Onze favoriete wijnroute door Toscane: ontdek de mooiste plekjes + proeven

Volledige reisgids kopen voor € 10

Onze favoriete wijnroute door Toscane: ontdek de mooiste plekjes + proeven

9 maart 2022 in Toscane1 reactie

Italië is een grote wijnproducent, en zeker de regio Toscane staat bekend als 1 van de beste wijnstreken van het land. Binnen de regio worden meerdere wijnen geproduceerd, waarvan de Chianti, Montalcino en Montepulciano wijnen de bekendste zijn. Er zijn binnen Toscane meerdere prachtige wijnroutes te vinden, vooral gecentreerd rondom Firenze en Siena maar ook in andere delen van de regio.

Tours & tickets bezoek Duomo kathedraal van Firenze

Om de wachtrijen rondom de kathedraal te vermijden kan je het best voor je bezoek je tickets online kopen voor het kathedraalcomplex vanaf € 19. Met dit ticket is het mogelijk om direct door te lopen zonder bij de kassa in de rij te hoeven staan.

Onze tip: online zijn meerdere tickets te koop die een bezoek aan verschillende gebouwen van het kathedraalcomplex combineren. Bij de meeste tickets gaat een professionele gids mee met je op pad.

Meerdere musea bezoeken in Firenze? Koop een Firenze kortingskaart en bespaar veel geld.

Inhoud artikel

 1. Chiantigiana

De meeste mensen denken bij Toscane gelijk aan de Chianti wijnen, en de Chiantigiana, zoals de Strada del Vino e dell’Olio Chianti Classico ook wel wordt genoemd, is 1 van de populairste autorondreizen van Italië.

 • De Chianti regio is ook 1 van de belangrijkste wijnproducenten van Italië, en is dit al sinds baron Bettino Ricasoli in de 19de-eeuw de wijncultuur in de regio richting de productie van veelal sangiovesedruiven stuurde.
 • De Chianti regio ligt binnen de driehoek van Florence, Arezzo en Siena, en alleen wijnen die binnen deze grenzen geproduceerd worden mogen de naam Chianti Classico dragen. Deze wijnen zijn te herkennen aan de Gallo Nero, de zwarte haan op het logo.
 • De Chianti Classico wijnen dienen uit minstens 80 procent sangiovesedruiven te bestaan. Dit werd vroeger verder aangevuld met witte druivenrassen, maar sinds het einde van de 20ste-eeuw zijn de eisen aangepast en om benoemd te kunnen worden tot Chianti Classico DOCG dienen de wijnen volledig uit sangiovesedruiven te bestaan. Hierdoor zijn veel wijnhuizen ook witte wijnen gaan maken om zo alsnog de witte druivensoorten kwijt te kunnen.

De Chiantigiana steekt dwars door de Chianti regio heen van Florence naar Siena. Het gaat hierbij dan ook om de SR 222 autoweg, een weg van ongeveer 70 km lang omringd door glooiende heuvels geheel beplant met wijngaarden.

 1. Greve in Chianti

Rij vanuit Florence als eerste naar Greve in Chianti. Dit is de meest noordelijke van de 4 grote wijnsteden van de regio en wordt daardoor vaak gezien als de poort van de Chianti. Greve is dan ook een belangrijke marktplaats tussen Florence en Siena in. Dit was het al sinds de 13e-eeuw, toen het diende als de marktplaats van het castello van Montefioralle, een klein stukje ten westen van Greve.

 • Het belangrijkste punt van Greve is het driehoekige plein in het centrum van het stadje, waar elke zaterdag een markt wordt gehouden. Het plein wordt omringd door een portico waar winkeltjes en restaurants te vinden.
 • Daarnaast vind je aan het plein het 19de-eeuwse stadhuis, het Palazzo del Comune, dat gebouwd is op de restanten van een paleis uit de late Middeleeuwen, en de 15de-eeuwse Santa Croce kerk.
 • Vlakbij de kerk, in het voormalig hospitaal van Sante Francis, is het Museum van Heilige Kunst te vinden, met een kleine maar indrukwekkende verzameling kerkelijke kunstwerken. Zo is hier onder andere een origineel altaar terug te zien.
 • Verderop in het dorp vind je nog een ander interessant museum, het Wijnmuseum, waar je niet alleen verschillende wijnen kan proeven maar ook oude machines, flessen en kurkentrekkers kan aanschouwen.

