De 19 molens van Kinderdijk bezoeken? Alle praktische info

De 19 molens van Kinderdijk bezoeken? Alle praktische info

17 oktober 2021 in Nederland2 reacties

Het dorpje Kinderdijk in Zuid-Holland staat bekend om de 19 molens en de waterpomp die in het gebied staan. Deze windmolens liggen aan de rivier de Lek en zijn sinds 1738 gebruikt voor de water management in het gebied.

Aangezien het gebied onder zeeniveau ligt zou het zonder de molens helemaal onder water komen te staan. Kinderdijk staat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en is dan ook een zeer bijzondere bezienswaardigheid. We maakten een mooi overzicht met alle praktische info voor je bezoek, tickets kan je hier online kopen.

Tickets en georganiseerde tours Kinderdijk molens

Wil je graag mee met een tour vanuit Rotterdam of Amsterdam naar Kinderdijk? Bekijk hier alle tours en geniet van deze bijzondere molens.

TIP: Wil je graag alles uit je bezoek aan Kinderdijk halen? Krijg toegang tot 3 museummolens, rondvaartboottocht door het dorp + ingang tot de machinekamer van het gemaal en een multi-screenfilm. Boek je ticket hier online voor je bezoek aan Kinderdijk.

Inhoud artikel

 1. Het bezoekerscentrum Wisboomgemaal

In Kinderdijk kan je ook een bezoekerscentrum vinden waar je terecht kan voor meer informatie over de verschillende molens en de omgeving. Dit bezoekerscentrum "Wisboomgemaal" is gelegen in de oude Wisboom waterpomp in het Overwaard gebied, waardoor je hierbij ook gelijk de oude waterpomp kan bekijken.+

Bekijk hieronder het filmpje van ons bezoeken

Multi-screenfilm in Hulpgemaal De Fabriek

Hulpgemaal De Fabriek is het perfecte startpunt van je bezoek aan Kinderdijk, het prachtige UNESCO Werelderfgoed. Je kan hier een unieke multi-screenfilm bekijken die meeneemt door de rijke geschiedenis van Kinderdijk. Erg interessant! Bovendien wordt deze film dus op meerdere schermen vertoond. De film wordt vertaald in Engels, Japans, Frans en Duits.

Je krijgt verschillende personen te zien die je in een heldere taal uitleggen hoe het molencomplex is ontstaan, van waar de naam Kinderdijk komt en hoe belangrijk het is om goed watermanagement te hebben dit gedeelte van Nederland dat deels onder de zeespiegel ligt.

Machinekamer

Je vindt hier ook de machinekamer: vroeger een heel belangrijke plaats waar een stoommachine zo'n 400.000 liter water per minuut pompte. In het jaar 1924 werd er echter overgeschakeld naar een elektrische aandrijving, dus is deze machinekamer vandaag niet meer in gebruik. Tegenwoordig kan je het wel bezoeken, want het is ingericht als een klein museum met leuke informatie over Kinderdijk. Het is ook interactief, want je kan er bijvoorbeeld een spel spelen om zo meer te weten te komen over de molens.

Souvenirwinkeltje

In het Wisboomgemaal kan je ook steeds terecht voor een kopje koffie en er is een leuke souvenirwinkel waar je allerlei hebbedingen kan vinden die met molens en Holland te maken hebben. De winkel is erg mooi: de binnenmuren zijn namelijk beschilderd door kunstenaars uit de streek.

 1. Wat is het verschil tussen de 19 molens?

De 19 molens zijn verdeeld over 4 groepen: de Lekkerland molens, de Nederwaard molens, de Overwaard molens, en de Blokweer molen.

2.1 De Lekkerland molens

Deze zijn gelegen in de Nieuw-Lekkerland polder. Dit waren er ooit 3, maar daarvan zijn er nu nog maar 2 te zien. Deze molens hebben een achthoekig vorm en gebruiken een schroef in plaats van een rad om het water omhoog de rivier in te pompen.

