15 x mooiste treinreizen & treinroutes door Italië: Hoe op reis met de trein in Italië?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste treinreizen & treinroutes door Italië: Hoe op reis met de trein in Italië?

30 augustus 2023 in Italië1 reactie

Overzicht van de 15 mooiste één- en meerdaagse treinreizen door Italië

Italië is een prachtig land waar ontzettend veel te zien en te beleven valt. Van het historische Rome, de schatten van Pompeii en het romantische Firenze tot de pieken van de Dolomieten, de stranden van Bari en de glooiende heuvels van Toscane, het zijn stuk voor stuk topbestemmingen.

De leukste manier om tussen die bestemmingen te reizen? Dat is met de trein! Italiaanse treinen zijn snel, efficiënt en verbinden steden en dorpen in het hele land. Meer zelfs, sommige treinroutes zijn zo mooi dat ze een bezienswaardigheid op zich vormen.

Tours en tickets voor dagreizen met de trein

Droom je er ook van om om een treinreis te maken door Italië? Rij door tunnels, over indrukwekkende viaducten en kom langs de mooiste passen zoals de Berninapas of bezoek de Cinque Terre per trein. Bekijk hier het aanbod treinreizen vanaf €329.

Boek hier je treinreis

Liever enkel een daguitstap boeken met de trein in Italië?

Inhoud artikel

  1. Bernina Express: dé treinreis van Italië

Deze adembenemende treinreis tussen de Italiaanse stad Tirano en het Zwitserse Alpenresort St. Moritz is niet alleen een van de meest verbazingwekkende treinreizen in Italië. Bij treinliefhebbers staat de Bernina Express bekend als een van de spectaculairste treinroutes ter wereld.

Meer zelfs, de UNESCO heeft deze treinroute op de werelderfgoedlijst geplaatst. Niet alleen vanwege het ongelooflijke landschap, maar ook vanwege de technische vaardigheid die nodig was om de route te bouwen.

De Bernina Express is de hoogstgelegen spoorweg in Europa

Om de bergen in te klimmen, maakte men gebruik van spiraalvormige viaducten, zoals dat bij Brusio. Verwacht op deze treinroute heel wat tunnels (55), bruggen (196) en majestueuze uitzichten op bergen en gletsjers. Je ziet ook watervallen, uitgestrekte bossen, spectaculaire landschappen en natuurlijk ook het wereldberoemde 65 meter hoge Landwasserviaduct.

  • Het Italiaanse deel van de Bernina Express begint in Tirano, en stadje dat via de trein verbonden is met Milaan.
  • De volledige route is bijna 150 kilometer lang en duurt net iets langer dan vier uur.
  • Wil je een plekje in de speciale, panoramische wagons? Dan raden we aan om een tijdje op voorhand reserveren.

TICKETS: Beleef de magie van de Zwitserse Alpen tijdens deze sprookjesachtige treinreis. Boek je retourticket voor Bernina Express van Tirano naar St. Moritz.

  1. Treinreis rond de Etna op de Circumetnea

De Ferrovia Circumetnea is een absolute aanrader voor trein- en natuurliefhebbers. Je kan de Etna beklimmen met een gids, maar voor majestueuze uitzichten kan je ook gewoon een ritje maken op de Ferrovia Circumetnea. Deze spoorweg omcirkelt de Etna vulkaan.

Onderweg ratelt de trein door lavabedden en je wordt getrakteerd op een ongeëvenaard uitzicht op de rokende Etna. Je zal ook wijngaarden, amandelbomen en pistache-plantages voorbij zien glijden. Een absolute aanrader.

  • De spoorweg werd gebouwd in de jaren 1890 en is 110 kilometer lang.
  • Een ritje rond de Etna duurt drie uur en nog iets langer als je het geluk hebt in een van de oudere wagons te rijden, zoals de Littorina, een door Fiat gebouwde trein die eruitziet als een bus uit de jaren vijftig.
  • De trein vertrekt vanuit het Borgo-station in Catania (NIET het centrale station) en eindigt in Riposto.
  • Meer info.
  1. Cinque Terre Express

Cinque Terre is een van de bekendste en meest toeristische regio’s van Italië. Het zijn vijf dorpjes die zich vastklampen aan steile kliffen die boven de helderblauwe zee uittorenen. Je kan er uren rondwandelen, van dorpje naar dorpje, of gewoon de trein nemen.

