12x bezienswaardigheden in Sluis - Zeeland bezoeken? Wat te doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

12x bezienswaardigheden in Sluis - Zeeland bezoeken? Wat te doen?

20 juli 2021 in Zeeland15 reacties

Sluis is en blijft een gegeerde stad bij vele dagjestoeristen. Vooral als winkelstadje geniet Sluis bekendheid, temeer omdat hier de winkels 7 op 7 geopend zijn. In de shoppingstraten is het altijd gezellig druk.

De tijd dat Sluis álleen maar bekendheid had voor niet nader te noemen shops is al lang voorbij. Cafés, koffiebars, restaurants, je vindt ze overal: langs de Kaai bij het water van de Damse Vaart, in de winkelstraten, op de markt, … Op vrijdag is er markt. Wist je dat er jaarlijks liefst bijna 5 miljoen mensen deze stad in Nederland, Zeeland bezoeken?

Inhoud artikel

 1. Belfort van Sluis

Het meest opvallende gebouw in Sluis is het gotische Belfort (uit 1390) met het stadhuis. Sluis is trouwens de enige stad in Nederlands die over dit typisch Vlaamse bouwwerk beschikt. In de raadskelder van het Belfort vinden wisselende kunst- en andere exposities plaats. Op de andere verdiepingen kan je naar de permanente interactieve presentatie van het historische verhaal van Sluis: van vestingstad tot koopcentrum en gezellige toeristenstad. Je kan de toren beklimmen.

Je mag de prachtige raadzaal met daarin wapenschilden, decoraties, schilderijen, voorwerpen, … betreden en er is een ruimte met aandacht voor de taal en op de derde verdieping kom je veel te weten over leven en werk van de bekendste inwoner van Daele (van het woordenboek). Er vinden ook geregeld concerten en lezingen plaats.

 1. Jantje van Sluis

Elk kwartier kun je het klokkenspel in de toren van het Belfort horen, bediend door klokkenluider Jantje van Sluis, het houten baasje in een kleurige outfit, die je ziet staan in de noordelijke gevel van de toren naast de verticaal hangende klokken.

Een legende vertelt dat tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) de Spaanse troepen Sluis wilden heroveren nadat ze de stad hadden moeten in handen geven aan Maurits van Nassau. Ze wilden Sluis binnenvallen op een afgesproken uur ’s nachts net nadat Jantje de stadhuisklok zou luiden. Jantje was echter op de lappentoer geweest, had wat teveel gedronken en viel in slaap. De klok luidde dus niet. Inmiddels was het dag geworden. De aanval vond toch plaats maar de plaatselijke troepen waren intussen wakker en slaagden erin de Spaanse aanval af te slaan.
 1. Johan Hendrik van Dale

De meest bekende figuur van de stad is ongetwijfeld Johan Hendrik van Dale (1828-1872), onderwijzer, stadsarchivaris én grondlegger van het Groot woordenboek der Nederlandse taal, wat nu bekend staat als ‘de Dikke van Dale’. Je vindt zijn ‘gouden’ borstbeeld op het Walplein. Hij stierf vrij jong ten gevolge van de pokkenziekte waardoor hij nooit de afwerking meemaakte van zijn woordenboek.

TIP: Wil je graag Zeeland verkennen? Download onze autoroute langs de mooiste plekjes van Zeeland

 1. Historische stadswallen

Waar vele dagjestoeristen niet komen, zijn de restanten van historische stadswallen en de stadspoorten. Ooit was Sluis een heuse vestingstad. Je vindt zo’n stadspoort ‘de Oostpoort’ bij het voetbalveld en de Westpoort of Brugse Poort (15de eeuw) ligt dichter bij het centrum. Deze wallen zijn dus niet te vergelijken met de Amsterdamse wallen.

 1. Bizarium

Bizarium is een museum waarin bizarre uitvindingen worden getoond., zowel wetenschappelijk vindingrijke als knotsgekke. Je vindt het museum in de Hoogstraat 35

 1. Retranchement

Retranchement bestaat sinds 1604. Nu straalt er heel wat rust uit van het polderdorp maar dat was ooit anders in de 17de eeuw. Toen stonden hier nog twee forten en lagen er stadswallen. Er lag een fort ten noorden (fort Oranje) en één ten zuiden (fort Nassau) op amper een kilometer van mekaar.

Van die forten is niks meer te zien. Prins Maurits beval de stadswallen aan te leggen tijdens de Tachtigjarige Oorlog om zich te verdedigen tegen de Spanjaarden. Zoek niet naar stenen vestingwallen. De wallen bestaan uit langgerekte natuurwallen (dijken, hagen, bomen). In Retranchement staat een 17de eeuw zaalkerkje (protestants). Ook de Standermolen is uit dezelfde eeuw (1643).

Weetje De naam komt uit het Frans, ‘retrancher’ betekent zich verschansen.
 1. Cadzand Bad

Cadzand Bad is een badplaats die erg gegeerd is door families met kinderen voor zij die het wat te druk vinden aan de nabije Vlaamse kust. Wie vroeger al eens in Cadzand Bad vertoefde, zal nauwelijks zich nog herkennen.

De badstad oogt nu fris, opgesmukt met moderne lange zitbanken, mooie uitkijkpunten, een stukje fietspad dat je bijna tot in het water brengt enz. Aan horecazaken geen gebrek. Het is al lang niet meer de badplaats waar alleen maar families met kinderen kwamen voor zij die het wat te druk vinden aan de nabije Vlaamse kust.

TIP: Wil je graag zeehonden zien? Je kan mee met een leuke boottocht op zoek naar de zeehonden.

