15 x bezienswaardigheden in Sluis bezoeken: wat zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x bezienswaardigheden in Sluis bezoeken: wat zien en doen tijdens je verblijf?

24 januari 2024 in Zeeland22 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Sluis + verblijftips

Sluis is en blijft een gegeerde stad bij vele dagjestoeristen. Vooral als winkelstadje geniet Sluis bekendheid, temeer omdat hier de winkels 7 op 7 geopend zijn. In de shoppingstraten is het altijd gezellig druk. De tijd dat Sluis álleen maar bekendheid had voor niet nader te noemen shops is al lang voorbij. Cafés, koffiebars, restaurants, je vindt ze overal: langs de Kaai bij het water van de Damse Vaart, in de winkelstraten, op de markt, … Op vrijdag is er markt. Wist je dat er jaarlijks liefst bijna 5 miljoen mensen deze stad in Nederland, Zeeland bezoeken?

Inhoud artikel

  1. Belfort van Sluis

Het meest opvallende gebouw in Sluis is het gotische Belfort (uit 1390) met het stadhuis. Sluis is trouwens de enige stad in Nederlands die over dit typisch Vlaamse bouwwerk beschikt. In de raadskelder van het Belfort vinden wisselende kunst- en andere exposities plaats. Op de andere verdiepingen kan je naar de permanente interactieve presentatie van het historische verhaal van Sluis: van vestingstad tot koopcentrum en gezellige toeristenstad. Je kan de toren beklimmen. Elke zondag tussen 15u30 en 16u30 kan je de stadsbeiaardier aan het werk horen.

Je mag de prachtige raadzaal met daarin wapenschilden, decoraties, schilderijen, voorwerpen, … betreden en er is een ruimte met aandacht voor de taal en op de derde verdieping kom je veel te weten over leven en werk van de bekendste inwoner van Daele (van het woordenboek). Er vinden ook geregeld concerten en lezingen plaats.

TIP OVERNACHTEN: Wil je graag overnachten in Sluis? Probeer dan zeker Hotel-Restaurant Dikke van Dale waar je kan overnachten in een voormalig klooster uit de 19e eeuw vlakbij het historische centrum van Sluis. Meer info en boeken

  1. Jantje van Sluis

Elk kwartier kun je het klokkenspel in de toren van het Belfort horen, bediend door klokkenluider Jantje van Sluis, het houten baasje in een kleurige outfit, die je ziet staan in de noordelijke gevel van de toren naast de verticaal hangende klokken.

Een legende vertelt dat tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) de Spaanse troepen Sluis wilden heroveren nadat ze de stad hadden moeten in handen geven aan Maurits van Nassau. Ze wilden Sluis binnenvallen op een afgesproken uur ’s nachts net nadat Jantje de stadhuisklok zou luiden. Jantje was echter op de lappentoer geweest, had wat teveel gedronken en viel in slaap. De klok luidde dus niet. Inmiddels was het dag geworden. De aanval vond toch plaats maar de plaatselijke troepen waren intussen wakker en slaagden erin de Spaanse aanval af te slaan.
  1. Johan Hendrik van Dale

De meest bekende figuur van de stad is ongetwijfeld Johan Hendrik van Dale (1828-1872), onderwijzer, stadsarchivaris én grondlegger van het Groot woordenboek der Nederlandse taal, wat nu bekend staat als ‘de Dikke van Dale’. Je vindt zijn ‘gouden’ borstbeeld op het Walplein. Hij stierf vrij jong ten gevolge van de pokkenziekte waardoor hij nooit de afwerking meemaakte van zijn woordenboek.

TIP: Wil je graag Zeeland verkennen? Download onze autoroute langs de mooiste plekjes van Zeeland

  1. Historische stadswallen

Waar vele dagjestoeristen niet komen, zijn de restanten van historische stadswallen en de stadspoorten. Ooit was Sluis een heuse vestingstad. Je vindt zo’n stadspoort ‘de Oostpoort’ bij het voetbalveld en de Westpoort of Brugse Poort (ook wel De Steenen Beer of Westpoort ) (15de eeuw) ligt dichter bij het centrum. Deze wallen zijn dus niet te vergelijken met de Amsterdamse wallen.

