10 x bezienswaardigheden Gouda: Praktische tips en info

10 x bezienswaardigheden Gouda: Praktische tips en info

17 december 2021 in Nederland0 reacties

Gouda is een kleine stad, zeker in vergelijking met de steden als Rotterdam, Den Haag en Utrecht die er omheen liggen, maar toch is er heel wat te zien. In het centrum van Gouda zijn er heel wat mooie historische gebouwen te vinden. Daarnaast staat Gouda natuurlijk bekend om haar kaas. Deze is dan ook overal terug te vinden. Maar de stad bezit nog veel meer schatten die u zeker en vast nog niet kent. Ontdek ze hier!

Inhoud artikel

 1. De poppen van het stadhuis

Midden op het marktplein in het centrum van Gouda staat het stadhuis. Het gebouw stamt uit 1450 en is in Gotische stijl gebouwd, maar het interieur komt voornamelijk uit de 17de en de 18de eeuw. Op de gevel van het stadhuis zijn een aantal beelden te vinden, waarvan het beeld van Sint-Joris en de Draak de oudste is. Dit beeld is een oorlogsmonument dat hier op de dodenherdenking van 4 mei 1948 werd geplaatst. Aan de zijkant van het stadhuis vind je ook een bijzonder carillon met mechanische poppen. Dit carillon is, net als de andere beelden in de voorgevel, pas in 1961 geplaatst. Twee minuten over het halve en het hele uur wordt hier een bijzonder poppenspel afgespeeld waar je zeker even met de camera voor klaar moet staan.

Wanneer er geen trouwerij of andere gebeurtenis gehouden wordt in het Stadhuis kan deze ook (deels) van binnen bekeken worden. Binnenin het stadhuis vind je een aantal prachtige zalen, zoals de trouwzaal, de raadszaal en de burgermeesterkamer. In de trouwzaal vindt je ook de wandbekleding waar Gouda zo trots op is.

 1. De Goudse Waag

De Goude Waag werd ooit gebruikt om onder andere kazen te wegen en te verhandelen, maar tegenwoordig bevindt het VVV-kantoor en het kaas-en-ambachtenmuseum zich hier. Het VVV-kantoor ligt op de begane grond, en het museum ligt daarboven op de eerste verdieping. In het museum kun je van alles leren over de Goudse kaas, zoals hoe de kaas geproduceerd, gewogen en verkocht wordt. Ook vind je er informatie over de geschiedenis van het gebouw zelf, dat dateert uit 1668.

Daarnaast worden er regelmatig demonstraties gegeven, bijvoorbeeld over de productie van kaas, maar ook van Goudse kaarsen en oude pijpen.

 1. De Sint-Janskerk

De Sint-Janskerk stamt uit de tweede helft van de zestiende eeuw en is bijzonder door haar lengte van 123 meter, waarmee het de langste kerk in Nederland is. De kerk is echter vooral wereldwijd bekend door de ‘Goudse Glazen’, ofwel de gebrandschilderde ramen. Op in totaal 72 glazen zijn onder andere Bijbelse verhalen geschilderd, maar ook afbeeldingen van het vaderland. Van alle ramen worden 61 ramen terug gedateerd tot de periode tussen 1530 en 1603. De glazen zijn altijd mooi om te zien, maar wanneer je geluk hebt schijnt de zon er doorheen wat voor een impressionant beeld zorgt.

Weet je niet waar je de kerk moet vinden? De kerktoren stijgt boven het centrum uit en is vanuit veel locaties in Gouda te zien. De kerk is van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 17.00 open, betalende toegang.

 1. Het Museum Gouda

In ligt het Mushet historische gebouw van het Catharina Gasthuiseum Gouda. In dit museum vindt je in een collectie van ongeveer 40.000 objecten uit de geschiedenis van de stad. In de tentoonstelling zijn onder andere schilderijen en oude altaarstukken te zien, maar ook een zestiende -eeuwse maquette van de stad en lokale keramiek uit de vorige eeuw. Daarnaast wordt in verschillende ruimtes de geschiedenis van het gebouw zelf weergegeven, waardoor je onder andere de ingerichte Chirurgijnsgildekamer en stadsapotheek kan bezoeken.

Ook is er in het museum een martelwerktuigenkelder te vinden. De werktuigen die hier terug te vinden zijn werden ooit gebruikt om in het stadhuis van Gouda de burgers te straffen. In de kelder is er zelfs een dolcel te vinden waar psychiatrische patiënten werden opgesloten. De kelder bevindt zich achter een dichte deur in de kapel, en nadat je de trap afgelopen bent vind je hier UV-lampjes en speciale brillen waarmee je tekeningen en teksten op de grond kan bekijken.

Het museum is erg leuk om met kinderen te doen. Er is een gedeelte te vinden waar de kinderen kunnen knutselen, zich verkleden, zelf een stilleven maken en nog heel wat andere activiteiten kunnen doen. Daarbij zijn er in verschillende ruimtes van het museum leuke activiteiten voor kinderen te vinden, en loopt er ook een ontdekkingstocht door het museum.

