Dé 10 x mooiste kerstmarkten in Frankrijk 2024 + datums & openingsuren

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 10 x mooiste kerstmarkten in Frankrijk 2024 + datums & openingsuren

29 januari 2024 in Frankrijk0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkten in Frankrijk + verblijftips

Nu de winterperiode er weer aankomt, zien we ook de kerstmarkten terug tevoorschijn komen. Verspreid in heel Frankrijk vind je charmante, typische Franse kerstmarkten die meestal duren van eind november tot eind december.

Op de kerstmarkten in Frankrijk vind je heel wat traditionele handwerken, smakelijke lokale delicatessen en heerlijke glühwein. Hieronder hebben we een lijstje samengesteld van de mooiste kerstmarkten in Frankrijk.

Inhoud artikel

  1. Kerstmarkt in Lille - Rijsel

Al meer dan 30 jaar keert de kerstmarkt van Lille ieder jaar terug naar de Place Rihour in het centrum van de stad. Zes weken lang wordt het plein omringd met maar liefst 80 versierde houten chalets waar men onder andere kerstversieringen en zelfgemaakt speelgoed verkoopt. Hier vind je ongetwijfeld enkele authentieke kerstcadeaus. Uiteraard zijn er ook verschillende kraampjes waar je typische lekkernijen uit Noord-Frankrijk kan proeven.

Verder vind je op Place du Général-de-Gaulle, oftewel Grand Place, een gigantische kerstboom, sfeervol verlichte gebouwen en een magische kerstsfeer. Wandel door de verlichte straten van Lille, maak een ritje op het reuzenrad en ga met de hele familie en de kerstman op de foto. Verder worden, gedurende de hele kerstperiode, ook leuke concerten, lichtwandelingen, kinderworkshops enzovoort georganiseerd.

WANDELTIP: Download onze kerstwandeling door Lille, zo mis je niets van de feeërieke sfeer in de stad.

📅 Praktische informatie over de kerstmarkt in Lille

Met de trein naar Rijsel/Lille-Europe? € 31, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online

  1. Breng de feestdagen door in het romantische Parijs

Geen mooiere plek om de kerstperiode door te brengen dan in de romantische lichtstad Parijs. Kerst vieren in Parijs is een unieke belevenis. De stad is omgetoverd tot een waar kerstparadijs met diverse kerstmarkten verspreid over de hele stad.

De meest populaire is natuurlijk die op de beroemde Champs-Élysées die versierd is met duizenden lichtjes en kerstbomen. Uiteraard is een bezoekje aan de kerstmarkt op de Champs-Élysées een absolute aanrader, maar dat betekent niet dat je de andere kerstmarkten in de stad links moet laten liggen.

  • Bezoek ook zeker het kerstdorp op de Champ de Mars, met de iconische Eiffeltoren op de achtergrond;
  • de kerstmarkt in charmante wijk Montmartre;
  • en de charmante kerstmarkt voor de Notre-Dame.
  • Ook in het zakendistrict is er een gezellige kerstmarkt.
  • Bewonder ook zeker de prachtig versierde etalages van de grootwarenhuizen zoals Galeries Lafayette.

📅 Praktische informatie over de kerstmarkten in Parijs

  • Locaties: Champs-Élysées, Notre-Dame, bij het stadhuis, Jardin des Tuileries, Saint-Germain des Prés, La Défense, aan de voet van de Eiffeltoren enzoverder.
  • Datum: alle kerstmarkten zijn open vanaf eerste weekend december tem laatste weekend voor kerstmis (onder voorbehoud). Parijs is de hoofdstad, terreurdreiging kan tot gevolg hebben dat alle markten worden gesloten.
  • Verblijftip: Afhankelijk van waar je wilt verblijven in Parijs. Bekijk onze favoriete verblijven in Parijs per arrondissement.
  • Meer info op de website.

TIP: Verken het mooie Parijs tijdens deze georganiseerde kersttour. 's Avonds maak je een unieke bustour met open dak door Parijs waarbij je geniet van ongelooflijke uitzichten op de Lichtstad.

  1. Kerstmarkt in Strasbourg, de oudste van Frankrijk

De kerstmarkt van Straatsburg is de oudste in Frankrijk. Deze traditie gaat dan ook terug tot de jaren 1570. Straatsburg noemt zichzelf ook wel eens de ‘Kersthoofdstad’ en dat is niet voor niets. Het stadscentrum wordt volledig verlicht en overal zie je kerstbomen en kerststalletjes. In totaal zijn er zo'n tiental kerstmarkten met meer dan 300 houten kerstchalets.