Weetje: Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) lag de frontlinie hoofdzakelijk in Sluis en omgeving. De Spaanse troepen van Hertog Alva vochten er met de arme Nederlandse boeren, deze droegen toen kaasvormen als helm, vandaar komt de naam Kaaskoppen.
  1. Bizarium

Bizarium is een museum in Sluis waarin bizarre uitvindingen worden getoond, zowel wetenschappelijk vindingrijke als knotsgekke. Het is een wonderkamer vol bizare uitvindingen zoals een vliegfiets, wandelende duikboot of haargroeihelm. Je vindt het museum in de Hoogstraat 35. Tickets dien je online te boeken, beperkt aantal plaatsen. Meer info op de website

  1. Molen van Sluis

De enige overgebleven molen van Sluis kan je vinden aan de Nieuwstraat. Deze stenen molen uit 1739 werd gebruikt voor het malen van koren. Ooit telde Sluis wel zeven molens zowel stenen als houten. De molen en taverne/brasserie is dagelijks te bezoeken van 10u30 - 18u, meer info de website.

De molen is gekend als de De Brak, en kreeg z'n naam naar de Franse jachthondenras Braque. Deze honden zijn vooral gekend omdat ze hun neus in de wind tijdens het lopen.

  1. Retranchement

Retranchement bestaat sinds 1604. Nu straalt er heel wat rust uit van het polderdorp maar dat was ooit anders in de 17de eeuw. Toen stonden hier nog twee forten en lagen er stadswallen: Fort Oranje ten noorden en Fort Nassau ten zuiden, op amper een kilometer van mekaar verwijderd.

Van die forten is vandaag niets meer te zien. Prins Maurits beval de stadswallen aan te leggen tijdens de Tachtigjarige Oorlog om zich te verdedigen tegen de Spanjaarden. Zoek niet naar stenen vestingwallen. De wallen bestaan uit langgerekte natuurwallen (dijken, hagen, bomen). Je vindt er wel nog een 17de-eeuws protestants zaalkerkje en de Standermolen uit dezelfde eeuw (1643).

LEESTIP: Ontdek nog meer van de mooiste steden en dorpjes in Zeeland.

  1. Cadzand Bad

Cadzand Bad is een badplaats die erg gegeerd is door families met kinderen voor zij die het wat te druk vinden aan de nabije Vlaamse kust. Wie vroeger al eens in Cadzand Bad vertoefde, zal nauwelijks zich nog herkennen.

De badstad oogt nu fris, opgesmukt met moderne lange zitbanken, mooie uitkijkpunten, een stukje fietspad dat je bijna tot in het water brengt enz. Aan horecazaken geen gebrek. Het is al lang niet meer de badplaats waar alleen maar families met kinderen kwamen voor zij die het wat te druk vinden aan de nabije Vlaamse kust.

TIP: Wil je graag zeehonden zien? Je kan mee met een leuke boottocht op zoek naar de zeehonden.

  1. Verdronken Zwarte Polder

De naam van de Verdronken Zwarte Polder zegt het al. Hier ligt verdronken poldergrond, nu een waardevol natuurgebiedje. De overstroming gebeurde in 1802. Akkergronden werden verzwolgen door de golven. Met de fiets kan je er niet in, maar wel te voet.

Mocht je de plaats willen zien waar de dijk doorbrak moet je het wandelpad volgen t.h.v. een camping. Op het eind van dit pad zie je nog steeds de opening waarlangs de zee binnenstroomt. Dit natuurgebied bestaat uit duinen, geulen en zandruggen. Vooral lamsoor vind je er terug samen met nog andere schorreplanten zoals zeekraal en zulte.

  1. Groese Polders

Groese Polders is een pracht van een natuurgebied, gevormd door kleinere natuurplekken met kreken, begrazingplekken

De leukste verblijven in Zeeland?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of vakantie in Zeeland? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Zeeland
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Zeeland
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
Vakantiepark → Roompot Vakantieparken of kijk bij Landal Zeeland

  1. Bunkerdorp van Groede Podium

Het lijkt een wat vreemde combinatie. Terwijl de jongsten zich uitleven in het speelpark, kunnen de ouders en andere bezoekers heel wat opsteken in dit voormalige bunkerdorp uit de Tweede Wereldoorlog. In kleine paviljoens hangen infoborden met foto’s en uitleg. In de meeste bunkers kan je binnen. Bij het betreden floept een lichtspot aan. Meer info op de website

Hierlangs lag tijdens de oorlog de Atlantikwall, een verdedigingsgordel van 2700 km langs Normandië, Côte d'Opale tot Noorwegen, door de Duitsers aangelegd langs de West-Europese kust om een aanval van de geallieerden te voorkomen. In Groede werd een artilleriebatterij in stelling gebracht met bunkers (gecamoufleerd). De kanonnen zouden echter nooit echt in actie komen.

