26 x mooiste bezienswaardigheden in de Abruzzen: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

26 x mooiste bezienswaardigheden in de Abruzzen: wat zien & doen tijdens je bezoek?

17 december 2023 in Le Marche & Abruzzen3 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Abruzzen + verblijftips

De regio Abruzzen (oftewel Abruzzo en Abruzzi in het Italiaans) is gelegen in het midden van Italië. De Italiaanse regio staat voornamelijk gekend voor de ruige natuur, een kuststrook met gezellige havenplaatsjes en hoge bergen van de Apennijnen die worden afgewisseld met historische steden en dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. Met zijn drie nationale parken is het ook een ideale vakantiebestemming voor alle wandel- en natuurliefhebbers.

Benieuwd naar wat dit stukje Italië te bieden heeft? Lees gerust verder en ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Abruzzen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Abruzzen

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u vliegen naar Rome of Pescara, richtprijs € 78 vergelijk prijzen bij Momondo of Cheaptickets
Shuttle serviceMet de auto dien je 1600 km te rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Italië.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
CampingsMooie campings voor je vakantie in de Abruzzen
HuurautoIn de Abruzzen is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Vakantie in de Abruzzen

De Abruzzen (Abruzzo in het Italiaans) is een prachtige regio even ten zuiden van het midden van Italië. De regio ligt genesteld tussen Le Marche, Molise en Lazio en grenst aan de Adriatische Zee. Een vakantie in Abruzzo betekent vooral genieten van een van de mooiste en meest ongerepte regio's van Italië met historische steden, slaperige dorpjes en idyllische heuvellandschappen. Maar terwijl je in het binnenland van de Abruzzen verschillende eeuwenoude steden en dorpjes kan bezoeken, kan je langs de Adriatische kust lekker ontspannen op een van de mooie stranden.

De Abruzzen kent gelukkig nog geen massatoerisme. Ontdek deze vrij onbekende Italiaanse regio met onze roadtrip door Le Marche & Abruzzen.

Ligging van de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Abruzzen op de kaart

  1. L'Aquila

L’Aquila is de hoofdstad van de Abruzzen

L'Aquila, een gezellige stad beschermd door middeleeuwse muren, prijkt bovenop een heuvel in de vallei van de rivier de Aterno. Het is een charmante en levendige universiteitsstad waar je zeker wat tijd voor moet uittrekken. Toch wordt L’Aquila nog weinig bezocht wordt door internationale toeristen en ligt het enigszins buiten de toeristische paden.

Wat zeker zien en doen tijdens je bezoek aan L’Aquila?

  • Op het hoogste punt van L'Aquila kan je het grote Spaanse fort bezoeken. Het herbergt nu het Nationaal Museum van de Abruzzen.
  • Een andere belangrijke trekpleister is de kathedraal gewijd aan de heilige Maximus van Aveia (San Massimo).
  • Er zijn nog een aantal andere opmerkelijke religieuze gebouwen waaronder de basiliek van San Bernardino, Santa Maria di Collemaggio, Santa Giusta en San Silvestro.
  • In de hele stad zal je historische fonteinen als paddestoelen uit de grond zien opduiken. De bekendste is de Fontein van de 99 tuiten.

VERBLIJFTIP: Palazzo dei Pavoni is een luxe B&B op slechts 5 minuten wandelen van de belangrijkste bezienswaardigheden van L'Aquila. De B&B is gevestigd in het prachtige adellijke paleis "Carli Porcinari" in het hartje van de stad en biedt charmante accommodatie. Na het verkennen van de stad, kan je tot rust komen in de privéspa. 's Ochtends geniet je van een uitgebreid traditioneel ontbijt met typische streekproducten. Meer info en boeken.

  1. Sulmona

Sulmona ligt in de Valle Peligna, een hoogvlakte waar ooit een meer lag, maar dat al sinds de prehistorie is verdwenen. In de oudheid was Sulmona een van de belangrijkste steden van de Paeligni-stam, maar Sulmona staat vooral bekend als de geboortestad van de gelauwerde Romeinse dichter Ovidius.

