18 x mooiste bezienswaardigheden in Ravenna: wat zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

18 x mooiste bezienswaardigheden in Ravenna: wat zien en doen tijdens je verblijf?

18 juli 2023 in Emilia Romagna1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Ravenna + verblijftips

Ravenna is de Italiaanse hoofdstad van de mozaïeken, en dat heeft het allemaal te danken aan wat in het jaar 402 gebeurde. Toen besloot keizer Honorius van Ravenna de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk te maken. De eeuwen die volgden waren alvast op artistiek vlak de gouden eeuwen voor de stad, waar je maar liefst acht monumenten vindt die tot het UNESCO-Werelderfgoed behoren.

De hoeveelheid historische bezienswaardigheden is voor sommige mensen ietwat overweldigend, dus daarom vind je in dit artikel niet alleen de plekken met de mooiste mozaïeken, maar ook andere activiteiten en hoogtepunten die een bezoek aan deze stad vlakbij de Adriatische Kust de moeite maken.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Ravenna

Reisgids
VliegticketsBoek je vliegtickets naar Bologna, richtprijs € 49 bij Cheaptickets. Vanuit Bologna kan je met de trein, bus, taxi of huurauto naar Ravenna verder reizen.
Met de autoDe afstand tot Ravenna is +/- 1200 km vanuit Brussel. Reken op 14 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Italië. Vignet nodig in Oostenrijk of Zwitserland, koop dit hier.

Liever een auto huren? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Verblijven
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (vanaf € 159) Euroreizen (vanaf € 395)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Basilica di San Vitale

De opvallende achthoekige Basilica di San Vitale werd gebouwd tussen 526 en 547 en is genoemd naar de martelaar Vitalis, die volgens de legende levend begraven werd door de toenmalige Romeinse keizer toen hij als christen werd ontdekt. De basiliek is vooral beroemd om zijn uitgestrekte en rijkgekleurde Byzantijnse mozaïeken.

De 6e-eeuwse kerk is een belangrijk voorbeeld van vroegchristelijke Byzantijnse kunst en architectuur. Het is een van de acht bouwwerken in Ravenna die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Kunsthistorici beweren zelfs dat deze kerk een van de beste plaatsen buiten Istanbul is om mozaïeken uit de Byzantijnse periode te bewonderen. Binnen kan je prachtige afbeeldingen zien van keizer Justinianus en zijn echtgenote Theodora.

TIP: Wat je ook kan doen is een rondleiding in de Basilica en langs de andere UNESCO-monumenten en mozaïeken. Zo kan je rustig luisteren naar de verhalen achter de bezienswaardigheden zonder met je neus in een reisgids te zitten. Boek je rondleiding hier.

 1. Mausoleum van Galla Placidia

Galla Placidia was een Romeinse keizerin die leefde van 388 tot 450. Tijdens haar verblijf in Ravenna, liet ze niet enkel een kerk (de Santa Croce), maar ook een mausoleum bouwen. Het werd gebouwd in de vorm van een Latijns kruis en versierd met kleurrijke Romeinse mozaïeken. Van de kerk blijft vandaag jammer genoeg niet veel meer over, maar het praalgraf is een van de mooiste bezienswaardigheden in Ravenna.

Het lijkt op eerste zicht niets bijzonders, je herkent die typische rode baksteen die je wel vaker in Emilia-Romagna en Noord-Italië tegenkomt. De pracht en praal werd echter volledig bewaard voor het interieur, waardoor de adembenemende mozaïeken nog beter tot hun recht komen. Deze door blauw gedomineerde mozaïeken vormen een wel erg mooie rustplaats voor Galla Placidia die hier ook werden begraven.

Ontdek de mooiste bezienswaardigheden tijdens onze stadswandeling door Ravenna.

In het mausoleum bevinden zich namelijk drie sarcofagen

De centrale sarcofaag is van de keizerin en de twee anderen behoren toe aan de keizers Constantius III en Honorius (al denken sommige onderzoekers dat die van Honorius misschien toebehoort aan haar zoon Valentinianus). Wanneer je in het mausoleum binnengaat zal je merken dat buiten de onderste delen van de muur het volledige interieur met mozaïeken bekleed is.

Naast heel wat afbeeldingen van Christus en een aantal apostelen en heiligen vallen ook de erg knappe motieven op. In de koepel zijn bijvoorbeeld honderden sterren tegen een blauwe achtergrond verwerkt om zo de illusie van een nachtelijke sterrenhemel te creëren.

