Vakantie aan het Iseomeer: wat zeker zien en doen tijdens je vakantie aan Lago d'Iseo? + tips

Volledige gids kopen voor € 10

Vakantie aan het Iseomeer: wat zeker zien en doen tijdens je vakantie aan Lago d'Iseo? + tips

23 juni 2023 in Italië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden aan het Iseomeer

Het Iseomeer (of het Lago d'Iseo) in de Noord-Italiaanse regio Lombardije, is een prachtig meer dat omgeven wordt door groene heuvels en schilderachtige bergtoppen. Het groenblauwe meer is nog niet zo toeristisch als het Gardameer en het Comomeer, maar dat heeft zo zijn charme. Het meer is 25 kilometer lang en zo'n 4 kilometer breed en wordt omringd door pittoreske dorpjes en prachtige natuurgebieden. De omgeving leent zich perfect voor wandel- en fietstochten of voor een romantische boottocht.

Ontdek in deze blogpost alvast de leukste activiteiten in en rondom het Iseomeer.

Tours en tickets voor je bezoek aan het Iseomeer

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden aan het meer van Iseo bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour aan Lago d'Iseo en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies rond Lago d'Iseo en omgeving

Inhoud artikel

Vakantie aan het Iseomeer in Italië

Het Iseomeer of Lago d’Iseo is gelegen in de Italiaanse regio Lombardije in de provincies Bergamo en Brescia. Het meer bevindt zich tussen het populaire Comomeer en Gardameer. Hoewel het Iseomeer een stuk kleiner is dan de andere Italiaanse meren, zal je je tijdens je vakantie aan het Iseomeer geen moment te vervelen. Het idyllische meer wordt namelijk omringd door groene heuvels, uitgestrekte wijngaarden en middeleeuwse dorpjes die wachten om door jou ontdekt te worden.

In de omgeving kan je prachtige wandel- en fietstochten maken of kies voor een romantische boottocht over het meer. Of je kan ook verschillende watersportactiviteiten ondernemen, waaronder waterskiën en surfen. Kortom, er is hier meer dan genoeg te beleven voor een leuke vakantie!

Ligging van het Iseomeer en de bezienswaardigheden op de kaart

  1. Iseo

De naam Lago d’Iseo is afkomstig van de stad Iseo. Deze gezellige stad ligt in het zuidelijke deel van het meer en wordt gezien als de toeristische hoofdstad van het meer. Iseo heeft nog steeds de structuur van een middeleeuws dorp met steegjes en torenhuizen. In de gezellige binnenstad kan je uren rondwandelen en op de levendige promenade vind je verschillende boetiekjes en restaurantjes. Hier kan je tevens ook een kleine haven vinden voor o.a. veerboten en bootverhuur.

Wandel door de smalle steegjes richting het Castello Oldofredi en bewonder de beroemde Parochiekerk van Sant’Andrea met zijn bijzondere klokkentoren. Deze kerk staat bekend om de mooie 13de- en 14de-eeuwse fresco’s. Op het centraal gelegen Piazza Garibaldi kan je nog het imposante neoklassieke Palazzo Vantini bezichtigen. Nadien kan je nog even nagenieten op een van de gezellige terrasjes.

VERBLIJFTIP: Iseo is het perfecte vertrekpunt om het meer en omgeving te verkennen. Verblijf in het 4* hotel Araba Fenice aan de oevers van het Iseomeer. Het hotel is gevestigd in een elegant 19e-eeuws gebouw met indrukwekkende architectuur en kamers in historische stijl, een zwembad en een gastronomisch restaurant. Vanaf de terrassen heb je een prachtig uitzicht. Meer info en boeken.

  1. Lovere

Een van de charmantste stadjes aan het Iseomeer is Lovere, gelegen aan de noordkant. Lovere staat sinds 2003 op de lijst van de mooiste dorpen van Italië en dat is, naar onze mening, volkomen terecht.

Naast een wandeling door het historische centrum of over de prachtige promenade langs het meer, kan je er ook een bezoekje brengen aan de 14de eeuwse basiliek van Santa Maria in Valvendra, de Accademia Tadini-galerij en de Torre Civica (klokkentoren van Lovere). Nadien kan je hier heerlijk lunchen in één van de restaurantjes aan het water met prachtig uitzicht of bezoek het levendige Piazza XIII Martiri waar ook meer dan genoeg bars en clubs te vinden zijn waar je lekker kan borrelen tot in de late uurtjes!

