Hortus Botanicus in Leiden bezoeken? De oudste botanische tuin van Nederland + tickets kopen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hortus Botanicus in Leiden bezoeken? De oudste botanische tuin van Nederland + tickets kopen

5 juni 2023 in Leiden0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Hortus Botanicus in Leiden + waar tickets kopen

Op zoek naar wat rust en stilte tijdens je stedentrip Leiden? Breng dan eens een bezoekje aan Hortus Botanicus, de oudste botanische tuin van Nederland. Deze prachtige tuin is een oase van rust en herbergt een grote collectie plantensoorten van over de hele wereld.

Ontdek alles over je bezoek aan de botanische tuinen van Leiden + bestel je tickets voor de Hortus Botanicus online en sla de wachtrij over.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Hortus Botanicus in Leiden

Reisgids
AdresRapenburg 73, 2311 GJ, Leiden (zie ligging hier)
Met de buslijn 2, 3, 4, 45, 169, 182 of 187 naar Breestraat. Lijn 5 of 6 naar Kort Rapenburg + 5 minuten wandelen.
Tickets
Openingsuren
  • De tuin is dagelijks geopend van 9u tot 18
Bestel hier je ticket € 9 online
Verblijven

Inhoud artikel

  1. Ontstaan van Hortus Botanicus in Leiden

De Hortus botanicus Leiden werd aangelegd in 1590 aan het Rapenburg in Leiden (in de provincie Zuid-Holland). De dag van vandaag is de Hortus Botanicus Leiden wereldberoemd omwille van de grote verzameling zeldzame flora. Onderzoekers van over de hele wereld komen hier in hordes naartoe om de prestigieuze planten te bestuderen. De Hortus Botanicus is bovendien ook dé plek waar de eerste grote tulpencollecties van Europa gekweekt werd door de beroemde botanicus Carolus Clusius.

TICKETS: Wil je graag de botanische tuin van Leiden bezoeken? Bestel je tickets voor de Hortus Botanicus Leiden dan online en sla de eventuele wachtrijen over.

  1. Hortus Botanicus Leiden

Hortus botanicus Leiden vind je midden in de stad, verscholen achter het mooie pand van de Universiteit Leiden aan de Rapenburg. De botanische tuin is al meer dan 425 jaar de groene long van de stad en herbergt een rijke verzameling (zeldzame) planten en bloemen.

Je ziet er een buitengewone verzameling plantensoorten uit Azië, Zuid-Europa en Noord-Amerika. Het is de ideale plek voor een rustgevende wandeling in de stad. Door de jaren heen heeft de botanische tuin zijn collectie weten uit te breiden. Tegenwoordig zijn de tuinen opgedeeld in kleine stukken die allemaal een apart thema hebben.

  • De Von Siebold gedenktuin. Deze Japanse tuin werd aangelegd ter ere van botanicus Philipp Franz von Siebold. Je vindt er ook een standbeeld van Von Siebold dat vooral de interesse heeft van Japanse bezoekers.
  • De Clusiustuin. Deze tuin heeft zowel een wetenschappelijke als educatieve functie gehad. De typische renaissancetuin diende als kruidentuin voor onderzoek en onderwijs aan planten die van belang waren voor de medische wetenschap. Het huisvest een grote collectie plantensoorten van over de hele wereld.
  • De Chinese kruidentuin is gewijd aan de traditionele Chinese geneeswijze.
  • In de Systeemtuin gaat het vooral over de indeling van het plantenrijk.
  • De Rozentuin met een aantal bijzondere en oudere rozen.
  • De Varentuin herbergt een collectie met enkele honderden verschillende winterharde varens. Meer zelfs, het is de grootste collectie winterharde varens van heel Europa.
  1. De verschillende kassen van Hortus Botanicus Leiden

In de kassen van de Hortus worden verschillende belangrijke collecties onderhouden:

  • In de tropische kassen vind je allerlei tinten groen en bijzondere bladvormen. Van varens en orchideeën tot exotische aronskelken, jadebloemen en verschillende soorten bekerplanten (Nepenthes). Veel van de plantensoorten komen vanuit Zuidoost Azië, Japan en Zuid-Afrika.
  • De Victoriakas is de warmste kas van de botanische tuin. Hier groeit de Victoria amazonica (ook wel gekend als de Reuzenwaterlelie) met bladeren die groter dan een meter kunnen worden en die tot wel 40 kilogram kunnen dragen.
  • In de Wintertuin bevindt zich onder andere de entreebalie, de Hortuswinkel, het Hortus Grand Café en de Tuinkamer. In deze kas vind je een collectie oer- en vleesetende planten en dateert uit 2000.

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Hortus Grand Café

Na je bezoekje aan de indrukwekkende botanische tuin kan je nog even nagenieten met een kopje koffie en een taartje in het Hortus Grand Café. Bij mooi weer kan je plaatsnemen op het aangrenzende Curatorenterras met zicht op de prachtige omgeving.

