Premium

Noord-Brabant autoroute met veel groen, leuke stadjes, Van Gogh en Bosch

Koop de volledige reisgids voor € 10

Onderdeel van de betalende reisgids

Noord-Brabant autoroute met veel groen, leuke stadjes, Van Gogh en Bosch

 • Startpunt: Oisterwijk, Nederland
 • Eindpunt: De Groote Peel, Ospel, Nederland
 • Type: Rondreis
 • Afstand: 219 km
 • Duur: 3 dagen
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
 • Visit Brabant

Volg route op kaart met GPS-tracker

Noord-Brabant Oost bezoeken? Autoroute met 's Hertogenbosch

Kom Noord-Brabant ontdekken met deze autoroute in het oostelijke deel van deze Nederlandse provincie. Neem de wandelschoenen en je fiets mee om er te genieten van gezonde beweging in de buitenlucht. Heel wat Vlamingen en Nederlanders deden het je al voor. Om te wandelen in de natuur laten we je de Natuurpoorten ontdekken en er is het Nationaal Park De Groote Peel.

Unieke vestingstadjes ontdekken

 • Heusden (ook in Noord-Brabant bestaat er dus een Heusden) en Woudrichem zijn beide charmante vestingstadjes. We stellen ze je graag voor via een wandelroute. We doen ook enkele grotere steden aan.
 • In Helmond (stadswandeling) vind je onder meer enkele bizarre gebouwen.
 • In ’s Hertogenbosch hebben ze een schitterende kathedraal en kan je boeiende musea bezoeken, volg onze stadswandeling in de gratis reisgids Noord-Brabant. Het is ook de stad waar de kunstenaar Jheronimus Bosch woonde en werkte. Je vindt tal van sporen van hem terug in onze wandelroute door Den Bosch.

Met de fiets, de auto of te voet door Noord-Brabant

De autoroute brengt je ook in Nuenen waar een steengoed museum over Vincent van Gogh bestaat dat best meer weerklank verdient. Maar wie wat langer wil vertoeven, die zal ongetwijfeld óók kunnen genieten van de rustgevende, vlakke fietswegen in het groen. Kan het toeval zijn dat veel Nederlandse wielrenners (op de weg en in het veld) uit Noord-Brabant komen?

Noord-Brabant

Gratis preview reisgids downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Noord-Brabant: we hebben de GPS-tracks (GPX - ITN) van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Hotels boeken met hoge korting (beperkt aanbod)

Booking.com

Niet te missen bezienswaardigheden langs deze autoroute

's Hertogenbosch is de stad waar één der bekendste Nederlandse kunstschilders Jheronimus Bosch geboren is, gewoond en gewerkt heeft. Logisch dat je hem tijdens onze stadswandeling een paar keer zal zien opduiken: in het Noordbrabants museum en het Jheronimus Bosch Art Center, maar ook op de markt bijvoorbeeld. In de kathedraal, een schitterend voorbeeld van de Brabantse gotiek, is het dagelijks een komen en gaan en niet alleen van de toeristen. Een mirakelbeeldje de Zoete Vrouw van Den Bosch heeft daar veel mee te maken. Den Bosch, dat is de benaming in de volksmond, heeft nog véél meer 'miraculeuze' bezienswaardigheden. In onze pdf-gids Noord-Brabant autoroute oost lees je er méér over. En als je daar rondloopt en je hebt plots zin in iets hartigs? Vraag dan op een terrasje (veel keuze) naar een Bosche Bol.

De stadswandeling in Helmond is niet lang maar niettemin zal je onderweg dikwijls aangenaam verrast worden. Een Byzantijnse koepelkerk met een glazen wand erom heen waarin nu het stadstheater Het Speelhuis een onderkomen vond is bijvoorbeeld zo'n curiositeit. Laat vooral je aandacht tijdens een voorstelling niet afleiden naar de muurschilderingen van Charles Eyck of het reliëf 'Ter dood veroordeling van Jezus'. Het Kasteel van Helmond staat ook al op een ongewone locatie, te midden drukke autowegen, flatgebouwen, maar ga vooral eens binnen in deze grootste waterburcht van Nederland. Behalve het kasteelverhaal zie je er veel kunst als bijhuis van het Museum Helmond. Naar het einde toe van de stadswandeling in Helmond moet je vooral niet denken dat er iets mis is met je zicht als je er gaat kijken naar de woningen ontworpen door Piet Blom. Probeer vooral de indeling te raden van deze bizarre, knotsgekke huisjes op palen.         

Het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen heeft veel mooie natuur te bieden. Nergens anders in West-Europa vind je een groter stuifzandgebied. Meer dan 30 km². Neem er nog de bosjes bij, de heidevelden, dan begrijp je waarom zovelen graag naar dit gebied in Noord-Brabant afzakken. De natuurbeleving is er trouwens in élk seizoen een ware verademing tussen het jachtige alledaagse gedoe. Wandelen doe je er op routes uitgezet met wandelknooppunten. In de VVV-kantoren vind je de wandelkaarten of via de webshop van visitbrabant.com 

Niets zo eenvoudig als starten voor een hapklare brok groen, wandelend of fietsend, vanuit een Brabantse Natuurpoort. Dit zijn startlocaties, herkenbaar aan een grote bruine stalen sleutel bij de ingang, waar je informatie kan krijgen over wandel- en fietsroutes die vanaf de Natuurpoort starten en over de natuur van het groene Noord-Brabant tout court. Bovendien vind je overal een uitstekende horecagelegenheid en kan je de wagen kwijt op een ruime parking. Vaak is nog iets extra verbonden met zo'n Natuurpoort: een manege, watermolen, een schapenhoeve, enz. In de pdf-gids Noord-Brabant autoroute oost kan je er nog meer over lezen.