  1. Groede

Groede is een rustig dorpje, aangenaam om door te fietsen. Het heeft een klein openluchtmuseum: 'Het Vlaemsche Erfgoed'. Te vinden in het Slijkstraatje. Je vindt er huizen waar in lang vervolgen tijden zich ambachtelijke werkplaatsen bevonden. Groede, hoe klein ook, beschikt over twee kerken, een grote en een kleintje.

De Duitsers die zich hier verschansten hadden het over Stützpunkt Groede

Er stonden een 20-tal verdedigingswerken waarvan er vandaag nog 11 te zien zijn. Dit ‘dorp’ werd gebouwd tussen juni 1941 en maart 1944. Een half jaar later werd Zeeuws-Vlaanderen bevrijd. Sommige bunkers waren soldatenverblijven, andere ingericht als hospitaal, voor munitieopslag. Maar … van buitenaf waren geen bunkers te zien. Toen leek het net een polderdorp met huizen, tuintjes, winkels en een café.

De waarheid was dat dit slechts een camouflage was voor de bunkers. De gevels met deuren en ramen waren geschilderd, dus nep. Ook in de bunkers zelf was een interieur geschilderd. De vijand had er geen erg in want dit leek dus een dorp. Groot was de verbazing van de Canadese soldaten toen ze deze plek heroverden op 26 oktober 1944. De Duitse soldaten gaven zich meteen over.

Na de oorlog groeide deze plek langzaam dicht met struikgewas en bomen. De bunkers werden met aarde bedolven. Er werd een groot hertenkamp ingericht vanaf 1948. In 2006 begon men de bunkers opnieuw uit te graven. Zo’n unieke plek oorlogsgeschiedenis werd in ere hersteld. Vanaf 2008 is Groede Podium te bezoeken.

  • Bij het speelpark (gratis) staat een grote brasserie, in juli en augustus elke dag van 10u tot 18u geopend.
  • De andere maanden op maandag gesloten.
  • In een ruimte boven de brasserie kan je naar een kleine maar uiterste interessante permanente expo met thema’s als ‘waterbeheersing’, ‘de kust beweegt’ en een tijdslijn laat je de geschiedenis van de regio zien in woord en beeld (gratis te bezoeken).
  • Meer info op de website
  1. Waterfietsen in Sluis

Wil je graag Sluis eens bezichtigen vanop het water? Geen beter manier dan dat te doen dan met een waterfiets! Het is een unieke belevenis om de stad op een andere manier te verkennen. Je kan je waterfiets huren bij 'Waterfietsen' aan de Hoogstraat 15. Meer info kan je vinden op de website. Het bedrijf is geopend van 1 april tot 1 oktober.

  1. Damse Vaart

De Damse Vaart is zo'n 15 km lang en loopt van Brugge via Damme tot Sluis. De graafwerken voor het kanaal startten door Napoleon Bonaparte in 1810, vandaar ook de naam Napoleonvaart. Het was ooit de bedoeling om Brugge met de Westerschelde te verbinden maar zo ver kwam het nooit, ... Napoleon had immers verloren bij de Slag om Waterloo.

Er ligt een pond "’De Kobus" over de Damse Vaart halverwege tussen Sluis en Hoeke, ter hoogte van fort Sint-Donaas (bekijk hier de ligging op de kaart). Je kan dit als passagiers zelf bedienen door middel van een windas. Het bootje zelf draagt de naam Kobus, naar de patroonheiligen van de nabijgelegen plaatsen Lapscheure en Hoeke.

  1. Bezoek natuurpark Het Zwin

Breng een bezoekje aan Het Zwin. Dit beschermd natuurgebied ligt op de grens van België en Nederland en is een waar paradijs voor de fauna en flora. Bij vloed stroomt het zeewater het natuurgebied binnen. Dit zoute water zorgt voor een bijzondere vegetatie, schorren en slikken. Wie graag vogels komt spotten kan er lepelaars, ooievaars en diverse wilde eenden zien. Meer info op de site.

  1. Praktische info voor je bezoek aan Sluis

Waar parkeren in Sluis

Er zijn verschillende parkings rond Sluis waar je betalend kan parkeren. De parkings P1-P2-P3 kan je goedkoop parkeren. Er is ook een grote parking aan het Servicepunt in de Sint-Annastraat 15 in Sluis.

Met de motor naar Sluis

Je kan je motor gratis parkeren bij het Servicepunt aan de Sint-Annastraat 15. Hier kan je ook je helm of jassen kwijt in de openbare lockers.