  1. Combineer je bezoekje aan de botanische tuin met Leiden

Combineer je bezoek aan de Hortus Botanicus met een bezoekje aan de stad Leiden. Leiden is een oude historische stad vol nostalgie en monumentale panden. De stad is eigenlijk een groot openluchtmuseum met maar liefst 288 monumenten, van hofjes tot stadspoorten en kerken. Naast de oude historie zijn er leuke winkelgebieden en gezellig horeca. Al met al genoeg reden om een bezoek te brengen aan deze stad. Met onze stadswandeling door Leiden mis je zeker niets!

VERBLIJFTIP: Overnacht tijdens je bezoek in Boutique Hotel Steenhof Suites, een prachtige accommodatie in het centrum van de stad. De accommodatie verzorgt je iedere ochtend van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.

  1. Waar tickets kopen voor de Hortus Botanicus Leiden?

  • Tickets voor de Hortus Botanicus Leiden kan je zowel online als ter plekke aankopen.
  • Wil je graag de botanische tuin van Leiden bezoeken en wachtrijen vermijden? Bestel je tickets dan online op voorhand!
  • Met de Leiden Museumkaart heb je gratis toegang tot het museum.
  • TIP: Ben je van plan om in Leiden een rondvaart te maken? Dan kan je best meteen een combiticket kopen. Hiermee heb je toegang tot Hortus botanicus Leiden en geniet je van een boottocht door Leiden. Bestel je ticket inclusief boottocht in Leiden hier.
  1. Hoe bereik je de Hortus Botanicus in Leiden?

De Hortus botanicus ligt in de oude binnenstad van Leiden

  • Vanaf het centraal station van Leiden wandel je in ongeveer 15 minuten wandelen naar de Hortus.
  • Je kan ook de bus nemen en afstappen bij de halte in de Paterstraat, Breestraat of Rapenburg.
  • Ben je met de wagen? Er zijn een aantal parkeergarages in het centrum en enkele aan de rand van de stad.
  • De Hortus Botanicus ligt in de oude binnenstad van Leiden. Met onze stadswandeling door Leiden kom je langs de botanische tuin.

Ligging van de Hortus Botanicus in Leiden op de kaart

  1. Praktische info voor je bezoek aan de Hortus Botanicus Leiden

  • Wanneer je de Hortus Botanicus ook bezoekt, alle seizoenen hebben zo hun eigen charme.
  • Hortus Leiden is in de zomer dagelijks geopend van 10u tot 18u en in de winter van dinsdag t/m zondag van 10u tot 16u.
  • Een bezoek aan de tuin duurt circa 1,5 uur.
  • Een entreekaartje kost €9 en is gratis te bezoeken met de museumjaarkaart (boek je ticket hier online)
  • Er is een mooi beschut terras waar je lekker kan lunchen of borrelen.
  • Wanneer je Hortus Botanicus in het weekend bezoekt, kan je gratis een bezoek brengen aan de oude sterrenwacht. Aan het einde van je bezoek aan de tuin heb je de mogelijkheid om het bezoekerscentrum van de oude sterrenwacht in te wandelen.
  • Op zoek naar een souvenirtje? In de Hortus winkel kan je kiezen uit ruime selectie aan producten als: thee, planten, zaden, boeken, maar ook eigen producten zoals de Hortushoning.
  • Meer info op de website.
  1. Waar overnachten in Leiden?

Voor je bezoek aan het charmante Leiden, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Leiden online bekijken.

Huys van Leyden

Huys van Leyden is een gezellig boetiekhotel in het historische centrum, vlak naast de Oude Singel. Dit monumentale pand dateert uit 1611 en heeft vele originele stijlkenmerken. Huys van Leyden biedt hotelkamers die een unieke indeling kregen. De kamers zijn ingericht in lichte kleuren en hebben houten vloeren en boxspringbedden. Afgezien van het ontbijtbuffet en het à-la-cartemenu kan je genieten van een diner, afternoontea of een privérondvaart op de grachten. Meer info en boeken.

Rembrandt City Hotel Leiden

Het Rembrandt City Hotel Leiden ligt in het historische centrum van Leiden. Dit comfortabele hotel en de goed onderhouden en gezellige kamers zijn de ideale plek om deze levendige universiteitsstad te ontdekken. Meer info en boeken.

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de Hortus Botanicus in Leiden

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan de Hortus Botanicus in Leiden? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf van deze prachtige botanische tuin in Nederland wil bezichtigen, zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar Leiden.

  1. Download onze gratis stadswandeling door Leiden

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling door Leiden. Die hebben we voor jou uitgestippeld zodat je zeker niets mist van de stad. De wandeling brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en geeft je wat meer uitleg over de plekken waarlangs je passeert. Nog meer ontdekken van Zuid-Holland, koop hier onze volledige reisgids Zuid-Holland.

Zuid-Holland

Gratis wandeling Leiden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?