  1. Pisogne

Pisogne is een ander karakteristiek stadje en is het ontmoetingspunt tussen het meer en de bergen. De schilderachtige oude stad bestaat uit een historisch centrum met smalle straatjes en oude pastelkleurige gebouwen waar je heerlijk kan wandelen. Het is een ideale plek om van de zonsondergang te genieten.

Breng zeker eens een bezoekje aan de bisschopstoren, de parochiekerk van Santa Maria in Silvis en de kerk van Santa Maria della Neve. Nadien kan je op het levendige plein nog even genieten van een heerlijk drankje op een van de vele terrasjes.

  1. Santa Maria della Neve

Santa Maria della Neve bevindt zich in het historische centrum van Pisogne, zal op het eerste zicht misschien niet meteen je aandacht vestigen. Het kerkje stamt uit de 15de eeuw en oogt vrij sober. Toch is het de moeite waard om even naar binnen te wandelen. Bewonder de muren die bedekt zijn met bijzondere kleurrijke fresco’s van onder andere Girolamo Romani, een van de grootste renaissance-schilderkunstenaars van Brescia (die bekend werd als Romanino). Het absolute hoogtepunt van Romanino’s artistieke oeuvre is de grote dramatische Kruisiging die de hele binnenzijde van de gevel bekleed.

  1. Sarnico

Aan de zuidelijke oever van het meer vind je Sarnico. Het levendige stadje heeft een karakteristiek middeleeuws centrum met enkele schattige kerkjes, pittoreske doorgangetjes en gezellige binnenplaatsen.

In het historische centrum van de stad, kan je het 15de-eeuwse Oratorium di San Paolo bezichtigen. Andere bezienswaardigheden die hier een bezoekje waard zijn, zijn de kerk van San Martino, de Romaanse kerk van de heiligen San Rocco en Nazario en de villa's's in de beroemde 'liberty stijl' uit begin 1900. Verder kan je in de omgeving van Sarnico uitstekend wind- surfen, varen en waterskiën.

  1. Marone

Het slapende stadje Marone is idyllisch gelegen middenin een groene vallei aan de voet van de Monte Guglielmo, de hoogste berg in deze regio. Vroeger stond Marone bekend om zijn wol -en viltproductie. Momenteel is het opkomende toerisme de belangrijkste inkomstenbron. Je wordt hier dan ook omringd door verschillende hotels, restaurants en bars. Wanneer je in Marone bent, wandel dan even door naar de gezellige promenade aan het meer en bezoek de Parrocchia San Martino Marone, een fotogeniek kerkje.

  1. Riva di Solto

Riva di Solto is een van de meest pittoreske plekjes in de Noord-Italiaanse regio rondom Lago d’Iseo. Het stadje bestaat uit een gezellig centrum waar je nog de middeleeuwse ruïnes van het 13e-eeuwse kasteel en de klokkentoren kan bezichtigen.

Ook de pittoreske vissershaven en de 18de eeuwse Chiesa San Nicola Vescovo versierd met diverse fresco’s uit de barok, zijn meer dan een bezoekje waard. Uiteindelijk kan je je bezoek afsluiten met een avondwandeling langs de promenade en het mooie zandstrand en een lekker dinertje in een van de gezellige restaurants.

  1. Maak een tocht met een veerboot

Wil je de schilderachtige stadjes langs het meer en Monte Isola bezichtigen? Dan kan je deze bereiken door een mooie tocht te maken met de veerboot. Sinds 2003 is het bedrijf Navigazione Lago d'Iseo srl, verantwoordelijk voor het openbaar vervoer per boot op het Iseomeer.

Een tochtje met de veerboot is sowieso aan te raden. Het is namelijk erg leuk om te doen en je kan vanaf het water genieten van de prachtige omgeving. Als je vroeg genoeg in de ochtend gaat, is het lekker rustig op het water en kan je de schoonheid het best in je opnemen. Vooral op een warme dag is een bootje huren, het leukste om te doen. Je kan de dienstregelingen van de veerboot raadplegen op voorhand.