 1. Verzetsmuseum van Gouda

In een klein gebouw aan de Turfmarkt is het Verzetsmuseum te vinden. Dit museum richt zich voornamelijk op het Gouda tijdens de Tweede Wereldoorlog en de mensenrechten die toen geschonden werden. In de collectie zijn onder andere objecten uit de oorlog meegenomen, waaronder vele foto’s, documenten en affiches, maar ook wapens en kledingstukken. Naast de vaste collectie zijn er regelmatig gerelateerde exposities in het gebouw te bezoeken.

 1. Stadswandeling door het oude centrum

Het historisch centrum van Gouda is niet erg groot en gemakkelijk te voet te bezoeken. Naast de gekende bezienswaardigheden zijn ook de kleinere gebouwen de moeite waard. Veel van de huizen hebben hun oude voorgevels behouden, waardoor je kan zien wie er vroeger gewoond of gewerkt heeft. In Gouda kom je vele hofjes tegen die soms vallen te bezichtigen door hun poort. Veel van de hofjes worden in enige vorm als tuin gebruikt, dus wanneer je naar binnen kijkt zal je veel flora vinden.

 1. De Reeuwijkse plassen

Gouda grenst aan de Reeuwijkse plassen, een recreatiegebied bestaande uit 13 verschillende plassen die ontstaan zijn door de ontginning van de veengronden. Een aantal plassen kunnen met motorvaartuigen bevaren worden. Daarnaast wordt er veel gezeild op de plassen en regelmatig gewindsurft. Het gebied is tevens een prachtige wandel- en fietslocatie, met meerdere wandelingen en fietsroutes om de verschillende plassen heen.

 1. De Goudse Kaasmarkt

Vanaf april tot en met september vindt de kaasmarkt iedere week op donderdagochtend plaats op het Marktplein in Gouda. De kaasmarkt is een bijzonder historisch schouwspel waarbij er volgens de oude tradities kaas wordt gewogen en via het handjeklap proces verkocht. Men is op de markt in ouderwetse kledij gekleed en er wordt gebruik gemaakt van brikken om de kazen te vervoeren. In de zomermaanden zijn er speciale activiteiten voor kinderen waarbij ze allerlei spelletjes in het thema kaas kunnen doen. Op zaterdag is er de wekelijkse markt.

 1. Gouda bij kaarslicht

In de maand december verandert Gouda in het toneel van een winters sprookje. Gouda ontvangt jaarlijks van haar zusterstad Kongsberg in Noorwegen een gigantische kerstboom, en deze wordt onder publiekelijk toezicht op een speciale feestdag verlicht. Daarnaast worden ook het stadhuis en andere monumentale gebouwen verlicht met kaarsjes en spotlights. Het festival gaat altijd samen met livemuziek, waarbij onder andere een koor kerstliedjes zingt. De hierop volgende dagen blijven de kerstboom en de gebouwen verlicht, waardoor je ook na het festival zelf mooie foto’s kan maken.

 1. Gouda's lekkernijen

Gouda staat voornamelijk bekend om haar kazen, waardoor er naast het museum in de waag en de kaasmarkt ook verschillende kaasboeren te vinden zijn. Hier kan je onder andere de verschillende kazen proeven en natuurlijk ook zelf een stuk mee naar huis nemen.

Daarnaast is Gouda de geboorteplek van de stroopwafel. Net als de Goudse kaas zijn er behoorlijk wat plekken te vinden waar je deze stroopwafels kan kopen. Patisserie van Vliet en het kleine Siroopwafel Winkeltje verkopen verse stroopwafels in meeneempakjes, maar er zijn ook grote, warme stroopwafels te krijgen die heerlijk zijn als lekkernij tijdens het rondwandelen in Gouda.

Op de zaterdagmarkt kan je ook allerlei lokale "streetfood" proeven, zoals kibbeling.

 1. Waar overnachten in Gouda?

Er zijn verscheidene hotels en bed en breakfasts in en rondom Gouda te vinden. Zo ligt het Best Western Plus City hotel zeer centraal en kan je hier heerlijk slapen in de frisse kamers. Ook is recent het Landal park Reeuwijkse Plassen geopend, waar je in een huisje in het natuurgebied kan verblijven.

 1. Bereikbaarheid

Gouda ligt redelijk centraal gelegen in Nederland en is vanuit zowel Utrecht en Rotterdam als vanuit Den Haag en Amsterdam goed te bereiken. Er lopen meerdere grote snelwegen om Gouda heen, en ook met het openbaar vervoer is Gouda goed te bereiken. Het Station Gouda, waar naast treinen uit Rotterdam, Den Haag en Utrecht ook alle bussen naartoe rijden, is een kleine wandeling van het centrum van Gouda verwijdert.

 1. Parkeren in Gouda

Het centrum van Gouda is autovrij, maar er zijn verschillende parkeerplekken te vinden rondom het centrum heen. De meeste hiervan zijn betalend. Net buiten het centrum liggen onder andere de grote parkeerplaatsen Klein Amerika, Achter de Schouwberg en Nieuwe Markt. Iets verder weg, ongeveer 5 minuten lopen van het centrum, ligt de parkeerplaats van Station Gouda.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?