Naast lokale lekkernijen uit de Elzas worden er ook heel wat handgemaakte en ambachtelijke producten verkocht. Denk maar aan houten kerstdecoratie, speelgoed, warme sokken, kaarsen, enzoverder. Verder is er nog de Place Broglie (Christkindlmarkt) en de Place Kléber met de 30 meter hoge kerstboom versierd met duizenden lichtjes. Ook het pittoreske La Petite-France is de moeite om de kerstsfeer op te snuiven.

📅 Praktische informatie over de kerstmarkt in Straatsburg

  • Locatie: Place de la Cathédrale, Place Broglie, Palais Rohan en Place Gutemberg.
  • Datum: van 24 november tem 24 december 2023.
  • Verblijftip: Hotel Les Haras, een prachtig 4-sterrenhotel, dicht bij alle attracties en kerstmarkten van de stad.
  • Meer info op de website.

TIP: Boek deze kerstwandeling door Straatsburg en kom langs enkele zeer unieke plekjes in de stad.

  1. Kerst vieren in het pittoreske Colmar

Colmar is een authentiek Frans stadje in de Elzas waar bijna alle gebouwen nog uit de 15de of 16de eeuw stammen. Het stadje is het hele jaar de moeite waard om te bezoeken, maar in de kerstperiode is het des te gezelliger om door te straten te wandelen. Colmar telt niet minder dan 6 kerstmarkten verspreid over het historische centrum. Bewonder de prachtige middeleeuwse vakwerkhuizen versierd met prachtige kerstverlichting en kerstdecoraties wanneer je door de straten wandelt.

Bezoek je de kerstmarkt met kinderen? Breng dan enkele uren door op de schaatspiste, geniet samen van een lekkere warme chocomelk en laat de kinderen hun kerstbrief op de post in de voorziene brievenbus.

📅 Praktische informatie over de kerstmarkt in Colmar

  1. Traditionele kerstmarkt in Mulhouse

In het oosten van Frankrijk vind je het gezellige Mulhouse, een stad met een rijk verleden in de textielindustrie. Het centrum wordt omzoomd door kleurrijke huizen met smalle gevels en prachtige gebouwen. Ook hier, in het hart van het charmante centrum op Place de la Réunion, wacht je ieder jaar opnieuw een traditionele kerstmarkt met houten chalets, een schaatsbaan, een lichtshow, en de befaamde kerstgebakjes uit de Elzas.

Hoewel de kerstmarkt in Mulhouse nog niet zo beroemd is als andere kerstmarkten in de Elzas, zoals die van Straatsburg of Colmar, is het toch de moeite waard om de kerstmarkt in Mulhouse eens te bezoeken.

Weetje: Elk jaar wordt er een nieuwe, exclusieve stof bedrukt om de gevels, straten en kerstchalets van Mulhouse te versieren. Het wordt gezien als een eerbetoon aan het textielverleden van Mulhouse. Wil je hier graag meer over te weten komen? Breng dan ook een bezoekje aan het Musée de l’Impression sur Etoffes.

📅 Praktische informatie over de kerstmarkt in Mulhouse

  1. Gezellige kerstchalets in Metz

Op de kerstmarkten van Metz vind je talloze kerstkraampjes waar lokale ambachtslieden en handelaren hun producten verkopen. Je vindt er onder andere handwerk, sieraden, kerstdecoraties, kleding en nog veel meer, kortom, de place to be als je nog op zoek bent naar leuke kerstcadeaus.

Wandel door de versierde straten, snuif de heerlijke geur op van glühwein en wafels en zing mee met de kerstliedjes op de achtergrond. Bovendien wordt er ieder jaar tijdens de kerstmarkten allerlei voorstellingen en rondleidingen georganiseerd.

📅 Praktische informatie over de kerstmarkt in Metz

TIP: Bezoek de ouderwetse kerstmarkt tijdens deze begeleide kerstwandeling door Metz.

  1. Marché de Noël Nancy

In Nancy heeft de kerstmarkt de naam van "Marché de Saint-Nicolas". Ieder jaar opnieuw, tijdens de Sinterklaasfeesten, wordt de stad omgeven door diverse kerstmarkten met kraampjes. Zo heb je het grote Sint-Nicolaasdorp op de Place Charles III, het smuldorp van Sint-Nicolaas op de Place Vaudémont bij het reuzenrad en het kunstenaarsdorp op de Place des Bourgets. Ieder kerstdorpje heeft zo zijn eigen charme. Maak na al dat kerstshoppen ook zeker een ritje op het reuzenrad en geniet van het fantastische uitzicht op de stad.