  1. Waterpret op en rond het Iseomeer

Bij een vakantie aan een Iseomeer hoort natuurlijk waterpret. Lago d’Iseo is dan ook de ideale vakantiebestemming voor verschillende watersporten als zeilen, kanoën, wakeboarden, suppen of waterskiën. Je kan de nodige materialen huren bij verschillende organisaties langs het meer. Houd er rekening mee dat het hier erg druk kan zijn in de zomerperiode.

Zwemmen in het Iseomeer

Op dagen wanneer de temperaturen op hol slaan, is er niets leuker dan even een verfrissende duik te kunnen nemen in het water. Het Iseomeer is dankzij het propere, heldere water ideaal om in te zwemmen. Er zijn verschillende plekken rondom het meer waar je lekker in het water kan plonsen. Wie liever uit even wilt zonnebaden, kan een handdoek of dekentje neerleggen op een van de kiezelstranden of grasveldjes aan het meer. Of je kan eventueel ook een bootje huren en vanuit daaruit in het water springen om te zwemmen.

  1. Vaar naar het Monte Isola

Middenin het Iseomeer ligt het prachtige groen-begroeide eilandje Monte Isola. Je kan het eiland makkelijk bereiken met de veerboot vanuit vanuit diverse plaatsen langs de oever (Carzano, Tavernola, Bergamasca en Sulzano). Het eiland is met een kleine oppervlakte van 4,5 km² op zich niet bijzonder groot. Toch is het het grootste zoetwatereiland van Italië.

Doordat het eiland zo compact is, liggen de meeste bezienswaardigheden ook op wandelafstand van elkaar. Bovendien is het eiland autovrij waardoor je er rustig kan wandelen en fietsen.

Meer dan een dag heb je niet nodig om Monte Isola te verkennen, maar mocht je dit willen, kan je er eventueel ook overnachten. Castello Oldofredi is een aparthotel gevestigd op het eiland Monte Isola en biedt ruime kamers in een uniek thema, een dakterras met uitzicht op het meer en een buitenzwembad. Meer info en boeken.

De mooiste bezienswaardigheden op Monte Isola

  • Bezoek een van de authentieke dorpjes op het eiland. Enkele dorpjes die je kan bezoeken: het hoofdstadje Siviano, het oudste dorp van het eiland Masse en de vissersdorpjes Carzano en Peschiera Maraglio.
  • Beklim de top van het eiland en bezoek het mooie 13de eeuwse klooster Madonna della Ceriola in Cure. Na een pittige klim, bereik je de top van het eiland waar het klooster zich bevindt en geniet je van een adembenemend uitzicht over het meer en omgeving.
  • Bezoek de Torre Rocca Martinengo, een van de meest karakteristieke monumenten van het Monte Isola.
  • Cultuurliefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan de boeiende musea zoals het Museo della Rete.
  • Bewandel het mooie pad langs de hele kust van het eiland. Hier geniet je van de mooiste uitzichten op het Iseomeer.

EXCURSIE: Wil jij ook graag het grootste meereiland van Europa bezichtigen? Boek je boot- en wandeltocht naar Monte Isola met een privégids. Bezoek het dorpje Peschiera Maraglio, bewonder het uitzicht op het meer en leer meer over de geschiedenis van het eiland. Boek je excursie hier.

  1. Of naar Isola di Loreto

Monte Isola is niet het enige eiland dat is gelegen in het Iseomeer. In tegenstelling tot Monte Isola kan je het Isola di Loreto jammer genoeg niet bezoeken. Toch is het eilandje meer dan vernoemen waard als we het hebben over de mooiste plekjes en bezienswaardigheden rond het Iseomeer. De eigenaar van het privé eiland heeft er namelijk een imposant kasteel bouwen in neogotische stijl op de rand van een klif, Castello dell'isola di Loreto. De toren, kantelen en lichtgekleurde stenen muren maken het erg pittoresk. Het lijkt wel een decor dat recht uit een sprookje lijkt te komen.

Het eiland is dus privé eigendom en ligt verscholen tussen het prachtige groen. Gelukkig is het sprookjesachtige kasteel met zijn indrukwekkende torens vanaf het water wel goed zichtbaar.