2.2. Oude waterschap Nederwaard

In het oude waterschap Nederwaard zijn 8 ronde molens gelegen. Deze molens zijn van steen en hebben een rieten kap. De molens pompen met een inpandig waterrad water naar de bovenste bassin. Eén van de molens is open als museum, waarbij gezien kan worden hoe een voormalig molenaar hier met zijn familie van dertien kinderen heeft gewoond.

2.3. Het waterschap Overwaard

8 andere molens zijn terug te vinden in het waterschap Overwaard. Deze molens zijn net zoals de Lekkerland molens achthoekig maar zijn weer net zoals de Nederwaard molens bedekt met riet. Deze molens hebben een inpandig waterrad waarmee het water vanuit de lagere bassin naar de bovenste bassin gepompt wordt.

2.4. Blokweer polder molen

De laatste molen is de Blokweer polder molen. De molen staat op een gemetselde voet en het waterrad pompt het water meer dan een meter omhoog naar het bassin. Net als één van de Nederwaard molens is deze molen omgebouwd tot museum, zodat je als bezoeker kan zien hoe de molenaars te werk gingen.

 1. Vervoer ter plekke

Het gebied is alleen te bereiken te voet of met de fiets, maar doordat Kinderdijk niet heel groot is, is dit makkelijk te doen. Tussen 1 april en 1 oktober is het ook mogelijk om met een boot de molens te bekijken. De boottocht duurt ongeveer een half uur. Kinderen onder de 4 kunnen gratis mee. Ook is er de optie om met de paardentram langs de molens te rijden.

TIP: Je kan tickets hier online boeken voor een boottocht + bezoek aan de molens.

 1. Wat kan je er nog doen?

Er lopen een aantal wandelpaden en fietsroutes langs de molens van Kinderdijk, waardoor je een bezoek aan het dorp heel goed kan combineren met een langere wandel- of fietstocht door de polder. Zo kan je vanuit Kinderdijk zelf er op uit gaan of hier eindigen, maar je kan het ook als stop onderweg doen. Vanuit Kinderdijk lopen onder andere fietsroutes naar Rotterdam, Dordrecht, Delft, en Gouda.

Er is in het gebied ook een werkruimte te vinden waar men de molens onderhoudt en nieuwe houten componenten maakt ter vervanging. Vrijwilligers vertellen je hier graag over de technologie van de molens en hoe de molens ter werk gaan.

Voor kinderen is er de mogelijkheid om een paar uur mee te lopen met de molenaars, geheel gekleed in klompen en overals. Hierbij leren ze spelenderwijs over de molens en het leven er om heen. Deze activiteit duurt ongeveer 2 a 2,5 uur.

 1. Dieren kijken in de polder

Naast alle molens is het Kinderdijk gebied ook een paradijs voor veel vogels en polderdieren, dus neem vooral een verrekijker mee. Zo kan je onder andere purperreigers spotten, maar ook vossen, marters, kikkers en salamanders, naast alle dieren die je standaard in de polder vinden, zoals grijze reigers en hazen.

 1. Wat is de beste bezoektijd?

Kinderdijk is een zeer grote trekpleister voor toeristen, en zeker in het hoogseizoen is het hier behoorlijk druk bezocht.

 • In de maanden van november tot maart is het een stuk rustiger, en ook in de vroege ochtend en laat op de dag zal je minder mensen tegen komen.
 • Wanneer je alle molens aan het werk wilt zien zal je op een zaterdag in juli of augustus naar Kinderdijk moeten wanneer er (niet te harde) wind is, maar in principe is er altijd tenminste één molen aan het werk.
 1. Toegang en entree

 • Kinderdijk is het hele jaar openbaar toegankelijk en er worden geen entreekosten gevraagd.
 • Het gebied is tussen 9u en 17u30 geopend in het hoogseizoen (maart tot en met oktober) en tussen 10.00 en 16.00 in het laagseizoen.
 • Wanneer je de toegankelijke molens (molens Blokweer en Nederwaard) en de Wisboom pomp wilt bezoeken zal je wel een kaartje moeten kopen. Tickets hiervoor zijn zowel online als ter plekke te krijgen. Wanneer je deze online aanschaft krijg je €1 euro korting.
 1. Parking en bereikbaarheid

Kinderdijk is goed te bereiken vanaf Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Er gaan vanuit Utrecht, Rotterdam en Dordrecht directe bussen naar het dorp, en vanuit Rotterdam en Dordrecht vaart er ook een speciale waterboot.