Belangrijk: voor ongeveer 10€ kan je een combiticket kopen dat je recht geeft om de Basilica San Vitale, het Mausoleum en nog heel wat andere bezienswaardigheden uit het artikel te bezoeken.
 1. Piazza del Popolo

Wanneer je door het centrum van Ravenna wandelt, kom je hoe dan ook bij het Piazza del Popolo. Je kan het levendige plein eenvoudig herkennen aan de twee Venetiaanse zuilen uit de 15de eeuw. Piazza del Popolo is een van de mooiste en belangrijkste pleinen van de stad en wordt omringd door enkele historische gebouwen zoals het stadhuis van Ravenna en Palazzo dei Rasponi del Sale.

Verder vind je op dit gezellige, kleurrijke plein ook verschillende terrasjes waar je kan genieten van een lekker kopje koffie, een Italiaans gebakje en prachtig uitzicht op de omgeving. Het is onze favoriete plek om de sfeer van de stad op te snuiven.

 1. Battistero Neoniano

Battistero Neoniano is een andere Byzantijnse doopkapel uit de 5e eeuw die op de UNESCO-lijst staat en tevens een van de oudste bouwwerken die vandaag nog in Ravenna overeind staan. De doopkapel werd bekleed met mozaïeken, die je absoluut gezien moet hebben. Op het plafond prijkt een mozaïek van Johannes de Doper en Jezus, omringd door de twaalf apostelen.

TIP: Wil je niets missen tijdens je verblijf in Ravenna? Boek je dan een zelfgeleide audiotour door het centrum van Ravenna en laat je verrassen door wat deze prachtige Italiaanse stad te bieden heeft.

 1. Chiesa di Sant'Eufemia

Chiesa di Sant'Eufemia is een archeologische vindplaats met pastorale mozaïeken uit het Byzantijnse tijdperk die in de vloer onder de kerk uit 1747 zijn geëtst. De mozaïeken werden in 1993 ontdekt tijdens de aanleg van een parkeergarage. Dit is misschien wel een van de weinige plekken in Ravenna waar je niet omhoog hoeft te kijken om mooie mozaïeken te zien, want ze bevinden zich gewoon op de vloer van een voormalig huis.

Download onze reisgids Emilia-Romagna en Gardameer en ontdek nog meer van deze charmante steden.
 1. Museo d’Arte della città di Ravenna (MAR)

De enorme hoeveelheid aan vroegchristelijke kunst in de vorm van allerhande betoverende mozaïeken is voor vele mensen de reden om naar Ravenna te trekken. Toch is het Museo d’Arte (MAR) ook zeker een bezoekje waard als je een kunstliefhebber bent. Het museum bevindt zich in een 16de-eeuws klooster dat in de jaren zeventig grondig werd gerenoveerd. De collectie bestaat uit meer dan driehonderd schilderijen en beeldhouwwerken van de veertiende tot de 19de eeuw.

Een aantal hoogtepunten zijn de werken van de multigetalenteerde renaissanceschilder Giorgio Vasari (‘Lamentatie van Christus’) en de barokschilder Guercino (‘Sint-Romuald’). Het MAR heeft echter ook een mooie verzameling aan meer ‘recente’ werken. Zo is er ook een knappe naakttekening van Gustav Klimmt en vormen de Italiaanse pop-art en meer abstracte werken uit de 20ste eeuw een mooie toevoeging aan de collectie. Tot slot kan het MAR ook uitpakken met heel wat originele mozaïeken uit de 20ste eeuw.

 • Neem zeker ook je tijd om even langs de binnentuin te passeren. Vandaar kan je echt wel mooie foto’s nemen van de kloostergangen en het museum.
 • Je kan hier elke dag terecht, behalve op maandag.
 • Zondag is het museum enkel in de namiddag geopend.
 • Meer info op de website.
 1. Graftombe Dante Aleghieri en de Basilica di San Francesco

Wie was Dante?

Dante Aleghieri (1265 – 1321) was een van de grootse Italiaanse schrijvers die ooit geleefd heeft. Zijn ‘La Divina Commedia’ is een bekend gedicht waarin hij beschrijft hoe Dante zelf een reis onderneemt doorheen de hel, het vagevuur en uiteindelijk de hemel. Het werk wordt zonder meer beschouwd als een van de belangrijkste werken uit de middeleeuwen en zelfs de wereldliteratuur.