  1. Heiligdom Madonna della Ceriola (Monte Isola)

Een van de mooiste plekjes op Monte Isola, is het Heiligdom Madonna della Ceriola. Dit klooster wordt gezien als het symbool van Monte Isola en is dan ook een absolute must-see voor iedereen die het eiland bezoekt. De kerk werd gebouwd op een oudere nederzetting uit het begin van de 15de eeuw en bestaat uit bouwstijlen uit verschillende tijdperken. Van de uitbreiding van de pastorie in de vroege jaren 1600 tot de bouw van de klokkentoren in 1750. Vanaf hier geniet je van een van de mooiste uitzichten over het meer en omgeving.

  1. Wandel de oude smokkelaarsroute, Via Valeriana

Zin in een stevige maar mooie trekkingstocht? Dan raden we de Via Valeriana aan, een oude smokkelaarsroute rondom het meer. Deze weg ligt langs een berg en was in de Romeinse tijd de enige verbinding tussen Val Camonica en Brescia en dus ook de enige weg om langs het meer te komen. Het is een prachtige wandeling met een stukje geschiedenis.

  • Pilzone d'Iseo is het startpunt van de Antica Strada Valeriana-route en de prachtige kerk van Pisogne is het einde van Antica Strada Valeriana-route.
  • Onderweg kom je langs allerlei oude gezellige dorpen met mooie bezienswaardigheden en mooie kerken.
  • Neem ook zeker een uitgebreid lunchpakket mee. Overal vind je picknicktafeltjes met fraai uitzicht. Ideale spot voor een gezellige lunch.
  • De totale afstand van de route is zo’n 24 kilometer en het pad is gemarkeerd met onmiskenbare gele en bruine V's.
  • Wil je liever niet de volledige wandeling doen? Dan kan je zelf de wandeling onderbreken en eventueel de veerboot terugnemen naar Iseo.
  • Hoewel het pad goed begaanbaar is, zijn goede wandelschoenen een must.
  1. Aardpiramides van Zone

In de omgeving van Marone vind je de Piramidi di Zone (op 12 minuten rijden). De piramides van Zone zijn smalle piramidevormige stenen met op de top een rotsblok dat door eeuwenlange erosie een ronde vorm heeft gekregen. Ze zijn ontstaan doordat zachtere steenlagen door regen en wind zijn weggesleten, terwijl de harde rots heeft standgehouden. Het lijken wel grote rotspalen met een hoedje op.

De doorsnee van zo'n piramide kan wel 6 meter zijn en de hoogte tot zo’n 30 meter. Je kan de aardpiramides bereiken verschillende wandelroutes die eromheen lopen of je kan ook met de auto naar de dichtsbijzijnde parkeerplaats rijden (bekijk ligging).

  1. Montecampione

De Montecampione berg ligt op ongeveer 10 kilometer van Pisogne en Lovere. Komt deze berg je bekend voor? Dat kan. Hij staat bekend als de berg waarop de profwielrenner Marco Pantani in 1998 tijdens de Giro d’Italia wegfietste van het peloton en iedereen wist te overtuigen van zijn talenten. In datzelfde jaar won hij ook de Tour de France.

In de zomerperiode kan je hier prachtige wandelingen maken waarbij je telkens beloond wordt met een prachtig zicht over Lago d’Iseo. Terwijl de berg in de winterperiode wordt omgetoverd tot een populair skigebied waar je je uren kan vermaken op je skilatten.

  1. Wijn proeven in de beroemde wijnstreek Franciacorta

Wijnkenners hebben ongetwijfeld al eens gehoord van de wijnstreek Franciacorta. Dit gebied is vooral bekend vanwege de mousserende wijnen die hier worden geproduceerd. Deze mousserende wijn wordt wel eens de Italiaanse repliek op champagne genoemd. De drank wordt immers met soortgelijke druifrassen gemaakt. Wel is het zo dat de Lombardische wijnbouw vooral in de lokale markt investeert en weinig flessen exporteert. Reden te meer om een van de wijnboeren in de streek een bezoekje te brengen voor een rondleiding en proeverij.