De Groote Peel is een Nationaal Park op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Het gebied bestaat uit moerassen en ven, uit heide, bos en enkele zandruggen. Je kan er vertrekken voor wandel- en fietsroutes. Er is een bezoekerscentrum De Pelen in Ospel aan de rand van het Nationaal Park, ten zuiden van Asten.   

Bij het hotel De Rosep in Oisterwijk, de uitstekende uitvalsbasis waar wij logeerden bij de verkenning van de autoroute Noord-Brabant oost, is er een Brabantse Natuurpoort aan de overzijde. Je kan dus vanaf het hotel recht de natuur instappen vanaf deze Natuurpoort. Nog in de buurt van het hotel ligt Natuurpoort Groot Speijck, Natuurpoort de Spoordonkse Watermolen en Natuurpoort de Reuselhoeve.  

Heb je dat ook? Je bent nog maar pas in een stadje of dorp gearriveerd en er overvalt je een aangenaam rustbrengend gevoel. Zo iets van, het ziet er hier best leuk en gezellig uit. Weg van het drukke bestaan. Oef, even op adem komen zal hier best lukken. Dát gevoel ervaar je gegarandeerd bij het binnentreden van het vestingstadje Heusden. Een haventje, een stadskanaaltje, kasseitjes, veel historie in het straatbeeld, de mogelijkheid om op groene vestingen te wandelen en op de koop toe een leuk uitziende markt met terrassen om ook nog eens zittend te genieten. Genoeg redenen om maar eens Heusden bij de Bergsche Maas te gaan verkennen. Een korte maar allesomvattende stadswandeling vind je in de pdf-gids autoroute Noord-Brabant oost.

Wil je graag nog meer van hetzelfde? Even charmant wandelen als in Heusden kan ook in Woudrichem bij de Afgedamde Maas. Ook al een vestingstadje, helemaal in de noordelijke punt van Noord-Brabant. Rustige straatjes met af en toe een historische gevel, gezellige terrasjes, blik op het water van de Afgedamde Maas, de kans om met een voetveer naar een kasteel over te steken. Veel meer hoeft dat toch niet te zijn om enkele aangename uren door te brengen? Maak kennis met Woudrichem. Een kaartje met de bezienswaardigheden hoef je niet op te snorren, dat deden wij al voor jou.

De Sint-Petrusbasiliek met het oude raadhuis zijn de blikvangers op de markt van het gezellige Oirschot in Noord-Brabant. Rondom de markt is de keuze erg groot om je neer te vleien op een terras. Ervoor of erna kan je dan met een korte wandeling kennismaken met Oirschot. Wat je er zoal kan zien, hebben we voor jou opgezocht en ter plaatse gaan verkennen. Nu is het jouw beurt. Ga op zoek naar de Grote Stoel, ga er kijken naar het oudste kerkje van Noord-Brabant. Vraag gerust aan de balie van het TIP Oirschot in het Raadhuis om een kleine rondleiding te mogen doen. Aan religieus erfgoed is heel wat overgebleven in Oirschot. En omdat je niet alleen van cultuur bekijken kan leven, is er gelegenheid om in de lokale brouwerij te gaan proeven van het Vandeoirsprong bier. Met 8 soorten op dit moment heb je al wat keuze.   

Noord-Brabant is onlosmakelijk verbonden met Vincent Van Gogh. Geboren in Zundert en er zijn jeugd doorgebracht. Tekenlessen gevolgd in Tilburg, in Etten vond hij zijn roeping om van kunstschilder zijn beroep te maken. In Nuenen verbleef hij amper drie jaar maar liet er veel na. Tientallen zichten van het huidige Nuenen zie je terugkeren op de doeken van Van Gogh én er is een klein maar uitstekend museum ingericht in het Vincentre huis. 's Hertogenbosch schenkt eveneens veel aandacht aan deze illustere kunstenaar. Zowel in deel oost als deel west van de autoroute in Noord-Brabant maak je uitgebreid kennis met één van de bekendste Nederlandse kunstschilders.

Het klinkt natuurlijk mooi. Jheronimus Bosch uit Den Bosch, want dat is de volkse naam voor de stad 's Hertogenbosch. Ook al was de echte naam van de kunstenaar Hiëronymus van Aken maar laat dat de pret niet bederven. Tijdens de stadswandeling in 's Hertogenbosch duikt de schilder een paar keer op. Als standbeeld op de markt, met werken in de Sint-Janskathedraal, in het museum Zwanenbroedershuis, uiteraard in het Jheronimus Bosch Art Center maar ook vind je een link in een parkje, een muurschildering. Je zal de vaak als mysterieuze figuur afgeschilderde kunstenaar in elk geval beter leren kennen tijdens je verkenning van Den Bosch.  

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

55 ervaringen

- 10 maart 2024 - Antoin

Lijkt me een goed geordend en overzichtelijke reisgids, met bijzonder veel informatie.

- 28 februari 2023 - Peter De Ryck

Ik maak er nuttig gebruik van. Interessant. 👍

- 7 oktober 2021 - J.Willaert

Heusden,Gorinchem prachtige routes.

- 6 oktober 2021 - Theo

Noord Brabant, was verrassend mooi. Leuke fiets routes gereden. Genoten van bos en tochtjes langs de Maas.

- 6 oktober 2021 - Ger

Steeds weer mooi hoe duidelijk en goed in beeld en in woord staat.

Gratis preview reisgids downloaden

Koop de volledige reisgids voor € 10

Onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?