17 x mooiste bezienswaardigheden in Rimini: wat zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x mooiste bezienswaardigheden in Rimini: wat zien en doen tijdens je verblijf?

19 februari 2024 in Emilia Romagna4 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Rimini + verblijftips

Rimini is een plek die al bijna 200 jaar bekend staat als een van de bekendste badplaatsen in Italië. De stad werd in 268 v.C. gesticht door de Romeinen en heette toen nog ‘Ariminum’. Meer dan 2000 jaar later vind je nog steeds een aantal mooie restanten uit die periode, maar ook de eeuwen erna zorgden ervoor dat er in de badplaats met de poëtische klinkende naam heel wat interessante bezienswaardigheden te bezoeken vallen.

Laat je verleiden door deze stad aan de Adriatische Kust die niet enkel zon, zee en strand, maar ook een flinke portie cultuur, geschiedenis en gastronomie als troefkaarten heeft. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Rimini.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Rimini

Reisgids
VliegticketsBoek je vliegtickets naar Bologna, richtprijs € 49 bij Cheaptickets. Vanuit Bologna kan je met de trein, bus, taxi of huurauto naar Rimini verder reizen. Of vlieg naar Firenze, richtprijs € 153 bij Cheaptickets.
Met de autoDe afstand tot Rimini is 1230 km vanuit Brussel. Reken op 12 à 13 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Italië. Vignet nodig in Oostenrijk of Zwitserland, koop dit hier.

Liever een auto huren? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Verblijven
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (vanaf € 159) of Euroreizen (vanaf € 395)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Ponte di Tiberio

De meer dan tweeduizend jaar oude Romeinse brug die de Marecchia rivier kruist, is genoemd naar de Romeinse keizer Tiberius. De bouw van de brug werd al gestart onder zijn voorganger, keizer Augustus, maar de naam van zijn opvolger wordt het vaakst gebruikt voor dit 74 meter lange bouwwerk dat werd ingehuldigd in het jaar 21.

De brug met de vijf bogen diende zo als startpunt voor die Via Aemelia, die via Bologna liep tot in het veel noordelijkere Piacenza. Hier begon ook de Via Flaminia die reizigers tot in Rome moest brengen. Dat dit een sterk staaltje Romeinse bouwkunst is, staat buiten kijf en het bewijs ervan wordt geleverd door het feit dat deze brug nog steeds pal staat. Dat laatste feit wordt nog indrukwekkender als je weet dat de brug ook nog eens twee aardbevingen en minstens even veel gefaalde pogingen om de brug te vernietigen overleefde.

Ook de stad is en was terecht trots op haar brug, getuige het feit dat de Ponte di Tiberio samen met de Arco d’Augusto (een andere bezienswaardigheid uit de klassieke oudheid) op de officiële vlag van Rimini prijkt.

Tip: wanneer je hier met de auto bent, probeer je dan te parkeren bij Parcheggio Tiberio. Deze parking ligt (zoals je misschien al kon afleiden aan de naam) vlakbij de brug. Zo kan je de brug niet alleen bewonderen wanneer je aankomt in Rimini, maar ook wanneer je vertrekt. Ook het centrum en veel van deze bezienswaardigheden liggen op amper vijf minuten wandelen hier vandaan.
 1. Arco di Agusto

Volg je de straat over de Ponte di Tiberio richting het centrum van Rimini, dan wandel je uiteindelijk onder de Arco di Augusto als je de stad helemaal doorkruist. Deze triomfboog uit 27 v.C. verwelkomde iedereen die via de Via Flaminia de stad binnenkwam en is waarschijnlijk de oudste in Noord-Italië.

Net zoals de Ponte di Tiberio werd ook de triomfboog gebouwd met Istrische steen, afkomstig van het Kroatische schiereiland. Met een hoogte van bijna negen meter straalt de boog ook vandaag nog een aura van macht uit. Beeld je dus in hoe het vroeger moet gevoeld hebben voor een simpele Romeinse ziel die hieronder liep.

Bovenaan de Korintische zuilen zie je langs beide zijden van de Arco twee hoofden. Langs de zijde van de stad kijken Neptunus en Minerva je aan, langs de buitenzijde word je in de stad verwelkomd door Jupiter en Apollo. Het bovenstaande gedeelte van de Arco di Augusto is overigens een stuk recenter en dateert uit de middeleeuwen, wat meteen ook die typische kantelen verklaart.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? Hotel Orchidea Blu, op slechts een steenworp afstand van het strand Torre Pedrera, is een absolute aanrader. Het hotel beschikt over ruime, moderne kamers met uitzicht op zee en een traditioneel restaurant. Meer info en boeken.