Enkele hoogtepunten tijdens je bezoek aan Sulmona

  • Een van de belangrijkste bezienswaardigheden hier is de kathedraal, aan de noordwestkant van de oude stad. Die werd gebouwd op de plaats van een Romeinse tempel en bevat een crypte waar de oorspronkelijke romaanse bouwstijl van de kerk nog steeds aanwezig is, ondanks de 18e-eeuwse renovaties.
  • Op een van de belangrijkste pleinen, Piazza XX Settembre, staat een bronzen standbeeld van Ovidius.
  • Het grootste plein is het Piazza Garibaldi, met in het midden een grote barokke fontein. Hier vinden elk jaar in de zomer festivals en evenementen plaats.
  • Mis ook het Palazzo Annunziata niet, een zeldzaam voorbeeld van een renaissancistisch bouwwerk dat de aardbeving van 1706 overleefd heeft. Het huist tegenwoordig een museum dat de Romeinse geschiedenis van de stad belicht.
  • Buiten de poorten van de moderne stad kan je nog resten van een amfitheater, theater en thermae herkennen.
PROEVEN: De met suiker bedekte amandelen, bekend als confetti, zijn een populaire plaatselijke delicatesse. Proef ze zeker voor je verder reist!
  1. Pescara

Pescara, de dichtstbevolkte stad van de Abruzzen, ligt aan de Adriatische kust aan de monding van de rivier Aterno-Pescara. Het historische stadscentrum ligt aan de zuidelijke oever van de rivier, waar ooit de Piazzaforte (vestingstad) stond, een militair bolwerk van het Koninkrijk der Twee Siciliën. Je ziet er de Bagno Borbonico (de oude gevangenis van het Koninkrijk der Twee Siciliën, binnen de oorspronkelijke Normandische en Byzantijnse stadsmuren).

Tegenwoordig herbergt het het Museum van de Abruzzen. In 13 zalen, gewijd aan het dagelijkse leven, de tradities en de economie van de Abruzzen, wordt de 4000 jaar oude geschiedenis van deze streek onder de loep genomen. In het historische centrum vind je ook de 20e-eeuwse kathedraal van San Cetteo.

Naast het verkennen van het historische deel van Pescara wil je misschien ook de noordkant van de rivier bezoeken, waar grootse regeringsgebouwen en een oud gerechtsgebouw staan, waarin nu een museum is gevestigd. De wijk met elegante art-nouveauvilla's in het uiterste zuiden van de stad, tussen een natuurgebied en het strand, vormt een leuke afwisseling.

VERBLIJFTIP: Peperosa in collina is een gezellige b&b voorzien van een huiselijke inrichting en omgeven door een prachtige tuin waar je bij mooi weer lekker kan ontspannen. Je verblijft in een van de ruime kamers met eigen badkamer en terras. Vanop het terras kan je genieten van het uitzicht op de groene omgeving. Na een heerlijke nachtrust, wacht je een continentaal ontbijt in de eetkamer. Meer info en boeken.

  1. Guardiagrele

Guardiagrele ligt genesteld in de uitlopers van de Majella-berg op een hoogte van ongeveer 576 meter. Ook dit is een van de mooiste dorpen van Italië, en het is tevens de uitvalsbasis om het nationaal park Majella te verkennen. In het dorp pronkt de kerk Santa Maria Maggiore, omringd door nog meer kerken en stadspaleizen uit verschillende eeuwen, maar allemaal van architectonisch en historisch belang. De oudste kerk is San Nicola di Bari, die vermoedelijk in de 4e eeuw is gesticht.

Er zijn hier ook verschillende musea die je kan bezoeken als je de tijd hebt: een burgermuseum, een archeologisch museum, een kathedraalmuseum en een kostuum- en volksmuseum. Guardiagrele is in de hele Abruzzen bekend om zijn smeedijzer-, koper- en goudwerk. Het was eveneens de thuis van de grote goudsmid en beeldhouwer Nicola da Guardiagrele, die hier aan het eind van de 14e eeuw werd geboren.

