10 x typische gerechten die je moet proeven op reis in de Elzas

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x typische gerechten die je moet proeven op reis in de Elzas

6 juni 2023 in Elzas - Vogezen1 reactie

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan de Elzas? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit de Elzas

Ben je van plan om binnenkort op vakantie te gaan naar de Elzas? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven.

In dit blogartikel lees je meer over de gastronomie in de Elzas en typische gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben tijdens je verblijf.

Inhoud artikel

  1. Tarte flambée

Tarte flambée beter bekend als Flammeküche in Duitsland, kan het best omschreven worden als een flinterdunne pizza (van brooddeeg) met daarop crème fraîche, dungesneden ui en spekjes. De naam "tarte flambée" verwijst naar de kookmethode. De taart wordt gebakken in een zeer hete oven. De hoge temperatuur van de oven zorgt ervoor dat de randen van het deeg knapperig worden en de toppings lichtjes worden geblakerd. Als je op bezoek bent in Colmar kan je kiezen uit meerdere versies van de tarte flambée.

RONDREIS: Tijdens je wijnroute door de Elzas zal je veel verschillende gerechten kunnen proberen.

  1. Choucroute garnie

Choucroute garnie is een populair gerecht in de Elzas dat voornamelijk tijdens de winterperiode gegeten wordt. Vanaf midden augustus is de nieuwe oogst binnen en heeft elk restaurant wel zijn unieke bereiding van deze zware maaltijd. De basis hiervan is sauerkraut (zuurkool) geserveerd met aardappelen, varkenvlees, worsten en spek. Bij een Choucroute hoor je steeds een lekker glaasje Elzasser wijn te drinken.

TIP: Maak kennis met typisch Elzasser eten en Elzasser wijn en bier met deze foodie-wandeltocht door Straatsburg. Ontdek de stad vanuit een ander perspectief en proef de lokale smaken.

  1. Munsterkaas

Kaasliefhebbers kunnen altijd eens de Munsterkaas proberen, vernoemd naar de stad Munster, ten zuiden van Colmar. Het is een zachte kaassoort die de dag van vandaag in vele variaties te verkrijgen is. Je kan zo'n artisanale kaasmakerij bezoeken. Ze zijn met tientallen en soms wel prachtig gelegen.

Breng ook zeker een bezoekje aan Maison du Fromage in Gunsbach, op een paar kilometer van het stadje Munster. Neem een kijkje achter de schermen van het kaasmaken en proef de traditionele Munsterkaas, die volgens origineel recept wordt gemaakt.

  1. Baeckeoffe

Baeckeoffe is minder bekend dan bovenstaande gerechten, maar onbekend is onbemind, en zeker in dit geval. Het is een heerlijk stoofpotje met aardappelen, groenten, wijn en drie soorten vlees (varkensvlees, rundsvlees en lam). Het stoofpotje bereiden duurt normaal gezien 2 à 3 dagen, hierdoor worden alle smaken goed met elkaar vermengd.

Wil jij ook de Elzas en Vogezen gaan verkennen en deze specialiteit proeven? Download onze reisgids Elzas & Vogezen en kom in de mooiste plekjes van de streek.

  1. Kougelhopf

Wil je nog een typische dessertje proeven uit de Elzas? De Kougelhopf (of kugelhopf) is een ronde, hoge cake met een groot gat in. Rozijnen en amandelen zijn de smaakbepalers. Sommigen voegen er extra smaak aan door er kirsch of rum aan toe te voegen. Deze cakes zijn ook bij ons gecommercialiseerd maar in de Elzas kan je de enige échte proeven!

  1. Pretzels, zoute krakeling

Deze lekkernij komt je ongetwijfeld bekend voor: een pretzel, een zoute krakeling. Het deeg met grove zoutkorrels erop wordt gewoonlijk in de vorm van een knoop gebakken. Pretzels of Bretzels bestaan de dag van vandaag in verschillende soorten en maten, zacht of hard, groot of klein. Ga zeker eens een plaatselijke bakkerij binnen waar je een Brezn kan kopen, met een beetje geluk komt hij vers uit de oven en is hij nog lekker warm!