  • De Cinque Terre Express rijdt tussen Levanto en La Spezia. Elke dorpje heeft een eigen station en het is maar een paar minuten rijden tussen elke halte.
  • Om de 20 minuten rijden er nieuwe treinen.
  • De treinrails omhelzen de Ligurische kust en verbinden alle vijf de beroemde, pastelkleurige dorpjes.
  • Een groot deel van de treinreis gaat door tunnels. Dat maakt de uitzichten op wijngaarden, olijfbomen en pittoreske dorpjes wanneer je terug in het zonlicht komt des te mooier.
TIP: Neem de trein tot in Riomaggiore en wandel vandaar langs het Cinque Terre-pad naar Monterosso. Zo combineer je een van de spectaculairste treinroutes in Italië met een mooie wandeling.

Natuurlijk kan je onderweg uitstappen om de kleurrijke dorpjes te voet te verkennen. We raden je dit dan ook zeker aan! Je kan in elk dorpje uitstappen en vervolgens terug de trein nemen met een en hetzelfde ticketje, lekker handig! Je kan ook een meerdagsticket kopen, ideaal wanneer je van plan bent om te overnachten in de Cinque Terre.

TREINREIZEN: Op zoek naar de mooiste treinreizen in Italië? Bekijk hier het volledige aanbod uitgestippelde treinreizen in Italië.

  1. Trenino Verde, het groene treintje van Sardinië

Het groene treintje of Trenino Verde is een toeristische trekpleister op zich. Het kreeg zelfs internationale beroemdheid dankzij het boek van D.H. Lawrence. En dat is helemaal terecht. De schilderachtige groene treintjes van Sardinië rijden door enkele van de meest spectaculaire delen van het eiland Sardinië, langs smalspoorlijnen door de bergen en naar de zee.

Verwacht hier geen snelle trein, de treintjes zijn zelfs berucht langzaam (snelheid van 20 km per uur). Maar wie heeft haast wanneer je de wilde landschappen en historische dorpjes van dit bijzondere eiland voorbij ziet glijden?

Een van de mooiste stukken van de route is het traject tussen Arbatax naar Villagrande. Met een beetje geluk neem je plaats in de diesellocomotief uit 1956. Je rijdt door het nationaal park Gennargentu en hebt een onklopbaar uitzicht op het gebied van Tortoli.

  • In totaal legt het groene treintje 600 kilometer af, van de kust tot in het binnenland.
  • De treinroute dateert uit de jaren 1890 en moest toen de economie stimuleren. Vandaag wordt de trein praktisch uitsluitend door toeristen gebruikt.
  • Meer info.
Een ritje met de Trenino Verde is een unieke, onvergetelijke ervaring om in slechts een paar uur tijd het meest authentieke Sardinië te leren kennen.
  1. Treno dei Sapori voor bourgondiërs

Wil je Franciacorta, het Iseomeer en Valle Camonica op een unieke manier bezoeken? En ben je een liefhebber van de Italiaanse keuken? Dan raden we je de Treno dei Sapori (Trein der Smaken) aan. Met een oranje trein vanuit het begin van de 20e eeuw trek je door de prachtige regio van Franciacorta. Vandaar trek je over een historische spoorlijn naar het Iseomeer. Onderweg krijg je niet alleen mooie uitzichten, maar ook lokale lekkernijen voorgeschoteld.

Je kan bovendien kiezen uit verschillende routes. In het gezelschap van een gids maak je onderweg verschillende haltes, zoals bijvoorbeeld bij het Nationaal Archeologisch Meuseum in Cividate Camuno. De Treno dei Sapori rijdt enkel op zondag en feestdagen. Reserveer je ticketjes hier op voorhand.

TIP: Ben je vooral geïnteresseerd in de landschappen van deze regio en hoeft het eten niet? Dan kan je ook vanuit Breschia de trein nemen naar het Lago d’Iseo. Je rijdt dan door de wijnstreek van Franciacorta en door het natuurpark Torbiere op weg naar Edolo, het eindstation.