  1. Trabocchi-bouwwerken

Ten zuiden van Ortona staat de kustlijn bekend om trabocchi-bouwwerken die door vissers zijn gebouwd. Die karakteristieke hoge houten visplatforms lijken als krabben uit het water te kruipen. Al sinds de 15e eeuw zorgen die trabocchi ervoor dat de vissers op een veilige manier kunnen vissen, zelfs in de meest ongunstige weersomstandigheden.

  1. Penne

Penne is tegenwoordig een van de belangrijkste plaatsen in het Vestini-gebied, gelegen in de heuvels tussen de Apennijnen en de Adriatische Zee. Het ligt aan het gelijknamige meer, dat nu deel uitmaakt van een natuurreservaat. Dit is opnieuw een van de mooiste dorpen van Italië. Het prominente gebruik van één bepaald bouwmateriaal in het stadje heeft ertoe geleid dat Penne de bijnaam 'stad van de bakstenen' heeft gekregen. Soms wordt het ook wel 'het kleine Siena' genoemd.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Le Marche & Abruzzo.

  1. Loreto Aprutino

Loreto Aprutino is een lieflijk, rustig middeleeuws stadje. Meteen valt het Castello Chiola op, een kasteel gebouwd op de plaats van een 9e-eeuws middeleeuws fort. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de kerk van San Pietro Apostolo (Sint Petrus de Apostel), gebouwd in de 11e eeuw.

Loreto Aprutino ligt in de beroemde gouden driehoek van de olijventeelt. De stad is dan ook beroemd om de productie van olijfolie. Sla hier een voorraad van de verrukkelijke specialiteit in (een leuk souvenir!) en bezoek eventueel het olijfoliemuseum, gevestigd in een oude olijfoliefabriek uit de 19e eeuw. Neem de adembenemende uitzichten op de omringende olijfgaarden in je op terwijl je wandelt door de kronkelende smalle straatjes.

  1. Chieti

Chieti is de hoofdstad van de regio Chieti in de Abruzzen

Het zou een van de oudste Italiaanse steden zijn. Tegenwoordig is de stad verdeeld in enerzijds de oude stad, die van bovenop de heuvel uitkijkt over het rivierenstelsel van Aterno-Pescara, en het modernere commerciële en industriële gebied. De historische straten en pleinen van de oude stad zijn zeker het verkennen waard.

Een goede plek om je stadswandeling te beginnen is het plein Vittorio Emanuele II, gebouwd op de heuvel Colle Gallo. Op het plein staan de kathedraal, het stadhuis, het tribunaal en het Mezzanotte-paleis. Wandel langs de hoofdstraat, Corso Marricino (zie ligging hier), en baan je een weg door de historische wijk, om de heuvel heen. Daarnaast zijn er in Chieti ook verschillende bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd, waaronder 3 tempels, een theater, een amfitheater, thermae en ondergrondse waterreservoirs. Er valt hier veel te ontdekken als je de tijd hebt.

VERBLIJFTIP: Agriturismo il Quadrifoglio ligt een kleine 10 minuten rijden van Chieti. De vakantieboerderij beschikt over elegante kamers, een gezellige tuin met een buitenzwembad en een panoramisch uitzicht. Wil je graag de omgeving verkennen? Dan kan je bij de accommodatie gratis fietsen lenen. Meer info en boeken.

  1. Pretoro

Pretoro is een prachtig dorpje dat bestaat uit een cluster van stenen gebouwen die bovenop een groene heuvel neergepoot werden. Wanneer je de straten verkent, kom je prachtige religieuze gebouwen tegen, waaronder de kerk van Sant'Andrea Apostolo met de eigenaardige vloer die zich aanpast aan de vorm van de rots.

Niet minder belangrijk zijn de kerk van San Nicola, ook bekend als de kerk van San Domenico, en de kerk van de Madonna della Mazza of Santa Maria della Mazza. Dit kleine dorp is beroemd om zijn ambachtslieden, bedreven in het werken met hout en steen. Het zijn ambachten die hier al generaties lang worden geperfectioneerd.