 1. Verdronken Zwarte Polder

De naam van de Verdronken Zwarte Polder zegt het al. Hier ligt verdronken poldergrond, nu een waardevol natuurgebiedje. De overstroming gebeurde in 1802. Akkergronden werden verzwolgen door de golven. Met de fiets kan je er niet in, wel te voet. Mocht je de plaats willen zien waar de dijk doorbrak moet je het wandelpad volgen t.h.v. een camping. Op het eind van dit pad zie je nog steeds de opening waarlangs de zee binnenstroomt. Dit natuurgebied bestaat uit duinen, geulen en zandruggen. Vooral lamsoor vind je er terug samen met nog andere schorreplanten zoals zeekraal en zulte.

 1. Groese Polders

Groese Polders is een pracht van een natuurgebied, gevormd door kleinere natuurplekken met kreken, begrazingplekken

TIP: Met onze reisgids Zeeland ontdek je alles prachtige plekjes van dit stukje Zuid-Nederland.

 1. Bunkerdorp van Groede Podium

Het lijkt een wat vreemde combinatie. Terwijl de jongsten zich uitleven in het speelpark, kunnen de ouders en andere bezoekers heel wat opsteken van een voormalig bunkerdorp uit de Tweede Wereldoorlog. In kleine paviljoens hangen infoborden met foto’s en uitleg. In de meeste bunkers kan je binnen. Bij het betreden floept een lichtspot aan.

Hierlangs lag tijdens de oorlog de Atlantikwall, een verdedigingsgordel van 2700 km langs Normandië tot Noorwegen, door de Duitsers aangelegd langs de West-Europese kust om een aanval van de geallieerden te voorkomen. In Groede werd een artilleriebatterij in stelling gebracht met bunkers (gecamoufleerd). De kanonnen zouden echter nooit echt in actie komen.

 1. Groede

Groede is een rustig dorpje, aangenaam om door te fietsen. Het heeft een klein openluchtmuseum: 'Het Vlaemsche Erfgoed'. Te vinden in het Slijkstraatje. Je vindt er huizen waar in lang vervolgen tijden zich ambachtelijke werkplaatsen bevonden. Groede, hoe klein ook, beschikt over twee kerken, een grote en een kleintje.

De Duitsers die zich hier verschansten hadden het over Stützpunkt Groede. Er stonden een 20-tal verdedigingswerken waarvan er vandaag nog 11 te zien zijn. Dit ‘dorp’ werd gebouwd tussen juni 1941 en maart 1944. Een half jaar later werd Zeeuws-Vlaanderen bevrijd. Sommige bunkers waren soldatenverblijven, andere ingericht als hospitaal, voor munitieopslag. Maar … van buitenaf waren geen bunkers te zien. Toen leek het net een polderdorp met huizen, tuintjes, winkels en een café. De waarheid was dat dit slechts een camouflage was voor de bunkers. De gevels met deuren en ramen waren geschilderd, dus nep. Ook in de bunkers zelf was een interieur geschilderd. De vijand had er geen erg in want dit leek dus een dorp. Groot was de verbazing van de Canadese soldaten toen ze deze plek heroverden op 26 oktober 1944. De Duitse soldaten gaven zich meteen over.

Na de oorlog groeide deze plek langzaam dicht met struikgewas en bomen. De bunkers werden met aarde bedolven. Er werd een groot hertenkamp ingericht vanaf 1948. In 2006 begon men de bunkers opnieuw uit te graven. Zo’n unieke plek oorlogsgeschiedenis werd in ere hersteld. Vanaf 2008 is Groede Podium te bezoeken.

 • Bij het speelpark (gratis) staat een grote brasserie, in juli en augustus elke dag van 10u tot 18u geopend.
 • De andere maanden op maandag gesloten.
 • In een ruimte boven de brasserie kan je naar een kleine maar uiterste interessante permanente expo met thema’s als ‘waterbeheersing’, ‘de kust beweegt’ en een tijdslijn laat je de geschiedenis van de regio zien in woord en beeld (gratis te bezoeken).
 • Meer info op de website
 1. Damse Vaart

De Damse Vaart is zo'n 15 km lang en loopt van Brugge tot Sluis. De graafwerken voor het kanaal startten door Napoleon Bonaparte in 1810, vandaar ook de naam Napoleonvaart. Het was ooit de bedoeling om Brugge met de Schelde te verbinden maar zo ver kwam het nooit, ... Napoleon had immers verloren bij de Slag om Waterloo.

Er ligt een pond over de Damse Vaart halverwege tussen Sluis en Hoeke, ter hoogte van fort Sint-Donaas. Je kan dit als passagiers zelf bedienen door middel van een windas. Het bootje zelf draagt de naam Kobus, naar de patroonheiligen van de nabijgelegen plaatsen Lapscheure en Hoeke.

 1. Waar overnachten in Zeeland?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Zeeland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Breskens, Middelburg en Vlissingen. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Download je gratis reisgids Zeeland en mis niets!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zeeland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Zeeland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 6 september 2021 - A. Voermans

Duidelijk en overzichtelijke reisgids, voor iedere vakantieganger (bezoeker Zeeland) een aanrader.

- 10 juli 2021 - Sylvia Strijbos

Handige gids . Geen info toerisme nodig .

- 11 september 2020 - hilde desmet

voor herhaling vatbaar mooie fietspaden mooie gebouwen

- 7 september 2020 - Johanna joosten egel

Geweldig sluis fietsen in Zeeland heerlijk cadzand heel gezellig. Maar mijn fiets gestolen onder het hotel in sluis dat verwacht je niet

- 5 september 2020 - Lieve

Proficiat! Met deze gratis en leerrijke info zal mijn eerste uit-weekend naar het mooie Zeeland zijn!!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?