📅 Praktische informatie over de kerstmarkt in Nancy

  • Locatie: Place Charles III, Place Vaudémont en Place des Bourgets.
  • Datum: 24 november 2023 tem 7 januari 2024 (niet op 25/12 en op 1/1).
  • Verblijftip: Authentieke kamers en appartementen in het knusse maar elegante Maison d'Hôte de Myon.
  • Meer info op de website.
  1. Kerstmarkt in Reims

Ontdek één van de grootste kerstmarkten van de Champagnestreek! De kerstmarkt van Reims verwelkomt je ieder jaar met maar liefst 150 chalets verspreid over het historische stadscentrum. Zoals gewoonlijk vind je er verschillende kerststalletjes met onder andere lokale delicatessen, traditionele producten en vele kerstcadeautjes.

Maar waar de kerstmarkt in Reims nog zo bekend om staat is omwille van de chalets waar zowel kleine als grote champagneboeren hun eigen champagnes aanbieden, en dat tegen een lager tarief dan in de winkels. Kan je een beter kerstcadeau als een paar lokale wijntjes vinden? Naast de kerstmarkt kan je ook genieten van een groot reuzenrad op Place de la Republique, een schaatspiste en natuurlijk de prachtige verlichte stad.

Mis niets tijdens je bezoek met onze stadswandeling door Reims.

📅 Praktische informatie over de kerstmarkt in Reims

  1. Habits de Lumière festival in Épernay

Ook in Épernay kan je heerlijk rondstruinen over de gezellige kerstmarkt met allerlei kerstsouvenirs en ambachtelijke streekproducten. Wandel langs de feestelijk verlichte champagnehuizen op de Avenue du Champagne, ga schaatsen op de openluchtijsbaan en bewonder de kerststal. Vergeet ook zeker niet het beroemde lichtfestival Habits de Lumière bij te wonen en geniet van spectaculair vuurwerk, drakendansen, proeverijen, theater en natuurlijk tal van betoverende lichtshows!

Als dé hoofdstad van de Champagne, mag een bezoekje aan een van de vele champagnehuizen toch niet ontbreken? Boek hier je rondleiding bij de champagnehuizen in Épernay, inclusief proeverijen.

📅 Praktische informatie over de kerstmarkt in Épernay

RONDREIS: Wil je graag een autovakantie doorbrengen in de Champagnestreek? Bekijk onze uitgestippelde rondreizen door de Champagne.

  1. Bezoek de kerstmarkt van Lyon tijdens het lichtfeest

Tijdens de kerstperiode wordt Place Carnot in het 2e arrondissement van Lyon, omgetoverd tot een echt kerstdorp. Je vindt er ongeveer 90 verschillende kerstkraampjes waar je zowel kledij als lekkernijen uit de streek kan kopen. Naast de kerstmarkt vindt er ook een prachtig evenement plaats in Lyon: La fête des Lumières, oftewel, het lichtfeest. Tijdens dit evenement geniet je van indrukwekkende lichtshows geprojecteerd over de hele stad. Mis niets tijdens je verblijf met onze stadswandeling door Lyon.

📅 Praktische informatie over de kerstmarkt in Lyon

  1. Beleef een magische kerst in Disneyland Parijs

Last but not least.. een magische kerst in Disneyland Parijs! Tijdens de kerstperiode wordt het meest bezochte attractiepark van Europa, Disneyland Parijs omgetoverd tot een sprookjesachtige kerstwereld. Het pretpark wordt prachtig versierd met feestelijke kerstdecoraties, sfeervolle verlichting en talloze kerstbomen. Aanschuiven bij jouw favoriete attractie was nog nooit zo leuk dankzij de leukste kerstliedjes op de achtergrond!

Een van de hoogtepunten van kerst in Disneyland Parijs is natuurlijk de kerstparade. De parade is speciaal aangepast voor de feestdagen en omvat je favoriete Disney-personages in feestelijke kostuums, kerstthema drijvers en dansende elfjes. Daarnaast zijn er ook liveoptredens en spectaculaire vuurwerkshows shows.

Praktische informatie voor je kerstavontuur in Disneyland Parijs

TICKETS: Kan je haast niet wachten? Bestel je tickets voor Disneyland Parijs hier op voorhand, zodat het aftellen kan beginnen.

  1. Download onze gratis reisgidsen Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

NormandiëBourgogneArdèche & DrômeBretagneCorsicaProvenceLoireLyonZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenNoord-FrankrijkFranse AlpenBaai van de SommeParijs
Reisgids NormandiëReisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids BretagneReisgids CorsicaReisgids ProvenceReisgids LoireReisgids LyonReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Noord-FrankrijkReisgids Franse AlpenReisgids  Baai van de SommeReisgids Parijs

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

  1. Mis niets met onze reisgids Elzas - Vogezen

Ben je van plan wat langer te verblijven in de Elzas en wil je niets missen? Koop onze volledige reisgids Elzas & Vogezen met 3 uitgewerkte autoroutes, 4 stadswandelingen, tips en verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Elzas & Vogezen om in de stemming te komen en ga op pad!

Elzas-Vogezen

Gratis reisgids Elzas-Vogezen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?