  1. Coq au Riesling

Coq au Riesling is de Elzasser variant van de Franse coq au vin. Het gerechtje bestaat uit een gestoofde kip in een heerlijk wijnsausje. De wijnsaus wordt gemaakt van - hoe kan het ook anders - witte Riesling wijn.

  1. Mannele

Mannele, ook wel bekend als Mannala, zijn traditionele gebakjes in de vorm van kleine mannetjes. Deze zoete lekkernij wordt geassocieerd geassocieerd met de vreugdevolle sfeer van Sint-Nicolaas (6 december) en Kerstmis in de Elzas. De naam "Mannele" is afgeleid van het Franse woord "manne" dat "mannetje" betekent. De gebakjes worden meestal gemaakt van een zoet brooddeeg dat licht en luchtig is.

Mannele hebben een lichte vanillesmaak en worden vaak versierd met rozijnen of chocoladechips om de ogen en knopen van de kleding van het mannetje aan te duiden. Ze zijn erg lekker bij een kopje warme chocolademelk, koffie of thee.

  1. Escargots à l'alsacienne

Escargots à l'alsacienne is een traditioneel gerecht dat de Franse en Duitse culinaire invloeden weerspiegelt. Escargots à l'alsacienne wordt bereid door wijngaardslakken te koken en te serveren met een rijke vulling. De vulling bestaat meestal uit een mengsel van gehakte kruiden, zoals peterselie, knoflook, sjalotten en soms ook boter en broodkruimels. Dit mengsel wordt in de slakkenhuizen geplaatst en vervolgens worden de slakken in de oven gebakken of onder de grill gegratineerd.

  1. Heerlijk glaasje wijn uit de Elzas

Uiteraard mogen de heerlijke wijntjes uit de Elzas niet ontbreken op deze lijst. De Elzas is de meest noordelijk gelegen wijnstreek van Frankrijk. De uitgestrekte wijngaarden liggen vooral tussen Straatsburg en Mulhouse in het Rijndal.

Er worden voornamelijk witte wijnen geproduceerd, maar je kan er ook enkele frisse rode wijnen proeven. Enkele populaire wijnsoorten die hier geproduceerd worden zijn de Riesling, Pinot Gris, Gewürztraminer en de Muscat à Petits Grains.

Daarnaast staat de regio ook bekend om de mousserende wijn Crémant d’Alsace, één van de drie beschermde oorsprongsbenamingen in de Elzas. Ga zeker eens langs bij één van de wijnhuizen als je naar de Elzas trekt om er de unieke wijnen te proeven. In onze blog lees je meer over de mooiste dorpjes langs de Elzas wijnroute.

TIP: Wil je de oogst graag zelf meemaken, dan wordt een bezoek in het najaar aangeraden. De Route des Vins d’Alsace is een geschikte kans om de pittoreske buurt te leren kennen: naast de wijngaarden, wijnhuizen en restaurants loopt deze weg eveneens langs het kasteel van Haut-Koeningsbourg, de kathedraal van Straatsburg en vele andere historische monumenten.

Wil je graag de Elas wijnen leren kennen en proeven tijdens je verblijf? Dan zijn er leuk 1/2 dag en volledige dagtours vanuit Colmar en Straatsburg beschikbaar.

Ik hoor je al denken ... wijn proeven en zelf rijden? Daarom raden we aan met een tour mee te gaan. Zo hoef je niet te letten op een glaasje wijn meer of minder en zie je de mooiste plekjes van de streek. Bekijk hier alle mogelijke tours vanuit Colmar of wijntours die vertrekken vanuit Straatsburg.

Bekijk nog meer wijnproeverijen en tours in de Elzas:

  1. Mis niets met onze reisgids Elzas - Vogezen

Ben je van plan wat langer te verblijven in de Elzas en wil je niets missen? Koop onze volledige reisgids Elzas & Vogezen met 3 uitgewerkte autoroutes, 4 stadswandelingen, tips en verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Elzas & Vogezen om in de stemming te komen en ga op pad!

Elzas-Vogezen

Gratis reisgids Elas-Vogezen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?