Matera bezoeken? Buitengewone stad van grotwoningen en sassi

Volledige reisgids kopen voor € 10

Matera bezoeken? Buitengewone stad van grotwoningen en sassi

5 maart 2021 in Puglia3 reacties

Matera is een dorpje gelegen aan de rand van een ravijn in de regio Basilicata. Het is bekend voor het Sassi-gebied met grotwoningen in de Gravine di Matera. Tot voor kort waren deze grotten een plaats van extreme armoede en achteruitgang. Tegenwoordig zijn het geen grot-sloppenwijken meer, maar een populaire toeristische bestemming, hippe woonsten en bedrijven geworden. Matera heeft zijn lot kunnen omdraaien en is niet langer een van de armste plaatsen van Italië.

Matera is in 2019 Europese Culturele Hoofdstad.

Georganiseerde tours & tickets

Inhoud artikel

 1. De schedels van de Chiesa del Purgatorio

De Chiesa del Purgatorio werd tussen 1725 en 1749 gebouwd met fondsen van het Broederschap der Vagevuur, wat ook de naam verklaart. De kerk, in barokstijl, is een van de herkenningspunten van het historisch centrum van de stad. De hypnotiserende voorgevel wordt gekenmerkt door decoraties die gaan over het thema dood en verlossing; engelen sieren de bovenkant, en je vindt schedels in het houten portaal.

 1. Het prachtige panorama vanuit de Belvedere di Murgia Timone

Belvedere di Murgia Timone, het uitkijkpunt van de stad en van het beroemde Sassi-gebied, biedt een indrukwekkend panoramisch uitzicht dat zowel fotografen als artiesten gretig aantrekt.

 1. Meer panorama's vanuit de Belvedere Piazzetta Pascoli

Een ander adembenemend uitzichtpunt is het observatiedek, Belvedere Piazzetta Pascoli, waar je nog meer foto’s kan nemen van dit pittoreske stukje Puglia. Vanop deze plaza met stenen balkons kan je naar beneden uitkijken op de historische stad.

Onze tip om te overnachten: Wij verbleven zelf in Palazzotto Residence&Winery, woorden schieten te kort om deze "luxueuze grotwoning" te beschrijven. Een verblijf dat ons nog lang zal bijblijven op een top locatie in het historische centrum van Matera.
 1. Het gigantische waterreservoir van Palombaro Lungo

Palombaro Lungo is ontegensprekelijk een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Matera. Dit gigantische waterreservoir ligt verborgen onder het voornaamste plein van de stad en is zeker zo prachtig als eender welke kathedraal.
De massieve bogen werden uit de bestaande rotsen gehouwen en hun omvang maakt je sprakeloos, alsook de vindingrijkheid die nodig was om ze te creëren. Het is pas zeer recent dat de site niet langer haar functie van watervoorziening voor de bewoners uitoefende.

Je dient wel op voorhand te boeken voor een rondleiding van 25 minuten met meertalige gidsen.
 1. De grotwoningen en rotskerken van de twee Sassi

De grotwoningen en rotskerken van de twee Sassi (2 districten: Sasso Caveoso en Sasso Barisano) van Matera maken van Matera een niet-te-missen bestemming maken . De grotten zouden bewoond geweest zijn vanaf het jaar 7000 v.C., en men vermoedt dat dit de eerste menselijke nederzettingen in Italië waren. De huizen werden uit de calcareniete rots van dit gebied gegraven. Dit is de enige plek ter wereld waar mensen kunnen zeggen dat ze wonen in dezelfde woning als hun voorouders 9000 jaar geleden!

Er waren toen niet alleen grotwoningen, maar ook grotkerken oftewel 'Chiesi rupestri'. Deze grotkerken werden vooral in de Middeleeuwen aangelegd, toen de monniken moesten vluchten voor de vervolgingen in het Byzantijnse Rijk. Ze zochten hun toevlucht in de grotten van Matera en creëerden kapellen, kloosters, cryptes... Het lijkt bijna te zot om waar te zijn, maar zo ontstonden er heuse gebedscentra, vaak tot in het detail gedecoreerd. Matera en omgeving telt zo'n 150 (!) van dit soort kerken. Verschillende zijn geopend voor bezoek, waaronder de St. Peter Barisano, Saint Lucia alla Malve, Santa Maria de Idris en nog een handvol andere kerken.

