Dé 14 mooiste bezienswaardigheden in Nancy: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Dé 14 mooiste bezienswaardigheden in Nancy: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

14 maart 2022 in Lorraine10 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Nancy + waar verblijven?

Nancy, een middelgrote stad in het noordoosten van Frankrijk waar je heerlijk een paar dagen kan ronddwalen tijdens een korte stedentrip, of er verblijft tijdens een stop op weg naar het zuiden. Nancy is de hoofdstad van Lotharingen en staat vol met prachtige gebouwen en bezienswaardigheden rondom een aantal van de mooiste pleinen van Frankrijk. Je kan hier volop genieten van alle Art Nouveau en Art Deco pracht die in de stad te vinden is.

In deze stad val je van de ene verrassing in de andere en wij laten je graag de mooiste bezienswaardigheden in Nancy zien!

Inhoud artikel

 1. Place Stanislas

Het Place Stanislas is gelegen in het centrum van de stad en is niet alleen een belangrijke bezienswaardigheid, het is ook het icoon van de stad. Het plein is maar liefst 106 m bij 124 m groot en werd in 1751 gecreëerd in opdracht van de voormalige Poolse koning Stanisław Leszczyński, de schoonvader van de Franse koning Louis XV, die na zijn vertrek uit Polen hertog van Lotharingen werd.

Van Place Royale tot Place Stanislas

Het plein heette toen het Place Royale en bevatte een standbeeld van Louis XV, maar tijdens de Franse Revolutie werd dit beeld verwoest en kreeg het plein een andere naam. In 1831 werd vervolgens een standbeeld van Stanislas geplaatst op het plein.

Het unieke plein is jarenlang gebruikt voor publieke bijeenkomsten en festiviteiten. Voor een aantal jaar in de tweede helft van de 20ste-eeuw was er op het plein echter een parkeerplaats te vinden. In 1983 verdween deze parkeerplaats en werd het Place Stanislas op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet. In 2004 volgde vervolgens een renovatie volgens de originele 18de-eeuwse ontwerpen, waarbij het plein geheel autovrij werd gemaakt.

Op het plein kan je tegenwoordig genieten van de 2 prachtige fonteinen van Neptunes en Amphitrite, welke omringd worden door rococo portieken.

De Ville aux Portes d'Or

Om de hoeken van het plein en aan de west- en oostzijden staan ook nog prachtige smeedijzeren hekken, die gedecoreerd zijn met bladgoud. Deze hekken hebben Nancy de bijnaam Ville aux Portes d’Or, de stad van de gouden poorten, gegeven. Aan het plein zijn verschillende grootste bouwwerken gelegen, waaronder het Hôtel de Ville, welke de gehele zuidzijde van het plein omvat.

Ook de Opéra National de Lorraine, het Grand Hôtel en het Musée des Beaux-Arts zijn aan het plein gelegen. Aan het noordeinde van het plein is de Arc Héré triomfboog te vinden, die naar het Place de la Carrière lijdt. In de zomermaanden kan je op het plein genieten van de lichtshow Rendez-vous Place Stanislas, waarbij de gebouwen en beelden op het plein bijzonder verlicht worden.

TIP: Wil jij ook graag Nancy verkennen? Download onze stadswandeling in Nancy en ontdek de mooiste plekjes.

 1. Musée des Beaux-Arts de Nancy

Het Musée des Beaux-Arts de Nancy is gelegen in 1 van de 4 paviljoenen die in de 18de-eeuw aan het Place Stanislas werden gebouwd. Het museum werd in 1793 opgezet en is hiermee 1 van de oudste musea voor de Schone Kunsten van Frankrijk. Het museum ontstond hierbij tijdens de Franse Revolutie en de eerste collecties bestonden daardoor uit de ingenomen werken van de aristocraten.

Walhalla voor kunstliefhebbers

Tegenwoordig omvat het museum een grootste collectie die elke Europese kunstschool representeert die tussen de 14de- en de 20ste-eeuw bestond. Zo zijn er schilderijen te zien van Caravaggio, Rubens, Manet, Monet, Picasso, en Brueghel de Jonge, en beelden van onder andere Rodin, Zadkine en César. Daarnaast kan je in de kelder van het gebouw een collectie van kristal- en glaswerken van Daum aanschouwen. Hier zijn ook de overblijfselen van het Haussonville bastion te zien, evenals modellen van Nancy in vroegere tijden, waarbij je een beeld krijgt hoe de stad door de eeuwen heen gegroeid is.