Parkeerplekken rondom het dorp zijn beperkt en er wordt €5 voor het parkeren op de parkeerplaats gevraagd. Wel is het mogelijk om in nabijgelegen dorpen te parkeren. Zo kan je in Krimpen aan de Lek of Ridderkerk parkeren en met de pond overvaren naar Kinderdijk, of kan je in het naastgelegen Alblasserdam de auto kwijt.

Adres
Nederwaard 1a
2961 AS Kinderdijk
Nederland

 1. Veelgestelde vragen over Kinderdijk

Hoe geraak ik het best in Kinderdijk?

De beste manier om Kinderdijk te bezoeken is met het openbaar vervoer. Je hebt dan keuze uit de normale bus of de waterbus die je over de rivier brengt. Het is heel eenvoudig om vanuit steden als Dordrecht en Rotterdam een bezoek te brengen aan Kinderdijk. Je kan dus gerust ook met de auto gaan. Plan je uitstap van te voren of boek alvast een georganiseerde tour om dit pracht stukje Werelderfgoed te ontdekken. Hieronder delen we nog de mogelijke buslijnen:

 • R-NET lijn 489 (+/- 40 minuten reistijd tot Kinderdijk Molenkade)
 • SnelBuzz lijn 316 (+/- 35 minuten reistijd tot Kinderdijk Molenkade)
 • StreekBuzz lijn 190 (alleen tijdens spitsuren)
 • Bussen rijden van maandag tot en met vrijdag en ook in de winter. Tijdens de kerstvakantie en zomervakantie is deze dienstregeling anders.

Waar kan ik parkeren in Kinderdijk?

Ga je met de auto naar Kinderdijk? Dan kan je gewoon parkeren op de parking van Kinderdijk zelf. Hiervoor betaal je 5 euro.

Is Kinderdijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers?

 • De molens zelf: niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
 • De filmzaal en wandelpaden: wel toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
 • Extra info: rolstoelgebruikers hebben gratis toegang.

Ik wil een daguitstap maken, maar kan niet kiezen tussen Kinderdijk of Zaanse Schans?

Als je molens wil zien, ben je zowel in Kinderdijk als in Zaanse Schans aan het juiste adres. Beide plaatsen hebben een erg interessante geschiedenis en zijn populair onder bezoekers. De keuze tussen de twee is dan ook niet makkelijk. We lijsten hieronder even de verschillen op om je te helpen bij je beslissing.

De molens van Kinderdijk

 • De molens van Kinderdijk werden vroeger alleen gebruikt om het waterbeheer in goede banen te leiden.
 • Hoewel Kinderdijk UNESCO Wereldergoed is, valt de drukte hier goed mee en kan je ook genieten van de rust.
 • Kies voor Kinderdijk als je wil genieten van wat rust en de iconische must-see 19 molens.

De molens van Zaanse Schans

 • De molens van de Zaanse Schans hadden heel wat verschillende invullingen. Zo werden ze gebruikt voor het persen van olie, zeep maken, waterbeheer enzovoort. Historisch gezien zijn deze molens misschien iets interessanter.
 • In ons blogartikel over Zaanse Schans zal je lezen dat er ook nog heel wat meer te beleven valt naast de molens bezichtigen. Zo kan je een klompenmakerij bezoeken, kaas proeven, een zeepworkshop volgen, musea bezoeken... Hier valt over het algemeen dus meer te beleven dan in Kinderdijk.
 • Kies voor Zaanse Schans als je een goed gevulde dag wil met bezoekjes aan allerlei leuke typische Hollandse plaatsen.

Hoe blijven de molens van Kinderdijk in tact?