 1. Relikwieën, fresco's en een rozetraam in de Cattedrale di Maria SS della Bruna

De bouw van de Cattedrale di Maria SS della Bruna ging van start in Matera in 1230 en werd voltooid in 1270. De kathedraal bevindt zich hoog op de heuvelrug die de twee ‘sassi’ van de stad scheidt, en heeft zowel vanbinnen als vanbuiten interessante kenmerken.

Aan de westelijke gevel vind je een rozetraam, en vanbinnen een Byzantijns fresco, de relikwieën van Sint-Jan van Matera, en een fresco uit de 14de eeuw dat het Laatste Oordeel voorstelt en dat werd herontdekt tijdens recente herstellingswerken aan het gebouw.

 1. Museum moderne sculpturen in het Palazzo Pomarici

Het MUSMA, of voluit het Museo della Scultura Contemporanea, is een prachtig museum vol moderne sculpturen, gevestigd in het unieke 16de eeuwse Palazzo Pomarici. Je vindt hier tal van sculpturen, maar dat is niet het enige noemenswaardige, want ook het museum zelf is wondermooi. Het museum, gevestigd in een paleis, werd uitgehouwen in rotsen, waardoor de sculpturen des te mooi gepresenteerd worden. De kunstcollectie bestaat uit beelden van Italiaanse kunstenaars, maar je vindt er ook van buitenlandse kunstenaars, daterend uit de 19de eeuw.

 1. Bijbelse fresco's in grotkerk 'Sixtijnse kapel van Matera'

De Cripta del Peccato Originale is een grotkerk, gelegen op een paar kilometer van Matera, en is vooral bekend onder de naam 'de Sixtijnse kapel van Matera'. Deze bijzondere crypte werd in 1963 ontdekt door een groepje lokale jongeren. De jongeren spotten de prachtige goedbewaarde bijbelse fresco's op in een toenmalige schuilplaats voor schapen.

Er werd door deskundigen geschat dat de schilderijen uit de tweede helft van de 8ste eeuw komen. De stijl kan omschreven worden als laat-romaans met Oosterse inspiratie. Je vindt er bijzondere fresco's terug van de Byzantijnse Triarchen, de Maagd Maria en de Byzantijnse keizerin. Deze worden gezien als een van de belangrijkste voorbeelden van middeleeuwse schilderingen in het Middellandse Zeegebied.

 1. Het oude administratieve centrum & scharnierpunt Piazza del Sedile

Op het Piazza del Sedile vind je het Palazzo del Sedile. Dit was vroeger het administratieve centrum van de stad was en tevens de rechtbank waar de lokale leiders en rechters hun oordeel velden en luisterden naar klachten van burgers. De mooie gevel van het Palazzo del Sedile vind je aan de zuidkant van het plein. Verder vind je hier ook nog het conservatorium en een paar authentieke gebouwen waar tegenwoordig winkeltjes en cafés in gevestigd zijn. Het plein heeft een scharnierfunctie, want vanaf dit punt heb je toegang tot de Sasso Caveoso via de boog onder het Palazzo Sedile en toegang tot de Sasso Barisano via andere boog, de Arco Sant’Antonio.

Wist je trouwens dat dit plein een nogal bijzondere bijnaam heeft? In de volksmond wordt deze plek 'het vogelkopje' genoemd, een verwijzing naar Matera die de vorm van een vogel heeft. Uit de lucht bekeken, zou het Piazza del Sedile de kop van de vogel voorstellen.

 1. De geschiedenis van de mensheid in het Museo Archeologico Nazionale

In het Museo Archeologico Nazionale Domenico Ridola maak je een reis door de geschiedenis van de mensheid: vanaf de prehistorie tot aan de Middeleeuwen en Romeinse tijd! In en rond Matera is een grote collectie aan archeologische overblijfselen gevonden die verzameld werden en tegenwoordig tentoongesteld worden in het museum van Ridola. Dit museum is vernoemd naar de stichter, Domenico Ridola, en het is tevens het oudste museum in Basilicata, afkomstig uit 1911. Er is ook een zaal gewijd aan de stichter.

