15 x bezienswaardigheden in Innsbruck: info, tips en foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x bezienswaardigheden in Innsbruck: info, tips en foto's

28 december 2018 in Oostenrijk0 reacties

Innsbruck is de hoofdstad van Tirol en organiseerde in 1964 en 1976 de Olympische Winterspelen. De stad telt ongeveer 130.000 inwoners en geniet van heel wat uren zonneschijn op een jaar, bijna 2.000. In de zomer stijgt de temperatuur er boven de 25° C. Opmerkelijke cijfers voor een stad die omgeven is door het hooggebergte waarvan de hoogste top de 2.641 m hoge Praxmarerkarspitze is.

Innsbruck is een echte studentenstad met meer dan 30.000 leerlingen en studenten. Maar ook bij toeristen is de stad heel populair, jaarlijks bezoeken ongeveer 650.000 toeristen de Alpenstad. De laatste jaren is het imago van Innsbruck sterk gegroeid en staat het meer en meer gekend als een hippe en trendy culturele stad.

Inhoud artikel

 1. Gouden Dak of Goldenes Dachl

Het Gouden Dak werd gebouwd in opdracht van keizer Maximiliaan I aan de voormalige woning van Hertog Frederik IV en de ambtswoning van de Tiroler vorsten. De reden hiervoor was zijn huwelijk met Bianca Maria Sforza in 1493. De 2.738 koperen pannen van het dak werden hiervoor verguld.

Voor zijn huwelijk met Bianca Maria Sforza was de keizer gehuwd met Maria van Bourgondië. Zij overleed op 25-jarige leeftijd bij een val van haar paard in 1482, dit gebeurde in Brugge. Maximiliaan kon zijn eerste grote liefde nooit vergeten en al snel verwaarloosde hij Bianca Maria Sforza. Dit huwelijk bleef kinderloos en de Bianca stierf in 1510, negen jaar voor Maximiliaan.

Het balkon werd gebruikt door de keizer om onder meer de toernooien tussen ridders te kunnen volgen.
In het gebouw kan je tegenwoordig een museum vinden. Je vindt er de schatkamer van keizer Maximiliaan I met onder andere portret- en goudsmeedkunst.

 1. Südtirolerplatz

Op de Südtirolerplatz vertrekken er diverse lijnbussen en kan je het Grand Hotel Europa Tyrol vinden, het enige vijfsterrenhotel in de stad. Het is een elegant hotel waar in het verleden onder meer Sting, de Rolling Stones en zelfs koningin Elisabeth II van Engeland te gast waren. Je kan het hotel binnenwandelen en aan de bar of in de lounge kan je genieten van een koffie. Ook is het mogelijk om tegen een relatief schappelijke prijs te dineren in het hotel.

 1. Hofkirche

De Hofkirche is heel populair vanwege het indrukwekkende pronkgraf van keizer Maximiliaan. Aanvankelijk wou de keizer hier begraven worden, maar op zijn sterfbed in Wels veranderde hij uiteindelijk nog van mening en werd hij bijgezet in zijn geboortestad, Wiener Neustadt.
De eerste plannen van het graf dateren uit 1502. Het graf wordt omringd door 28 levensgrote bronzen beelden van beroemde ‘voorouders’. Oorspronkelijk was het plan zelfs om 40 van deze beelden rond het graf te zetten, wat uiteindelijk niet werd gedaan. Enkele van deze bronzen voorouders (of ‘Schwarzen Mander’ zoals ze hier worden genoemd) zijn Rudolf von Habsburg, stichter van het Habsburgrijk, Maria Bianca Sforza, Filips de Goede, koning Arthur, Maria van Bourgondië en ook Godfried van Bouillon. Heel wat bekende kunstenaars van toen werden betrokken in het project, met onder meer Albrecht Dürer.

De sarcofaag werd versierd met 24 marmeren reliëfs die elk een verwijzen naar een moment uit het leven van keizer Maximiliaan. Zo worden onder meer zijn twee huwelijken afgebeeld, maar worden ook de belegering van Kufstein in 1504 en zijn strijd tegen de Turken afgebeeld. De marmeren reliëfs werden ontworpen door Alexander Colijn, een kunstenaar uit Mechelen, die er gedurende vijf jaar (1561-1566) aan werkte. Dit was al lang na de dood van keizer Maximiliaan in 1519.

 1. Dom zu St. Jakob

De kathedraal Dom zu St. Jakob werd gebouwd in een barokke stijl. Het interieur van de kathedraal werd gedaan door de broers Cosmos Damian, een schilder en Egid Quirin Damian, een beeldhouwer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kathedraal zwaar beschadigd. Na de oorlog werd er dan ook heel wat tijd en energie geïnvesteerd om de Dom te heropbouwen. Als je het hoogaltaar bezoek kan je er een een prachtige afbeelding vinden van Maria met Kind, dit is een werk van Lucas Cranach de Oudere. Het werk staat vooral gekend vanwege de diverse wonderen die er worden aan toegeschreven. De kathedraal wordt aanzien als één van de mooiste barokgebouwen in Tirol.

 1. Tiroler Landesmuseum Ferdinandeum

Het Tiroler Landesmuseum Ferdinandeum wordt gezien als één van de belangrijkste museums in Innsbruck. Het werd geopend in 1823 en vertelt de rijke geschiedenis van het bondsland Tirol. Je vindt er heel uitgebreide verzamelingen: kunstgeschiedenis, archeologie, grafiek, muziek en natuurwetenschappen. De kunstverzameling is vooral indrukwekkend vanwege de barokke en gotische kunstwerken, maar ook vanwege de uitgebreide verzameling van werken van hedendaagse kunstenaars.