 1. Borgo San Giuliano

De charmantste wijk van Rimini is zonder enige twijfel San Giuliano. Wanneer je even (de wijk is helemaal niet zo groot) de tijd neemt om hier door het labyrint van smalle straatjes te wandelen, ontdek je niet alleen schilderachtige huisjes, maar ook enkele mooie street art werken.

Die street art is overigens voor een groot deel opgedragen aan het leven en het werk van een van de meesters van de Italiaanse cinema, Federico Fellini. Deze filmlegende werd geboren in Rimini en kreeg ook een park naar hem vernoemd, vlakbij het strand.

In 1994 besloot het organiserend comité van de wijkfeesten in San Giuliano om de muurschilderingen aan Fellini en zijn films te wijden en dat bleek een geniale ingeving. Sindsdien is de wijk een leuke plek geworden om te wonen en ook als toerist om even door te wandelen. Dit in tegenstelling tot wanneer Fellini jong was, toen San Giuliano een verloederde buurt was waar je liever niet kwam.

WANDELTIP: Wil je graag wat meer achtergrondinformatie bij het bezichtigen van al deze mooie bezienswaardigheden in de oud-Romeinse stad? Dan kan je een begeleide wandeling door Rimini boeken. Deze wandeling brengt je door de oude binnenstad van Rimini en laat je kennis maken met de oorsprong van de stad.

 1. Tempio Malatestiano

“Imperfection is beauty, madness is genius …”, zo begint alvast een van de bekendere quotes van de legendarische Amerikaanse actrice Marilyn Monroe. Of je de onafgewerkte kathedraal die in opdracht van Sigismondo Pandolfo Malatesta rond 1450 werd gebouwd nu mooi vindt of niet, een opmerkelijk gebouw is het sowieso wel.

 • Malatesta had rond die periode aan de architect Leon Battista Alberti gevraagd om van de 13e eeuwse gotische kerk die er stond een soort mausoleum (= grafmonument) te maken voor hem en zijn toenmalige maîtresse en latere vrouw, Isotta degli Atti.
 • Met het leven en het financiële vermogen van Sigismondo ging het echter steeds meer bergaf en uiteindelijk werden noch de geplande koepel (met het Pantheon in Rome als voorbeeld), noch het bovenste deel van de voorgevel afgewerkt.
 • Ook de toenmalige paus, Pius II, was geen fan van Sigismondo en zijn bouwwerk. Malatesta werd geëxcommuniceerd (= verbannen worden uit de kerk/geloofsgemeenschap) en zijn kerk werd een heidense plek genoemd.

Neem tijdens je bezoek ook eens de tijd om binnen te gaan indien de kerk geopend is. Binnen vind je werken van beroemde kunstenaars zoals fresco’s van Pierro de la Francesca en ‘Christus aan het Kruis’ door Giotto.

 1. Piazza Tre Martiri

Toen het Romeinse Rijk haar glorieperiode kende, was het forum (= marktplaats in het Latijn) het hoofdplein van Rimini. Dit was namelijk de plaats waar de twee hoofdwegen van de stad elkaar kruisten. Volgens de legende is dit plein ook de plek waar Julius Caesar zijn manschappen toesprak met de gevleugelde woorden “Alea Iacta Est” (“De teerling is geworpen”), nadat hij in 49 v.C. de Rubicon rivier was overgestoken.

Gedurende vele eeuwen kreeg dit plein daarom de naam Piazza Giulio Cesare, maar het dankt zijn huidige naam aan drie lokale verzetshelden. Nadat zij in de zomer van 1944 (tijdens Wereldoorlog II) een machine hadden gesaboteerd, werden ze uiteindelijk gevangen genomen, gemarteld en opgehangen op dit plein. Vandaar dus ‘Het Plein van de Drie Martelaars’.

 1. Piazza Cavour

Piazza Cavour is een stille getuige van de geschiedenis van Rimini, al is het plein zelf heel levendig met bars, winkeltjes en gelaterias. Vanaf de middeleeuwen ontwikkelde deze piazza zich tot het hoofdplein van de stad, waar dat voorheen het iets verderop gelegen Piazza Tre Martiri was. Dat komt door de bouw van het Palazzo dell'Arengo in 1204, dat het plein samen met het later gebouwde Palazzo del Podestà (1330) en het nog recentere Palazzo Garampi (1562) domineert. Zo werd dit plein geleidelijk aan het politieke hart van de stad.

