Waar vind je de mooiste tulpenvelden & bollenvelden in Nederland 2019? Onze top 5

Volledige reisgids kopen voor € 10

Waar vind je de mooiste tulpenvelden & bollenvelden in Nederland 2019? Onze top 5

4 juni 2019 in Nederland1 reactie

Nederland staat wereldwijd bekend om haar tulpen. Er zijn verschillende plekken in Nederland waar je jaarlijks de tulpen prachtig in bloei kan bewonderen. Maar met zo veel verschillende regio’s met tulpenvelden is het soms lastig kiezen. In dit artikel nemen we je mee naar onze 5 favoriete tulpenregio’s in Nederland.

Inhoud artikel

Tickets en tours

Je kan ervoor kiezen om enkel een ticket voor Keukenhof te kopen of mee te gaan met een georganiseerde tour. Deze bezoekt naast Keukenhof ook nog de tulpenvelden in de omgeving.

  1. Noordoostpolder

In het noorden van Flevoland, in het gebied rondom Emmeloord, liggen meerdere grote tulpenvelden. In deze regio is de landbouw erg belangrijk, en hier zijn dan ook de meeste tulpenboerderijen van Nederland te vinden.

Jaarlijks loopt er van midden april tot begin mei een bewegwijzerde route langs zo’n 1000 hectare aan tulpenvelden. Deze Tulpenroute kan je zowel met de auto als met de fiets afleggen, en is volgens National Geographic één van de mooiste autoroutes ter wereld.

Naast het bewonderen van prachtige tulpenvelden is het ook mogelijk om zelf tulpen te plukken in de pluktuin. Je kan ook verschillende bedrijven langs het parcours bezoeken.
Meer informatie over de Tulpenroute vind je bij het lokale VVV-kantoor, waar je een uitgebreide routebeschrijving kan krijgen.

Hoe bereik je de Noordoostpolder?

Om de Noordoostpolder te bereiken, kan je het beste Emmeloord, het hart van deze regio, aanhouden. Vanuit Amsterdam en Utrecht is het ongeveer 75 minuten rijden met de auto.

  1. Kop van Noord-Holland en West-Friesland

In de kop van Noord-Holland, vanaf de hoogte van Schagen en Medemblik, vind je het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland. De bloemen groeien hier zeer goed, omdat het duingebied de perfecte grond biedt voor bollen om op te groeien. In de regio lopen meerdere wandelingen en fietstochten waarbij je langs en door de kleurrijke bloemenvelden loopt.

Onder de kop van Noord-Holland vind je in de regio West-Friesland ook prachtige bollenvelden. Bij Andijk, Enkhuizen en Bovenkarspel liggen heel wat tulpenvelden, maar ook bij Hoorn kan je je ogen uitkijken. De regio is goed te bereiken met de auto, al kan je ook hier met de fiets langs de bloemenvelden rijden.

Hoe bereik je de Kop van Noord-Holland en West-Friesland?

Aangezien West-Friesland aan de kop van Noord-Holland grenst, zijn de twee gebieden ook zeer goed te combineren. Vanuit West-Friesland kom je via Medemblik in de kop terecht. Vanuit Amsterdam is Medemblik al in 50 minuten te bereiken met de auto.

  1. Zeeuws-Vlaanderen

Ook in Zeeland zijn prachtige tulpenvelden te zien. Deze vindt je voornamelijk in Zeeuws-Vlaanderen, rondom de gemeentes Terneuzen en Hulst. De bloemenvelden liggen veelal bij elkaar in de buurt, waardoor je er gemakkelijk met een wandeling of fietstocht de tulpen kan bezichtigen.

Vanuit Amsterdam duurt een autorit naar Terneuzen zo’n twee en een half uur, en ook vanuit Utrecht en Den Haag is het al snel twee uur rijden.

Meer info bij VVV Zeeland

Hoe bereik je Zeeuws-Vlaanderen?

Reken op een 30 minuten reistijd vanuit Gent. Vanuit Antwerpen duurt de rit ongeveer 60 minuten (via Goes).

