Tolvignet in Oostenrijk: wat moet je weten over de tolwegen? + waar kopen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Tolvignet in Oostenrijk: wat moet je weten over de tolwegen? + waar kopen

29 december 2023 in Oostenrijk1 reactie

Binnenkort op reis naar of door Oostenrijk? Check dan zeker eens of je een tolvignet nodig hebt! Sommige bestemmingen vragen nu eenmaal een vergoeding om op hun wegen te rijden, de zogenaamde tolwegen. Je wilt natuurlijk geen boete krijgen wanneer je op vakantie bent..

In dit blogartikel lees je alvast meer over het tolvignet en de tolwegen in Oostenrijk, je kan hier je tolvignet voor Oostenrijk te bestellen.

Inhoud artikel

 1. Tolvignet en tolwegen in Oostenrijk

In Oostenrijk dien je een autowegenvignet aan te kopen voor het gebruik van snelwegen en Schnellstrassen. Maar het kan zijn dat je op sommige snelwegtrajecten, tunnels of autowegen apart moet betalen (Streckenmaut). Je vindt alle informatie op de website van Asfinag.

De vignetplicht is hier niet van toepassing. Deze trajecten zijn moeilijk te bereiken zonder gebruik te maken van een ander traject waar een vignet wel vereist is. Praktisch gezien is het wel aangeraden om een vignet aan te kopen.

Wat moet je weten over het Oosterijks tolvignet?

 • Er zijn verschillende soorten tolvignetten: een 1-daags vignet, 10-daags, 2-maandelijks of jaarlijks. Welk vignet voor jou het voordeligst is, hangt dus sterk af van je reisplannen.
 • Op de Autobahnen (A) en Schnellstrassen (S) in Oostenrijk is een tolvignet verplicht voor ieder voertuig met een toegestane maximummassa tot en met 3500 kg.
 • Sinds december 2017 kan je kiezen tussen een gewoon tolvignet (zelfklevende sticker) of een digitaal tolvignet dat wordt gekoppeld aan je kenteken. De kostprijs en de geldigheid van een gewoon tolvignet en de digitale zijn hetzelfde.
 • Motorvoertuigen en ook campers die zwaarder zijn dan 3500 kg moeten op de tolwegen uitgerust zijn met een zogenaamde GO-Box en per gereden kilometer betalen.
 • Op een aantal Sondermautstrecken geldt geen vignetplicht, maar moet apart tol betaald worden.

Onze tip: Koop je tolvignet voor Oostenrijk bij een van de vele Duitse tankstations langs de snelweg, net voor de grens of nog eenvoudiger, bestel je vignet Oostenrijk hier online.

 1. Waar kan ik mijn tolvignet voor Oostenrijk aankopen?

Een wegenvignet voor Oostenrijk nodig? Je kan deze op verschillende plaatsen aankopen, in winkels onderweg aan de grensovergangen of zelfs online. Waar je het vignet ook koopt, zorg in elk geval dat je het aankoopbewijs goed bewaart.

Waar koop je een gewoon tolvignet?

 • Het gewone tolvignet kan je aankopen bij de ANWB-winkels of online via de website van ANWB of via de site van vignet-bestellen.
 • Wil je het vignet ter plekke aankopen? Dan kan je terecht bij een aantal Oostenrijkse grensovergangen en bij tankstations en postkantoren in de buurt van de Oostenrijkse grens.
 • Tip: Bewaar je aankoopbewijs gedurende de geldigheid van het vignet. Zo kan je altijd aantonen dat het vignet gekocht is bij een officieel verkooppunt.

Waar koop je een digitaal tolvignet?

 • Het digitale vignet wordt gekoppeld aan je kenteken, je hebt dus geen elektronisch kastje nodig.
 • Je kan je digitale vignet bestellen via de website van de Oostenrijkse snelwegbeheerder ASFINAG of via de app Unterwegs.
 • Daarnaast is het ook te koop bij tolstations van ASFINAG, bij een aantal tankstations en tabakswinkels en in automaten op verzorgingsplaatsen (Rastanlagen, Raststätte) langs de weg.
 • Let op: bestel je een digitaal vignet? Houd er dan rekening mee dat deze pas 18 dagen na aankoop geactiveerd worden.
 1. Waar moet je het vignet kleven?

Sommige mensen denken dat het niet belangrijk is waar je je tolsticker kleeft. Maar niets is minder waar! Zo wordt er continue gecontroleerd met behulp van camera’s. Zorg er wel voor dat je de sticker bevestigd volgens de regels, zo is het niet toegestaan deze te bevestigen met plakband.

Let goed op waar je het vignet aanbrengt

 • Het vignet dient aangebracht te worden op de binnenzijde van de voorruit, op een goed zichtbare plek.
 • Motoren dienen het vignet op een goed zichtbare plek op een vast onderdeel van de motor te plakken (op de tank, de kuip of het windscherm).
 • Op de voorruit mogen maximaal 2 Oostenrijkse tolvignetten zijn aangebracht. Zorg ervoor dat je oude vignetten verwijderd voordat je een nieuw vignet bevestigd.
 1. Opletten met huurauto’s in Oostenrijk

Reis je naar of door Oostenrijk met een huurauto? Ga dan even na of er wel een wegenvignet op zit. Huur je het voertuig in Oostenrijk? Dan kan je er normaalgezien vanuit gaan dat dat in orde is. Lees hier meer over huurauto's op reis.