LEESTIP: Ontdek nog meer mooie wijnstreken in Lombardije en andere regio's in Italië.
  1. Shoppen in de Franciacorta Outlet Village

Winkelliefhebbers kunnen een dagje uit trekken om te gaan shoppen in de Franciacorta Outlet Village, oftewel Land of Fashion! Deze outlet ligt ongeveer halverwege Brescia en het Meer van Iseo en is enorm populair bij de lokale inwoners maar ook bij toeristen. Franciacorta Outlet is opgebouwd als een soort dorpje met verschillende pleintjes en meer dan 160 winkels met prestigieuze merken. Je vindt er winkels die kleding, meubels, lifestyle en nog veel meer aanbieden. Meer info op de website.

  1. Prachtige hikes rondom het Lago d'Iseo

De groene heuvels rondom het Iseomeer bieden een fantastische verscheidenheid aan wandelpaden voor wandelliefhebbers. De routes variëren in moeilijkheidsgraad waardoor de ene wandeling al wat meer inspanning vergt dan de andere. Bewandel de paden langs de kust om het heldere water van het meer en de natuurlijke schoonheid beter te kunnen waarderen, of kies voor een meer uitdagende wandeling zoals de Punta Almana, dat uitmondt in een prachtig uitzicht op de Monte Isola.

  1. Riserva Naturale Torbiere del Sebino

Ten zuiden van het Iseomeer ligt het Riserva Naturale Torbiere del Sebino. Dit beschermde natuurreservaat met karakteristieke rietkragen is een paradijs voor vogelliefhebbers. Tijdens het broedseizoen kan je hier diverse vogelsoorten, waaronder futen, meerkoeten en reigers, spotten terwijl je langs de paden en houten loopbruggen door het riet en de plassen water loopt.

Verder zijn er ook verschillende vissoorten, zoogdieren en planten aanwezig. Zo wordt het prachtige landschap vanaf mei tot september gedomineerd door de witte waterlelies. Prachtig om te zien! Het natuurreservaat is een uitstekende plek waar je uren kan wandelen en genieten van de rust. Vooral wanneer de zon op komt of onder gaat is het een prachtige plek. Meer info op de website.

  1. Monastero di San Pietro

Direct naast het natuurreservaat kan je het Monastero di San Pietro bezoeken. Het klooster bevindt zich in Lamosa en werd gesticht in 1083. Door de eeuwen heen werd het romaanse klooster steeds verder uitgebouwd en wordt inmiddels gekenmerkt door verschillende stijlen, variërend van de middeleeuwen tot de Renaissance. Het klooster is vooral bekend door de prachtige fresco's uit de 16e eeuw over het leven van Jezus. Je hebt er ook een prachtig uitzicht op de Torbiere del Sebino.

  1. Geniet van het uitzicht vanaf The Big Benches

De "Big Benches" zijn gigantische banken van waaruit je een spectaculair uitzicht hebt over het Iseomeer. De banken werden gerealiseerd binnen het “Big Bench Community Project” (BBCP) door de Amerikaanse kunstenaar/ontwerper Chris Bangle. In totaal werden er reeds zeven banken geplaatst rondom het meer die elk toegankelijk zijn via wandelpaden van verschillende moeilijkheidsgraden. Het grootste deel van deze paden is toegankelijk voor iedereen, ook voor gezinnen met kinderen.

  1. De prehistorische rotstekeningen van Val Camonica

Ten noorden van het Iseomeer ligt een prachtige vallei. Val Camonica is wereldwijd gekend en pronkt dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1979. In de vallei kan je namelijk één van ’s werelds grootste verzamelingen aan prehistorische rotstekeningen. De spectaculaire rotstekeningen beelden het alledaagse leven uit van de prehistorische mens over een periode van 8000 jaar. Vooral voor wandelliefhebbers is de vallei ook een absolute aanrader.

  1. Maak een daguitstap naar Bérgamo of Bréscia

Vanuit Lago d'Iseo kan je een daguitstap maken naar de gezellige steden Bérgamo en Bréscia. Beide steden liggen op één uur rijden van het meer. De oude stad Bergamo is een van de mooiste steden van Noord-Italië. De stad ligt bovenop een heuvel en is een waar doolhof van charmante smalle steegjes, prachtige gebouwen en uitkijkpunten van waar je kan genieten van een prachtige uitzicht over de omgeving.