Montefioralle

Vanuit Greve is het zeker de moeite waard om een kleine uitstap te maken naar Montefioralle. Deze vesting is gelegen op een heuvel vlak buiten Greve en wordt gezien als 1 van de oudste dorpen in de regio. De oorspronkelijke vestingwal is nog te zien, waarbinnen ook het middeleeuwse stratenpatroon nog te herkennen is. In de Middeleeuwen was dit 1 van de grootste en belangrijkste militaire vestigingen van Italië, die opnieuw tot bloei kwam in de 17de- en de 18de-eeuw.

Wijnhuizen

 • Als de poort tot de Chianti kan een wijntje in Greve natuurlijk niet missen. Wanneer je het stadje in september bezoekt kan je aanwezig zijn bij het jaarlijkse wijnfestival.
 • Het hele jaar door kan je bezoeken brengen aan de wijnhuizen van het stadje. Zo is Verrazzano zeker een aanrader. Dit wijnhuis is sinds 1958 van de familie Cappellini, die de villa en de wijngaarden wisten te restaureren en de naam van het landgoed weer belang toe wisten te geven. Zij zijn dagelijks geopend en bieden vanaf €21 verschillende tours en proeverijen aan, waarnaast je er ook kan overnachten, bekijk de mogelijkheden op de website.
 • Een andere aanrader is het huis Vignamaggio. Dit wijnhuis bestaat al sinds 14de-eeuw en produceert tegenwoordig zo’n 300.000 flessen wijn per jaar. Ook zij bieden rondleidingen met proeverijen over het terrein aan, waarnaast ze ook een fietsexcursie door de wijngaarden hebben en een pension waar overnacht kan worden. Meer info op de website.
 1. Panzano

Na Greve in Chianti rij je door naar Panzano. Dit plaatsje ligt ongeveer in het midden tussen Florence en Siena en lag hierdoor gedurende de eeuwen vaak midden in de oorlogen tussen de 2 rechtsmachten. Zo werd het plaatsje in 1260 verwoest, nogmaals in 1397, in de 15de- en weer in de 16de-eeuw. Je begrijpt dus wel dat er van de middeleeuwse muren niet veel over is gebleven: de restanten zijn bij de Santa Maria kerk te zien. De klokkentoren was 1 van de oude torens van het fort. De kerk stamt uit de 19de-eeuw, toen het gebouwd werd op de voormalige middeleeuwse bouwwerken.

Het centrum van het plaatsje heeft nog steeds een historisch patroon, en langs overgebleven restanten van de oude stadsmuur zijn nu verschillende restaurants geplaatst. Ook rondom het centrale plein zijn verschillende winkels, restaurants en cafés te vinden waar het heerlijk zitten is. Buiten het plaatsje kan je nog een bezoek brengen aan de Pieve di San Leolino kerk uit de 11de-eeuw, wat gezien wordt als 1 van de beste voorbeelden van de Romaanse architectuur in de regio.

Wijnhuizen

Ook bij Panzano vind je een aantal goede wijnhuizen.

 • Vlakbij de kerk ligt de Fattoria le Fonti, een mooi familiebedrijf met zo’n 15 hectare grond, waarvan 9 hectare gereserveerd zijn voor de wijngaarden en de overige 6 hectare voor olijfbomen. Elke maandag tot en met vrijdag bieden zij tussen 10:00 en 18:00 wijnproeverijen aan, en in de zomer zijn ze ook op zaterdagen tussen 11:00 en 17:00 geopend. Meer info op de website.
 • Daarnaast kan je terecht bij Fattoria Montagliari, een ander familiebedrijf dat zich vooral focust op de traditionele methoden van de wijnproductie. Dit wijnbedrijf bestaat al sinds 1720 en produceert naast wijnen en andere alcoholische producten ook olijfolie. Ze bieden tours en wijnproeverijen aan, waarnaast je er ook heerlijk kan genieten van de Toscaanse keuken in het restaurant of kan overnachten op de boerderij. Bekijk hier de mogelijkheden op de website.
 1. Castellina in Chianti

Castellina in Chianti is de volgende grote wijnstad langs de route. Dit stadje is gebouwd op een hoge heuvel, waar het op de ruïnes van een Romeins complex gebouwd is. Door de ligging en het authentieke sfeertje van de plaats wordt dit als 1 van de meest pittoreske locaties van de regio gezien. Langs de gezellige straatjes liggen parken, restaurants, winkeltjes, accommodaties en boerderijen.