 1. Arc Héré

Tegenover het Hôtel de Ville, aan de noordzijde van het Place Stanislas, staat een 18de-eeuwse triomfboog die leidt tot het naastgelegen Place de la Carrière. In de 16de- tot de 18de-eeuw was dit de grens tussen de Vieille Ville uit de 14de-eeuw en de Centre Ville die in deze periode door Charles III werd gecreëerd.

Van poort tot triomfboog

Er was hier een poort te vinden die tussen de 2 militaire bastions Haussonville en Vaudémont lag, maar deze werd in 1752 verwijderd om plaats te maken voor een triomfboog. De architect Emmanuel Héré werd hiervoor ingehuurd, en hij ontwierp een boog naar het voorbeeld van de boog van Septimius Everus in Rome. De nieuwe triomfboog werd ter ere van koning Louis XV geplaatst, maar kreeg na de Franse Revolutie de naam van de ontwerper.

Vrede en oorlog

De Arc Héré is 60 m breed en 15 m hoog. Vanaf het Place Stanislas gezien beeldt de linkerzijde Vrede en de rechterzijde Oorlog uit. Beelden van Apollo, Oorlog en Vrede, Pheme en Athene, en de muzen versieren deze zijde. Vanaf het Place de la Carrière gezien toont de linkerzijde van de triomfboog Oorlog en de rechterzijde Vrede. De beelden die aan deze kant te zien zijn zijn die van Jacques Callot en Emmanuel Héré.

 1. Place de la Carrière

Het Place de la Carrière werd, net als het Place Stanislas, in 1983 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het historische plein werd al eeuwenlang gebruikt voor toernooien en parades voor Stanislas het plein door de architect Héré opnieuw liet modelleren.

Aan het begin van de 18de-eeuw had de familie Beauvau-Craon al een villa aan het plein laten bouwen. Héré gebruikte dit gebouw vervolgens als het model voor de Bourse des Marchands, die aan de overkant van het plein geplaatst werd, waarna nog meer paviljoenen met hetzelfde uiterlijk volgde.

Het Place de la Carrière is maar liefst 290 m lang en 50 m breed, waarbij aan beide zijde van het plein een rij lindebomen te vinden is. Op de hoeken van het plein werden kleine fonteinen geplaatst, waarnaast ook hier weer smeedijzeren hekken met bladgoud terug te zien zijn op het plein.

 1. Palais du Gouvernement

Aan het Place de la Carrière is het Palais du Gouvernement gelegen. In 1717 liet hertog Leopold hier een gebouw bouwen wat het nieuwe Louvre had moeten worden, om hiermee het oude hertogelijk paleis te vervangen. Toen Stanislas vervolgens de hertog van Lotharingen werd liet hij dit project schappen. In plaats daarvan liet hij de Nouvelle Intendance bouwen, wat vandaag beter bekend staat als het Palais du Gouvernement.

Ontdek de prachtige tuin

Het Palais du Gouvernement is gelegen aan het einde van de 2 rijen lindebomen die te vinden zijn op het Place de la Carrière. Het gebouw wordt met een halfronde zuilengalerij verbonden met de paviljoenen aan de zijkanten van het plein. Aan de achterkant van het paleis is nog een mooie tuin te vinden, die door de naaste ligging van het Parc de la Pépinière minder vaak bezocht wordt maar zeker een wandeling waard is.

 1. Basilique Saint-Epvre de Nancy

De Gotische basiliek van Saint-Epvre wordt door de grootste stijl vaak gezien als de kathedraal van Nancy. De toren van de basiliek is dan ook al van ver te zien en valt op in de skyline van Nancy. De basiliek van Saint-Epvre werd aan het einde van de 19de-eeuw gebouwd, op de locatie waar voorheen een andere gotische kerk had gestaan.

Monumentale trap

In de kerk is een monumentale trap te vinden, die geschonken werd door Frans Jozef I, de keizer van Oostenrijk. Frans Jozef I is samen met zijn vrouw ook afgebeeld op de glas-in-loodramen van het gebouw. Ook Napoleon III en keizerin Eugénie schonken de kerk glas-in-lood ramen. Daarnaast zijn er verschillende kunstwerken te aanschouwen in de kerk, evenals een prachtig orgel uit 1867.

 1. Église des Cordeliers de Nancy

Wanneer je langs de Église des Cordeliers de Nancy loopt is ook deze kerk zeker een bezoekje waard. Deze katholieke kerk werd in de 15de-eeuw gebouwd met een combinatie van Gotische en Renaissance stijlen. Het was onderdeel van een Franciscaans klooster dat onder de bescherming van de hertogen van Lotharingen viel. Door deze band werden verschillende hertogen hier begraven. Nadat Lotharingen onder de koninklijke Franse macht kwam te vallen werd het meerdere malen bezocht door grote historische figuren, zoals Marie-Antoinette en keizer Franz Joseph I van Oostenrijk. In 1951 trouwden de aartshertog Otto von Habsburg-Lothringen met prinses Regina van Saxe-Meiningen in de kerk.