De schrijver werd geboren in Firenze, maar werd daar verbannen toen een nieuwe groep adelijken de macht grepen die het niet echt begrepen hadden op hem. Dat zorgde ervoor dat hij ‘La Divina Commedia’ in ballingschap schreef, weg van zijn geboortestad. Naar het einde van zijn leven kwam Dante terecht in Ravenna, waar hij in 1321 overleed aan de gevolgen van malaria.

In de eeuwen na zijn dood begon de stad Firenze spijt te hebben van Dante’s ballingschap en ze vroegen de machtshebbers in Ravenna zelfs meermaals om zijn stoffelijke resten terug te geven aan zijn geboortestad. Het ging zelfs zo ver dat er in Firenze in 1829 een graftombe werd geplaatst voor hem in de Basiliek van Santa Croce. Tot op de dag van vandaag blijft de tombe echter leeg.

Graftombe van Dante

Je kan de graftombe van Dante in Ravenna vinden vlakbij de Basilica di San Francesco, waar de begrafenis van dit Italiaans literair icoon plaatsvond. De basiliek is overigens ook de moeite, in het bijzonder voor de deels ondergelopen crypte met de mozaïekvloer.

Tip: Ga voor of na je bezoek aan de graftombe eens langs in het nabijgelegen Museo Dante, waardoor je een beter beeld krijgt van de man zijn levensloop. (maandag gesloten)
 1. Battistero degli Ariani

Het Battistero degli Ariani is een doopkapel uit de 5e eeuw die op de UNESCO-lijst staat. Dit achthoekige bouwwerk werd gemaakt in opdracht van de Ostrogotische heerser Theodoric. De kapel ligt ongeveer twee meter lager dan de huidige straten. Ook hier vind je verbazingwekkende mozaïeken. De naam Ariani verwijst naar het arianisme, een tak van het christendom die populair was rond de 5e eeuw maar later ketterij werd verklaard.

 1. Basilica di Sant'Apollinare Nuovo

De Basilica di Sant'Apollinare Nuovo staat ook op de lijst van UNESCO en wordt geprezen om de religieuze kunstwerken binnenin. Je ziet er een aantal prachtige mozaïeken waarop Jezus (met en zonder baard!) en de Drie Wijzen worden afgebeeld. De kerk werd gebouwd door Theodoric de Grote als zijn paleiskapel en vervolgens opnieuw ingewijd door keizer Justinianus, die geen grote fan was van het arianisme.

 1. Parco di Teodorico en het Mausoleum

Wil je na het bezoeken van al die bezienswaardigheden in Ravenna even tot rust komen, dan kan dat in het Parco di Teodorico. Dit groene gebied van veertien hectaren werd in 2006 ontworpen door de gerenommeerde Sloveense architect en stadsplanner Boris Podrecca.

Locals komen er om te sporten of te ontspannen en er is een speeltuin voor de allerkleinsten. Er is ook voldoende beschutting van de bomen zodat je in de warme maanden hier even de schaduw kan opzoeken. Verder is er ook nog een bar in het park waar je iets kan drinken of een kleine versnapering kan kopen.

Mausoleum van Theodorik

De naam van het park is echter niet toevallig gekozen, want het hele park werd gebouwd rond het mausoleum van keizer Theodorik die hier in 526 begraven werd. Theodorik zag het zoals wel meerdere machtshebbers nogal groots en kosten noch moeite werden gespaard voor zijn grafmonument. Zo wordt het dak van het gebouw bedekt met een gigantische steen die maar liefst driehonderd ton weegt en die speciaal uit Istrië werd getransporteerd.

Wil je graag nog meer zien van de regio? Bekijk dan ook onze roadtrip door Noord-Italië.
 1. De medicinale kruidentuin

Volgende bezienswaardigheid is een verborgen juweeltje in het hart van Ravenna. Maak wat tijd vrij om de medicinale kruidentuin (Giardino Rasponi o delle erbe dimenticate) te bezoeken en te bewonderen. Hier hangt een vredige sfeer en je kan er neerploffen in een gezellige bar.

 1. Maak een street art wandeling in Ravenna

Ravenna mag dan wel bekend zijn voor de eeuwenoude mozaïeken, de laatste decennia vonden ook de allerbeste street artists hun weg naar de stad. Over de hele stad kan je bijna honderd kleurrijke en erg diverse muurschilderingen ontdekken, gaande van subtiele werken tot murals die een hele muur in beslag nemen.