 • Neem een kijkje in de parochiekerk van San Salvatore en ga verderop nog even naar het kleine Archeologisch Museum. Dit museum is verdeeld in vondsten uit de Bronstijd, Etruskische opgravingen en restanten van de middeleeuwse stad.
 • Ook kan je nog een bezoek brengen aan de restanten van de middeleeuwse fortificatie bij de Rocca, waar je vanaf de 14de-eeuwse toren een prachtig overzicht over de wijngaarden kan hebben.
 • Loop ook zeker vanuit Castellina richting Montecalvario, waar je een Etruskische tombe kan aanschouwen uit de 6de-eeuw voor Christus.

Wijnhuizen

 • Voor activiteiten gerelateerd aan de wijn kan je terecht bij Gagliole, een prachtig landgoed omringd door cipressen waaraan 10 hectare aan wijngaarden gelegen zijn. Er worden tours georganiseerd met bijbehorende proeverijen, waarnaast het ook mogelijk is om op het terrein te overnachten. Meer info op de website.
 • Je kan ook een bezoek brengen aan het grotere Villa Trasqua. Dit domein bestaat uit 54 hectare aan wijngaarden, met daarnaast ook nog 10 hectare aan olijfboomgaarden. Je kan hier terecht voor 3 verschillende wijntours en -proeverijen. Elke maandag tot en met vrijdag is het bedrijf geopend tussen 11:00 en 15:00, evenals op zaterdag. Op zondag wordt er een tour gehouden om 11:00 bij meer dan 8 aanmeldingen. Reserveer je tour hier op voorhand.
 1. Radda in Chianti

Vanaf Castellina sla je van de SR 222 af en rij je via de SR429 naar Radda in Chianti, de 3de grote wijnplaats van de regio. Dit stadje is nog altijd omringd door de stadsmuren en het middeleeuwse stratenpatroon is zeer goed bewaard gebleven, waardoor dit 1 van de meest authentieke plaatsen van de regio is. In 1384 werd Radda de hoofdstad van de Lega di Chianti, de wijngilde van de regio. In het centrum kan je het 15de-eeuwse Palazzo del Podestà aanschouwen, waarvan de gevels aan het terras versierd zijn met wapenschilden. Ook de Propositura di San Niccolò kerk tegenover het paleis is de moeite waard, ondanks dat het grootste deel van de kerk na de Tweede Wereldoorlog herbouwd is.

Uitstapjes vanuit Radda

 • Vanuit Radda kan je een leuk uitstapje maken naar het kleine dorp Volpaia. Dit was 1 van de belangrijke defensieve vestingen op de grens tussen Florence en Siena en is zeer goed bewaard gebleven. Zo vind je binnen de muren nog een kasteel, middeleeuwse torens, de Sant’Eufrosino kerk en oude wijnmakers.
 • Een andere uitstap die je vanuit Radda kan maken is naar het oude Franciscaner klooster van Santa Maria del Prato. Tegenwoordig vind je hier het Casa del Chianti Classico, een museum over de lokale wijnen waar je ook terecht kan voor proeverijen in 1 van de proeflokalen, het café of de bistro.

Wijnhuizen

 • Een van de perfecte plekken voor een wijntour in de Chianti regio is het Castello di Volpaia tussen Radda en Volpaia. Hier worden al sinds 1172 wijnen gemaakt. Tegenwoordig is het kasteel van de Mascheroni Stianti familie, die zich zoveel mogelijk houden aan de 12de-eeuwse wijntradities. Het kasteel wordt omgeven door 45 hectare aan wijngaarden en olijfgaarden. Er worden verschillende wijntours en -proeverijen gehouden, waarnaast je er ook heerlijk kan dineren en kan blijven overnachten in de oude boerderijgebouwen. Bekijk hier de website!
 • Ook kan je kiezen voor Catello di Albola. Dit wijndomein is gelegen rondom een kasteel dat grotendeels uit de 16de- maar ook deels uit de 12de-eeuw stamt. Het kasteel behoort tot de Zonin familie, die zich hebben gericht op de restauratie van de villa en een nieuw wijnhuis hebben bijgebouwd. Het landgoed bestaat uit maar liefst 900 hectare grond waarvan 125 hectare aan wijngaarden. Er worden dagelijks wijntours aangeboden, waarnaast je er ook 1 van de 2 charmante historische bijgebouwen met zwembad kan huren om in te overnachten. Meer info op de website!
 1. Gaiole in Chianti

Rij na Radda nog een stuk verder naar Gaiole in Chianti, de 4de en laatste grote wijnplaats van de regio. Ook dit was jarenlang een grote marktplaats, waarnaast het de locatie van vele conflicten tussen verschillende families was. Echter werd het nooit gefortificeerd, waardoor het regelmatig verwoest en herbouwd werd. Hierdoor zijn er maar weinig historische bouwwerken bewaard gebleven. Wel worden er jaarlijks vele evenementen gehouden op het marktplein in het centrum van Gaiole.