  1. Lanciano

Lanciano staat bekend om het eerste geregistreerde katholieke eucharistische wonder

Volgens de overlevering ontdekte een monnik uit de 8e eeuw, die twijfelde aan de werkelijke aanwezigheid van Christus in de eucharistie, dat wanneer hij de woorden van consecratie tijdens de kerkdienst uitsprak, het brood en de wijn veranderden in vlees en bloed. De katholieke kerk claimt het wonder officieel als authentiek.

Bezoek de vele kerken in Lanciano

In Lanciano kan je de kathedraal van Santa Maria del Ponte zien, waarin een Byzantijns beeld van de Madonna uit de 8e eeuw staat. Er is ook de Santa Maria Maggiore, een van de meest prominente bouwwerken in de stad. Die kerk werd gebouwd in de 12e eeuw en in 1540 in barokstijl afgewerkt. Er zijn ook een aantal andere kerken zoals San Francesco, Sant'Agostino, en de oudste kerk van de stad, en San Biagio, die dateert uit de 11e eeuw.

Andere bezienswaardigheden zijn de 19e-eeuwse klokkentoren naast de kathedraal, de Torri Montanare, onderdeel van de 11e-eeuwse muren. Beklim de toren voor een prachtig uitzicht over de omgeving. Er is ook nog een andere toren, de Torre Aragonese uit de 15e eeuw. Het diocesaan museum, gevestigd in een 16e-eeuws paleis, en een middeleeuws huis uit 1434, waar nu op de begane grond antiekwinkels zijn gevestigd, kan je ook nog een bezoekje brengen.

  1. Ortona

In het stadje Ortona kan je de kathedraal van San Tommaso bezoeken, waar de relikwieën van de apostel Thomas zouden zijn ondergebracht. De kathedraal van Ortona werd gebouwd op de plaats van een oude Romeinse tempel. In 1060 werd de kathedraal vernietigd door de Normandiërs, maar in 1127 was de kerk herbouwd en gewijd aan Santa Maria degli Angeli.

Sinds 1258 herbergt de basiliek relikwieën van de heilige Thomas. De kathedraal leed schade door militaire aanvallen van de Ottomanen in 1566, de Fransen in 1799 en door gevechten tijdens de Slag om Ortona in 1943. Verder kan je in Ortona ook nog het middeleeuwse kasteel van Aragona bezoeken.

Wil jij ook graag deze prachtige Italiaanse regio verkennen? Bekijk dan zeker eens onze uitgestippelde roadtrip door Le Marche en de Abruzzen.
  1. Bezoek de nationale parken van de Abruzzen

Nationaal park Majella

In het nationaal park Majella (of Maiella) kan je het Majella-massief ontdekken. De Monte Amaro is er met zijn 2793 meter de hoogste berg. In het park werd niet minder dan 500 kilometer aan wandelpaden uitgestippeld. Mis zeker de grotschilderingen Grotta del Cavallone (zie ligging hier) niet, het is bovendien een van de diepste grotten in Europa die toegankelijk is voor het publiek.

Wie graag een wandeling maakt kan vanuit Fara San Martino naar het klooster van San Martino in Valle wandelen (reken op 1 uur heen en terug, 4 km). Het startpuntvind je hier, via een smalle kloof wandel je naar de restanten van het 9e eeuwse klooster.

Nationaal park Majella

In het nationaal park Majella (of Maiella) kan je het Majella-massief ontdekken. De Monte Amaro is er met zijn 2793 meter de hoogste berg. In het park werd niet minder dan 500 kilometer aan wandelpaden uitgestippeld. Mis zeker de grotschilderingen Grotta del Cavallone (zie ligging hier) niet, het is bovendien een van de diepste grotten in Europa die toegankelijk is voor het publiek.

Wie graag een wandeling maakt kan vanuit Fara San Martino naar het klooster van San Martino in Valle wandelen (reken op 1 uur heen en terug, 4 km). Het startpunt vind je hier, via een smalle kloof wandel je naar de restanten van het 9e eeuwse klooster.