De kerk is zowel van buiten als van binnen sober gekleed, waarbij er enkele kunstwerken te zien zijn. Ook is het mogelijk om de tombes van de hertogen van Lotharingen te bezoeken. Daarnaast vind je hier een tentoonstelling over de geschiedenis van Nancy.

 1. Musée Lorrain

Vlak bij het Palais du Gouvernement ligt het Palais des ducs de Lorraine, het voormalig hertogspaleis. Dit paleis werd in de 15de-eeuw gebouwd, waarna het in de 18de-eeuw uitgebreid werd. In 1840 werd het paleis erkend als een historisch monument waarna het gebouw in 1848 omgebouwd werd tot het Musée Lorrain, een museum over de geschiedenis van Lotharingen.

Ontdek de Romeinste tijd, de Middeleeuwen en Renaissance

Het museum gaat terug tot in de tijd van de Gallo-Romeinen en bevat artefacten uit deze periode, religieuze beelden en schilderingen uit de Middeleeuwen en wapens uit de 14de- en de 15de-eeuw. Ook zijn er kunstwerken uit de Renaissance terug te zien.

Op rondreis door Lorraine? Download ons roadbook met een complete rondreis Lorraine.

 1. Parc de la Pépinière

Naast het Place Stanislas en het Place de la Carrière vind je het grote stadspark van Nancy, het Parc de la Pépinière. Dit park is maar liefst 21 hectare groot en wordt gezien als de groene long van de stad. Het park werd in de 18de-eeuw ontworpen als verbinding tussen het oude stadscentrum van Nancy en de nieuwe stadsuitbreiding van Charles III. Het park werd gebruikt om bomen te planten die later langs de hoofdwegen van Lotharingen geplaatst zouden worden, waardoor het de naam van Pépinière, kinderkamer, kreeg.

Leuk uitje met kinderen

In 1835 werd het park omgezet tot een publiek gebied, en in 1877 werd vervolgens een Engelse tuin in het park ontworpen. In 1927 kwam daar een rozentuin van 2000 m² bij, met bijna 200 verschillende soorten rozen.

 • In het park kan je dan ook heerlijk wandelen, fietsen en picknicken, of een bezoek brengen aan de Kiosque Mozart muziektent.
 • Kinderen kunnen terecht in de verschillende speeltoestellen, waarnaast er ook een kleine dierentuin te vinden is in het park.
 • Vroeger vond je hier exotische dieren zoals leeuwen en apen, maar tegenwoordig is dit een kinderboerderij met ezels, geiten, pauwen en eenden.
 1. Place d'Alliance

Het Place d’Alliance is het derde plein van Nancy dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is opgenomen, en het is ook het kleinste plein van de drie. Het plein is ten oosten van het Place Stanislas gelegen. In het midden van het plein is een fontein te vinden die ontworpen is naar het voorbeeld van de fonteinen op het Piazza Navona in Rome. Deze fontein werd gecreëerd ter ere van de alliantie tussen Frankrijk en het Huis van Lotharingen-Habsburg in 1756. Om de fontein heen staat een rij bomen in een vierkant.

TIP: Wil jij ook graag Nancy verkennen? Download onze stadswandeling in Nancy en ontdek de mooiste plekjes.
 1. Cathédrale Notre-Dame-de-l’Annonciation

De kathedraal van Nancy werd in de 17de- en 18de-eeuw gebouwd in de barokke stijl. Hertog Charles III wilde in Nancy een bisdom maar kreeg in eerste instantie alleen een kapittel, die hij aan Onze-Lieve-Vrouwe van Annunciatie richtte.

Pas in 1777 ontstond het bisdom van Nancy en Toul, waarvan het nieuwe bouwwerk in Nancy de hoofdzetel werd. De bouw van de kathedraal was in eerste instantie door de Dertigjarige oorlog stilgelegd, waarna het nogmaals aan het einde van de 17de-eeuw stopgezet werd. In de 18de-eeuw werden enkele aanpassingen gemaakt aan het ontwerp en uiteindelijk werd de bouw halverwege deze eeuw afgemaakt.

Bewonder de relieken van Sint Sigisbert

In de kerk zijn de relieken van de heilige Sint Sigisbert, de 7de-eeuwse koning van Austrasië, te vinden. Ook zijn er verschillende beeldhouwwerken van engelen en religieuze schilderingen te zien in de kerk. Het belangrijkste werk in de kathedraal is echter het grootste orgel, dat in 1757 door de Dupont broers gemaakt werd en later nog eens vergroot.