De meeste street art vind je in de Darsena wijk, dat is de buurt achter het station en rond de dokken. Maar ook in het historische centrum kan je bijvoorbeeld in de Via Giuseppe Pasolini een schitterend werk van de Braziliaanse artiest Kobra spotten. Het gaat hier om een afbeelding van de schrijver Dante die hij in 2016 op drie dagen afwerkte. Op dit kaartje zie je een overzicht van alle street art verspreid over de hele stad.

VERBLIJFTIP: Verblijf in de stijlvolle appartementen bij Scaravelli Residenza Ca' Delle Erbe! In deze appartementen, die gevestigd zijn in een 16de-eeuws gebouw, kan je verblijven met 2 tot 4 personen. Ca’ Delle Erbe is gelegen aan een van de beroemdste pleinen van Mantua recht tegenover het Palazzo della Ragione en naast de Basilica di Sant’Andrea. Meer info en boeken.

 1. Wandelen in de natuur rond Ravenna

Een van de absolute troeven van Ravenna als reisbestemming is dat je vanuit de stad heel snel in een aantal mooie natuurparken zit. Rijd noordwaarts langs de Via Romea Nord en je passeert langs het dennenbos van San Vitale. Dit bos werd al rond het jaar 1000 aangeplant door de lokale monniken en de laatste decennia probeert men om het bos nog verder uit te breiden omwille van de natuurlijke diversiteit die zo een plek met zich meebrengt.

Ook ten noorden van Ravenna vind je de oase van Boscoforte, een schiereiland van een zestal kilometer lang waar je heel wat vogels (waaronder flamingo’s) kan spotten. Vergeet dus zeker niet je verrekijker mee te nemen wanneer je hier naartoe trekt.

Als je zuidwaarts gaat, kom je in het dennenbos van Classe, een van de grootste vrij toegankelijke natuurreservaten langs de Adriatische Kust. Er zijn hier paden waarlangs je kan wandelen maar die bijvoorbeeld ook geschikt zijn om te mountainbiken. Ideaal dus voor wanneer je in de buurt verblijft en de natuur wilt opzoeken.

 1. Domus dei Tappeti di Pietra

Als je een pijnlijke nek hebt gekregen van al die mozaïeken die zich boven ooghoogte bevinden, dan is Domus dei Tappeti di Pietra een goed alternatief. Domus dei Tappeti di Pietra betekent letterlijk “Het huis van de stenen tapijten” en dat is wat je hier te zien krijgt, drie meter onder het huidige straatniveau.

In 1993 werden hier namelijk tijdens de aanleg van een ondergrondse parking over een oppervlakte van meer dan zevenhonderd vierkante meter mozaïeken vloeren ontdekt. Deze kan je tegenwoordig via een verhoogd pad dat langs de site loopt bewonderen. De hoogtepunten hier zijn de mozaïek die de vier seizoenen uitbeeldt en die van de Goede Herder (= Jezus).

 • Je kan Domus dei Tappeti di Pietra elke dag bezoeken.
 1. Daguitstap naar Mirabilandia

Voor een dagje uit met hele gezin moet je in Mirabilandia zijn. Met 55 hectaren is dit het grootste pretpark van Italië en er zijn heel wat coole attracties. Zo zijn er tal van rollercoasters die de adrenaline door je lijf zullen doen razen, zoals Katun, de langste omgekeerde achtbaan van Europa. Je kan er ook verschillende shows bekijken, zoals de Hot Wheels-show waarbij auto’s allerhande stunts uitvoeren.

Hou je het liever wat rustiger, maar heb je geen hoogtevrees? Een ritje in het 92 meter hoge reuzenrad betekent dat je van het uitzicht geniet in het op een na hoogste rad van Europa. In het aangrenzende Mirabeach (een waterpretpark) vind je de grootste wildwaterbaan ter wereld, de ‘Divertical’, die zomaar eventjes 60 meter hoog is en die in 2012 voor het eerst in gebruik werd genomen.

TICKETS: Wil je het pretpark graag bezoeken tijdens je verblijf in Ravenna? Bestel je tickets voor het Mirabilandia online op voorhand en vermijd wachtrijen aan de kassa.