  1. Reservaat van de Salinello-ravijnen

Het reservaat van de Salinello-ravijnen beschermt de natuurlijke habitat die gedurende miljoenen jaren is ontstaan door de rivier de Salinello. Het reservaat strekt zich uit tussen Civatella del Tronto en de Valle Castellana. De rivier heeft een diepe canyon uitgesleten die vandaag wandelaars en natuurliefhebbers lokt. De canyon wordt doorsneden door beken, watervallen, meren en bronnen en er hebben zich de voorbije millenia ook opvallende karstgrotten gevormd.

In dit prachtige gebied hebben zich kluizenaars teruggetrokken. We moeten ook zeker de Hermitage van San Angelo in Volturino noemen, een van de belangrijkste kloosters van Salinello. In dit grote "grotklooster" kan je nog steeds de sporen zien van fresco's, vloeren en beschilderd pleisterwerk. Ook de grot van Sant'Angelo is van uitzonderlijke schoonheid.

  1. Rocca San Giovanni

Rocca San Giovanni, een prachtig dorpje met een historisch centrum. Je kan er de resten van de Normandische muren zien, die al sinds 1061 overeind staan. De middeleeuwse kerk van San Matteo werd geïnspireerd op de abdij van San Giovanni in Venere. De klokkentoren werd ergens in de 14e of 15e eeuw toegevoegd. Ook dit stadje wordt een van de mooiste van Italië genoemd en je zal snel zien waarom het een waardig lid is van dat selecte clubje.

  1. Abdij van San Giovanni in Venere

De Abdij van San Giovanni in Venere is een basiliek en kloostercomplex bovenop een heuvel met uitzicht over de Adriatische Zee. Zowel de basiliek als het klooster werden in de 13e eeuw gebouwd op de plaats van een ouder klooster.

Het oorspronkelijke klooster was een rechthoekige structuur met vier niveaus en een verhoogde toegangspoort die gerenoveerd werd in de renaissancetijd. Abt Oderisius II liet het klooster in de 13e eeuw bouwen, maar het huidige klooster is grotendeels een 20e-eeuwse restauratie. De basiliek is gebouwd in typische cisterciënzerstijl. De apsissen binnenin zijn versierd met 13e-eeuwse fresco's.

  1. Natuurreservaat Punta Aderci

Het natuurreservaat Punta Aderci is volgens velen het spectaculairste deel van de kustlijn van de Abruzzen. In het natuurreservaat ligt het beroemde Mottagrossa-strand, uitgeroepen tot een van de vijftien mooiste stranden van Italië. Het lange zandstrand van Punta Penna loopt over in het kiezelstrand Libertini, in de schaduw van een klif die het voorgebergte Punta Aderci vertegenwoordigt.

Je kan een panoramische route van ongeveer drie kilometer nemen (over een voormalige spoorlijn), met uitzicht op het strand van Mottagrossa. Via die route kan je te voet of met de fiets de schilderachtige regio vol dennenbossen, valleien en mediterraan struikgewas ontdekken.
  1. Teramo

Als je verder zuidwaarts gaat, kom je in Teramo, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Vezzola en Tordino en wordt omgeven door wijngaarden en olijfbomen.

Hier vind je de kathedraal van San Berardo, in 1158 gebouwd door bisschop Guido II in romaanse stijl, en een aantal andere opmerkelijke kerken en heiligdommen. Er is ook het bisschoppelijk paleis uit de 14e eeuw en, misschien wel het interessantst van alles, een aantal Romeinse vindplaatsen - de overblijfselen van een Romeins theater, een amfitheater en een Romeinse domus met een bijzonder mozaïek, een zogenaamd opus tessellatum, uit de 1e eeuw. Er is ook een nog ouder Romeins bouwwerk, de 'Verbrande Toren', dat dateert uit de 2e eeuw v.Chr.

CAMPING: Op zoek naar een aangename camping voor tijdens je rondreis? Camping Village Riva Nuova is een sfeervolle familiecamping bij Martinsicuro (Teramo) en biedt zowel de mogelijkheid om je eigen tent of caravan mee te nemen, maar het is ook mogelijk om een accommodatie te huren. Meer info en boeken.