De Città Alta, het oude middeleeuwse centrum van Bergamo, is erg sfeervol en heeft tal van leuke restaurantjes, winkeltjes en gezellige terrasjes waar je kan genieten van de omgeving. Volg zeker even de kabelbaan van de bodem naar de top en bezichtig de belangrijke monumenten van de stad, zoals de indrukwekkende kathedraal St. Maria Maggiore en de Colleoni-kapel.

WANDELTIP: Wil je zeker zijn dat je zoveel mogelijk ziet van deze stad tijdens je daguitstap? Dan raden we aan om een gegidste wandeling te boeken door Bergamo. Samen met een lokale gids trek je door de oude en kleine straatjes en bewonder je de belangrijkste en symbolische plaatsen van de charmante Bovenstad. Boek je gegidste wandeling in Bergamo hier.

Brescia is een leuke, moderne stad en is na Milaan het belangrijkste handels- en industriecentrum van Lombardije. Ondanks het moderne uiterlijk bezit de stad ook over een aantrekkelijk oud centrum, waarin de middeleeuwen en renaissance de toon aangeven.

Wandel door het historische centrum naar de levendige pleinen als Piazza Vittoria, bewonder de Duomo Vecchio (oude Dom) en breng een bezoekje aan de gezellige markt waar allerlei (ambachtelijke) streekproducten worden verkocht. Beklim ook zeker de top van de stad en bezoek het Kasteel van Brescia, dat vanaf de heuvel Cidneo boven de hele stad uit rijst. Dit kasteel is een oud middeleeuws fort waar tegenwoordig allerlei culturele evenementen worden georganiseerd.

  1. Waar overnachten langs het Iseomeer?

Verblijf je meerdere dagen aan het meer en ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Wij hebben alvast een selectie gemaakt van onze favoriete verblijven aan het Lago d’Iseo, van gezellige budgethotels tot moderne appartementen en luxe hotels. Bekijk het volledige aanbod hier.

  • Iseo: Verblijf in het 4* Hotel Araba Fenice aan de oevers van het Iseomeer. Het hotel is gevestigd in een elegant 19e-eeuws gebouw met indrukwekkende architectuur en biedt kamers in historische stijl, een zwembad en een gastronomisch restaurant. Vanaf de terrassen heb je een prachtig uitzicht. Meer info en boeken.
  • Iseo: Een ander leuk verblijf in Iseo is Agriturismo Villa Antonella. De units zijn voorzien van alle nodige luxe en comfort en bieden uitzicht op de tuin. De vakantieboerderij verzorgt iedere ochtend ook een heerlijk ontbijtbuffet en een Italiaans ontbijt. Meer info en boeken.
  • Pisogne: Lake Hotel La Pieve is een 4* hotel gelegen in het pittoreske Pisogne en biedt ruime, moderne kamers waarvan sommigen beschikken over een balkon met uitzicht op het meer. Iedere dag voorziet het hotel een continentaal ontbijt. Na een lekker ontbijtje kan je de omgeving verkennen met de fiets. Deze kan je huren bij het hotel. Meer info en boeken.

Liever overnachten op een camping?

Ben je niet echt op zoek naar een hotel maar wil je liever kamperen? Geen probleem, lang het Iseomeer vind je ook diverse campings. De meeste campings zijn gelegen aan het water en bieden de mogelijkheid om je tent, caravan of camper neer te zetten.

Camping Del Sole ligt direct aan het Iseomeer en biedt een aantal staanplaatsen met uitzicht op het meer of op de bergen. Verder beschikt de camping ook over een aangename tuin, een restaurant en een sfeervolle bar, een seizoensgebonden buitenbad en een kinderspeelplaats. Ben je op rondreis? Dan is het interessant om te weten dat er gratis privéparkeergelegenheid beschikbaar zijn op de camping. Meer info en boeken.

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van een vakantie aan Lago d'Iseo

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van een vakantie aan Lago d'Iseo? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Lombardije!

  1. Download onze gratis reisgidsen Noord-Italië

Wil jij ook graag Noord-Italië zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

MilaanEmilia-Romagna & GardameerPiëmont en LiguriëDolomieten & Zuid-TirolVenetië
Reisgids MilaanReisgids Emilia-Romagna & GardameerReisgids Piemont en LiguriëReisgids Dolomieten en Zuid-TirolReisgids Venetië
Smartphone fotografie

Gratis gids Smartphone fotografie downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?