Het museum beschikt over 2 grote zalen met permanente tentoonstellingen. De prehistorische collectie bestaat uit oude stenen werktuigen en steeds complexer wordende werktuigen doorheen de tijd. Daarnaast heb je de Magna Graecia collectie die het verhaal vertelt van de heiligdommen en bewoonde nederzettingen.

Het museum is elke dag geopend van 9 uur tot 20 uur, met aangepaste openingsuren op maandagen, namelijk van 14 uur tot 20 uur.

 1. Eeuwenoude rotskerken in Parco della Murgia Materana

Parco della Murgia Materana is een archeologisch natuurgebied van zo'n 8000 hectare groot waar je wel 150 eeuwenoude rotskerken vindt. Deze rotskerken hadden verschillende functies, zoals een klooster, privé kapelletje, heiligdommen... Opvallend is de hoogte van sommige van de rotskerken die 300 tot 500 meter kan zijn en natuurlijk ook de indrukwekkende muurschilderingen. Verder bestaat het park ook nog uit de impressionante hangbrug Ponte Tibetano, rotsen, andere rotswoningen en grotten... Bovendien heb je vanaf hier prachtige uitzichten over Matera. Ga hier zeker even op ontdekking!

 1. Kijk je ogen uit: waanzinnige viewpoints in Matera

Als we eerlijk moeten zijn, heb je in Matera eigenlijk gewoon vanaf zowat elk punt een prachtig uitzicht! Maar er zijn wel een paar speciale plekjes waar je pas écht een heel bijzonder of impressionant uitzicht over de stad krijgt.

 • Uitzicht vanaf Piazzetta Pascoli: vanaf dit punt krijg je een bijzonder zicht op Matera. Tip: kom hier om een zonsondergang mee te pikken. De stad krijgt dan een mooie, warme oranje gloed over haar heen. Mooi en tegelijk heel romantisch!
 • Uitzicht vanaf het Piazza San Pietro Caveoso: vanaf het Piazza San Pietro Caveoso krijg je eveneens een erg mooi uitzicht over Matera. Vanaf hier kan je ook uitkijken op het omliggende Parco della Murgia, een park vol kerken uit grotten en kliffen gehouwen.
 • Uitzicht op de Sasso Caveoso: vanaf Madonna dell’Idris kijk je hier prachtig op uit! Het zal je een inspanning kosten om de top van de Madonna dell’Idris te bereiken, maar we verzekeren je dat je beloont wordt met een uitzicht dat meer dan de moeite waard is. Je kijkt vanaf dit punt uit op de Sasso Caveoso. Prachtig! Helemaal relaxen en genieten van een uitzichtje? Bij Sant’Antonio Abate vind je een zalig terras waar je ook een mooi uitzicht hebt over de Sasso Caveoso.
 • Een uniek uitzichtpunt: het balkon van de Sant’Agostino. Dit balkon hangt over een ravijn en biedt hierdoor een pracht van een panoramisch uitzicht op de vele huisjes die helemaal beneden liggen.
 1. Waar overnachten in Matera?

De meest originele plek om te overnachten is in een grotwoning of sassi. Er zijn heel wat mogelijkheden, voor ieders budget.

Wij verbleven zelf in Palazzotto Residence&Winery, woorden schieten te kort om deze "luxueuze grotwoning" te beschrijven. Een verblijf dat ons nog lang zal bijblijven op een top locatie in het historische centrum van Matera.
Een echte aanrader, wel snel volboekt. Kijk hier voor meer info en prijzen.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Puglia met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Puglia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Puglia met meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Puglia.

Puglia

Gratis preview reisgids Puglia downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 3 november 2019 - Regina

Prachtige reisgids met veel nuttige informatie. Wij hebben besloten opnieuw naar Italië te gaan in juni 2020. Puglia staat al jaren op ons lijstje maar de afstand was steeds een bezwaar. De inhoud van deze reisgids heeft ons over de streep getrokken. Bedankt.

- 17 juli 2019 - Gilberte Geron

Zeer duidelijk omschreven. Interessant om bij de hand te hebben als je op reis gaat. Ook veel leuke tips

- 7 juni 2019 - Nicole Zwaenepoel

Duidelijk gids. ik ben pas van vandaag terug reis puglia . wij hebben alles goed en gemakkelijk kunnen gebruiken. Matera is een pracht stad om de grotwoningen en Sassi te bezoeken was er geen duidelijk plan binnen het stadje was het zeer ver warend

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?