 1. Charles III – Centre Ville

Ten zuiden van het historische centrum van Nancy is de nieuwe stad gelegen, die onder hertog Charles III werd gebouwd. Vanaf het Place Stanislas loopt dit deel van de stad richting het Place Charles III. Dit deel van de stad is ook wel het winkeldistrict, waar je vele winkels, restaurants, patisserieën en meer tegen kan komen.

 • Zo vind je hier aan de Rue Gambetta het Maison des Soeurs Macarons, waar je macarons waar Nancy bekend om staat kan proeven.
 • In dit deel van de stad vind je verder ontzettend veel Art Nouveau gebouwen, waardoor je hier ook zeker voorbij alle hebbedingetjes in de etalages moet kijken terwijl je hier rondwandelt.
 1. Marché Central de Nancy

Een bijzondere plek om even langs te lopen is de Marché Central de Nancy. Deze overdekte markt bestaat al zo’n 4 eeuwen lang, en nog steeds zijn er tientallen kraampjes te vinden waar dagelijks verse producten worden aangeboden. Zo kan je hier terecht voor groente en fruit, maar ook voor bijzondere stukken vlees die je normaal niet zomaar kan verkrijgen, zoals hele konijnen inclusief kop. Ook vind je er natuurlijk volop kaas, maar ook wijnen, bloemen en andere producten zijn hier te verkrijgen. Meer info op de website.

 1. Musée de l’Ecole de Nancy

Aan het begin van de 20ste-eeuw liet Eugène Corbin, een belangrijke zakenman en eigenaar van de Les Magasins Réunis warenhuizen, een nieuwe villa bouwen. Corbin was een belangrijke beschermheer van de École de Nancy, een kunstschool binnen de Art Nouveau. Hij kocht vele kunstwerken van deze school.

Van villa tot museum

In 1964 werd het huis omgebouwd tot het Musée de l’École de Nancy. In het huis zijn verschillende ruimtes nog authentiek ingericht met de meubels van Corbin en de kunstwerken die hij had aangekocht. Het museum omvat ook de tuin en het aquarium paviljoen.

 1. Ligging van Nancy op de kaart

 1. Waar overnachten in Nancy? Onze tips

Le Jardin d'Eden

Dit appartement ligt vlakbij het station van Nancy en je kan hier met een gezelschap van 6 mensen komen logeren. Je krijgt gratis WiFi en het appartement heeft een eigen keuken, vaatwasser en een gezellige zithoek. De Place Stanislas en de Opera liggen op minder dan een kilometer afstand. Gratis WiFi, ligt op 1,3 kilometer van het treinstation, gezellige zithoek, complete keuken met vaatwasser, Place Stanislas en de Opéra de Nancy liggen op minder dan 1 kilometer. Boek dit appartement hier.

Mercure hotel Nancy Centre

Dit hotel ligt in het hart van Nancy, op slechts 200 meter van Place Stanislas. Alle kamers hebben een eigen badkamer, flatscreen, minibar en WiFi. Er zijn verschillende types ontbijt te krijgen die ook op de kamer gegeten kunnen worden. kom deze prachtige stad ontdekken (staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO). Troeven van dit hotel: ligt in het centrum van Nancy en huisdieren toegelaten. Boek je kamer hier.

 1. Filmpje: ontdek de stad Nancy

Benieuwd naar de bijzondere stad Nancy? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de Lorraine!

 1. Download onze reisgids Lorraine

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Lorraine? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download ons roadbook met een complete route door de Lorraine.

Lorraine autoroute

Gratis reisgids Lorraine downloaden


Geschreven door

Katrijn Hendrickx

- 3 mei 2024 - C. Oud

Wat een mooie route door een fantastische stad!! Gebouwen / park / restaurants en het bruist.

- 3 mei 2024 - Oud

Mooie route en alle moois gezien!! Dank daarvoor. Wel even onduidelijk bij het park en de Zoo, maar met hulp van een vriendelijke Fransman weer de weg gevonden.

- 19 december 2023 - Lepere

Een topgids om verborgen pareltjes te leren ontdekken.

- 24 juli 2023 - mathieu eembeeck

perfecte gids, bijzonder mooi uitgewerkt. Zeer handig met de kleine stadsplannen met voldoende uitleg. Aangename wandelingen van 5,5 en 5,2 km die bijzonder interessant zijn.( Mets en Nancy ) Kan niet beter. PROFICIAT

- 27 maart 2023 - johan goethals

erg interessante gids: beperkt, doch alle nodige en voldoende info

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?