Kasteel van Brolio

 • Een van de grootste bezienswaardigheden bij Gaiole is het kasteel van Brolio.
 • Dit kasteel is al sinds de 12de-eeuw eigendom van de Ricasoli familie. Ondanks de dichte ligging bij Siena was dit kasteel altijd onder de invloed van Florence en deed dienst als een strategische buitenpost. Het kasteel is dan ook meerdere malen aangevallen en verwoest.
 • Het huidige kasteel stamt uit de vroege 19de-eeuw en omvat een kapel, familiecrypte, een klein museum waar de collectie van de familie tentoon wordt gesteld en prachtige tuinen waar doorheen gewandeld kan worden.
 • Het bouwwerk is echter nog steeds de thuis van de Ricasoli familie en het grootste deel is afgesloten.

Daarnaast liggen rondom het kasteel vele hectares wijngaarden. Met 1200 hectare aan grond, waarvan 240 gereserveerd voor wijngaarden en 26 voor olijfgaarden, is dit het grootste wijnhuis van de Chianti. Bij het kasteel is het dan niet alleen mogelijk om een bezoek te brengen aan de tuinen en het museum, maar je kan ook een tour doen door de wijngaarden, een proeverij doen, dineren in het restaurant en verblijven in het boerderijgebouw bij het kasteel. Meer info op de website.

Casanuova di Ama

Een ander wijnhuis in de buurt van Gaiole dat er te bezoeken is is Casanuova di Ama. Dit wijnhuis werd in 1967 gekocht door de Bencini familie, die de 12 hectare land opgedeeld hebben in 5 hectare wijngaarden, 4 hectare olijfbomen en 5 hectare aan bossen. Je kan hier heerlijke proeverijen doen of komen lunchen of dineren. Bekijk hier de website!

 1. Montepulciano

Na een rondrit door de Chianti zou je nog naar het zuiden van Siena kunnen trekken voor een aantal andere wijnregio’s. Montepulciano ligt een stukje verder van Gaiole verwijdert, op een dik uur rijden. Deze stad is 1 van de hoogstgelegen plaatsen van de regio Toscane en ligt op 600 m boven zeeniveau.

Vanaf de 14de-eeuwse stadsmuren en vestingtorens heb je dan ook een prachtig uitzicht over de omgeving. In het centrum van de stad zijn verschillende prachtige paleizen terug te vinden, zoals het Palazzo Comunale en het Palazzo Tarugi, waarnaast je een bezoek kan brengen aan de 16de-eeuwse Dom van Montepulciano.

Vino Nobile di Montepulciano

Montepulciano wordt omringd door wijngaarden waar de Vino Nobile di Montepulciano geproduceerd wordt. Deze DOCG wijn wordt gemaakt van prugnolo gentile druiven, een variant van de sangiovesedruiven. De productiezone van deze wijn is beperkt tot de gemeente Montepulciano, en de stad staat dan ook grotendeels in het teken van hun wijn. Er zijn heel veel restaurants waar je de wijnen kan proeven, waarnaast er ook verschillende tours gehouden worden.

 • Zo kan je een tour door de historische wijnkelders van de stad doen vanaf het Piazza Grande. De tour duurt 2,5 uur en kost €29, waarbij ook een wijnproeverij inbegrepen zit. Meer info op de website!
 • Ook kan je een bezoek brengen aan 1 van de wijnhuizen in de gemeente, zoals Metinella. Dit is een nieuw en modern wijnhuis dat in 2015 werd opgericht, omringd door 27 hectare aan wijngaarden. Het wijnhuis is elke maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 17:00 geopend.
 1. Montalcino

Op zo’n 3 kwartier rijden ten westen van Montepulciano ligt een ander wijnstadje, Montalcino. Dit stadje werd al in de tijd der Etrusken bewoond en werd door inwoners van Siena gebruikt als toevluchtsoord tijdens de oorlogen met de Spanjaarden en Florentijnen.