  1. Pettorano sul Gizio

In Pettorano sul Gizio, ook een van de officiële mooiste dorpen van Italië, vind je het Castello Cantelmo, een middeleeuws fort dat oorspronkelijk in de 11e eeuw werd gebouwd. De vijfhoekige toren in het hart van het bouwwerk is het oudste deel. Hier wonen al mensen sinds het paleolithicum en enkele eeuwen geleden was het een belangrijke Normandische buitenpost.

Het grootste deel van Pettorano sul Gizio werd echter herbouwd na een aardbeving in 1706. Ga naast het kasteel ook zeker naar het Piazza Zannelli, gehuld in een vrolijk oranje tintje en uitgerust met typsiche houten luiken. Ontdek dit pittoreske stadje vooral zelf tijdens een wandeling door de historische straten.

  1. Pacentro

Pacentro ligt in de Apennijnen, verstopt tussen een verzameling kleine heuvels, zo’n 650 meter boven de zeespiegel. Het kasteel pronkt op een heuvel (Colle Castello) aan de ene kant van de stad, en op de andere heuvel (Colle San Marco) staat de oude kerk van San Marco. De stad ligt onder de berg Morrone en boven de Peligna-vallei (Conca Peligna).

Pacentro is al sinds de Romeinse tijd een bekend toevluchtsoord in de bergen en heeft een gedocumenteerde geschiedenis die teruggaat tot de 8e eeuw. Het kasteel van Pacentro maakte deel uit van een versterkte linie langs de strategische bergpas San Leonardo naar Pescara. Het kasteel in zijn huidige staat dateert uit de 10e eeuw. Het ligt gedeeltelijk in puin, maar drie van de vier torens zijn nog grotendeels intact. Het oudste deel van de stad is het gebied rond het kasteel. Wie nog meer kastelen wil bezoeken, lees zeker onze blog met de mooiste kastelen en burchten in Le Marche & de Abruzzen.

Leuk weetje: de grootouders langs vaderskant van de populaire Amerikaanse zangeres Madonna kwamen uit Pacentro.
  1. Bezoek de Caramanico Terme

Caramanico Terme ontleent haar naam aan het woord "cara", wat rots betekent, of aan arimannia, de naam van een Lombardische vestiging uit de late middeleeuwen. In 1960 werd Terme aan de stadsnaam toegevoegd om Caramanico in de verf te zetten als een kuuroord. De stad ligt bij de samenvloeiing van de rivieren Orfento en Orta op een heuveltop tussen de bergen. Verder vind je hier nog de 15e-eeuwse kerk van Santa Maria Maggiore, de 13e-eeuwse romaanse kerk van San Tomasso, en musea over archeologie, de Abruzzen en Italiaanse fauna.

  1. Abbateggio

Abbateggio is opnieuw een van de mooiste dorpen van Italië

De grootste troeven van Abbateggio zijn de smalle steegjes en de stenen huizen. Het historische centrum van het dorp bestaat uit een kern vol oude kleine huizen opgetrokken in een lokale witte steen. De huisjes lijken zich vast te klampen aan een klif die uitkijkt over de smalle vallei van Fosso della Vecchia Fonte. Het dorpje ziet eruit als een cluster van kleine stenen huisjes, kronkelende straatjes en steile trappen. Het prachtige landschap op de achtergrond maakt het plaatje compleet. Het stadje heeft ook een nieuwere wijk die dateert uit het begin van de jaren 1900.

  1. Regionaal natuurreservaat van de Sagittario-kloof

Neem ook zeker de tijd om het regionaal natuurreservaat van de Sagittario-kloof te verkennen. Dit beschermde gebied beslaat 450 hectare en omvat erg verschillende ecosystemen in en rond de kalksteenkloven die door de Sagittario-rivier in het landschap zijn uitgeslepen. In dit gebied, dat grenst aan het nationaal park Abruzzo, leven veel zoogdieren zoals beren, wolven en herten. Vogelliefhebbers kunnen gouden adelaars, slechtvalken, sperwers en meer proberen te spotten.