Stap alvast aan boord van de Treno dei Sapori

  1. Met de trein van Venetië naar Firenze

Heb je een reisje door het noorden van Italië gepland? Dan hoef je niet noodzakelijk een auto te huren. Alle bekende steden en dorpjes zijn namelijk met de trein met elkaar verbonden. Het duurt slechts twee uur om de kanalen van Venetië in te ruilen voor de gerenommeerde musea van Firenze.

Onderweg maak je bovendien haltes in de prachtige renaissancesteden Bologna, Prato en Ravenna, die we je allemaal eveneens aanraden. Je trekt met de trein ook door de bergen van Emilia-Romagna met uitzicht op de groene heuvels en wijngaarden van Toscane. Reizen per trein is bovendien stressvrij (in tegenstelling tot autorijden in Italië!) en je kan volop genieten van de panorama’s die je voorbij ziet glijden.

TIP: Eenmaal in Firenze, wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien. Daarom raden we aan om een Florence Pass €115 aan te kopen. Zo bespaar je niet alleen geld maar ook kostbare tijd. Bestel je stadspas Firenze hier.

  1. Trenino del Renon in Bolzano

Fans van majestueuze uitzichten die liever geen wandelschoenen aantrekken, moeten de Trenino del Renon absoluut op hun planning zitten. Dit boemeltreintje trekt langs Soprabolzano, Stella en Collalbo, in de hoge Alpen. Dat betekent natuurlijk dat je onderweg getrakteerd wordt op fantastische uitzichten. Hoge bergpieken, sneeuw en bijzondere rotsformaties wachten er om gefotografeerd te worden.

Je bereikt de Treno del Renon (of Rittner Bahn in het Duits) vanuit Bolzano. Het treintje sluit rechtstreeks aan op de moderne kabelbaan daar.

  1. Treinrit van Reggio Calabria naar Scilla

Deze treinrit van Reggio Calabria naar Scilla duurt maar 20 minuten, maar is absoluut de moeite waard. Dat zou je op het eerste gezicht nochtans niet verwachten. Het havengebied hier is allesbehalve pittoresk te noemen.

Maar eenmaal je al die bouwwerken achter je laat, passeer je mooie inhammen, zandstranden, kleine eilandjes en vissersboten, en, bij het naderen van de Straat van Messina, duikt de Etna zelfs in de verte op. Bij aankomst in het oude en schilderachtige plaatsje Scilla, kan je rondwandelen tussen de vissershuisjes. Breng er ook zeker een bezoekje aan het Castello Ruffo vanwaar je een prachtig uitzicht hebt en proef er de lokale vangst.

VERBLIJFTIP: Le Piccole Grotte ligt in het karakteristieke vissersgebied van Chianalea in Scilla en biedt uitzicht op de zee. Het beschikt over 4 gezellige kamers, waarvan sommige een balkon met zeezicht hebben. Meer info en boeken.

  1. La Dolce Vita Train: een nieuwe, Italiaanse Orient Express

Mag het wel wat luxueuzer? Dan raden we je een ritje op de tegelijkertijd spiksplinternieuwe en antieke La Dolce Vita aan. Deze pas geopende treinroute trekt van het noorden naar het zuiden van Italië. Er zijn heel wat verschillende trajecten, voor elk wat wils dus.

Bij deze treinreizen draait het niet zozeer om de uitzichten die je ziet of de bruggen waarover je rijdt, maar wel om de trein zelf. Deze trein werd ingericht als in de jaren 1960 in Italië. De Italiaanse cultuur en design kregen toen een boost en dat resulteerde in fantastische meubels en interieurdesigns. Op de Dolce Vita-trein word je terug gekatapulteerd naar dat iconische tijdperk. De iconische film van Fellini diende als inspiratiebron (bekijk hier de trailer). Meer info op de website.

  1. La Transiberiana d’Italia in de Abruzzen

Ben je op reis in de Abruzzen? We raden je in dat geval de prachtige treinreis van Sulmona naar Isernia aan. De rit duurt ongeveer 2,5 uren en maakt onderweg 20 haltes. Je trekt door de Apennijnen, de Peligna-vallei en het nationaal park Majella. Absolute topbestemmingen die je niet mag missen tijdens een reis in dit stukje Italië.