Het standbeeld dat je hier ziet is er een van paus Paulus V, die dit beeld in 1614 hier liet neerzitten als reminder voor de inwoners van de stad dat niet langer de familie Malatesta maar wel de paus hun heerser was. Ook op Piazza Cavour vind je het erg mooie Teatro Galli. Het theater opende haar deuren in 1857, maar het werd jammer genoeg zoals zovele plaatsen in Italië volledig platgebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ter info: mocht je jezelf ooit afgevraagd hebben waarom er in Italië zoveel straten en pleinen ‘Cavour’ worden genoemd: Camilo Cavour was een van de drijvende krachten achter de eenmaking van Italië, samen met Giuseppe Garibaldi.
 1. Proef de lekkerste gelato's in Rimini

Wanneer je een dag spendeert in Rimini (en de stad verdient dat zeker), dan kom je vroeg of laat misschien wel in de verleiding om een ijsje te eten. Natuurlijk vind je in elke Italiaanse stad wel heel wat ijsjeszaken, maar Rimini heeft echt wel een traditie op dat vlak. Zo is Rimini sinds 1979 jaarlijks gastheer van SIGEP, de belangrijkste beurs over zelfgemaakt ijs ter wereld. In en rond de stad vind je ook veel scholen en opleidingscentra waar mensen zich kunnen specialiseren in de edele kunst van het ijs maken.

Dit zijn alvast drie goede adresjes die de theorie duidelijk wisten om te zetten in de praktijk:

 1. Museo della Città

Wens je graag even te ontsnappen aan de hitte en de drukte, of ben je nu eenmaal geïnteresseerd in kunst en geschiedenis? Dan is een bezoekje aan het stadsmuseum zeker iets voor jou. Het museum bevindt zich in een voormalig Jezuïetenklooster en herbergt een ruime collectie van meer dan 1500 werken en voorwerpen, gaande van de prehistorie tot de twintigste eeuw. Zo vind je er onder andere een aantal prachtige Romeinse mozaïeken in het archeologische gedeelte van het museum.

Een aantal hoogtepunten uit de Pinacoteca (de kunstgalerij) zijn de werken van renaissanceschilders Giovanni Bellini en Domenico Ghirlandaio, twee artiesten die op vraag van de familie Malatesta twee prachtige schilderijen gecreëerd hebben.

 1. Domus del Chirurgo

Even naar de overkant van de straat, waar je het Domus del Chirurgo kan bezoeken. Bij graafwerken aan de Piazza Ferrari in 1989 stootte men plots op Romeinse overblijfselen. Uiteindelijk werd meer dan zevenhonderd vierkante meter blootgelegd, volgens de stad een soort ‘mini-Pompeï’ waarvan de meest opmerkelijke vondst het zogenaamde ‘Domus Chirurgo’ (vertaald ‘huis van de dokter’) is.

De site dankt haar naam aan de vele medische voorwerpen die in een bepaalde woning gevonden werden. Sterker nog, de meest volledige set aan medisch materiaal die men tot nu toe al gevonden heeft in het voormalige Romeinse Rijk vonden archeologen op deze plek. De meeste van de vondsten kan je gaan bekijken in het Museo della Città. Je kan je ticket ook hier gebruiken en omgekeerd, maandag is ook hier de sluitingsdag.

Bestel je toegangstickets hier

 1. De jachthaven van Rimini

Flaneer door het pittoreske centrum van Rimini richting de moderne jachthaven van de stad waar (vissers)bootjes rustig liggen te dobberen in het water. De haven van Rimini is de ideale plek om te wandelen en te genieten van een mooie zonsondergang. Neem gerust even plaats op een van de terrasjes met zicht op de moderne architectuur van de gebouwen en bootjes.

 1. Castel Sismondo – Fellini museum

Meestal hadden adellijke families in het Italië van de renaissance wel een aantal palazzo’s of een kasteel in hun bezit, en dat was voor het geslacht Malatesta niet anders. Het was Sigismondo Pandolfo Malatesta (de man van de Tempio Malatestiano) die in 1437 een kasteel liet bouwen waarvan de bouw niet minder dan 15 jaar in beslag nam.

Zelfs de vermaarde architect Filippo Brunelleschi (die verantwoordelijk was voor de koepel van de Duomo van Firenze) werd opgetrommeld door Sigismondo voor de bouw van zijn kasteel.