Als de huurauto in een ander land geregistreerd staat, kan het al eens zijn dat het vignet echter ontbreekt. Dus moet je hier zelf voor zorgen. Ben je niet zeker? Bespreek het dan best eens met de verhuurder.

Tijdens je rondreis of vakantie in Oostenrijk wil je graag bijzonder overnachten. Wij hebben voor jou alvast een overzicht gemaakt van de mooiste hotels en B&B's en enkele leuke alternatieven in Oostenrijk. Boek je online via BOOKING.com dan heb je meestal de mogelijkheid om te annuleren tot 1 dag voor aankomst. Online boeken,

 1. FAQ - Veelgestelde vragen over tolvignetten

Waarom moet ik tol betalen?

Als je met de auto door Europa rijdt, moet je op sommige wegen tol betalen. Waarom moet je zo’n tol betalen? Een weg bouwen kost natuurlijk geld, en om dit te financieren zijn de zogenaamde tolwegen ontstaan. De reden voor de hoge kosten heeft vaak te maken met het gebruik van constructies die op of rondom de wegen gebouwd zijn, denk maar aan tunnels of bruggen.

Als je met de auto langs deze wegen rijdt, moet je dus een tol betalen zodat het uiteindelijk “terug betaald” kan worden.

Klik hier om je vignet online te bestellen

 1. Extra: inspiratie voor je vakantie Oostenrijk

Ben je van plan om binnenkort op vakantie te vertrekken? Lijkt Oostenrijk je wel een leuk bestemming maar weet je niet goed waar naartoe? Hieronder vind je alvast een beknopt lijstje met de top-bezienswaardigheden, mooiste steden en verborgen plekjes in Oostenrijk!

Bezoek de klassiekers Wenen en Salzburg

Wenen is dé muziekstad van Europa, maar naast de bekendheid die Strauss, Mozart, Haydn en Beethoven naar de stad brachten, zijn er daarnaast ook tal van prachtige bezienswaardigheden te bezoeken. Ga zeker eens langs Schloß Schönbrunn! De grandeur van paleis Schönbrunn is goed te vergelijken met het paleis van Versailles in Frankrijk. Een bezoekje waard, toch?

Liever een modernere stad? Dan moet je in Salzburg zijn. Het is met voorsprong de meest bijzondere stad van Oostenrijk, iets wat ze in Wenen niet graag zullen horen. Op het eerste zicht lijkt alles rond Mozart te draaien in Salzburg, maar de stad heeft zo veel meer te bieden.

Grossglockner

Op en rond de Grossglockner zal je mond meerdere malen openvallen van verbazing. Het is de hoogste berg van Oostenrijk! De beste manier om deze berg te bekijken is via de Großglockner-Hochalpenstraße. Onderweg naar de top kom je langs verschillende prachtige vergezichten waarbij je naast de Großglockner ook vele andere bergtoppen kan aanschouwen.

Genieten van de schoonheid van Zell am See

Liever de natuur opzoeken? De Zellersee is één van de bekendste meren in de Oostenrijkse Alpen. Aan de rand van het meer vind je het sfeervolle stadje Zell am See, waar je heerlijk kan winkelen, kan neerstrijken op een terrasje of kan genieten van een maaltijd in een van de gezellige restaurants.

Vanuit het stadje kan je met de gondel naar de Schmittenhöhe om van het uitzicht over het meer te genieten, en in de omgeving kan je terecht voor excursies canyoning, themawandelingen en meer.

Wil je graag een rondreis maken langs Zell am See? Rondreis Grossglockner langs Zell am See, Lienz en Heiligenblut brengt je bij het hoogste punt van het land. Wellicht een van de mooiste routes die je in Oostenrijk kan maken.

Ontdek de filmlocaties van de klassieker Sound of Music

Ben jij een echte fan van The Sound of Music? Dan moet je in het Salzburgerland zijn, een prachtige omgeving rond historisch Salzburg. Heel wat scènes zijn hier opgenomen. Denk maar aan het Kasteel van Mirabell. Tijdens het bekendste nummer van de hele film, ‘Do Re Mi’, komen ze hier in de Mirabellgarten terecht. Ontdek het verhaal van deze klassieker en de bekendste filmlocaties van The Sound of Music.

 1. Op vakantie naar Oostenrijk? Gebruik onze routes en rondreizen

Op reis naar Oostenrijk? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Oostenrijk.

 1. Toloverzicht in Europa

Ga je op roadtrip let dan steeds op waar er tolwegen van toepassing zijn in Europa. Volgende landen hebben ook een tol. Lees onze uitgebreide blogartikels en kom telkens te weten welke regels er gelden voor deze landen. Bekijk ook het volledige toloverzicht in Europa hier.

Landen met tolwegen

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenrijk downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 19 november 2021 - Willy50

Zeer duidelijke en volledige informatie over de tolwegen in Oostenrijk

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?