Onderweg houd je halt in kleine dorpjes en je rijdt over oude viaducten. Deze route wordt de Transiberiana d’Italia genoemd omdat het hier hevig kan sneeuwen in de winterperiode. Dat maakt de landschappen extra mooi. Bestel je tickets online.

TREINREIZEN: Op zoek naar de mooiste treinreizen in Italië? Bekijk hier het volledige aanbod uitgestippelde treinreizen in Italië.

  1. Treinen van Bari naar Matera

Bari is een populaire toeristische bestemming in Italië, maar Matera is voorlopig nog een behoorlijk goed bewaard geheim in de regio. Wie in Bari op vakantie is en Matera wil bezoeken, doet dat het beste met de trein. De Ferrovie Appulo-Lucane brengt je in twee uur tijd naar het historische stadje, dwars door het nationaal park Alta Murgia. Hier mag je steile kliffen, uitgestrekte bossen en imposante valleien verwachten. Dit is een absolute aanrader!

Extra tip voor wie de Italiaanse kust beter wilt leren kennen

Heb je niet veel tijd maar wil je wel de prachtige Italiaanse kust verkennen? Neem dan de trein vanuit Bari naar Rimini, heel wat noordelijker. Je doorkruist verschillende regio’s en hebt onderweg uitzicht op de westelijke kustlijn van Italië.

Sommige delen van deze treinroute trekken door het binnenland, wat garant staat voor panorama’s op de glooiende heuvels van Toscane, Umbrië en Lazio. Je kan natuurlijk wat dichter bij Bari uitstappen en terugkeren, of gewoon de volledige rit naar Rimini maken. Meer info op de website.

Boek alvast je tickets en rondleidingen in Matera online op voorhand

  1. Ferrovia Genova - Casella

De streek rond Genua trekt voorlopig nog minder toeristen dan de rest van Noord-Italië. Het is dus het uitgelezen moment om deze regio te verkennen vooraleer het grote publiek hier massaal naartoe trekt. Een topper in de streek is de treinreis van Genua naar Casella.

  • Je maakt hier een ritje op een historische spoorlijn met alles erop en eraan.
  • De trein ziet er mooi uit en je rijdt over viaducten en bruggen en dwars door tunnels.
  • Je passeert eeuwenoude dorpjes en ziet valleien voorbijglijden. Met een beetje geluk kan je zelfs Corsica boven de zee zien uitsteken.

Het draait hier allemaal om de uitzichten, maar ook de trein zelf is interessant. Deze route wordt namelijk de Orient Express delle Tre Valli genoemd (oftewel de Orient Express van de Drie Valleien). De oudste rijtuigen zijn bijna honderd jaar oud en zien er nog precies zo uit als toen. Vertrekken doe je vanuit Piazza Manin in het stadscentrum van Genua. 25 kilometer verder kom je aan in Casella. Meer info op de website.

  1. Venice Simplon Orient Express

Wat dacht je van een bezoekje aan Parijs én Venetië met de trein? Na het bezoeken van de mooiste bezienswaardigheden in Parijs als de Eiffeltoren en een boottocht op de Seine, kan je de trein opstappen richting het prachtige Venetië. Onder de naam Venice Simplon Orient Express brengt deze luxe trein je in .... naar Venetië.

De Venice Simplon Orient Express wordt gekenmerkt door zijn prachtige art deco- en art nouveau-stijl. De trein bestaat uit verschillende met de hand vervaardigde rijtuigen die zijn gerestaureerd om de oorspronkelijke charme en elegantie van de jaren 1920 te behouden. Bewonder zeker de prachtig ingerichte wagons met luxe stoffen, verfijnd houtsnijwerk en kroonluchters en geniet tijdens je reis van verfijnde gerechten. Houd er rekening mee dat een treinreis met de Venice Simplon Orient Express best prijzig kan zijn. Daarnaast geldt er ook een bepaalde dresscode. Laat je slonzige trainingspakken dus maar thuis en trek je mooiste kleren aan.