  1. Scanno

Scanno staat niet alleen bekend om zijn ricotta, pecorino en gregoriano, maar ook om de traditionele vrouwenkleding die teruggaat tot de 17e eeuw. Edward Lear zei dat de mooiste vrouwen van Italië in Scanno woonden.

In het historische centrum van Scanno zal je opvallend veel kerken opmerken. De San Rocco, San Eustacio en San Giovanni Battista, bijvoorbeeld, en ook de opmerkelijke Santa Maria della Valle, met verbazingwekkende middeleeuwse fresco's en een indrukwekkend altaar.

Vlakbij ligt het Scanno-meer, Abruzzo's grootste natuurlijke waterbekken

Volgens de plaatselijke legende is het meer ontstaan door een vete tussen een witte heks en een tovenaar, en markeert het meer de plek waar de heks uiteindelijk viel. Scanno krijgt steeds meer naamsbekendheid bij toeristen en in de zomer kan het daarom behoorlijk druk worden rond het meer. Toch is dit traditionele Italiaanse heuvelstadje nog steeds een heerlijke plek om even halt te houden voordat je je route vervolgt.

  1. Santo Stefano di Sessanio

De middeleeuwse heuvelstad Santo Stefano di Sessanio grenst aan de hoge vlakte van het Campo Imperatore. Het dorpje was decennialang grotendeels verlaten en de historische gebouwen vervielen tot ruïnes. Tot enkele jaren geleden noemden slechts 70 mensen Santo Stefano di Sessanio hun thuis. Vandaag is een groot deel van het dorp gerestaureerd en het zal zeker geen verrassing zijn dat die inspanningen beloond werden met de officiële titel van een van de mooiste dorpen van Italië.

Santo Stefano di Sessanio wordt ook geroemd om zijn duurzame landbouw, in het bijzonder om zijn gastronomische linzen, of lenticchie. De stad houdt elk jaar in het eerste weekend van september zelfs een heus linzenfestival, de Sagra delle Lenticchie.
  1. Rocca Calascio

Het fort Rocca Calascio ligt op een hoogte van 1460 meter en mag zich het hoogstgelegen fort in de Apennijnen noemen. In de 10e eeuw werd hier een wachttoren gebouwd die in de 13e eeuw uitgebreid werd. In 1461 werd het kasteel door een aardbeving beschadigd en sindsdien is het niet herbouwd.

Vandaag kan je door de romantische ruïnes wandelen op de heuveltop. Scènes voor de films Ladyhawke, The Name of the Rose en The American werden hier gefilmd. Vlakbij het fort vind je de achthoekige kerk Santa Maria della Pietà, gebouwd in 1596 op een plek waar, volgens de legende, de plaatselijke bevolking een rekening vereffende met een roversbende.

  1. Archeologische vindplaats Alba Fucens

Niet zo ver van de grote moderne stad Avezzano, kan je de archeologische vindplaats Alba Fucens bezoeken. Dit was ooit een Romeinse kolonie die tussen 304 en 303 v.Chr. werd gesticht vlakbij de historische weg die Tiburtina en Valeria met elkaar verbond. De vestingmuren zijn goed bewaard en je ziet ook resten van gebouwen en Romeinse wegen.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf aan de Abruzzen?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Abruzzen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Abruzzen met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Abruzzen.

Le Marche & Abruzzo

Gratis reisgids Abruzzen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 25 oktober 2023 - RITADE BRUYN

Ik heb de volledige gids over Abruzzo gelezen en vind dit wel de moeite, alles is goed beschreven...deze regio is niet zo gekend in Italie maar zeker de moeite waard en te beginnen met een trip vanuit Roma of le Marche en je de rust en stilte en alle mooie bezienswaardigheden kan gaan bekijken in Abruzzo. Proficiat voor de gids, want het is moeilijk van er veel info over te vinden. Grazie mille e saluti Rita

- 8 augustus 2023 - Laureys, Luk en Magda

De moeite waard om te ontdekken, Grazie

- 16 juli 2023 - Glazemaekers -Laureys, Luk en Magda

fijn op de tips op te pikken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?