Naast de permanente collectie vinden er ook regelmatig tijdelijke voorstellingen plaats. Na het museum bezocht te hebben kan je iets gaan drinken of eten in het bijhorende Museumscafé Kunstpauze.

 1. Tiroler Volkskunstmuseum

Het Tiroler Volkskunstmuseum is het ideale museum voor wie geïnteresseerd is in kunstambacht, oude meubelen, heemkunde, kerstkribben, carnaval en (oude) feestkledij. In het museum kan je de oude authentieke woonkamers vinden die dateren uit de late middeleeuwen tot de 19de eeuw. De woonkamers werden afgebroken om hier in het museum terug op te bouwen en geven je de kans om kennis te maken met het authentieke leven van vroeger in Noord-, Oost- en Zuid-Tirol en in Trentino. Wat je zeker niet mag missen in het museum is de gigantische collectie van kerstkribben.

 1. Helblinghaus

Op de hoek van de Herzog-Friedrichstrasse vind je het opmerkelijke Helblinghaus. Dit gotische burgerhuis dateert uit de 15de eeuw. De opmerkelijke gevel van het huis werd in 1730 versierd met laatbarokke ornamenten door verschillende kunstenaars van de Wessobrunner school.

 1. Kaiserliche Hofburg

De bouw van Kaiserliche Hofburg werd gestart in 1460 en werd in verschillende fases gebouwd in laatgotische stijl. De werken stonden aanvankelijk onder leiding van aartshertog Sigmund dem Münzreichen en vervolgens onder leiding van Keizer Maximiliaan I. Later liet keizerin Maria Theresia het grondig herbouwen met onder meer een pronkzaal en een kapel. Tegenwoordig is het ingericht als een museum en is het mogelijk om de keizerlijke appartementen te bezoeken.

Naast het museum vind je er ook het Café Sacher Innsbruck. Hier kan je genieten van typische Oostenrijkse gerechten of kan je binnen springen voor een drankje.

 1. Alpenzoo

De Alpenzoo is één van de belangrijkste attracties in Innsbruck en moet je zeker doen als je op vakantie bent in de regio. De zoo is gelegen aan de rand van het oude centrum van Innsbruck.

Met zijn unieke locatie is de Alpenzoo, de hoogstgelegen zoo is van Europa en dit op een hoogte van 727 meter boven de zeespiegel. In totaal zijn er in de zoo ongeveer 150 diersoorten en meer dan 2000 dieren te vinden. Verder vind je er ook een opvallend aquarium dat gevuld is met diverse vissoorten die afkomstig zijn uit de Alpen. Door zijn ligging tegen een heuvel kan het soms zijn dat de wegen in de zoo redelijk steil zijn en dat af en toe een trap moet overwinnen. Het is zeker mogelijk om de Alpenzoo op ongeveer anderhalf tot twee uur te bezoeken.

 1. Triumphpforte

De ‘Triumphpforte’ werd gebouwd in 1765 voor het huwelijk van de latere keizer Leopold II met Maria Ludovica. Het huwelijksfeest eindigde echter in mineur vanwege de plotse dood van keizer Franz I, vader van de bruidegom. Het verhaal wordt dan ook duidelijk uitgebeeld op de poort. Aan de ene kant kan je de vreugde zien voor het huwelijk en aan de andere kant zie je het verdriet voor de dood van keizer Franz I.

 1. Spitalskirche

De barokke Spitalskirche maakte deel uit van het ‘Spital’. Dit was een middeleeuwse ziekenhuis, dat zich bevond aan de rand van het middeleeuwse stadscentrum. Het was gelegen net buiten de omwalling en dat had een specifieke reden. Dit was om de kans op besmetting voor de inwoners zo klein mogelijk maken.

De eerste vermelding van de kerk werd gevonden in documenten van 1321 vermeld. De kerk werd rond 1700 volledig omgebouwd in barokstijl door Johann Martin Gumpp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk grotendeels vernield, maar daarna werd ze terug heropgebouwd.

 1. Neue Rathaus

Het Neue Rathaus met de Rathausgalerien werden in 2002 vernieuwd onder leiding van Domnique Perrault. Je kan hier heel wat verschillende boetieks en shops vinden. Op de bovenste verdieping van het gebouw is er het restaurant Lichtblick en de Bar 360. Dit is een populaire ontmoetingsplaats vanwege het schitterende uitzicht dat je hebt over de stad en de bergen.

 1. Basilika Wilten

De prachtige Basilika Wilten kan je vinden in de stadswijk Wilten. Er zijn hier resten gevonden die aangeven dat er hier duizenden jaren geleden al een Romeinse nederzetting was. In de 9de eeuw stond er op dezelfde locatie een klooster. Sinds de bouw van de kerk in de 14de eeuw is dit de belangrijkste bedevaartsplaats in Tirol. De huidige kerk werd gebouwd in 1755 door Franz de Paula Penz en wordt gezien als de belangrijkste rococokerk van Oostenrijk. Binnenin kan je prachtige fresco's vinden van Matthäus Günther en stucwerk van Anton Gigl.

 1. Glockenmuseum

Het Glockenmuseum is een klokkengieterij en –museum dat meer dan 400 jaar oud is en al altijd in het bezit is van de familie Grassmayr. Hier kom je alles te weten over het onterwepen en het maken van een klok. Het is een heel boeiend museum dat dan ook bekroond werd met de Oostenrijkse museumprijs.

 1. Waar overnachten in Oostenrijk?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Oostenrijk? In Oostenrijk kan je over het hele land veel hotels vinden. Dankzij de vele skigebieden zijn er namelijk heel wat hotels te vinden die ook in de zomer open zijn. Het grootste aanbod aan hotels vind je natuurlijk in de grote steden zoals Wenen, Salzburg en Innsbruck.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?