Weetje: De Venice Simplon Orient Express biedt de dag van vandaag meerdere treinreizen aan. Zo kan je niet alleen naar Venetië reizen maar ook naar tal van andere Europese steden. Vanuit Brussel heb je de mogelijkheid om te reien naar Innsbruck, Venetië en Verona met de Venice Simplon Orient Express. Meer info op de website.
  1. Centovalli Express

We sluiten af met de Centovalli Express (oftewel Ferrovia Vigezzina-Centovalli met de Honderd Valleien). Dit is een absolute topper in de grensstreek met Zwitserland. Deze treinroute verbindt Piemonte met Locarno, in Zwitserland. Je steekt dus de grens over. De lijn dateert uit 1923 en overbrugt een afstand van 50 km. Ook hier zoeft de trein over bruggen en door tunnels, tot je aankomt aan de oevers van het Lago Maggiore. Het is een onbeschrijflijk mooi traject.

TIP: Boek een treinticket heen, spendeer een paar dagen aan het Lago Maggiore en keer dan terug naar Piemonte. Boek je verblijf aan het Lago Maggiore alvast op voorhand.
  1. Het nationale spoorwegmuseum Pietrarsa

Het spoorwegmuseum Pietrarsa is gewijd aan de geschiedenis van de spoorwegen en de industriële ontwikkeling. Het museum is gevestigd in de voormalige Officine Meccaniche di Pietrarsa, een historische locomotieffabriek die in 1840 werd opgericht. Hier worden waardevolle collecties getoond die verband houden met de ontwikkeling van het treinvervoer in Italië.

Een van de belangrijkste attracties is de Locomotive Hall, je kan er een indrukwekkende verzameling stoomlocomotieven bewonderen die hier werden werden geproduceerd in de Pietrarsa-fabriek.

Met een historische trein naar het museum

De gemakkelijkste manier om het museum te bezoeken is per trein. Neem de Trenitalia-trein vanuit het centrum van Napels of een van de historische treinen (deze rijden echter enkel sporadisch, kijk op de website voor details).

Lokale en regionale treinen op de lijn Napels-Salerno stoppen bij station Pietrarsa-San Giorgio a Cremano. De historische "de Pietrarsa Express" arriveert rechtstreeks van het centraal station van Napels in Pietrasa. Lees hier meer info

TIP: Wil je ook graag het Pietrarsa Spoorwegmuseum bezoeken? Koop hier je rondleiding + stadstransfer vanuit Napels online

  1. Kies je voor Interrail of losse tickets voor je treinreis door Italië?

Ben je van plan om verschillende treinroutes af te leggen of heel Italië te doorkruisen met de trein? Dan kan het financieel interessant zijn om de Interrailpas te kopen. Dat is een ticket waarmee je toegang hebt op elke trein in Europa voor een bepaalde tijdsspanne. Wel moet je voor sommige treinen nog extra reserveringskosten betalen. Het gaat dan vooral om hogesnelheidstreinen die grote steden verbinden.

De Interrail is echter enkel interessant wanneer je heel wat treinen zal nemen en een grote reis zal maken. Indien niet, dan boek je de tickets beter apart. Dat kan via de officiële website van Trenitalia, het Italiaanse treinnetwerk. Je kan ook losse treintickets kopen bij de loketten op de stations in Italië.

  1. Download onze gratis reisgidsen Italië

Wil jij ook graag Italië zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

ToscaneEmilia-Romagna & GardameerLiguriëNapels-AmalfikustPugliaRomeLe Marche & AbruzzoDolomieten & Zuid-TirolSardiniëSiciliëMilaan
Reisgids ToscaneReisgids Emilia-Romagna & GardameerReisgids LiguriëReisgids Napels-AmalfikustReisgids PugliaReisgids RomeReisgids Le Marche & AbruzzoReisgids Dolomieten en Zuid-TirolReisgids SardiniëReisgids SiciliëReisgids Milaan

Op reis naar Italië? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Italië.

Ligurië & Piëmonte

Gratis reisgids Ligurië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 7 januari 2024 - lieve landuyt

zeer goed didaktisch uitgelegd

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?