediagids beschikbaar in 11 talen.

  1. Hoe de wachtrijen vermijden?

Het Van Gogh Museum is een van de drukstbezochte bezienswaardigheden in Amsterdam. Het museum wordt tussen 11:00 en 15:00 het drukst bezocht, waardoor het aan te raden is om tussen 09:00 en 11:00 of na 15:00 het museum te bezoeken en om vakantieperiodes en weekends te vermijden.

Onze tip: Omdat het museum druk bezocht wordt, is het aan te raden om tickets vooraf online te kopen en niet bij de kassa van het museum zelf.

  1. Hoe bereik ik het Van Gogh Museum?

6.1. Te voet

Vanaf Amsterdam Centraal is het zo’n 35 minuten wandelen naar het Museumplein door het centrum van Amsterdam.

6.2. Met het openbaar vervoer

Vanaf Amsterdam Centraal kan je trams 2 of 12 naar Van Baerlestraat of het Museumplein nemen. Ook is het mogelijk om bus 347 richting Uithoorn of bus 357 richting Kudelstaart te nemen. Beide bussen stoppen aan het Museumplein.

6.3. Met de auto

Onder het Museumplein is een Q-Park gelegen waar je makkelijk kan parkeren. De ingang ligt in de Van Baerlestraat.

  1. Praktische info voor je bezoek

  • Het museum is gelegen aan het Museumplein in Amsterdam, waar ook het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam te vinden zijn. Je kan een bezoek aan het Van Gogh Museum dan ook goed combineren met een bezoek aan één van de andere bezienswaardigheden rondom het plein.
  • Je hebt ongeveer anderhalf tot twee uur nodig om het hele museum te bezoeken.
  • Kleine tassen worden toegelaten in het museum, maar grotere tassen en kleine rugzakken dienen achtergelaten te worden bij de vestiaire. Er is geen plek voor grote rugzakken en koffers, die laat je het best achter in de accommodatie of in de auto.
  • Fotograferen is alleen toegestaan zonder flits en statief en alleen bij de aangegeven gebieden.
  • Eten en drinken is alleen toegestaan in het café.
  • Er is gratis wifi aanwezig in het gebouw.
  • Wachtrijen zijn eenvoudig over te slaan door je tickets online te kopen.
  1. Waar overnachten in Amsterdam?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Amsterdam? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van het Centraal Station, Jordaan, Grachtengordel en Museumkwartier. Ontdek zeker onze 11 favoriete hotels in Amsterdam.

Waar overnachten in Amsterdam?

Op zoek naar een leuk hotel in Amsterdam? Wij verbleven in het DoubleTree hotel nabij het Centraal Station. Met een prachtig uitzicht + parking voorzien (mocht je niet met de trein komen).
  1. Filmpje: kijk binnen in het Van Gogh Museum

Ondertussen weet je al iets meer over Van Gogh, maar kunst is er natuurlijk om bekeken te worden! Ter voorbereiding op je bezoek aan de indrukwekkende collectie kun je alvast dit filmpje eens bekijken.

  1. Download je gratis stadswandeling Amsterdam

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Amsterdam. Ideaal om Amsterdam volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Amsterdam? Koop dan onze reisgids Amsterdam met 3 themawandelingen en meer dan 87 highlights. Eerst uitproberen? Download alvast onze gratis stadswandeling Amsterdam en ga op pad!

Amsterdam

Gratis reisgids Amsterdam downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?