 • In 1821, lang na de dood van Sigismondo in 1468, namen de carabinieri hier hun intrek.
 • Na een tijdje werden de buitenmuren van het kasteel gesloopt en werd de slotgracht opgevuld. Wat je tegenwoordig ziet is dus heel wat minder indrukwekkend dan hoe het kasteel er in de 15e eeuw moeten hebben uitgezien. Tip: ’s avonds wordt het kasteel erg mooi verlicht.

Sinds 2021 maken bepaalde ruimtes van Castel Sismondo deel uit van het recent geopende Fellini museum, net zoals Cinema Fulgor in het nabijgelegen Palazzo Valoni. Op die laatste plek kwam Fellini als kleine jongen wel vaker. Zo is de cirkel ook rond, want tegenwoordig kan je hier op regelmatige tijdstippen films van Fellini komen bekijken.

TICKETS: Kom alles te weten over het leven van Fellini bij een bezoekje aan het Fellini Museum in het kasteel van Sismondo. Bestel je tickets hier op voorhand en vermijd wachtrijen.

 1. Romeinse amfitheater van Rimini

Het Romeinse amfitheater werd gebouwd in de 2e eeuw n.Chr. Het was ongeveer net zo groot als het Colosseum in Rome en bood plaats aan ruim 12.000 mensen. Nu staan er nog slechts een paar muren van overreind, maar het is wel een goede introductie tot het Romeinse erfgoed van de stad. Je kan de ruïnes van het amfitheater bezoeken door een rondleiding te boeken bij het Stadsmuseum van Rimini.

Het Romeinse amfitheater is ook het startpunt van onze stadswandeling door Rimini.
 1. Tempietto di Sant'Antonio

De Tempietto di Sant'Antonio, achthoekig van vorm, werd in de 16e eeuw gebouwd op de exacte plek waar in 1223 het zogenaamde wonder van de muilezel plaatsvond door toedoen van de heilige Antonius van Padua. Hij 'bekeerde' hier een muilezel tot het christendom die na drie dagen vasten knielde voor het avondmaal in plaats van het op te eten.

 1. Chiesa di Sant'Agostino

De kerk Sant’Agostino is de thuis van de beste voorbeelden van de 14e-eeuwse schilderschool van Rimini. In de apsis en in de kapel van de klokkentoren kan je er waardevolle schilderijen bewonderen die een fundamenteel hoofdstuk in de kunstgeschiedenis markeren. De buitenkant van de kerk laat de oorspronkelijke gotische indeling zien.

 1. Italia en Miniatura

Een uitstap die ideaal is met kinderen vind je op tien minuten rijden van het centrum van Rimini. Net zoals in Madurodam in Nederland of Mini-Europa in België vind je hier miniatuurversies van bekende gebouwen waar je kan tussen lopen. In het geval van Italia en Miniatura vind je een driehonderdtal bekende Italiaanse gebouwen en plekken waaronder het Colosseum, de toren van Pisa en alvast één bekende historische bezienswaardigheid van Rimini zelf (maar die mag je zelf proberen te ontdekken).

Daarnaast heeft het park ook nog een mini-versie van een dertigtal iconisch Europese gebouwen en kan je ook een erg korte gondeltocht doen. De hoofdattractie van het park zijn echter de vele bekende plekken waar vele Italianen zo trots op zijn.

TICKETS: Wil je graag het miniaturenpark bezoeken tijdens je verblijf in Rimini? Maak het jezelf dan gemakkelijk en bestel je tickets voor het Italia en Miniatura online op voorhand.

 1. Leuke adresjes om te eten in Rimini

De locatie van Rimini, aan de kust én in een van de foodie regio’s van Italië (Emilia-Romagna), betekent dat je hier erg lekker kan eten. Er zijn echter zodanig veel adresjes dat het soms moeilijk is om te kiezen. Hier alvast vier prima plekjes:

 • Casina del BoscoHuisgemaakte piadina (een soort wrap of tortilla, maar dan minder slap) met heel wat lekkere combinaties, vlakbij het strand. (elke dag geopend)
 • Il Cortile in Centro – Zeer lekkere gourmet’ pizza’s met topingrediënten. (elke dag geopend, enkel ’s avonds)
 • Osteria de BorgStreekspecialiteiten van Emilia-Romagna aan democratische prijzen en in een gezellig kader. (dagelijks geopend)
 • Guido – Gastronomisch restaurant met een Michelinster, focus op vis en schaaldieren. (dinsdag gesloten, aangewezen om te reserveren)

TIP: Een leuk - en smakelijk - alternatief is deze wandeltocht door Rimini met traditionele aperitivo en streetfood. Tijdens deze wandeltocht verken je het echte Rimini volgens de expertise van een lokale fijnproeversgids. Je houdt halt bij verschillende bars en restaurants in het centrum van Rimini en Borgo San Giuliano.