Met de bus naar Sluis

Vanaf Brugge Station (B) kan je met het openbaar vervoer richting Sluis. Neem Bus 42 richting Breskens (NL), afstappen doe je in de Sint-Annastraat in Sluis. De rit duurt ongeveer 1 uur. Meer info op de site van De Lijn

Met de fiets naar/in Sluis

Je kan je elektrische fiets opladen bij het Servicepunt aan de Sint-Annastraat 15. Ook bij diverse restaurants kan je je elektrische fiets opladen (De Smoefelaar, T Populierenhof, De Zevende Hemel)

Openbare toiletten

Je kan de openbare toiletten gebruiken aan het Servicepunt in de Sint-Annastraat 15 in Sluis (zie ligging op de kaart).

  1. Winkelen en shoppen in Sluis

Het oude vestingstadje Sluis is de ideale plek om te shoppen en winkelen. Er is een breed aanbod aan diverse winkels die 7 dagen van de week open zijn. Niet te missen straten met winkels zijn De Kaai, Oude Kerkstraat en Kapellestraat, ideaal voor een dagje ontspanning.

  1. Waar kan je lekker eten in Sluis?

Wil je graag lekker uit eten gaan in Sluis? Wat dacht je van heerlijke mosselen of verse Noordzee vis? In Sluis kan je diverse keukens vinden, van bistro's tot gastronomie.

  1. Waar overnachten in Sluis?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Sluis, Zeeland? Hieronder vind je alvast een overzicht van enkele verblijven die we kunnen aanraden in Sluis of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in Sluis.

Hotel Fletcher Hotel-Restaurant de Dikke van Dale

Bij Hotel-Restaurant Dikke van Dale kan je overnachten in een voormalig klooster uit de 19e eeuw vlakbij het historische centrum van Sluis. Geniet van drankje op het terras of in de elegante bibliotheek met open haard. Ga fietsen fietsen of wandelen in de buurt. Restaurant Johan Hendrik serveert seizoensgebonden Franse gerechten met moderne accenten in het restaurant ingericht in Lodewijk XIV-stijl. Op zondagmiddag kan je genieten van een high tea. Meer info en boeken

De Lindenhoeve Lodge

De Lindenhoeve Lodge in Sluis, is de ideale plaats als je wil overnachten met kinderen. Er is een kinderspeelplaats en uitzicht op de tuin, je kan er genieten in het eigen restaurant. De kamers hebben een eigen badkamer en je kan gebruik maken van de badjassen, gratis toiletartikelen en haardroger. Meer info en boeken

Hotel Le Provencal

Hotel Le Provencal in Sluis in het centrum van Sluis kan je dagelijks genieten van een lekker ontbijtbuffet. Er is gratis WiFi beschikbaar en tegen een toeslag kan je gebruikmaken van privéparkeergelegenheid. Meer info en boeken

  1. Download onze reisgidsen Zeeland

Wil jij ook graag Zeeland gaan verkennen? Dat kan, download onze reisgidsen, zo zie je de mooiste bezienswaardigheden en mis je niets.

Fietsgids ZeelandAutoroutes + stadswandelingen Zeeland
Fietsgids ZeelandReisgids Zeeland

Op reis naar Zeeland? Nog op zoek naar inspiratie voor je vakantie? Download dan ook zeker onze autoroutes, uitgestippelde wandelingen en fietsroutes. Bekijk ons volledige aanbod routes in Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 augustus 2023 - engels charly

Vooral Sluis is ons geweldig meegevallen, daarna Cadzand.

- 26 maart 2023 - Ingrid Van Seghbroeck

Wij hebben de meeste bezienswaardigheden gezien. Een wandeling door alle straatjes gedaan. Veel verandert sinds ons vorig bezoek. Wij hebben enkele kleine dorpjes bezocht, alleen viel het weer niet mee om echt te genieten. Het is wel een aanrader en Zeeland heeft veel te bieden.

- 5 september 2022 - henny bergers

Veel plezier van de reisgids. Wij gingen een midweek en de gids bespaarde ons veel gezoek. Duidelijk en veelomvattend! Genieten dus!

- 13 augustus 2022 - Schepens Ivan

Prachtige fietsroutes ; mooie stad met mooie winkelstraat en lekker eten;

- 4 december 2021 - Heye Freddy

Heel mooie wandeling gemaakt in Sluis( (brochure) Leuke adresjes gevonden in Groede, Nieuwvliet,Kustlijn...Brocante,musea,eten-drinken. Echt bruikbare gegevens Bedankt. Heye-De Jans (Deinze-Belgie)

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?