 • De Rocca was het middelpunt van de versterkingen van Siena, en staat symbool voor de Italiaanse patriotten. Het fort is dan ook de grootste bezienswaardigheid van de stad, en omvat onder andere de San Giovanni toren en een oude basiliek.
 • Verderop is de 13de-eeuwse Chiesa di Sant’Agostino te aanschouwen, evenals de 19de-eeuwse Duomo di San Salvatore. Deze dateert oorspronkelijk uit de 14de-eeuw maar werd later herbouwd volgens het neoclassicisme.

Op het grondgebied van deze stad wordt de Brunello di Montalcino geproduceerd, een DOC benoemde wijn. Het is 1 van de meest gewaardeerde wijnen van Italië en kan voor honderden euro’s verkocht worden. De wijn wordt gemaakt van rosso en brunellodruiven, een variant van de sangiovesedruif. De wijnen dienen minstens 4 jaar te rijpen, waarvan 2 jaar op hout. De meeste wijnhuizen produceren ook nog een tweede Rosso di Montalcino wijn, die goedkoper is dan de Brunello. Deze hoeft maar 1 jaar te rijpen.

Wijnhuizen

 • In de stad kan je een bezoek brengen aan het Museo della Comunità di Montalcino e del Brunello, waar over de geschiedenis van de wijn verteld wordt, maar ook over de gemeenschap en hun cultuur en tradities.
 • Daarnaast kan een bezoek aan 1 van de wijnhuizen natuurlijk niet missen. Bezoek bijvoorbeeld Biondi Santi, het grote wijnhuis van Brunello, of trek naar Castello Banfi, waar je heerlijk kan eten onder het genot van de huiswijnen en zelfs kan overnachten op het terrein.
 1. Monteriggioni

Trek vanuit Montalcino weer naar het noorden via de SR2 en maak een stop in Monteriggioni, op ongeveer 1 uur rijden afstand. Dit dorp is gelegen op een heuvel en biedt 1 van de bekendste beelden van de streek. Het werd in de 13de-eeuw gebouwd door de Sienese machthebbers als defensie tegen de Florentijnen, maar is ondanks de vele aanvallen zeer goed bewaard gebleven. Binnen de buitenmuren vind je nog een intact middeleeuws stratenplan, gelegen rondom de 14de-eeuwse Santa Maria kerk.

 1. San Gimignano

Eindig je rondreis in het plaatsje San Gimignano voor je weer terug naar Florence of verder door Toscane trekt. Volg hiervoor de SP 44 en SP 1 voor ongeveer 40 min. San Gimignano is een kleine middeleeuwse vesting die bekend staat om de goed bewaarde middeleeuwse architectuur.

 • Het stadje behoorde tot Florence en werd in de vele oorlogen amper aangevallen, waardoor het veelal nog in de Florentijnse bouwstijlen, de Romaanse en Gotische architectuur, terug te vinden is.
 • In San Gimignano zijn daardoor ook nog 14 torens terug te vinden, terwijl de torens in andere steden door oorlogen veelal verwoest zijn.
 • Verder kan je een bezoek brengen aan de verschillende kerken en paleizen in de stad.

San Gimignano staat ook bekend om de Vernaccia di San Gimignano, de enige witte wijn uit Toscane die het DOCG-label draagt. Deze wijnen worden alleen in de gemeente rondom San Gimignano geproduceerd. De witte wijnen werden door grote historische figuren, waaronder Michelangelo, Dante en verschillende pauzen, geprezen en worden nog steeds gezien als 1 van de beste Italiaanse witte wijnen. De wijnen dienen uit minstens 85 procent vernacciawijnen te bestaan om de naam Vernaccia di San Gimignano te mogen dragen.

Vanuit het stadje kan je een rondje door de omgeving rijden om tientallen wijnhuizen te vinden, of je kan een bezoek brengen aan 1 van deze domeinen, zoals het Casa alle Vacche.

Boek je wijntours door de Chianti wijnstreek in Toscane

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Toscane?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Toscane? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Download je gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 28 juli 2021 - Dirk De Schrijver

heel nuttige gids die we grotendeels gebruikt/gevolgd hebben tijdens ons verblijf in juli 2021 (Firenze, Siena, Montepulciano, ....). Wist-je-datje bij startplaats wandeling Siena : hier rijden de wielrenners de aankomstplaats Siena binnen tijdens de Strade Bianche ! Parkeerplaats daar kan wel niet gebruikt worden door een SUV met dakkoffer

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?