Aangezien de windmolens van Kinderdijk sinds het jaar 1738 instonden voor water management in het gebied, is het vanzelfsprekend dat er tegenwoordig zo nu en dan eens werkzaamheden moeten uitgevoerd worden om de eeuwenoude molens in tact te houden. De restauratie van zo'n molen is echter wel niet evident. De technieken die gebruikt wordt zijn erg verouderd en ook nog eens heel duur.

De meest recente restauratie ging van start in 2019 en nam molen nummer vier van de Nederwaard onder handen. De stenen romp ondergaat een grondige restauratie, omdat er gekampt werd met forse vochtproblemen. Deze opknapbeurt kost rond de 250.000 euro (!) en dat is nog niet eens de duurste. Zo werd de vijfde molen van de Nederwaard in 2011 gerestaureerd voor zo'n 1,2 miljoen euro. Er wordt goed gezorgd voor dit UNESCO Werelderfgoed, zoveel is duidelijk!

 1. De leukste weetjes over Kinderdijk

Geografisch

 • Het Zuid-Hollandse Kinderdijk is een erg bijzondere plek, aangezien je nergens ter wereld zo veel authentieke werkende windmolens bij elkaar vindt als hier. En dat zijn er maar liefst 19 in totaal.
 • Voor heel wat mensen staan kinderdijk en de 19 molens symbool voor onverzettelijkheid. De Nederlanders hebben namelijk jarenlang gestreden tegen de zee en polder bij polder stukjes land veroverd. Daardoor liggen nu grote delen van Nederland, en Kinderdijk volledig, onder de zeespiegel, wat erg opmerkelijk is! Wanneer je trouwens in Nederland de natuur niet zou tegen, dan zeker één vierde van het land onder water staan.
 • Zo'n 1000 jaar geleden was heel Kinderdijk een veenmoeras, ingesloten door rivieren en de zee. Het enige leven dat je hier toen zag, waren jagers en vissers die hier hun slag kwamen slaan wanneer het water laag genoeg stond.

Toponymie & legende

 • Wist je dat de oorspronkelijke naam van Kinderdijk eigenlijk "Elshout" is?
 • Er doen verschillende verhalen de ronde over hoe de naam Kinderdijk ontstaan is, maar het meest bekende gaat als volgt: in 1421, tijdens de grote St. Elisabethsvloed, was er een vreselijk storm op komst en gingen de mensen op de dijk staan om te kijken wat er te redden viel. In de verte zagen ze een wiegje komen aandrijven. Toen het wiegje dichterbij kwam, zagen de mensen dat een kat het wiegje in evenwicht hield door heen en weer te springen zodat er geen water in de wieg kon komen. Eenmaal aangedreven bij de dijk, bleek er een baby in de wieg te liggen die rustig en lekker droog aan het slapen was.

Wist-je-datjes

 • De molen met de grootste wieken van Nederland staat in Kinderdijk.
 • In Kinderdijk hebben de molens geen naam, maar een nummer. Molen nummer één, molen nummer twee enzovoort.
 • Wist je dat de wieken van een molen naar links draaien? Dat is dus tegen de klok in.
 1. Waar ligt Kinderdijk op de kaart?

Kinderdijk ligt zo'n 25 km ten zuid-oosten van Rotterdam

 1. Hotels en overnachtingen in de buurt

Een leuk verblijf in de buurt van Kinderdijk is "Theetuin Onder de Pannen", bijzonder rustiek en charmant en op wandel of fietsafstand van de molens. Wil je liever in Rotterdam verblijven? Dan is het het Van der Valk Hotel "Ridderkerk" een aanrader prijs/kwaliteit/locatie ideaal! Meer hotels in de buurt? Klik hier voor prijzen en overzicht.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Rotterdam?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip of stedentrip Rotterdam? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. We stelden een complete stadswandeling samen langs alle highlights van de stad. Download je gratis reisgids Rotterdam.

Rotterdam stadswandeling

Gratis reisgids Rotterdam downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 7 september 2020 - Schelkers

Goede tips voor het organiseren van een reunie in 2021 voor mijn buitenlandse vrienden

- 19 januari 2020 - deroo rnald

kan het programma zeer aanraden, goed uitgelegd - vroeg geen bijkomende inlichtingen ter paatse dank de roo

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?