 1. Ontspannen op de stranden van Rimini en Riccione

Je kan er natuurlijk niet omheen: ondanks alle mooie bezienswaardigheden staat Rimini in de eerste plaats bekend als badplaats. De geschiedenis van Rimini als badplaats gaat overigens al terug tot 1843, toen er een eerste strandpaviljoen werd neergezet.

Dankzij de brede stranden, chique hotels (zoals het nog steeds bestaande majestueuze Grand Hotel) en de vele voorzieningen (bars, restaurants …) werd het toeristisch potentieel van Rimini al snel duidelijk. Het gevolg? Italiaanse en Europese welgestelden maakten van de badplaats al snel een van hun favoriete strandbestemmingen.

Vandaag zijn de stranden (15 km!) van Rimini gelukkig voor iedereen bereikbaar en toegankelijk, wat natuurlijk maakt dat het hier ook behoorlijk druk kan worden tijdens de zomermaanden. Zeker in augustus, de vakantiemaand voor de Italianen, liggen de stranden hier behoorlijk vol. Maar, dat betekent niet dat je hier niet volop kan genieten van een dagje luieren op een ligstoel terwijl je af en toe eens de Adriatische Zee in duikt.

Weetje: de stranden van Rimini bieden gratis wifi aan. Zo hoef je niet al je mobiele data op te gebruiken wanneer je aan het strand ligt. Zoek naar ‘Wi-Fi Spiaggia Rimini’ en na het volgen van een aantal simpele stappen ben je normaal gezien verbonden.

Riccione, op 20 minuten rijden van Rimini

Iets zuidelijker in Riccione vind je ook stranden, maar de aantrekkingskracht van dit plekje ligt meer in de natuurlijke spa’s en de wellnessfaciliteiten. Het eerste weekend van juli vindt hier bovendien ook ‘La Notte Rosa’ plaats. Tijdens dit weekend kleurt de hele Adriatische Kust roze en zijn er tal van evenementen en feestjes op en rond de stranden.

Ook de andere stranden van de Adriatische kust zoals die van Ravenna en Riccione bieden een vergelijkbare service aan.

 1. Onze tip: Rimini City Card

Bespaar en ervaar het beste van Rimini met een stadskaart

 • Ontdek de hoogtepunten van het stadscentrum van Rimini.
 • Profiteer van toegang tot het stadsmuseum, de archeologische vindplaats Domus del Chirurgo en het Fellini-museum.
 • Maak kennis met de artistieke kant van Rimini met deze handige stadspas.
 • Mogelijkheid tot gratis annuleren tot 24 uur van tevoren.
 • Bestel je Rimini City Card hier.
 1. Waar ligt Rimini op de kaart?

 1. Waar overnachten in Rimini?

Door de combinatie van strand én heel wat interessante bezienswaardigheden is Rimini een goede plek om te overnachten of zelfs een langere periode door te brengen. Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Rimini.

 • B&B Casa Mancini – Simpele bed and breakfast met sobere kamers, goede locatie (centrum) en prijs.
 • B&B I Propilei di San Girolamo – Erg charmante bed and breakfast, stijlvol ingerichte kamers en centraal gelegen.
 • Hotel Aria – Viersterrenhotel, open sinds 2015, vlakbij het strand maar toch rustig.
 1. Mis niets: download onze reisgids Emilia-Romagna

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Emilia-Romagna? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Emilia-Romagna met 110 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Emilia-Romagna en Gardameer.

Emilia-Romagna en Gardameer

Gratis reisgids Emilia-Romagna downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 8 mei 2024 - Alfons Gootzen

Ben vanaf dat ik de reisgids gedownload heb bezig om te kijken welk plaatsje interessant voor ons is maar zie dat het niet mogelijk is om alles te zien daarom is de reisgids een blijvertje.

- 20 februari 2024 - janny

Het was erg nuttig en heel prettig lezen,

- 22 juni 2023 - Emiel

Prima overzichtelijk en duidelijk. Gaan er zeker mee aan de slag als we beslissing van data weten .

- 12 juli 2022 - Chris D'haen

Als je naar Rimini gaat enkel de oude stad is interessant, aangename sfeer en gezellige straatjes en pleinen. probeer 's avonds het pleintje eens achter de oude vismijn links. de geliefede badstad van de Italianen zelf

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?