  1. De Bollenstreek

De Bollenstreek is waarschijnlijk wel het meest bekende gebied in Nederland om tulpen te zien. De streek begint ongeveer boven Leiden en loopt tot Haarlem, waarbij de meeste bollenvelden rondom Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout liggen. Tulpen worden hier het meest verbouwd, maar daarnaast vindt je er ook andere kleurrijke bloemen, waaronder narcissen en hyacinten.

De bloemen kan je het beste bezichtigen met enkele heerlijke wandelingen en fietstochten die in de regio uitgestippeld zijn. Daarnaast gaat er jaarlijks in april een bloemencorso van Noordwijk naar Haarlem. Heb je genoeg bloemen gezien, dan kan je van overal in deze regio gemakkelijk het strand bereiken.

Hoe bereik je de Bollenstreek?

De Bollenstreek is al binnen 30 minuten te bereiken vanuit Amsterdam en Den Haag, terwijl je je met Leiden of Haarlem als uitgangsbasis al binnen enkele minuten tussen de tulpen bevindt.

  1. Keukenhof

Keukenhof in Lisse is één van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland. Elk jaar komen er duizenden bezoekers van over de hele wereld om de miljoenen tulpen en andere bloemen te bewonderen. De tuinen worden volgens een jaarlijks thema aangelegd. Verder zijn er ook nog bloemenshows en tentoonstellingen te zien in de verschillende paviljoenen, en worden er wekelijks activiteiten georganiseerd voor zowel jonge als de oudere bezoekers.

De openingstijden van De Keukenhof verschillen van jaar tot jaar. In het algemeen gaat het park open van half maart tot half mei. Het is dus alleen open wanneer de bloemen mooi in bloei zijn. Het park is 7/7, vanaf 8u ochtends tot 19u30 's avonds geopend. De beste tijd is om doordeweeks net na openingstijd te gaan om zo de grootste drukte voor te zijn.

Onze tip: Wil je de (lange) wachtrijen overslaan bij je bezoek aan Keukenhof? Koop je tickets online, zo hoef je niet in de rij te staan.

Hoe bereik je Keukenhof?

Keukenhof ligt vlak bij de autosnelweg en is dus goed bereikbaar. Houd wel rekening met files! Vanuit Leiden is het in principe 30 minuten met de auto en vanuit Amsterdam rij je er 45 minuten over.

Daarnaast is Keukenhof ook goed met het openbaar vervoer te bereiken en gaan er vanuit Leiden en vanaf Schiphol ook speciale pendelbussen.
Tot slot is het park goed met de fiets te bereiken. Vanuit Leiden duurt de rit ongeveer 1 uur, waarbij je ook meteen langs een aantal bloemenvelden in de Bollenstreek rijdt.

Meer informatie op de officiële website of in ons blogartikel over een bezoek aan Keukenhof.

  1. Wat is de ideale Tulpentijd?

De bloeiperiode start ongeveer halverwege maart, waarbij in eerste instantie de krokussen, narcissen en hyacinten opkomen op de bloemenvelden. De tulpen zelf beginnen rond half maart te groeien, maar komen in april pas echt in bloei. Daarom is vaak de periode tussen half april en begin mei de beste tijd om de tulpen te bekijken. Tussen begin en half mei beginnen de meeste kwekers met het koppen van de tulpen, waarbij de bloemen van de stelen gehaald worden.

Weet je niet zeker of je al tulpen kan zien in een regio? Contacteer dan op voorhand de lokale VVV-kantoren.

  1. Overzichtskaartje met de tulpenvelden

  1. Extra: het mooiste van Nederland met onze gratis routes

Op stap in Nederland? Download zeker een van onze gratis routes in Nederland, uitgewerkte stadswandelingen, fietsroutes en rondreizen. Hiermee kan je de mooiste plekjes ontdekken.

Zeeland

Gratis rondreis Zeeland downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 18 maart 2019 - Eddy Van Looveren

TOP

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?