Je kan ook een combitickets kopen voor het Mirabilandia pretpark en Mirabeach waterpark. Met dit tickets heb je toegang tot beide parken. Boek je combiticket hier.

 1. Leuke hotspots om lekker te eten in Ravenna

Tijdens of na een dagje sightseeing in het pittoreske Ravenna heb je misschien wel honger gekregen. In Italië is het moeilijk om echt slecht te eten, maar indien je tourist traps wilt vermijden kan je alvast terecht bij een van deze adresjes:

 • Profumo di PiadinaPiadina is hét fast-food gerecht van Emilia-Romagna. Vergis je echter niet, de kwaliteit van de ingrediënten (zowel het deeg van de piadina als het beleg) is van uitstekende kwaliteit. De lijst hier lijkt werkelijk eindeloos, maar probeer als je houdt van kaas zeker eens een piadina met de lokale specialiteit squacquerone. (zondag gesloten, enkel ’s middags)
 • Cucina del Condominio – De keuken van Emilia-Romagna op zijn best met een aantal uitstekende primi zoals de passatelli, strozzapreti en cappeletti. Hier kan je je laten verrassen door een aantal minder bekende pastagerechten. Op amper vijf minuten wandelen van de belangrijkste bezienswaardigheden. (maandag gesloten, zondag enkel ’s middags open)
 • Antica Trattoria al Gallo 1909 – Zoals de naam suggereert gaat dit gezellig ingerichte restaurant met een bijzonder art nouveau-interieur al even mee. Lokale en seizoensgebonden keuken met prima pastagerechten en ook lekkere secondi. Bestel hier als dessert de zuppa inglese, een typisch Italiaans dessert dat bestaat uit verschillende laagjes sponscake en banketbakkersroom. (maandag – dinsdag gesloten, zondag enkel ’s middags open)
 1. Van Ravenna naar Venetië

Wil je je bezoek aan Ravenna graag uitbreiden en nog meer ontdekken van het mooie Italië? Dan kan je ook altijd je vakantie in Emilia-Romagna verlengen met een bezoek aan het mooie Venetië. Vanuit de pittoreske haven van Ravenna kan je een cruiseschip opstappen dat je op enkele uren naar Venetië brengt. Zo kan je nog enkele topbezienswaardigheden als het San Marcoplein, het Dogepaleis en de Rialtobrug bezoeken. Nadien kan je nog een leuke gondeltocht maken door de grachten van Venetië.

TRANSFER: Boek je transfer van Ravenna naar Venetië online op voorhand.

 1. Ravenna festival bijwonen

Ben je in juni of juli in de buurt van Ravenna? Dan moet je zeker de kalender van het Ravenna Festival in de gaten houden. Van eind mei tot eind juli kan je in de stad genieten van de allerbeste namen uit de wereld van de opera, ballet en jazz.

Ravenna Festival gaat al door sinds 1990 en naast de uitstekende programmatie kan het festival ook uitpakken met een aantal unieke locaties. Zo gaan er ook optredens door in de betoverende bezienswaardigheden zoals de Basilica San Vitale en vele andere bijzondere plekken verspreid over de stand en de omgeving.

 1. Waar overnachten in Ravenna?

Na een dag waarin je werd ondergedompeld in al die prachtige vroegchristelijke mozaïeken kan je uitblazen in een aantal knappe verblijven. Hieronder vind je alvast enkele van onze favorieten of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Ravenna online.

 • B&B Al Borgo: Bed and breakfast op twee kilometer van het centrum. Mooie, rustige binnentuin. Simpele, nette kamers. Uitgebreid Italiaans (= zoet) ontbijt. Meer info en boeken.
 • Casa Masoli: Schitterend hotel in een zeventiende-eeuws gebouw met zeer stijlvol ingerichte kamers. Toplocatie in het centrum van Ravenna en inclusief continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
 • Villa Noctis: Knappe bed and breakfast die privé-parking en gratis leenfietsen aanbiedt. Inclusief Italiaans ontbijt. Meer info en boeken.
 1. Mis niets: download onze reisgids Emilia-Romagna

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Emilia-Romagna? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Emilia-Romagna met 110 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Emilia-Romagna en Gardameer.

Emilia-Romagna en Gardameer

Gratis reisgids Emilia-Romagna downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 18 juli 2023 - E.Kamp

Boeiende tips gekregen over dit onderwerp!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?